Tag Archives: inflasi

Simpan Emas Atau Duit Kertas?

Posted on by 0 comment

Yang mana lebih baik untuk anda simpan? Simpan emas atau simpan duit kertas? Memang saya pun pada mulanya tak faham sebab sejak kecil kita tak pernah didedahkan dengan perbezaan di antara emas dan duit kertas.

Yang saya tahu duit ringgit tu yang paling penting untuk kita simpan. Tak pernah terfikir bahawa duit ringgit itu hanyalah sejenis matawang khas dan hanya bernilai untuk rakyat Malaysia dan tidak di negara lain. Tak pernah terfikir bahawa Ringgit hanyalah sekeping kertas yang dicetak oleh Bank Negara Malaysia dan terdedah kepada kejatuhan nilai pada bila-bila masa.

Lihatlah pada hari ini. Ringgit Malaysia (MYR) telah jatuh nilainya berbanding dengan Dolar Amerika (USD).

Nilai Ringgit Malaysia (MYR) jatuh berbanding Dolar Amerika (USD)

Nilai Ringgit Malaysia (MYR) semakin jatuh berbanding Dolar Amerika (USD) – 20 Januari 2015 (Sumber: XE.com)

Malah pernah satu masa, nilai matawang Ringgit Malaysia pernah jatuh sehingga RM4.00 berbanding 1 Dolar Amerika! Apabila matawang kita jatuh, maka sudah tentu harga barang akan meningkat dan inilah yang dikatakan inflasi.Pelbagai faktor yang menyebabkan kejatuhan nilai matawang Ringgit Malaysia dan salah satu faktor yang dikenalpasti adalah aktiviti ‘Penyangak Matawang’ iaitu George Soros.

Sebab itu, pada zaman Tun Dr Mahathir Mohamed menjadi Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan telah mengikat nilai Ringgit Malaysia kepada Dolar Amerika pada 3.80 sehingga melebihi 10 tahun! Namun matawang Ringgit Malaysia telah dibuka semula kepada pasaran antarabangsa. Pada hari ini nilai matawang Ringgit Malaysia berbanding Dolar Amerika telah mencecah 3.61!

Jadi, kita perlu berfikir kembali… adakah dengan menyimpan duit kertas di dalam Tabung Haji atau amanah saham akan menjamin kekayaan hasil penat lelah kita bekerja mendapatkan duit kertas itu? Atau adakah akan sampai masa bila duit kertas yang kita simpan selama bertahun-tahun akhirnya tidak bernilai dan hanya tinggal sebagai kertas sahaja.

Saya tak pasti samada anda faham atau tidak, tapi saya memang dah mula faham dan saya tidak akan bergantung sepenuhnya dengan hanya menyimpan duit dalam Tabung Haji atau amanah saham sahaja, namun, saya mula membeli dan menyimpan emas sebagai satu kaedah ampuh untuk melindungi kekayaan saya setelah penat bekerja. Saya cadang agar anda lihat video di bawah (walaupun dalam Bahasa Inggeris, namun amat berbaloi anda fahami apa yang dibincangkan).

Secara ringkasnya, USD akan hilang kekuatan matawangnya pada satu hari nanti dan nilai semua matawang di dunia pada masa ini bergantung kepada nilai USD. Apabila nilai USD sendiri akan jatuh dan tiada nilai, maka berapakah nilai Ringgit Malaysia pula?

Buatlah kajian nilai emas vs USD atau emas vs RM…anda akan dapati nilai emas secara amnya semakin meningkat berbanding mana-mana matawang di dunia!

Jangan tunggu lama-lama dan berasa was-was kerana masa semakin suntuk jika anda tak membuat keputusan sekarang untuk mula membeli dan menyimpan emas. Pada masa sekarang amatlah mudah untuk anda yang berada di Malaysia dan Singapura untuk beli dan simpan emas. Anda boleh mendapatkan tips di sini.

Akhirnya, seperti yang saya dah bincangkan sebelum ini tentang ciri-ciri pelaburan emas yang sah dan patuh syariah, saya cadangkan anda untuk bandingkan sendiri bank-bank atau syarikat-syarikat yang mana memberikan anda keuntungan pelaburan emas yang sebenar malah sah di sisi undang-undang dan yang paling penting patuh syariah iaitu halal.

Jika anda masih baru nak belajar tentang pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.

Nilai Harga Dinar Emas

Posted on by 0 comment

Betulkah nilai harga dinar emas tidak berubah? Semenjak 1400 tahun yang lalu seekor kambing boleh dibeli dengan nilai 1 dinar emas. Pada hari ini 1 dinar emas masih lagi boleh beli seekor kambing!

Gambar 1: Flyer Bank Islam korban aqiqah di Kemboja.

Buktinya berada di depan mata. Sebagai pelanggan kad kredit-i di Bank Islam, saya menerima flyer percuma mengenai program korban dan aqiqah di Kemboja bersama-sama penyata akaun. Apa yang mengejutkan ialah harga seekor kambing adalah RM550.00 seekor! (Rujuk Gambar 1)

Bila saya bandingkan pula harga 1 dinar emas maka saya dapati harga 1 dinar emas adalah sekitar RM550.00 juga! (Rujuk Gambar 2) Subhanallah…

Gambar 2: Harga dinar emas semasa

Memang betul nilai harga emas dan perak yang dijadikan matawang dalam bentuk dinar dan dirham amatlah kukuh dan mampu mengelakkan inflasi (kenaikan harga barang).

Syiling dinar emas biasanya didapati dalam bentuk 91.6% emas tulen atau dipanggil emas 916 atau 22K.

Pada hari ini setelah kenaikan harga minyak petrol RON95 secara tiba-tiba beberapa malam yang lalu, pelbagai reaksi negatif spontan seluruh rakyat Malaysia mengenai kesan rantaian kenaikan harga barang keperluan di Malaysia.

Sebab itu, sebagai penyimpan emas dan perak, anda tak perlu risau akan kesan kenaikan harga petrol RON95 tu…

Tak perlu risau pasal inflasi. Tak perlu mengeluh sana-sini…

Sebab itu penting anda terapkan ilmu emas dan perak kepada ahli keluarga, sanak saudara, rakan-rakan dan sahabat handai malah kepada sesiapa sahaja sebab rata-rata rakyat Malaysia masih lagi tak tahu pasal ilmu emas ni..

Rakan-rakan boleh kongsikan laman web ni pada sesiapa sahaja (tanpa minta izin pun tak apa.. tapi jangan copy & paste dan buat blog lain pulak.. tu dah jadi amalan tak baik ye… )

Oleh itu, saya pesan pada diri saya dan rakan-rakan semua yang masih belum mula menyimpan emas atau perak agar mulalah menyimpan emas dan perak. Jika tak mampu untuk beli banyak, belilah secara berdikit-dikit…

Bak kata pepatah Melayu… “Sikit-sikit lama-lama jadi bukit!”

Tapi satu persoalan yang sering ditanya, nak beli di mana? Nak simpan emas di mana?

Nak jawab 2 persoalan itulah rakan-rakan perlu kaji dan banding dulu pelbagai tawaran pembelian dan simpanan emas di bank-bank, syarikat-syarikat malah kedai-kedai yang ada jual beli emas.

Tapi jangan risau, sebab saya dah buat kerja untuk rakan-rakan sekalian. Saya dah banding beberapa tawaran produk emas dan simpanan emas terkemuka di Malaysia.

1. Jika Ada Modal RM1,000 Ke Atas

Jika rakan-rakan ada modal yang lebih saya dapati Public Gold menepati ciri-ciri patuh syariah dan paling mudah untuk rakan-rakan sertai. Daftarlah secara percuma dahulu dan saya syorkan untuk anda mulakan dengan pembelian 10 gram emas 999 melalui Program GAP (Gold Accumulation Program) dan simpan terus di Public Safe dan secara automatik mendapat coverage insurans tanpa apa-apa caj simpanan sehingga bila-bila!

Jika anda nak keluarkan emas anda dari akaun GAP atau beli dan simpan sendiri, terdapat caj premium yang perlu anda bayar. Saya dapati syarikat Public Gold hanya mengenakan caj premium yang paling minima (paling maksima hanya RM150 untuk 1000 gram emas!) untuk setiap item emas di Public Gold untuk penghantaran dari Pulau Pinang ke cawangan-cawangan Public Gold di Semenanjung dan (RM300 untuk 1000 gram) bagi penduduk Sabah dan Sarawak dan seperti ditunjukkan di jadual di bawah:-

Caj premium emas Public Gold

Cawangan-cawangan Public Gold di seluruh Malaysia boleh anda dapati di Public Gold > Hubungi Kami > Maklumat Cawangan.

2. Jika Tiada Modal ATAU Jika Modal Ada DAN Tak Mahu Nak Simpan Emas Sendiri

Jika rakan-rakan tiada modal yang banyak ATAU jika ada modal tapi tak mahu simpan emas sendiri, saya dapati program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold juga adalah yang terbaik di Malaysia.

Pelan Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program GAP ni memang sangat sesuai untuk seluruh rakyat Malaysia samada untuk dewasa dan juga terdapat akaun emas untuk anak-anak bersama ibubapa atau penjaga masing-masing kerana syarat buka akaun emas hanyalah serendah RM100 sahaja dan pembelian minimum emas seterusnya dengan gandaan RM50 atau 1 gram emas.

Cuma untuk mengelakkan urusniaga yang tidak halal, saya syorkan anda untuk membeli minima 1 gram emas pada satu-satu masa iaitu sekitar RM130 hingga RM150 sahaja buat masa ini.

Emas yang disimpan adalah jenis gold bullion dan simpan di Public Gold secara PERCUMA tanpa upah! Anda juga boleh keluarkan minima 1 gram emas pada bila-bila masa tak terikat pada waktu bank.

Harga emas semasa untuk pelan GAP ni dikemaskini setiap hari selepas jam 12 tengah malam. Rakan-rakan boleh rujuk harga emas hari ini untuk pelan GAP di Harga Emas Semasa. Sila rujuk pada bahagian yang tertera seperti contoh imej di bawah:

Harga GAP Public Gold

Harga GAP Public Gold

Rakan-rakan boleh layari laman webnya di www.publicgold.com.my dahulu malah jika nak tahu lebih lanjut, rakan-rakan boleh daftar secara percuma tanpa perlu apa-apa pembelian emas.

Rakan-rakan akan dibekalkan dengan Nama Pengguna dan Katalaluan khas untuk meninjau lebih mendalam kemudahan dan produk yang ditawarkan. (Langkah-langkah pendaftaran ditunjukkan di PENDAFTARAN PERCUMA pada menu di atas)

Semoga rakan-rakan semua success dalam pelaburan emas!!! Insya Allah…

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian