Pendaftaran Percuma

Di sini anda boleh memahami kaedah pendaftaran percuma di kedai emas online dan tidak memerlukan anda membuat sebarang pembelian emas.

Untuk mendaftar secara percuma, sila ikuti langkah berikut…

Langkah #1 – Mendaftar Secara Percuma

Sila klik di sini jika tiada paparan borang pendaftaran di bawah.

NOTA PENTING: 

Cara nak isi eform pendaftaran percuma untuk dapat akaun PG code:

1. Boleh copy paste tapi pastikan bin atau binti ditaip penuh sama dengan yang tertera dalam kad pengenalan atau passport anda.

2. Delete huruf di akhir dan taip semula dengan huruf kecil. Jika huruf besar yang dipaparkan bermakna boleh teruskan. Jika masih huruf kecil sila refresh eform page.

3. Sila ulang yang sama pada nombor kad pengenalan untuk jana Password secara automatik.

ANDA DILARANG MENGISI PASSWORD SECARA MANUAL.

Pendaftaran hanya berjaya jika anda dapat PG code sebagai Username dan IC tanpa sengkang sebagai Password yang diemel kepada anda. Jika tidak berjaya dan ada Error sila screenshot dan whatsapp di sini / emel di [email protected]

Sila pilih samada anda ingin menggunakan IC atau Pasport atau ID Tentera / Polis.

Sila Hubungi Saya jika anda ingin mendaftar sebagai sebuah koperasi atau persatuan kerana pendaftaran dilakukan secara manual.

Pada bahagian bawah borang, anda boleh langgan risalah percuma atau sekiranya anda tidak mahu, anda boleh hentikan langganan risalah tersebut pada bila-bila masa.

Klik Generate PG code.

Dan akhirnya pada bawah sekali… sila klik butang Submit.

Anda boleh juga mendaftar mengikut negara secara percuma di:

 1. PG Malaysia, Singapura dan Brunei – Daftar Percuma di Public Gold Malaysia, Singapura dan Brunei.
 2. PG Indonesia – Daftar Percuma di Public Gold Indonesia.

Nota Penting: Sekiranya anda tiada kod PG di ruangan Introducer, sila isikan nombor 047646 dalam ruangan Introducer seperti di bawah..

Langkah #2 – Maklumkan pendaftaran anda kepada saya…

Di sini disediakan borang makluman selepas anda mendaftar Public Gold menggunakan kod introducer PG047646 Suhaimee Manaf.

Sila isikan nama dan emel di borang berikut agar anda boleh dapat tips dan panduan pelaburan emas secara percuma melalui emel anda. 

Langkah #3 – Pengesahan emel daripada Pelaburanemas.org…

Seterusnya apabila anda buka emel tersebut, anda diminta untuk membuat pengesahan dengan klik pada link yang disediakan.

 

Langkah #4 – Baca emel tips dan panduan untuk langkah seterusnya dalam pelaburan emas.

Nota: Anda boleh terus Login di web PG dengan menggunakan IC tanpa sengkang sebagai Username dan Password seperti yang anda isikan tadi. Sila login menggunakan PC atau komputer peribadi untuk membuat tempahan atau pembelian emas Public Gold secara atas talian. Setelah transaksi bayaran dibuat dan pengesahan diterima, anda akan mendapat kod PG melalui emel.

Selepas anda mendapat kod PG barulah anda boleh Login menggunakan PG code dan password yang sama semasa anda daftar.

Sekiranya anda mahu menukar atau terlupa Password (Katalaluan) atau menghadapi masalah tak boleh Login, sila klik ‘Forgot your password?’ seperti yang ditunjukkan di bawah… Anda hanya perlu memasukkan alamat emel anda dan klik butang ‘Submit’. Anda akan menerima emel dari Public Gold dan ikuti arahan emel untuk reset Password anda.

CARA PEMASANGAN APLIKASI PELABURAN EMAS #1 DI SMARTFON ANDA

Selepas anda membuat transaksi bayaran kepada Public Gold yang disahkan, anda akan menerima kod PG melalui emel. Anda boleh mula memasang aplikasi Public Gold di smartfon untuk pembelian secara online melalui platform FPX. Sila gunakan kod PG anda untuk Login serta Password.  Terdapat caj transaksi oleh FPX sebanyak RM1-2.

Jika anda sampai ke sini dan masih belum mendaftar, sila daftar percuma untuk dapatkan Login dan Password.

Nota Penting: Sekiranya anda tidak boleh Login menggunakan aplikasi Public Gold, anda dinasihatkan menggunakan Desktop PC untuk pembelian secara online menggunakan platform FPX.

Pengumuman terkini 9 Mac 2019: Buat masa ini pemasangan aplikasi Public Gold telah ditangguhkan kerana kerja-kerja menaiktaraf aplikasi di kesemua platform aplikasi global. Harap maaf. Insya Allah saya akan mengemaskini link aplikasi Public Gold yang terkini apabila selesai proses menaiktaraf aplikasi.

Oleh itu, anda disarankan memasang aplikasi harga emas seperti Kitco.

Anda boleh pasang aplikasi Public Gold di smartfon anda di:-

play-store-logo
Play Store Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pgapp.publicgold (Buat masa ini hanya pendaftaran melalui Internet browser sahaja)apple-store-logo
iOS, iPhone, iPads – https://itunes.apple.com/it/app/public-gold-app/id767150220?mt=8 (Buat masa ini hanya pendaftaran melalui Internet browser sahaja)

 

Setelah anda install / pasang aplikasi Public Gold di smartfon anda, sila tap pada Login dan anda akan dapati paparan berikut. Isikan Login dan Password seperti yang telah diemel kepada anda…

Paparan Public Gold app – Tap pada Login

 

Kemudian anda akan dapati paparan berikut… Tap pada butang beg di hujung kanan mana-mana jenis emas untuk mulakan tempahan.

Public Gold app – Tap pada imej beg di hujung kanan mana-mana jenis emas Goldbar / Dinar 24K LBMA untuk mulakan pembelian.

 

Anda juga boleh tap pada mana-mana gambar jam di sebelah harga emas untuk set alert notifikasi samada lebih 6% atau kurang 6% dari harga semasa. Jika anda dah set alert pada harga tertentu, anda akan diberi notifikasi sekiranya harga emas telah dicapai. (Harga emas dikemaskini setiap 20 minit kecuali harga emas GAP yang dikemaskini setiap 12 tengah malam).

Semoga anda dapat manfaat yang banyak apabila anda membuat keputusan untuk mendaftar di Public Gold pada hari ini.

90 thoughts on “Pendaftaran Percuma”

  • Pelaburan emas Public Gold diurus oleh Public Gold Marketing Sdn. Bhd. Jual beli emas pelaburan boleh dilakukan melalui akaun Maybank atau akaun Public Bank.

   Reply
 1. salam en suhaimi
  saya telah mendaftar seperti yang diajar tetapi ada kesilapan di bahagian preffered branch, bolehkah saya edit information selepas mendapat PG code?

  Reply
  • Wksalam pn. Juli Maizura.
   Terima kasih atas pendaftaran puan. Ya puan boleh ubah dan pilih preferred branch masa pembelian mana-mana emas pelaburan seterusnya dapat PG Code.

   Reply

Leave a Comment

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian