Cara Pelaburan Emas – Persoalan Yang Sering Ditanya

Nak tahu cara pelaburan emas terbaik di Malaysia? Ini adalah salah satu persoalan yang sering ditanya oleh pengunjung blog PelaburanEmas.org. Di sini saya akan kongsikan sedikit sebanyak ilmu emas agar sahabat-sahabat semua faham teknik pelaburan emas terbaik yang boleh anda lakukan dan juga tips untuk anda elakkan apabila nak melabur emas.

Persoalan yang paling banyak sekali pengunjung blog ini bertanyakan saya tentang hukum pelaburan emas yang ada ditawarkan kepadanya oleh satu syarikat samada halal atau haram. Alhamdulillah… satu petanda baik bahawa umat Islam semakin peka tentang halal dan haramnya sumber pendapatan mereka.

Skim pelaburan bertopeng emas
Gambar hiasan – Jangan terpedaya dengan skim pelaburan bertopeng emas

Ramai di antara para pelabur emas di Malaysia terkeliru dan mungkin terpedaya dengan skim pelaburan emas yang BERTOPENGKAN EMAS dan berbagai-bagai seperti pelaburan emas ETA (Estimate Time of Arrival – macam tunggu masa ketibaan pesawat penerbangan di airport je bunyinya…) yang semakin hangat diperkatakan. Mereka hanyalah satu daripada beratus-ratus contoh skim cepat kaya yang akan memerangkap anda.

Baru-baru ini telah dilaporkan dalam Harian Metro bertarikh 10 Januari 2020 berkaitan ada pihak tertentu yang menggunakan nama syarikat Makmur Gold Holding Sdn Bhd untuk memperdaya penduduk di sekitar Kuantan, Pahang dan Kota Bharu, Kelantan.

Pengerusi Eksekutifnya, Hishamuddin Abdullah berkata, skim pelaburan emas itu dipercayai sudah memperdaya ramai mangsa yang mengalami kerugian ratusan ribu ringgit.

Katanya, pihaknya mengetahui nama syarikatnya digunakan oleh skim pelaburan emas yang berpengkalan di Kuantan, Pahang dan mempunyai ramai ejen di Kelantan, minggu lalu.

“Ia hasil daripada lebih 10 pelanggan yang datang ke kedai kami di Kuantan, Pahang dan Tunjong, Kota Bharu yang bertanya sama ada syarikat kami menjalankan pelaburan emas.

“Syarikat menegaskan tidak pernah menjalankan skim pelaburan emas, sebaliknya kami mengeluar dan menjual emas baharu.

“Kami membuat laporan polis kerana tidak mahu skim pelaburan emas itu menyalahgunakan nama kerana boleh merosakkan nama syarikat,” katanya ketika ditemui di IPD Kota Bharu di Pengkalan Chepa, hari ini.

Menurutnya, ia adalah laporan polis kedua dibuat syarikatnya selepas yang pertama di Kuantan, Selasa lalu.

Katanya, pihaknya tidak mahu skim pelaburan emas itu terus menggunakan nama syarikat dan memaklumkan kepada pelabur bahawa Makmur Gold di Kota Bharu dan Kuantan sebagai pusat operasi mereka.

“Saya berharap orang ramai lebih berhati-hati dengan skim pelaburan emas bagi mengelakkan mereka mengalami kerugian,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Bharu Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud mengesahkan menerima laporan dan pihaknya akan menjalankan siasatan lanjut.

Sumber: Harian Metro, 10 Januari 2020.

Untuk sahabat-sahabat yang masih keliru, persoalan ini mudah dijawab jika kita faham bahawa TIADA ISTILAH beli jongkong emas sekali dan dapat untung berkali-kali tanpa buat apa-apa.

Seterusnya soalan ini mudah dijawab jika kita faham konsep riba iaitu kita mendapat keuntungan dengan memberi pinjam (memberi deposit) duit kita sebanyak RM10,000 pada pihak yang lain (dengan persetujuan bahawa ada bayaran tambahan atau keuntungan (dipanggil riba qardh) pada setiap minggu atau setiap bulan tanpa usaha dan tanpa mengurangi duit RM10,000 tersebut.

Bila anda diberi NOMBOR AKAUN BANK untuk tujuan deposit pelaburan emas, sila pastikan nombor akaun tersebut BUKAN atas nama INDIVIDU.

Jika anda diberi nombor akaun syarikat pula, boleh semak di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan layari https://www.ssm-einfo.my/. Selepas login, klik ikon Search dengan isikan nama syarikat (By name). Jika tiada… maka syarikat tersebut tidak berdaftar dan anda berisiko amat tinggi untuk diperdaya.

Mudahkan? Memang amat mudah nak faham namun pihak Yahudi, Nasrani dan Majusi memang pandai. Mereka cipta pelbagai nama agar umat Islam terkeliru dan terpaksalah ulama-ulama mengeluarkan fatwa demi fatwa yang menyatakan sesuatu pelaburan itu halal atau haram. Perkataan seperti “dividen tetap bulanan” yang paling popular selain daripada bonus atau keuntungan.

Beberapa tahun dulu (semasa posting ini ditulis pada 1 Januari 2015), ciri-ciri ini terdapat pada Pegasus Bullion yang semakin berkembang secara ‘underground’ di Malaysia (tiada syarikat yang sah dan dipantau oleh BNM) kerana syarikat ini beroperasi dari Hong Kong dan telah membuka cawangan di Thailand dan Indonesia – sekarang dah senyap sepi.

Ramai yang terpedaya termasuk penjawat awam! Kasihan…

Sejak lebih lima tahun lepas juga, terdapat satu lagi jenis pelaburan emas yang sedang secara atas talian ke atas komoditi-komoditi utama dunia seperti emas, perak, koko, gula, gandum, minyak mentah dan sebagainya. Mereka mencipta program yang dinamakan Plus500 dan apabila diselidiki, syarikat ini beroperasi dari Israel dan pendaftaran di London. Mereka menggunakan istilah CFD atau “Contract For Difference”. Memang syok dapat keuntungan yang banyak samada harga komoditi naik atau jatuh, namun, yang haram tetap haram.

Janganlah kita termakan umpan mereka yang menawarkan keuntungan beribu-ribu ringgit seminggu malah sehari! Ingatlah hari akhirat agar kita tidak menyesal selama-lamanya memakan harta yang haram.

Persoalan seterusnya ialah mengenai cara pelaburan emas yang paling baik. Pada asasnya…

JANGAN SEKALI-KALI MEMBELI EMAS MENGGUNAKAN DUIT PINJAMAN ANDA!

Adalah menjadi sesuatu yang amat malang jika anda memohon personal loan atau pinjaman peribadi semata-mata nak dapat keuntungan pelaburan emas dengan membeli emas. Mana-mana guru pelaburan emas yang menasihati anda untuk menggunakan duit pinjaman untuk beli emas merupakan guru emas ajaran sesat dan akan menyesatkan anda juga. Anda yang akan menjadi mangsa penipuan guru emas ajaran sesat tersebut.

Dan satu lagi kaedah paling berisiko dalam pelaburan emas di Malaysia ini ialah kaedah beli pajak, beli pajak emas di Ar-Rahnu. Aduhai… memang orang Malaysia ni serba boleh dan sangat cepat terpedaya bila dengar apa-apa pelaburan yang ‘janji’ pulangan beribu-ribu dalam skim cepat lebur ni… Tahukah anda bahawa nama anda akan disimpan dalam maklumat Bank Negara Malaysia apabila anda pernah membuat pajakan di Pejabat Pos atau mana-mana bank seperti Bank Rakyat dan Bank Islam. Kemungkinan sukar untuk anda membuat pinjaman untuk beli rumah atau kereta nanti. Jadi, berhati-hatilah ye…

Anda hanya dinasihatkan untuk membuat pelaburan emas hanya dengan membeli emas fizikal menggunakan LEBIHAN DUIT SIMPANAN ANDA SENDIRI SAHAJA! Jangan pula anda gunakan kesemua duit simpanan untuk beli emas. Anda perlu meninggalkan duit simpanan untuk keperluan sekurang-kurangnya untuk selama tiga bulan. Itu adalah teknik pelaburan emas yang terbaik dari dahulu, sekarang dan akan datang. Tiada cara pelaburan emas seperti itu akan mendatangkan masalah atau risiko kepada anda.

Sebenarnya, ada banyak lagi… Dapatkan 5 tips mudah memulakan pelaburan emas secara sah dan patuh syariah di sini.

Seperti yang saya dah bincangkan sebelum ini tentang ciri-ciri pelaburan emas yang sah dan patuh syariah, saya cadangkan anda untuk bandingkan sendiri bank-bank atau syarikat-syarikat yang mana memberikan anda keuntungan pelaburan emas yang sebenar malah sah di sisi undang-undang dan yang paling penting patuh syariah iaitu halal

Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas!

Pajak Gadai Ar-Rahnu Emas Pelaburan

Nak tahu cara pajak gadai Ar-Rahnu untuk dapatkan tunai segera? Anda ada emas dan tercari-cari sistem pajak gadai yang patuh syariah dan mudah? Pada hari ini terdapat banyak kemudahan pajak gadai cara Islam seperti Ar-Rahnu Bank Muamalat, Ar-Rahnu Bank Islam, Ar-Rahnu Pos Malaysia, Ar-Rahnu Bank Rakyat, Ar-Rahnu YAPIEM, Ar-Rahnu Agrobank dan sebagainya.

Harap anda bersabar dahulu dan baca  mengenai pengalaman isteri dan saya mendapatkan duit tunai segera dalam masa tak sampai 20 minit! Tak perlu penjamin dan nama anda tidak direkodkan CCRIS atau CTOS.

Dapat tunai segera pajak gadai Arrahnu Koperasi Dagang Emas (KDE) di Public Gold.

Bagaimana caranya? Melalui pajak gadai Ar-Rahnu Koperasi Dagang Emas Pulau Pinang Bhd. Walaupun namanya ada nama Pulau Pinang, tapi pajak gadai Ar-Rahnu dah boleh dibuat di semua cawangan Public Gold di seluruh Malaysia. Anda boleh mendapatkan duit tunai segera daripada kemudahan pinjaman peribadi / pembiayaan peribadi cara Islam yang patuh syariah.

LANGKAH #1: Perlu ada Emas atau Perak.

Pajak gadai emas Koperasi Dagang Emas
Pajak gadai emas Koperasi Dagang Emas
Pajak gadai perak Koperasi Dagang Emas
Pajak gadai perak Koperasi Dagang Emas

Ya! Betul. Sudah semestinya anda perlu bawa emas atau perak ke cawangan Public Gold. Koperasi Dagang Emas (KDE) merupakan Ar-Rahnu pertama yang menerima perak / silver bar sebagai barang cagaran untuk anda mendapatkan duit tunai pinjaman segera. Anda hanya perlu bawa emas atau perak yang anda miliki beserta dengan resit belian serta kad pengenalan anda. Jika anda ada emas / perak jenama Public Gold, tiada resit belian pun tak mengapa.

Nota: Jika anda masih tiada emas / perak pelaburan jenama Public Gold, sila dapatkan emas / perak jenama Public Gold 24K LBMA tanpa GST di sini.

Mudahnya pajak gadai emas pelaburan. Duit dapat buat modal berniaga. Tebus balik dalam masa 6 bulan.
Serahan emas / perak pelaburan jenama Public Gold tak perlu resit belian asal untuk mulakan pajak gadai Ar-Rahnu di Koperasi Dagang Emas (KDE).

LANGKAH #2: Semak Cawangan dan Masa Operasi.

Sudah semestinya anda tak mahu ambil cuti sehari untuk ke bank atau pejabat Ar-Rahnu kerana cawangan terlalu jauh dan masa operasi yang terhad kepada waktu Isnin hingga Jumaat sahaja.

Alhamdulillah anda tak perlu risau sebab tadi, saya dan isteri sampai di cawangan Public Gold Sungai Petani sekitar jam 12.00 tengahari dan pejabat beroperasi bermula 9 pagi sehingga jam 1 petang setiap Sabtu minggu pertama dan ketiga. Jika hari biasa (Isnin – Jumaat) waktu operasi bermula 9 pagi hingga 6 petang.

Oleh itu anda tak perlu rugikan kemudahan cuti atau terpaksa beratur menunggu giliran yang panjang pada waktu puncak operasi di bank komersial seperti Ar-Rahnu Bank Muamalat, Ar-Rahnu Bank Islam, Ar-Rahnu Bank Rakyat, Ar-Rahnu YAPIEM, Ar-Rahnu Agrobank dan sebagainya. Malah, nama anda terdedah kepada rekod CCRIS dan CTOS sebagai peminjam di Bank Negara Malaysia. Jika anda bekerja makan gaji samada swasta atau kerajaan, berkemungkinan besar akan susah membuat pinjaman lain.

Saya dan isteri pernah juga ke Ar-Rahnu Pos Malaysia pada hari Sabtu namun hampa kerana walaupun kaunter lain dibuka tetapi kaunter Ar-Rahnu tidak dibuka pada hari Sabtu.

LANGKAH #3: Dapatkan Duit Tunai Anda.

Tak perlu susah-susah bawa macam-macam salinan surat majikan / slip gaji / tandatangan surat perjanjian berpuluh-puluh muka surat. Cukup sekadar turunkan  tandatangan, tulis nama penuh, nombor IC dan tarikh pada belakang surat pajak gadai Ar-Rahnu.

Tandatangan surat pajak gadai Ar-Rahnu
Sesi tandatangan surat pajak gadai Ar-Rahnu KDE di Public Gold.

Tips penting: Sekiranya anda mempunyai emas pelaburan dengan berat 1g, setengah dinar atau 1 dinar, anda digalakkan membuat lebih daripada satu surat pajak gadai agar mudah untuk anda menebus kembali sebahagian berbanding menebus kembali sekaligus. Upah simpan 1 dinar lebih jimat daripada setengah dinar x 2 item.

Itulah sahaja 3 langkah asas untuk ada laksanakan pajak gadai Ar-Rahnu dan anda dapat duit tunai segera melalui pembiayaan / pinjaman peribadi yang patuh syariah tanpa riba’. Tak perlu jual emas / perak anda.

Tips penting: Pastikan anda tidak menggunakan duit tunai hasil pajak gadai emas pelaburan anda untuk tujuan belanja hangus yang tak penting seperti belanja shopping, tukar sport rim kereta. Gunakan duit tunai tersebut untuk aktiviti yang menguntungkan seperti untuk mengembangkan bisnes anda.

Cara Kiraan dan Penebusan Emas di Ar-Rahnu KDE

Akhir sekali, saya akan terangkan persoalan mengenai cara kiraan, nilai marhun dan upah simpan pajak gadai Ar-Rahnu KDE. Nilai marhun 1 gram emas bergantung kepada nilai harian di kedai emas. Kami dapati nilai marhun 1 gram emas pada 19 Ogos 2017 ialah RM254/g. Manakala, upah simpan hanyalah pada kadar 1% sebulan dan anda boleh tebus pada bila-bila masa dalam tempoh 6 – 8 bulan. Jumlah pinjaman duit tunai yang dibenarkan adalah sebanyak 60% daripada nilai marhun.

Contoh pengiraan pinjaman Ar-Rahnu KDE di Public Gold untuk 1 dinar 24K LBMA:

Pajak gadai Ar-Rahnu 1 Dinar LBMA Public Gold 24K.
Pajak gadai Ar-Rahnu 1 Dinar LBMA Public Gold 24K.
  1. Harga 1g = RM254/g
  2. Nilai marhun 1 dinar = 4.25 X RM254 = RM1,079.50
  3. Upah simpan (1%/bulan) = RM1,079.50 X 1% = 10.80 (RM11.00/bulan)
  4. Jumlah duit tunai = RM1,079.50 X 60% = RM647.70

Jika anda nak tebus pada bulan pertama, anda perlu bayar RM647.70 + RM11.00 = RM658.70.

Jika anda nak tebus pada bulan kedua, anda perlu bayar RM647.70 + RM11.00 + RM11.00 = RM669.70 (Hanya tambah upah simpan ikut bulan sahaja).

Jika anda berminat untuk dapatkan emas pelaburan jenama Public Gold, sila dapatkan emas / perak jenama Public Gold 24K LBMA tanpa GST di sini.

Semoga bermanfaat.

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian