5 Sebab Kenapa Jongkong Emas 1 Kg Ini Diminati Ramai

Goldbar 1kg Public Gold 999.9 dalam pouch

Anda nak simpan 1 kg emas sebab dah tahu kelebihan simpan emas berbanding simpan duit tunai? Namun anda masih tercari-cari kedai emas yang betul-betul menjual emas jongkong atau goldbar 1 kilogram (kg) dengan cara yang mudah dan patuh syariah?

Goldbar 1kg Public Gold 999.9 dalam pouch
1 kg Goldbar terkeluar dari beg tuan punya… Cantik kilauan emas tu?

Sudah tentu anda akan mengambil masa yang panjang untuk tahu jenama emas pelaburan yang manakah boleh dibeli dengan harga termurah?

Harap anda bersabar… sebab yang murah tak selalunya emas tulen. Anda kena pastikan Goldbar 1 kg yang anda nak beli itu berketulenan 999.9 atau 24K.

Jangan risau…

Anda dah jumpa blog yang betul memberi panduan bagaimana anda boleh dapatkan goldbar berketulenan 999.9 sehingga seberat 1 kg. Saya akan beri tip mudah belian emas pelaburan yang sebenar.

Salah satu tip paling utama ialah semak maklumat lanjut kedai yang jual emas (biasanya anda boleh gunakan enjin carian Google). Cuma elakkan pilih dan beli emas di media sosial kerana kurangnya ciri keselamatan.

Terlalu banyak scammers di media sosial mencari mangsa melalui iklan (ada tertera Sponsored) di FB. Nampak macam real.

Sebelum diteruskan, saya ingin kongsikan satu cerita kisah benar mangsa yang ‘terciduk’ membeli emas palsu! 

Seorang peniaga kerugian RM219,000!

Pada tahun 2018, ada seorang peniaga wanita kerugian RM219,000 selepas terpedaya membeli emas palsu daripada dua lelaki yang mendakwa kononnya memiliki kilang emas. Mangsa yang berasal dari Perak telah membeli jongkong emas seberat 12.7 kilogram (kg) dengan harga RM273,000.

Lebih suku juta kerugian yang perlu ditanggung oleh mangsa. Menurut mangsa, pembelian emas berkenaan tidak mempunyai resit bayaran atau dokumen perjanjian, tetapi hanya melalui serahan tangan dan bersaksikan rakan sekampung mangsa.

Masya Allah! Berani betul peniaga ini membeli barang yang mahal tanpa sebarang dokumen! 

Sahabat sekalian, emas bukan barang murah. Mana boleh lakukan sebarang transaksi emas tanpa disertakan invois dan dokumen. Anda perlu berhati-hati dan sentiasa memastikan setiap jual beli mempunyai rekod ya! Jika tidak, menyesal tak sudah lah, sahabat!

Ada banyak lagi syarikat atau perseorangan di luar sana yang menipu dan memperdayakan mangsa. Justeru, selaku penguna yang bijak, anda perlu pandai memilih.

Anda perlu pastikan kedai yang anda beli merupakan website yang benar-benar berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Selama berminggu-minggu saya mencari dan mengkaji syarikat jual beli emas yang terbesar dan menawarkan harga emas yang kompetitif serta dipercayai.

Akhirnya, saya dah jumpa sebuah syarikat jual beli emas yang terbesar di Malaysia iaitu syarikat Public Gold Marketing Sdn Bhd. Tiada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia.

Di Public Gold, semua transaksi boleh dibuat secara atas talian dan disertakan invois serta ada hitam putih. Dan kesemua emas Public Gold mempunyai sijil ketulenan. Nahhhhh, benda boleh beli yang asli, kenapa nak beli yang tiruan, kan? 

Di sini saya kongsikan 5 Sebab Kenapa Jongkong Emas 1 kg ini diminati ramai?

Sebab #1: Beli emas daripada syarikat jual beli emas terbesar di Malaysia

Syarikat Public Gold adalah sebuah syarikat pengeluar emas yang terbesar di Malaysia. Mula bertapak di Malaysia 2008 sehingga sekarang dan sangat kukuh sehingga kini. Syarikat ini menjalankan perniagaan menjual membeli emas dan perak disamping menjual produk barangan kemas bagi mempelbagaikan variasi keluarannya. Syarikat ini di bawah pimpinan oleh Dato ‘ Louis Ng.

Perkembangan perniagaan Public Gold yang semakin meluas, telah menyebabkan penubuhan 18 cawangan seluruh Malaysia,tempat penyimpanan emas public safe, tempat pajak emas dan perak, dan penubuhan Koperasi Dagang Emas bagi membantu memudahkan penyimpan emas menyimpan emas di Public Gold.

Public Gold memfokuskan jualan emas untuk tujuan pelaburan dan kedai-kedai emas yang ada di pasaran lebih memfokuskan jualan emas untuk tujuan perhiasan. Public Gold telah mendapat pengiktirafan dari Malaysia Book Of Record sebagai syarikat tempatan pertama di Malaysia yang menghasilkan Emas dan Perak termurah bagi tujuan Pelaburan serta telah mendapat pelbagai anugerah dari luar Negara. 

Antara perkara yang tiada kaitan dengan Public Gold adalah :

1. Public Gold tiada kaitan dengan public bank.

2. Public Gold tiada kaitan dengan ‘multi level markerting’

3. Public Gold tiada kaitan dengan piramid wang

4. Public Gold tiada kaitan dengan skim cepat kaya

5. Public Gold tiada kaitan dengan skim pelaburan emas yang menjanjikan pulangan lumayan dalam jangkamasa yang singkat atau pulangan tetap bulanan yang akhirnya pelabur akan ditipu dan mengalami kerugian. 

Tidak dinafikan Public Gold adalah syarikat emas yang sangat kukuh dan tiada rekod penipuan di mana-mana institusi perbankan. Bagi mereka yang ingin menyimpan emas boleh mula menyimpan di Public Gold lebih mudah dan selamat.

Sebab #2: Stok yang mudah didapati dan tak perlu menunggu lama untuk dapatkannya

Anda boleh mendapatkan goldbar seperti di bawah dalam masa hanya 1-2 hari bekerja.

Emas 999.9 Goldbar Public Gold seberat 1000 gram (g) atau 1 kilogram (kg)

Bagaimana cara nak miliki jongkong emas 1 kilogram dengan cara yang mudah, patuh syariah melalui platform dengan ciri keselamatan yang tinggi?

Caranya mudah sahaja. Apabila anda ingin membeli goldbar 1 kilogram dengan cara yang paling selamat, mudah dan patuh syariah, anda perlu pastikan kedai jual beli emas yang anda mahu berurusan mestilah menepati kriteria tersebut.

Saya sendiri berpengalaman berurusan dengan kedai emas pelaburan Public Gold Marketing Sdn Bhd. Pertama kali saya berurusan untuk membeli emas pelaburan berbentuk dinar adalah melalui transaksi secara atas talian di laman web Public Gold bernilai hampir RM20,000 pada tahun 2014.

Saya daftar secara atas talian dengan Introducer saya iaitu Encik Mohd Zulkifli bin Shafie.

Pendaftaran adalah percuma dan tidak memerlukan sebarang bayaran yuran. Anda boleh daftar dengan menggunakan borang di bawah untuk pilih samada anda mahu beli emas dan simpan dalam akaun emas di Public Gold atau anda mahu beli emas dan simpan sendiri. Anda boleh pilih dengan tandakan dalam kotak yang disediakan.

Di sini saya ingin kongsikan 5 sebab mudah agar anda betul-betul dapat emas fizikal berketulenan 999.9 bukan dalam bentuk kertas bila anda beli emas.

Sebab #3: Transaksi jual beli yang patuh syariah

Salah satu sebab mengapa saya memilih dan melabur dalam emas di Public Gold ialah kerana transaksi jual belinya patuh syariah. Saya, sepertimana semua Muslim, mahu kaya bukan saja di dunia tapi juga di akhirat. Jadi Public Gold memenuhi kriteria kritikal ini.

Sijil patuh syariah Public Gold.
Transaksi jual beli di Public Gold disahkan patuh syariah sejak 14 Disember 2022.

Sebab #4: Spread (selisihan harga jual) yang rendah

Sebab susutnilai bermula 100 gram hingga 1 kg emas Public Gold adalah rendah, sekitar 6-7%, jadi kita hanya perlu tunggu kenaikan emas 7% saja untuk mendapat keuntungan. 

Spread emas Public Gold adalah antara yang terendah di pasaran iaitu 6% – 9% berbanding jika jual di kedai emas lain, susut nilai adalah 25%! Ini merugikan.

Lagi rendah atau nipis spreadnya lebih baik. Spread itu akan menentukan berapa cepat dan berapa banyak keuntungan yang akan diperolehi apabila harga emas naik. Lagi nipis spread, lagi cepat dan lagi besar kadar keuntungannya.

Dalam pelaburan emas, lagi besar gram emas yang kita beli, lagi rendah spread dan lagi tinggi keuntungan yang bakal diperolehi. Tak mampu menabung banyak-banyak? No hal.. Mulakan sikit-sikit, peram di akaun GAP hingga capai 100g pertama. Mudah kan? 

Sebab #5: Ada bimbingan secara percuma!

Semua perkara dalam dunia ini perlukan kepada ilmu dan bimbingan. Ilmu untuk dapatkan emas jongkong seberat 1kg dengan ketulenan 999.9 ini perlulah didapati daripada orang yang betul dan berpengalaman.

Tanpa bimbingan, kemungkinan besar anda akan keliru mengenai strategi yang betul membaca harga bila masa yang sesuai untuk menjual, apa yang perlu dilakukan untuk mengambil emas anda dan banyak lagi aspek teknikal yang perlu diketahui.

Order 1kg goldbar Public Gold

Insha Allah anda akan dapati saya merupakan orang yang betul untuk membimbing anda dapatkan emas sehingga anda betul-betul dapat pegang emas seperti di bawah…

Jongkong emas 250g & 1kg
Dah celik emas? Simpanlah emas dan sasarkan simpanan 1 kg untuk pelaburan jangka panjang keluarga anda.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, boleh daftar dengan tekan butang biru di bawah:

Anda masih ada persoalan? Sila Hubungi Saya di sini.

Promosi Belian Emas Dinar, Goldbar dan Akaun Simpanan Emas GAP

Anda nak tahu promosi belian emas Dinar, goldbar dan akaun simpanan emas Gold Accumulation Program (GAP)?

Untuk makluman anda, pada masa ini, seramai lebih 670,000 penyimpan emas di Malaysia menunggu-nunggu promosi belian emas samada dalam bentuk dinar, goldbar atau akaun simpanan emas di syarikat jual beli emas terbesar di Malaysia, Singapura, Brunei dan Indonesia.

Jika anda nak tahu lebih lanjut, sila layari info emas peribadi saya di sini.

Apa promosi yang dimaksudkan?

Alhamdulillah bermula malam ini ada promosi Dealer melalui belian Dinar, Goldbar dan akaun simpanan emas GAP.

Semua promosi tamat pada jam 11.59PM tengah malam ini, 22 Februari 2022.


Promosi Dealer

Pilihan 1: Normal Dealer

Promosi Normal Dealer Public Gold

1.1 Beli minima 12 dinar emas secara FULL PAYMENT / EPP6 / EPP10 ATAU
1.2 Beli minima 50g emas Goldbar secara FULL PAYMENT / EPP6 / EPP10 ATAU
1.3 Beli minima 50g emas Akaun GAP secara FULL PAYMENT

  • Wealth Card (order berasingan) untuk dapat 1.0% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya.

Isi remarks: Upgrade ND/PD.


Pilihan 2: Priority Dealer

Promosi Priority Dealer Public Gold

2.1 Beli minima 24 dinar emas secara FULL PAYMENT / EPP6 / EPP10 ATAU
2.2 Beli minima 100g emas Goldbar secara FULL PAYMENT / EPP6 / EPP10 ATAU
2.3 Beli minima 100g emas Akaun GAP secara FULL PAYMENT.

  • Wealth Card (order berasingan) untuk dapat 1.5% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya.

Isi remarks: Upgrade ND/PD.

Nota: Promosi tamat pada jam 11.59PM 22/2/2022 malam ini!


CARA BELI EMAS DALAM AKAUN GAP

Login guna PG Code dan Password. Jika tiada PG Code boleh daftar percuma di sini)

Step 1: Beli emas dalam akaun GSAP

Selepas Login tap Menu, Purchase, pilih Pay FPX, isi 50g (ND) atau 100g (PD) dan tap butang Place Order.

Teruskan belian secara FPX sehingga selesai.

Step 2: Beli Wealth Card di web PG dengan login di www.pelaburanemas.org/go/login.php.

Klik Menu, Order dan Purchase Order. Klik Add to Cart, Isi Remark: Upgrade ND/PD dan selesaikan bayaran.

Beri detail belian kepada saya untuk saya bantu upgrade Dealer secepat mungkin.

Semoga berjaya! Jika ada apa-apa pertanyaan boleh terus whatsapp saya di SINI.

Lebih murah berbanding promosi bulan Februari 2022 iaitu RM50k untuk dapat ND dan RM130k untuk dapat PD.

SEMUA PROMOSI DI ATAS TAMAT PADA JAM 11.59PM TENGAH MALAM 22 FEBRUARI 2022.

Semoga bermanfaat.

Cara Buka Akaun GAP (Gold Accumulation Program) Bagi Yang Tiada PG Code.

Anda nak buka akaun GAP (Gold Accumulation Program) atau akaun simpanan emas patuh syariah?

Nak beli emas akaun GAP Public Gold?

Anda cuba klik pada butang BUY NOW! di atas tapi anda tiada PG Code untuk Login ke web Public Gold?

Tiada PG code nak buka akaun GAP

Jangan bimbang, di sini saya tunjukkan anda cara nak buka akaun GAP dengan pantas. Minima pembelian emas ke dalam akaun GAP hanyalah sebanyak RM100 sahaja.

Langkah yang saya tunjukkan di bawah boleh diikuti dengan mudah sekiranya anda telah ada akaun bank dengan kemudahan perbankan internet kerana pembelian minima RM100 dilakukan menggunakan platform FPX.

Namun, sekiranya anda tiada akaun bank untuk melakukan transaksi FPX secara atas talian, anda boleh Hubungi saya melalui Whatsapp di sini (opens in a new window).

Untuk teruskan, sila ikuti langkah-langkah di bawah:-

Langkah 1:

Daftar di Borang Daftar Akaun Emas GAP dan isikan maklumat pada borang.

*Nota penting: Ambil emas sendiri di Branch hanya untuk belian 50 gram atau 10 Dinar ke atas SAHAJA. Emas dengan berat kurang daripada itu hanya layak menggunakan khidmat pos berinsurans yang dinamakan Gold-In-Transit (GIT) di dalam sistem bagi mengelakkan kesesakan di Branch dan tarikh temujanji yang terlalu jauh ke hadapan.
Isi nama penuh sama seperti yang dicatat dalam Kad Pengenalan (BIN / BINTI ditaip penuh).
Isi no. IC tanpa sengkang (Contoh: 71234567890)
Isi nombor tanpa sengkang.
Isi alamat e-mel

Atau

Klik link Whatsapp ini (opens in a new window) untuk dapatkan PG Code sementara anda. Atau anda boleh salin dan tampal perkara 1 hingga 7 di bawah ini ke dalam mesej whatsapp untuk hantar kepada saya Suhaimee di +60197475788.

Cara buka akaun GAP Public Gold di Whatsapp.

Salam En. Suhaimee. Saya ingin buka akaun simpanan emas GAP. Berikut ialah maklumat saya:

Nama penuh (seperti dalam IC): pastikan BIN atau BINTI ditaip penuh

NRIC atau Kad Pengenalan:

No. telefon:

Emel:

Branch PG: boleh lihat di sini (opens in a new window).

Nanti tuan wasap PG Code untuk saya login dengan password IC tanpa sengkang.

Terima kasih.

Cara buka akaun GAP Public Gold dengan isi maklumat di Whatsapp.

Langkah 2:

Anda akan dapat emel PG code daripada Public Gold. Anda boleh terus login sementara menggunakan PG code sebagai Username dan IC tanpa sengkang sebagai Password di web Public Gold (opens in a new window).

Nota penting: PG code untuk login sementara ini hanya sah dalam tempoh 7 hari sahaja. Selepas 7 hari, akaun sementara anda akan dibekukan dan tidak dibenarkan mendaftar semula. OLeh itu, sila rancang pembelian emas pertama anda agar tiada masalah teknikal berlaku semasa pembelian pertama nanti.

Selepas login, anda boleh terus klik MENU > HOME. Kemudian klik butang GAP BUY NOW.

BUY NOW akaun GAP Public Gold

Langkah 3:

Teruskan sehingga anda selesai buat pembayaran menggunakan platform FPX dan simpan snapshot akhir transaksi FPX untuk rujukan anda pada masa akan datang.

Selesai.


Untuk lebih mudah, sila download apps PG GAP di link berikut dan anda boleh login menggunakan PG Code sementara dan nombor IC tanpa sengkang.

Untuk android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pgmapp.publicgold

Untuk IOS:

https://apps.apple.com/my/app/public-gold/id1591580964 (jika tidak boleh klik, sila copy dan paste link ke web browser anda)

Nota: PG Apps ini termasuk belian emas dalam akaun GAP untuk simpan di Public Gold, belian secara fizikal (outright purchase) dan simpan sendiri. Belian secara runcit perlu login ke website Public Gold.


Kelebihan buka akaun GAP

Terdapat beberapa kelebihan apabila anda membuka akaun GAP di www.PelaburanEmas.org dan saya Founder Master Dealer PG047646 Suhaimee Manaf sebagai Introducer Public Gold anda.

  • Akaun GAP ialah akaun simpanan emas PERCUMA seumur hidup dan tiada sebarang caj dikenakan.
  • Transaksi jual beli telah mendapat sijil patuh syariah oleh Panel Amanie Advisor sejak tahun 2017.
  • Anak-anak dari umur sehari hingga umur bawah 18 tahun boleh buka akaun bersama ibu / bapa / penjaga.
  • Jumlah gram direkodkan sehingga kepada 4 titik perpuluhan (kebiasaan akaun simpanan di bank hanya kepada 2 titik perpuluhan sahaja).
  • Anda akan dimasukkan ke dalam Private Group Telegram yang menghantar info terkini mengenai pelaburan emas dan harga turun dan naik agar boleh jual balik bila harga tinggi dan beli bila harga rendah.

Layari Akaun GAP (Gold Accumulation Program) untuk info penuh mengenai akaun GAP. Cuma langkah buka akaun GAP di sana telah dinaiktaraf kepada yang lebih mudah di sini sejak 16 Jun 2020.

Semoga bermanfaat.

Tip Utama Pelaburan Emas Apabila Kadar Inflasi Matawang Meningkat

Pelaburan Emas Versus Kadar Inflasi Matawang

Satu konsep mudah nak faham adalah semakin meningkat kadar inflasi sesuatu matawang negara maka semakin meningkat harga emas. Mari kita lihat apa yang telah berlaku sejak bulan April 2021 hingga Mei 2021.

Berdasarkan graf di atas, kadar inflasi di USA pada bulan April ialah 4.2% (vs 1.4% di bulan Januari) sementara kadar inflasi di Malaysia ialah 4.7% (vs -0.2% di bulan Januari). Berita yang lebih buruknya ialah kadar inflasi di USA pada bulan Mei telah meningkat lagi kepada 5%! Kadar inflasi di Malaysia pada bulan Mei ialah 4.4%. 

Berita ini adalah buruk kerana inflasi membuat kuasa belian matawang jatuh. Jika ianya berterusan, satu hari nanti kita akan membayar RM10 atau RM20 untuk secawan white coffee! (perlu diingat yang pendapatan kita kekal dan tidak meningkat!) 

Oleh itu, kita perlu bertindak untuk menyelamatkan kuasa beli kita. Kita perlu lindung kekayaan kita yang telah kita usahakan selama ini. Kita boleh melakukan ini dengan senang dengan menghijrahkan sebahagian daripada wang simpanan kita ke dalam pelaburan yang naik nilainya ketika kadar inflasi naik menggila. Pelaburan yang paling mudah dan patuh syariah ialah emas dan perak.

Mengapa kita perlu menukar wang simpanan kita kepada bentuk yang kalis inflasi seperti emas?

Jawapannya sangat mudah. Inflasi merompak kekayaan kita semua tanpa sedar. Tahukah anda 1 dinar emas (4.25 gram) pada zaman Rasulullah SAW dahulu mampu membeli seekor kambing dan nilai 1 dinar emas yang sama pada hari ini masih mampu membeli seekor kambing walaupun telah berlalu selama lebih 1,400 tahun!

Berbeza dengan duit Ringgit yang kita gunakan sejak kecil atau 40 tahun dahulu duit 30 sen mampu beli sepinggan nasi dan segelas air namun pada hari ini dengan 30 sen mampu beli mungkin sebiji gula-gula sahaja! Pada hari ini nak dapat sepinggan nasi dan segelas air mungkin dengan RM3.00 pun tak cukup!

Lihat! Baru 40 tahun nilai kekuatan matawang Ringgit telah susut begitu banyak! Apa yang akan berlaku 30 atau 40 tahun lagi?

Bagaimana nak tukar wang simpanan kepada bentuk emas?

Pada hari ini terdapat banyak kemudahan yang telah disediakan oleh pelbagai syarikat jual beli emas dan juga bank-bank komersial. Namun, sebelum anda memilih untuk menukar wang simpanan kepada bentuk emas pelaburan, mari lihat jenis emas yang betul dan menguntungkan anda dalam jangka masa panjang.

Jika anda minat nak simpan sendiri dan pegang emas secara fizikal, boleh mulakan dengan menyimpan sekurang-kurangnya 1 dinar atau boleh juga 10 gram Goldbar BungaMas dengan harga rendah yang mesra Ar-Rahnu (boleh buka seal).

Contoh 1 Dinar dan 10g Goldbar 24k BungaMas mesra Arrahnu boleh dibeli secara EPP sehingga 10 bulan tanpa risau kenaikan harga pada bulan ke-10. Harga tetap sama sampai selesai bayaran.

Melalui kedai Public Gold, anda boleh dapat simpan sendiri emas pelaburan secara fizikal dengan harga yang terbaik di pasaran dan Public Gold jamin beli balik apabila  anda nak jual balik nanti. Tanpa soal!

Sekaranglah masa yang sebenar nak mulakannya sebab ada promosi deposit ansuran patuh syariah Easy Payment Purchase (EPP) sehingga 10 bulan.

Jika anda nak rebut promosi 1 dinar (bajet sekitar RM110/bulan secara EPP10) atau 10 gram Goldbar (bajet sekitar RM260 sebulan) bayaran shariah EPP10 (bayar 10 kali dalam masa 10 bulan), boleh terus buat tempahan order sahaja dahulu. Tak perlu bayar lagi pada hari ini.

Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.
Sijil Patuh Syariah oleh Panel Penasihat Syariah AManie Advisor

Bayar dalam tempoh 4 hari dari tarikh tempahan pun tak mengapa. Sebab transaksi pembelian secara deposit sekuriti EPP patuh syariah ini telah mendapat Sijil Patuh Syariah oleh Panel Penasihat Amanie Advisor. Selesai deposit terakhir baru dapat emas. Nak selesai awal boleh dapat emas awal. Akad jual beli emas hanya berlaku ketika emas sampai.

Caranya:

  1. Login di web PG, klik menu, klik order, klik purchase order. Jika tiada PG Code, boleh login sementara dengan daftar di sini. Selepas dapat PG code boleh login di sini.
  2. Isi dinar / 10g. Klik butang Search. Pilih item 1 dinar  / 10 g goldbar BungaMas. Add to cart. Klik troli sebelah atas kanan.
  3. Proceed to next page. Jika nak deposit bulanan pilih Pick up at branch dan pilih Syariah Easy Payment Purchase (Pilih EPP4 atau EPP10). Jika nak bayar sekaligus dan dipos berinsurans tersu ke rumah boleh pilih GIT shipment dan pilih Full Payment.
  4. Tick ‘I Agree’. Klik Proceed to next page. Akan dipapar nombor CSO. Selesai.
  5. Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.
  6. Reply emel ini untuk cara bayaran berikutnya.

Itu sahaja.

Alhamdulillah! Ada PROMOSI DEALER. Sehingga 12 hari Rabu 30.6.2021 seperti berikut:-

1. Normal Dealer (PD)

1.1 Beli RM5,000 akaun GAP (Bayar penuh) atau
1.2 Beli 7 Dinar Local (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
1.3 Beli 30g BungaMas (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
1.4 Beli 2kg Silver (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
1.5 Beli PG Jewel RM3,000 (boleh EPP6) atau
1.6 Beli RM4,200 Set Marvel Fantasy 12pcs (Bayar penuh /EPP4/ EPP10)1.7 Beli 2 X Set Mickey Raya 8 X 1g Goldbar RM2,998 (Bayar penuh /EPP4/ EPP10)1.8 Khas untuk Penjawat Awam dan Pelajar IPT: Beli minima RM2,500 Goldbar / Dinar di PG Gold Museum (Full payment) / Aurora Italia (Boleh EPP6) / Dinar Casing (Boleh EPP6).

+ Wealth Card untuk dapat 1.0% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya.

2. Priority Dealer (PD)

2.1 Beli RM10,000 akaun GAP (bayar penuh) atau
2.2 Beli 14 Dinar Local (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
2.3 Beli 50g BungaMas (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
2.4 Beli 3kg Silver (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
2.5 Beli PG Jewel RM5,000 (boleh EPP6 ) atau
2.6 Beli RM8,400 Set Marvel Fantasy 24pcs (Bayar penuh /EPP4/ EPP10)2.7 Beli 4 X Set Mickey Raya 16 X 1g Goldbar RM5,996 (Bayar penuh /EPP4/ EPP10)2.8 Khas untuk Penjawat Awam dan Pelajar IPT: Beli minima RM5,000 Goldbar / Dinar di PG Gold Museum (Full payment) / Aurora Italia (Boleh EPP6) / Dinar Casing (Boleh EPP6)

+ Wealth Card untuk dapat 1.5% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya. Sebenarnya tiada kos untuk dapat status Dealer dan nikmati insentif 1-1.5%. Hanya beli emas dan emas itu anda yang punya. 

Bagaimana cara nak beli? 

Step 1: Login di web PG Login di web PG, klik menu, klik order, klik purchase order. Jika tiada PG Code, boleh login sementara dengan daftar di sini. Tunggu PG code.

Selepas dapat PG code boleh login di sini. Selepas login boleh klik Menu > Order > Purchase Order dan scroll katalog. Boleh juga klik di link dan ikut panduan yang disediakan berikut:-

  • Klik Menu, Order, Purchase Order dan pilih item yang berkaitan dalam katalog.
  • Add to cart. Klik troli sebelah atas kanan.
  • Proceed to next page. Pilih GIT Shipment jika bayaran FULL PAYMENT / Pilih Pick up at branch jika pilih Syariah Easy Payment Purchase (EPP4 / EPP10).
  • Isi Remarks FBLIVE SYUKOR HASHIM
  • Tick ‘I Agree’. Klik Proceed to next page. Akan dipapar nombor CSO. Selesai.
  • Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.
  • Reply emel ini untuk cara bayaran berikutnya.
  • Jika nak beli Goldbar / Dinar untuk Penjawat Awam atau Pelajar IPT boleh login di PG Mall dengan menggunakan PG code dan Password anda. Sila klik PG Gold Museum atau Aurora Italia seller selepas login di PG Mall.

Step 2: Beli Wealth Card berasingan jika beli secara EPP atau akaun GAP (Jika buat bayaran FULL PAYMENT boleh add sekali dengan order di atas). 

Itu sahaja. Untuk makluman, jika nak dapat status Dealer tanpa promosi perlu modal beli emas yang lebih besar iaitu 200g (sekitar RM51,000) untuk Normal Dealer dan 500g (sekitar RM127,000) untuk Priority Dealer. Memang banyak perbezaan harga!

Lekas ambil peluang yang jarang-jarang ditawarkan ini sebab tempoh promosi tamat pada jam 12 tengahari Rabu 30.6.2021

Semoga bermanfaat.

Tips Mudah Mulakan Pelaburan Emas Secara Bajet

Anda nak beli dinar emas tapi tak tahu di mana dan bagaimana cara yang paling mudah dan secara bajet?

Contoh 1 Dinar emas 24k mesra Arrahnu.

Sejak wabak COVID-19 melanda dunia dan negara tahun 2020, berjuta rakyat Malaysia terkesan dari segi ekonomi dan kehidupan seharian. Di samping itu, seluruh rakyat Malaysia terpaksa berada di rumah mengikut arahan Peraturan Kawalan Pergerakan oleh pihak Kerajaan bagi memutuskan rantaian COVID-19.

Akibatnya, ramai yang terpaksa diberhentikan kerja kerana pihak syarikat tidak dapat lagi menanggung kerugian. Banyak bisnes tak dapat dijalankan!

Maka ramai yang terpaksa bergantung kepada dana kecemasan dan bagi yang masih dapat bekerja, ramai yang mula beringat dan belajar bagaimana nak baiki status kewangan peribadi dan ahli keluarga.

Ramai yang nak ceburi bidang pelaburan emas kerana harga emas dilihat semakin meningkat bermula akhir Mac 2020 dan mencecah harga tertinggi pada 7 Ogos 2020 dengan harga RM304/g!

Harga Emas Kembali Turun

Namun sekarang harga emas kembali turun. Tapi tak turun ke paras harga sebelum COVID-19 melanda. Dulu harga emas pelaburan 999 di bawah RM200/g. Tahun ini yang paling rendah jejak RM240/g pada awal April 2021.

Nak tunggu harga emas turun lagi? Lupakan sahaja… sebab jika nak tunggu harga emas jatuh akhirnya anda tak akan dapat walaupun 1 gram emas dalam simpanan anda. Strategi paling berkesan untuk mulakan pelaburan emas ialah beli dulu baru tunggu dan bukannya tunggu dulu baru beli.

Bila dah beli barulah anda ada tanda aras harga emas samada naik atau turun. Selagi tak beli emas 1 gram, selagi itu anda tak akan tahu harga emas yang terbaik untuk beli. Yang penting anda ada duit extra contoh duit i-Sinar atau bonus penjawat awam RM500 sebelum Hari Raya Aidilfitri, atau bonus gaji hujung tahun,

Jika tak tukar ke dalam bentuk emas, sudah pasti duit tunai akan habis tak tahu ke mana akhirnya. Bila ada tunai perasaan nak berbelanja akan sentiasa ada. Namun bila cepat-cepat tukar kepada emas, perasaan nak tambah simpanan emas akan sentiasa ada.

Jadi elakkan duit tunai anda “bocor” dibelanjakan ke tempat lain.

Berapa Banyak Perlu Ada Simpanan Emas?

Berapa banyak nak simpan emas? Jika ikut pakar kewangan negara Tuan Azizi Ali, 10% daripada pendapatan anda perlu ditukar kepada bentuk emas pelaburan. Jika ikut pakar kewangan tersohor dunia seperti Robert Kiyosaki menyarankan sebanyak 25% manakala Mike Maloney menyarankan sebanyak 50%!

Berapa banyak perlu simpan emas?

Cara Mudah Dan Patuh Syariah Dapatkan Dinar Emas

Alhamdulillah! Pada masa ini terdapat cara mudah dan patuh syariah untuk anda dapatkan 1 Dinar emas 24k seperti di bawah dengan bajet rendah. Namun peluang untuk dapatkan dinar emas cara bajet ini bukanlah ada sepanjang masa. Terdapat tempoh yang tertentu sempena promosi yang ditawarkan oleh syarikat Public Gold.

Anda tak perlu risau status patuh syariah pembelian emas pelaburan di Public Gold sebab sejak 2016 lagi Public Gold telah mendapat Sijil Patuh Syariah daripada Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor seperti di bawah.

Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.
Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.

Di sini saya ingin kongsikan cara paling mudah dan patuh syariah untuk anda dapatkan 1 Dinar emas 24k (999.9).

Caranya:

  1. Login di web PG, guna PG code anda, klik menu, klik order, klik purchase order. Jika tiada PG Code, boleh login sementara dengan daftar di sini. Tunggu dapat emel PG code. Selepas daftar boleh login di sini.
  2. Isi dinar / 10g. Klik butang Search. Pilih item 1 dinar  / 10 g goldbar BungaMas. Add to cart. Klik troli sebelah atas kanan.
  3. Proceed to next page. Pilih branch, pilih Syariah Easy Payment Purchase.
  4. Pilih EPP10 bulan (Jika tiada promosi akan ada Error dan terhad kepada EPP4 iaitu 4 bulan sahaja).
  5. Tick ‘I Agree’. Klik Proceed to next page. Akan dipapar nombor CSO. Selesai.
  6. Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.
  7. Hubungi saya untuk cara bayaran berikutnya.

Itu sahaja. Semoga bermanfaat.

Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Nak tahu strategi pelaburan emas yang telah terbukti dan dipraktikkan oleh pakar kewangan tersohor di Malaysia?

Ya! Anda berpeluang menjana keuntungan berganda dalam pelaburan emas emas dengan menggunakan strategi yang digunakan oleh pakar kewangan Tuan Azizi Ali.

Beliau adalah seorang mentor kewangan yang telah menulis lebih 30 buah buku mengenai kewangan dalam Bahasa Melayu dan Inggeris.

Berikut disenaraikan 5 Strategi Utama Pelabur Emas oleh Tuan Azizi Ali:

Strategi Pelaburan Emas No. 1: Bermula Kecil Dahulu

Disarankan bermula dengan 1 gram dahulu pada hari ini. Mengapa perlu beli hari ini? Sebab selepas beli segram barulah kita akan tahu harga selepas ini turun atau naik. Harga belian pertama itulah merupakan tanda aras kepada harga emas pada masa akan datang.

Jika anda nak tunggu masa yang sesuai untuk beli emas, biasanya anda tak akan mula. Nak tunggu harga emas turun? Tiada siapa tahu masa bila emas akan turun. Pakar analisis teknikal harga emas dunia pun tak pernah beri jaminan bahawa analisisnya tepat 100%. Kebiasaan pakar analisis hanya berani menyatakan jangkaan mereka sekitar 70% tepat.

Strategi Pelaburan Emas No. 2: Beli Emas Secara Konsisten

Beli dan Simpan (Labur) Emas Secara Konsisten Setiap Bulan

Strategi ini telah digunapakai oleh beliau sejak berpuluh tahun yang lalu.

Strategi Pelaburan Emas No. 3: Tambah Simpanan Bila Ada Lebih

Tambah Simpanan dan Pelaburan Emas Ketika Menerima “Wang Besar” Atau Durian Runtuh

Contoh bonus tahunan, untung saham dan untung perniagaan.

Strategi Pelaburan Emas No. 4: Melabur Secara Banyak

Mengapa strategi ini digunakan? Baiklah. Jika anda mula melabur 1 gram dan tiba masa harga emas naik RM84/g dalam tempoh 5 bulan. Keuntungan kasar yang anda akan dapat hanyalah RM84.00 sahaja.

Jika anda beli 100g Goldbar pula, dalam tempoh 5 bulan sahaja anda boleh kaut untung kasar sebanyak RM8,400.00!

Oleh sebab itu, pakar kewangan seperti Tuan Azizi Ali menyarankan jika mahu kaut keuntungan besar, melaburlah dalam jumlah yang besar sekurang-kurangnya 100 gram!

Strategi Pelaburan Emas No. 5: Tuntut Ilmu Emas

Dapatkan ilmu mengenai emas dan pelaburan emas sebanyak-banyaknya. Beli dan baca buku-buku mengenai emas pelaburan dan hadiri seminar mengenai emas samada secara bersemuka atau secara maya atau online.

Itu sahaja 5 Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan yang boleh anda gunakan. Namun, sebenarnya banyak lagi rahsia ilmu emas dapat diterokai apabila anda menceburi pelaburan emas dengan betul.

Anda boleh mulakan serendah RM100 sahaja dahulu untuk mendapat sejumlah 0.3XXX gram emas (bergantung kepada harga harian emas yang dikemaskini setiap hari). Misalnya pada hari ini harga emas ialah RM258/g, maka anda akan dapat 0.3876 gram dalam akaun GAP.

Jika anda terus beli 1 gram lebih mudah nak ingat harga pertama kali anda beli emas untuk dijadikan tanda aras (benchmark) kepada turun atau naiknya harga emas selepas ini.

Mulakan dengan gram emas yang kecil dahulu dengan buka akaun simpanan emas Gold Accumulation Program (GAP) hanya serendah RM100 sahaja dan anda akan dapat gram emas sehingga kepada 4 titik perpuluhan disimpan dalam akaun GAP yang boleh diakses 24 jam sehari.

Setelah beberapa ketika anda boleh teruskan menyimpan berdikit-dikit secara konsisten. Letaklah sasaran sekurang-kurangnya gram emas bersamaan dengan 3 bulan gaji.

Contoh pengiraan berapa gram emas yang patut anda ada sebagai dana kecemasan selama 3 bulan. Misalnya pendapatan bulanan anda bersamaan dengan RM2,000 sebulan. Ini bermakna anda memerlukan sebanyak RM6,000 sebagai dana kecemasan anda.

Mulakan serendah RM100 atau 1gram dahulu. Daftar percuma untuk dapat PG code di sini.

Pendaftaran ada percuma dan anda boleh daftar di sini untuk dapat kod akaun dan seterusnya login ID ke akaun emas GAP yang patuh syariah.

Jika nak melabur emas untuk jana pendapatan pasif, melaburlah secara betul dengan menggunakan 5 Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan yang digariskan di atas.

Klik di sini untuk daftar akaun simpanan emas percuma dan jana PG code anda.

Nak Jual Emas? Siapa Yang Nak Beli Emas?

Anda ada emas dan nak jual emas? Namun anda ragu-ragu untuk cari pembeli emas. Bimbang dan risau nak jual emas sedangkan anda perlukan duit tunai dalam sehari dua ni!

Tak kisahlah apa jenis emas pun anda ada, samada gelang emas, rantai emas, goldbar, Dinar Kelantan, Dinar Mekah, Kijang Emas, emas Sri Ayu, emas GCR, emas Habib Jewels, emas Poh Kong, emas Wah Chan, emas Sri Pinang, emas Sri Harmoni dan banyak lagi jenama emas yang anda simpan…

Barang kemas

Gold bar atau jongkong emas
Gold bar atau jongkong emas

Syiling dinar emas
Syiling dinar emas

Apa anda nak buat? Jangan risau, sebab pada hari ini anda boleh tukar apa jua jenis simpanan emas yang anda ada kepada duit tunai tanpa perlu buat pinjaman di bank untuk dapat duit tunai segera! Anda boleh jual balik sebarang barang kemas atau jongkong emas jenama lain kepada duit tunai.

Kemudian anda boleh membeli produk Public Gold dengan harga yang tertinggi di Malaysia. Pelan ini dinamakan X-Plan (trademark).

 

Anda boleh trade-in apa juga jenama emas anda di Public Gold. Perlu diingat proses trade-in emas atau perak jenis pelaburan (bukan emas hiasan) tertakluk kepada syarat yadin bi yadan yang patuh syariah.

Jual emas untuk duit tunai

Bagaimana? Caranya mudah sahaja iaitu anda pastikan nilai tunai emas pelaburan Goldbar atau Dinar yang anda jual. Selepas dah setuju, anda boleh terus beli emas yang baharu dengan nilai duit tunai yang and dapat tadi. Itu sahaja.

Nilai transaksi untuk X-Plan ini akan berdasarkan harga semasa yang tertera di laman web Public Gold (www.publicgold.com.my)

Anda boleh bawa sebarang jenama emas yang anda ada ke cawangan terdekat Public Gold. Sila hubungi dahulu cawangan Public Gold yang terdekat seperti yang boleh anda dapati di link “Cawangan Public Gold di Malaysia“.

Anda boleh menggunakan aplikasi Whatsapp ke talian telefon bimbit yang tertera untuk setiap cawangan tanpa perlu bazirkan credit telefon bimbit anda… nak guna Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris pun tiada masalah. Apa yang penting anda perlu perkenalkan diri anda dahulu dengan maklumat seperti berikut:-

Hai Nama PIC (Person In Charge).
Nama: Fulan bin Fulan
IC: 987654321000
Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf
Pertanyaan: Saya ingin jual balik emas jenama X saya kepada tunai. Bila saya boleh hadir? Sekian TQ.

Sila bawa screenshot e-statement akaun bank / muka depan buku bank anda untuk diserah kepada staf Public Gold kerana bayaran tunai akan terus dimasukkan ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 24 hingga 48 jam.

Oleh kerana seluruh dunia termasuk negara kita dilanda wabak COVID-19 sejak akhir tahun 2019, anda perlu set temujanji secara online dahulu untuk pergi ke cawangan terdekat.

STEP 1: Sila daftar secara percuma di Public Gold. Isikan password no kad pengenalan anda tanpa sengkang dahulu.

STEP 2: Anda boleh klik link ini untuk membuat tempahan tarikh dan masa ke sana.

STEP 3: Selepas anda klik link tersebut anda tutup mesej pop-up dengan klik butang pangkah di atas kanan.

STEP 4: Kemudian sila pilih cawangan terdekat dan pilih Walk in enquiry.

STEP 5: Seterusnya, anda pilih tarikh dengan klik pada tarikh yang anda rancang nak ke sana. Jika tarikh tersebut penuh, anda klik > di sebelah kanan untuk scroll tarikh ke kanan.

STEP 6: Klik semua tarikh hingga anda jumpa tarikh yang ada paparan masa seperti di bawah:

STEP 7: Seterusnya, anda hanya perlu isikan maklumat peribadi anda dengan lengkap dan klik butang Book Appointment..

Itu sahaja! Sila screenshot bukti tempahan temujanji anda untuk followup dengan cawangan Public Gold pilihan anda. Sila Whatsapp screenshot tersebut kepada staf Public Gold yang terdekat seperti yang boleh anda dapati di link “Cawangan Public Gold di Malaysia“.

Waktu urusan ialah 9.00 pagi hingga 6.00 petang (Isnin hingga Jumaat) manakala 9.00 pagi hingga 1.00 petang (Sabtu). Jadi, anda tak perlu ambil nombor dan beratur bila anda sampai ke Public Gold. Sila bawa IC dan salinan muka depan buku bank (Maybank yang terbaik) untuk urusan bayaran tunai terus ke bank anda. Namun anda boleh emel salinan buku bank anda kemudian jika tertinggal.

Untuk maklumat lanjut anda boleh emel terus kepada Public Gold di en*****@pu********.my (Sila cc emel anda ke su******@pe***********.org untuk bantuan dari saya sekiranya ada apa-apa masalah).

Semoga info ini dapat membantu anda menjual emas anda untuk dapat duit tunai dengan segera.

Dapatkan EBook PERCUMA

Download Ebook 5 Minit Emas Percuma! Download di SINI


This will close in 0 seconds

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian
Verified by MonsterInsights