Jual Beli Emas

Posted on by 44 comments

Jika anda nak jual beli emas untuk tujuan melabur dan dapat keuntungan, anda perlu tahu perbezaan susutnilai atau spread harga emas yang anda beli. Anda perlu faham jenis emas yang paling rendah susutnilainya yang akan memberi keuntungan lebih cepat. Jika anda masih kurang jelas jenis emas untuk pelaburan, sila baca “Tips Pelaburan Emas” dahulu. Jual beli emas

Jika anda dah faham bahawa untuk tujuan pelaburan emas, susutnilai harga emas perlulah tidak melebihi 10%. Oleh itu saya nasihatkan agar anda tidak melabur emas dengan membeli barang kemas kerana susutnilainya melebihi 10% bahkan jika anda bertanya di semua kedai emas seperti Habib Jewels dan Poh Kong, susutnilai mereka sekitar 20-35%.

Pakar-pakar pelaburan emas hanya menggalakkan jual beli dinar emas dan gold bar sahaja agar anda menikmati keuntungan dengan lebih cepat. Hanya satu sahaja perkara penting iaitu jual beli emas mestilah halal dan tidak meragukan atau terdapat unsur syubhah.

Terdapat banyak sistem jual beli emas untuk tujuan pelaburan didapati haram (tidak patuh syariah). Pada pandangan saya secara ilmiah dan bukan untuk menjatuhkan mana-mana bank atau bisnes, pelaburan emas di bank-bank seperti pelaburan emas CIMB, pelaburan emas Maybank (Maybank Gold Investment Account), pelaburan emas Public Bank (Gold Investment Account) boleh dikategorikan sebagai tidak patuh syariah. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang halal dan haram, sila baca “Pelaburan Emas Halal Atau Haram?

Setakat ini, hanya pelaburan emas Kuwait Finance House (KFH) dan bank Al-Rajhi sahaja yang disahkan patuh syariah dalam bab jual beli emas di Malaysia. Namun, terlalu cerewetlah bila kita deal dengan mana-mana bank ni. Saya dah ulas panjang lebar di post yang lalu. (Boleh baca di sini).

Di sini saya ingin berkongsi cara jual beli emas paling best di Malaysia. Jika ragu-ragu, anda boleh bandingkan sendiri… akhirnya saya yakin anda akan buat keputusan seperti saya… jual beli emas di Public Gold memang mudah dan puas hati.

Harga anda beli emas = PG Sell

Harga anda jual emas = PG Buy

Berdasarkan perbezaan spread 100% X [PG Sell – PG Buy] / PG Sell, anda akan dapati kadar spread Goldbar dan Dinar LBMA 24K Public Gold adalah seperti berikut:-

Kadar spread Public Gold.

Pada masa ini, tiada beza kadar spread bagi semua emas LBMA / Bunga Mas / Tai Fook mengikut denominasi di atas.

Oleh itu, anda boleh pilih mana-mana denominasi emas (asalkan bukan 0.5g hingga 5g Goldbar atau setengah dinar).

Lagi berat emas… lagi rendah kadar spread (setengah orang guna perkataan spread nipis), maka lagi cepat keuntungan yang akan diperolehi. Apabila harga emas naik melebihi 15% dalam tempoh tertentu, anda boleh pilih untuk jual. Saya dapati Public Gold amat tak cerewet untuk beli balik emas anda. Duit tunai akan terus dipindah ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 48 jam.


Untuk mula beli emas pelaburan goldbar atau dinar LBMA / BungaMas / Tai Fook 24K, ambil stok di cawangan Public Gold (3-5 hari) atau di Pejabat Pos Ar-Rahnu (14-18 hari) atau kurier ke alamat anda (terhad 25g berat) dan simpan sendiri, sila ikuti langkah berikut:-

Langkah #1: Daftar secara PERCUMA

Jika anda sampai ke sini KHAS untuk BELI DAN SIMPAN SENDIRI, anda boleh mendaftar secara percuma dahulu. Pendaftaran amatlah mudah dan cepat. Hanya isikan butiran anda dan klik butang ‘Submit’:-

(Nota: Sekiranya anda nak BELI DAN SIMPAN PERCUMA DI KEDAI EMAS, sila ikuti LANGKAH #1 di sini).

Selepas mendaftar, anda boleh terus gunakan Nama Pengguna (Username) dan Kata Laluan yang membolehkan anda Login masuk ke laman web web Public Gold untuk ikuti langkah seterusnya…

Langkah #2: Login Username dan Password

Sila gunakan PC jika anda baru pertama kali buat tempahan di Public Gold. Anda tidak dibolehkan Login untuk pertama kali menggunakan aplikasi di smartfon. Username anda ialah nombor kad pengenalan anda (beserta sengkang). Jika anda pernah buat tempahan sebelum ini, Username anda bermula dengan PGXXXXX (Sila rujuk nombor pada sebelah atas kanan Sales Order yang terdahulu).

Untuk Login, sila ikuti arahan emel pendaftaran dan masukkan maklumat Login di bawah. (Nota: Sekiranya anda gagal, sila klik ‘Forgot your password?’ dan ikuti arahan seterusnya).

Langkah #3: Pilih item emas pelaburan anda.

Setelah anda berjaya Login, sila klik pada butang ‘Purchase Order’ di bawah. Selepas itu, anda boleh pilih item emas pelaburan anda.

Nota penting: Sekiranya anda ingin membeli emas pelaburan 1g, 5g atau setengah dinar, sila layari Cara Beli Emas Public Gold Yang Menjimatkan Anda.

Anda perlu pilih cawangan Public Gold yang terdekat untuk ambil item emas pelaburan anda (S.O.P emas sampai ke cawangan selama 3 hari). Sekiranya tiada cawangan Public Gold yang terdekat, anda boleh memilih untuk ambil stok emas anda di mana-mana Pejabat Pos Ar-Rahnu yang tertera di web. Namun S.O.P untuk emas anda sampai ke Pejabat Pos Ar-Rahnu adalah selama 14 hari dan caj premium juga adalah berganda berbanding di cawangan Public Gold.

Jika anda beli item 25 gram, penghantaran melalui kurier boleh digunakan selepas pembayaran emas disahkan. Hubungi staf PG di cawangan terdekat untuk pembayaran kurier.

Ada 2 cara pembelian secara terus.

a. Tempah dan bayar sekaligus.

b. Tempah dan bayar secara ansuran (Easy Payment Plan – EPP)

Samada anda nak bayar sekaligus atau secara ansuran, kedua-duanya telah melepasi syarat pembelian patuh syariah. Bayaran dilakukan secara manual dengan membuat pemindahan / transfer dari akaun bank anda ke akaun bank Public Gold Marketing Sdn Bhd. seperti berikut:-

Bank : Malayan Banking Berhad (Maybank)
Acc No. : 5071-3410-4563
Swift No. : MBBEMYKL
Bank : Public Bank Berhad
Acc No. : 3167-52-0833
Swift No. : PBBEMYKL
Emelkan bukti transaksi anda terus ke : payment@publicgold.com.my dan cc kepada suhaimee@pelaburanemas.org untuk saya follow-up sekiranya ada apa-apa masalah kemudian. Sekiranya anda buat bayaran melalui Platform FPX, terdapat caj RM1 setiap transaksi.

Untuk pembelian dan simpan emas sendiri, anda perlu mengambil emas anda di cawangan Public Gold yang terdekat (Sila layari cawangan Public Gold di Malaysia). Terdapat bayaran caj premium yang minima untuk setiap pengeluaran emas mengikut jenis seperti di bawah. (Caj premium di Pos Ar-Rahnu adalah 2X ganda).

Setelah anda membuat pembayaran pertama dan mendapat pengesahan, anda akan menerima emel dari Public Gold yang mengandungi kod PG sebagai contoh PG000123456. Sila ikuti arahan emel agar anda boleh Login menggunakan kod PG anda untuk jual beli emas berikutnya.

Selesailah kaedah beli emas. Untuk pembelian seterusnya, saya lebih suka untuk menggunakan aplikasi Public Gold android di smartphone. Ianya sangat mudah. Yang penting ada line internet. Saya juga ada menerangkan tentang cara nak install aplikasi Public Gold melalui Google Playstore di sini. (Download Manual Public Gold App – Android, iPhone dan Blackberry)

Seterusnya, untuk beli emas di kedai emas online Public Gold tersangat mudah. Berikut saya tunjukkan langkah demi langkah cara jual beli emas di Public Gold selepas anda install aplikasi android Public Gold.

Setelah anda install, anda akan dapat paparan seperti berikut:-

Langkah #1: Login guna kod PG dan password anda.

Paparan Public Gold app – Tap pada Menu dan kemudian Login.

Langkah #2: Pilih item emas di ‘LIVE PRICE’

Public Gold app – Tap pada imej beg di hujung kanan mana-mana jenis emas Goldbar / Dinar 24K LBMA untuk mulakan pembelian.

 

Langkah #3: Tap pada ‘Shopping bag’ di hujung kanan dan tap ‘Submit’ pada halaman berikutnya:

 

Selepas anda dah pasti akan jenis produk dan jumlah sila tap pada ‘SUBMIT BOOKING’ pada sebelah kanan atas.

Seterusnya anda akan dibawa melalui platform pembayaran kaedah FPX. Kaedah ini akan dikenakan caj minima RM1 atau RM2.

Anda boleh pilih mana-mana bank yang anda miliki akaun untuk membuat transaksi pembelian emas Public Gold.

Akhir sekali, anda perlu isikan alamat emel anda dan tap pada butang ‘Agree and Continue’. Sila ikuti arahan perbankan seterusnya sehingga selesai transaksi. Jika boleh anda simpan snapshot terakhir pembayaran agar boleh follow-up sekiranya ada masalah kemudian hari.

Selesailah pembelian emas Public Gold melalui aplikasi Public Gold.

Jika anda membuat tempahan dan tidak membayar melalui FPX, dalam beberapa minit, anda akan menerima emel daripada Public Gold seperti berikut:-

Emel Public Gold terima pesanan

Emel Public Gold terima pesanan

 

Sila download lampiran dalam format pdf. Sila semak Sales Order yang anda terima. Mana-mana pembatalan tempahan akan dikenakan caj 5% daripada harga tempahan.

Pesanan pembelian emas Public Gold atau dipanggil sebagai Sales Order.

Pesanan pembelian emas Public Gold atau dipanggil sebagai Sales Order.

 

Sila tunggu dalam beberapa minit lagi untuk anda menerima Purchase Order (PO) daripada Public Gold.

public gold sales order

Selepas sekitar 4 hingga 5 jam, Public Gold akan menganggap tiada kesilapan pada pesanan anda dan anda akan menerima emel pengesahan tempahan (Sales Order Confirm) daripada Public Gold menyatakan bagaimana pembayaran perlu dilakukan.

Emel sales order Public Gold

Emel sales order Public Gold

Apa yang penting pada langkah ini adalah seperti berikut:-

1. Buat pembayaran dalam tempoh selewat-lewatnya 4 hari termasuk cuti. Abaikan arahan 24 jam dalam emel tersebut. Jika pembayaran lewat diterima, maka akaun anda akan DIBEKUKAN dan tempahan berikutnya tidak akan diproses.

2. Buat pembayaran secara online melalui Maybank2u atau Public Bank. Saya lebih suka Maybank2u kerana lebih mudah dan anda boleh printscreen maklumat pembayaran. Pembayaran boleh dilakukan di akaun seperti berikut:-

Maybank: 5071-3410-4563 / Untuk transaksi luar negara Swift No: MBBEMYKL

Public Bank: 3167-52-0833 / Untuk transaksi luar negara Swift No: PBBEMYKL

(Nota: Pembayaran maksima di Maybank2u adalah sebanyak RM60,000 sehari)

3. Emel slip pembayaran ke payment@publicgold.com.my dan cc kepada pm2@publigold.com.my

4. Telefon cawangan Public Gold yang anda pilih untuk tujuan pengambilan emas anda sebelum anda pergi ke cawangan Public Gold tersebut. Jangan lupa untuk membawa bersama Purchase Order dan slip pembayaran. Simpan dalam smarphone pun boleh sebab boleh emel ke cawangan masa tu juga apabila diminta.

5. Di cawangan Public Gold, kepada yang pertama kali order emas, anda akan diminta mengisi borang pendaftaran untuk tujuan rekod. Oleh itu, ambil masa untuk bertanya jika ada apa-apa kemusykilan.

Untuk jual semula emas Public Gold atau emas pelaburan pelbagai jenama seperti Zenith, Amethyst dan mana-mana barang kemas, sila layari Cara Jual Beli Emas Yang Menguntungkan.

Sekian dan terima kasih.

Tips Pelaburan Emas

Posted on by 63 comments

Nak buat pelaburan emas? Memang terdapat banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana?

  1. Barang kemas? Atau
  2. Gold bar atau Jongkong Emas? Atau
  3. Syiling Dinar Emas?

Barang kemas

Gold bar atau jongkong emas

Gold bar atau jongkong emas

Syiling dinar emas

Syiling dinar emas

(Psst… Tolong elak beli barang kemas untuk pelaburan. Nak tahu mengapa? Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini).

Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?

 

Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia.

Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan bahawa istilah “pelaburan emas” di blog ini adalah berbeza dengan istilah “pelaburan emas” di bank. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).
Pelaburan emas banner Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:

1. Kaedah pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah.

2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan.

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.

Maksudnya, saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB. Anda buat potongan gaji setiap bulan dan menyangka angka semakin bertambah, namun kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.

Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.

Mulai 2006, anda perlu belanja RM1 untuk dapat empat biji karipap. Mulai 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2!

Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.

Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!

Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.

Namun, anda perlu berhati-hati…

Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.

Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!

Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.

Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.

Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam! Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.

Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.

1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual

2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.

3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas

4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas

5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju

6. Caj atau upah atau fee emas yang anda beli

7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas

8. Kadar upah simpan emas

Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.

Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Sebanyak 510,000 dapatan carian 'pelaburan emas' di Google

Setakat hari ini, sebanyak 510,000 hasil pencarian ‘pelaburan emas’ di Google

Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat.

Tak ada masa nak fikir-fikir lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.

Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.

Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba.

Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.

Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.

Jika anda masih baru nak belajar tentang pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh terus whatsapp saya di http://msuhaimee.wasap.my/ sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang tiada kepastian ada atau tiada.

Jika ada apa-apa persoalan, anda dinasihatkan untuk layari Persoalan Yang Kerap Ditanya (Frequently Asked Questions) sebelum hubungi saya.

Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…

Cara Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Posted on by 92 comments

Bagaimana cara pelaburan emas jana keuntungan? Caranya amat mudah dan pada hari ini terdapat pelbagai kemudahan disediakan untuk mendapat keuntungan dalam pelaburan emas.

Sebagai contoh, anda boleh install aplikasi pelaburan emas yang terkemuka di Malaysia dan Singapura. Pemasangan di smartfon adalah percuma dan anda boleh mula mengetahui pergerakan harga emas setiap 20 minit.

Sebelum ini saya telah bincangkan tips pelaburan emas yang digunakan dalam sistem perbankan dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia. Lesen pelaburan emas hanya dikeluarkan oleh BNM kepada bank-bank berlesen dan syarikat pelaburan emas tertentu sahaja serta TIDAK kepada sebarangan syarikat atau orang perseorangan di Malaysia walaupun pada namanya ada ejaan EMAS.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di Bank Negara Malaysia. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah.

Okay.. mari kita teruskan..

Pelaburan emas yang dimaksudkan ialah saat anda memiliki emas pelaburan seperti Emas 24K atau berketulenan 995 (99.5%) dan 999 (99.9%). Ataupun, saat anda memilik Dinar Emas 24K LBMA (London Bullion Merchant Association) yang tidak dikenakan cukai GST atau SST. Jika anda tersalah pilih, anda terpaksa tanggung kerugian besar kerana ada cukai yang perlu dibayar.

Tambahan lagi, terdapat segelintir pelabur emas yang mengambil kesempatan ke atas sistem Ar-Rahnu. Pelaburan emas yang dimaksudkan di sini BUKANLAH memberi penerangan tentang teknik manipulasi pajak Ar-Rahnu yang mana teknik pajak Ar-Rahnu iaitu beli-pajak-beli-pajak adalah satu teknik yang akan membebankan pelabur emas dengan hutang! Jika anda ingin mengetahui tentang Ar-Rahnu, sila ke Pelaburan Emas Ar-Rahnu di sini.

Oleh itu, saya ingin berkongsi tips pelaburan emas di sini…

Jika anda membaca tips saya sebelum ini, kebanyakan kenyataan saya tidak bersetuju untuk anda mulakan pelaburan emas di bank-bank seperti Maybank, CIMB, UOB, Ambank dan lain-lain atas sebab-sebab birokrasi, logistik dan kemudahan simpanan dan pengeluaran emas fizikal. Malah, saya juga tidak berapa nak menyebelahi pelaburan emas di bank-bank samada di Ar-Rajhi atau KFH walaupun transaksi emas mereka patuh syariah dan halal. Mengapa? Anda boleh baca Pelaburan Emas Kertas atau Emas Sebenar.

Istilah ‘pelaburan emas’ yang saya gunakan di sini ialah beli emas di kedai emas pada harga rendah dan simpan sehingga satu waktu harga emas naik melebihi 15% dan jual semula simpanan emas anda di kedai emas itu semula. Mudahkan?

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Persoalan pertama ialah bagaimana nak tahu bila harga emas turun dan bila harga emas naik? Anda perlu ada strategi pelaburan emas yang boleh anda pelajari daripada orang yang benar-benar telah mengaut keuntungan dalam pelaburan emas. Saya cadang agar anda mendapatkan kemahiran tersebut di sini.

Strategi pelaburan emas

Strategi pelaburan emas

Persoalan kedua pula ialah nak beli emas jenis apa? Emas jongkong (goldbar) atau emas syiling (dinar) atau emas hiasan?

Anda tak perlu bimbang kerana jawapannya saya ada sediakan di Tips Pelaburan Emas.

Jadi persoalan yang ketiga sekarang ialah nak jual dan beli emas pelaburan di kedai emas yang mana? Poh Kong? Habib Jewels? Kedai Emas Wah Chan? Kedai Emas Sri Harmoni? Kedai Emas Sayang? Kedai Emas …. bla bla bla.. sabar… sabar…

Kedai emas yang saya maksudkan ialah kedai emas yang beroperasi secara online 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Kedai emas online yang sentiasa kemaskini harga emas semasa setiap 20 minit berdasarkan turun naik harga emas dunia.

Kedai emas online yang ada menyediakan aplikasi di smartfon (samada Android / iPhone / Blackberry) untuk memberi anda notifikasi bila harga emas turun supaya anda boleh ‘lock’ harga dan beli emas serta hantar notifikasi kepada anda bila harga emas naik supaya anda boleh ‘lock’ harga dan jual emas semula.  Dan yang paling penting sekali urusniaga emas tidak dikenakan cukai.

Kedai emas ini juga menyediakan kemudahan kepada anda untuk menyimpan emas fizikal (BUKAN emas maya) secara percuma tanpa upah! Anda boleh keluarkan kesemua emas yang anda simpan pada bila-bila masa.

Saya dah meneliti dan mengkaji selama berminggu-minggu… Alhamdulillah… saya dah jumpa kedai emas yang memenuhi syarat seperti yang saya nyatakan di atas tadi.

Anda jangan bimbang bila nak jual balik emas di kedai emas. Saya dapati kedai emas ini yang paling tak cerewet… boleh terima apa sahaja jenama dan jenis emas samada emas goldbar, dinar, emas perhiasan.

Di sini saya ingin kongsikan tips pelaburan emas sekiranya anda berminat mengaut keuntungan dalam bentuk Ringgit Malaysia dan BUKAN BERAT gram emas.

Jika anda ada bajet sekitar RM19,000… beli goldbar dengan berat minima 100g dan ke atas sebab kadar spread yang rendah (6-7% sahaja). Jika kenaikan harga melebihi 15%, maka anda boleh jual dengan harga RM21,520 dan mendapat untung melebihi RM1,520.

Kemudian anda beli lagi emas dengan modal RM19,000 tadi tanpa mengira berat emas yang anda dapat. Ulangi penjualan semula emas setelah harga emas naik melebihi 15% daripada harga beli.

Itu sahaja yang anda perlu tahu sebagai pelabur emas yang ingin menambah duit Ringgit dalam akaun.

PERHATIAN PENTING: Tiada TEKNIK AJAIB gandakan sekeping emas jadi dua keping ATAU beli sekilo emas dan dapat income setiap minggu atau setiap bulan tanpa apa-apa usaha.

Untuk pengetahuan anda, kaedah beli emas harga rendah dan jual harga tinggi (buy low sell high) merupakan hanya salah satu cara umum menjana keuntungan daripada pelaburan emas.

Kaedah ini merupakan kaedah Keuntungan Jangka Panjang sebab harga emas mungkin hanya akan naik melebihi 15% dalam tempoh lebih empat bulan (2 atau 3 kali setahun) bergantung kepada situasi ekonomi dan politik negara dan global.

Anda boleh dapatkan cara mudah, murah dan patuh syariah untuk Jual Beli Emas Pelaburan patuh syariah di Malaysia.

Tetapi jika anda rasa rugi jual emas sebab berat yang anda dapat berkurangan, maka anda bukan tergolong sebagai pelabur emas. Anda sebenarnya tergolong sebagai penyimpan emas.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh hubungi saya di Hubungi Saya sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan goldbar dengan harga yang lebih mahal.

Disebabkan tiada cukai GST mulai 1 Jun 2018 lalu (tiada SST juga mulai 1 September 2018), terdapat pilihan tambahan emas pelaburan 999.9 jenis bercorak cantik (minting) yang boleh anda dapatkan dengan harga yang lebih rendah.

Anda boleh juga dapatkan tips mudah pelaburan emas dengan mengisi alamat emel anda di 5 Tips Pelaburan Emas.

Sekian dan terima kasih.

Jual Beli Emas Pelaburan Patuh Syariah

Posted on by 8 comments

Anda mencari cara jual beli emas pelaburan patuh syariah? Alhamdulillah, anda dah jumpa cara simpanan emas yang murah, mudah, patuh syariah yang boleh didapati secara online atau offline.

Sehingga ke hari ini, walaupun terdapat banyak jenis dan jenama emas pelaburan yang terdapat di pasaran, namun sekiranya tiada perakuan atau pengesahan patuh syariah oleh panel syariah yang berwibawa, kita akan berasa was-was dan terus menjauhi dari aktiviti jual beli pelaburan emas tersebut.

Seperti anda, saya juga tidak mahu terlibat dengan unsur riba dalam aktiviti jual beli emas. Sejak tahun 2014 lagi, saya mencari cara jual beli emas yang patuh syariah.

Saya dah jumpa… Alhamdulillah. Anda dah tak perlu risau.

Pada hari ini, saya dapati syarikat Public Gold ada menawarkan produk emas pelaburan yang telah melepasi syarat ketat patuh syariah atas kedua-dua sistem jual beli emas fizikal secara online yang ditawarkan.

  1. Pembelian dan penjualan balik secara runcit samada sekaligus atau ansuran (Easy Payment Plan / EPP)
  2. Pembelian dan penjualan balik melalui akaun Gold Accumulation Program (GAP)

Berikut dipaparkan salinan sijil-sijil bagi kedua-dua produk jual beli emas pelaburan syarikat Public Gold yang telah dikeluarkan oleh Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor yang ditandatangani oleh Y.Bhg. Datuk Dr. Mohd. Daud Bakar.

1. Pembelian dan penjualan balik secara runcit samada sekaligus atau ansuran (Easy Payment Plan / EPP)

Untuk mula beli emas pelaburan goldbar atau dinar LBMA 24K tanpa GST, ambil stok di cawangan Public Gold (3-5 hari) atau di Pejabat Pos Ar-Rahnu (14-18 hari) dan simpan sendiri, sila ikuti langkah berikut:-

Langkah #1: Daftar secara PERCUMA

Anda boleh mendaftar secara percuma.

Langkah #2: Log masuk

Selepas mendaftar, anda boleh terus Login menggunakan nombor IC dengan sengkang sebagai Nama Pengguna (Username) dan Kata Laluan (Password) yang anda isi di laman web Public Gold.

Pembelian boleh dibuat secara sekaligus (Full Payment) atau secara ansuran 4 X selama 4 bulan (Easy Payment Plan). Kedua-dua cara pembelian telah melepasi syarat patuh syariah.

Langkah #3: Ambil stok

Anda boleh pilih samada ingin mengambil stok emas di cawangan Public Gold berdekatan atau sekiranya anda berada di pedalaman, anda boleh pilih untuk ambil stok emas di mana-mana cawangan Pos Ar-Rahnu yang berdekatan anda.

  1. Senarai cawangan Public Gold ada di sini.
  2. Senarai cawangan Pejabat Pos Ar-Rahnu ada di sini.

Nota: Standard Operating Procedure (S.O.P) stok sampai di cawangan Public Gold yang dipilih ialah selama TIGA (3) hari bekerja. Manakala S.O.P stok sampai di cawangan Pos Ar-Rahnu yang dipilih ialah selama EMPAT BELAS (14) hari bekerja.

Terkini: Mulai Julai 2018, anda boleh gunakan perkhidmatan kurier untuk hantar jongkong atau dinar emas 999.9 yang anda beli terus ke rumah / pejabat anda.

Maksima berat emas ialah sebanyak 25 gram dalam setiap penghantaran.

Untuk gunakan perkhidmatan ini, anda perlu pilih cawangan PG yang terdekat di Langkah #3 di atas (BUKAN pilih Pos Arrahnu).

Setelah resit bayaran disahkan, anda boleh terus menghubungi staf Public Gold cawangan pilihan anda untuk dapatkan invois harga kurier penghantaran ke alamat anda.

Anda jangan bimbang kerana perkhimatan hantar emas 999.9 melalui kurier dilindungi insurans. PG akan mengganti dengan item emas yang sama sekiranya emas tidak sampai kepada anda.

Sila ikuti link ini untuk info lanjut mengenai jual beli emas pelaburan secara runcit.


2. Pembelian dan penjualan balik melalui akaun Gold Accumulation Program (GAP)

Pada 29 September 2017, panel penasihat syariah Amanie Advisor telah mengeluarkan Sijil Patuh Syariah ke atas aktiviti jual beli emas akaun GAP Public Gold.

Mulai sekarang, anda dah tak perlu berasa was-was untuk berjual beli secara online emas pelaburan 24K LBMA yang tidak dikenakan cukai GST melalui akaun GAP. Anda boleh mulakan serendah RM100.

Ikuti hanya 3 langkah mudah dan murah untuk mulakan simpanan emas pelaburan seperti berikut:-

Langkah #1:

Rujuk harga emas GAP di web Public Gold. Transfer minima RM100 atau jumlah RM untuk 1 gram yang hendak dibeli ke no. akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048 (Sila guna Instant Transfer jika guna bank lain). Jika nak keluarkan beli 2 gram kerana baki minima 1gram.

Langkah #2:

Simpan gambar resit belian (Maklumat SMS atau Transaction history TIDAK diterima).

Langkah #3:

Hantar maklumat berikut dengan gambar resit kepada emel gap@publicgold.com.my dan cc suhaimee@pelaburanemas.org
1. Nama penuh:
2. IC:
3. No. HP:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf

Anda boleh juga Whatsapp maklumat anda di atas di http://pelaburanemas.wasap.my/

Langkah #3 hanya dibuat SEKALI sahaja ketika buka akaun GAP. Tak perlu jika anda telah ada kod PG. Selepas dah dapat kod PG, boleh login akaun GAP di web. Untuk lebih detail, boleh layari https://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Jika anda mahu buat potongan bulanan melalui akaun bank terus masuk ket akaun simpanan emas GAP, anda boleh dapatkan cara potongan bulanan di sini.

Kesimpulannya, mulai hari ini anda boleh mula buat potongan bulanan minima RM100 untuk pembelian emas fizikal ke dalam akaun emas simpanan GAP anda tanpa was-was.

Sila ikuti link ini untuk info lanjut mengenai simpanan emas pelaburan Gold Accumulation Program Public Gold.

Terkini: Mulai Julai 2018, anda boleh gunakan perkhidmatan kurier untuk hantar jongkong atau dinar emas 999.9 yang anda keluarkan dari akaun GAP terus ke rumah / pejabat anda.

Anda hanya perlu whatsapp bukti bayaran caj premium dan caj kurier selepas menerima invois daripada PG.

Maksima berat emas ialah sebanyak 25 gram dalam setiap penghantaran.

Untuk gunakan perkhidmatan ini, anda perlu ada sekurang-kurangnya 2 gram dalam akaun GAP.

Semoga bermanfaat.

Simpan Emas Perak Atau Simpan Duit Kertas Sebagai Pelaburan Masa Depan?

Posted on by 2 comments

Nak pilih simpan emas perak atau simpan duit kertas sebagai pelaburan masa depan?

Apa pilihan pelaburan kekayaan anda yang paling baik?

Jika anda pilih untuk simpan emas perak sebagai pelaburan masa depan, anda mungkin tertanya-tanya bolehkah emas dan perak yang anda simpan digunakan pada ketika duit kertas tiada nilai?

Sila tonton sedutan Signs Of The Times (Tanda-tanda Masa Akhir Zaman) yang sampaikan oleh Syeikh Imran Hosein. Beliau memberi sebab utama mengapa anda perlu simpan emas dan perak berbanding wang kertas atau duit kertas dalam sistem perbankan.

Di sini saya ada menyediakan transkrip percakapan Syeikh Imran Hosein sewaktu beliau mengadakan siri Signs Of The Times (Tanda-tanda Masa Akhir) di television Trinidad pada bulan Februari 2017.

Jadi soalan pertama datang dari Afrika Selatan dan ini ialah apa yang beliau tanya

Apa yang boleh kita buat dengan emas dan perak jika urusniaga tidak menerimanya

Jawapan: Sebab pertama mengapa anda beli dan kumpul emas dan perak adalah untuk melindungi duit anda.

Untuk melindungi kekayaan anda.

Kerana jika anda tiada kekayaan di luar daripada sistem perbankan, maka kekayaan atau duit anda akan “dipenjarakan” dalam sistem bank tersebut.

Oleh itu duit anda menjadi “tebusan” dan jika mereka ingin bekukan akaun anda, mereka boleh buat dan tiada apa yang anda boleh lakukan.

Jangan datang kepada saya, dan kata, Maulana.. Syeikh, lihat apa yang bank dah lakukan, apa yang saya patut buat?

[Syeikh gelak].. Saya tidak boleh tolong anda pada masa itu. Mereka (pihak bank) boleh bekukan akaun anda.. (Itulah sebab) nombor satu.

Mereka boleh ambil duit anda keluar dari akaun tanpa keizinan anda. Mereka boleh buat. Mereka dah bekukan banyak akaun (sebelum ini).

Jika anda nak melindungi diri anda daripada musibah kewangan tersebut, anda perlu kumpul emas dan perak, dan simpannya secara peribadi.

Untuk melindungi harta kekayaan anda. Itu cara yang pertama… okay.

Saya telah bermusafir dari Malaysia ke Trinidad, dan saya telah beli 100 dirham perak, saya letakkannya dalam beg.

Saya telah mengira, 1 dirham adalah mencukupi untuk keperluan makanan seluruh ahli keluarga saya dalam sehari.

Sekiranya pada satu hari sistem perbankan runtuh, duit kertas runtuh (tiada nilai), dan jika akaun bank saya dibekukan dan saya tiada duit…

Sekurang-kurangnya saya ada 100 Dirham untuk memenuhi keperluan makanan ahli keluarga untuk seratus hari.

Persoalan seterusnya…

Jika anda nak beli dan simpan emas atau perak di Malaysia ni, anda nak pilih emas atau perak jenama apa? Adakah patuh syariah? Adakah sah di sisi undang-undang?

Sebab terlalu banyak sangat scam dan manipulasi pelaburan emas di Malaysia sehingga Encik Muhamad Yusof Azmi dari Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah mengeluarkan kenyataan bahwa semua pelaburan emas di Malaysia menipu!

Jika anda meneliti kenyataan yang dibuat oleh saudara Yusof Azmi PPIM, memang wajar beliau memberi amaran disebabkan terlalu banyak rakyat Malaysia tertipu dengan skim cepat kaya bertopeng pelaburan emas.

Saudara Yusof Azmi PPIM menunjukkan rasa kesal mengapa emas ada susutnilai dan bagaimana seorang yang beli 1 gram emas pada hari ini tak akan dapat untung dengan menjual kepada orang lain dengan susutnilai 20%?

Sebab itulah, ilmu mengenai emas pelaburan sangat penting dipelajari kerana ilmu emas yang berusia ribuan tahun ini telah lama disembunyikan semenjak selepas Perang Dunia Pertama lagi agar semua manusia keliru dengan emas, perak, dinar dan dirham tetapi yakin dengan matawang kertas seperti USD, EURO, Pound Sterling, MYR dan lain-lain.

Jika anda masih keliru mengenai pelaburan emas, dapatkan ebook percuma 5 Tips Mulakan Pelaburan Emas Patuh Syariah.

Perlu diingatkan bahawa tiada satu matawang yang mempunyai nilai yang tersendiri dan mampu bertahan walaupun beribu tahun melainkan emas dan perak. BUKAN duit kertas seperti USD, EURO, Pound Sterling walaupun pada ketika ini matawang-matawang kertas tersebut mendominasi seluruh dunia pada ketika ini.

Satu hari nanti, kesemua matawang kertas yang dicipta oleh manusia akan musnah dan tiada nilai. Manusia kembali menggunakan emas dan perak sebagai matawang seharian. Hanya masa yang akan menentukan.

Alhamdulillah… anda tak perlu risau sebab anda dah jumpa blog ini yang memberi tips pelaburan emas yang betul untuk anda mula beli dan simpan emas atau perak secara sah dan patuh syariah di Malaysia, SIngapura, Indonesia dan Brunei.

Sila layari Bandingkan Harga Emas Pelaburan Dengan Susutnilainya Sekali untuk info lanjut mengenai jenama, jenis, harga emas pelaburan yang sah, patuh syariah dan diiktiraf di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh terus whatsapp saya di https://msuhaimee.wasap.my/ sebab saya perlu tunjukkan kepada anda cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal dan sudah tentu anda akan rasa menyesal membeli emas pelaburan.

Sila hubungi saya terus melalui Whatsapp di https://msuhaimee.wasap.my/.

Sekian dan terima kasih.

Belajar Ilmu Pelaburan Emas Secara Percuma

Posted on by 0 comment

Anda nak belajar ilmu pelaburan emas secara percuma? Alhamdulillah, pada hari ini terdapat kemudahan yang sangat banyak telah disediakan kepada semua lapisan masyarakat samada tua, muda, pelajar universiti, pelajar kolej, penjawat awam atau pekerja swasta untuk belajar dan dapatkan ilmu pelaburan emas secara percuma di seluruh Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, ilmu mengenai emas, perak, dinar dan dirham telah lama disorokkan sejak selepas Perang Dunia Pertama lagi.

Sebab ilmu pelaburan emas ini tidak pernah diajar di sekolah-sekolah malah di universiti-universiti… maka kebanyakan rakyat Malaysia sering tertipu dengan pelbagai skim cepat kaya yang bertopeng emas.

Maklumlah, pada hari ini pelbagai jenis pelaburan yang bersandarkan emas samada secara atas talian yang disediakan oleh broker-broker pelaburan emas milik Yahudi yang beroperasi dengan menawarkan peluang menambah pendapatan secara maya sebanyak berpuluh-puluh USD malah beratus-ratus USD dalam tempoh hanya beberapa jam sehari! Mereka menggunakan pelbagai komoditi seperti minyak mentah, gas asli dan termasuklah metal berharga seperti emas, perak, palladium dan titanium.

Nasihat saya…. tolong jangan tertipu dengan gimik keuntungan beratus-ratus USD dalam tempoh hanya sejam atau dua jam. Mereka akan menawarkan akaun demo dahulu dengan deposit sebanyak puluhan ribu USD untuk anda gunakan dan dapat untung. Itu hanya gimik sahaja. Bila anda dah termasuk jerat mereka dengan memberikan butiran kad kredit…. anda akan lihat betapa rakusnya mereka menelan beratus-ratus USD juga dari akaun kad kredit anda!

Dah ler rugi… dari segi syariah pula gagal, iaitu tak patuh syariah. So, anda dinasihatkan jangan cari pasal dengan alasan nak cepat kaya dengan melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang salah di segi undang-undang serta tak patuh syariah.

Saya nasihatkan anda agar dapatkan ilmu pelaburan emas yang betul dahulu sebelum cuba-cuba nasib dengan pelbagai skim cepat lebur atau skim cepat lingkup di luar sana.

Caranya amat mudah. Hanya ikuti langkah demi langkah seperti berikut:-

LANGKAH #1: Layari link di Seminar Pelaburan Emas Percuma.

LANGKAH #2: Pilih ‘Region’ samada Central – Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan; Southern – Johor, Melaka; Northern – Kedah, Pulau Pinang, Perak, East Coast – Kelantan, Terengganu, Pahang; East – Sarawak dan Sabah.

Kursus emas percuma juga terdapat di Singapura dan pelbagai lokasi di Indonesia.

 

LANGKAH #3: Lihat tarikh dan masa yang anda boleh hadir. Klik pada ikon borang dan pensel pada kolum akhir untuk mendaftar seperti di paparan berikut:-

 

LANGKAH #4: Isi maklumat anda untuk menghadiri seminar dengan mengisi nama, nombor kad pengenalan, nombor telefon, alamat emel dan nama Introducer anda telah sedia dengan kod PG047646 Suhaimee Manaf (sekiranya anda tiada nama Introducer) seperti contoh di paparan berikut dan klik butang ‘Register’:-

Isikan maklumat anda untuk menghadiri Seminar Pelaburan Emas secara percuma di Public Gold.

 

Itu sahaja dan Insya Allah anda akan menerima emel pemberitahuan daripada Public Gold dan tempat duduk anda akan disediakan. Sila beri maklumbalas melalui emel atau Whatsapp kepada staf Public Gold sekiranya terdapat apa-apa keperluan untuk menghadiri seminar yang telah anda daftar. Tak rugi anda hadir ke seminar pelaburan emas secara percuma kerana ilmu emas yang disampaikan amat berguna kepada kita semua.

Dah la percuma… biasanya ada cabutan bertuah pula di akhir seminar. Berbeza sangat dengan seminar-seminar anjuran syarikat-syarikat perniagaan lain seperti MLM dan direct selling. Saya pun dulu pernah terkena. 😉

So, jangan buang masa… sebab kehadiran peserta seminar untuk Mentor Emas tersohor di Malaysia seperti En. Syukor Hashim yang juga penulis buku “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas” (anda boleh dapatkannya di sini), En. Mohd. Zulkifli Shafie yang juga penulis buku “Zero Hutang – Bukan Mudah Tapi Tak Mustahil” dan Pn. Azizah Hassan @ Mama biasanya penuh sedangkan hanya ada 50 tempat duduk sahaja.

Sekaranglah masanya untuk anda semak jadual dan daftar untuk hadiri seminar emas percuma yang terdekat di Seminar Pelaburan Emas Percuma.

Semoga bermanfaat.
Yang benar,

M. Suhaimee A. Manaf
Pengasas
Authorized Dealer PG047646
www.pelaburanemas.org

 

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian