Tag Archives: public gold

Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Posted on by 167 comments

Anda nak jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi? Jika anda tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Sekarang memang harga emas semasa sedang melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016 yang lalu. Sehingga kini (17/9/2016), harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada hari ini harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana anda boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

TUKAR AMALAN JUAL EMAS DI KEDAI EMAS BIASA KEPADA KEDAI EMAS SPECIAL

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Anda hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima ksih Ms Emily.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

 

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau anda juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon anda. Belajar cara pasang melalui Android, iOS dan Blackberry di sini.

Sebagai contoh pada hari ini 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, anda darabkan dengan berat emas anda untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal anda perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya anda ingin dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya anda ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila anda dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal anda dapat, anda boleh hubungi mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat untuk beritahu akan tujuan kehadiran anda.

(Nota penting: Jangan lupa untuk anda bawa satu salinan kad pengenalan (depan & belakang) serta satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai anda. Kalau takde hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Anda boleh emel jer).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG anda. Sekiranya ada, anda boleh terus nyatakan bila anda nak datang ke kedai Public Gold. Jika anda masih tiada kod PG, anda boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Terdapat 17 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold anda boleh dapatkan berat sebenar emas yang anda bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang anda bawa untuk anda jual kepada Pubic Gold dan anda boleh dapat duit tunai tertinggi untuk anda dapat keuntungan yang maksima.

Jika anda ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan anda.

Tempahan Emas Pelaburan Goldbar LBMA 24K Public Gold

Posted on by 2 comments

Anda ingin membuat tempahan emas pelaburan goldbar LBMA 24K Public Gold? Sekarang amat mudah… anda tak perlu bersusah payah menelefon kedai emas atau cawangan Public Gold kerana semua info tempahan disediakan di sini. Anda hanya perlu scroll ke bawah katalog yang disediakan dan klik pada mana-mana item emas pelaburan goldbar yang anda ingin booking.

Pada kebiasaannya, emas pelaburan seperti goldbar merupakan ‘hot item’ disebabkan pada hari ini terlalu ramai yang meminati emas Public Gold selain dari harganya yang murah serta tanpa GST! Hanya emas pelaburan jenama Public Gold sahaja yang bebas GST di Malaysia! Oleh itu, apa tunggu lagi… cepat buat tempahan kerana lagi lambat … lagi harga emas akan naik…

Emas pelaburan Public Gold juga dikeluarkan dalam bentuk seperti kad debit (sila klik pada mana-mana goldbar di katalog untuk lihat secara dekat). Pada belakang kad setiap goldbar ada tertera sijil ketulenan LBMA dengan tandatangan Certified Assayer dan dikeluarkan oleh Nader Metal Rafineri, Istanbul, Turki. Amat mudah disimpan tanpa risau kehilangan sijil emas masing-masing.

Bila dah setuju untuk beli goldbar tertentu, sila klik Contact Seller dan isikan maklumat yang dikehendaki seperti nama penuh, nombor telefon, emel dan mesej dengan menyatakan bilangan yang dikehendaki. Setelah itu klik butang Submit dan Insya Allah saya akan menghubungi anda dalam masa terdekat.

Jika anda belum mempunyai Kod PG, sila daftar secara percuma di Pendaftaran Percuma sekarang. Kemudian anda kembali ke posting ini untuk membuat tempahan emas pelaburan yang anda minati.

Untuk makluman, jika anda beli terus 1g dan 5g goldbar serta setengah dinar (2.125g) 24K LBMA melalui agen atau di kedai emas Public Gold, anda akan dikenakan harga runcit yang lebih mahal. Oleh itu untuk pengetahuan anda, saya kongsikan tips bagaimana anda boleh dapatkan goldbar 1g, 5g dan setengah dinar dengan harga yang jauh lebih murah seperti di bawah:-

Langkah #1: Rujuk harga emas di ruangan “GOLD ACCUMULATION PROGRAM (24K)” hari ini di seperti dipaparkan di bawah:-

(Harap anda bersabar dan tunggu sebentar sekiranya paparan harga emas di atas mengalami kelewatan).

Langkah #2: Anda darabkan dengan bilangan gram emas yang anda nak beli. (Nota: Setengah dinar bersamaan dengan 2.125g emas GAP).

Langkah #3: Anda boleh transfer jumlah RM ke no. akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048.

Nota penting:
a. Jika anda gunakan kemudahan Internet Banking selain M2U, sila gunakan kemudahan Instant Transfer dan bukan Normal Transfer kerana Normal Transfer akan mengambil masa lebih sehari untuk proses.
b. Sila printscreen transaksi terakhir pembayaran sebagai bukti. Elakkan guna SMS atau Transaction history sebagai bukti pembelian emas. Sila simpan salinan resit untuk rujukan akan datang.

Langkah #4: Anda boleh emel terus ke gap@publicgold.com.my dan cc ke suhaimee@pelaburanemas.org atau Whatsapp maklumat berikut beserta gambar resit  di http://pelaburanemas.wasap.my/:

1. Nama penuh:
2. NRIC:
3. No. telefon:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf

Nota penting: Minima buka akaun adalah sebanyak 1g. Jika anda nak keluarkan 1g perlu beli 2g dan tinggalkan baki ada 1g. Caj premium 1 gram goldbar hanyalah RM5 setiap unit. Prosedur ini didapati lebih baik berbanding minima 5g pengeluaran dan 5 g baki di bank komersial.

Anda boleh pilih samada untuk mengambil sendiri di cawangan Public Gold terdekat (tertakluk kepada caj premium) atau melalui PosLaju (caj premium dan caj pos akan dikenakan). Sila layari Cawangan PG untuk anda pilih dan ambil stok emas di cawangan PG terdekat.

No product matches your request.

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Merdeka

Tempah koleksi 1g Goldbar LBMA Public Gold tema Merdeka. Edisi terhad! Boleh jadikan sebagai hadiah sempena Hari Merdeka kepada adik beradik, saudara mara, sahabat handai dan rakan taulan. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Happy Birthday

Koleksi 1g Goldbar LBMA Public Gold dengan tema Happy Birthday. Boleh jadikan sebagai hadiah sempena Hari Lahir adik beradik, saudara mara, sahabat handai dan rakan taulan. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Wedding

Koleksi 1g Goldbar LBMA Public Gold dengan tema Wedding. Boleh jadikan sebagai hadiah sempena Hari Perkahwinan saudara mara, sahabat handai dan rakan taulan. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Newborn Baby

Koleksi 1g Goldbar LBMA Public Gold dengan tema Newborn Baby. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Klasik

Koleksi Klasik 1g goldbar LBMA 24K Public Gold. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Hari Raya

Koleksi terhad 1.0g goldbar LBMA 24K Public Gold eksklusif Hari Raya. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

0.5g Goldbar LBMA 24K Gold Museum

Koleksi terhad 0.5g goldbar LBMA 24K Public Gold Muzium Emas, Penang. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami.

Harga : RM150

0.5g Goldbar LBMA 24K Basikal

Koleksi terhad 0.5g goldbar LBMA 24K Public Basikal akan ditamatkan pengeluaran. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami.

Harga : RM150

0.5g Goldbar LBMA 24K Kucing

Koleksi terhad 0.5g goldbar LBMA 24K Public Kucing akan ditamatkan pengeluaran. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami.

Harga : RM150

5 gram Goldbar LBMA Public Gold

5 gram Goldbar LBMA Public Gold. Harga dikemaskini setiap 20 minit di laman web Public Gold. Di sini anda hanya buat tempahan dan nyatakan bilangan. Sila lock harga yang anda setuju dengan nyatakan masa dan harga emas. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM1100
1 / 1

Terima kasih atas tempahan anda.

Cara Beli Emas Public Gold Yang Menjimatkan

Posted on by 0 comment

Jangan beli emas Public Gold sebelum anda baca tips pelaburan emas Public Gold ini. Sejak kebelakangan ini kebanyakan kita dah mula sedar akan kepentingan menukar sebahagian duit tunai kepada simpanan emas fizikal yang patuh syariah seperti emas Public Gold berbanding menyimpan emas di akaun ’emas maya’ di bank-bank komersial di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei malah di Filipina.

Anda boleh lihat contoh-contoh emas Public Gold edisi khas seperti edisi Hari Raya Aidilfitri, edisi Merdeka 60 Tahun dan edisi Pos Malaysia.

Edisi Hari Raya Aidilfitri 2017 1 gram LBMA 24K goldbar Public Gold – edisi terhad hanya 30,000 keping sahaja.

 

Edisi Merdeka 60 Tahun 1 gram goldbar Public Gold – edisi terhad hanya 3,000 keping sahaja.

 

Empat emas Edisi Pos Malaysia emas jenama Public Gold – hanya boleh didapati di Pejabat Pos Ar-Rahnu di seluruh Malaysia.

 

Setengah atau Half Dinar Public Gold (2.125 gram)

 

Kebiasaannya apabila anda beli melalui agen atau beli terus di Pejabat Pos Malaysia, harga emas yang ditawarkan adalah sekitar RM220 hingga RM250 segram. Ini adalah kerana harga runcit yang dicadangkan untuk dijual oleh agen atau Pejabat Pos Malaysia dipaparkan di web Public Gold sendiri seperti di bawah:-

Harga emas Public Gold – sebelah kanan ialah harga runcit dan sebelah kiri ialah harga GAP.

 

Bila anda perhatikan harga emas di ruangan “LBMA SMALL BAR / WAFER (24K)”, harga 1 gram = RM250. Manakala, jika anda lihat pada ruangan “GOLD ACCUMULATION PROGRAM (24K)” pula, harga 1 gram lebih rendah! Oleh itu, anda tak perlu tergesa-gesa membeli emas Public Gold dengan harga yang lebih mahal melalui agen berbanding rahsia beli emas Public Gold dengan lebih jimat sehingga lebih 30% seperti yang saya akan terangkan di sini.

Cara beli emas Public Gold yang menjimatkan sehingga lebih 30% adalah dengan membuka akaun simpanan emas Gold Accumulation Program (GAP). Akaun simpanan GAP adalah percuma seumur hidup dan boleh diwarisi walaupun anda telah jatuh bankrap. Anda boleh keluarkan bila-bila masa minima 1gram goldbar. Di sini saya beri tips pelaburan emas agar anda dapat mula melabur emas dengan lebih jimat melalui 2 kaedah pembelian:-

Kaedah #1:
Jika anda mahu beli goldbar 1g, 5g goldbar atau setengah dinar (2.125g) emas Public Gold LBMA 24K, samada nak simpan sendiri atau simpan percuma tanpa yuran seumur hidup, adalah lebih jimat membeli kaedah akaun simpanan GAP.

Cara nak beli Kaedah #1 ada ditunjukkan bermula Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Secara ringkasnya anda boleh ikuti langkah berikut:-
Langkah #1: Rujuk harga emas di ruangan “GOLD ACCUMULATION PROGRAM (24K)” hari ini di seperti dipaparkan di bawah:-

Langkah #2: Anda darabkan dengan bilangan gram emas yang anda nak beli. (Nota: Setengah dinar bersamaan dengan 2.125g emas GAP).

Langkah #3: Anda boleh transfer jumlah RM ke no. akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048.

Nota penting:
a. Jika anda gunakan kemudahan Internet Banking selain M2U, sila gunakan kemudahan Instant Transfer dan bukan Normal Transfer kerana Normal Transfer akan mengambil masa lebih sehari untuk proses.
b. Sila printscreen transaksi terakhir pembayaran sebagai bukti. Elakkan guna SMS atau Transaction history sebagai bukti pembelian emas. Sila simpan salinan resit untuk rujukan akan datang.

Langkah #4: Anda boleh emel terus ke gap@publicgold.com.my dan cc ke suhaimee@pelaburanemas.org atau Whatsapp maklumat berikut beserta gambar resit terus ke nombor GAP Public Gold di talian +6017-4866916:

1. Nama penuh:
2. NRIC:
3. No. telefon:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf

Nota penting: Minima buka akaun adalah sebanyak 1g. Jika anda nak keluarkan 1g perlu beli 2g dan tinggalkan baki ada 1g. Caj premium 1 gram goldbar hanyalah RM5 setiap unit. Prosedur ini didapati lebih baik berbanding minima 5g pengeluaran dan 5 g baki di bank komersial.

Kaedah #2:
Jika anda mahu beli emas dan simpan sendiri goldbar / dinar 24K LBMA 10g dan ke atas, anda perlu lihat turun naik harga emas GAP. Jika harga emas GAP lebih tinggi, maka beli Kaedah #2. Jika harga emas GAP lebih rendah, maka beli Kaedah #1. Perbezaan berlaku kerana harga emas 10g dan ke atas berubah setiap 20 minit, manakala harga emas GAP berubah setiap 12 jam sekali (tepat jam 12 tengah malam dan 12 tengahari jika pergerakan melebihi 5%).

Cara nak beli Kaedah #2 ada ditunjukkan bermula Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/jual-beli-emas/. Boleh keluarkan bila-bila masa dengan caj premium (ada dalam jadual. Cth: 1g = RM5, 10g = RM10, 20g = RM15 dsb). Anda  perlu daftar dahulu sebelum buat tempahan di https://www.pelaburanemas.org/pendaftaran-percuma/.

Semoga bermanfaat.

Carta Alir Pelaburan Emas Public Gold

Posted on by 1 comment

Nak mula pelaburan emas? Setelah anda membaca penerangan saya di blog ini, Saya juga yakin, rakan-rakan semua telah yakin dan jelas tentang kaedah pelaburan emas yang terbaik di Malaysia. Jika anda masih belum memahami kaedah pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang di Malaysia, sila baca posting berikut:-
1. Tips Pelaburan Emas
2. Emas Kertas Atau Emas Sebenar?
3. Pendaftaran Percuma
4. Kaedah Jual Beli Emas – Elakkan Beli Secara Runcit
5. Kaedah Simpanan Emas Percuma
6. Jana Keuntungan
7. FAQs – Persoalan lazim

Namun, terdapat persoalan yang paling kerap ditanya oleh rakan-rakan yang baru berjinak-jinak dengan pelaburan emas. Persoalannya bagaimana ingin anda mulakan?

Di sini saya ingin kongsikan sedikit mengenai ilmu pelaburan emas sebenar agar anda tidak tersalah pilih dan terperdaya atau terperangkap dengan skim cepat kaya yang banyak di luar sana. Untuk memudahkan anda faham, saya ringkaskan kepada hanya TIGA matlamat utama pelaburan emas dan bagaimana nak mula:-

1. Untuk tujuan lindungi kekayaan.
Pakar emas dunia mencadangkan minima 10% pendapatan ditukar kpd simpanan dalam bentuk emas. Anda boleh mulakan minima 1g goldbar atau setengah dinar (berat 2.125g emas). Jika pendapatan bulanan anda sebanyak RM2K, anda disarankan tukar minima RM200 kepada emas setiap bulan. Contoh berat emas yang boleh dibeli: Harga emas GAP 17/6/2017 = RM188/g. anda boleh beli 1g goldbar = RM188 dan buat bayaran ke akaun Public Gold seperti dinyatakan dengan ikuti langkah demi langkah untuk buka akaun simpanan emas GAP di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Simpanan secara percuma dan boleh letak nama waris. Boleh keluarkan minima 1g bila-bila masa dan baki minima hanya 1g dalam akaun.

Nota: Simpanan GAP ini didapati lebih baik berbanding dengan bank patuh syariah yang lain kerana minima simpanan adalah 5g!

Tahap risiko kerugian adalah rendah sebab anda beli sedikit demi sedikit. Anda boleh jual balik pada bila-bila masa melalui akaun anda di web dan duit tunai akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 48 jam hari bekerja.

2. Untuk tujuan dapat keuntungan ‘buy low sell high’.
Dicadangkan beli emas minima 250g / 1kg sebab spread yg rendah (6%) berbanding 1g (9%). Harga emas dijangka meningkat dalam jangka panjang. Sila rujuk https://www.pelaburanemas.org/masa-untuk-melabur-emas/. Setahun lalu harga emas sekitar RM171/g dan pada bulan April tahun 2017 mencecah sehingga RM196/g. Seorang penyimpas emas 1kg goldbar di Melaka telah raih keuntungan RM11,000 dalam tempoh setahun.

3. Untuk tujuan bisnes.
Alang-alang simpan emas, simpanlah sebagai Dealer. Sebagai Dealer, anda tidak perlu menjual emas, anda hanya perlu simpan emas dan anda akan dapat insentif 1% untuk setiap pembelian emas berikutnya. Anda juga boleh gunakan borang pendaftaran di www.publicgold.com.my untuk kenalan anda mendaftar dan letakkan kod PG di ruangan Introducer (Jika anda tak pasti, Insya Allah saya boleh sediakan link untuk anda kemudian). Terdapat sokongan Seminar Emas percuma oleh Public Gold setiap bulan dan anda boleh gunakannya sebagai medium penyampaian ilmu emas kepada yang lain seperti yang saya tunjukkan di sini.

Sebagai Dealer, anda juga boleh dapat insentif 1% dari setiap pembelian emas kenalan anda. Kiraan insentif seperti diterangkan di Dapatkan Keuntungan Pelaburan Emas Setiap Bulan. Anda boleh pilih samada nak terus simpan dalam akaun GAP atau keluarkan sebahagian emas dalam bentuk dinar atau goldbar. Kaedah buka akaun sama seperti di Para 1. Nilai insentif dibayar setiap 20hb berikutnya. Nilai bawah RM10 akan dibawa ke bulan hadapan, nilai RM10-RM99 akan dimasukkan ke akaun GAP bersamaan nilai emas GAP dan nilai RM100 ke atas akan dimasukkan ke akaun bank secara tunai. Tahap risiko kerugian tiada kerana anda dapat penjimatan berterusan.

Oleh itu, pilihlah mana-mana matlamat pelaburan emas yang anda fikir sesuai dengan situasi kewangan anda. Perlu diingatkan agar anda tidak menggunakan pinjaman bank untuk menyimpan dan melabur emas. Anda juga diingatkan agar tidak terpedaya dengan mana-mana skim pelaburan emas yang tidak sah di sisi undang-undang walaupun mereka menawarkan bonus / dividen / pulangan yang lebih tinggi dalam masa yang lebih singkat.

 

Akhir sekali, anda boleh mula dengan memilih mana-mana Laluan yang sesuai untuk anda di bawah:-

Carta alir pelaburan emas Public Gold.

Laluan 1: Sebagai pelanggan biasa yang ikut Matlamat 1 –  simpan emas berdikit-dikit setiap bulan dengan menetapkan sasaran tak kurang 10% pendapatan tunai ditukar kepada simpanan emas. Simpan untuk tujuan seperti untuk menunaikan haji dan umrah, atau untuk simpanan tabung pendidikan anak-anak, atau hanya sebagai pegangan aset mudah alih yang boleh dicairkan melalui pajak gadai Ar-Rahnu apabila terdesak.

Laluan 2: Sebagai Dealer – termasuk juga kepada pelanggan biasa yang mengikuti Matlamat 2 dan 3.

Semoga anda berjaya di dalam mana-mana Laluan Pelaburan Emas yang anda pilih! Anda boleh hubungi saya sekiranya masih ada apa jua persoalan dengan menggunakan borang “Hubungi Saya“.

Semoga bermanfaat.

Lihat Harga Emas Semasa – Cara Jual Beli Emas Yang Menguntungkan

Posted on by 0 comment

Nak tahu harga emas semasa pada hari ini? Memang terdapat banyak kedai emas yang menyediakan laman web atau aplikasi Android atau iPhone yang memberi anda maklumat harga emas terkini seperti harga emas 999 (jongkong emas dan dinar emas), harga emas 916 (cincin emas 916 dan rantai tangan emas 916), harga emas putih dan pelbagai jenis emas.

Namun, anda pasti tertanya-tanya kedai emas yang betul-betul memberi maklumat harga emas terkini yang tepat dan tidak menipu? Maklumlah, zaman penuh dengan tipu daya untuk memerangkap mangsa lebih-lebih lagi dalam perniagaan jual beli emas yang merupakan logam berharga. Bila anda layari sahaja laman web kedai emas yang menyediakan harga emas semasa, mulalah ada ‘pop-up’ yang memaksa anda daftar nama dan nombor telefon anda untuk mengetahui maklumat lanjut.

Ada juga laman web yang memaparkan harga emas semasa tetapi terdapat banyak perbezaan di antara harga bukan ahli dan harga ahli. Malah anda perlu membayar yuran keahlian pula untuk membeli emas di kedai emas tersebut. Saya menyarankan agar anda menyemak status apa-apa perniagaan emas, bisnes emas atau pelaburan emas di Bank Negara Malaysia disebabkan terlalu banyak skim cepat kaya di luar sana.

(Perhatian penting: Sebelum anda nak jual beli emas, anda perlu tahu makna harga emas spot, harga jualan, harga belian, harga runcit dan kadar spread agar anda tidak terkeliru pada masa akan datang. Terdapat perbezaan harga jualan, harga belian, harga runcit dan kadar spread yang ditetapkan oleh kedai emas masing-masing.).

Tips #1 – Kenalpasti kedai emas yang menawarkan harga emas yang terendah.

Harga emas semasa Kitco.com

Harga emas spot ialah harga emas asas dunia bersandarkan nilai matawang negara masing-masing. Anda boleh dapati harga emas spot di www.kitco.com, www.goldprice.org. Terdapat tiga warna carta pergerakan harga emas iaitu biru, merah dan hijau. Pada kebiasaannya, pergerakan harga emas semasa ditunjukkan dalam warna hijau. Pergerakan harga emas pada hari semalam ditunjukkan dalam warna merah dan pergerakan harga emas pada dua hari lepas ditunjukkan dalam warna biru.

Harga emas jualan pula merupakan harga emas semasa yang ditetapkan oleh kedai-kedai emas. Untuk harga emas pelaburan seperti jongkong emas dan dinar emas 999 atau 24K, harga emas jualan sebaiknya tidak melebih 10% daripada harga emas spot. Jika harga emas jualan sesuatu kedai emas didapati melebihi 10% daripada harga emas spot, bermakna kedai emas tersebut mengaut keuntungan yang berlebihan dari anda.

Sekarang marilah kita sama-sama semak kadar perbezaan harga jualan berbanding harga emas spot beberapa kedai emas ternama di Malaysia pada tarikh 29/1/2017 (Ahad) seperti berikut:-

Harga emas spot segram dari Goldprice.org = RM169.63/g

Harga emas semasa Goldprice.org (27/1/2-17).

 

Contoh perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa di laman web Public Gold.

Harga emas semasa 1g jongkong emas 999 24K kedai emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd. = RM185.00/g.

Harga emas semasa Public Gold (27/1/17).

Kadar perbezaan harga emas spot = (RM185.00 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 9.06%.

Di sini anda dapat lihat kadar perbezaan harga emas spot dunia dengan harga emas semasa jongkong emas Public Gold hanyalah 9.06% dan di bawah paras 10% yang disarankan oleh pakar emas dunia. 

Sekarang mari kita lihat dan bandingkan harga emas spot dan harga emas semasa jenama emas Power Gold atau yang sebenarnya jenama Amethyst.

Contoh perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa di laman web Powergold.

Harga emas semasa 1g emas goldbar 999 dari kedai emas Powergold = RM224.00 (Bukan Ahli) dan RM204.75 (Ahli). Oleh itu, terdapat dua kadar perbezaan harga emas spot dengan harga emas terkini di Powergold seperti berikut:-

Bukan ahli = (RM224.00 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 32.05%. …. OH! WOW! BANYAKNYA! Lebih 22.05% dari paras yang disarankan oleh pakar emas dunia.
Ahli = (RM204.75 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 20.70%. …. OH! WOW! BANYAKNYA! Harga Ahli pun dah lebih 10.70% dari paras yang disarankan oleh pakar emas dunia.

Jika dibandingkan kadar perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa untuk kedua-dua Bukan Ahli dan Ahli didapati melebihi 10% dari saranan oleh pakar emas dunia.

Oleh itu, anda dah boleh menilai jenama emas pelaburan yang manakah yang sepatutnya anda beli dan simpan dan jenama emas pelaburan yang manakah yang patut anda JAUHI. Jadilah pelabur emas yang berilmu agar anda TIDAK TERSALAH BELI jongkong emas atau dinar emas yang terlalu mahal berbanding harga spot dunia.

Tips #2 – Kenalpasti jika kedai emas beli semula emas yang anda beli.

Sejak saya mulakan operasi blog www.PelaburanEmas.org pada tahun 2014, terdapat ramai yang menghubungi saya mengadu bahawa emas pelaburan jenis Amethyst dan beberapa jenama lain sukar dibeli semula oleh kedai emas masing-masing. Oleh yang demikian, anda dinasihatkan agar mengenalpasti tahap kesukaran proses jual emas anda kepada kedai emas dengan harga yang tinggi.

Bagaimana anda nak tahu kedai emas itu menawarkan harga beli emas yang tinggi? Jawapannya ada pada kadar spread yang tertera di laman web kedai emas itu sendiri. Jika mana-mana kedai emas yang tidak menyatakan harga belian balik emas yang mereka jual di laman web mereka bermakna ada yang tak kena dengan kedai emas tersebut. Anda mungkin mengalami kesukaran untuk menjual semula emas pelaburan yang anda beli.

Sebenarnya terdapat beberapa lagi tips untuk mengetahui harga emas semasa bagi emas pelaburan yang berbaloi anda beli. Namun, saya yakin dengan hanya dua tips yang saya berikan di atas sudah cukup untuk memaklumkan kepada anda kedai emas mana yang menawarkan harga emas semasa bagi item emas pelaburan yang menguntungkan anda.

Oleh yang demikian, saya amat mengesyorkan anda untuk mendapatkan maklumat harga emas terendah di kedai emas Public Gold berbanding kedai emas lain.

Sekiranya anda ingin membeli emas pelaburan seperti jongkong emas 1g dan 5g atau setengah dinar emas dengan harga emas terendah berbanding kedai emas lain di Malaysia, Singapura, Brunei dan Indonesia, anda boleh dapatkan maklumat program akaun simpanan emas fizikal GAP (Gold Accumulation Program).

(Nota: Pada kebiasaannya, kedai-kedai emas biasa di luar sana menjual jongkong emas 1g pada harga sekitar RM215.00, 5g dijual pada harga RM1050.00 dan setengah dinar dijual pada harga RM460.00).

Sekiranya anda ingin menjual semula emas perhiasan seperti cincin emas 916 dan rantai tangan emas 916 dengan harga emas 916 yang tinggi berbanding kedai emas biasa di luar sana, anda boleh dapatkan tips jual emas perhiasan dengan harga tinggi di sini.

Untuk memudahkan anda mendapatkan notifikasi / alert harga emas semasa, anda boleh memasang Public Gold app seperti yang ditunjukkan di sini.

Melabur Emas Untuk Jana Keuntungan

Posted on by 0 comment

Anda ingin melabur emas dan jana keuntungan? Untuk mendapat keuntungan dari aktiviti melabur emas amatlah mudah. Pada hari ini, terdapat banyak peluang dan ruang yang disediakan untuk anda rebut agar tidak menyesal pada masa akan datang…

Persoalan #1 yang biasa ditanya ialah apakah jenis pelaburan emas yang boleh jana keuntungan? Anda tak perlu bersusah payah nak fikir kaedah untuk jana keuntungan pelaburan emas kerana dah ada satu kaedah yang amat mudah dan selamat untuk anda ikut. Namun, sepertimana jenis-jenis pelaburan lain di dunia ini samada pelaburan emas, pelaburan hartanah, pelaburan perniagaan dan pelaburan unit saham bahawa risiko rugi tetap ada jika anda kurang ilmu pelaburan. Oleh itu, sebelum anda ingin menceburi pelaburan emas, anda digalakkan untuk membaca Buku Rahsia Ilmu Pelaburan Emas di sini.

Seterusnya, seperti yang telah saya terangkan dalam post yang lepas, pelaburan emas ialah saat anda miliki emas jongkong (goldbar) dan dinar 24K yang mendapat pengiktirafan London Bullion Market Association (LBMA)… Mengapa? Hanya emas 24K LBMA sahaja yang TIDAK DIKENAKAN GST.

Persoalan #2 yang sering ditanya ialah di mana anda nak dapatkan emas goldbar atau dinar 24K LBMA ini? Oleh itu, di sini saya perkenalkan jenama emas yang tidak dikenakan cukai GST iaitu emas jongkong dan dinar 24K jenama Public Gold…. Sekali lagi saya nak beritahu jenama emas Public Gold dan BUKAN Power Gold sebab Power Gold tu menggunakan jenama emas Amethyst yang tidak mendapat pengiktirafan dari mana-mana negara pengeluar emas dunia dan juga LBMA. Saya bukan nak merendahkan mana-mana jenama, tetapi fakta tetap fakta dan jika anda dapati saya salah, sila betulkan saya.

Goldbar 999.9 Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.

Goldbar 24k (999.9) LBMA Public Gold di’seal’ bersama sijil ketulenan bebas GST.

 

Persoalan #3 ialah mengenai riba dalam jual beli emas. Alhamdulillah… anda telah menemui blog mengenai pelaburan emas yang betul kerana di sini saya akan menerangkan kepada anda bagaimana anda dan ahli keluarga anda, persatuan atau kelab yang anda sertai boleh mendapat keuntungan melalui aktiviti pelaburan emas tanpa RIBA’ Insya Allah. Ini adalah kerana Allah SWT telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba’.

Jika anda masih sangsi mengenainya anda boleh baca post saya di Pelaburan Emas Halal atau Haram?

Seterusnya ialah bagaimana cara jual beli emas jenama Public Gold yang bebas riba’. Caranya ialah:-

  1. Anda jual beli emas dengan cara tunai dan bukan hutang. Riba’ berlaku apabila anda dapat dulu emas dan bayar ansur-ansur atau lebih 3 hari selepas itu. Ataupun, anda melakukan riba’ apabila anda bayar secara tunai namun emasnya tidak anda miliki serta merta atau sekiranya transaksi jual beli emas secara online tidak diselesai dalam 3 hari.
  2. Anda jual emas dalam gandaan minima 1 gram (untuk goldbar) atau 4.25g (untuk 1 dinar) dan BUKAN dalam jumlah berat emas yang tidak boleh didapati dalam bentuk fizikal di pasaran. Di Public Gold, minima pembelian emas ialah RM100 dan anda boleh membuat potongan gaji bulanan berdasarkan “Standing Instruction” kepada pihak bank anda. Layari Cara Potongan Bulanan Pelaburan Emas Patuh Syariah. Selepas baki akaun ada 2 gram, barulah dibenarkan untuk anda jual balik 1 gram.

Rujukan:-
1. Parameter Pelaburan Emas oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.
2. Analisis Syariah Terhadap Produk-Produk Pelaburan Emas di Malaysia.

Persoalan #4 ialah bagaimana nak mulakan pelaburan emas dan jana keuntungan?

Secara asasnya ada tiga kaedah:-

(a) Simpan sendiri (Keuntungan Jangka Panjang).

(b) Simpan di kedai emas (Keuntungan Jangka Panjang). Keuntungan Jangka Panjang bermaksud anda beli dan simpan emas sebagai aset. Anda boleh pilih samada nak jual balik apabila harga semasa meningkat lebih 15% daripada harga beli dulu atau simpan terus untuk capai sasaran simpanan 1kg emas menjelang 10 tahun dari sekarang.

(c) Beli, simpan dan beritahu yang lain agar mereka juga mula simpan emas untuk lindungi kekayaan mereka (Keuntungan Jangka Pendek dan Jangka Panjang). Anda boleh jana keuntungan melalui komisen 1-2% daripada setiap pembelian emas orang perseorangan atau syarikat koperasi yang anda perkenalkan. Alang-alang simpan emas, simpanlah sebagai Dealer. Untung-untung, ramai yang anda beritahu cara pelaburan emas yang mudah dan patuh syariah mula tersedar akan risiko jika mereka tak mula simpan emas mulai sekarang.

Jika anda dah bersedia untuk membeli dan simpan sendiri emas goldbar atau dinar di rumah atau buat stok di kedai emas anda, sila ikuti Langkah #1 di Jual Beli Emas.

Jika anda dah bersedia untuk beli emas goldbar atau dinar dan simpan secara PERCUMA SEUMUR HIDUP dan boleh namakan pewaris di Public Gold, sila ikuti Langkah #1 di Simpanan Akaun Emas GAP.

Harga Pakej Umrah dan Ziarah Hanya 10 Dinar

Posted on by 2 comments

Anda tercari-cari pakej Umrah dan Ziarah untuk mengerjakan ibadah umrah pada tahun ini? Alhamdulillah… pada masa kini terdapat banyak syarikat yang menawarkan pakej Umrah dan Ziarah ke Tanah Suci Mekah dan Madinah untuk sepanjang tahun.

Namun apa yang membezakan antara satu-satu syarikat ialah harga pakej umrah, tempat hotel penginapan samada jauh atau berhampiran dengan Masjidil Haram di Mekah dan Masjid an-Nabawi di Madinah. Bilik hotel samada berempat, bertiga atau berdua yang mana lebih ramai yang duduk sebilik sudah pasti pakej umrah dan ziarah itu lebih murah. Manakala bilik hotel berdua adalah yang termahal berbanding bilik-bilik hotel yang lain.

Masa ibadah umrah juga merupakan faktor utama harga sesuatu pakej umrah yang ditawarkan itu mahal atau murah. Jika anda ingin menunaikan ibadah umrah pada masa diluar bulan Ramadhan, maka harga pakej umrah yang ditawarkan adalah sekitar RM5,000 hingga RM7,000 mengikut jenis bilik berempat, bertiga atau berdua. Sebagai contoh saya ambil dari laman web syarikat DinarHolidays.com untuk harga pakej umrah.

Perbandingan harga pakej umrah

Dengan melihat contoh di atas, untuk pakej umrah bilik berdua dan ibadah umrah bermula awal bulan Ramadhan, pakej umrah dan ziarah meningkat hingga sekitar RM9,000.00!

Olej itu, saya dan isteri dah membuat perbandingan harga pakej umrah dan ziarah untuk mengerjakan ibadah umrah pada akhir Syaaban dan awal Ramadhan… kami dapati bahawa untuk bilik berdua, harga pakej umrah yang terbaik ditawarkan oleh Syarikat Safari Haramain yang beralamat di Taman Permatang Indah, Permatang Damar Laut, Bayan Lepas, Pulau Pinang. Nak tahu rahsianya? Rahsianya ialah pakej umrah dan ziarah yang ditawarkan adalah tetap pada nilai 10 Dinar LBMA Public Gold sahaja!

Umrah 10 Dinar Public Gold - Safari Haramain. Anda boleh buat tempahan tunaikan umrah sepanjang tahun.

Umrah 10 Dinar Public Gold – Safari Haramain. Anda boleh buat tempahan tunaikan umrah sepanjang tahun.

Masya Allah.. 10 dinar sahaja seorang… jadi kami berdua pun tak buang masa dan membeli 10 dinar emas pada bulan Februari 2016 untuk pergi penghujung Syaaban dan Awal Ramadhan yang pada ketika itu berharga sekitar RM7,210.00 sahaja untuk seorang. Jadi untuk dua orang adalah sebanayak RM7,210.00 x 2 = RM14,420 sahaja! Ya Allah! Kami amat bersyukur kepada-Mu kerana menunjukkan kami jalan yang mudah dan murah untuk menunaikan ibadah umrah pada tahun ini… rindunya kami untuk ke sana… Labbaikallahumma labbaik…

Untuk pengetahuan anda, 10 Dinar LBMA (London Bullion Market Association) ialah satu-satunya dinar emas yang tidak dikenakan GST di Malaysia. Emas 10 Dinar LBMA ialah emas berketulenan 999.9 atau 24K dengan berat emas sebanyak 42.5g. Bagaimana nak mendapatkan miliki 10 Dinar LBMA pada harga yang murah? Anda boleh membuka akaun emas GAP (Gold Accumulation Program) di sini. Ikuti dengan Langkah #1 di laman tersebut.

Insya Allah, pakej umrah 10 dinar ini akan diteruskan sepanjang tahun dan pembayaran 10 dinar perlu dilakukan selewat-lewatnya tiga (3) bulan dari tarikh penerbangan. Anda boleh mula membeli secara terus sebanyak 42.5g sekaligus atau membuat ansuran mengikut kadar gandaan serendah 1 Dinar. Sebagai contoh pada bulan ini anda beli sebanyak 1 Dinar dengan harga 1 gram emas GAP ditetapkan pada RM172/gram yang bersamaan dengan RM731 untuk satu dinar.

Harga emas GAP terendah bulan Mei 2016

Harga emas GAP terendah bulan Mei 2016

Sila lihat jadual harga emas di www.publicgold.com.my atau jika server Public Gold perlahan disebabkan terlalu ramai yang layari laman tersebut, anda boleh dapat dengan lebih cepat di Harga Emas Semasa. Jika anda kira harga 10 Dinar pada hari ini dan mungkin esok hanyalah sebanyak RM7,310.00 sahaja. Anda dan pasangan anda boleh pasang niat untuk mengerjakan umrah pada hujung tahun ini waktu cuti sekolah atau pada bila-bila masa yang anda dan pasangan anda hajati.

(Psstt.. nak beritahu kepada anda bahawa dah hampir sebulan harga emas mencecah lebih RM175/gram! Ni yang terendah dan saya fikir jangan tunggu lama-lama…)

Anda jangan bimbang… harga pakej umrah termasuk set kelengkapan kain ihram, beg sandang, beg kecil (hand carry), beg kasut, buku panduan umrah, visa umrah, tiket penerbangan pergi balik dari KLIA ke Jeddah, penginapan, makan dan minum di Hotel Alrawasi Safeer (50m dari Masjid AN-Nabawi) dan Hotel Saif AL-Yamani Palace (350m dari Masjidil Haram). Saya dan isteri  akan berangkat ke Arab Saudi untuk menunaikan ibadah umrah ikut program 10 dinar syarikat Safari Haramain ini pada 31 Mei 2016 dan akan balik ke Malaysia pada 13 Jun 2016 (pakej umrah awal Ramadhan 14 hari 12 malam dengan bilik berdua). Pada 1 Mei 2016 lepas kami dah menghadiri Kursus Perdana Umrah Public Gold di Surau An-Nur, Permatang Tepi Bendang, Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Jadual Kursus Perdana Umrah Public Gold Safari Haramain

Jadual Kursus Perdana Umrah Public Gold Safari Haramain

Ada tiga ustaz terlatih yang telah berkhidmat sebagai Mutawwif selama 8 tahun iaitu Ustaz Hj Mohd Khalid bin Hj Jaafar, Ustaz Abdul Jalil bin Zainol dan Ustaz Nasser bin Osman. Mereka bertiga bergerak bersama-sama menganjurkan Kursus Umrah Perdana Public Gold – Safari Haramain di Pulau Pinang (utara), Perak (tengah), Kelantan (timur) dan Selangor (tengah).

Kursus Umrah 10 Dinar Public Gold Safari Haramain

Kursus Umrah 10 Dinar Public Gold Safari Haramain

Untuk kumpulan di Utara, bas percuma disediakan dari Pulau Pinang ke KLIA. Sekiranya anda dan pasangan anda berminat untuk turut serta pada trip yang berikutnya, sila buat pembelian sebanyak 42.5g emas di akaun GAP untuk cukupkan 10 dinar di sini. Akaun emas GAP ialah akaun simpanan emas fizikal percuma seumur hidup. Hanya tinggalkan baki 1g emas untuk kekalkannya aktif seumur hidup.

Semoga Allah Taala kurniakan kepada kami dan kepada anda semua pahala Umrah yang Mabrur.. Amin Ya Rabbal Alamin.

 

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian