Tag Archives: powergold

Lihat Harga Emas Semasa – Cara Jual Beli Emas Yang Menguntungkan

Posted on by 0 comment

Nak tahu harga emas semasa pada hari ini? Memang terdapat banyak kedai emas yang menyediakan laman web atau aplikasi Android atau iPhone yang memberi anda maklumat harga emas terkini seperti harga emas 999 (jongkong emas dan dinar emas), harga emas 916 (cincin emas 916 dan rantai tangan emas 916), harga emas putih dan pelbagai jenis emas.

Namun, anda pasti tertanya-tanya kedai emas yang betul-betul memberi maklumat harga emas terkini yang tepat dan tidak menipu? Maklumlah, zaman penuh dengan tipu daya untuk memerangkap mangsa lebih-lebih lagi dalam perniagaan jual beli emas yang merupakan logam berharga. Bila anda layari sahaja laman web kedai emas yang menyediakan harga emas semasa, mulalah ada ‘pop-up’ yang memaksa anda daftar nama dan nombor telefon anda untuk mengetahui maklumat lanjut.

Ada juga laman web yang memaparkan harga emas semasa tetapi terdapat banyak perbezaan di antara harga bukan ahli dan harga ahli. Malah anda perlu membayar yuran keahlian pula untuk membeli emas di kedai emas tersebut. Saya menyarankan agar anda menyemak status apa-apa perniagaan emas, bisnes emas atau pelaburan emas di Bank Negara Malaysia disebabkan terlalu banyak skim cepat kaya di luar sana.

(Perhatian penting: Sebelum anda nak jual beli emas, anda perlu tahu makna harga emas spot, harga jualan, harga belian, harga runcit dan kadar spread agar anda tidak terkeliru pada masa akan datang. Terdapat perbezaan harga jualan, harga belian, harga runcit dan kadar spread yang ditetapkan oleh kedai emas masing-masing.).

Tips #1 – Kenalpasti kedai emas yang menawarkan harga emas yang terendah.

Harga emas semasa Kitco.com

Harga emas spot ialah harga emas asas dunia bersandarkan nilai matawang negara masing-masing. Anda boleh dapati harga emas spot di www.kitco.com, www.goldprice.org. Terdapat tiga warna carta pergerakan harga emas iaitu biru, merah dan hijau. Pada kebiasaannya, pergerakan harga emas semasa ditunjukkan dalam warna hijau. Pergerakan harga emas pada hari semalam ditunjukkan dalam warna merah dan pergerakan harga emas pada dua hari lepas ditunjukkan dalam warna biru.

Harga emas jualan pula merupakan harga emas semasa yang ditetapkan oleh kedai-kedai emas. Untuk harga emas pelaburan seperti jongkong emas dan dinar emas 999 atau 24K, harga emas jualan sebaiknya tidak melebih 10% daripada harga emas spot. Jika harga emas jualan sesuatu kedai emas didapati melebihi 10% daripada harga emas spot, bermakna kedai emas tersebut mengaut keuntungan yang berlebihan dari anda.

Sekarang marilah kita sama-sama semak kadar perbezaan harga jualan berbanding harga emas spot beberapa kedai emas ternama di Malaysia pada tarikh 29/1/2017 (Ahad) seperti berikut:-

Harga emas spot segram dari Goldprice.org = RM169.63/g

Harga emas semasa Goldprice.org (27/1/2-17).

 

Contoh perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa di laman web Public Gold.

Harga emas semasa 1g jongkong emas 999 24K kedai emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd. = RM185.00/g.

Harga emas semasa Public Gold (27/1/17).

Kadar perbezaan harga emas spot = (RM185.00 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 9.06%.

Di sini anda dapat lihat kadar perbezaan harga emas spot dunia dengan harga emas semasa jongkong emas Public Gold hanyalah 9.06% dan di bawah paras 10% yang disarankan oleh pakar emas dunia. 

Sekarang mari kita lihat dan bandingkan harga emas spot dan harga emas semasa jenama emas Power Gold atau yang sebenarnya jenama Amethyst.

Contoh perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa di laman web Powergold.

Harga emas semasa 1g emas goldbar 999 dari kedai emas Powergold = RM224.00 (Bukan Ahli) dan RM204.75 (Ahli). Oleh itu, terdapat dua kadar perbezaan harga emas spot dengan harga emas terkini di Powergold seperti berikut:-

Bukan ahli = (RM224.00 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 32.05%. …. OH! WOW! BANYAKNYA! Lebih 22.05% dari paras yang disarankan oleh pakar emas dunia.
Ahli = (RM204.75 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 20.70%. …. OH! WOW! BANYAKNYA! Harga Ahli pun dah lebih 10.70% dari paras yang disarankan oleh pakar emas dunia.

Jika dibandingkan kadar perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa untuk kedua-dua Bukan Ahli dan Ahli didapati melebihi 10% dari saranan oleh pakar emas dunia.

Oleh itu, anda dah boleh menilai jenama emas pelaburan yang manakah yang sepatutnya anda beli dan simpan dan jenama emas pelaburan yang manakah yang patut anda JAUHI. Jadilah pelabur emas yang berilmu agar anda TIDAK TERSALAH BELI jongkong emas atau dinar emas yang terlalu mahal berbanding harga spot dunia.

Tips #2 – Kenalpasti jika kedai emas beli semula emas yang anda beli.

Sejak saya mulakan operasi blog www.PelaburanEmas.org pada tahun 2014, terdapat ramai yang menghubungi saya mengadu bahawa emas pelaburan jenis Amethyst dan beberapa jenama lain sukar dibeli semula oleh kedai emas masing-masing. Oleh yang demikian, anda dinasihatkan agar mengenalpasti tahap kesukaran proses jual emas anda kepada kedai emas dengan harga yang tinggi.

Bagaimana anda nak tahu kedai emas itu menawarkan harga beli emas yang tinggi? Jawapannya ada pada kadar spread yang tertera di laman web kedai emas itu sendiri. Jika mana-mana kedai emas yang tidak menyatakan harga belian balik emas yang mereka jual di laman web mereka bermakna ada yang tak kena dengan kedai emas tersebut. Anda mungkin mengalami kesukaran untuk menjual semula emas pelaburan yang anda beli.

Sebenarnya terdapat beberapa lagi tips untuk mengetahui harga emas semasa bagi emas pelaburan yang berbaloi anda beli. Namun, saya yakin dengan hanya dua tips yang saya berikan di atas sudah cukup untuk memaklumkan kepada anda kedai emas mana yang menawarkan harga emas semasa bagi item emas pelaburan yang menguntungkan anda.

Oleh yang demikian, saya amat mengesyorkan anda untuk mendapatkan maklumat harga emas terendah di kedai emas Public Gold berbanding kedai emas lain.

Sekiranya anda ingin membeli emas pelaburan seperti jongkong emas 1g dan 5g atau setengah dinar emas dengan harga emas terendah berbanding kedai emas lain di Malaysia, Singapura, Brunei dan Indonesia, anda boleh dapatkan maklumat program akaun simpanan emas fizikal GAP (Gold Accumulation Program).

(Nota: Pada kebiasaannya, kedai-kedai emas biasa di luar sana menjual jongkong emas 1g pada harga sekitar RM215.00, 5g dijual pada harga RM1050.00 dan setengah dinar dijual pada harga RM460.00).

Sekiranya anda ingin menjual semula emas perhiasan seperti cincin emas 916 dan rantai tangan emas 916 dengan harga emas 916 yang tinggi berbanding kedai emas biasa di luar sana, anda boleh dapatkan tips jual emas perhiasan dengan harga tinggi di sini.

Untuk memudahkan anda mendapatkan notifikasi / alert harga emas semasa, anda boleh memasang Public Gold app seperti yang ditunjukkan di sini.

Untung Melabur Emas Sebagai Pengedar Sah Public Gold

Posted on by 0 comment

Anda mencari cara nak dapat untung melabur emas? Alang-alang beli dan simpan emas serta nak dapat untung melabur emas, simpanlah umpama peniaga kedai emas.

Namun, jika anda nak jadi peniaga sebuah kedai emas, anda perlu berdaftar dengan SSM, dapatkan lesen perniagaan membeli dan menjual emas, perlu sewa atau beli premis kedai, perlu modal tetap untuk membuka kedai emas yang sekurang-kurangnya melebihi RM1 juta! Manakala anda perlu juga menyediakan modal operasi untuk menggaji pekerja, pengawal keselamatan, insurans dan banyak lagi senarai yang tak dapat nak saya tulis di sini… RM berjuta-juta?

Anda tak perlu risau… sekarang dah ada kaedah paling mudah untuk anda menyimpan emas dan seterusnya melayakkan anda sebagai pengedar sah emas Public Gold. Sekiranya anda belum pernah mendengar jenama emas Public Gold, di sini saya terangkan serba sedikit mengenainya…

Syarikat Yang Sah Dan Sedang Berkembang
Tak perlu risau sebab saya dah kaji bahawa kedai emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd. dengan nombor pendaftaran 930830-K di Suruhanjaya Syarikat Malaysia ialah satu-satunya syarikat pemasaran emas pelaburan yang sah di Malaysia dan sedang berkembang di Singapura dan Indonesia. Tiada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia. Oleh yang demikian, jika anda sebagai pengedar sah Public Gold, anda berpeluang membina empayar bisnes emas anda di Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia dengan jumlah penduduk yang melebihi 200 juta orang!

Bukan MLM atau Jualan Langsung
Jangan bimbang… Public Gold Marketing Sdn. Bhd. BUKAN syarikat MLM atau Jualan Langsung. Nombor pendaftaran syarikat Public Gold tidak dimulakan dengan kod AJL (Akta Jualan Langsung). Bank Negara Malaysia telah mengesahkan baZero hutang - Bukan mudah tapi tak mustahilhawa Public Gold Marketing Sdn. Bhd. merupakan sebuah syarikat perniagaan emas fizikal yang tulen dan beribu pejabat di Technoplex, Zon Industri Bebas Cukai, Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Bimbingan percuma berkaitan hal teknikal dan pemasaran emas Public Gold.
Sebagai Pengedar sah Public Gold, anda akan diberi bimbingan oleh guru pelaburan emas tersohor di Malaysia iaitu Sifu Mohd. Zulkifli Shafie (Best-selling author Buku Zero Hutang – Bukan Mudah Tapi Tak Mustahil).

Anda akan ditambah ke dalam Kumpulan VIP PG Dealer Ustaz atau sifu Zulkifli Shafie. Terdapat banyak nasihat dan panduan yang amat berguna untuk pengedar-pengedar yang dibimbing oleh sifu Zulkifli Shafie. Lihatlah contoh di imej bawah ini…

Kumpulan rahsia PG VIP Dealers

Pengedar Tunggal Emas Tanpa Cukai GST
Public Gold telah bekerjasama dengan sebuah syarikat Turki yang ternama iaitu Nadir Metal Refinery Group dan telah dilantik sebagai pengedar tunggal emas LBMA (London Bullion Market Association) di Malaysia yang TIDAK dikenakan GST. Hanya emas jenama Public Gold ialah satu-satunya produk emas fizikal seperti jongkong emas 24K dan dinar emas 24K yang TIDAK dikenakan cukai GST di Malaysia. Maknanya keuntungan pelaburan emas Public Gold tiada tandingan di Malaysia kerana pelaburan emas jenama lain dikenakan cukai GST 6%. 

Buat duit dengan emas yang kabur.

Berhati-hati bila nak buat duit dengan skim pelaburan emas yang kabur.

Jika anda seorang yang teliti, kebanyakkan cara mendapatkan keuntungan melalui pelaburan emas seperti Zenith Gold International, Amethyst Gold Creation Sdn Bhd dan banyak lagi syarikat yang menjalankan aktiviti tidak berlesen selalunya tidak jelas, kabur dan menjanjikan keuntungan samada secara harian, mingguan atau bulanan dan untuk tempoh tertentu sahaja. Sebagai contoh emas Zenith menjanjikan keuntungan 0.5-2.0% secara harian untuk tempoh 400 hari. Sekali baca sahaja dah tahu itu riba’ namanya.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert&lang=bm. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah. Pada ketika ini bisnes emas Powergold juga ada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia.

Pengedar emas tak perlu tunggu susutnilai melebihi 15% harga beli untuk jual emas

Sebagai pengedar atau dealer emas Public Gold, keuntungan yang anda dapati bukan hanya keuntungan melalui perbezaan spread atau susutnilai harga emas sahaja, namun terdapat banyak lagi kelebihan yang disediakan. Sebagai pengedar sah emas Public Gold, anda boleh menjual emas pada harga PG Sell. Anda boleh mengeluarkan resit pembelian rasmi Public Gold.

Harga emas 1 gramSebagai contoh anda beli emas kaedah GAP sebanyak 2 gram pada hari ini RM170x2 = RM340. Anda keluarkan 1 gram goldbar dan tinggalkan baki 1 gram lagi dalam akaun GAP. Anda telefon cawangan Public Gold terdekat untuk sahkan stok dan bayar caj premium RM5. Seterusnya anda boleh jual kepada pelanggan anda dengan harga RM210 dengan mendapat keuntungan sebanyak RM35* untuk setiap 1 gram emas! (Nota*: Tertakluk kepada perubahan harga emas GAP dan harga cadangan jualan runcit di web Public Gold yang kebiasaannya melebihi 10% keuntungan).

Ada pelbagai jenis emas Public Gold dengan pelbagai tema seperti Hari Lahir, Hari Ulang Tahun Perkahwinan, Mendapat Cahayamata dan berbagai lagi seperti gambar di bawah. Emas Public Gold senang beli dan senang dijual kerana permintaan yang tinggi dari pelbagai peringkat masyarakat. Emas Public Gold juga diterima untuk pajak Ar-Rahnu di Pejabat Pos tanpa buka seal.

pelbagai-jenis-dan-tema-emas-public-gold

Terdapat pelbagai jenis dan tema emas Public Gold.

Bagaimana anda layak sebagai pengedar sah emas Public Gold?
Amat mudah untuk melayakkan anda menjadi pengedar sah emas Public Gold dan TANPA YURAN! Jika anda dikenakan yuran untuk sertai pelaburan emas, anda sebenarnya dah rugi. Di Public Gold (BUKAN Public Bank ye.. hehe), anda beli emas, anda dah dikira sebagai ahli dan dapat nombor kod pelanggan (PG000XXXXX). Anda hanya perlu kekalkan minima 1 gram emas dalam akaun emas GAP dan membuat minima pembelian ATAU penjualan sebanyak 1 gram setiap enam bulan. Ini ialah kerana pada masa sekarang Public Gold kerap membuat tawaran dengan hanya pembelian emas sekitar 100g (kadang-kadang 80g pun ada…) dan diiklankan di laman web Public Gold.

Public Gold BUKAN di bawah Public Bank walaupun terletak bersebelahan. (Info: Public Gold Cawangan Sungai Petani)

Public Gold BUKAN di bawah Public Bank walaupun terletak bersebelahan. (Info gambar: Public Gold Cawangan Sungai Petani)

Sebagai contoh pada bulan April 2016, sesiapa yang beli hanya 100g emas GAP dah jadi Pengedar Sah Emas PG, jika beli 250g emas dah jadi Priority Dealer PG – anda layak berniaga emas secara online dan offline dan dapat untung melabur emas. Percuma 2H1M penginapan di Pulau Pinang dan lawatan ke Pusat Global Public Gold untuk 1 orang (100g GAP) atau 2 orang (250g GAP). Komisen 1% (Pengedar biasa) atau 1.5% (Priority Dealer) bagi setiap pembelian berikutnya oleh anda atau pelanggan anda. Ketahui lebih lanjut bagaimana anda boleh dapat keuntungan setiap bulan sebagai Pengedar Sah tanpa sebarang yuran!

Bantuan percuma staff Public Gold yang peramah
Sebagai Dealer Public Gold, sekiranya anda menghadapi masalah teknikal mengenai sebarang transaksi pembelian atau penjualan di Public Gold anda atau pelanggan-pelanggan yang anda kenalkan, anda hanya perlu Whatsapp sahaja mana-mana staff Public Gold di cawangan berdekatan anda. Saya dapati staff Public Gold sangat prihatin dan membantu mana-mana Dealer yang menghadapi apa jua masalah berkaitan Public Gold.

Sebenarnya banyak lagi yang saya nak tulis tentang untung melabur emas sebagai pengedar sah emas Public Gold ni… Macam dah panjang berjela dah… Insya Allah, saya akan kemaskini nanti.  Saya juga yakin anda tidak akan jumpa mana-mana syarikat yang menawarkan kemudahan pelaburan emas sepertimana Public Gold. Apa yang penting ialah anda tidak tercari-cari dan yang paling malang bila anda tersilap langkah dengan menyertai skim cepat kaya yang bertopeng pelaburan emas.

Anda boleh terus mengetahui bagaimana nak memulakan pelaburan emas Public Gold di Gold Accumulation Program (mula simpan emas di akaun GAP) dan Jual Beli Emas Fizikal (mula beli dan simpan sendiri stok emas).

Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas.

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian