Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Posted on by 196 comments

Anda nak jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi? Jika anda tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Sekarang memang harga emas semasa sedang melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016 yang lalu. Sehingga kini (17/9/2016), harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada hari ini harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana anda boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

TUKAR AMALAN JUAL EMAS DI KEDAI EMAS BIASA KEPADA KEDAI EMAS SPECIAL

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Anda hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima ksih Ms Emily.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

 

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau anda juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon anda. Belajar cara pasang melalui Android, iOS dan Blackberry di sini.

Sebagai contoh pada hari ini 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, anda darabkan dengan berat emas anda untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal anda perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya anda ingin dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya anda ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila anda dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal anda dapat, anda boleh hubungi mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat untuk beritahu akan tujuan kehadiran anda.

(Nota penting: Jangan lupa untuk anda bawa satu salinan kad pengenalan (depan & belakang) serta satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai anda. Kalau takde hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Anda boleh emel jer).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG anda. Sekiranya ada, anda boleh terus nyatakan bila anda nak datang ke kedai Public Gold. Jika anda masih tiada kod PG, anda boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Terdapat 17 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold anda boleh dapatkan berat sebenar emas yang anda bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang anda bawa untuk anda jual kepada Pubic Gold dan anda boleh dapat duit tunai tertinggi untuk anda dapat keuntungan yang maksima.

Jika anda ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan anda.

196 comments on “Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

  1. Alhamdulillah.. Hari ini harga emas sekali lagi mencecah RM187/g. Jika anda nak jual emas perhiasan atau jongkong emas pelbagai jenama, hanya bawa emas tersebut ke mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat. (Jangan lupa baca Nota Penting kat atas tu ye..)

    • SY DOWNLOAD APP… XDE NILAI PG PUN

      • Ira tap di LIVE PRICE. Tq

        • salam

          saya ada sebentuk cincin emas yang saya beli di Kedai Emas WAH CHAN.

          saya kehilangan resit belian, dan saya ingin menjual di PG.

          adakah boleh saya datang dengan membawa cincin tersebut terus ke cawangan PG yang berdekatan dengan tempat kerja saya?

          terima kasih

          • Wksalam. Ya boleh. Taufiq hanya perlu ikut step di bawah:-
            1. Daftar percuma

            2. Whatsapp saya untuk dapatkan nombor fon staf PG terdekat untuk dapatkan harga jual semasa. Jika setuju set masa serahan emas.

            3. Bawa emas bersama dokumen seperti kad pengenalan dan salinan muka depan akaun bank (jika tiada boleh dapatkan di kaunter bank).

            4. Duit tunai akan dimasukkan ke dalam akaun bank dalam tempoh 48 jam (Maybank lebih cepat).

      • Saya pernah membeli emas 999 tetapi saya kehilangan resit adakah emas 999 boleh dijual lagi?

        • Pn. Suhani. Ya, boleh jual walau tiada resit. Sila lihat emel puan untuk makluman selanjutnya. Terima kasih.

        • Sy ada membeli syiling emas 24K,tetapi resit pembelian hilang,adakah sy masih blh menjual?

          • Ya boleh en. Mohd Shahid. Tuan boleh pergi ke mana-mana cawangan PG terdekat. Bawa syiling emas untuk dapatkan berat dan ketulenan sebelum tahu harga jual di PG. Pendaftaran boleh dibuat di kedai PG. Tuan boleh beri no. Introducer PG047646 Suhaimee Manaf kepada staf yang bertugas. Tq

    • Sy ade sebentuk gelang tangan emas
      Tp sy kehilangan resit pembelian
      Blh ke sy jual dekat mana2 PG
      Dan apakah harga akan kena tolak banyak

      • Ya. Saya dah pm emel puan Miroah. Terima kasih.

    • salam.saya nk jual gelang tangan saya.pernah digadai di ar rahnu
      nilai sebenar 7500,gadai dapat 4900.jika saya jual di public gold ni,saya akan dapat cash terus,xperlu beli apa2 dari public gold kan?sbb sy ada bnda urgent nk guna duit.

      • Wksalam. Ya. Boleh jual terus cuma duit cash ditansfer ke akaun bank puan dalam tempoh 24-48 jam. Jika puan ada akaun Maybank paling cepat transfer. Jika setuju puan boleh terus bawa emas dan salinan akaun bank (penyata bank format pdf pun boleh) ke kedai Public Gold yang terdekat. Boleh maklumkan staf PG nombor Introducer PG047646 Suhaimee Manaf. Terima kasih.

      • Assalamualaikum saya ad gelang tangan saya ingin jual di pg…boleh ke….dan saya ad beli Gold Coin boleh ke Gold Coin tu dijual….

        • Wa’alaikumussalam. Ya boleh. Puan boleh daftar percuma dahulu di sini.

          Selepas itu, puan boleh bawa emas untuk dijual atau dipajak ke mana-mana kedai Public Gold yang terdekat untuk dapatkan nilai jual / pajakan yang tepat.

          Jika setuju, puan boleh serahkan salinan akaun / penyata bank sebab kedai PG hanya akan transfer tunai ke akaun bank dalam tempoh 24 – 48 jam. Jika ada Maybank paling cepat.

          Jika ada apa-apa persoalan boleh whatsapp saya terus di https://msuhaimee.wasap.my/.

  2. sebelum boleh access MY GAP portal kena beli public gold produc kan. kalau sy beli 1g gold bar thru public gold website, sy kena pergi collect ke 1g gold bar tu dekat branch yg sy pilih? or blh terus masukkan dalan GAP tak?

    lagi 1, if sy nak beli gelang tangan, kedai emas biase or kedai emas public gold mana harga lagi murah? macam mana nak check harga emas perhiasan public gold?

  3. Saya bercadang nak jual gelang tangan, saya cuma nak kepastian apa jaminan yang duit tunai tu akan masuk ke akaun kita?

    • Setiap transaksi pastikan ada resit rasmi dengan nombor resit dan tarikh sebagai bukti.

      • Saya ade gelang mayang dah patah..boleh ke saya jual nak dapatkan duit

        • Boleh pn. Norsuria. Caranya amat mudah spt berikut:-
          1. Daftar percuma.
          2. Dapatkan nombor fon staf dan alamat kedai untuk dapatkan harga jual emas segram.
          3. Jika setuju boleh terus bawa emas ke cawangan berdekatan dengan bawa salinan buku bank / passbook (Maybank paling cepat dapat tunai).

          • Saya nk jual rantai tgn..blh ke sy nk dptkn duit

          • Ya boleh jual rantai tangan emas 916 / 999 dan duit tunai dipindah terus ke akaun bank. Jika setuju boleh pm saya di suhaimee@pelaburanemas.org.

  4. salam, kalau saya nak jual emas kat PG tu kena ada akaun PG jugak ke?

    • Wksalam. Jika puan Azizah nak jual emas perlu isi borang pendaftaran juga untuk tujuan simpanan rekod peribadi puan atas transaksi emas. Untuk mudahkan proses puan boleh daftar secara online di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php.

      • Sy nak jual emas 999 mcm mana ye ?

  5. hai sekiranye ingin menjual emas putih 750 boleh ke?

    • Hai. Mohon maaf sebab hanya emas 916 dan ke atas sahaja yang boleh dijual. Terima kasih.

  6. Assalamualaikum.
    Confirm ye public gold terima barang kemas & emas yg bkn keluaran public gold. Saya ada bercadang nk jual brg kemas, susah jgk nk cri pembeli barang kemas yg dipercayai. Tq

    • Wa’alaikumusalam. Ya! Confirm Public Gold terima barang kemas & emas selain jenama Public Gold asal ketulenan 916 (22K) dan 999 (24K) sahaja. Puan hanya perlu ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank.

      Sila layari cara Tukar Emas Anda untuk info lanjut.

      • berapa harga susut bagi bukan emas 999 keluaran public gold tuan?

        mcm mana kiraan atau formula bagi mengetahaui harag jualan yg kita dapat kepada public gold.

        dan ter akhir sekali apakah ada charges atau fee perlu di bayar sebagai tambahan.

        terima kasih atas penerngan tuan.

        • Harga jual emas 999 bukan Publuc Gold boleh dianggar dengan tolak RM2 daripada harga jual emas hiasan 24K Public Gold dalam jadual di web PG. Tiada caj atau fee tambahan. Terima kasih.

  7. Assalam tuan, saya ahli baru dalam group GAP emas 999. saya baru beli emas 10g pada harga 186. saya merancang untuk beli setiap bulan kemudian dengan belian 3g. pada hujung tahun pula, saya bercadang untuk menjual semula emas tersebut. boleh tuan ajarkan saya cara kiraan samar2, berapa nilai tunai yang saya dapat nanti ya?

    saya mohon tuan dapat bantu.

    • Wa’alaikumussalam Athirah. Tahniah atas pembelian emas pelaburan GAP. Jika ikut rancangan puan, kemungkinan besar puan akan rugi sekitar RM600 pada hujung tahun sekiranya harga kekal sekitar RM185/g. Saya berpendapat posisi puan adalah sebagai gold saver dan bukan gold investor. Puan boleh kenalpasti posisi puan di https://www.pelaburanemas.org/perlu-bantuan/. Semoga bermanfaat.

  8. Assalamualaikum Tuan, soalan Baru nk belajar..

    Tuan, Kalau saya nk masukkan/jual bar 1g ke dlm akaun PG ikut harga mana?

    Kat Live Price tak Ada PG buy 1g

    Terima kasih

    • Wa’alaikumussalam Sza. Cara mudah nak tahu harga jual emas 1g akaun GAP adalah dengan melihat harga jual (PG Buy) 10g Goldbar LBMA 24K yang dibahagi 10 dan dibundarkan kepada RM1 ke atas. Contoh PG Buy 10g: RM1,641/10 = RM164.10. Selepas bundar = RM165.00/g. Semoga bermanfaat.

  9. Assalamualaikum tuan, saya nak tanya . Kalau contoh kata nak jual emas 916 untuk dapatkan tunai , memang harga asal tu kena tolak RM5 ke jika tak nak menyimpan dengan PG ?

    • Wa’alaikumussalam Eila. Ya betul. Namun, Eila boleh semak harga jual sebelum pergi ke branch PG. Hanya ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas PG. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank.

  10. Salam tuan adakah public gold beli surat pajak emas

    • Wksalam. Public Gold tidak membeli surat pajak emas. Harap maklum. Terima kasih.

  11. saya berminat dengan public gold. mohon maklumat lanjut

  12. saya hendak jual emas harga tinggi…mohon tunjuk ajar

    • Puan boleh terus pelajari cara jual emas dengan harga tinggi seperti yang diterangkan di atas. Kebiasaannya harga emas akan meningkat sekitar 2-3 kali sahaja dalam setahun bergantung kepada keadaan ekonomi dan politik di Malaysia dan global.

  13. salam kalau takde buku bank macamana..nak dtg kena call dulu ke

    • Wksalam. Tuan boleh dapatkan salinan akaun bank secara terus di kaunter bank. Salinan akaun bank dengan jelas memaparkan no. IC dan no. Akaun bank. Tanpa no. IC tiada transaksi boleh dilakukan.

  14. Public gold ni ada cawangan ke mcm mana. Dia ada caw di seremban ke

    • Ya. Ada cawangan di setiap negeri. Ky hanya ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas di cawangan berdekatan. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank. Duit tunai hanya akan dimasukkan ke dalam akaun bank dan tiada transaksi tunai di kaunter.

  15. Kalau saya nak jual gelang tangan yg sudah rosak designnya, PG akan terima jgk dan masih ikut harga paparan di website tu jgk ke atau kurang sedikit?

    • Ya. PG akan terima gelang tangan Siti walaupun telah rosak. Jika nak dapat tunai harga di web akan ditolak sekitar RM5. Tapi jika nak masuk terus ke akaun simpanan emas 24K GAP, harga adalah yang dipaparkan di web tanpa pengurangan. Untuk jual gelang tangan puan hanya perlu ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas di cawangan berdekatan. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank. Duit tunai hanya akan dimasukkan ke dalam akaun bank dan tiada transaksi tunai di kaunter.

      • Assalammualaikum tuan sy ade gelang & 2 cincin lama sy nk jual & dpatkan harga tinggi seperti beribu2 bole ke?

        • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas hiasan 916 hari ini sekitar RM138/g. Jika 999 sekitar RM141/g. Bergantung kepada berat gelang dan cincin insya Allah boleh dapat beribu2.

  16. Tuan, kalau nak tengok harga emas 999 dalam website PG macamana ya? banyak sangat kategori emas ni. Saya bercadang nak menjual rantai emas 999 kat PG cawangan ipoh.

    • Tuan, saya dah pm tuan. Harap maklum. Terima kasih.

    • Boleh saya tahu pg dikl atau selangor kat mana.

      • Saya dah pm puan Liza. Harap maklum. Tq

  17. Salam!En suhaimi..emas 870 n 850 PG bole terima x?tq

    • Maaf tuan. Hanya emas 916 dan 999 sahaja untuk jual semula ke PG. Emas lain boleh trade-in sahaja. Harap maklum. Tq

  18. Salam tuan..nak tanya kalau jual emas pada PG..tempoh berapa lama baru dapat duit

    • Wksalam Ieda. Insya Allah dalam tempoh 48 jam hari bekerja. Jika guna akaun Maybank dalam tempoh 24 jam sahaja.

  19. Salam En Suhaimee. Semalam saya ke Public Gold cawangan Ampang untuk cuba menjual barangan kemas pemberian ibu saya setelah membaca artikel ini. Sangat menarik terutama part Public Gold tidak cerewet dan tidak memilih emas yang dibawa. FYI, barangan kemas ibu saya ada yang berusia lebih dari 40 tahun dulu, jadi resit semua dah tak wujud lagi. Menyukarkan lagi bila saya nak menjual.
    Berbalik kepada perkara semalam, bila saya nyatakan hasrat untuk menjual emas dan staf sana pun tengok emas saya, dia beri cadangan untuk cuba jual di kedai emas di hujung deretan bangunan, sebab menurutnya, untuk ’emas luar’, mereka hanya beli pada harga RM136 segram dan bukan RM143 segram seperti yang tertera pada website mereka. Membuatkan saya terkejut dan keliru.
    Soalan saya, adakah ini perkara dan syarat baru di Public Gold?

    • Wksalam Pn. Farah. Memang betul harga emas Jewellery 22K di web PG untuk produk emas hiasan jenama Public Gold sahaja. Emas hiasan jenama lain perlu ditolak sekitar RM5. Selepas dibundarkan ke RM1 terdekat menjadi RM136/g berbanding RM143/g di web PG. Namun jika puan ingin beli dan simpan dalam akaun GAP, harga RM143/g digunapakai.

  20. Kalau rantai emas 18k..pg x beli..kalau trade in dgn gold bar ker? Harga kira macam maner?

    • En. Abdullah boleh dapatkan harga semasa emas 18K dan kemudian hasil duit tunai itu boleh terus digunakan untuk membeli emas 24K dalam bentuk gold bar atau dinar.

      Tuan boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar percuma.

      2. Whatsapp saya untuk dapatkan nombor fon staf PG terdekat untuk dapatkan harga jual semasa. Jika setuju set masa serahan emas.

      3. Bawa emas bersama dokumen seperti kad pengenalan dan salinan muka depan akaun bank.

      4. Duit tunai yang dikira boleh terus digunakan untuk membeli emas 24K.

  21. Assalam Sy nk tanya , Sy ade subang mas tp hanya sebelah saje.. Klu sy nak jual bole dpt berapa yee ??

    • Wksalam. Untuk dapat harga jual balik subang emas Eisyaa perlu ke kedai emas sebab nak timbang dan uji ketulenan. Sementara itu eisyaa boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar percuma.

      2. Whatsapp saya untuk dapatkan anggaran harga jual. Jika setuju set masa serahan emas.

      3. Bawa emas bersama salinan muka depan akaun bank. Duit tunai akan terus dimasukkan ke dalam bank eisyaa dalam tempoh 48 jam bekerja. Akaun Maybank paling cepat.

  22. Salam tuan. Sy ade nak jual emas 916 yg sy ada.

    Nak tanye, jual emas kat PG mcm yg tuan terangkan ni, adakah sama dengan gadai emas? Maksud sy, ada upah simpan pastu kena tebus dlm masa tertentu atau dikira sebagai jual dh xjadi milik kita & xperlu tebus dah?

    Mohon penjelasan.

    • Wksalam. Jual emas yg saya terangkan ini tak sama dengan pajak yang puan maksudkan. Jual emas bermaksud dah tak jadi milik kita. Jika puan ingin maklumat lanjut mengenai pajak ArRahnu boleh baca lebih lanjut di sini.

      • Terima kasih utk respon drpd tuan.

        InshaAllah sy akan whatsapp tuan utk dptkn no staff PG yg terdekat.

  23. assalam..sy ade satu gelang yg sudah patah..emas dr mekah..tu kire emas tulen ke ye?boleh atau tidak sy jual?

    • Wa’alaikumussalam Puan Husna. Puan boleh bawa emas Mekah ke mana-mana kedai emas berdekatan untuk semak ketulenan. Untuk makluman harga emas perhiasan sedang jatuh sekitar RM135/g.

      Jika puan mahu juga jual, boleh ikuti step berikut:-
      1. Daftar percuma dahulu di sini.
      2. Whatsapp saya di sini untuk dapatkan panduan jual emas seterusnya.

  24. assalam..sy ade satu gelang yg sudah patah..emas dr mekah..tu kire emas tulen ke ye?boleh atau tidak sy jual?

    dan boleh sy tau cawangan pg selangor..terima kasih

  25. Salam sy nk jual cincin emas permata 916 …ade nilai x

    • Harga jual emas 916 pada hari ini sekitar RM133/g. Jika berminat puan Aida boleh ikuti langkah berikut:-
      1. Daftar percuma.
      2. Whatsapp saya di http:/msuhaimee.wasap.my untuk dapatkan info staf PG yang terdekat. Set masa ke sana, bawa emas dan salinan buku akaun bank (boleh dapatkan di kaunter bank jika tiada buku).
      3. Duit tunai akan dimasukkan ke dalam akuan bank dalam tempoh 48 jam (Akaun Maybank paling cepat).

      • Salam. Susut nilai berapa percent ye?

        • Wksalam. Susutnilai emas pelaburan adalah di antara 6-9%. Manakala emas perhiasan 916 jenama PG boleh didapati di web. Emas perhiasan 916 jenama lain perlu ditolak sekitar RM5 daripada harga jual emas 916 yang dipaparkan.

        • Sya ad Cincin mas 916 sebab ptah.. klau dijual ad nilai tak

          • Ya ada nilai. Puan Azilah boleh jual cincin emas 916 patah di Public Gold. Puan boleh ikut step di bawah:-
            1. Daftar percuma di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php

            2. Bawa cincin emas 916 yang patah ke kedai Public Gold terdekat. Boleh rujuk alamat cawangan terdekat di https://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php

            3. Dapatkan nilai jualan emas dengan tepat secara percuma. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM163/g tanpa perlu tolak upah.

            4. Perlu asingkan batu dll di kedai emas biasa sebelum jual sebab PG tiada alat khas.

            5. Jika setuju boleh jual dan beri salinan akaun bank utk PG transfer tunai dlm tempoh 24-48 jam. Guna akaun Maybank paling cepat.

            Selesai.

  26. assalamualaikum tuan, nak tanya macam mana nak jual barang kemas tanpa pergi ke cawangan public gold

    • Wa’alaikumussalam en. Mohd ahid. Cara jual emas perlu ikut kaedah yang diluluskan syarak. Penyerahan emas perlu secara fizikal iaitu tuan perlu bawa emas ke kedai Public Gold untuk ditentusahkan ketulenan dan berat gram emas yang hendak dijual sebelum persetujuan kedua-dua pihak. Duit tunai akan diserahkan selepas itu.

  27. Kenapa saya tak boleh nak submit selepas pendaftaran dibuat?

    • Boleh whatsapp nama penuh tuan kepada saya di +60197475788 untuk saya bantu.

      • Harga emas 916 brape 1g Hari Ni..

  28. pm sy nk jual gelang tgn n rantai leher 916 .bley tahu berape bley dpt

    • Ya. Saya dah pm puan. Tq

  29. saya nak jual rantai leher emas 916
    berapa saya boleh dpt satu gram?
    pg cawngan alor setar di mana

    • Ya. Saya dah pm. Terima kasih.

  30. Saya nak jual cincin emas tanpa surat. Boleh ke?

    • Boleh. Eziati hanya perlu daftar percuma dahulu secara online dan bawa emas bersama salinan buku akaun bank untuk pemindahan duit tunai. Boleh dapatkan di kaunter bank jika tiada buku simpanan.

  31. Assalamualaikum.

    Saya nak jual rantai tangan emas 916 anak saya yg putus seberat 3.99g. Berapa RM boleh dapat ye. Ada resit pembelian

    • Wa’alaikumussalam pn. Noraida. Harga jual emas 916 pada hari ini sekitar RM133/g. Jika berat rantai emas 3.99g maka harga jual sekitar RM530. Jika puan bersetuju, terus ikuti langkah yang ditunjukkan dalam posting saya di atas bermula Langkah (1) iaitu daftar percuma secara online di kedai Public Gold
      (2) Lihat harga jual emas 916
      (3) Bawa emas dan dokumen yang diperlukan untuk uji ketulenan dan timbang emas.

  32. Assalam Tuan. Saya ada barang kemas 916 bukan daripada PG yang hendak di jual. Pada jangkaan Tuan, pada masa bila harga boleh cecah lebih daripada RM145-RM150 atau pada harga tertinggi? Sekiranya barangan kemas bukan keluaran PG, saya perlu tolak RM5? Ada berat maksimum yang PG akan terima?

    • Wksalam tuan. Harga jual emas 916 tertinggi telah berlaku pada bulan April 2018 iaitu sekitar RM150/g.

      Untuk emas selain jenama PG, tuan perlu tolak harga jual emas 916 dengan RM5 untuk dapat anggaran kasar harga jual emas. Tiada berat maksimum. PG akan terima untuk uji dan timbang emas yang tuan bawa.

      • Terima kasih atas makluman. Pada jangkaan tuan, bila harga jualan 916 akan cecah harga tertinggi lagi?

        • Ramalan harga emas meningkat tertinggi selepas 2020. Manusia hanya boleh meramal, namun tiada siapa yang mengetahui secara tepat. Mungkin harga mula meningkat akhir tahun 2018. Wallahu’alam.

  33. Salam tuan. Kat johor dmana ada cawangan kedai public gold ni? Sy tggal di kwsan gelang patah

    • Wksalam. Saya dh pm tuan. Tq

  34. assalamualaikum tuan, sy ada seutas gelang kaki 916 yang ingin dijual..boleh sy tau harga emas semasa?dan lokasi area johor? pertanyaan sy yg lainnya, kalau katakan harga yang diberikan dan sy ingin berfikir dulu macam mane ye tuan..boleh ke sy ambil balik dan memikirkan dahulu..jika kena dengan harganya sy terus letak

    • Ya. Saya pm emel puan Mira. Terima kasih.

  35. Saya tak dapat nak daftar, boleh ke saya terus ke cawangan pb untuk jual emas.cawangan pb area kl dekat mana ye.tq

    • Pn. Nurul Hidayah. Saya dah pm emel puan. Cawangan PG ada di Ampang. Tq

  36. Salam Tuan, Saya nak jual gelang aurora saya yg saya beli dalam RM5K. Boleh ke saya jual balik di cawangan Public gold mana2.. Anggaran berapa ye saya boleh dapat tunai?

    • Wksalam puan. Ya boleh. Cuma puan boleh terus hubungi staf Public Gold yang di branch terdekat sebab mereka perlu tahu jenis yang mana untuk kira harga ikut gram. Terima kasih.

  37. Assalamualaikum, saya ada barang kemas iaitu rantai tangan (4) Dan rantai leher (4 utas) berat kesemuanya dlm 72g..Emas 916, kalau boleh sy tahu kiraan tunai yg saya akan dapat, berapa ye tn. Sy juga nak Tanya cwgan PG terdekat Di Shah Alam.
    Tkasih.

    • Wa’alaikumussalam Pn. Nik. Saya dah pm puan. Terima kasih.

  38. Salam..sy nk juai emas brg kemas. Brapa harga jualan utk hari ini? Sy di sungai petani.

    • Wksalam en. Malek. Saya dah pm tuan. Terima kasih.

  39. Salam..sy nak tanya utk dapatkan buku akaun tu macamana eh?mebi dia akan suruh guna slip y dekat atm tu je..bole diterima x?saya area pj..bole dptkan no staff

    • Wksalam. Boleh dapatkan penyata bank secara online dalam format pdf juga. Slip ATM tiada detail pemegang akaun. Saya juga telah pm pn. Ismanizar. Tq

  40. Salam En Suhaimee,sy ada batu (gem stone) boleh jualke?..

    • Wksalam. Maaf, batu (gem stone) tiada diterima untuk dijual.

  41. Assalamualaikum tuan… Saya nak jual emas barang kemas…. Saya berada di besut terengganu

    • Wa’alaikumussalam. Cawangan terdekat di Kota Bahru. Saya pm en. Hanif. Terima kasih.

  42. Salam..saya nk jual kemas saya.
    Berat 30g brp saya boleh.dapat
    Cawangan terdekat disungai.petani dekat mana ya

    • Wksalam. Saya dah pm Ana. Harap maklum dan terima kasih.

  43. Salam.sy ade gelang kaki nk jual berat 2.96g ..di mana PG yg boleh sy jual..sy tinggal di Ipoh perak

    • Wksalam. Harga jual emas 916 dijangka menokok sedikit pada hari esok. Nanti saya pm puan. Tq.

  44. Assalamualaikum,sy ada seutas gelang ingin dijual tp telah kehilangan resit & xsure berapa berat gramnye..adakah PG akan menimbang terlebih dahulu tanpa perlu refer pd resit pembelian asal? Di mana branch PG terdekat di seremban? Terima kasih tuan

    • Wa’alaikumussalam. Ya betul. PG akan timbang dan uji ketulenannya. Branch PG di Seremban ada di 152-1, Block M, Taipan Senawang, Jalan Taman Komersil Senawang 1, Taman Komersil Senawang, 70450 Seremban. Daftar percuma secara online untuk mudahkan urusan di Daftar Percuma Public Gold. Jika tak daftar Eda akan diminta beri kod Introducer. Sila beri kod PG047646 Suhaimee Manaf. Terima kasih.

  45. Assalamualaikum.en..sy bercadang nak jual gelang emas&cincin..mohon tunjuk ajar utk dapat harga yg tinggi..terima kasih

    • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas 916 sedang turun sekarang. Pada hari ini sekitar RM132/g. Jika puan setuju boleh daftar percuma secara online di Daftar Percuma dan maklumkan melalui emel suhaimee@pelaburanemas.org untuk bimbingan seterusnya dari saya.

  46. Sye nak jual cincin emas 916 Berat 1.46g berapa sye leh dpt Dan dimelaka Ade cawangan ker?

  47. Salam, berapa harga jual emas 916 sekarang.. terima kasih

    • Wksalam. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM134/g.

  48. Salam. Bolehkan saya jual loket berbatu dan bermutiara di PG?

    • Wksalam. Ya boleh. Cuma puan perlu asingkan batu dan mutiara dari loket di kedai emas biasa dahulu sebab PG tiada peralatan.

  49. Assalam..sy nk jual rantai tangan yg blum pakai lg utk dapatkan tunai..bila masa yg sesuai ye..kat mana cawangan PG area Puchong..

    • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM135/g. Cawangan PG ada di Sunway. Jika puan setuju boleh daftar percuma secara online di Daftar Percuma.

  50. Assalam
    Saya nk jual rantai tangan berat dalam 25 gram untuk dapatkan tumai. Berapa nilai segram skrg?
    Tinggal area Ipoh. Bila boleh berurusan?

    • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM137/g. Jika puan setuju boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar secara percuma di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php.
      2. Dapatkan lokasi kedai PG yang berdekatan di https://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php.
      3. Bawa bersama emas dan salinan akaun bank (penyata akaun bank pun boleh). Duit tunai jualan akan dipindahkan ke akaun bank puan dalam tempoh 48 jam. Jika ada akaun Maybank lebih cepat urusan pemindahannya. Insya Allah.

      4. Jika mereka minta nombor Introducer boleh berikan nombor PG047646 Suhaimee Manaf.

      Semoga bermanfaat dan terima kasih.

  51. assalam, saya nak jual rantai tangan.. berapa nilai segram sekarang.. saya area batu pahat johor

    • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM138/g. Jika puan setuju boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar secara percuma di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php.
      2. Dapatkan lokasi kedai PG yang berdekatan di https://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php.
      3. Bawa bersama emas dan salinan akaun bank (penyata akaun bank pun boleh). Duit tunai jualan akan dipindahkan ke akaun bank puan dalam tempoh 48 jam. Jika ada akaun Maybank lebih cepat urusan pemindahannya. Insya Allah.

      4. Jika mereka minta nombor Introducer boleh berikan nombor PG047646 Suhaimee Manaf.

      Semoga bermanfaat dan terima kasih.

  52. Pg area shah alam kt mana ya?

  53. Assalammualaikum.. Sy nk tye Kala sy nk jual goldbar pampsuisse 10g boleh dpt rm brape??

    • Wa’alaikumussalam tuan. Harga jual emas 999 hari ini sekitar RM141/g x 10g boleh dapat sekitar RM1,410.00.

      Jika tuan setuju boleh terus ke PG utk jual pamp suisse 10g.

      Tuan perlu bawa salinan no akaun bank tuan dalam pdf pun boleh. Akaun Maybank paling cepat proses bayaran.

      Jika nak daftar online secara percuma boleh ke https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php

      Jika tuan nak daftar di PG boleh beri kod PG047646 Suhaimee Manaf kepada staf kedai PG utk mudah saya follow-up sebab saya dealer sah PG.

  54. Mahu bertanya, jika sy mahu jual goldbar pampsuisee 10g.. Hari ini rm brape 1g Dan ade susut nilai x?

    • Seperti yang saya maklumkan harga jual sekitar RM1,410.00. Bila dah dapat duit tunai, susutnilainya dipanggil inflasi.

  55. Salam tuan. Saya suzaifah. Saya tinggal di gurun. Saya nak jual
    Emas bar 1 gram
    Emas cincin 1 gram…
    Mohon bantuan pihak tuan beri no telefon utk saya hubungi. Terima kasih.

    Ni no saya 011317xxxxxx

    • Wksalam. Ok saya dah pm. Tq

      • Salam.. tuan sy nk jual 2 utas rantai.. 1 rantai putus.. halus shj… bole pm sy or email

        • Wksalam. Ok nanti saya emel puan. Tq

  56. Assalamualaikum. Nak tanya, kalau 10g goldbar PG skrg ni brp harganya ya? Kalau sy di selayang, branch mana yg berdktan dgn sy. Tk.

    • Wa’alaikumussalam pn Hawa. Harga semasa 10g Goldbar sekarang RM1,832 + caj premium RM20 = RM1,852.

      Nak maklum ada promosi untuk pelanggan baharu diskaun 1% hingga 31 Dis 2018 = RM1,814 + RM20 caj premium jumlah akhir = RM1,834 sahaja.

      Cawangan PG berdekatan Selayang ada di Shah Alam. Puan boleh layari Cawangan PG untuk dapatkan alamat dan nombor fon. Dapatkan nama staf apabila berurusan.

      Jika setuju, puan boleh daftar percuma secara online di Pendataran Percuma PG.

      Selepas itu boleh reply posting ini untuk tempahan atau emel suhaimee@pelaburanemas.org atau whatsapp saya terus di http://msuhaimee.wasap.my.
      Terima kasih.

  57. Assalamualaikum..boleh x terangkan kt sy cara2 nk jual emas?sy ade beberapa rantai emas,subang dan ciincin untuk dijual..lg 1 nk tanya kalau cincin emas yg ade batu bole dijual ke?

    • Wa’alaikumussalam. Puan boleh jual emas hiasan 916 di kedai PG. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM141/g.

      Jika puan setuju boleh terus bawa emas ke PG terdekat. Asingkan batu di kedai emas biasa sebab PG tiada alat. Hanya boleh uji ketulenan dengan berat sahaja.

      Dapatkan alamat dan telefon staf di Cawangan Public Gold.

      Puan perlu bawa salinan no akaun bank puan dalam pdf pun boleh. Penyata akaun bank pun boleh. Akaun Maybank paling cepat proses bayaran dlm tempoh 24 jam hari bekerja.

      Jika nak daftar online secara percuma di sini.

      Jika puan nak daftar di PG boleh beri kod PG047646 Suhaimee Manaf kepada staf kedai PG utk mudah saya follow-up sebab saya dealer sah PG.

  58. maaf nak tnya saya ada seutas rantai leher seberat 13.02g. Jika di jual di PG brapa tunai boleh saya dapat.saya di kelantan.

    • Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM141/g x 13.02g, boleh dapat sekitar RM1,835. Jika puan setuju boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar secara percuma di Daftar Percuma.
      2. Dapatkan lokasi kedai PG yang berdekatan di Cawangan Public Gold.
      3. Bawa bersama emas dan salinan akaun bank (penyata akaun bank pun boleh). Duit tunai jualan akan dipindahkan ke akaun bank puan dalam tempoh 48 jam. Jika ada akaun Maybank lebih cepat urusan pemindahannya. Insya Allah.

      4. Jika mereka minta nombor Introducer boleh berikan nombor PG047646 Suhaimee Manaf.

      Semoga bermanfaat dan terima kasih.

  59. Assalammualaikum.. blh sy tahu cawangan di negeri sembilan? Sy nak jual cincin sy, dlm anggaran berapa hrga emas 916?

    • Wa’alaikumussalam. Saya pm puan. Tq

  60. Salam..saya area alor setar..nk Tanya Klau saya nk Jual emas dlm 8 g brapa harga Hari ini

    • Wksalam. Harga jual emas 916 8g puan hari ini sekitar RM1,128. Saya dah beri panduan jika setuju. Harap maklum. Tq

  61. Salam. Nak tanya. PG NIE ada menjual emas bar 999 ? atau dia membeli sahaja.. kalau ad drop num. nanti sy ws.

    • Wksalam. Ya PG ada jual emas bar 999.9. Wan boleh ws saya di http://msuhaimee.wasap.my. Tq

      • Saya xdapat wasap, atau bole PG wasap sy di 017xxxxx35

  62. Salam..saya area Ampang, Selangor..nk Tanya Klau saya nk Jual emas dlm 7g brapa harga Hari ini

    • Wksalam. Harga jual balik emas 916 pada hari ini sekitar RM140/g. Jika puan setuju boleh bawa emas ke Ampang PG branch. Boleh uji ketulenan dan berat secara percuma di PG.

      Boleh dpt alamat kedai PG Ampang di sini.

      Sbb PG hanya transfer duit ke akaun dlm tempoh 24-48 jam, perlu daftar guna nama IC no fon emel dgn no akaun bank. Akaun Maybank paling cepat.

      Jika nak daftar online secara percuma di sini.

      Jika nak daftar di PG boleh beri kod PG047646 Suhaimee Manaf kpd staf PG utk mudah saya followup sbb sy dealer sah PG.

  63. Assalmkm.sy liana.nk jual emas 32.47 gm.berape ye boleh dpt.sy ddk area senawang,serembn.

    • Wksalam. Harga jual balik emas 916 pada hari ini sekitar RM139/g. Jadi liana boleh dapat sekitar RM4,513. Jika liana setuju boleh bawa emas ke PG branch Seremban. Boleh uji ketulenan dan berat secara percuma di PG.

      Boleh dpt alamat kedai PG Seremban di sini.

      Sbb PG hanya transfer duit ke akaun dlm tempoh 24-48 jam, perlu daftar guna nama IC no fon emel dgn no akaun bank. Akaun Maybank paling cepat.

      Boleh daftar daftar online secara percuma dahulu di sini.

      Jika nak daftar di kedai PG pun boleh. Hanya beri kod PG047646 Suhaimee Manaf kpd staf PG utk mudah saya followup sbb sy dealer sah PG.

  64. Assalamualaikum…saya ada rantai tangan seberat 6.74g untuk dijual..berapa rm saya boleh dapat.

    • Wa’alaikumussalam. Harga jual balik emas 916 pada hari ini sekitar RM139/g. Jadi Azeela boleh dapat sekitar RM936. Jika Azeela setuju boleh bawa emas ke PG branch terdekat. Boleh uji ketulenan dan berat secara percuma di PG.

      Boleh dpt alamat kedai PG terdekat di sini.

      Sbb PG hanya transfer duit ke akaun dlm tempoh 24-48 jam, perlu daftar guna nama IC no fon emel dgn no akaun bank. Akaun Maybank paling cepat.

      Boleh daftar daftar online secara percuma dahulu di sini.

      Jika nak daftar di kedai PG pun boleh. Hanya beri kod PG047646 Suhaimee Manaf kpd staf PG utk mudah saya followup sbb sy dealer sah PG.

      • Sy ade gelang emas 916 anggaran berat sy xpasti berape..tpi rse nye dlm 4 or 5 gram jee rse nye….sebab gelang kaki…sy area bangi…Skrng emas harge brpe 1gram

        • Ok nanti saya emel puan Mierul Hayat. Tq

  65. Hai… Saya dah Cuba untuk daftar.. Lepas isi maklumat semua nak Submit.. Pastu ada dia tunjuk user already existed.. Kenapa ye

    • Hai Min. Jika ada paparan ‘User already existed’ bermakna Min pernah daftar. Tak mengapa nanti saya emel Min untuk dapat info lanjut. Tq

  66. Salam..saya mempnyai emas 916 anggaran berat dlm 7-8gram..berapa ya sekira nyer sye hendak jual dan tukar kpd cash di pg..boleh tuan advise?

    • Wksalam. Harga jual emas 916 sekitar RM139/g pada hari ini. Oleh itu puan boleh dapat sekitar RM1000.

      Jika puan setuju boleh terus ke PG terdekat untuk jual emas. Boleh uji ketulenan dan berat secara percuma di PG seterusnya dapat harga lebih tepat.

      Puan boleh dapat alamat kedai PG di https://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php.
      Jika puan setuju dengan harga jual balik di kedai PG, boleh terus jual.

      Puan boleh daftar di kedai PG dan berikan PG code PG047646 Suhaimee Manaf sebagai Introducer agar boleh dapat panduan dan tips seterusnya.

      Puan boleh juga daftar percuma di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php

      Sebab PG hanya transfer duit ke akaun dalam tempoh 24-48 jam, perlu daftar guna nama IC no fon emel dengan no akaun bank. Akaun Maybank paling cepat.

      Puan boleh dapatkan nama staf PG utk mudah saya followup jika ada apa-apa problem.

  67. Assalam. Saya ada rantai tgn dan rantai leher emas 916 kira2 60g yg ingin saya jual di PG. Saya tinggal di ipoh. Blhkah En suhaimee bantu saya

    • Wa’alaikumussalam. Ya boleh. Nanti saya emel puan harga jual 916 pada hari ini. Tq

  68. Assalamualaikum sya nk jual cincin emas tpi sya tidak cukup umur dan saya perlukan duit untuk rawatan mak saya.. Bleh ka sya menjual cincin itu dan jgn risau mak sya yg sruh menjual cincin itu

    • Wa’alaikumussalam. Boleh bawa mak / abang / kakak Rizman bersama sebab nak jual emas perlu berumur 18 tahun dan ke atas. Boleh beri kod Introducer PG047646 Suhaimee Manaf bila tiba di kedai PG. Cawangan PG ada di sini.

      • Assalamualaikum…saya nak jual rantai beserta loket . Boleh tahu cwg PG yang terdekat boleh saya pergi.saya berada di puncak alam selangor.

        • Wa’alaikumussalam. Untuk makluman, PG hanya terima emas tanpa batu. Puan boleh asingkan loket sebelum ke PG terdekat di Sunway. Atau jika puan mahu lihat senarai cawangan PG yang lain boelh layari Cawangan Public Gold.

          Bila tiba di sana, puan boleh berikan kod Introducer PG047646 Suhaimee Manaf. Terima kasih.

        • pm sy whatsapp 016xxxxx43

  69. Salam.. Sy nak tanya dekat pg boleh baiki cincin emas patah tak?dan berapa anggaran baiki? Sy area seremban

    • Wksalam. Maaf di PG tiada servis baiki emas rosak. Tq

  70. Saya nak buat jualan, lokasi paling dekat area shah alam dimana ya?

    • Ok nanti saya pm tuan. Tq

  71. assalamualaikum, saya ada emas 999 2 utas. 1 utas dengan berat 50 gram dan 1 utas dengan berat 20 gram. Adakah ada cara untuk saya jadikan emas saya itu sebagai permulaan untuk saya berniaga emas. Adakah boleh emas 999 saya itu di tukarkan dengan emas 916 beberapa utas dan boleh saya jual secara kecil-kecilan?

    • Wa’alaikumussalam puan. Nanti saya reply dalam emel puan ye. Terima kasih.

      • Saya nak jual gold bar 999.9 ke PG .bagaimana cara utk mendapatkan harga terbaik

        • Harga jual goldbar jenama selain PG hari ini sekitar RM171/g. Jika trade-in boleh dapat harga RM191/g. Harga berubah setiap hari.

          Jika setuju puan boleh ikut step di bawah:-
          1. Daftar percuma di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php

          2. Bawa emas hiasan ke kedai Public Gold terdekat. Boleh rujuk alamat cawangan terdekat di https://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php

          3. Dptkn nilai jualan emas dgn tepat secara percuma. Harga jual emas 999.9 hari ini sekitar RM171/g.

          4. Jika trade-in dgn goldbar PG boleh dapat harga RM191/g.

          5. Jika setuju jual beri salinan akaun bank utk PG transfer tunai dlm tempoh 24-48 jam. Guna akaun Maybank paling cepat.

          6. Boleh beri kod Introducer sy PG047646 Suhaimee Manaf bila diminta staf kedai PG.

          Selesai.

  72. Salam tuan.

    Sekarang masa terbaik untuk beli emas atau jual emas?

  73. As’salam, saya nak tanya macam mana prosedur untuk menjual balik emas di public gold secara offline ya? & sekiranya resit pembelian hilang, still boleh proceed?

    • Wa’alaikumusalam. Ya puan boleh jual semua jenis emas 916 / 999 walaupun tiada resit di Public Gold. Boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar percuma di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php. Jika tak daftar online boleh beri kod Introducer PG047646 Suhaimee Manaf kpd staf di kedai PG.

      2. Bawa emas hiasan ke kedai Public Gold terdekat. Boleh rujuk alamat cawangan terdekat di https://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php

      3. Dptkn nilai jualan emas dgn tepat secara percuma. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM163/g tanpa perlu tolak upah.

      4. Perlu asingkan batu dll di kedai emas biasa sebelum jual sebab PG tiada alat khas.

      5. Jika setuju boleh jual dan beri salinan akaun bank utk PG transfer tunai dlm tempoh 24-48 jam. Guna akaun Maybank paling cepat.

      Selesai.

  74. Assalammualaikum tuan.
    Saya ada 1kg emas jongkong 999.9 yang ingin dijual.
    Apakah kaedah terbaik untuk saya lakukan?
    Terima kasih

    • Wa’alaikumussalam tuan. Cara terbaik untuk tuan jual balik ialah menerusi kedai emas yang tuan beli dulu. Namun jika tuan sukar untuk jual balik di kedai yang sama, saya cadang tuan dapatkan harga jual di Public Gold. Ikuti langkah berikut:-
      1. Daftar percuma di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php.

      2. Bawa emas ke kedai Public Gold terdekat. Boleh rujuk alamat cawangan terdekat di https://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php

      3. Dapatkan nilai jualan emas dengan tepat secara percuma.

      4. Jika setuju boleh jual dan beri salinan akaun bank utk PG transfer tunai dalam tempoh 24-48 jam. Guna akaun Maybank paling cepat.

      Selesai.

  75. Hai, saya berminat untuk jual barang kemas tapi saya tak tahu cara guna public gold, mcm mana ye

    • Hai, untuk jual emas 916/999, puan boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar percuma di https://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php. Jika tak daftar online boleh beri kod Introducer PG047646 Suhaimee Manaf kepada staf di kedai PG.

      2. Bawa emas hiasan ke kedai Public Gold terdekat. Boleh rujuk alamat cawangan terdekat di https://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php

      3. Dapatkan nilai jualan emas dgn tepat secara percuma. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM162/g tanpa perlu tolak upah.

      4. Perlu asingkan batu dll di kedai emas biasa sebelum jual sebab PG tiada alat khas.

      5. Jika setuju boleh jual dan beri salinan akaun bank utk PG transfer tunai dlm tempoh 24-48 jam. Guna akaun Maybank paling cepat.

      Selesai.

  76. Assalamualaikum. Bagaimana nak jual gold bar 999.9 kpd public gold dgn mendapatkan harga yg paling baik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian