Tag Archives: harga dinar emas

Simpanan Dinar Emas LBMA Tidak Dikenakan GST Tax

Posted on by 0 comment

Alhamdulillah. Berita baik! Dinar Emas 999 LBMA (London Bullion Market Asociation) tidak akan dikenakan cukai GST (Goods and Services Tax) di Malaysia. Hanya dinar emas 24K yang mendapat akreditasi LBMA tidak akan dikenakan GST tax. Jadi setiap transaksi atau jual beli dinar emas yang tidak mendapat akreditasi LBMA akan dikenakan GST sebanyak 6% bermula 1 April 2015.

Jenis emas yang tidak diakreditasi LBMA adalah seperti Dinar Emas 22K (916) dan dinar emas 917.

Bagi sahabat-sahabat dan rakan-rakan yang masih mempunyai emas 22K yang tidak mendapat akreditasi LBMA dinasihatkan agar menukarkan emas-emas yang sedia ada terutamanya Dinar Emas 22K kepada Dinar Emas 24K LBMA bermula sekarang sehinggalah 31 Mac 2015.

Anda semua mungkin berasa risau dan bimbang tentang kebanyakan Dinar Emas 22K yang anda simpan sedia ada. Janganlah berasa risau dan bimbang… Ingatlah apa yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya.

Alhamdulillah, bermula 22 Disember 2014 yang lalu, Public Gold Marketing Sdn. Bhd. telah melancarkan Gold Wafer Dinar Emas 24K LBMA yang pertama di Malaysia. Gold Wafer Dinar Emas 24K LBMA yang dilancarkan ialah 1/2 Dinar, 1 Dinar, 5 Dinar dan 10 Dinar seperti berikut:-

1/2 Dinar Emas 24K LBMA (2.125g, AU 999.9)

1/2 Dinar Emas 24K LBMA (2.125g, AU 999.9)

1 Dinar Emas 24K LBMA (4.25g, AU 999.9)

1 Dinar Emas 24K LBMA (4.25g, AU 999.9)

5 Dinar Emas 24K LBMA (21.25g, AU 999.9)

5 Dinar Emas 24K LBMA (21.25g, AU 999.9)

10 Dinar Emas 24K LBMA (42.5g, AU 999.9)

10 Dinar Emas 24K LBMA (42.5g, AU 999.9)

Setiap Gold Wafer Dinar Emas 24K LBMA dibungkus rapi dalam seal dan tidak boleh dibuka. Malah, Pos Ar-Rahnu telah mengumumkan bahawa mereka menerima pajakan Dinar Emas 24K LBMA Public Gold dalam bentuk seal dan tidak perlu dibuka jika sekiranya terdapat pelanggan mereka yang ingin memajak dinar-dinar tersebut.

Oleh itu, adalah digalakkan agar sahabat-sahabat dan rakan-rakan mula merancang untuk menukarkan setiap dinar emas 22K di dalam simpanan masing-masing sebelum 1 April 2015 nanti. Masih ada masa… jangan bimbang… Jika anda tidak berbuat demikian, maka, anda akan dikenakan cukai GST sebanyak 6% bagi setiap transaksi jual beli dinar emas 916 anda. Manakala tiada GST tax akan dikenakan kepada mana-mana transaksi jual beli Dinar Emas 24K LBMA (999.9) selepas 1 April 2015.

Bagaimana caranya? Anda hanya perlu menelefon cawangan Public Gold terdekat untuk memudahkan proses penukaran tersebut. Di sini dipaparkan asas penukaran dinar emas 22K Public Gold atau dinar emas 916 atau 22K jenama mana-mana syarikat serta kos yang terlibat.

Cara tukar Dinar Emas 22K kepada Dinar Emas 24K LBMA Public Gold

Cara tukar Dinar Emas 22K kepada Dinar Emas 24K LBMA Public Gold

Anda boleh merujuk harga emas Dinar Emas 24K LBMA Public Gold di www.publicgold.com.my dan sentiasa dikemaskini setiap 20 minit. Sila daftar secara percuma untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut dengan mengikuti cara yang ditunjukkan di Pendaftaran Percuma.

Saya dapati syarikat Public Gold hanya mengenakan caj premium yang paling minima (paling maksima hanya RM150 untuk 1000 gram emas!) untuk setiap item emas di Public Gold untuk penghantaran dari Pulau Pinang ke cawangan-cawangan Public Gold di Semenanjung dan (RM300 untuk 1000 gram) bagi penduduk Sabah dan Sarawak dan seperti ditunjukkan di jadual di bawah:-

Caj premium emas Public Gold

Cawangan-cawangan Public Gold di seluruh Malaysia boleh anda dapati di Public Gold > Hubungi Kami > Maklumat Cawangan.

Semoga Allah mudahkan urusan kita menaiktaraf Dinar Emas 22K kepada Dinar Emas 24K LBMA Public Gold yang tidak akan dikenakan dengan GST tax mulai 1 April 2015. Amin…

Nilai Harga Dinar Emas

Posted on by 0 comment

Betulkah nilai harga dinar emas tidak berubah? Semenjak 1400 tahun yang lalu seekor kambing boleh dibeli dengan nilai 1 dinar emas. Pada hari ini 1 dinar emas masih lagi boleh beli seekor kambing!

Gambar 1: Flyer Bank Islam korban aqiqah di Kemboja.

Buktinya berada di depan mata. Sebagai pelanggan kad kredit-i di Bank Islam, saya menerima flyer percuma mengenai program korban dan aqiqah di Kemboja bersama-sama penyata akaun. Apa yang mengejutkan ialah harga seekor kambing adalah RM550.00 seekor! (Rujuk Gambar 1)

Bila saya bandingkan pula harga 1 dinar emas maka saya dapati harga 1 dinar emas adalah sekitar RM550.00 juga! (Rujuk Gambar 2) Subhanallah…

Gambar 2: Harga dinar emas semasa

Memang betul nilai harga emas dan perak yang dijadikan matawang dalam bentuk dinar dan dirham amatlah kukuh dan mampu mengelakkan inflasi (kenaikan harga barang).

Syiling dinar emas biasanya didapati dalam bentuk 91.6% emas tulen atau dipanggil emas 916 atau 22K.

Pada hari ini setelah kenaikan harga minyak petrol RON95 secara tiba-tiba beberapa malam yang lalu, pelbagai reaksi negatif spontan seluruh rakyat Malaysia mengenai kesan rantaian kenaikan harga barang keperluan di Malaysia.

Sebab itu, sebagai penyimpan emas dan perak, anda tak perlu risau akan kesan kenaikan harga petrol RON95 tu…

Tak perlu risau pasal inflasi. Tak perlu mengeluh sana-sini…

Sebab itu penting anda terapkan ilmu emas dan perak kepada ahli keluarga, sanak saudara, rakan-rakan dan sahabat handai malah kepada sesiapa sahaja sebab rata-rata rakyat Malaysia masih lagi tak tahu pasal ilmu emas ni..

Rakan-rakan boleh kongsikan laman web ni pada sesiapa sahaja (tanpa minta izin pun tak apa.. tapi jangan copy & paste dan buat blog lain pulak.. tu dah jadi amalan tak baik ye… )

Oleh itu, saya pesan pada diri saya dan rakan-rakan semua yang masih belum mula menyimpan emas atau perak agar mulalah menyimpan emas dan perak. Jika tak mampu untuk beli banyak, belilah secara berdikit-dikit…

Bak kata pepatah Melayu… “Sikit-sikit lama-lama jadi bukit!”

Tapi satu persoalan yang sering ditanya, nak beli di mana? Nak simpan emas di mana?

Nak jawab 2 persoalan itulah rakan-rakan perlu kaji dan banding dulu pelbagai tawaran pembelian dan simpanan emas di bank-bank, syarikat-syarikat malah kedai-kedai yang ada jual beli emas.

Tapi jangan risau, sebab saya dah buat kerja untuk rakan-rakan sekalian. Saya dah banding beberapa tawaran produk emas dan simpanan emas terkemuka di Malaysia.

1. Jika Ada Modal RM1,000 Ke Atas

Jika rakan-rakan ada modal yang lebih saya dapati Public Gold menepati ciri-ciri patuh syariah dan paling mudah untuk rakan-rakan sertai. Daftarlah secara percuma dahulu dan saya syorkan untuk anda mulakan dengan pembelian 10 gram emas 999 melalui Program GAP (Gold Accumulation Program) dan simpan terus di Public Safe dan secara automatik mendapat coverage insurans tanpa apa-apa caj simpanan sehingga bila-bila!

Jika anda nak keluarkan emas anda dari akaun GAP atau beli dan simpan sendiri, terdapat caj premium yang perlu anda bayar. Saya dapati syarikat Public Gold hanya mengenakan caj premium yang paling minima (paling maksima hanya RM150 untuk 1000 gram emas!) untuk setiap item emas di Public Gold untuk penghantaran dari Pulau Pinang ke cawangan-cawangan Public Gold di Semenanjung dan (RM300 untuk 1000 gram) bagi penduduk Sabah dan Sarawak dan seperti ditunjukkan di jadual di bawah:-

Caj premium emas Public Gold

Cawangan-cawangan Public Gold di seluruh Malaysia boleh anda dapati di Public Gold > Hubungi Kami > Maklumat Cawangan.

2. Jika Tiada Modal ATAU Jika Modal Ada DAN Tak Mahu Nak Simpan Emas Sendiri

Jika rakan-rakan tiada modal yang banyak ATAU jika ada modal tapi tak mahu simpan emas sendiri, saya dapati program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold juga adalah yang terbaik di Malaysia.

Pelan Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program GAP ni memang sangat sesuai untuk seluruh rakyat Malaysia samada untuk dewasa dan juga terdapat akaun emas untuk anak-anak bersama ibubapa atau penjaga masing-masing kerana syarat buka akaun emas hanyalah serendah RM100 sahaja dan pembelian minimum emas seterusnya dengan gandaan RM50 atau 1 gram emas.

Cuma untuk mengelakkan urusniaga yang tidak halal, saya syorkan anda untuk membeli minima 1 gram emas pada satu-satu masa iaitu sekitar RM130 hingga RM150 sahaja buat masa ini.

Emas yang disimpan adalah jenis gold bullion dan simpan di Public Gold secara PERCUMA tanpa upah! Anda juga boleh keluarkan minima 1 gram emas pada bila-bila masa tak terikat pada waktu bank.

Harga emas semasa untuk pelan GAP ni dikemaskini setiap hari selepas jam 12 tengah malam. Rakan-rakan boleh rujuk harga emas hari ini untuk pelan GAP di Harga Emas Semasa. Sila rujuk pada bahagian yang tertera seperti contoh imej di bawah:

Harga GAP Public Gold

Harga GAP Public Gold

Rakan-rakan boleh layari laman webnya di www.publicgold.com.my dahulu malah jika nak tahu lebih lanjut, rakan-rakan boleh daftar secara percuma tanpa perlu apa-apa pembelian emas.

Rakan-rakan akan dibekalkan dengan Nama Pengguna dan Katalaluan khas untuk meninjau lebih mendalam kemudahan dan produk yang ditawarkan. (Langkah-langkah pendaftaran ditunjukkan di PENDAFTARAN PERCUMA pada menu di atas)

Semoga rakan-rakan semua success dalam pelaburan emas!!! Insya Allah…

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian