Tag Archives: pelaburan emas

Cara Beli Emas Public Gold Yang Menjimatkan

Posted on by 0 comment

Jangan beli emas Public Gold sebelum anda baca tips pelaburan emas Public Gold ini. Sejak kebelakangan ini kebanyakan kita dah mula sedar akan kepentingan menukar sebahagian duit tunai kepada simpanan emas fizikal yang patuh syariah seperti emas Public Gold berbanding menyimpan emas di akaun ’emas maya’ di bank-bank komersial di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei malah di Filipina.

Anda boleh lihat contoh-contoh emas Public Gold edisi khas seperti edisi Hari Raya Aidilfitri, edisi Merdeka 60 Tahun dan edisi Pos Malaysia.

Edisi Hari Raya Aidilfitri 2017 1 gram LBMA 24K goldbar Public Gold – edisi terhad hanya 30,000 keping sahaja.

 

Edisi Merdeka 60 Tahun 1 gram goldbar Public Gold – edisi terhad hanya 3,000 keping sahaja.

 

Empat emas Edisi Pos Malaysia emas jenama Public Gold – hanya boleh didapati di Pejabat Pos Ar-Rahnu di seluruh Malaysia.

 

Setengah atau Half Dinar Public Gold (2.125 gram)

 

Kebiasaannya apabila anda beli melalui agen atau beli terus di Pejabat Pos Malaysia, harga emas yang ditawarkan adalah sekitar RM220 hingga RM250 segram. Ini adalah kerana harga runcit yang dicadangkan untuk dijual oleh agen atau Pejabat Pos Malaysia dipaparkan di web Public Gold sendiri seperti di bawah:-

Harga emas Public Gold – sebelah kanan ialah harga runcit dan sebelah kiri ialah harga GAP.

 

Bila anda perhatikan harga emas di ruangan “LBMA SMALL BAR / WAFER (24K)”, harga 1 gram = RM250. Manakala, jika anda lihat pada ruangan “GOLD ACCUMULATION PROGRAM (24K)” pula, harga 1 gram lebih rendah! Oleh itu, anda tak perlu tergesa-gesa membeli emas Public Gold dengan harga yang lebih mahal melalui agen berbanding rahsia beli emas Public Gold dengan lebih jimat sehingga lebih 30% seperti yang saya akan terangkan di sini.

Cara beli emas Public Gold yang menjimatkan sehingga lebih 30% adalah dengan membuka akaun simpanan emas Gold Accumulation Program (GAP). Akaun simpanan GAP adalah percuma seumur hidup dan boleh diwarisi walaupun anda telah jatuh bankrap. Anda boleh keluarkan bila-bila masa minima 1gram goldbar. Di sini saya beri tips pelaburan emas agar anda dapat mula melabur emas dengan lebih jimat melalui 2 kaedah pembelian:-

Kaedah #1:
Jika anda mahu beli goldbar 1g, 5g goldbar atau setengah dinar (2.125g) emas Public Gold LBMA 24K, samada nak simpan sendiri atau simpan percuma tanpa yuran seumur hidup, adalah lebih jimat membeli kaedah akaun simpanan GAP.

Cara nak beli Kaedah #1 ada ditunjukkan bermula Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Secara ringkasnya anda boleh ikuti langkah berikut:-
Langkah #1: Rujuk harga emas di ruangan “GOLD ACCUMULATION PROGRAM (24K)” hari ini di seperti dipaparkan di bawah:-

Langkah #2: Anda darabkan dengan bilangan gram emas yang anda nak beli. (Nota: Setengah dinar bersamaan dengan 2.125g emas GAP).

Langkah #3: Anda boleh transfer jumlah RM ke no. akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048.

Nota penting:
a. Jika anda gunakan kemudahan Internet Banking selain M2U, sila gunakan kemudahan Instant Transfer dan bukan Normal Transfer kerana Normal Transfer akan mengambil masa lebih sehari untuk proses.
b. Sila printscreen transaksi terakhir pembayaran sebagai bukti. Elakkan guna SMS atau Transaction history sebagai bukti pembelian emas. Sila simpan salinan resit untuk rujukan akan datang.

Langkah #4: Anda boleh emel terus ke gap@publicgold.com.my dan cc ke suhaimee@pelaburanemas.org atau Whatsapp maklumat berikut beserta gambar resit terus ke nombor GAP Public Gold di talian +6017-4866916:

1. Nama penuh:
2. NRIC:
3. No. telefon:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf

Nota penting: Minima buka akaun adalah sebanyak 1g. Jika anda nak keluarkan 1g perlu beli 2g dan tinggalkan baki ada 1g. Caj premium 1 gram goldbar hanyalah RM5 setiap unit. Prosedur ini didapati lebih baik berbanding minima 5g pengeluaran dan 5 g baki di bank komersial.

Kaedah #2:
Jika anda mahu beli emas dan simpan sendiri goldbar / dinar 24K LBMA 10g dan ke atas, anda perlu lihat turun naik harga emas GAP. Jika harga emas GAP lebih tinggi, maka beli Kaedah #2. Jika harga emas GAP lebih rendah, maka beli Kaedah #1. Perbezaan berlaku kerana harga emas 10g dan ke atas berubah setiap 20 minit, manakala harga emas GAP berubah setiap 12 jam sekali (tepat jam 12 tengah malam dan 12 tengahari jika pergerakan melebihi 5%).

Cara nak beli Kaedah #2 ada ditunjukkan bermula Langkah #1 di https://www.pelaburanemas.org/jual-beli-emas/. Boleh keluarkan bila-bila masa dengan caj premium (ada dalam jadual. Cth: 1g = RM5, 10g = RM10, 20g = RM15 dsb). Anda  perlu daftar dahulu sebelum buat tempahan di https://www.pelaburanemas.org/pendaftaran-percuma/.

Semoga bermanfaat.

Carta Alir Pelaburan Emas Public Gold

Posted on by 1 comment

Nak mula pelaburan emas? Setelah anda membaca penerangan saya di blog ini, Saya juga yakin, rakan-rakan semua telah yakin dan jelas tentang kaedah pelaburan emas yang terbaik di Malaysia. Jika anda masih belum memahami kaedah pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang di Malaysia, sila baca posting berikut:-
1. Tips Pelaburan Emas
2. Emas Kertas Atau Emas Sebenar?
3. Pendaftaran Percuma
4. Kaedah Jual Beli Emas – Elakkan Beli Secara Runcit
5. Kaedah Simpanan Emas Percuma
6. Jana Keuntungan
7. FAQs – Persoalan lazim

Namun, terdapat persoalan yang paling kerap ditanya oleh rakan-rakan yang baru berjinak-jinak dengan pelaburan emas. Persoalannya bagaimana ingin anda mulakan?

Di sini saya ingin kongsikan sedikit mengenai ilmu pelaburan emas sebenar agar anda tidak tersalah pilih dan terperdaya atau terperangkap dengan skim cepat kaya yang banyak di luar sana. Untuk memudahkan anda faham, saya ringkaskan kepada hanya TIGA matlamat utama pelaburan emas dan bagaimana nak mula:-

1. Untuk tujuan lindungi kekayaan.
Pakar emas dunia mencadangkan minima 10% pendapatan ditukar kpd simpanan dalam bentuk emas. Anda boleh mulakan minima 1g goldbar atau setengah dinar (berat 2.125g emas). Jika pendapatan bulanan anda sebanyak RM2K, anda disarankan tukar minima RM200 kepada emas setiap bulan. Contoh berat emas yang boleh dibeli: Harga emas GAP 17/6/2017 = RM188/g. anda boleh beli 1g goldbar = RM188 dan buat bayaran ke akaun Public Gold seperti dinyatakan dengan ikuti langkah demi langkah untuk buka akaun simpanan emas GAP di https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Simpanan secara percuma dan boleh letak nama waris. Boleh keluarkan minima 1g bila-bila masa dan baki minima hanya 1g dalam akaun.

Nota: Simpanan GAP ini didapati lebih baik berbanding dengan bank patuh syariah yang lain kerana minima simpanan adalah 5g!

Tahap risiko kerugian adalah rendah sebab anda beli sedikit demi sedikit. Anda boleh jual balik pada bila-bila masa melalui akaun anda di web dan duit tunai akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 48 jam hari bekerja.

2. Untuk tujuan dapat keuntungan ‘buy low sell high’.
Dicadangkan beli emas minima 250g / 1kg sebab spread yg rendah (6%) berbanding 1g (9%). Harga emas dijangka meningkat dalam jangka panjang. Sila rujuk https://www.pelaburanemas.org/masa-untuk-melabur-emas/. Setahun lalu harga emas sekitar RM171/g dan pada bulan April tahun 2017 mencecah sehingga RM196/g. Seorang penyimpas emas 1kg goldbar di Melaka telah raih keuntungan RM11,000 dalam tempoh setahun.

3. Untuk tujuan bisnes.
Alang-alang simpan emas, simpanlah sebagai Dealer. Sebagai Dealer, anda tidak perlu menjual emas, anda hanya perlu simpan emas dan anda akan dapat insentif 1% untuk setiap pembelian emas berikutnya. Anda juga boleh gunakan borang pendaftaran di www.publicgold.com.my untuk kenalan anda mendaftar dan letakkan kod PG di ruangan Introducer (Jika anda tak pasti, Insya Allah saya boleh sediakan link untuk anda kemudian). Terdapat sokongan Seminar Emas percuma oleh Public Gold setiap bulan dan anda boleh gunakannya sebagai medium penyampaian ilmu emas kepada yang lain seperti yang saya tunjukkan di sini.

Sebagai Dealer, anda juga boleh dapat insentif 1% dari setiap pembelian emas kenalan anda. Kiraan insentif seperti diterangkan di Dapatkan Keuntungan Pelaburan Emas Setiap Bulan. Anda boleh pilih samada nak terus simpan dalam akaun GAP atau keluarkan sebahagian emas dalam bentuk dinar atau goldbar. Kaedah buka akaun sama seperti di Para 1. Nilai insentif dibayar setiap 20hb berikutnya. Nilai bawah RM10 akan dibawa ke bulan hadapan, nilai RM10-RM99 akan dimasukkan ke akaun GAP bersamaan nilai emas GAP dan nilai RM100 ke atas akan dimasukkan ke akaun bank secara tunai. Tahap risiko kerugian tiada kerana anda dapat penjimatan berterusan.

Oleh itu, pilihlah mana-mana matlamat pelaburan emas yang anda fikir sesuai dengan situasi kewangan anda. Perlu diingatkan agar anda tidak menggunakan pinjaman bank untuk menyimpan dan melabur emas. Anda juga diingatkan agar tidak terpedaya dengan mana-mana skim pelaburan emas yang tidak sah di sisi undang-undang walaupun mereka menawarkan bonus / dividen / pulangan yang lebih tinggi dalam masa yang lebih singkat.

 

Akhir sekali, anda boleh mula dengan memilih mana-mana Laluan yang sesuai untuk anda di bawah:-

Carta alir pelaburan emas Public Gold.

Laluan 1: Sebagai pelanggan biasa yang ikut Matlamat 1 –  simpan emas berdikit-dikit setiap bulan dengan menetapkan sasaran tak kurang 10% pendapatan tunai ditukar kepada simpanan emas. Simpan untuk tujuan seperti untuk menunaikan haji dan umrah, atau untuk simpanan tabung pendidikan anak-anak, atau hanya sebagai pegangan aset mudah alih yang boleh dicairkan melalui pajak gadai Ar-Rahnu apabila terdesak.

Laluan 2: Sebagai Dealer – termasuk juga kepada pelanggan biasa yang mengikuti Matlamat 2 dan 3.

Semoga anda berjaya di dalam mana-mana Laluan Pelaburan Emas yang anda pilih! Anda boleh hubungi saya sekiranya masih ada apa jua persoalan dengan menggunakan borang “Hubungi Saya“.

Semoga bermanfaat.

Masa Untuk Melabur Emas

Posted on by 0 comment

Inilah masa untuk melabur emas! Harga emas sedang jatuh melebihi RM5 segram setakat 9.00 malam ini. Para pelabur emas sudah semestinya membeli lebih banyak emas pada hari esok! Ini adalah kerana harga emas GAP akan dikemaskini tepat jam 12 tengah malam ini.

Masa untuk melabur emas – Harga emas jatuh lebih RM5 segram.

Jika anda perhatikan imej harga emas yang dipaparkan, anda akan dapati harga emas sedang jatuh ke paras terendah sejak Jun 2016 (RM190/g) iaitu kesan Britain keluar daripada Kesatuan Eropah atau dikenali sebagai ‘Kesan BREXIT’. Selepas itu harga emas berlegar di sekitar RM185/g.

Kali kedua kenaikan harga emas 2016 berlaku ketika US Election pada bulan November 2016 dan harga emas kembali meningkat kepada lebih RM190/g dan ramai pelabur emas menjual emas dalam simpanan mereka yang dibeli sejak tahun lepas pada harga sekitar hanya RM150/g! Mereka yang menjual emas sebanyak 50g yang dibeli dengan harga RM7,500 telah mendapat keuntungan bersih sebanyak RM2,000.

Pada malam ini harga emas GAP telah jatuh kepada RM175/g dan harga 50g emas goldbar hanya RM8,750 sahaja. Mulakan simpanan emas sekarang dan insya Allah anda tidak akan menyesal tahun-tahun mendatang. Pelbagai amaran telah dikeluarkan sejak awal tahun sebelum rakyat Britain mengundi untuk keluar daripada Kesatuan Eropah dan US Election serta kesannya ke atas matawang USD dan harga emas di Malaysia. Dan pada malam ini satu peluang yang nyata berada di depan mata kejatuhan harga emas. Namun mengapa harga emas boleh jatuh sehingga sekitar RM175/g pada malam ini?

Tak lain ialah kesan pengumuman satu badan kewangan terbesar dunia iaitu International Monetary Funds (IMF) seperti yang anda boleh cari di Google dan di akhbar seperti di bawah.

Kesan pengumuman IMF ke atas matawang Malaysia.

IMF umum ekonomi Malaysia tahun 2017 berkembang pada 4.5%.

Jika anda mengkaji lebih lanjut, terdapat pengaruh yang amat besar apabila berlaku sesuatu perkara atau pengumuman oleh IMF kepada turun naik matawang dunia termasuk USD dan juga harga emas di Malaysia. Terdapat kebimbangan apabila Presiden Amerika Donald Trump memasuki Rumah Putih pada Januari 2017 terhadap kekuatan matawang USD yang menyebabkan harga emas dijangka melonjak sehingga melebihi USD10,000/auns atau RM1,400/g! Ini adalah kerana pada tahun hadapan USA akan kehilangan kuasa veto pengundian dalam IMF apabila negara-negara BRICS (Brazil, Russia, India, China dan South Africa) berkemungkinan mendapat sokongan beberapa negara lain bagi mengatasi USA.

Pecahan kuasa undian IMF tahun 2016 dan 2017.

Terdapat perancangan oleh negara-negara yang anti-USA untuk mewujudkan sistem kewangan digital tanpa duit tunai. Mereka tidak mahu USD mengawal kekuatan nilai matawang mereka. India telah mengumumkan duit Rupee 500 dan 1,000 tidak sah digunakan yang telah menyebabkan kekacauan dalam negara kerana rakyat tidak dapat menukar duit tersebut di bank dan di ATM seluruh India. Maka simpanan duit tunai yang kita semua penat-penat bekerja juga akan mengalami nasib yang sama satu hari nanti apabila duit RM ada ditangan tetapi tidak laku untuk beli barang keperluan.

India haramkan Rupee 500 dan 1000. Sesal kemudian tidak berguna lagi..

Desperate governments are trying to force citizens to use digital money to rob them of their hard-earned wealth. It’s not just places like India. It’s critical you preserve your wealth outside the banking system and outside the reach of the authorities. The answer: gold.

Anda perasan kekecohan mengenai kad ATM baru-baru ini? Itu adalah sebahagian pelan penggunaan duit digital di Malaysia. Oleh itu, anda dinasihatkan agar mula tukar duit tunai yang anda simpan di bank kepada bentuk yang lebih kukuh dan tidak boleh diganggu oleh penguasa-penguasa kewangan negara iaitu emas.

Berapa banyak emas yang perlu anda melabur emas dan simpan? Pakar emas serata dunia menyarankan membuat pelaburan emas dengan simpanan 10% daripada jumlah pendapatan bulanan. Namun, jika anda ada lebihan simpanan tunai di bank adalah lebih baik tukarkan sebanyak mungkin dan tinggalkan hanya sekurang-kurangnya 3 bulan pendapatan sebagai simpanan tunai kecemasan. Jika ada lebihan tunai untuk beli 1kg emas, maka belilah sekarang kerana mengikut amaran yang telah dikeluarkan oleh pakar emas dunia, harga emas akan melonjak sehingga USD10,000/auns atau RM1,400/g satu hari nanti. Bila? Wallahu’alam. Namun, kenaikan tetap akan berlaku sebagaimana berlakunya krisis kewangan di serata dunia dalam tempoh 10 tahun sejak 1997, 2008 dan kemungkinan 2017?

Namun, hanya terdapat satu sahaja jenama emas yang berbaloi dibeli dan disimpan di Malaysia tanpa dikenakan cukai oleh kerajaan. Jenama emas pelaburan yang mendapat pengiktirafan antarabangsa oleh London Bullion Market Association (LBMA) dan tidak diragui ketulenannya. Jika anda tersilap beli emas pelaburan, bukan untung yang anda dapat malah rugi.

Mulalah membeli dan simpan sendiri emas goldbar atau dinar 24K LBMA di rumah, anda boleh dapatkan tips mudah Jual Beli Emas Terbaik di Malaysia. Anda boleh install aplikasi pelaburan emas yang terkemuka di Malaysia dan Singapura. Pemasangan di smartfon adalah percuma dan anda boleh mula mengetahui pergerakan harga emas setiap 20 minit.

Jika anda pilih untuk beli emas 24K LBMA dan simpan secara PERCUMA SEUMUR HIDUP serta boleh namakan pewaris, anda boleh dapatkan tips mudah Buka Simpanan Akaun Emas GAP. Jangan risau, anda boleh keluarkan emas goldbar dan dinar pada bila-bila masa.

Sila Hubungi Saya jika ada apa-apa persoalan yang anda ingin penjelasan mengenai pelaburan emas.

Pelaburan Emas Melalui Simpanan Emas

Posted on by 0 comment

Pelaburan emas sering dikaitkan dengan jual beli emas dan dapat untung. Anda memang berpotensi mendapat untung melalui jual beli emas dan sila klik sini jika anda nak mula menjalankan bisnes emas. Namun saya ingin terangkan cara melabur emas yang paling mudah iaitu hanya menyimpan emas sahaja. Ini adalah kerana emas merupakan aset yang semakin tinggi nilainya berbanding duit kertas. Pada hari ini, ramai rakyat Malaysia masih kurang kesedaran untuk menyimpan emas untuk pelaburan masa depan.

Apa sebenarnya yang berlaku jika anda menyimpan duit kertas? Sebenarnya anda terdedah kepada risiko yang anda tak nampak.

Anda bekerja cari duit sehari-hari dan terima upah atau gaji dalam bentuk duit kertas samada MYR, SGD, BND, Rupiah, Renmimbi atau USD, Sterling malah Euro. Apapun duit yang anda terima daripada hasil titik peluh anda melakukan kerja seharian, duit itu akan ada sebahagiannya yang anda simpan. Kebiasaannya anda simpan dalam bank seperti Bank Islam, Bank Muamalat atau Tabung Haji atau Amanah Saham seperti Amanah Saham Bumiputra (ASB) dan lain-lain.

Apa yang anda tak sedar ialah duit yang anda penat-penat simpan itu sentiasa terdedah kepada dua risiko besar:-

Risiko simpan duit kertas #1.
Duit tunai tu mudah cair… Adalah amat mudah untuk mengeluarkan duit simpanan melalui ATM atau lebih-lebih lagi jika ada kad debit untuk berbelanja. Malah pada hari ini, akaun Tabung Haji pun dah boleh disambungkan kepada kad ATM seperti Bank Islam, Bank Rakyat dan Bank Muamalat. Lebih kerap anda ke pasaraya, maka lebih cepatlah duit yang anda simpan itu susut dan habis. Paling malang jika terlebih belanja menggunakan kad kredit dan mulalah hidup dibelenggu hutang. Jangan terperangkap bro…

Risiko simpan duit kertas #2.
Duit kertas yang kita simpan dalam Tabung Haji atau ASB itu terdedah kepada kejatuhan nilai matawang. Lihat sahajalah bagaimana nilai MYR berbanding USD. Oleh kerana kebanyakkan negara termasuk Malaysia bersandarkan kepada nilai USD, anda pun dah tahu betapa risikonya nilai MYR. Terdapat banyak contoh duit kertas yang dahulunya boleh digunakan oleh rakyat disebuah negara namun sekarang tidak lagi bernilai seperti duit Daun Pisang (Tanah Melayu – 1945), duit Pengo (Hungary – 1946), duit Peso (Argentina – 2002), duit Dinar Iraq (Iraq – 2004), duit Krona (Iceland – 2011), duit Ruble (Rusia – 2014), dan senarai duit fiat yang tiada nilai akan bertambah dari masa ke masa…

Oleh itu, apakah teknik yang boleh melindungi hasil penat lelah kita bekerja seharian?

Jalan penyelesaian yang paling selamat di seluruh dunia ialah menukar bentuk simpanan duit tunai kepada SIMPANAN EMAS. Itu sahaja… BERUBAH mulai hari ini. Mula TUKAR simpanan wang kertas anda kepada emas sebenar hari ini… Sejarah membuktikan bahawa hanya simpanan emas yang dapat mengatasi kedua-dua risiko besar yang telah disebutkan di atas:-

1. Simpanan emas akan dapat 100% mengelakkan diri anda dari cepat cair dan berbelanja. Cuba anda jalan-jalan di pasaraya dengan bawa 1g jongkong emas, setengah dinar dan 1 dinar emas dalam satu poket dan duit RM1,000 tunai dalam poket sebelah lagi. Yang mana cepat habis?

Duit tunai Ringgit Malaysia (MYR) - memang cepat je habis bila pergi shopping...

Duit tunai Ringgit Malaysia (MYR) – memang cepat je habis bila pergi shopping…

Dinar emas 24k Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.

1 dinar emas 24k – walaupun berharga sekitar RM800 namun tak mudah habis.

 

 

 

 

 

Memang anda akan tertanya-tanya, jika begitu mengapa simpan emas dan tak boleh nak guna untuk beli barang keperluan? Jawapannya amat mudah… emas akan menjadi sangat berguna ketika berlaku krisis matawang. Pada masa krisis matawang, anda boleh hulurkan goldbar atau dinar emas kepada sesiapa sahaja untuk ditukar dengan apa jua barang keperluan yang anda inginkan.

2. Simpanan emas akan dapat 100% mengelakkan nilai kekayaan anda susut sebagaimana duit kertas. Emas dapat mengelakkan inflasi. Lihatlah bagaimana nilai 1 dinar emas 1,400 tahun dahulu sama sehingga ke hari ini! Jika 1,400 tahun

1 Dinar emas 24K LBMA - hari ini pun ada peniaga yang terima untuk seekor kambing.

1 Dinar emas 24K LBMA – hari ini pun ada peniaga yang terima untuk seekor kambing.

dahulu seekor kambing boleh dibeli dengan 1 dinar, maka pada hari ini pun sama! Malah, nilai emas akan meningkat mendadak ketika krisis seperti yang anda telah saksikan kesan Brexit baru-baru ini apabila lebih separuh rakyat Britain memilih untuk keluar dari Kesatuan Eropah pada 23 Jun 2016. Nilai Pound Sterling telah mengalami kejatuhan sehingga 30% berbanding USD dan menyebabkan kenaikan mendadak harga emas dunia kepada hampir USD1400/auns berbanding hanya sekitar USD1200/auns sebelum 29 Jun 2016.

Sekaranglah masanya untuk anda mula menyimpan emas kerana lebih lama anda tunggu, harga emas akan terus meningkat disebabkan jumlah emas di dalam dunia dah tetap tak akan bertambah, manakala permintaan semakin tinggi dan semakin ramai yang mula menyimpan emas.

TETAPI… ADA 2 JENIS TETAPI…

TETAPI #1 – Anda dinasihatkan jangan simpan sebarang emas sebab banyak-banyak jenama emas di Malaysia ni hanya ada satu sahaja jenama emas yang berbaloi disimpan. Untuk pengetahuan anda, emas pelaburan 24K LBMA jenama PUBLIC GOLD sahajalah yang berbaloi dibeli dan disimpan sebab hanya emas goldbar dan dinar 24K LBMA jenama Public Gold sahaja yang tidak dikenakan cukai GST sebanyak 6% di Malaysia. Jika jenama lain dikenakan GST sebanyak 6%, dimanakah keuntungan yang anda akan perolehi?

TETAPI #2 – Anda dinasihatkan jangan mudah terpedaya kalau nak cari duit lebih… jangan tamak sebab orang tamak selalu RUGI… tak perlulah anda layan skim-skim cepat kaya yang bertopeng emas untuk cari duit mudah kononnya boleh jamin dapat dividen harian, mingguan atau bulanan walaupun yang cakap tu sahabat baik anda sendiri… walaupun boleh dapat duit lebih ribu-ribu…. Wow!… Jauhi RIBA sebab urusniaga emas ini memang sangat sensitif. Tiada jalan singkat untuk cepat kaya.

Bila dah beli, anda pasti tertanya-tanya cara terbaik nak simpan emas…

Anda boleh simpan sendiri beberapa gram dan dinar emas di rumah namun adalah dinasihatkan jangan simpan semua di rumah… kita minta jauhkan dari sebarang bahaya. Amin.

Alhamdulillah, pada hari ini terdapat kemudahan untuk anda dan saya memulakan ikhtiar membeli dan menyimpan emas dengan kaedah terbaik dan patuh syariah… Kita ikhtiar simpan emas dengan kaedah yang lebih selamat dan percuma. Anda boleh mula menyimpan sekurang-kurangnya 1g emas goldbar setiap bulan atau 1 dinar (4.25g emas) setiap bulan. Disiplinkan diri anda dengan cara beli 1 gram atau 1 dinar setiap bulan menggunakan Konsep “Paksa & Lupa” (Bukan kena lupa password ye.. namun jika anda terlupa password untuk Login ke akaun GAP anda sekalipun, Public Gold boleh bantu reset semula password anda … 😉

Untuk mula membuka akaun emas fizikal dan simpan emas secara percuma, anda boleh terus ke Langkah #1 di Pelaburan Simpanan Emas GAP. Apa yang penting ialah anda perlu ambil snapshot salinan resit pembelian dan lampirkan bersama dalam emel atau Whatsapp untuk pengesahan yang pantas pada 1 hari bekerja.

Ingat… Tiada jalan singkat untuk mendapat kekayaan… anda perlu belajar, sampaikan ilmu pelaburan emas agar orang lain dapat kesedaran untuk menyimpan emas. Alang-alang simpan emas, simpanlah emas sebagai Pengedar Sah Public Gold, kerana anda mendapat komisen sekitar 1-2% dari setiap pembelian emas anda yang berikutnya dan juga jika anda ada beritahu kenalan anda dan dia membeli emas orang yang anda perkenalkan. Oleh itu anda telah dapat menjimatkan pembelian emas sebanyak 1-2% setiap kali anda beli emas berbanding pelanggan biasa. Public Gold akan membayar secara tunai ke dalam akaun bank anda setiap 20 hb.

Terdapat banyak lagi ilmu pelaburan emas yang boleh anda pelajari dari orang yang dah benar-benar berjaya dalam pelaburan emas di sini..

Jika anda memerlukan bantuan, sila Hubungi Saya. Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas.

Pelaburan Emas Kaedah Ampuh Melawan Globalisasi

Posted on by 0 comment

Beruntunglah kepada sesiapa yang dah sedar bahawa pelaburan emas merupakan kaedah ampuh melawan kesan globalisasi. GoldbarMereka mula menyimpan emas fizikal dengan pembelian berdikit-dikit tanpa menghiraukan berapa harga emas semasa. Malah ada yang membuat sasaran untuk mencapai 1kg emas dalam simpanan dalam tempoh 10 tahun akan datang. Ini bermakna setiap bulan secara istiqamah membeli dan menyimpan emas sebanyak 2g/bulan.

Persoalannya mengapa ramai yang masih belum sedar? Jawapannya mudah sahaja. Ramai yang masih tak ambil peduli untuk menyimpan emas sebagai satu bentuk pelaburan ampuh melawan kesan globalisasi kerana ia terletak kepada tahap ilmu dan kefahaman individu itu sendiri.

Secara asasnya, proses globalisasi memang tidak dapat dielakkan kerana kewangan dunia bergerak merentasi sempadan sesebuah negara. Pada masa ini, USD dilihat sedang mengukuhkan kedudukan sebagai matawang global kemungkinan disebabkan Amerika melihat kedudukan matawang Yuan China sebagai ancaman yang perlu dikekang. Baru-baru ini, China telah mula mewujudkan kaedah transaksi matawang renminbi di antara beberapa negara dan tidak menggunakan matawang USD.

Amerika mengambil tindakan dengan mengukuhkan rizab kewangan mereka dan mengakibatkan matawang Yuan dan kebanyakan matawang lain di dunia termasuklah matawang MYR Malaysia jatuh dengan kadar yang sangat mencemaskan. Pada hari ini, kadar tukaran wang USD kepada MYR telah mencecah 4.31 berbanding hanya 3.61 pada Januari 2015 lalu! Sila lihat semula penjelasan saya mengenai simpanan emas berbanding wang kertas.

Kesan daripada pengukuhan USD terhadap MYR ialah harga barang yang tidak dikawal kerajaan terpaksa mengikut harga global seperti harga emas, harga minyak termasuklah harga barang keperluan yang berasaskan bahan import. Akibatnya, seperti yang anda lihat pada hari ini, harga emas telah meningkat secara mendadak dari RM136/g pada bulan Ogos 2015 kepada RM156/g pada bulan September 2015!

Namun saya yakin, kekuatan USD tak akan bertahan lama. Ini ialah kerana ramai penganalisis emas dunia melihat harga emas masih tidak berubah banyak berbanding USD (sekitar USD1,000 hingga tak lebih USD1,200 setiap ounce emas).

Untuk makluman, 1 ounce bersamaan dengan 28.3495 gram. Jika anda buat pengiraan, memang benar harga emas berbanding USD adalah tidak banyak berubah! Pakar-pakar berpendapat bahawa nilai emas akan berada pada paras “terendah” tersebut sehingga 2017. Apa yang menjadi kerisauan Amerika ialah apabila lebih banyak negara memutuskan untuk tidak menggunakan USD sebagai transaksi global mereka.

Maknanya anda masih ada masa untuk mula menyimpan emas sekurang-kurangnya 100g sehingga tahun 2017. Sama ada anda mulakan dengan 100 gram atau 2 gram itu terpulang kepada anda. Kekayaan anda dilindungi melalui simpanan emas.

Anda boleh memahami dengan lebih jelas akan kepentingan untuk anda melabur emas dengan menyimpan emas melalui orang yang benar-benar mahir dalam bab ini. Sila dapatkan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas di sini.

Melabur Emas Untuk Jana Keuntungan

Posted on by 0 comment

Anda ingin melabur emas dan jana keuntungan? Untuk mendapat keuntungan dari aktiviti melabur emas amatlah mudah. Pada hari ini, terdapat banyak peluang dan ruang yang disediakan untuk anda rebut agar tidak menyesal pada masa akan datang…

Persoalan #1 yang biasa ditanya ialah apakah jenis pelaburan emas yang boleh jana keuntungan? Anda tak perlu bersusah payah nak fikir kaedah untuk jana keuntungan pelaburan emas kerana dah ada satu kaedah yang amat mudah dan selamat untuk anda ikut. Namun, sepertimana jenis-jenis pelaburan lain di dunia ini samada pelaburan emas, pelaburan hartanah, pelaburan perniagaan dan pelaburan unit saham bahawa risiko rugi tetap ada jika anda kurang ilmu pelaburan. Oleh itu, sebelum anda ingin menceburi pelaburan emas, anda digalakkan untuk membaca Buku Rahsia Ilmu Pelaburan Emas di sini.

Seterusnya, seperti yang telah saya terangkan dalam post yang lepas, pelaburan emas ialah saat anda miliki emas jongkong (goldbar) dan dinar 24K yang mendapat pengiktirafan London Bullion Market Association (LBMA)… Mengapa? Hanya emas 24K LBMA sahaja yang TIDAK DIKENAKAN GST.

Persoalan #2 yang sering ditanya ialah di mana anda nak dapatkan emas goldbar atau dinar 24K LBMA ini? Oleh itu, di sini saya perkenalkan jenama emas yang tidak dikenakan cukai GST iaitu emas jongkong dan dinar 24K jenama Public Gold…. Sekali lagi saya nak beritahu jenama emas Public Gold dan BUKAN Power Gold sebab Power Gold tu menggunakan jenama emas Amethyst yang tidak mendapat pengiktirafan dari mana-mana negara pengeluar emas dunia dan juga LBMA. Saya bukan nak merendahkan mana-mana jenama, tetapi fakta tetap fakta dan jika anda dapati saya salah, sila betulkan saya.

Goldbar 999.9 Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.

Goldbar 24k (999.9) LBMA Public Gold di’seal’ bersama sijil ketulenan bebas GST.

 

Persoalan #3 ialah mengenai riba dalam jual beli emas. Alhamdulillah… anda telah menemui blog mengenai pelaburan emas yang betul kerana di sini saya akan menerangkan kepada anda bagaimana anda dan ahli keluarga anda, persatuan atau kelab yang anda sertai boleh mendapat keuntungan melalui aktiviti pelaburan emas tanpa RIBA’ Insya Allah. Ini adalah kerana Allah SWT telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba’.

Jika anda masih sangsi mengenainya anda boleh baca post saya di Pelaburan Emas Halal atau Haram?

Seterusnya ialah bagaimana cara jual beli emas jenama Public Gold yang bebas riba’. Caranya ialah:-

  1. Anda jual beli emas dengan cara tunai dan bukan hutang. Riba’ berlaku apabila anda dapat dulu emas dan bayar ansur-ansur atau lebih 3 hari selepas itu. Ataupun, anda melakukan riba’ apabila anda bayar secara tunai namun emasnya tidak anda miliki serta merta atau sekiranya transaksi jual beli emas secara online tidak diselesai dalam 3 hari.
  2. Anda jual emas dalam gandaan minima 1 gram (untuk goldbar) atau 4.25g (untuk 1 dinar) dan BUKAN dalam jumlah berat emas yang tidak boleh didapati dalam bentuk fizikal di pasaran. Di Public Gold, minima pembelian emas ialah RM100 dan anda boleh membuat potongan gaji bulanan berdasarkan “Standing Instruction” kepada pihak bank anda. Layari Cara Potongan Bulanan Pelaburan Emas Patuh Syariah. Selepas baki akaun ada 2 gram, barulah dibenarkan untuk anda jual balik 1 gram.

Rujukan:-
1. Parameter Pelaburan Emas oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.
2. Analisis Syariah Terhadap Produk-Produk Pelaburan Emas di Malaysia.

Persoalan #4 ialah bagaimana nak mulakan pelaburan emas dan jana keuntungan?

Secara asasnya ada tiga kaedah:-

(a) Simpan sendiri (Keuntungan Jangka Panjang).

(b) Simpan di kedai emas (Keuntungan Jangka Panjang). Keuntungan Jangka Panjang bermaksud anda beli dan simpan emas sebagai aset. Anda boleh pilih samada nak jual balik apabila harga semasa meningkat lebih 15% daripada harga beli dulu atau simpan terus untuk capai sasaran simpanan 1kg emas menjelang 10 tahun dari sekarang.

(c) Beli, simpan dan beritahu yang lain agar mereka juga mula simpan emas untuk lindungi kekayaan mereka (Keuntungan Jangka Pendek dan Jangka Panjang). Anda boleh jana keuntungan melalui komisen 1-2% daripada setiap pembelian emas orang perseorangan atau syarikat koperasi yang anda perkenalkan. Alang-alang simpan emas, simpanlah sebagai Dealer. Untung-untung, ramai yang anda beritahu cara pelaburan emas yang mudah dan patuh syariah mula tersedar akan risiko jika mereka tak mula simpan emas mulai sekarang.

Jika anda dah bersedia untuk membeli dan simpan sendiri emas goldbar atau dinar di rumah atau buat stok di kedai emas anda, sila ikuti Langkah #1 di Jual Beli Emas.

Jika anda dah bersedia untuk beli emas goldbar atau dinar dan simpan secara PERCUMA SEUMUR HIDUP dan boleh namakan pewaris di Public Gold, sila ikuti Langkah #1 di Simpanan Akaun Emas GAP.

Untung Melabur Emas Sebagai Pengedar Sah Public Gold

Posted on by 0 comment

Anda mencari cara nak dapat untung melabur emas? Alang-alang beli dan simpan emas serta nak dapat untung melabur emas, simpanlah umpama peniaga kedai emas.

Namun, jika anda nak jadi peniaga sebuah kedai emas, anda perlu berdaftar dengan SSM, dapatkan lesen perniagaan membeli dan menjual emas, perlu sewa atau beli premis kedai, perlu modal tetap untuk membuka kedai emas yang sekurang-kurangnya melebihi RM1 juta! Manakala anda perlu juga menyediakan modal operasi untuk menggaji pekerja, pengawal keselamatan, insurans dan banyak lagi senarai yang tak dapat nak saya tulis di sini… RM berjuta-juta?

Anda tak perlu risau… sekarang dah ada kaedah paling mudah untuk anda menyimpan emas dan seterusnya melayakkan anda sebagai pengedar sah emas Public Gold. Sekiranya anda belum pernah mendengar jenama emas Public Gold, di sini saya terangkan serba sedikit mengenainya…

Syarikat Yang Sah Dan Sedang Berkembang
Tak perlu risau sebab saya dah kaji bahawa kedai emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd. dengan nombor pendaftaran 930830-K di Suruhanjaya Syarikat Malaysia ialah satu-satunya syarikat pemasaran emas pelaburan yang sah di Malaysia dan sedang berkembang di Singapura dan Indonesia. Tiada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia. Oleh yang demikian, jika anda sebagai pengedar sah Public Gold, anda berpeluang membina empayar bisnes emas anda di Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia dengan jumlah penduduk yang melebihi 200 juta orang!

Bukan MLM atau Jualan Langsung
Jangan bimbang… Public Gold Marketing Sdn. Bhd. BUKAN syarikat MLM atau Jualan Langsung. Nombor pendaftaran syarikat Public Gold tidak dimulakan dengan kod AJL (Akta Jualan Langsung). Bank Negara Malaysia telah mengesahkan baZero hutang - Bukan mudah tapi tak mustahilhawa Public Gold Marketing Sdn. Bhd. merupakan sebuah syarikat perniagaan emas fizikal yang tulen dan beribu pejabat di Technoplex, Zon Industri Bebas Cukai, Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Bimbingan percuma berkaitan hal teknikal dan pemasaran emas Public Gold.
Sebagai Pengedar sah Public Gold, anda akan diberi bimbingan oleh guru pelaburan emas tersohor di Malaysia iaitu Sifu Mohd. Zulkifli Shafie (Best-selling author Buku Zero Hutang – Bukan Mudah Tapi Tak Mustahil).

Anda akan ditambah ke dalam Kumpulan VIP PG Dealer Ustaz atau sifu Zulkifli Shafie. Terdapat banyak nasihat dan panduan yang amat berguna untuk pengedar-pengedar yang dibimbing oleh sifu Zulkifli Shafie. Lihatlah contoh di imej bawah ini…

Kumpulan rahsia PG VIP Dealers

Pengedar Tunggal Emas Tanpa Cukai GST
Public Gold telah bekerjasama dengan sebuah syarikat Turki yang ternama iaitu Nadir Metal Refinery Group dan telah dilantik sebagai pengedar tunggal emas LBMA (London Bullion Market Association) di Malaysia yang TIDAK dikenakan GST. Hanya emas jenama Public Gold ialah satu-satunya produk emas fizikal seperti jongkong emas 24K dan dinar emas 24K yang TIDAK dikenakan cukai GST di Malaysia. Maknanya keuntungan pelaburan emas Public Gold tiada tandingan di Malaysia kerana pelaburan emas jenama lain dikenakan cukai GST 6%. 

Buat duit dengan emas yang kabur.

Berhati-hati bila nak buat duit dengan skim pelaburan emas yang kabur.

Jika anda seorang yang teliti, kebanyakkan cara mendapatkan keuntungan melalui pelaburan emas seperti Zenith Gold International, Amethyst Gold Creation Sdn Bhd dan banyak lagi syarikat yang menjalankan aktiviti tidak berlesen selalunya tidak jelas, kabur dan menjanjikan keuntungan samada secara harian, mingguan atau bulanan dan untuk tempoh tertentu sahaja. Sebagai contoh emas Zenith menjanjikan keuntungan 0.5-2.0% secara harian untuk tempoh 400 hari. Sekali baca sahaja dah tahu itu riba’ namanya.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert&lang=bm. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah. Pada ketika ini bisnes emas Powergold juga ada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia.

Pengedar emas tak perlu tunggu susutnilai melebihi 15% harga beli untuk jual emas

Sebagai pengedar atau dealer emas Public Gold, keuntungan yang anda dapati bukan hanya keuntungan melalui perbezaan spread atau susutnilai harga emas sahaja, namun terdapat banyak lagi kelebihan yang disediakan. Sebagai pengedar sah emas Public Gold, anda boleh menjual emas pada harga PG Sell. Anda boleh mengeluarkan resit pembelian rasmi Public Gold.

Harga emas 1 gramSebagai contoh anda beli emas kaedah GAP sebanyak 2 gram pada hari ini RM170x2 = RM340. Anda keluarkan 1 gram goldbar dan tinggalkan baki 1 gram lagi dalam akaun GAP. Anda telefon cawangan Public Gold terdekat untuk sahkan stok dan bayar caj premium RM5. Seterusnya anda boleh jual kepada pelanggan anda dengan harga RM210 dengan mendapat keuntungan sebanyak RM35* untuk setiap 1 gram emas! (Nota*: Tertakluk kepada perubahan harga emas GAP dan harga cadangan jualan runcit di web Public Gold yang kebiasaannya melebihi 10% keuntungan).

Ada pelbagai jenis emas Public Gold dengan pelbagai tema seperti Hari Lahir, Hari Ulang Tahun Perkahwinan, Mendapat Cahayamata dan berbagai lagi seperti gambar di bawah. Emas Public Gold senang beli dan senang dijual kerana permintaan yang tinggi dari pelbagai peringkat masyarakat. Emas Public Gold juga diterima untuk pajak Ar-Rahnu di Pejabat Pos tanpa buka seal.

pelbagai-jenis-dan-tema-emas-public-gold

Terdapat pelbagai jenis dan tema emas Public Gold.

Bagaimana anda layak sebagai pengedar sah emas Public Gold?
Amat mudah untuk melayakkan anda menjadi pengedar sah emas Public Gold dan TANPA YURAN! Jika anda dikenakan yuran untuk sertai pelaburan emas, anda sebenarnya dah rugi. Di Public Gold (BUKAN Public Bank ye.. hehe), anda beli emas, anda dah dikira sebagai ahli dan dapat nombor kod pelanggan (PG000XXXXX). Anda hanya perlu kekalkan minima 1 gram emas dalam akaun emas GAP dan membuat minima pembelian ATAU penjualan sebanyak 1 gram setiap enam bulan. Ini ialah kerana pada masa sekarang Public Gold kerap membuat tawaran dengan hanya pembelian emas sekitar 100g (kadang-kadang 80g pun ada…) dan diiklankan di laman web Public Gold.

Public Gold BUKAN di bawah Public Bank walaupun terletak bersebelahan. (Info: Public Gold Cawangan Sungai Petani)

Public Gold BUKAN di bawah Public Bank walaupun terletak bersebelahan. (Info gambar: Public Gold Cawangan Sungai Petani)

Sebagai contoh pada bulan April 2016, sesiapa yang beli hanya 100g emas GAP dah jadi Pengedar Sah Emas PG, jika beli 250g emas dah jadi Priority Dealer PG – anda layak berniaga emas secara online dan offline dan dapat untung melabur emas. Percuma 2H1M penginapan di Pulau Pinang dan lawatan ke Pusat Global Public Gold untuk 1 orang (100g GAP) atau 2 orang (250g GAP). Komisen 1% (Pengedar biasa) atau 1.5% (Priority Dealer) bagi setiap pembelian berikutnya oleh anda atau pelanggan anda. Ketahui lebih lanjut bagaimana anda boleh dapat keuntungan setiap bulan sebagai Pengedar Sah tanpa sebarang yuran!

Bantuan percuma staff Public Gold yang peramah
Sebagai Dealer Public Gold, sekiranya anda menghadapi masalah teknikal mengenai sebarang transaksi pembelian atau penjualan di Public Gold anda atau pelanggan-pelanggan yang anda kenalkan, anda hanya perlu Whatsapp sahaja mana-mana staff Public Gold di cawangan berdekatan anda. Saya dapati staff Public Gold sangat prihatin dan membantu mana-mana Dealer yang menghadapi apa jua masalah berkaitan Public Gold.

Sebenarnya banyak lagi yang saya nak tulis tentang untung melabur emas sebagai pengedar sah emas Public Gold ni… Macam dah panjang berjela dah… Insya Allah, saya akan kemaskini nanti.  Saya juga yakin anda tidak akan jumpa mana-mana syarikat yang menawarkan kemudahan pelaburan emas sepertimana Public Gold. Apa yang penting ialah anda tidak tercari-cari dan yang paling malang bila anda tersilap langkah dengan menyertai skim cepat kaya yang bertopeng pelaburan emas.

Anda boleh terus mengetahui bagaimana nak memulakan pelaburan emas Public Gold di Gold Accumulation Program (mula simpan emas di akaun GAP) dan Jual Beli Emas Fizikal (mula beli dan simpan sendiri stok emas).

Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas.

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian