Rahsia Pendapatan Pasif Dan Pendapatan Aktif Dibongkar

Jana pendapatan pasif (passive income) dengan melakukan kerja sekali tapi kaut keuntungan berkali-kali walaupun anda tak kerja lagi malah waris boleh dapat terus menikmati hasilnya selepas anda tiada lagi.

Pendapatan pasif atau aktif?

Sebelum anda teruskan, saya akan tunjukkan perbezaan di antara pendapatan pasif dan pendapatan aktif.

Pendapatan pasif adalah apabila anda terus dibayar setelah kerja selesai. Ini termasuk royalti dari buku, filem, atau lagu. Ini juga pendapatan yang berasal dari pelaburan aset harta tanah atau pelaburan perniagaan di mana anda tidak perlu berada di situ untuk dapatkannya.

Berbeza dengan pendapatan aktif. Anda hanya akan dibayar apabila anda bekerja. Anda perlu ada di situ. Apabila anda tidak bekerja, anda tidak dapat apa-apa pendapatan lagi.

Sebagai contoh, anda kerja di pejabat, anda buka kedai runcit, anda kerja di KFC, anda berniaga buah atau kuih di tepi jalan atau anda memandu Grab, masa anda laburkan untuk bekerja seperti itu menyumbang kepada pendapatan aktif anda. Selepas cukup waktu bekerja 9 jam atau lebih, dan anda dapat upah harian yang tidak menentu atau dapat gaji bila cukup bulan. Anda tetap mengulanginya lagi sehingga kepada umur pencen.

Dengan kata mudah, pendapatan aktif bermaksud… ada kerja ada gaji.. tiada kerja tiada gaji..

Pendapatan aktif:

  1. Ada kerja ada duit, tak kerja tak dapat duit.
  2. Pendapatan terhad kepada tenaga dan masa yang sedia ada
  3. Hilang upaya? Pendapatan pun hilang juga.

Pendapatan pasif:

  1. Ada kerja atau tiada kerja, pendapatan tetap dapat.
  2. Pendapatan tidak terhad kerana wang bekerja dengan sendirinya
  3. Hilang upaya atau tidak? Pendapatan tetap ada.

Pendapatan pasif tidak sama seperti pendapatan aktif. Dapat RM5,000 pendapatan pasif jauh lebih bernilai berbanding RM50,000 pendapatan aktif.

Nampak tak istimewanya pendapatan pasif? Jika kita memiliki pendapatan pasif, ianya adalah peluang yang sangat baik sebagai mesin ATM di usia bersara.

Jika anda sebagai pemilik atau tuan rumah yang memiliki beberapa rumah, kondominium, service apartment yang disewakan, cuba anda bandingkan:

  1. Pendapatan rumah sewa
  2. Pendapatan network.

Melalui pengalaman realiti dan peribadi, pendapatan network memberikan beratus kali ganda pendapatan pasif yang jauh lebih mudah dan pantas. Tanpa uruskan penyewa, tanpa fikir cukai pintu dan lokasi segala. Malah, tanpa perlu meninggalkan kerjaya.

Jika rumah sewa perlu tunggu 10 tahun untuk menjana pendapatan bersih RM10,000, melalui sistem network yang betul, hanya tak sampai dua tahun pulangan lebih jauh berganda.

Rahsianya? Rahsianya ialah dengan membina jaringan pemasaran (network marketing).

Ilmu. Sertai team yang betul. Jika anda tiada ilmu, mungkin boleh berjaya cuma support team tiada buat anda.

Alhamdulillah di PelaburanEmas.org, saya akan tunjukkan bagaimana cara anda menyediakan pendapatan pasif yang berterusan dan semakin bertambah walaupun anda tidak melakukan kerja itu berulang-ulang sehingga pencen.

Bagaimana?

Pada hari ini, jika anda tidak mula membina jaringan pemasaran maka agak sukar untuk anda menikmati pendapatan pasif kerana anda perlu kepandaian yang sangat tinggi dan modal yang sangat besar!

Tapi susahlah nak bina network ni en. Suhaimee.. saya tak reti nak cakap, saya tak reti nak buat blog, saya tak reti nak tulis buku, saya tak reti nak … (1001 alasan lagi yang anda fikirkan) 😉

Ya! Memang betul apa yang anda fikirkan. Namun di sini hampir 80% masalah yang anda fikirkan untuk mula membina networking Insya Allah dapat diselesaikan.

20% lagi ialah komitmen anda seperti sedikit modal dan masa.

Tapi…. adakah sistem network marketing yang cepat dapat jana pendapatan pasif ni?

Jika ada cara yang mudah, buat apa ambil cara yang susah ye tak?

Alhamdulillah, anda jangan bimbang.. saya dah jumpa bukan satu tapi DUA sistem network marketing yang boleh menjana pendapatan pasif samada:-

  • Bonus dibayar secara bulanan (sila klik di sini jika anda mahu dibayar bonus secara bulanan).
  • Bonus dibayar secara harian (sila klik di sini jika anda suka dibayar bonus secara harian).

Promosi Pelaburan Emas Sempena #MERDEKA!

Ada promosi pelaburan emas sempena #MERDEKA!

Seperti yang sedia maklum, harga emas semakin meningkat sejak wabak COVID-19 melanda negara dan seluruh dunia. Harga emas semalam RM285/g dah naik RM290/g pada hari ini.

Dengan situasi PKPP dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020, ramai yang dah mula terkesan! Ramai yang mula diberhentikan kerja akibat arahan tutup kedai, restoran, pejabat, kilang dan pejabat.

Apa persediaan kewangan yang perlu dilakukan sebelum anda atau orang yang tersayang mengalaminya? Jawapannya hanyalah satu iaitu dana kecemasan.

Persediaan dana kecemasan dalam bentuk kalis inflasi iaitu samada emas atau perak (silver) perlu ada pada setiap keluarga sebagai persediaan menghadapi kemelesetan ekonomi dalam tempoh 3 hingga 4 bulan dari sekarang (Sumber: Bloomberg 30 Mei 2020).

Emas dan perak kalis inflasi kerana logam ini mempunyai nilai intrinsik manakala duit kertas yang disimpan dalam bank atau yang ada ditangan tiada nilai intrinsik.

“Wang tidak mempunyai nilai intrinsik, hanya nilai relatif. Nilainya diukur dengan kemampuan menukarnya dengan sesuatu yang bernilai kepada pemiliknya… “

– Alan Gotthardt

Maksudnya, duit kertas akan semakin lemah berbanding emas dan perak.

Sasaran sekurang-kurangnya 10 Dinar (RM12,294) atau 50g goldbar (RM14,363) dalam 4 hingga 10 bulan akan datang.

Goldbar 24k Bungamas Public Gold  10g, 20g dan 50g yang mesra Ar-Rahnu
Contoh Goldbar 24k Bungamas Public Gold 10g, 20g dan 50g yang mesra Ar-Rahnu

Jika anda minat simpan dalam bentuk perak boleh sasarkan simpanan sekurang-kurangnya 2 kilogram (RM4,588 X 2 = RM9,176) dalam 4 ke 10 bulan akan datang.

Alhamdulillah sempena Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos 2020, ada promosi belian Goldbar / Dinar / Silver sehingga Selasa jam 11.59pm 1/9/2020.

Semua belian emas / perak boleh EPP4 (bayaran deposit booking dalam tempoh 4 bulan) atau EPP10 (bayaran deposit booking dalam tempoh 10 bulan) waived / tanpa caj EPP Premium

EPP bermaksud Easy Payment Purchase bayaran deposit keselamatan yang telah disahkan patuh syariah. Maknanya kedai emas Public Gold yang telah disahkan patuh syariah sejak 2017 akan simpan deposit anda sehingga selesai bayaran dan akad berlaku ketika anda dapat emas.

EPP Premium pula bermaksud, terdapat caj untuk kemudahan EPP sekitar RM1.00 setiap gram emas. Bermakna jika anda beli 50g Goldbar akan ada caj EPP sebanyak RM50. Caj EPP ini dimansuhkan sehingga jam 11:59pm 1/9/2020.

Harga belian menggunakan kemudahan EPP ini akan kekal semasa pesanan pada hari ini sehingga bulan ke-10 walaupun harga emas / perak pada ketika itu dah naik! Jadi, anda tak perlu risau walaupun ada kenaikan harga sepanjang tempoh EPP10. 

Contoh harga belian 1 Dinar mesra Arrahnu secara EPP:

1 dinar 24K tempatan Public Gold mesra Ar-Rahnu
Jadual bayaran 1 dinar EPP10 Merdeka 2020

Promosi kepada anda yang masih belum ada PG Code:

Beli minima 1 Dinar / 10g Goldbar BungaMas / 250g silver. FREE Gold card folder.


Alang-alang Simpan Emas.. Simpanlah sebagai Dealer Public Gold

Memandangkan ramai pakar ekonomi mencadangkan agar setiap orang mempunyai 2 atau 3 sumber pendapatan, di sini terdapat peluang untuk anda membina pendapatan pasif melalui program referral.

Program referral merupakan program yang sah di sisi undang-undang dan bukan skim cepat kaya. Anda beli produk dan syarikat akan memberi insentif jika anda perkenalkan kepada yang lain menggunakan kod ID anda. Mudah sahaja!

Sepertimana anda makan di sebuah restoran yang anda dapati masakannya sangat lazat.. tanpa sengaja anda rekomen kepada sahabat handai atau ahli keluarga dekat dan jauh untuk makan di restoran tersebut.

Anda ambil gambar dan share di FB, Insta, Blog atau Whatsapp gambar-gambar kedai, menu, lauk pauk, malah selfie anda sedang menikmati juadah yang dihidangkan.. tak lama kemudian ada yang tanya lokasi dan berapa harga dan sebagainya. Namun, anda tak dapat apa-apa insentif dari restoran tersebut kan? 😊

Jika anda berminat nak mulakan bisnes yang menjana pendapatan pasif yang berpanjangan dan boleh diwarisi, anda disarankan mengambil peluang untuk mendapatkan status Dealer di Public Gold.

Apa Kelebihan Dealer Public Gold?

Terdapat banyak kelebihan sebagai Dealer Public Gold yang di antara yang yang terpenting ialah potensi menjana pendapatan pasif sehingga 4-5 angka yang berterusan walaupun anda tidak bekerja.

Berikut disenaraikan beberapa lagi kelebihan sebagai Dealer Public Gold:-

  1. Referral Link khas untuk daftar pelanggan baharu secara online. Bermaksud, anda tak perlu simpan stok emas untuk dijual. Apabila pelanggan daftar dengan anda dah boleh terus beli di kedai Public Gold dan anda diberi insentif!
  2. Insentif 1.0% (Normal Dealer), 1.5% (Priority Dealer) dikira daripada semua pembelian (Purchase) emas PG samada peribadi / customer.
  3. Insentif 0.3% untuk semua jual balik (Buyback) emas peribadi / customer.
  4. Semua insentif dibayar setiap bulan pada 20hb.
  5. Staf percuma membantu urusan akaun simpanan GAP dan transaksi jual beli emas.
  6. Group Whatsapp Dealers percuma di branch masing-masing untuk dapat hebahan / promosi PG.
  7. Group Telegram percuma info, tips dan panduan pelaburan emas perak.
  8. Mendapat status Super Shopper / Premium Shopper di PGMall.my seterusnya mendapat cashback sehingga 3.5% atas setiap belian peribadi dan pelanggan yang mendaftar menggunakan Referral link anda.
  9. Status Dealer yang tiada tarikh luput.

Alang-alang beli emas, belilah sebagai Dealer sebab anda hanya perlu tambah RM200 sahaja untuk Wealth card 0.5g Goldbar yang ada nama anda dicetak di atas kad dengan status Dealer.

Alhamdulillah sempena #MERDEKA ini, ada juga promosi Dealer sehingga Selasa jam 11.59pm 1/9/2020.

Pilihan 1: Normal Dealer (ND)

Beli 8 Dinar Local atau 
Beli 30g BungaMas atau
Beli 2kg Silver

 + Wealth Card RM200 untuk dapat 1.0% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya. Boleh EPP4 atau EPP10 tanpa perlu bayar caj EPP Premium.

Pilihan 2: Priority Dealer (PD)

Beli 16 Dinar Local atau 
Beli 50g BungaMas atau
Beli 4kg Silver

 + Wealth Card RM200 untuk dapat 1.5% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya. Boleh EPP4 atau EPP10 tanpa perlu bayar caj EPP Premium.

Kod Promosi: FBLive Syukor Hashim MERDEKA (Wajib diisi di Remarks sebelum tanda ‘I Agree’ semasa buat pesanan dalam sistem PG)

Cara membuat pesanan

1. Pesanan 1 Dinar Local mesra Arrahnu:

Promosi pembelian Dinar Emas 24K secara EPP sehingga 10 bulan yang mesra Arrahnu ini boleh dibuat sendiri oleh anda. Hanya perlu Login dengan PG Code  dan password sendiri. Jika tiada PG code boleh daftar percuma dengan password sendiri di Daftar Public Gold di sini (opens in a new window). Kemudian boleh isikan nombor IC tanpa sengkang di Username dengan password semasa daftar.

Selepas daftar boleh terus Login di web PG (opens in a new window) (boleh terus login kepada anda yang telah ada PG Code). Abaikan notis kemaskini profil dan bank info dan terus klik Menu dan Order seperti paparan GIF di atas.

Anda disarankan menggunakan kemudahan FPX tanpa caj agar sistem boleh kemaskini maklumat bayaran segera ebrbanding mengguanakan BANKING manual upload..

2. Pesanan 30 gram Goldbar BungaMas mesra Arrahnu:

Promosi pembelian 30 gram Goldbar / 50 gram Goldbar BungaMas 24K (8 Dinar atau 16 Dinar / 2 kg Silverbar / 4kg Silverbar) secara EPP sehingga 10 bulan yang mesra Arrahnu seterusnya dapat status Dealer ini boleh dibuat sendiri oleh anda. Hanya perlu Login dengan PG Code  dan password sendiri.

Jika tiada PG code boleh daftar percuma dengan password sendiri di Daftar Public Gold di sini (opens in a new window). Kemudian boleh isikan nombor IC tanpa sengkang di Username dengan password semasa daftar.

Cara beli 30g goldbar Bungamas promosi dealer Public Gold sempena #MERDEKA

Selepas daftar boleh terus Login di web PG (opens in a new window) (boleh terus login kepada anda yang telah ada PG Code). Abaikan notis kemaskini profil dan bank info dan terus klik Menu dan Order seperti paparan GIF di atas.

  1. Selepas Login, Klik Menu, Order, Purchase Order.
  2. Isi 10g di ruangan carian.. Klik Search.. pilih item 10 g goldbar BungaMas. Add to cart. Ulang untuk 20g (30g untuk ND atau 50g untuk PD). Begitu juga jika nak upgrade dealer dengan beli Dinar. Pilih 1 Dinar x 3, 5 Dinar = 8 Dinar untuk ND (16 Dinar untuk PD). Klik troli sebelah atas kanan.
  3. Proceed to next page. Pilih branch, pilih EPP Payment.
  4. Pilih EPP10 
  5. ISI REMARKS WAJIB SEBELUM KLIK NEXT FOR PAYMENT: FBLIVE SYUKOR HASHIM MERDEKA.
  6. Hanya untuk upgrade Dealer sahaja: Ulang Step 2 untuk order Wealth Card RM200 (Full Payment). Abaikan jika dah Dealer atau belian biasa.
  7. Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.

Itu sahaja.

Jangan tunggu lama-lama sebab tempoh promosi hanya tinggal…

Maaf.. promosi dah tamat.. 😊



PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian