Pendaftaran Percuma

Posted on by 54 comments

Di sini anda boleh memahami kaedah pendaftaran percuma di kedai emas online dan tidak memerlukan anda membuat sebarang pembelian emas.

Nota Penting: Jika anda sampai ke sini untuk membuka akaun simpanan emas GAP percuma… sila ikuti Langkah #1 di Buka Akaun Simpanan Emas GAP. Anda tak perlu ikuti langkah di bawah.

Untuk mendaftar secara percuma, sila ikuti langkah berikut…

Langkah #1 – Sila gunakan borang di bawah dan boleh memasukkan kesemua maklumat yang dikehendaki.

Sila pilih samada anda ingin menggunakan IC atau Pasport atau ID Tentera / Polis. Anda akan diminta masukkan ID (masukkan dengan sengkang) sebagai Kata Nama (Username). Sila Hubungi Saya jika anda ingin mendaftar sebagai sebuah koperasi atau persatuan kerana pendaftaran dilakukan secara manual.

Pada bahagian bawah borang, anda boleh langgan risalah percuma dari Public Gold atau sekiranya anda tidak mahu, anda boleh hentikan langganan risalah tersebut pada bila-bila masa.

Dan akhirnya pada bawah sekali… sila klik butang Submit.

Sila klik di sini jika tiada paparan borang pendaftaran di bawah.

Langkah #2 – Tunggu emel…

Itulah sahaja yang anda perlu buat untuk mendaftar secara percuma di Public Gold. Setelah pendaftaran selesai, anda akan menerima emel pengesahan daripada Public Gold. Hanya ikut arahan selanjutnya.

Gambar 5: Anda akan menerima emel untuk pengesahan daripada Public Gold.

Anda akan menerima emel daripada Public Gold.

 

Seterusnya apabila anda buka emel tersebut, anda diminta untuk membuat pengesahan dengan klik pada link yang disediakan.

Gambar 6: Sahkan pendaftaran anda dengan klik pada link yang disediakan.

Sahkan pendaftaran anda dengan klik pada link yang disediakan.

Langkah #3 – Setelah pengesahan berjaya, sila isikan nama penuh dan emel anda menggunakan borang berikut untuk maklumkan kepada saya agar saya boleh beri panduan kepada anda untuk memulakan pelaburan emas dengan betul dan menjimatkan.




Makluman Pendaftaran Public Gold

(Agar anda dipanggil dengan betul, isi panggilan Dato'/Dr./Encik/Puan/Cik sebelum First Name)



Setelah itu, anda bolehlah layari www.publicgold.com.my untuk Login.

Sila masukkan Nombor Kad Pengenalan anda di ruangan Nama Pengguna (Username) dan Kata Laluan (Password) yang telah anda masukkan di pada Langkah #2 tadi. Kemudian tandakan 'Remember Me' sekiranya anda mahu PC anda mengingati maklumat Username dan Password anda.

Sekiranya anda mahu menukar atau terlupa Password (Katalaluan) atau menghadapi masalah tak boleh Login, sila klik 'Forgot your password?' seperti yang ditunjukkan di bawah... Anda hanya perlu memasukkan alamat emel anda dan klik butang 'Submit'. Anda akan menerima emel dari Public Gold dan ikuti arahan emel untuk reset Password anda.

Nota: Sila login menggunakan PC atau komputer peribadi untuk membuat tempahan atau pembelian emas Public Gold secara atas talian. Setelah transaksi bayaran dibuat dan pengesahan diterima, anda akan mendapat kod PG melalui emel.

Selepas anda mendapat kod PG barulah anda boleh Login menggunakan aplikasi Public Gold di smartfon anda seperti di bawah.

CARA PEMASANGAN APLIKASI PELABURAN EMAS #1 DI SMARTFON ANDA

Selepas anda membuat transaksi bayaran kepada Public Gold yang disahkan, anda akan menerima kod PG melalui emel. Anda boleh mula memasang aplikasi Public Gold di smartfon untuk pembelian secara online melalui platform FPX. Sila gunakan kod PG anda untuk Login serta Password.  Terdapat caj transaksi oleh FPX sebanyak RM1-2.

Jika anda sampai ke sini dan masih belum mendaftar, sila daftar percuma untuk dapatkan Login dan Password.

Nota Penting: Sekiranya anda tidak boleh Login menggunakan aplikasi Public Gold, anda dinasihatkan menggunakan Desktop PC untuk pembelian secara online menggunakan platform FPX.

Anda boleh pasang aplikasi Public Gold di smartfon anda di:-

play-store-logo
Play Store Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pgapp.publicgold

apple-store-logo
iOS, iPhone, iPads - https://itunes.apple.com/it/app/public-gold-app/id767150220?mt=8

blackberry-store-logo

Blackberry - https://appworld.blackberry.com/webstore/content/55846/?lang=en

Setelah anda install / pasang aplikasi Public Gold di smartfon anda, sila tap pada Login dan anda akan dapati paparan berikut. Isikan Login dan Password seperti yang telah diemel kepada anda...

Paparan Public Gold app - Tap pada Login

 

Kemudian anda akan dapati paparan berikut... Tap pada butang beg di hujung kanan mana-mana jenis emas untuk mulakan tempahan.

Public Gold app - Tap pada imej beg di hujung kanan mana-mana jenis emas Goldbar / Dinar 24K LBMA untuk mulakan pembelian.

 

Anda juga boleh tap pada mana-mana gambar jam di sebelah harga emas untuk set alert notifikasi samada lebih 6% atau kurang 6% dari harga semasa. Jika anda dah set alert pada harga tertentu, anda akan diberi notifikasi sekiranya harga emas telah dicapai. (Harga emas dikemaskini setiap 20 minit kecuali harga emas GAP yang dikemaskini setiap 12 tengah malam).

Semoga anda dapat manfaat yang banyak apabila anda membuat keputusan untuk mendaftar di Public Gold pada hari ini.

Sharing is caring:

54 comments on “Pendaftaran Percuma

  1. Assalamualaikum..saya tidak dapat mendaftar dekat public gold. Untuk GAP registration, kena contact nearest branch. Peraturan baru ke?

  2. Assalamualaikum wbt, saya dah register, tapi bila login dia bagitau error, invalid login..macam mana ye?

    • Wa’alaikumussalam tuan Ahmad Aizul. Sekiranya tuan dah guna no. IC utk Username dan Password sptmana daftar tadi gagal utk login… klik Forgot Password dan ikuti langkah yg diminta seterusnya. Harap berjaya.

  3. Tuan yg introducer tu apa? Nombor tu apa?

    • Tuan Dzul, introducer tu ialah orang yang memperkenalkan atau yang memberitahu sptmana tuan memperkenalkan apa2 masakan yang sedap di restoran atau apa2 produk di kedai. Sebagai pelanggan atau pengedar masing2 akan diberi nombor PG. No PG saya ialah PG047646.

  4. salam tuan

    saya masih tk dpt utk daftar lah, saya berminat. bole bntu saya tk

    • Wksalam puan. Insya Allah saya boleh bantu pendaftaran puan. Puan boleh emel maklumat berikut ke suhaimee@pelaburanemas.org:-
      1. Nama penuh:
      2. No. IC:
      3. No. Fon:
      4. Emel:
      Itu sahaja. Tk

  5. Salam Tuan,

    Terima kasih atas segala info/maklumat tentang pelaburan emas dlm page tuan. Sgt2 berguna… Dan yg paling penting, tuan masih aktif memberi maklum balas dr semasa ke semasa sehingga kini kpd pembaca lain… Oleh itu, sebagai penghargaan kpd info yg telah tuan curahkan, saya telah pun mendaftar dibawah “introducer” tuan. Diharap, pada masa akan datang, tuan dpt membantu saya atau pengguna lain sekiranya ada pertanyaan atau memerlukan bantuan….TK.

    • Salam Irwan,

      Terima kasih kembali atas penghargaan tuan. Memang tujuan saya bina website ini utk beri info mengenai pelaburan emas agar semua yg berminat mengenai pelaburan emas tidak terpedaya dgn ‘hype’ / skim bertopeng emas utk dpt keuntungan ribu-ribu melabur emas. Tiada jalan pintas utk membina kekayaan. Insya Allah, saya akan jawab apa jua pertanyaan mengenai pelaburan emas.

      Terima kasih tuan.

  6. Tuan sy xbolh daftar..

  7. Assalammualaikum tuan..
    Boleh sy tahu apakah fungsi introducer dan apa kaitannya dengan pendaftaran.. terima kasih.

    • Wa’alaikumussalam Che janz…
      Fungsi Introducer ialah memperkenalkan pelanggan kepada produk dan perkhidmatan yang terdapat di Public Gold dan Public Gold mensyaratkan setiap pendaftaran baharu perlu ada Introducer. Introducer perlulah berstatus Pengedar Sah Public Gold. Terima kasih.

  8. Assalamulaikum Che Janz,
    Saya sudah mendaftar di desktop dan sekarang ni sy download apps dlm phone. Namun, masih tak dapat login.Harap bantu.TK..

    • Wa’alaikumussalam. Bila Fairuz mendaftar, Fairuz akan menerima emel dari PG untuk pengesahan bersama nombor login. Klik link yang diberikan dalam emel untuk login dan gunakan password yang Fairuz masukkan. Sekiranya gagal, Fairuz klik Forget Password dan ikuti langkah yang disediakan. Semoga berjaya. BTW, siapa Che Janz? 😉

  9. Tuan
    Sy berminat sbg first timer. bole bantu sy. Tq

  10. asalamualaikum tuan, saya baru saja daftar akaun dan apabila saya nak beli emas GAP (24k)Akan ada mesej keluar cakap mesti ada PG code.macamana nak dapatkan PG code itu.

  11. assaalam tn..mcm mna nak beli emas

    • Wa’alaikumussalam En. Sharul. Ada 2 kaedah nak beli emas Public Gold:-
      1. Beli, ambil dan simpan sendiri. Sila ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/jual-beli-emas/

      2. Beli dan simpan secara PERCUMA SEUMUR HIDUP dan boleh namakan pewaris di Public Gold, ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP

      Semoga bermanfaat.

      • Salam tuan ,bagaimana kita nak tahu sekiranya emas kita wujud dlm simpanan public gold? Ada hitam putih ke? Risau juga kerana semua transaksi melalui online.

        • Wksalam tuan Rafiki. Tuan jangan risau. Simpanan emas di akaun emas GAP ada hitam putih. Tuan boleh download dan cetak penyata bila pembelian dah disahkan.

          • Trima kasih tuan.

  12. assalamualaikum tuan, saya telah daftar semoga saya buat pilihan yang tepat dengan maklumat yag tuan bekalkan. jazakallahu khairan kathira

    • Wa’alaikumussalam En. Amir. Alhamdulillah. Jazakallah dan semoga Allah beri kebaikan dalam keputusan tuan. Barakallahufeek.

  13. Assalamualaikum…nak tanyer company ni register atas nama apa yer…sebab sy tak jumpa pulak Public Gold Marketing dekat list BNM…

    • Wa’alaikumussalam Nurul A’im. Memang company Public Gold Marketing tiada dalam watchlist BNM. Yang ada dlm senarai tu hanyalah company yang berkemungkinan bermasalah dan tidak sah.

  14. Assalamualaikum tuan , sy berminat dgn pelaburan ini , adakah sy membuat pilihan yg betul utk melabur pd tahap minimum sbb sy org bru dlm pelaburan ini? Dan bagaimana sy nk tuntut hasil jualan emas sy jika sy menyimpan di PG ? Terima kasih 🙂

    • Wa’alaikumussalam tuan Haikal. Banyak mana jumlah pelaburan bergantung kepada matlamat yg tuan tetapkan. Untuk tujuan simpanan pakar emas dunia mencadangkan minima 10% pendapatan ditukar kpd emas. Untuk tujuan dapat keuntungan ‘buy low sell high’ dicadangkan beli emas minima 250g / 1kg sebab spread yg rendah (6%) berbanding 1g (9%). Untuk tujuan bisnes, promo bulan Januari beli minima 50g emas GAP dan tuan akan dapat insentif 1% untuk setiap pembelian emas berikutnya spt yg diterangkan di ‘Dapatkan Keuntungan Pelaburan Emas Setiap Bulan‘. Jika tuan simpan melalui kaedah GAP di PG, tuan boleh jual balik pada bila-bila masa melalui akaun tuan di web dan duit tunai akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank tuan dalam tempoh 48 jam hari bekerja.

  15. salam. andai kata sy sudah mjdi ahli dan suda mbeli emas minimum, slps itu sy hny jdi silent investor utk bbrp bulan, kemudian aktif smula..adakah sy akan didenda or harga emas akn susut?konsep investmnt ni mthly savin ke once kita ada duit lebihan je trus beli skli byk..minta maaf kalau soalan sy ni mgelirukan sbb sy pun masih tak berapa paham dgn konsep gold investment ni.

    • Wksalam. Tiada masalah jika hazlina bertanya. Tiada denda dikenakan jika puan masih ada baki 1g dalam akaun. Denda RM80 hanya dikenakan sekiranya keluarkan semua emas dari akaun GAP dan nak aktif balik. Tiada denda sekiranya puan beli, ambil dan simpan sendiri emas goldbar 10g ke atas. Bergantung kpd situasi puan, konsep gold investment di sini samada seperti monthly saving atau beli sekali banyak (250g atau 1kg sbb spread hanya 6%).

  16. Assalamu’alaikum.

    Soalan berkenaan isu riba, adakah setiap emas yg dibeli itu hanyalah dalam kertas atau selepas kita beli memang kita akan dapat dlm fizikal?

    Soalan kedua, emas adalah barangan ribawi yg perlu beli jual secara serentak, jadi, jika berlaku urusan belian online, adakah terdapat urusan tertangguh kerana emas akan diposkan selepas kita bila. Kita tidak dapat dalam masa yg sama.

    • Wa’alaikumussalam.
      1. Setiap emas yang dibeli adalah merupakan emas fizikal.
      2. Majlis Fatwa Kebangsaan 2011 telah memutuskan tempoh 3 hari bayaran dan serahan untuk pembelian secara online. Utk makluman transaksi emas di Public Gold telah mendapat status patuh syariah.

  17. Assalamualaikum tuan, alhamdulillah saya tlh mendapat sedikit sebanyak info mengenai pelaburan emas dalam blog tuan. Saya baru mula menjinakkan diri dalam pelaburan emas tetapi masih mencari-cari syarikat pelaburan emas yg manakah terbaik dan yg pastinya patuh Syariah kerna kita sbg orang Islam seharusnya berpegang pada MENCARI HALAL ITU FARDHU …semoga apa yg tuan sampaikan disini diberkati oleh Allah taala…

    • Wa’alaikumussalam puan MasturaWs. Alhamdulillah. Sama-sama kita berusaha menjauhi riba dalam pelaburan emas. Pada 9 Feb 2017, Public Gold telah mendapat status patuh syariah dalam perdagangan emas melalui panel penasihat syariah Amanie Advisors.

  18. Asslamualaikum tuan, maaf, saya nak tnya yg GAP ni mmg kne tiap2 bulan beli emas ke mcm mne eh?

    • Wa’alaikumussalam ewan. Simpanan secara konsisten setiap bulan itu yang dinamakan pelaburan sepertimana pelaburan ASB. Pakar kewangan sarankan minima 10% pendapatan tunai ditukar kepada emas. Namun jika tiada niat pelaburan maka tiada kesan keuntungan yang bakal tuan dapat. Baki minima simpanan emas dalam akaun GAP ialah 1g dan sekiranya dikeluarkan kesemua baru dikira tak aktif. Sekiranya tuan nak mula simpan semula, tuan perlu bayar penalti RM80. Tuan tak akan dikenakan apa-apa penalti selagi ada baki 1g emas dalam akaun.

  19. assalamualaikum tuan suhaimee.saya baru terbaca artikel tuan berkaitan dengan emas.boleh x tuan bagi no whatsapp supaya saya boleh berhubung dengan tuan or tuan whatsapp saya 01x-xxxxx65(shahfiq)

    • Wa’alaikumussalam tuan Shahfiq. Alhamdulillah. Saya dah whatsapp tuan. Saya dah edit no hp tuan agar tidak didedahkan umum. Tq

  20. Assalamualaikum nak daftar masuk

    • Wa’alaikumussalam tuan. Saya dah emel tuan, namun mungkin tuan tersilap alamat emel.

  21. Assalamualaikum tuan suhaimee. macam mana saya nak contact cik suhaimiee yee berkenaan pembelian emas? saya student lagi dan btol2 berminat untuk melabur dan mengharapkan tunjuk ajar tuan. saya suda mendaftar bawah tuan. saya tidak tahu bagaimana untuk mula walau pun saya sudah mmbaca article tuan. hehe. harap tuan dapat membantu saya. saya emailkan number saya di email tuan ye dgn harapan tuan menghubungi saya. terima kasih

    • Wa’alaikumussalam cik Aida. Insya Allah saya akan hubungi semula melalui emel. Tiada no telefon dikongsikan untuk mengelakkan spammers. Harap maklum. Tq

  22. Assalamualaikum..
    Saya berminat ingin tahu lebih lanjut berkenaan pelaburan ini tetapi perlukan pengetahuan lebih lanjut. Berharap tuan dapat tunjuk ajar.

  23. Salam hormat
    Bolehkah bukan rakyat malaysia mendaftar dan beli emas? Terima kasih

    • Salam hormat. Boleh daftar. Isikan nombor passport di ruangan IC. Terima kasih.

  24. Terima kasih
    Bagaimana saya membuat pembayaran sedangkan saya tidak ada bank account di malaysia. Terima kasih

    • Sama2. Buat bayaran samada ke akaun:
      1. Maybank atas nama Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di no. akaun 5571-3923-8048. ATAU
      2. Public Bank atas nama Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di no. Akaun 3167-52-0833.
      Jika tuan berada di luar negara, tuan buat pemindahan dari mana2 akaun bank di luar negara ke akaun bank di Malaysia dengan masukkan kod Swift berikut:
      nombor Swift MBBEMYKL untuk akaun Maybank atau
      nombor Swift PBBEMYKL untuk akaun Public Bank.
      Semoga bermanfaat.

  25. Terima kasih atas jawapan yang cepat, saya menghargainya dan salam hormat

  26. Salam hormat
    Jika sekiranya saya ada simpanan emas di public gold dan jika saya memerlukan cash , bolahkah saya jual emas ke public gold dan mendapatkan cash? Dan jika boleh bagsimana PG memberikan cash ? Terima kasih

    • Tuan boleh jual emas pada bila2 masa dgn login > Order > Buyback > Tick I Agree > Pilih Branch > Pilih item dan ikut langkah seterusnya. Bawa emas ke branch dan bila dah serah PG akan masukkan tunai ke akaun bank tuan dalam 48 jam hari bekerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian