Tips Mudah Mulakan Pelaburan Emas Secara Bajet

Anda nak beli dinar emas tapi tak tahu di mana dan bagaimana cara yang paling mudah dan secara bajet?

Contoh 1 Dinar emas 24k mesra Arrahnu.

Sejak wabak COVID-19 melanda dunia dan negara tahun 2020, berjuta rakyat Malaysia terkesan dari segi ekonomi dan kehidupan seharian. Di samping itu, seluruh rakyat Malaysia terpaksa berada di rumah mengikut arahan Peraturan Kawalan Pergerakan oleh pihak Kerajaan bagi memutuskan rantaian COVID-19.

Akibatnya, ramai yang terpaksa diberhentikan kerja kerana pihak syarikat tidak dapat lagi menanggung kerugian. Banyak bisnes tak dapat dijalankan!

Maka ramai yang terpaksa bergantung kepada dana kecemasan dan bagi yang masih dapat bekerja, ramai yang mula beringat dan belajar bagaimana nak baiki status kewangan peribadi dan ahli keluarga.

Ramai yang nak ceburi bidang pelaburan emas kerana harga emas dilihat semakin meningkat bermula akhir Mac 2020 dan mencecah harga tertinggi pada 7 Ogos 2020 dengan harga RM304/g!

Harga Emas Kembali Turun

Namun sekarang harga emas kembali turun. Tapi tak turun ke paras harga sebelum COVID-19 melanda. Dulu harga emas pelaburan 999 di bawah RM200/g. Tahun ini yang paling rendah jejak RM240/g pada awal April 2021.

Nak tunggu harga emas turun lagi? Lupakan sahaja… sebab jika nak tunggu harga emas jatuh akhirnya anda tak akan dapat walaupun 1 gram emas dalam simpanan anda. Strategi paling berkesan untuk mulakan pelaburan emas ialah beli dulu baru tunggu dan bukannya tunggu dulu baru beli.

Bila dah beli barulah anda ada tanda aras harga emas samada naik atau turun. Selagi tak beli emas 1 gram, selagi itu anda tak akan tahu harga emas yang terbaik untuk beli. Yang penting anda ada duit extra contoh duit i-Sinar atau bonus penjawat awam RM500 sebelum Hari Raya Aidilfitri, atau bonus gaji hujung tahun,

Jika tak tukar ke dalam bentuk emas, sudah pasti duit tunai akan habis tak tahu ke mana akhirnya. Bila ada tunai perasaan nak berbelanja akan sentiasa ada. Namun bila cepat-cepat tukar kepada emas, perasaan nak tambah simpanan emas akan sentiasa ada.

Jadi elakkan duit tunai anda “bocor” dibelanjakan ke tempat lain.

Berapa Banyak Perlu Ada Simpanan Emas?

Berapa banyak nak simpan emas? Jika ikut pakar kewangan negara Tuan Azizi Ali, 10% daripada pendapatan anda perlu ditukar kepada bentuk emas pelaburan. Jika ikut pakar kewangan tersohor dunia seperti Robert Kiyosaki menyarankan sebanyak 25% manakala Mike Maloney menyarankan sebanyak 50%!

Berapa banyak perlu simpan emas?

Cara Mudah Dan Patuh Syariah Dapatkan Dinar Emas

Alhamdulillah! Pada masa ini terdapat cara mudah dan patuh syariah untuk anda dapatkan 1 Dinar emas 24k seperti di bawah dengan bajet rendah. Namun peluang untuk dapatkan dinar emas cara bajet ini bukanlah ada sepanjang masa. Terdapat tempoh yang tertentu sempena promosi yang ditawarkan oleh syarikat Public Gold.

Anda tak perlu risau status patuh syariah pembelian emas pelaburan di Public Gold sebab sejak 2016 lagi Public Gold telah mendapat Sijil Patuh Syariah daripada Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor seperti di bawah.

Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.
Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.

Di sini saya ingin kongsikan cara paling mudah dan patuh syariah untuk anda dapatkan 1 Dinar emas 24k (999.9).

Caranya:

  1. Login di web PG, guna PG code anda, klik menu, klik order, klik purchase order. Jika tiada PG Code, boleh login sementara dengan daftar di sini. Tunggu dapat emel PG code. Selepas daftar boleh login di sini.
  2. Isi dinar / 10g. Klik butang Search. Pilih item 1 dinar  / 10 g goldbar BungaMas. Add to cart. Klik troli sebelah atas kanan.
  3. Proceed to next page. Pilih branch, pilih Syariah Easy Payment Purchase.
  4. Pilih EPP10 bulan (Jika tiada promosi akan ada Error dan terhad kepada EPP4 iaitu 4 bulan sahaja).
  5. Tick ‘I Agree’. Klik Proceed to next page. Akan dipapar nombor CSO. Selesai.
  6. Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.
  7. Hubungi saya untuk cara bayaran berikutnya.

Itu sahaja. Semoga bermanfaat.

5 Rahsia Pelaburan Emas Hiasan Yang Perlu Anda Tahu

Nak mulakan pelaburan emas hiasan? Sebelum anda teruskan, di sini saya ingin kongsikan 5 rahsia pelaburan barang kemas yang perlu anda tahu agar anda tidak menyesal kemudian hari.

Sudah tentu semua kenal barang kemas sejak dari kecil lagi. Kita semua pernah lihat ibu kita pernah memakai samada rantai emas di leher atau gelang emas di lengan atau cincin emas di jari atau anting-anting emas di telinga. Ibu kita simpan rapi dalam peti khas barang kemas yang biasa diletak di almari cermin muka.

Contoh barang kemas atau emas hiasan yang disimpan dalam peti.

Kisah Saya Pergi Ke Kedai Emas Hiasan Yang Pertama

Seperti anda, masa kecil saya juga hanya kenal emas daripada jenis barang kemas emas hiasan sahaja. Yang saya tahu fungsi barang kemas hanyalah untuk wanita sebagai perhiasan sahaja dan tak lebih dari itu.

Sehinggalah selepas berkahwin dan mempunyai anak pertama, isteri saya Kak Zu, berhasrat nak lihat barang kemas di kedai emas. Katanya emas murah la ni (dengan loghat utagha sebab Kak Zu asal Kedah, saya Johor). Saya dan Kak Zu pun menaiki motor menuju ke kedai emas bersama anak sulung pada petang Sabtu.

Sampai di kedai emas, tauke kedai emas sambut dengan senyuman. Kak Zu terus duduk manakala saya berdiri sambil dukung anak. Kak Zu sembang-sembang dan cabut cincin emas di jari dan minta tauke kedai emas timbang untuk tahu harga.

Selepas tahu harga, Kak Zu minta tauke emas keluarkan beberapa bentuk cincin yang ada dalam cermin display. Kak Zu mula belek-belek, try test pakai di jari dan akhirnya memilih sebentuk cincin yang lebih cantik dan lebih berat!

Saya dah mula berdebar dan tertanya-tanya dalam hati. Eh! Cukup ke duit tunai nak tambah nanti? Haha.. Maklumlah, baru 3-4 tahun bekerja makan gaji yang tak sampai RM1,500 sebulan!

Nak tahu apa jadi selepas tu? Hati yang berdebar-debar menjadi terkejut! Tiba-tiba tauke kedai emas keluarkan beratus-ratus duit tunai dan beri kepada Kak Zu.

Sambil dukung anak, saya terpinga-pinga dan mula rasa takjub dengan kepandaian Kak Zu berinteraksi dengan tauke kedai emas dalam memilih cincin emas yang lebih cantik dan lebih berat di samping dapat duit tunai lagi.

Kisah ini berlaku sekitar 20 tahun yang lalu. Pada masa itulah saya baru tahu barang kemas boleh ditrade-in dan jika kena pada masa yang sesuai, anda boleh dapat barang kemas yang lebih cantik, lebih berat dan duit tunai sekaligus!

Kisah Saya Kenal Dengan Pelaburan Emas

Namun, selepas kisah tersebut saya tak terfikir untuk belajar ilmu mengenai emas. Sehinggalah pada awal tahun 2014, seorang kenalan saya ditahan SPRM kerana terlibat dengan satu skim cepat kaya yang bertopengkan pelaburan emas.

Yang sebenarnya, saya kenal pun tak berapa rapat. Tapi disebabkan beberapa bulan sebelum kejadian, beliau membuatkan rakan-rakan sekerja hangat bercerita tentang kereta mewah BMW yang dipandu ke tempat kerja! Saya hanya perhati dari jauh dan dapat tahu ada bisnes pelaburan emas yang disertai beroperasi dari Hong Kong dan telah memasuki Thailand, Indonesia dan Malaysia.

Saya pun Google dan mendapati beberapa testimoni kereta mewah dipaparkan di Youtube. Tiada pelan bisnes, tiba-tiba dapat kereta mewah seperti BMW, Mercedes, Ferarri dan Lamborghini!

Saya pun membaca doa lihat kemewahan dunia yang mengagumkan seperti yang diriwayatkan oleh Syaikh Ibnul Utsaimin Rahimahullah mengatakan:

Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam dahulu bila melihat suatu perkara dunia yg membuatnya takjub, beliau mengatakan:

لبيك إن العيش عيش الآخرة

Labbaik, innal ‘aisya ‘aisyul akhirah
Aku penuhi panggilanmu ya Allah, sungguh kehidupan yg hakiki adalah kehidupan akhirat

(HR. Bukhari 2834, Muslim 1805)

Nak dipendekkan cerita, akhirnya saya dengar kenalan saya ditahan SPRM. Alhamdulillah terselamat saya daripada terjebak dalam skim cepat kaya bertopengkan pelaburan emas. Sejak dari hari itu, saya mula mencari info mengenai pelaburan emas.

Rupa-rupanya terdapat berbagai jenis rupa pelaburan emas. Antara yang popular ialah pelaburan emas hiasan. Beli barang kemas masa harga rendah dan jual balik masa harga tinggi.

Tapi… sebenarnya betulkah cara ini boleh dapat keuntungan maksimum?

Pelaburan Emas Hiasan?

Mengapa emas hiasan atau barang kemas lebih diminati untuk tujuan pelaburan emas? Di sini anda akan dapat tahu rahsia pelaburan emas yang berkaitan dengan emas hiasan.

Disebabkan pada masa ini, harga emas dilihat menurun berbanding beberapa bulan yang lalu, ramai yang memilih untuk membeli emas hiasan atau barang kemas. Seperti yang tertera di akhbar Sinar Harian seperti di bawah.

Menurut pakar ekonomi, pulangan emas lebih stabil dan tidak bersifat spekulatif sebagaimana pasaran saham.

Sinar Harian – Masa Terbaik Buat Pelaburan Emas

Pakar emas menyatakan inilah masa untuk tambah simpanan emas. Namun apabila anda nak mula beli emas untuk tujuan pelaburan, ada rahsia ilmu pelaburan emas yang anda perlu tahu.

Jika anda lihat gambar yang digunakan oleh akhbar Sinar Harian di atas, kebanyakan rakyat Malaysia akan tersilap langkah dan terus memilih jenis emas yang paling tak sesuai untuk tujuan pelaburan. 

Rahsia pelaburan emas hiasan dibongkarkan!

Sebenarnya, terdapat beberapa jenis emas di Malaysia dan seluruh dunia yang memberi kelebihan kepada penyimpan atau pelabur emas berbanding emas hiasan atau barang kemas.

Antara jenis emas yang sesuai untuk tujuan pelaburan ialah jongkong emas dan dinar emas 999.9. Anda boleh lihat contoh jongkong emas (Goldbar) dan dinar emas di bawah.

Apa rahsia pelaburan emas hiasan? Rahsianya seperti berikut…

Perbezaan antara emas hiasan dan emas pelaburan

Beza emas pelaburan versus emas hiasan

Berbeza dengan emas hiasan atau barang kemas 999 atau 916, jongkong emas dan dinar emas 999 ini lebih mudah untuk disimpan oleh bukan hanya wanita malah lelaki juga. Jadi tiada banyak isu yang akan timbul bila tiba masa akan datang sebab emas ini boleh diwarisi oleh anak lelaki dan juga perempuan.

Di sini saya nak tunjukkan perbezaan antara jongkong emas  (goldbar) atau Dinar berbanding emas hiasan atau barang kemas seperti yang ditunjukkan di bawah.

Di mana ruginya simpan emas hiasan untuk tujuan pelaburan?

Sebagai contoh pertama, anda beli emas hiasan sekilogram dengan harga RM50,000. Ketika harga emas naik RM100/g kepada RM100,000 anda jual balik dan kedai emas akan tolak RM25,000 sebelum beri baki hanya RM75,000 kepada anda.

Contoh kedua, anda beli emas jongkong atau dinar pelaburan sebanyak RM50,000. Ketika harga emas naik RM100/g kepada RM100,000 anda jual balik dan kedai emas akan tolak RM8,000 sebelum beri baki RM92,000 kepada anda.

Seterusnya setiap emas ada dikenakan kos premium. Kos premium ditakrifkan sebagai kos upah bentuk, kos minting, kos insurans dan kos transport. Kos premium emas hiasan yang paling mahal ialah kos upah manakala tiada kos upah bagi emas pelaburan.

Jadi elakkan dari membeli emas hiasan untuk tujuan pelaburan. Namun, jika anda seorang wanita yang gemar beli emas hiasan, silakan beli emas hiasan. Tiada siapa yang larang.

Jika anda baru tersedar bahawa emas hiasan bukanlah emas yang sesuai untuk dijadikan sebagai pelaburan, jangan bimbang, ada cara mudah untuk tukar barang kemas sedia ada kepada emas pelaburan.

Sila Klik Cara Nak Tukar Emas Hiasan Kepada Emas Pelaburan

Semoga bermanfaat.

Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Nak tahu strategi pelaburan emas yang telah terbukti dan dipraktikkan oleh pakar kewangan tersohor di Malaysia?

Ya! Anda berpeluang menjana keuntungan berganda dalam pelaburan emas emas dengan menggunakan strategi yang digunakan oleh pakar kewangan Tuan Azizi Ali.

Beliau adalah seorang mentor kewangan yang telah menulis lebih 30 buah buku mengenai kewangan dalam Bahasa Melayu dan Inggeris.

Berikut disenaraikan 5 Strategi Utama Pelabur Emas oleh Tuan Azizi Ali:

Strategi Pelaburan Emas No. 1: Bermula Kecil Dahulu

Disarankan bermula dengan 1 gram dahulu pada hari ini. Mengapa perlu beli hari ini? Sebab selepas beli segram barulah kita akan tahu harga selepas ini turun atau naik. Harga belian pertama itulah merupakan tanda aras kepada harga emas pada masa akan datang.

Jika anda nak tunggu masa yang sesuai untuk beli emas, biasanya anda tak akan mula. Nak tunggu harga emas turun? Tiada siapa tahu masa bila emas akan turun. Pakar analisis teknikal harga emas dunia pun tak pernah beri jaminan bahawa analisisnya tepat 100%. Kebiasaan pakar analisis hanya berani menyatakan jangkaan mereka sekitar 70% tepat.

Strategi Pelaburan Emas No. 2: Beli Emas Secara Konsisten

Beli dan Simpan (Labur) Emas Secara Konsisten Setiap Bulan

Strategi ini telah digunapakai oleh beliau sejak berpuluh tahun yang lalu.

Strategi Pelaburan Emas No. 3: Tambah Simpanan Bila Ada Lebih

Tambah Simpanan dan Pelaburan Emas Ketika Menerima “Wang Besar” Atau Durian Runtuh

Contoh bonus tahunan, untung saham dan untung perniagaan.

Strategi Pelaburan Emas No. 4: Melabur Secara Banyak

Mengapa strategi ini digunakan? Baiklah. Jika anda mula melabur 1 gram dan tiba masa harga emas naik RM84/g dalam tempoh 5 bulan. Keuntungan kasar yang anda akan dapat hanyalah RM84.00 sahaja.

Jika anda beli 100g Goldbar pula, dalam tempoh 5 bulan sahaja anda boleh kaut untung kasar sebanyak RM8,400.00!

Oleh sebab itu, pakar kewangan seperti Tuan Azizi Ali menyarankan jika mahu kaut keuntungan besar, melaburlah dalam jumlah yang besar sekurang-kurangnya 100 gram!

Strategi Pelaburan Emas No. 5: Tuntut Ilmu Emas

Dapatkan ilmu mengenai emas dan pelaburan emas sebanyak-banyaknya. Beli dan baca buku-buku mengenai emas pelaburan dan hadiri seminar mengenai emas samada secara bersemuka atau secara maya atau online.

Itu sahaja 5 Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan yang boleh anda gunakan. Namun, sebenarnya banyak lagi rahsia ilmu emas dapat diterokai apabila anda menceburi pelaburan emas dengan betul.

Anda boleh mulakan serendah RM100 sahaja dahulu untuk mendapat sejumlah 0.3XXX gram emas (bergantung kepada harga harian emas yang dikemaskini setiap hari). Misalnya pada hari ini harga emas ialah RM258/g, maka anda akan dapat 0.3876 gram dalam akaun GAP.

Jika anda terus beli 1 gram lebih mudah nak ingat harga pertama kali anda beli emas untuk dijadikan tanda aras (benchmark) kepada turun atau naiknya harga emas selepas ini.

Mulakan dengan gram emas yang kecil dahulu dengan buka akaun simpanan emas Gold Accumulation Program (GAP) hanya serendah RM100 sahaja dan anda akan dapat gram emas sehingga kepada 4 titik perpuluhan disimpan dalam akaun GAP yang boleh diakses 24 jam sehari.

Setelah beberapa ketika anda boleh teruskan menyimpan berdikit-dikit secara konsisten. Letaklah sasaran sekurang-kurangnya gram emas bersamaan dengan 3 bulan gaji.

Contoh pengiraan berapa gram emas yang patut anda ada sebagai dana kecemasan selama 3 bulan. Misalnya pendapatan bulanan anda bersamaan dengan RM2,000 sebulan. Ini bermakna anda memerlukan sebanyak RM6,000 sebagai dana kecemasan anda.

Mulakan serendah RM100 atau 1gram dahulu. Daftar percuma untuk dapat PG code di sini.

Pendaftaran ada percuma dan anda boleh daftar di sini untuk dapat kod akaun dan seterusnya login ID ke akaun emas GAP yang patuh syariah.

Jika nak melabur emas untuk jana pendapatan pasif, melaburlah secara betul dengan menggunakan 5 Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan yang digariskan di atas.

Klik di sini untuk daftar akaun simpanan emas percuma dan jana PG code anda.

7 Kesilapan Pelaburan Emas Yang Perlu Dielakkan

Nak tahu kesilapan pelaburan emas yang perlu anda tahu dan semestinya elakkan dari berlaku? Berikut saya senaraikan 7 tips kesilapan yang pelabur emas pernah lakukan agar anda tidak melakukannya dan mengulangi kesilapan tersebut.

Belajar dari kesilapan orang lain.

1. Beli emas tapi tak dapat emas hanya kertas

Pada hari ini, memang banyak sistem perbankan konvensional yang menawarkan akaun pelaburan emas. Namun, apa yang ramai tidak sedar, kebanyakan akaun emas yang dipromosikan samada di laman web atau di media sosial merupakan akaun emas kertas sahaja!

audit, auditor, analysis

Orang putih panggil paper gold yang bermaksud anda bukan beli emas fizikal tetapi anda beli digit gram emas yang dicetak atas kertas atau dalam buku akaun sahaja. Sebenarnya emas yang anda beli itu tiada dan tidak boleh dikeluarkan.

Dari segi syarak, jual beli emas begini adalah tidak dibenarkan kerana emas merupakan item ribawi. Sepatutnya pelabur beli emas dapat emas dan bukan dapat kertas!

Jadi berhati-hatilah agar anda tidak menyesal kemudian.

2. Beli emas hiasan untuk tujuan pelaburan emas

Sekadar hiasan: Emas perhiasan

Kesilapan ini memang benar berlaku kepada seorang pelabur emas lelaki. Pada saat ramai orang berpusu-pusu beli emas, beliau juga mengeluarkan simpanan tunainya untuk beli emas. Tapi disebabkan tiada ilmu pelaburan emas, beliau telah beli emas hiasan 916 sebanyak 1 kilogram!

Anda tahu mengapa pelabur emas lelaki itu melakukan kesilapan? Ya! Sudah tentu ramai yang tahu jawapannya. Anda tentu tahu kesilapan utama ialah beliau merupakan seorang lelaki dan seorang lelaki tidak dibenarkan memakai emas hiasan!

Ada lagi kesilapan beliau? Ya! Ada… Kesilapan yang kedua ialah emas hiasan mempunyai susutnilai yang besar iaitu sekitar 25% berbanding emas pelaburan seperti goldbar dan syiling dinar 999.9 yang mempunyai susutnilai di bawah 10%.

Di mana ruginya?

Sebagai contoh pertama, anda beli emas hiasan dengan harga RM50,000. Ketika harga emas naik RM100/g kepada RM100,000 anda jual balik dan kedai emas akan tolak RM25,000 sebelum beri baki hanya RM75,000 kepada anda.

Contoh kedua, anda beli emas jongkong atau dinar pelaburan sebanyak RM50,000. Ketika harga emas naik RM100/g kepada RM100,000 anda jual balik dan kedai emas akan tolak RM8,000 sebelum beri baki RM92,000 kepada anda.

Jadi elakkan dari membeli emas hiasan untuk tujuan pelaburan. Namun, jika anda seorang wanita yang gemar beli emas hiasan, silakan beli emas hiasan. Tiada siapa yang larang.

3. Beli emas pelaburan tanpa mengira susutnilai (spread) terlebih dahulu.

Disebabkan harga emas tidak ditentukan oleh mana-mana negara di dalam dunia, harga jual dan beli balik emas ditentukan oleh pengimport atau pengeluar emas pelaburan di dalam negara masing-masing berdasarkan kos yang terlibat seperti cetakan, pengangkutan dan insurans.

Bagaimana anda nak kira nilai spread emas pelaburan yang paling berbaloi sebelum anda beli? Caranya sangat mudah dan anda hanya perlu isikan nilai harga jual dan harga beli balik sesuatu item emas.

Anda boleh gunakan formula begini: (Harga jual – harga beli balik)/ Harga jual X 100%

Jika nilai spread di bawah 10% anda boleh mula masukkan jenama emas pelaburan tersebut ke dalam senarai emas untuk dipertimbangkan kemudian. Jika nilai spread di atas 10% anda boleh terus keluarkan jenama emas pelaburan tersebut dari dalam senarai emas untuk tujuan pelaburan.

Namun ada juga laman web gold trading atas talian yang menawarkan nilai spread emas pelaburan yang amat nipis di bawah 3%! Ini adalah harga paper contract yang didagangkan di bursa-bursa utama dunia. Ia bukan merujuk kepada harga emas fizikal. Harga jual beli emas yang dipaparkan berdasarkan harga spot.

Tiada kedai emas atau penjual emas fizikal yang boleh jual emas pada harga spot kerana terdapat kos-kos lain yang terlibat. Contohnya minting, pengangkutan, insurans dan margin keuntungan. Ini dipanggil premium over spot price. Sudah tentu peniaga emas fizikal pun nak buat untung.

4. Beli emas pelaburan yang susah untuk dijual balik

Ini merupakan kesilapan yang agak besar. Anda boleh pastikan agar perkara ini tidak berlaku kepada anda. Hanya buka mulut dan tanya balik kepada penjual emas pelaburan samada penjual emas bersedia untuk membeli balik emas anda apabila anda nak jual balik.

Jika jawapannya, “Ya” maka anda boleh senaraikan dalam jenama emas yang boleh dipertimbangkan. Manakala anda boleh tinggalkan jika penjual mengatakan anda perlu jual balik emas pelaburan anda di kedai emas lain.

5. Beli emas pelaburan sekali sahaja dan mengharap jana pendapatan sampai bila-bila

Ada juga segelintir pelabur emas yang baru berjinak-jinak dengan pelaburan emas menganggap dengan membeli emas pelaburan sekali, mereka akan dapat jana keuntungan berkali-kali tanpa perlu buat apa-apa.

Jika anda mendengar tawaran istimewa pembelian emas pelaburan dengan kadar keuntungan setiap minggu atau bulan, maka jauhilah kerana anda bakal menjadi mangsa skim cepat kaya!

6. Beli emas pelaburan dalam bulan ini dan ingin kaut untung dalam bulan depan

Emas sudah tentu merupakan satu pelaburan dalam jangka masa panjang. Oleh kerana itu, anda tidak sepatutnya melabur dalam emas di bulan Januari dan kemudian menjualnya di bulan Februari atau Mac! Atau melabur emas di bulan Disember dan menjualnya di bulan Januari atau Februari melainkan terdapat kenaikan harga emas melebihi 15% berbanding harga masa beli dahulu.

Wang yang dilaburkan dalam emas itu perlulah dibiarkan kekal dalam bentuk emas selama yang boleh. Selalunya, melabur bermakna kita mengambil risiko yang lebih sebagai pertukaran potensi pulangan yang lumayan tadi. Dan selalunya juga, kita melabur untuk jangka masa yang panjang, sekurang-kurangnya dua tahun. Malah, lebih lama tempoh pelaburan, lebih baik kerana ia menambahkan peluang untuk kita mengaut untung yang lebih besar.

Jika anda lihat peratus pergerakan harga emas sejak 20 tahun yang lalu, anda akan dapati purata kenaikan harga emas ialah sekitar 30% setahun, manakala 12% setahun dalam masa 5 tahun lalu dan lebih 18 % setahun lalu.

Jika anda lihat peratus pergerakan harga emas dalam tempoh 6 bulan atau 30 hari yang lalu menunjukkan penurunan antara 3 hingga 7%.

Sebab itu, menjadi kesilapan pelabur apabila beli emas pelaburan pada bulan ini dan berniat untuk menjual pada bulan depan atau enam bulan lagi.

7. Menunggu waktu harga emas pelaburan jatuh baru nak beli emas

Ramai pelabur emas bertanya saya bilakah waktu terbaik untuk mulakan pelaburan emas? Jawapannya seperti berikut…

“Waktu terbaik membeli emas ialah pada 10 tahun lalu. Waktu kedua terbaik ialah sekarang!”

Pakar emas

Tips berjaya kaut keuntungan dalam pelaburan emas ialah beli dulu baru tunggu. Jangan tunggu dulu baru beli. Ada tiga kemungkinan saja pergerakan harga emas iaitu samada bergerak naik atau bergerak mendatar atau bergerak turun.

Jika anda tunggu, harga emas mungkin semakin naik. Jika harga emas dah semakin naik, masa itu harga emas tak tunggu anda untuk beli emas. Sedar-sedar harga emas semakin naik dan anda mula rasa rugi beli emas sebab kalau anda beli, gram yang akan anda dapat semakin sedikit.

Sebaliknya, jika harga emas semakin jatuh, anda akan tunggu dengan harapan harga emas mungkin semakin rendah. Tapi anda tak tahu berapa lama nak tunggu harga emas yang terendah sebelum naik semula.

Paling tak bernasib baik apabila waktu anda dah nekad nak beli emas, tapi bila lihat baki tunai dalam simpanan tinggal sedikit sahaja. Maka anda akan mula rasa menyesal sebab duit dah habis masa menunggu harga emas turun.

Jadi, jawapan kepada soalan utama tadi ialah; waktu terbaik untuk beli emas ialah bila-bila masa selagi anda ada duit.

Fokus kepada matlamat utama anda mahu lindung duit anda daripada habis dibelanjakan pada perkara yang tidak perlu. Fokus kepada matlamat nak bina kekuatan ekonomi anda dengan mengumpul aset paling mudah dibeli dan aset paling berharga atas muka bumi ini iaitu emas.

Who has gold makes the rule.

Pepatah Inggeris

Kekayaan duit berada pada kerajaan. Kerajaan yang menentukan nilai duit. Manakala, kekayaan anda berada pada tangan anda. Anda yang menentukan berapa gram emas yang anda nak kumpul.

Beli emas sekarang. Kumpul emas sekarang. Guna cara paling mudah dan murah. Akaun simpanan emas yang dinamakan Gold Accumulation Program (GAP). Bermula serendah RM100 sahaja.

Klik di link ini untuk ketahui lebih lanjut mengenai akaun simpanan emas Gold Accumulation Program (GAP). Insya Allah, saya bimbing sampai pandai bagaimana cara nak beli emas dan jual balik bila dah sampai matlamat anda.

Klik di link ini untuk Daftar percuma akaun simpanan pelaburan emas Gold Accumulation Program (GAP).

Semoga bermanfaat.

Asas Pelaburan Emas Untuk Yang Baru Nak Mula Melabur

gold is money, gold bars, gold shop

Anda nak tahu asas pelaburan emas sebelum nak mula melabur emas? Ya! Sebelum anda nak ceburi bidang melabur emas ini, di sini saya ingin kongsikan asas pelaburan emas agar anda faham.

Sepanjang sejarah, emas selalu dilihat sebagai salah satu pelaburan terbesar yang dapat dilakukan.

Mata wang datang dan pergi walau dolar US pun mungkin tidak bernilai suatu hari nanti pada masa akan datang, tetapi emas tidak pernah kehilangan nilainya sepanjang milenium.

Emas digunakan dalam pelbagai industri. Ada yang membuat perhiasan daripadanya; yang lain menggunakannya dalam pembuatan alat elektronik dan dalam perubatan bagi penyakit tertentu. Sebahagian yang lain melabur mungkin seperti anda, kerana membaca blog PelaburanEmas.org ini.

Sehingga Ogos 2020, harga emas adalah USD2058, jauh lebih tinggi daripada harga sejak 50 tahun yang lalu (USD300). Tetapi persoalannya, adakah emas merupakan pelaburan yang baik? Atau lebih tepatnya, adakah emas itu bagus untuk pelaburan?

Jawapannya tidak semudah itu. Sejak banyaknya standard emas, dunia telah dipenuhi dengan mata wang kertas. Bahkan sukar untuk membayangkan di negara mana emas dijadikan sebagai mata wang. Tetapi suatu ketika dahulu tidak lama dahulu emas digunakan sebagai mata wang. Walau bagaimanapun, sistem kewangan moden pada ketika ini begitu kompleks sehingga kita mungkin tidak dapat lagi kembali menggunakan emas melainkan terdapat krisis.

Tetapi apa yang ingin kami terokai dalam blog ini adalah, sekiranya anda mempunyai sejumlah wang tambahan di bank anda, sebaiknya beli emas dan bukannya stok atau malah harta tanah. Tetapi sebelum kita menjawab soalan itu, kita perlu memahami apa yang mendorong pergerakan harga emas terlebih dahulu.

Pertamanya, selain mempunyai warna yang unik dan cantik, tidak seperti elemen lain, emas selalu dijadikan sebagai mata wang yang paling dipercayai. Emas selalu digunakan sebagai cara untuk menyampaikan kekayaan dari satu generasi ke generasi yang lain untuk memelihara kekayaan mereka. Manakala mata wang kertas selalu berlaku kejatuhan nilai dalam jangka panjang, tetapi emas telah mengekalkan nilainya sepanjang zaman.

Saya ingin memberi sedikit asas emas berdasarkan harga emas dalam US Dolar kerana hrag emas pada masa ini diikat dengan kekuatan nilai US Dolar.

Dolar AS telah menjadi mata wang terpenting selama seratus tahun yang lalu. Walaupun hari ini, negara-negara di seluruh dunia mempunyai simpanan dolar US sekiranya berlaku kecemasan. Tetapi dolar US bukanlah penyelamat kerana nilai dolar bakal jatuh berdasarkan tindakan FED dan kerajaan.

Semasa krisis ekonomi 2008 yang terburuk sejak 1929 apabila pasaran stok saham seluruh dunia jatuh mendadak, satu-satunya cara kerajaan dapat menyelamatkan ekonomi adalah dengan menyuntik trilion Dolar ke dalam ekonomi untuk memastikan ekonomi terus berjalan. Tetapi itu mendorong para pelabur untuk membeli lebih banyak emas dan menggandakan harga emas hanya dalam masa empat tahun (2008-2012)! Sebenarnya, sebelum itu, antara tahun 1998 hingga 2008, harga emas meningkat tiga kali ganda.

Dari segi sejarah, emas telah membuktikan dirinya sebagai aset yang sangat baik untuk melawan inflasi kerana harganya naik bersama dengan kos sara hidup. Sebenarnya, bila-bila masa inflasi boleh meningkat dengan ketara dan harga emas melambung tinggi. Dengan sistem kewangan moden, krisis kewangan kerap berlaku. Tetapi krisis kewangan bermaksud kekacauan, dan itu bermaksud ketidakpastian. Apabila tidak jelas di mana ekonomi menuju, orang ingin merasakan bahawa kekayaan mereka selamat, dan itulah sebabnya mereka bertukar menjadi emas.

Semasa menghadapi sebarang krisis, emas sering menjadi portfolio kewangan yang selamat bagi para pelabur. Sejak dahulu, mereka yakin bahawa, walau apa pun yang terjadi, emas akan tetap ada nilainya. Walaupun ada deflasi, ketika harga menurun seperti yang terjadi pada masa kemelesetan ekonomi, harga emas terus meningkat.

Tetapi itu tidak semua, setiap kali masyarakat kehilangan kepercayaan kepada pemerintah, mereka juga cenderung untuk menukar simpanan mereka menjadi emas dengan cepat. Kerana ketidakstabilan politik boleh menyebabkan kekacauan dan krisis kewangan.

Harga emas, misalnya, meningkat semasa perjanjian Brexit tahun 2016. Bila ketegangan dunia meningkat, harga emas biasanya mengatasi semua pelaburan lain. Tetapi seseorang boleh membantah, dengan semua teknologi kemajuan yang kita ada hari ini, apa yang menghalangi kita untuk melombong lebih banyak emas dan bekalan yang besar akan menurunkan harga.

Walaupun dengan teknologi moden, memang begitu tidak mudah mengekstrak emas. Pengeluaran perlombongan emas tidak banyak berubah sejak 2016. Dan alasan utama untuk itu adalah, “emas mudah” telah dilombong; pelombong sekarang harus menggali lebih dalam untuk mengakses simpanan emas yang berkualiti.

Dan itu jauh lebih mencabar dan menimbulkan banyak masalah lain. Penambang terdedah kepada bahaya tambahan, dan persekitaran impak semakin tinggi. Dengan kata lain, lebih banyak kos untuk mendapatkan lebih sedikit emas.

Semua faktor ini menambah kos pengeluaran lombong emas dan menjadikannya kurang menarik bagi pelabur. Pembekal utama emas di pasaran sejak tahun 1990-an adalah bank pusat, seperti itu sebagai Persekutuan (FED), kerana bank pusat menyimpan emas sebagai salah satu rizab penting mereka.

Tetapi sejak kejatuhan harga emas tahun 2008, bank-bank pusat pun berhenti menjual emas. Pada masa yang sama, pengeluaran emas baru dari lombong telah menurun sejak tahun 2000. Dan membuat lombong baru dalam pengeluaran boleh memakan masa hingga satu dekad. Yang semuanya menyebabkan kenaikan harga emas.

Permintaan emas mungkin menurun buat sementara waktu dari semasa ke semasa, tetapi selalu naik kembali kerana emas perhiasan adalah sebahagian daripada budaya semua manusia, yang bermaksud bahawa akan selalu ada permintaan walaupun pelabur beralih ke bentuk pelaburan lain.

Tetapi itu tidak selalu berlaku. Sekali suatu ketika dahulu, tidak lama dahulu, emas adalah mata wang antarabangsa dunia dan tidak hanya digunakan dalam pembuatan perhiasan.

Saya tahu bahawa sukar untuk memahaminya hanya seratus tahun yang lalu, orang sebenarnya menggunakan emas sebagai mata wang. Untuk memahami bagaimana kita sepenuhnya keluar dari emas dan bergantung sepenuhnya mata wang fiat. Kita mesti melihat sejarahnya.

Selama lebih dari 5,000 tahun, emas dengan ciri logam berharga dan keindahannya telah memikat manusia tidak seperti logam lain. Buat pertama kalinya, emas digunakan sebagai duit syiling pada sekitar 700SM. Sebelum itu, emas mempunyai ditimbang dan diperiksa ketulenannya ketika urusan perdagangan.

Tetapi duit syiling ini bukan tanpa masalah mereka. Mereka telah digunakan dalam pelbagai bentuk sepanjang masa abad. Namun, halangan terbesar adalah emas terlalu berharga, dan menggali dari tanah jauh lebih sukar memandangkan teknologi yang mereka ada pada masa lalu.

Untuk memahami betapa sukarnya emas ketika itu. Pada abad ke-16, Sepanyol memperoleh banyak emas dari Dunia Baru yang meningkatkan bekalan emas Eropah sebanyak lima kali. Sudah tentu, wang kertas mendapat populariti ketika itu, tetapi emas masih menjadi instrumen utama sistem kewangan.

Walaupun standard emas tidak runtuh namun politik berubah. Kerajaan mula kehabisan emas dan hutang negara melambung tinggi yang mendorong dunia untuk beralih ke sesuatu yang lebih fleksibel berdasarkan, ekonomi dunia. Iaitu cetak duit kertas!

war, world war, world war i

Namun ketika ekonomi dunia mulai bergantung pada hutang yang semakin banyak, wang kertas perlahan-lahan mula untuk menguasai ekonomi dunia, tetapi mempunyai banyak masalah. Jadi negara di seluruh dunia berkumpul bersama-sama untuk mewujudkan standard emas pada akhir abad ke-19 (1871). Selepas itu emas benar-benar berfungsi dengan baik, inflasi sekitar 0 peratus, dan selama lebih 40 tahun dunia semakin biasa untuk urusan perdagangan sehingga berlakunya Perang Dunia Pertama (WW1).

Sejak bekalan emas berterusan terputus akibat peperangan dan membantut pertumbuhan ekonomi global yang berakhir di beberapa negara yang memegang paling banyak simpanan emas seperti Amerika Syarikat dan Britain. Kemelesetan ekonomi terburuk (1929) menjadikannya keadaan ekonomi semakin teruk. Hutang perang memaksa banyak negara untuk meninggalkan penggunaan emas.

Malah Inggeris terpaksa keluar pada tahun 1931 dan apa yang berlaku selepas Perang Dunia Ke-2 (WW2)? Amerika Syarikat mempunyai 75% emas monetari dunia, dan US Dolar adalah satu-satunya mata wang yang masih disokong secara langsung oleh emas.

Tetapi ketika bangsa lain mula untuk membina semula ekonomi mereka, emas perlahan-lahan mula meninggalkan Amerika Syarikat, terutamanya dengan perang di Vietnam. AS mengalami defisit dan takut akan kehabisan emas. Negara-negara seperti Belgium mendapat wang emas untuk dolar, dan banyak negara lain berhasrat untuk melakukannya yang sama, yang mendorong Amerika Syarikat untuk sepenuhnya meninggalkan standard emas pada tahun 1971, yang merupakan pengakhiran standard emas di dunia.

Yang benar adalah, walaupun emas selalu memainkan peranan sebagai mata wang selama ribuan tahun. Terdapat standard emas antarabangsa yang telah digunakan selama sekitar 50 tahun (1871 hingga 1914). Dan hari ini, harga emas ditentukan oleh faktor yang telah kita bincangkan sebelumnya.

Namun, persoalan utamanya tetap ada, adakah sekarang memulakan pelaburan emas? Baiklah, jawapannya adalah ya, dan sekarang, ia sangat bergantung pada jangka masa.

Kadang kala ia mengatasi pelaburan lain, dan pada kali yang lain pelaburan saham atau bon akan menjadi pilihan yang jauh lebih baik. Emas mungkin merupakan pelaburan yang kukuh, tetapi pastinya bukan terbaik sepanjang masa.

Sekiranya kita melihat 15 tahun terakhir, ya (kenaikan emas 278%) sebenarnya lebih baik daripada pasaran saham (173%), tetapi jika kita mengambil jangka masa yang lebih lama seperti 30 tahun, maka pasaran saham telah mengatasi dengan ketara emas. Purata industri Dow Jones telah meningkat (839%) sementara emas sahaja (280%).

Walaupun pulangan daripada bon korporat (USD450) lebih tinggi daripada emas. Namun, jika kita memerlukan jangka waktu yang lebih lama, seperti sejak banyaknya standard emas (1971), kenaikan harga emas sebanyak 4,500% telah jauh mengatasi pasaran saham (3,221%).

Itu sejarah 49 tahun lalu. Jika lihat kenaikan harga emas 20 tahun lalu juga boleh mencecah lebih 650%!

Sekarang harga emas dilihat bergerak mendatar (sideways) setelah harga emas mencecah paras tertinggi RM304/g pada 7 Ogos 2020 yang lalu akibat ancaman wabak COVID-19 yang bermula akhir tahun 2019. Penurun lebih 14% telah didorong oleh beberapa pengumuman penemuan vaksin COVID-19 oleh Russia, Amerika Syarikat dan Germany membuatkan situasi krisis kembali reda.

covid-19, virus, coronavirus
Keratan akhbar Berita harian pada 23 November 2020.

Namun, ramai pakar ekonomi menyatakan harga emas bakal melepasi paras RM300/g pada tahun 2021! Adakah pelaburan emas akan menjadi pelaburan yang baik semasa krisis ini, mungkin ya, mungkin tidak. Hanya masa akan menunjukkan perubahan harga emas pada masa akan datang.

Apa yang penting mula tukarkan duit tunai anda kepada akaun simpanan emas sebanyak 1g hari ini iaitu hanya RM265/g.

Setelah anda ada 1g anda akan tahu samada harga emas naik atau turun hari berikutnya dalam tempoh 1 minggu, 1 bulan, 1 tahun dan seterusnya. Harga 1g emas yang pertama anda itulah merupakan harga tanda aras anda.

Pakar kewangan menyarankan agar mengikut 4 langkah berikut untuk menjadi pelabur emas yang berjaya:

  1. Beli emas pelaburan serendah 1 gram dahulu.
  2. Dapatkan ilmu pelaburan emas
  3. Mula beli secara banyak
  4. Jual balik dan dapat untung

Mengapa strategi pelabur emas perlu beli secara banyak? Jawapannya mudah… Jika beli 1gram dan bila harga emas naik RM100 anda hanya dapat RM100 sahaja. Bila anda beli 100g dan harga naik RM100, anda akan kaut untung RM10,000!

Jika anda nak tunggu harga emas turun baru anda nak beli emas, jawapannya saya dah tahu… anda tidak akan mula dan akan tertinggal di belakang masa. Sebab keuntungan pelaburan emas ialah ketika menjual balik emas yang dibeli satu ketika dahulu.

Masa harga emas dah naik lebih RM300/g tahun 2021, masa itulah ramai yang tak beli emas dalam jumlah yang banyak akan mula menyesal dan berkata “Mengapalah aku tak mula beli emas tahun lepas ye?

...

Sekaranglah masa yang paling sesuai mulakan pelaburan emas. Masa tidak menunggu kita.

Daftar percuma di Akaun Simpanan Pelaburan Emas Gold Accumulation Program (GAP) yang patuh syariah di sini.



PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian