Tag Archives: maybank

Cara Buka Akaun Pelaburan Emas Patuh Syariah

Posted on by 4 comments

Anda nak buka akaun pelaburan emas patuh syariah tapi tak tahu di mana? Adakah anda patut mulakan samada di bank atau syarikat pelaburan emas?

Bukan mudah nak cari dan buka akaun pelaburan emas patuh syariah sebab jika tersilap langkah boleh rugi!

Memang terdapat banyak aktiviti pelaburan di Malaysia. Sebelum anda buka akaun pelaburan emas fizikal, di sini ada dua tips penting untuk anda ketahui:-

  1. Pastikan anda mendapat pengesahan qabadh hukmi (constructive possession) dalam tempoh tidak lebih 3 hari.
  2. Pastikan anda beli emas dan boleh keluarkan emas fizikal dalam bentuk goldbar atau dinar emas pada bila-bila masa.

 

Anda tak perlu risau sebab setelah bertahun-tahun saya mengkaji dan buat perbandingan, saya dapati akaun pelaburan emas Gold Accumulation Program yang disediakan oleh Public Gold adalah yang terbaik, patuh syariah, tiada caj / yuran tahunan dan boleh keluarkan minima 1gram goldbar dengan caj minima RM10 sahaja.

 

Akaun pelaburan emas Gold Accumulation Program yang patuh syariah boleh dibuka secara online tanpa perlu pergi ke bank.

Mulai 1 Disember 2018, terdapat promosi pembukaan akaun pelaburan emas GAP melalui arahan potongan bulanan minima RM100 setiap bulan dan boleh dibuat secara atas talian jika menggunakan akaun bank Maybank, Public Bank dan CIMB Bank. Di Bank Islam, anda perlu ke bank dan isi borang Standing Instruction dengan caj duti setem untuk memulakan potongan bulanan ke akaun GAP anda.

Mulakan pada bila-bila masa arahan pemotongan minima RM200 melalui akaun bank anda terus ke akaun pelaburan emas GAP selama 12 bulan berturut-turut dan berpeluang menang hadiah goldbar 0.5gram dan 5gram! Terbuka hingga 31 Disember 2019.

 

Oleh itu, di sini saya akan menerangkan langkah-langkah mudah untuk buka akaun pelaburan emas GAP seterusnya membuat arahan potongan bulanan (monthly standing instruction) minima RM100 (atau RM200 untuk promosi) setiap bulan.

Langkah #1:

Sila copy & paste salah satu nombor akaun bank berikut dan set as ‘Favorite’ dalam akaun anda.

Nama akaun : PUBLIC GOLD MARKETING SDN. BHD.
 
Bank : Malayan Banking Berhad (Maybank)
Acc No. : 5071-3410-4563
 
Bank : Public Bank Berhad
Acc No. : 3167-52-0833
 
Selepas itu boleh teruskan ke Step 1 berikut:
 

Login ke akaun Maybank anda dan klik link Savings Account seperti ditunjukkan.

 

Jika anda menggunakan versi baharu Maybank2u, sila pilih Transfer seperti paparan di bawah:

Klik dropdown bar pada sebelah kanan dan pilih Other Accounts (Maybank and other banks).

 

Langkah #2:

Klik pada link Standing Instructions.

 

Paparan seterusnya pada versi Maybank2u baharu adalah seperti berikut:

Pilih akaun Maybank Public Gold dengan nombor akaun 5571-3923-8048.

 

Langkah #3:

Klik Add pada bahagian bawah paparan.

 

Untuk paparan Maybank2u baharu seperti berikut:

Isi amaun minima RM100 dan klik pada Set Recurring agar berwarna hijau.

 

Langkah #4:

Pilih 3rd Party Transfer di ruangan Service type.

 

Untuk paparan Maybank2u baharu adalah seperti berikut:-

Klik pada baris kedua Effective Date dan pilih sehingga bulan Disember 2019.

 

Langkah #5:

Isikan maklumat kod PG (atau nombor IC jika anda tiada kod PG), nombor akaun Public Gold 5571-3923-8048, jumlah minima RM100 (jika RM120 pun boleh asal minima RM100), pilih tarikh, bulan dan Termination date 31/12/2019. Klik butang Continue dan ikuti arahan selanjutnya sehingga selesai.

 

Untuk paparan Maybank2u versi baharu adalah seperti berikut:-

Isikan kod PG anda bagi pelanggan sedia ada ATAU nombor IC bagi pelanggan baharu pada ruangan Recipient’s References dan klik TRANSFER.

 

Nota Penting: Pastikan anda simpan resit transaksi ini dalam bentuk jpeg atau pdf dan emel kepada saya di suhaimee@pelaburanemas.org atau whatsapp di talian +60197475788. Jika guna smartfon boleh terus klik link http://msuhaimee.wasap.my/.

Jika anda tidak mempunyai akaun Maybank, sila dapatkan panduan potongan bulanan ke akaun pelaburan emas GAP anda dengan menggunakan borang Hubungi Saya.

Semoga anda berjaya memulakan simpanan emas pelaburan Gold Accumulation Program di Public Gold.

 

Pelaburan Emas di Brunei

Posted on by 0 comment

Dua hari lepas saya ada menerima pertanyaan mengenai pelaburan emas di Brunei daripada seseorang yang bernama Encik Abu Bakar Hj Mohd. Bekir menggunakan borang “Hubungi Saya“. Saya dah jawab pertanyaan beliau dan cuba menghantar melalui emel suhaimee@pelaburanemas.org dan juga emel peribadi saya namun tidak berjaya kerana saya mendapat mesej emel MAILER-DAEMON menyatakan alamat emel beliau tidak dapat dicapai.

Oleh yang demikian saya mengharapkan Encik Abu Bakar dari Brunei dapat membaca posting ini.

Mesej beliau seperti berikut:-

Assalamualaikum encik suhaimee, saya dari Brunei Darussalam dan sangat tertarik dengan pelaburan emas. saya merancang melabur emas sebelum saya menamatkan perkhidmatan dalam masa 3 tahun. Bolehkah saya mengikuti pelaburan emas melalui online? Di Brunei bank daripada Malaysia yang ada disini ialah MAYBANK sahaja. Harap encik Suhaimee terangkan lebih jelas.

Daripada Abu Bakar (Brunei)

Wa’alaikumussalam Encik Abu Bakar,

Terima kasih kerana menghubungi saya di PelaburanEmas.org. Pertama sekali saya minta maaf kerana terlewat respond emel tuan.

Yang keduanya, saya mohon maaf kerana masih kurang arif berkaitan peraturan pelaburan emas di Brunei. Pada pendapat saya jika tuan ingin membeli emas secara online tiada masalah.

Terdapat dua kaedah:-

  1. Tuan boleh beli emas melalui Maybank2u dan simpan secara percuma di
    Public Gold melalui Program GAP seperti yang saya terangkan di sini tanpa perlu mengeluarkan emas tersebut sampai bila-bila. Kemudian ketika harga emas naik melebihi 20% atau mencapai harga yang tuan ingin jual balik, maka tuan boleh lock secara online kemudian pihak Public Gold akan bayar terus masuk Maybank tuan di Brunei. Ada caj TT yang akan dikenakan jika tak silap untuk transaksi di Maybank (sekitar 0.125% + processing fee, tuan perlu semak dengan bank di Brunei).
  2. Setelah mendaftar di www.publicgold.com.my, tuan boleh beli secara online samada jongkong emas atau dinar emas wafer 999 (24K) LBMA melalui Maybank2u dan dapatkan emas fizikal. Tapi jika tuan nak dapatkan emas fizikal ke Brunei melalui pos mungkin ada risiko kastam di sana. Jika tidak, tuan bolehlah  mengambil emas fizikal di Cawangan Public Gold yang terletak di Kota Kinabalu, Sabah. Terdapat caj penghantaran mengikut jenis emas dan berat masing-masing dan tuan boleh dapati di sini Atau, jika tuan setuju, saya boleh tolong poslaju ke Pejabat Pos Limbang, Sarawak dan tuan boleh ambil di sana.

 

Apa-apapun, saya lebih pilih tuan buat pelaburan emas di Brunei dengan menggunakan kaedah yang pertama kerana tak perlu susah-susah dapatkan emas fizikal dari Malaysia. Tuan boleh letakkan nama tuan atau nama waris tuan melalui program GAP dan hanya menunggu masa yang sesuai untuk tuan menukarkan gold bar 24K yang tuan beli dan simpan di Public Gold kepada duit tunai dan terus dimasukkan ke dalam akaun Maybank di Brunei.

Caranya ialah tuan boleh daftar dahulu di www.publicgold.com.my dengan langkah yang saya terangkan di Pendaftaran Percuma.

Sebelum saya akhiri posting ini, saya ingin menasihati sahabat-sahabat pengunjung laman web PelaburanEmas.org untuk menyemak alamat emel yang diisi di dalam borang ‘Hubungi Saya’ agar saya boleh menjawab kepada anda semua.

Selamat melabur emas dan semoga memberi keuntungan kepada Encik Abu Bakar Hj Mohd Bekir dari Brunei.

 

Wahai Pelabur Emas! Marilah Kita Bersedekah

Posted on by 0 comment

Ke hadapan para pelabur emas di Malaysia sekelian. Assalamualaikum warahmatullah dan salam hormat.

sedekah-pelabur-emas-untuk-mangsa-banjir-1Saya menulis di sini untuk menyeru diri saya dan para pelabur emas sekelian agar marilah kita sama-sama membantu saudara-saudara kita di Kelantan, Terengganu, Perak dan Pahang yang telah mengalami banjir yang amat dahsyat sejak lebih 40 tahun yang lalu.

Sejak banjir besar 1971, banjir yang melanda pada tahun 2014 ini menunjukkan tahap kerosakan yang paling teruk dengan banyak jalan-jalan utama ditutup dan tidak dapat dilalui malah oleh kenderaan berat sekalipun!

Terdapat juga jalanraya utama yang runtuh dan pecah serta mengakibatkan beberapa kawasan dan kampung terputus hubungan selama beberapa hari! Ya Allah!.. Sungguh besar ujian-Mu pada mereka. Semoga Engkau memberi kesabaran dan ketabahan hati dalam menempuh ujian-Mu ini. Amin Ya Rabbal ‘Alamin.

sedekah-pelabur-emas-untuk-mangsa-banjir-2 sedekah-pelabur-emas-untuk-mangsa-banjir-4 Oleh yang demikian, di sini saya sekali lagi ingin menyeru semua pelabur emas di seluruh Malaysia agar mulakan untuk menghulur bantuan dalam bentuk kewangan bagi membantu meringankan beban saudara-saudara kita yang amat memerlukan. Jangan lupa bahawa dalam setiap harta yang kita simpan dalam bentuk apa sekalipun seperti emas, perak dan wang simpanan, terdapat hak orang lain di dalamnya dan kita mesti menunaikan hak mereka dengan ibadat sedekah dan zakat. Jika kita tidak ambil peduli untuk mengeluarkan sebahagian daripada apa yang kita simpan itu dalam bentuk emas, perak dan wang simpanan untuk disedekahkan dan dikeluarkan zakat, maka ditakuti segala usaha kita tidak mendapat keberkatan malah mendapat azab sengsara pula.. Nauzubillahi min zaalik.

Marilah kita renung Firman Allah Taala di dalam Surah At-Taubah ayat 34 hingga 35:

At-Taubah ayat 34 mengenai zakat emas dan perak.

At-Taubah ayat 35 mengenai zakat emas dan perak.

Di sini saya ingin berkongsi beberapa maklumat akaun bank Muslim Care yang terdapat di Malaysia agar mereka dapat menyediakan barang-barang keperluan dengan sedekah dan derma yang kita berikan.

sedekah-pelabur-emas-untuk-mangsa-banjir-3 Sumbangan anda boleh disalurkan melalui:

Maybank Account:
564490413882 Muslim Care Malaysia

RHB Account:
26-2120-0000-4747 Muslim Care

Bank Muamalat Account:
14010007654717 Muslim Care Malaysia

Bank Islam:
14014010147470 Muslim Care Malaysia
14032010093666 Muslim Care Malaysia

ataupun sumbangan online di http://www.muslimcare.org.my/derma/ untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang pertubuhan-pertubuhan, NGO-NGO dan parti-parti politik serta lokasi-lokasi pengumpulan barang-barang keperluan sebelum mereka menghantar dengan kontena ke sana.

Jika anda tidak berkesempatan untuk meluangkan masa bersama sukarelawan-sukarelawan, maka anda juga boleh terus menggunakan kemudahan bersedekah secara online sahaja seperti yang tertera di dalam pautan di http://www.muslimcare.org.my/derma/.

Muslim Care - Bantuan Mangsa Banjir

Muslim Care – Bantuan Mangsa Banjir

Semoga Allah Taala mengampunkan dosa dan kesalahan kita semua melalui musibah banjir ini dan memberkati para pelabur emas yang memberi bantuan dan sokongan samada dalam bentuk tenaga, barangan keperluan dan sedekah secara tunai kepada mangsa-mangsa banjir di Kelantan, Terengganu, Perak dan Pahang.

Di sini saya ingin mengambil kesempatan jika anda ingin menderma ke Tabung Pembangunan Maahad Tahfiz Al-Quran Ummul Qura (P), 08500 Kota Kuala Muda, Kedah, anda boleh menyumbangkannya melalui akaun Bank Islam dengan nombor akaun 02020010021119 atau Bank Muamalat A/C: 02020000079717.

Semoga Allah Taala terima sedekah dan derma anda sekalian.

Pengasas
PelaburanEmas.org
6 Rabiul Awwal 1436

Kijang Emas Maybank

Posted on by 0 comment

Salah satu pelaburan emas di Malaysia ialah Kijang Emas Maybank. Kijang Emas Gold Bullion merupakan syiling emas berketulenan 999.9 atau 99.99%. Maybank2u.com.my ada menawarkan kemudahan pembelian dan penjualan syiling Kijang Emas ini sebagai salah satu produk pelaburan emas selain daripada Maybank Gold Investment Account (MGIA)

Pelaburan Emas Kijang Emas Gold Bullion Maybank2u

Pelaburan Emas Kijang Emas Gold Bullion Maybank2u

Di laman web Maybank2u.com.my, anda boleh meneliti spesifikasi Kijang Emas Gold Bullion yang ditawarkan. Duit Kijang Emas ini terdapat dalam 1 auns (31.105g), 1/2 auns (15.550g) dan 1/4 auns (7.780g) sahaja.

Spesifikasi Kijang Emas Maybank

Spesifikasi Kijang Emas Maybank

Nampak memang cantik!

Harga Kijang Emas Maybank

Harga Kijang Emas Maybank

Harga Kijang Emas Maybank dikemaskini setiap hari berdasarkan harga pasaran emas antarabangsa.

Jika dikira kadar susutnilai atau spread Kijang Emas, terdapat perbezaan nilai spread seperti berikut:-

Saiz 1 auns = 4.15%

Saiz 1/2 auns = 5.94%

Saiz 1/4 auns = 7.63%

Memang sangat menarik untuk anda memulakan pelaburan emas dengan membeli Kijang Emas Gold Bullion kerana nilai spread yang rendah.

Untuk pengetahuan anda, pakar-pakar pelaburan emas menggalakkan pembelian emas untuk pelaburan sekiranya nilai spread adalah kurang daripada 10%. Oleh itu, Maybank menawarkan harga Kijang Emas dengan kadar yang kompetitif di Malaysia. Anda boleh membeli secara berasingan atau secara set.

Secara amnya, pelaburan Kijang Emas Maybank ini tiada masalah dari segi patuh syariah atau halalnya sebab anda beli emas dan dapat emas fizikal. Boleh teruskan jika berminat.

Namun, saya nak kongsikan beberapa perkara yang anda patut tahu agar anda tak menyesal nanti. Seperti yang sedia maklum, pelaburan emas melibatkan duit yang banyak dan saya tak mahu anda menyesal kemudian.

1. Nak kena pergi ke bank dulu untuk urusniaga

Anda perlu pergi ke bank yang sedia maklum waktu urusan bank di seluruh Malaysia. Sudah pasti perlu ambil cuti sehari untuk beli Kijang Emas! Adalah dinasihatkan agar anda pergi awal agar urusan anda selesai sebelum tengahari kerana pada kebiasaannya urusniaga di bank sangat sibuk pada sebelah petang.

Sudah tentu, anda perlu membawa dokumen pengenalan diri apabila berurusan di bank. Kemudahan pembelian syiling Kijang Emas Gold Bullion ini terdapat hanya di cawangan-cawangan tertentu Maybank Sahaja di seluruh Malaysia.

Pada masa ini, terdapat sebanyak 32 cawangan Maybank di seluruh Malaysia yang menawarkan urusan jual beli Kijang Emas.

Cawangan Maybank Kijang Emas

Cawangan Maybank Kijang Emas

 

Cawangan Maybank Kijang Emas (samb)

Cawangan Maybank Kijang Emas (samb)

Walaupun banyak cawangan, tapi waktu urusniaga yang menyusahkan pelabur-pelabur emas macam saya dan mungkin anda juga.

2. Maybank tak terima Kijang Emas yang rosak

Kijang Emas Maybank adalah dalam bentuk seal. Anda boleh buka seal tersebut. Namun, pihak bank tidak akan menerima duit syiling Kijang Emas jika ada kesan calar atau kemek.

Pada kebiasaannya, emas dengan ketulenan 99.99% adalah lembut dan mudah kemek atau calar jika terjatuh atau terkena benda tajam.

Disebabkan urusan yang cerewat ini, pada saya, amat berisiko untuk saya membeli syilling Kijang Emas ini. Jadi, terpulang kepada anda untuk membuat pelaburan emas dengan membeli Kijang Emas Maybank ni.

3. Bank menyimpan maklumat anda!

Sudah tentu ini akan memberi ruang kepada bank untuk mengetahui status kewangan anda. Pada saya, lebih baik bank tak tahu berapa jumlah simpanan saya. Jika tidak, kemungkinan besar pihak bank akan menawarkan pelbagai kemudahan kad kredit yang bakal menyusahkan pengurusan kewangan anda jika tidak pandai menggunakannya.

Jika anda ingin mencari pelaburan emas yang paling mudah… dan tak perlu berurusan pada waktu bank, saya syorkan anda untuk layari Pelaburan Emas Terbaik di Malaysia. Terdapat 17 cawangan di seluruh negara dan jika anda berada jauh dari cawangan tersebut, insya Allah saya akan uruskan penghantaran (Sila hubungi saya dahulu jika rumah anda jauh).

Di www.publicgold.com.my, terdapat pelbagai jenis emas yang boleh anda pilih dengan kemudahan aplikasi web dan Android untuk memudahkan anda mendapat harga emas semasa yang sentiasa dikemaskini setiap 20 minit.

Anda boleh membuat tempahan dan ‘lock’ harga secara online dan mendapatkan maklumat lebih lanjut setelah anda mendaftar. Pendaftaran adalah percuma tanpa perlu membeli apa-apa barang! Sila klik pada “Pendaftaran Percuma” untuk mengetahui bagaimana untuk mendaftar.

Jika anda masih baru nak belajar tentang pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.

wpChatIcon
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian