Asas Pelaburan Emas Untuk Yang Baru Nak Mula Melabur

gold is money, gold bars, gold shop

Anda nak tahu asas pelaburan emas sebelum nak mula melabur emas? Ya! Sebelum anda nak ceburi bidang melabur emas ini, di sini saya ingin kongsikan asas pelaburan emas agar anda faham.

Sepanjang sejarah, emas selalu dilihat sebagai salah satu pelaburan terbesar yang dapat dilakukan.

Mata wang datang dan pergi walau dolar US pun mungkin tidak bernilai suatu hari nanti pada masa akan datang, tetapi emas tidak pernah kehilangan nilainya sepanjang milenium.

Emas digunakan dalam pelbagai industri. Ada yang membuat perhiasan daripadanya; yang lain menggunakannya dalam pembuatan alat elektronik dan dalam perubatan bagi penyakit tertentu. Sebahagian yang lain melabur mungkin seperti anda, kerana membaca blog PelaburanEmas.org ini.

Sehingga Ogos 2020, harga emas adalah USD2058, jauh lebih tinggi daripada harga sejak 50 tahun yang lalu (USD300). Tetapi persoalannya, adakah emas merupakan pelaburan yang baik? Atau lebih tepatnya, adakah emas itu bagus untuk pelaburan?

Jawapannya tidak semudah itu. Sejak banyaknya standard emas, dunia telah dipenuhi dengan mata wang kertas. Bahkan sukar untuk membayangkan di negara mana emas dijadikan sebagai mata wang. Tetapi suatu ketika dahulu tidak lama dahulu emas digunakan sebagai mata wang. Walau bagaimanapun, sistem kewangan moden pada ketika ini begitu kompleks sehingga kita mungkin tidak dapat lagi kembali menggunakan emas melainkan terdapat krisis.

Tetapi apa yang ingin kami terokai dalam blog ini adalah, sekiranya anda mempunyai sejumlah wang tambahan di bank anda, sebaiknya beli emas dan bukannya stok atau malah harta tanah. Tetapi sebelum kita menjawab soalan itu, kita perlu memahami apa yang mendorong pergerakan harga emas terlebih dahulu.

Pertamanya, selain mempunyai warna yang unik dan cantik, tidak seperti elemen lain, emas selalu dijadikan sebagai mata wang yang paling dipercayai. Emas selalu digunakan sebagai cara untuk menyampaikan kekayaan dari satu generasi ke generasi yang lain untuk memelihara kekayaan mereka. Manakala mata wang kertas selalu berlaku kejatuhan nilai dalam jangka panjang, tetapi emas telah mengekalkan nilainya sepanjang zaman.

Saya ingin memberi sedikit asas emas berdasarkan harga emas dalam US Dolar kerana hrag emas pada masa ini diikat dengan kekuatan nilai US Dolar.

Dolar AS telah menjadi mata wang terpenting selama seratus tahun yang lalu. Walaupun hari ini, negara-negara di seluruh dunia mempunyai simpanan dolar US sekiranya berlaku kecemasan. Tetapi dolar US bukanlah penyelamat kerana nilai dolar bakal jatuh berdasarkan tindakan FED dan kerajaan.

Semasa krisis ekonomi 2008 yang terburuk sejak 1929 apabila pasaran stok saham seluruh dunia jatuh mendadak, satu-satunya cara kerajaan dapat menyelamatkan ekonomi adalah dengan menyuntik trilion Dolar ke dalam ekonomi untuk memastikan ekonomi terus berjalan. Tetapi itu mendorong para pelabur untuk membeli lebih banyak emas dan menggandakan harga emas hanya dalam masa empat tahun (2008-2012)! Sebenarnya, sebelum itu, antara tahun 1998 hingga 2008, harga emas meningkat tiga kali ganda.

Dari segi sejarah, emas telah membuktikan dirinya sebagai aset yang sangat baik untuk melawan inflasi kerana harganya naik bersama dengan kos sara hidup. Sebenarnya, bila-bila masa inflasi boleh meningkat dengan ketara dan harga emas melambung tinggi. Dengan sistem kewangan moden, krisis kewangan kerap berlaku. Tetapi krisis kewangan bermaksud kekacauan, dan itu bermaksud ketidakpastian. Apabila tidak jelas di mana ekonomi menuju, orang ingin merasakan bahawa kekayaan mereka selamat, dan itulah sebabnya mereka bertukar menjadi emas.

Semasa menghadapi sebarang krisis, emas sering menjadi portfolio kewangan yang selamat bagi para pelabur. Sejak dahulu, mereka yakin bahawa, walau apa pun yang terjadi, emas akan tetap ada nilainya. Walaupun ada deflasi, ketika harga menurun seperti yang terjadi pada masa kemelesetan ekonomi, harga emas terus meningkat.

Tetapi itu tidak semua, setiap kali masyarakat kehilangan kepercayaan kepada pemerintah, mereka juga cenderung untuk menukar simpanan mereka menjadi emas dengan cepat. Kerana ketidakstabilan politik boleh menyebabkan kekacauan dan krisis kewangan.

Harga emas, misalnya, meningkat semasa perjanjian Brexit tahun 2016. Bila ketegangan dunia meningkat, harga emas biasanya mengatasi semua pelaburan lain. Tetapi seseorang boleh membantah, dengan semua teknologi kemajuan yang kita ada hari ini, apa yang menghalangi kita untuk melombong lebih banyak emas dan bekalan yang besar akan menurunkan harga.

Walaupun dengan teknologi moden, memang begitu tidak mudah mengekstrak emas. Pengeluaran perlombongan emas tidak banyak berubah sejak 2016. Dan alasan utama untuk itu adalah, “emas mudah” telah dilombong; pelombong sekarang harus menggali lebih dalam untuk mengakses simpanan emas yang berkualiti.

Dan itu jauh lebih mencabar dan menimbulkan banyak masalah lain. Penambang terdedah kepada bahaya tambahan, dan persekitaran impak semakin tinggi. Dengan kata lain, lebih banyak kos untuk mendapatkan lebih sedikit emas.

Semua faktor ini menambah kos pengeluaran lombong emas dan menjadikannya kurang menarik bagi pelabur. Pembekal utama emas di pasaran sejak tahun 1990-an adalah bank pusat, seperti itu sebagai Persekutuan (FED), kerana bank pusat menyimpan emas sebagai salah satu rizab penting mereka.

Tetapi sejak kejatuhan harga emas tahun 2008, bank-bank pusat pun berhenti menjual emas. Pada masa yang sama, pengeluaran emas baru dari lombong telah menurun sejak tahun 2000. Dan membuat lombong baru dalam pengeluaran boleh memakan masa hingga satu dekad. Yang semuanya menyebabkan kenaikan harga emas.

Permintaan emas mungkin menurun buat sementara waktu dari semasa ke semasa, tetapi selalu naik kembali kerana emas perhiasan adalah sebahagian daripada budaya semua manusia, yang bermaksud bahawa akan selalu ada permintaan walaupun pelabur beralih ke bentuk pelaburan lain.

Tetapi itu tidak selalu berlaku. Sekali suatu ketika dahulu, tidak lama dahulu, emas adalah mata wang antarabangsa dunia dan tidak hanya digunakan dalam pembuatan perhiasan.

Saya tahu bahawa sukar untuk memahaminya hanya seratus tahun yang lalu, orang sebenarnya menggunakan emas sebagai mata wang. Untuk memahami bagaimana kita sepenuhnya keluar dari emas dan bergantung sepenuhnya mata wang fiat. Kita mesti melihat sejarahnya.

Selama lebih dari 5,000 tahun, emas dengan ciri logam berharga dan keindahannya telah memikat manusia tidak seperti logam lain. Buat pertama kalinya, emas digunakan sebagai duit syiling pada sekitar 700SM. Sebelum itu, emas mempunyai ditimbang dan diperiksa ketulenannya ketika urusan perdagangan.

Tetapi duit syiling ini bukan tanpa masalah mereka. Mereka telah digunakan dalam pelbagai bentuk sepanjang masa abad. Namun, halangan terbesar adalah emas terlalu berharga, dan menggali dari tanah jauh lebih sukar memandangkan teknologi yang mereka ada pada masa lalu.

Untuk memahami betapa sukarnya emas ketika itu. Pada abad ke-16, Sepanyol memperoleh banyak emas dari Dunia Baru yang meningkatkan bekalan emas Eropah sebanyak lima kali. Sudah tentu, wang kertas mendapat populariti ketika itu, tetapi emas masih menjadi instrumen utama sistem kewangan.

Walaupun standard emas tidak runtuh namun politik berubah. Kerajaan mula kehabisan emas dan hutang negara melambung tinggi yang mendorong dunia untuk beralih ke sesuatu yang lebih fleksibel berdasarkan, ekonomi dunia. Iaitu cetak duit kertas!

war, world war, world war i

Namun ketika ekonomi dunia mulai bergantung pada hutang yang semakin banyak, wang kertas perlahan-lahan mula untuk menguasai ekonomi dunia, tetapi mempunyai banyak masalah. Jadi negara di seluruh dunia berkumpul bersama-sama untuk mewujudkan standard emas pada akhir abad ke-19 (1871). Selepas itu emas benar-benar berfungsi dengan baik, inflasi sekitar 0 peratus, dan selama lebih 40 tahun dunia semakin biasa untuk urusan perdagangan sehingga berlakunya Perang Dunia Pertama (WW1).

Sejak bekalan emas berterusan terputus akibat peperangan dan membantut pertumbuhan ekonomi global yang berakhir di beberapa negara yang memegang paling banyak simpanan emas seperti Amerika Syarikat dan Britain. Kemelesetan ekonomi terburuk (1929) menjadikannya keadaan ekonomi semakin teruk. Hutang perang memaksa banyak negara untuk meninggalkan penggunaan emas.

Malah Inggeris terpaksa keluar pada tahun 1931 dan apa yang berlaku selepas Perang Dunia Ke-2 (WW2)? Amerika Syarikat mempunyai 75% emas monetari dunia, dan US Dolar adalah satu-satunya mata wang yang masih disokong secara langsung oleh emas.

Tetapi ketika bangsa lain mula untuk membina semula ekonomi mereka, emas perlahan-lahan mula meninggalkan Amerika Syarikat, terutamanya dengan perang di Vietnam. AS mengalami defisit dan takut akan kehabisan emas. Negara-negara seperti Belgium mendapat wang emas untuk dolar, dan banyak negara lain berhasrat untuk melakukannya yang sama, yang mendorong Amerika Syarikat untuk sepenuhnya meninggalkan standard emas pada tahun 1971, yang merupakan pengakhiran standard emas di dunia.

Yang benar adalah, walaupun emas selalu memainkan peranan sebagai mata wang selama ribuan tahun. Terdapat standard emas antarabangsa yang telah digunakan selama sekitar 50 tahun (1871 hingga 1914). Dan hari ini, harga emas ditentukan oleh faktor yang telah kita bincangkan sebelumnya.

Namun, persoalan utamanya tetap ada, adakah sekarang memulakan pelaburan emas? Baiklah, jawapannya adalah ya, dan sekarang, ia sangat bergantung pada jangka masa.

Kadang kala ia mengatasi pelaburan lain, dan pada kali yang lain pelaburan saham atau bon akan menjadi pilihan yang jauh lebih baik. Emas mungkin merupakan pelaburan yang kukuh, tetapi pastinya bukan terbaik sepanjang masa.

Sekiranya kita melihat 15 tahun terakhir, ya (kenaikan emas 278%) sebenarnya lebih baik daripada pasaran saham (173%), tetapi jika kita mengambil jangka masa yang lebih lama seperti 30 tahun, maka pasaran saham telah mengatasi dengan ketara emas. Purata industri Dow Jones telah meningkat (839%) sementara emas sahaja (280%).

Walaupun pulangan daripada bon korporat (USD450) lebih tinggi daripada emas. Namun, jika kita memerlukan jangka waktu yang lebih lama, seperti sejak banyaknya standard emas (1971), kenaikan harga emas sebanyak 4,500% telah jauh mengatasi pasaran saham (3,221%).

Itu sejarah 49 tahun lalu. Jika lihat kenaikan harga emas 20 tahun lalu juga boleh mencecah lebih 650%!

Sekarang harga emas dilihat bergerak mendatar (sideways) setelah harga emas mencecah paras tertinggi RM304/g pada 7 Ogos 2020 yang lalu akibat ancaman wabak COVID-19 yang bermula akhir tahun 2019. Penurun lebih 14% telah didorong oleh beberapa pengumuman penemuan vaksin COVID-19 oleh Russia, Amerika Syarikat dan Germany membuatkan situasi krisis kembali reda.

covid-19, virus, coronavirus
Keratan akhbar Berita harian pada 23 November 2020.

Namun, ramai pakar ekonomi menyatakan harga emas bakal melepasi paras RM300/g pada tahun 2021! Adakah pelaburan emas akan menjadi pelaburan yang baik semasa krisis ini, mungkin ya, mungkin tidak. Hanya masa akan menunjukkan perubahan harga emas pada masa akan datang.

Apa yang penting mula tukarkan duit tunai anda kepada akaun simpanan emas sebanyak 1g hari ini iaitu hanya RM265/g.

Setelah anda ada 1g anda akan tahu samada harga emas naik atau turun hari berikutnya dalam tempoh 1 minggu, 1 bulan, 1 tahun dan seterusnya. Harga 1g emas yang pertama anda itulah merupakan harga tanda aras anda.

Pakar kewangan menyarankan agar mengikut 4 langkah berikut untuk menjadi pelabur emas yang berjaya:

  1. Beli emas pelaburan serendah 1 gram dahulu.
  2. Dapatkan ilmu pelaburan emas
  3. Mula beli secara banyak
  4. Jual balik dan dapat untung

Mengapa strategi pelabur emas perlu beli secara banyak? Jawapannya mudah… Jika beli 1gram dan bila harga emas naik RM100 anda hanya dapat RM100 sahaja. Bila anda beli 100g dan harga naik RM100, anda akan kaut untung RM10,000!

Jika anda nak tunggu harga emas turun baru anda nak beli emas, jawapannya saya dah tahu… anda tidak akan mula dan akan tertinggal di belakang masa. Sebab keuntungan pelaburan emas ialah ketika menjual balik emas yang dibeli satu ketika dahulu.

Masa harga emas dah naik lebih RM300/g tahun 2021, masa itulah ramai yang tak beli emas dalam jumlah yang banyak akan mula menyesal dan berkata “Mengapalah aku tak mula beli emas tahun lepas ye?

...

Sekaranglah masa yang paling sesuai mulakan pelaburan emas. Masa tidak menunggu kita.

Daftar percuma di Akaun Simpanan Pelaburan Emas Gold Accumulation Program (GAP) yang patuh syariah di sini.

Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Cara Jual Emas Perhiasan

Anda nak jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi? Jika anda tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Sekarang memang harga emas semasa sedang melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016 yang lalu. Sehingga kini (17/9/2016), harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada hari ini harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana anda boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

TUKAR AMALAN JUAL EMAS DI KEDAI EMAS BIASA KEPADA KEDAI EMAS SPECIAL

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Anda hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau anda juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon anda. Belajar cara pasang melalui Android, iOS dan Blackberry di sini.

Sebagai contoh pada hari ini 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, anda darabkan dengan berat emas anda untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal anda perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya anda ingin dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya anda ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila anda dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal anda dapat, anda boleh hubungi mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat untuk beritahu akan tujuan kehadiran anda.

(Nota penting: Jangan lupa untuk anda bawa satu salinan kad pengenalan (depan & belakang) serta satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai anda. Kalau takde hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Anda boleh emel jer).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG anda. Sekiranya ada, anda boleh terus nyatakan bila anda nak datang ke kedai Public Gold. Jika anda masih tiada kod PG, anda boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Terdapat 17 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold anda boleh dapatkan berat sebenar emas yang anda bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang anda bawa untuk anda jual kepada Pubic Gold dan anda boleh dapat duit tunai tertinggi untuk anda dapat keuntungan yang maksima.

Jika anda ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan anda atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

Masa Untuk Melabur Emas

Inilah masa untuk melabur emas! Harga emas sedang jatuh melebihi RM5 segram setakat 9.00 malam ini. Para pelabur emas sudah semestinya membeli lebih banyak emas pada hari esok! Ini adalah kerana harga emas GAP akan dikemaskini tepat jam 12 tengah malam ini.

Masa untuk melabur emas – Harga emas jatuh lebih RM5 segram.

Jika anda perhatikan imej harga emas yang dipaparkan, anda akan dapati harga emas sedang jatuh ke paras terendah sejak Jun 2016 (RM190/g) iaitu kesan Britain keluar daripada Kesatuan Eropah atau dikenali sebagai ‘Kesan BREXIT’. Selepas itu harga emas berlegar di sekitar RM185/g.

Kali kedua kenaikan harga emas 2016 berlaku ketika US Election pada bulan November 2016 dan harga emas kembali meningkat kepada lebih RM190/g dan ramai pelabur emas menjual emas dalam simpanan mereka yang dibeli sejak tahun lepas pada harga sekitar hanya RM150/g! Mereka yang menjual emas sebanyak 50g yang dibeli dengan harga RM7,500 telah mendapat keuntungan bersih sebanyak RM2,000.

Pada malam ini harga emas GAP telah jatuh kepada RM175/g dan harga 50g emas goldbar hanya RM8,750 sahaja. Mulakan simpanan emas sekarang dan insya Allah anda tidak akan menyesal tahun-tahun mendatang. Pelbagai amaran telah dikeluarkan sejak awal tahun sebelum rakyat Britain mengundi untuk keluar daripada Kesatuan Eropah dan US Election serta kesannya ke atas matawang USD dan harga emas di Malaysia. Dan pada malam ini satu peluang yang nyata berada di depan mata kejatuhan harga emas. Namun mengapa harga emas boleh jatuh sehingga sekitar RM175/g pada malam ini?

Tak lain ialah kesan pengumuman satu badan kewangan terbesar dunia iaitu International Monetary Funds (IMF) seperti yang anda boleh cari di Google dan di akhbar seperti di bawah.

Kesan pengumuman IMF ke atas matawang Malaysia.

IMF umum ekonomi Malaysia tahun 2017 berkembang pada 4.5%.

Jika anda mengkaji lebih lanjut, terdapat pengaruh yang amat besar apabila berlaku sesuatu perkara atau pengumuman oleh IMF kepada turun naik matawang dunia termasuk USD dan juga harga emas di Malaysia. Terdapat kebimbangan apabila Presiden Amerika Donald Trump memasuki Rumah Putih pada Januari 2017 terhadap kekuatan matawang USD yang menyebabkan harga emas dijangka melonjak sehingga melebihi USD10,000/auns atau RM1,400/g! Ini adalah kerana pada tahun hadapan USA akan kehilangan kuasa veto pengundian dalam IMF apabila negara-negara BRICS (Brazil, Russia, India, China dan South Africa) berkemungkinan mendapat sokongan beberapa negara lain bagi mengatasi USA.

Pecahan kuasa undian IMF tahun 2016 dan 2017.

Terdapat perancangan oleh negara-negara yang anti-USA untuk mewujudkan sistem kewangan digital tanpa duit tunai. Mereka tidak mahu USD mengawal kekuatan nilai matawang mereka. India telah mengumumkan duit Rupee 500 dan 1,000 tidak sah digunakan yang telah menyebabkan kekacauan dalam negara kerana rakyat tidak dapat menukar duit tersebut di bank dan di ATM seluruh India. Maka simpanan duit tunai yang kita semua penat-penat bekerja juga akan mengalami nasib yang sama satu hari nanti apabila duit RM ada ditangan tetapi tidak laku untuk beli barang keperluan.

India haramkan Rupee 500 dan 1000. Sesal kemudian tidak berguna lagi..

Desperate governments are trying to force citizens to use digital money to rob them of their hard-earned wealth. It’s not just places like India. It’s critical you preserve your wealth outside the banking system and outside the reach of the authorities. The answer: gold.

Anda perasan kekecohan mengenai kad ATM baru-baru ini? Itu adalah sebahagian pelan penggunaan duit digital di Malaysia. Oleh itu, anda dinasihatkan agar mula tukar duit tunai yang anda simpan di bank kepada bentuk yang lebih kukuh dan tidak boleh diganggu oleh penguasa-penguasa kewangan negara iaitu emas.

Berapa banyak emas yang perlu anda melabur emas dan simpan? Pakar emas serata dunia menyarankan membuat pelaburan emas dengan simpanan 10% daripada jumlah pendapatan bulanan. Namun, jika anda ada lebihan simpanan tunai di bank adalah lebih baik tukarkan sebanyak mungkin dan tinggalkan hanya sekurang-kurangnya 3 bulan pendapatan sebagai simpanan tunai kecemasan. Jika ada lebihan tunai untuk beli 1kg emas, maka belilah sekarang kerana mengikut amaran yang telah dikeluarkan oleh pakar emas dunia, harga emas akan melonjak sehingga USD10,000/auns atau RM1,400/g satu hari nanti. Bila? Wallahu’alam. Namun, kenaikan tetap akan berlaku sebagaimana berlakunya krisis kewangan di serata dunia dalam tempoh 10 tahun sejak 1997, 2008 dan kemungkinan 2017?

Namun, hanya terdapat satu sahaja jenama emas yang berbaloi dibeli dan disimpan di Malaysia tanpa dikenakan cukai oleh kerajaan. Jenama emas pelaburan yang mendapat pengiktirafan antarabangsa oleh London Bullion Market Association (LBMA) dan tidak diragui ketulenannya. Jika anda tersilap beli emas pelaburan, bukan untung yang anda dapat malah rugi.

Mulalah membeli dan simpan sendiri emas goldbar atau dinar 24K LBMA di rumah, anda boleh dapatkan tips mudah Jual Beli Emas Terbaik di Malaysia. Anda boleh install aplikasi pelaburan emas yang terkemuka di Malaysia dan Singapura. Pemasangan di smartfon adalah percuma dan anda boleh mula mengetahui pergerakan harga emas setiap 20 minit.

Jika anda pilih untuk beli emas 24K LBMA dan simpan secara PERCUMA SEUMUR HIDUP serta boleh namakan pewaris, anda boleh dapatkan tips mudah Buka Simpanan Akaun Emas GAP. Jangan risau, anda boleh keluarkan emas goldbar dan dinar pada bila-bila masa.

Sila Hubungi Saya jika ada apa-apa persoalan yang anda ingin penjelasan mengenai pelaburan emas.

Pelaburan Emas Melalui Simpanan Emas

Pelaburan emas sering dikaitkan dengan jual beli emas dan dapat untung. Anda memang berpotensi mendapat untung melalui jual beli emas dan sila klik sini jika anda nak mula menjalankan bisnes emas. Namun saya ingin terangkan cara melabur emas yang paling mudah iaitu hanya menyimpan emas sahaja. Ini adalah kerana emas merupakan aset yang semakin tinggi nilainya berbanding duit kertas. Pada hari ini, ramai rakyat Malaysia masih kurang kesedaran untuk menyimpan emas untuk pelaburan masa depan.

Apa sebenarnya yang berlaku jika anda menyimpan duit kertas? Sebenarnya anda terdedah kepada risiko yang anda tak nampak.

Anda bekerja cari duit sehari-hari dan terima upah atau gaji dalam bentuk duit kertas samada MYR, SGD, BND, Rupiah, Renmimbi atau USD, Sterling malah Euro. Apapun duit yang anda terima daripada hasil titik peluh anda melakukan kerja seharian, duit itu akan ada sebahagiannya yang anda simpan. Kebiasaannya anda simpan dalam bank seperti Bank Islam, Bank Muamalat atau Tabung Haji atau Amanah Saham seperti Amanah Saham Bumiputra (ASB) dan lain-lain.

Apa yang anda tak sedar ialah duit yang anda penat-penat simpan itu sentiasa terdedah kepada dua risiko besar:-

Risiko simpan duit kertas #1.
Duit tunai tu mudah cair… Adalah amat mudah untuk mengeluarkan duit simpanan melalui ATM atau lebih-lebih lagi jika ada kad debit untuk berbelanja. Malah pada hari ini, akaun Tabung Haji pun dah boleh disambungkan kepada kad ATM seperti Bank Islam, Bank Rakyat dan Bank Muamalat. Lebih kerap anda ke pasaraya, maka lebih cepatlah duit yang anda simpan itu susut dan habis. Paling malang jika terlebih belanja menggunakan kad kredit dan mulalah hidup dibelenggu hutang. Jangan terperangkap bro…

Risiko simpan duit kertas #2.
Duit kertas yang kita simpan dalam Tabung Haji atau ASB itu terdedah kepada kejatuhan nilai matawang. Lihat sahajalah bagaimana nilai MYR berbanding USD. Oleh kerana kebanyakkan negara termasuk Malaysia bersandarkan kepada nilai USD, anda pun dah tahu betapa risikonya nilai MYR. Terdapat banyak contoh duit kertas yang dahulunya boleh digunakan oleh rakyat disebuah negara namun sekarang tidak lagi bernilai seperti duit Daun Pisang (Tanah Melayu – 1945), duit Pengo (Hungary – 1946), duit Peso (Argentina – 2002), duit Dinar Iraq (Iraq – 2004), duit Krona (Iceland – 2011), duit Ruble (Rusia – 2014), dan senarai duit fiat yang tiada nilai akan bertambah dari masa ke masa…

Oleh itu, apakah teknik yang boleh melindungi hasil penat lelah kita bekerja seharian?

Jalan penyelesaian yang paling selamat di seluruh dunia ialah menukar bentuk simpanan duit tunai kepada SIMPANAN EMAS. Itu sahaja… BERUBAH mulai hari ini. Mula TUKAR simpanan wang kertas anda kepada emas sebenar hari ini… Sejarah membuktikan bahawa hanya simpanan emas yang dapat mengatasi kedua-dua risiko besar yang telah disebutkan di atas:-

1. Simpanan emas akan dapat 100% mengelakkan diri anda dari cepat cair dan berbelanja. Cuba anda jalan-jalan di pasaraya dengan bawa 1g jongkong emas, setengah dinar dan 1 dinar emas dalam satu poket dan duit RM1,000 tunai dalam poket sebelah lagi. Yang mana cepat habis?

Duit tunai Ringgit Malaysia (MYR) - memang cepat je habis bila pergi shopping...
Duit tunai Ringgit Malaysia (MYR) – memang cepat je habis bila pergi shopping…

Dinar emas 24k Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.
1 dinar emas 24k – walaupun berharga sekitar RM800 namun tak mudah habis.

 

 

 

 

 

Memang anda akan tertanya-tanya, jika begitu mengapa simpan emas dan tak boleh nak guna untuk beli barang keperluan? Jawapannya amat mudah… emas akan menjadi sangat berguna ketika berlaku krisis matawang. Pada masa krisis matawang, anda boleh hulurkan goldbar atau dinar emas kepada sesiapa sahaja untuk ditukar dengan apa jua barang keperluan yang anda inginkan.

2. Simpanan emas akan dapat 100% mengelakkan nilai kekayaan anda susut sebagaimana duit kertas. Emas dapat mengelakkan inflasi. Lihatlah bagaimana nilai 1 dinar emas 1,400 tahun dahulu sama sehingga ke hari ini! Jika 1,400 tahun

1 Dinar emas 24K LBMA - hari ini pun ada peniaga yang terima untuk seekor kambing.
1 Dinar emas 24K LBMA – hari ini pun ada peniaga yang terima untuk seekor kambing.

dahulu seekor kambing boleh dibeli dengan 1 dinar, maka pada hari ini pun sama! Malah, nilai emas akan meningkat mendadak ketika krisis seperti yang anda telah saksikan kesan Brexit baru-baru ini apabila lebih separuh rakyat Britain memilih untuk keluar dari Kesatuan Eropah pada 23 Jun 2016. Nilai Pound Sterling telah mengalami kejatuhan sehingga 30% berbanding USD dan menyebabkan kenaikan mendadak harga emas dunia kepada hampir USD1400/auns berbanding hanya sekitar USD1200/auns sebelum 29 Jun 2016.

Sekaranglah masanya untuk anda mula menyimpan emas kerana lebih lama anda tunggu, harga emas akan terus meningkat disebabkan jumlah emas di dalam dunia dah tetap tak akan bertambah, manakala permintaan semakin tinggi dan semakin ramai yang mula menyimpan emas.

TETAPI… ADA 2 JENIS TETAPI…

TETAPI #1 – Anda dinasihatkan jangan simpan sebarang emas sebab banyak-banyak jenama emas di Malaysia ni hanya ada satu sahaja jenama emas yang berbaloi disimpan. Untuk pengetahuan anda, emas pelaburan 24K LBMA jenama PUBLIC GOLD sahajalah yang berbaloi dibeli dan disimpan sebab hanya emas goldbar dan dinar 24K LBMA jenama Public Gold sahaja yang tidak dikenakan cukai GST sebanyak 6% di Malaysia. Jika jenama lain dikenakan GST sebanyak 6%, dimanakah keuntungan yang anda akan perolehi?

TETAPI #2 – Anda dinasihatkan jangan mudah terpedaya kalau nak cari duit lebih… jangan tamak sebab orang tamak selalu RUGI… tak perlulah anda layan skim-skim cepat kaya yang bertopeng emas untuk cari duit mudah kononnya boleh jamin dapat dividen harian, mingguan atau bulanan walaupun yang cakap tu sahabat baik anda sendiri… walaupun boleh dapat duit lebih ribu-ribu…. Wow!… Jauhi RIBA sebab urusniaga emas ini memang sangat sensitif. Tiada jalan singkat untuk cepat kaya.

Bila dah beli, anda pasti tertanya-tanya cara terbaik nak simpan emas…

Anda boleh simpan sendiri beberapa gram dan dinar emas di rumah namun adalah dinasihatkan jangan simpan semua di rumah… kita minta jauhkan dari sebarang bahaya. Amin.

Alhamdulillah, pada hari ini terdapat kemudahan untuk anda dan saya memulakan ikhtiar membeli dan menyimpan emas dengan kaedah terbaik dan patuh syariah… Kita ikhtiar simpan emas dengan kaedah yang lebih selamat dan percuma. Anda boleh mula menyimpan sekurang-kurangnya 1g emas goldbar setiap bulan atau 1 dinar (4.25g emas) setiap bulan. Disiplinkan diri anda dengan cara beli 1 gram atau 1 dinar setiap bulan menggunakan Konsep “Paksa & Lupa” (Bukan kena lupa password ye.. namun jika anda terlupa password untuk Login ke akaun GAP anda sekalipun, Public Gold boleh bantu reset semula password anda … 😉

Untuk mula membuka akaun emas fizikal dan simpan emas secara percuma, anda boleh terus ke Langkah #1 di Pelaburan Simpanan Emas GAP. Apa yang penting ialah anda perlu ambil snapshot salinan resit pembelian dan lampirkan bersama dalam emel atau Whatsapp untuk pengesahan yang pantas pada 1 hari bekerja.

Ingat… Tiada jalan singkat untuk mendapat kekayaan… anda perlu belajar, sampaikan ilmu pelaburan emas agar orang lain dapat kesedaran untuk menyimpan emas. Alang-alang simpan emas, simpanlah emas sebagai Pengedar Sah Public Gold, kerana anda mendapat komisen sekitar 1-2% dari setiap pembelian emas anda yang berikutnya dan juga jika anda ada beritahu kenalan anda dan dia membeli emas orang yang anda perkenalkan. Oleh itu anda telah dapat menjimatkan pembelian emas sebanyak 1-2% setiap kali anda beli emas berbanding pelanggan biasa. Public Gold akan membayar secara tunai ke dalam akaun bank anda setiap 20 hb.

Terdapat banyak lagi ilmu pelaburan emas yang boleh anda pelajari dari orang yang dah benar-benar berjaya dalam pelaburan emas di sini..

Jika anda memerlukan bantuan, sila Hubungi Saya. Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas.

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian