Tips Pelaburan Emas

Nak buat pelaburan emas? Memang terdapat banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana?

  1. Barang kemas? Atau
  2. Gold bar atau Jongkong Emas? Atau
  3. Syiling Dinar Emas? Atau
  4. Akaun simpanan emas?
Barang kemas
Gold bar atau jongkong emas
Gold bar atau jongkong emas
Syiling dinar emas
Syiling dinar emas


(Psst… Tolong elak beli barang kemas untuk pelaburan. Nak tahu mengapa? Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini).

Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?

Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia.

Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan bahawa istilah “pelaburan emas” di blog ini adalah berbeza dengan istilah “pelaburan emas” di bank. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:

1. Kaedah pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah.

2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan.

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.

Maksudnya, saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB. Anda buat potongan gaji setiap bulan dan menyangka angka semakin bertambah, namun kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.

Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.

Mulai 2006, anda perlu belanja RM1.00 untuk dapat EMPAT biji karipap. Mulai 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1.00. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2.00! Pada hari ini, ada yang menjual SEBIJI karipap dengan harga RM1.00!

Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.

Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!

Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.

Namun, anda perlu berhati-hati…

Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.

Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!

Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.

Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.

Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam! Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.

Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.

1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual

2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.

3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas

4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas

5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju

6. Caj atau upah atau fee emas yang anda beli

7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas

8. Kadar upah simpan emas

Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.

Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Sebanyak 510,000 dapatan carian 'pelaburan emas' di Google
Setakat hari ini, sebanyak 510,000 hasil pencarian ‘pelaburan emas’ di Google

Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat.

Tak ada masa nak fikir-fikir lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.

Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.

Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba.

Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.

Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang tiada kepastian ada atau tiada.

Jika ada apa-apa persoalan, anda dinasihatkan untuk layari Persoalan Yang Kerap Ditanya (Frequently Asked Questions) sebelum hubungi saya.

Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…

Cara Keluarkan Emas Fizikal Daripada Akaun Simpanan Emas GAP (Gold Accumulation Program)

Anda nak keluarkan emas fizikal daripada Akaun Simpanan Emas GAP (Gold Accumulation Program) di Public Gold?

Caranya amat mudah. Ada dua cara yang anda boleh pilih:-

  1. Ambil sendiri di cawangan Public Gold berdekatan dengan bayar Gold Premium secara tunai di kaunter.
  2. Buat pesanan di dalam akaun GAP menggunakan kemudahan Gold-In-Transit (GIT) Withdrawal. Bayar Gold Premium dan caj kurier berinsurans secara FPX dan tunggu di rumah.

Terpulang kepada keadaan anda. Jika rumah anda terletak berdekatan dengan mana-mana cawangan Public Gold, lebih baik pilih cara 1.

Jika rumah anda jauh dari cawangan Public Gold, lebih baik pilih cara 2.

Kedua-dua cara perlu menepati dua syarat iaitu:-

  1. Anda mempunyai baki minima DUA (2) gram dalam akaun GAP sebab perlu berbaki 1 gram selepas pengeluaran.
  2. Anda perlu bayar Gold Premium seperti yang ditunjukkan di bawah:-
Caj premium pengeluaran emas Public Gold.
Gold Premium untuk setiap pengeluaran emas atau perak secara fizikal daripada akaun emas GAP atau akaun perak SAP.

Keluarkan emas / perak cara ambil sendiri di cawangan Public Gold

Langkah 1: Whatsapp staf di cawangan Public Gold yang terdekat untuk menanyakan stok apa yang ada di sana. Senarai nombor WhatsApp boleh di dapati di sini.

Langkah 2: Tetapkan masa temu janji anda untuk hadir dan ambil stok di cawangan Public Gold tersebut.

Keluarkan emas cara kurier berinsurans

Langkah 1: Whatsapp staf di cawangan Public Gold yang terdekat untuk menanyakan stok apa yang ada di sana. Senarai nombor WhatsApp boleh di dapati di sini.

Langkah 2: Dapatkan invois untuk bayar Gold Premium dan caj kurier.

Langkah 3. Buat bayaran mengikut jumlah invois dengan meletakkan nombor CSO (Customer Sales Order) sebagai rujukan.

Langkah 4: Whatsapp screenshot resit bayaran kepada cawangan Public Gold.

Langkah 5: Boleh lihat status shipping dengan login di web Public Gold dan klik My Shipment. Klik nombor merah di jadual untuk kemaskini alamat penghantaran.

Langkah 6: Tunggu dengan senyuman.

Kadar caj kurier berinsurans

Kadar caj kurier berinsurans bagi Goldbar dan Dinar serta Silverbar adalah terhad dengan nilai maksima RM5,000 sahaja. Oleh itu, berat satu parsel berubah mengikut harga semasa emas atau perak. Berat satu dinar bersamaan dengan 4.25 gram.

Berikut ialah caj Gold-In-Transit yang boleh didapati di web Public Gold.

Caj kurier berinsurans untuk penghantaran emas mengikut jumlah gram ke alamat rumah anda.

Manakala kadar caj Silver-In-Transit di bawah…

Caj kurier berinsurans untuk penghantaran silver mengikut jumlah gram ke alamat rumah anda.

Namun, kadang kala terdapat Goldbar Edisi Terhad yang boleh dikeluarkan secara Gold-In-Transit (GIT) daripada akaun GAP.

Sebagai contoh terdapat 10,000 keping Edisi Terhad 1g Goldbar Frontliners COVID-19 WIRA NEGARAKU yang boleh dikeluarkan secara GIT dari akaun GAP.

Edisi Terhad 1g Goldbar 24K Frontliners COVID-19 dengan tema WIRA NEGARAKU boleh dikeluarkan dari akaun GAP dengan caj Gold Premium RM15 sekeping untuk 2,000 keping yang pertama.

Bermula 13 November 2020, harga Gold Premium dan caj kurier berinsurans bagi setiap keping hanya RM15 terhad untuk 2,000 keping yang pertama dan kedua sahaja. Caj Gold Premium ini bakal dinaikkan setelah batch 2,000 keping yang kedua ini habis dikeluarkan.

Batch 2,000 pertama 1g Goldbar 24k yang boleh dikeluarkan secara GIT dari akaun GAP.
Batch 2,000 kedua 1g Goldbar 24k yang boleh dikeluarkan secara GIT dari akaun GAP.

Anda boleh ikut panduan di bawah untuk pengeluaran secara GIT. Caranya begini:-

  1. Login ke akaun GAP guna web desktop view di fon atau guna PC paling mudah di web Public Gold (klik sini).

👉Nota:
▪️Elakkan guna GAP apps.
▪️Jika masih belum ada PG Code, sila daftar percuma untuk buka akaun GAP dengan klik di sini dan ikuti panduan di emel.

  1. Klik Menu > My GAP > Go To New Site
  2. Klik Menu > Klik GIT WITHDRAWAL. Sila refresh web page jika tiada GIT WITHDRAWAL dipaparkan.
  3. Klik butang merah Troli 🛒dan Add to cart. Isi bilangan gram. Setiap pengeluaran 1g akan dicaj premium RM15 sahaja waktu promosi ini. Terhad 2,000 keping dan caj premium bakal naik selepas itu. Sila refresh web page jika produk habis stok.
  4. Maksima pengeluaran guna GIT ialah 10 keping dalam satu parcel dan caj shipping RM10 sahaja. Jika nak keluarkan 20 keping perlu buat 2 kali transaksi GIT WITHDRAWAL.
  5. Teruskan dan klik SEND TAC NUMBER untuk bayaran secara FPX
  6. Tunggu dengan senyuman di rumah.

Anda boleh juga lihat infografik di bawah sebagai panduan.

Begitulah cara yang mudah nak keluarkan emas fizikal daripada akaun simpanan emas GAP. Tak perlu ke mana-mana untuk dapatkan emas pelaburan yang anda ingin simpan sendiri.

Semoga kita semua selamat dari bahaya wabak COVID-19. Amin

Peluang Pelaburan Emas Bagi Kontraktor Dalam Belanjawan 2021

Peluang Pelaburan Emas Bagi Kontraktor Dalam Belanjawan 2021

Alhamdulillah, intipati Belanjawan 2021 telah pun dikongsikan di pelbagai media sosial. Setiap individu, organisasi atau syarikat yang terlibat boleh ambil peluang manfaatkan bantuan dan peluang yang telah dibentangkan dalam Belanjawan 2021 dengan sepenuhnya.

Di antara peluang yang paling mudah direbut ialah peluang pelaburan emas bagi kontraktor-kontraktor yang dipilih menjalankan projek-projek membina infrastruktur air, elektrik, dan jalan raya, kemudahan kesihatan dan pendidikan, kontraktor kelas G1 hingga G4 yang jalankan projek kecil dan sederhana termasuk bagi penyelenggaraan Jalan Persekutuan dan penyelenggaraan rumah PPR, juga bagi kontraktor pembinaan di bawah Skim Pembiayaan Kontrak Ekspres (SPiKE), projek Lebuhraya Pan Borneo, Landasan Berkembar Elektrik Gemas – Johor Bahru dan Landasan Berkembar Lembah Klang Fasa Pertama.

Bagaimana peluang pelaburan emas bagi kontraktor ini dapat dimanfaatkan?

Jawapannya mudah sahaja..

Kontraktor yang diluluskan dalam mana-mana pembiayaan boleh membeli emas pelaburan dengan pembiayaan yang diterima dalam akaun Gold Accumulation Program (GAP) seterusnya boleh mendapatkan kembali wang tunai ke dalam akaun Syarikat melalui kemudahan Ar-Rahnu dalam masa hanya 2 hari bekerja.

Dapat tunai segera pajak gadai Arrahnu Koperasi Dagang Emas (KDE) di Public Gold.
Tidak perlu ke mana-mana pejabat Ar-Rahnu untuk pajak emas pelaburan anda untuk dapat tunai dan juga tebus balik bila gunakan kemudahan Ar-Rahnu dalam Akaun GAP

Akaun GAP boleh dibuka secara individu samada akaun Dewasa (18 tahun ke atas) atau Junior (bawah 18 tahun) dan juga atas nama syarikat atau organisasi yang berdaftar. Pendaftaran adalah percuma dan akaun simpanan emas pelaburan GAP akan diaktifkan bila terdapat pembelian emas dengan nilai minima RM100 sahaja. Nama anda tidak akan dimasukkan dalam CCRIS atau CTOS apabila menggunakan kemudahan Ar-Rahnu dalam akaun GAP.

Screenshot menu Ar-Rahnu dalam akaun GAP.

Klik di sini untuk mendaftar Akaun simpanan emas pelaburan GAP.

Setelah akaun GAP dibuka, kontraktor boleh membeli emas 24k dalam akaun GAP dengan jumlah nilai projek yang akan dijalankan. Baki emas akan disahkan dalam penyata dalam tempoh 3-5 hari bekerja. Jika menggunakankaedah bayaran melalui FPX, baki akan dikemaskini dalam tempoh kurang dari 24 jam.

Kemudian, kontraktor boleh memohon pembiayaan Ar-Rahnu agar wang tunai pembiayaan Ar-Rahnu dimasukkan semula ke dalam akaun bank syarikat dalam tempoh 2 hari bekerja tanpa perlu ke mana-mana bank (semuanya dijalankan atas talian) untuk melaksanakan dan menyiapkan projek-projek yang terlibat dalam tempoh 6 bulan dari tarikh pembiayaan Ar-Rahnu.

Kadar pembiayaan Ar-Rahnu yang diluluskan ialah 70% dari harga emas semasa. Manakala kadar upah simpan pula hanyalah 1% dari nilai marhun (kadar yang diluluskan). Lebih cepat tebus, lebih murah kadar upah simpan. Memandangkan harga emas semakin meningkat, terdapat peluang untuk dapat nilai marhun yang tinggi.

Selepas siap projek dan pembayaran diterima, Syarikat kontraktor boleh menebus kembali emas pelaburan ke dalam akaun GAP dengan menggunakan duit yang diterima.

Untuk makluman, proses tebus balik emas yang dipajak dalam akaun GAP boleh dilakukan mengikut jumlah gram emas yang termampu bayar (dalam gandaan minima 1 gram sahaja). Berbeza jika anda pajak seketul Goldbar 100g atau 250g secara fizikal kerana anda terpaksa menebus kembali dalam jumlah yang banyak sekaligus untuk dapatkan semula Goldbar anda.

Akhirnya emas dapat, duit tunai pun dapat untuk jalankan projek, projek pun siap, kontraktor dapat bayaran dari projek dan boleh tebus semula emas pelaburan yang digadaikan di Ar-Rahnu.

Untuk makluman, transaksi jual, beli dan pajak dalam akaun GAP ini telah disahkan patuh syariah oleh Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor yang juga merupakan Panel Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia.

Sijil patuh syariah GAP Public Gold 291017
Sijil patuh syariah akaun Gold Accumulation Program (GAP) yang telah dikeluarkan oleh Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor pada 29 September 2017.

Alhamdulillah.. semoga anda diberi kefahaman. Memang sangat mudah untuk jadi kaya jika ada ilmu pelaburan emas digabungkan dengan pembiayaan Ar-Rahnu.

Klik di sini untuk mendaftar Akaun simpanan emas pelaburan GAP.

#Pelaburanemas #Belanjawan2021 #kontraktor #Ar-Rahnu #akaungap

Edisi Khas 24K Wafer Emas Koperasi Tentera Sempena Ulang Tahun Ke-60

Edisi Khas 24K Wafer Emas Koperasi Tentera telah dilancarkan pada 5 November 2020 sempena menyambut Ulang Tahun Koperasi Tentera Ke-60.

Goldbar 1 gram Edisi Khas Koperasi Tentera ini ditempah khas di kilang Public Gold yang terletak di Pulau Pinang, Malaysia. Edisi Khas Wafer Emas 1g 24K ini dibuat dengan design yang sangat gah!

Lihatlah bagaimana gahnya Edisi Khas 1g Goldbar 24K Koperasi Tentera seperti yang ditunjukkan di bawah…

Edisi Khas 1g Wafer Emas 24K Koperasi Tentera yang ditempah khas di Public Gold, Pulau Pinang.

Hebat dan gah!

Ciri-ciri Goldbar 1g Emas 24K Edisi Khas Koperasi Tentera

  • Berat: 1 gram
  • Saiz wafer / goldbar: 9mm (Width) x 15mm (Length) x 0.6mm (Thickness)
  • Goldbar 1g ini dimeteri (sealed) sekali dengan sijil ketulenan dalam sekeping kad bersaiz kad ATM di belakang.
  • Ketulenan disahkan Assayer bertauliah antarabangsa.
  • Emas dikilangkan di Turki oleh Nadir Metal Rafineri yang diiktiraf antarabangsa.
  • Edisi khas 1g wafer emas Koperasi Tentera ini terhad hanya sebanyak 20,000 keping sahaja.

Jangan terlepas peluang keemasan ini untuk mendapatkan dan simpan edisi khas ini sebagai koleksi untuk sempena Sambutan Ulang Tahun Koperasi Tentera Ke-60!

Dapatkan Edisi Khas 24K Jongkong Emas Koperasi Tentera dan Ar-RahnuKT di 25 cawangan di seluruh Malaysia dengan klik di sini.

Seperti yang diketahui umum, Public Gold yang ditubuhkan sejak 2008 telah mengeluarkan banyak goldbar edisi khas seperti berikut:-

#KoperasiTentera #PublicGold #20000KepingSahaja #24KJongkongEmas #SambutanKe-60

TERHAD! 1 Dinar 999 Mesra Ar-Rahnu Percuma 1 Goldcard Folder

Promosi Belian 1 Dinar 999 Mesra Arrahnu

Kepada peminat 1 Dinar mesra Ar-Rahnu, ada tawaran istimewa bermula 25 September 2020 hingga 30 September 2020 ini 

Harga RM1,152.00 sahaja dan siap masuk Shipping ke alamat rumah.

Ada percuma 1 unit Goldcard Folder!

Belian tanpa promosi kena pergi ambil sendiri dan tiada percuma apa-apa.

Tapi bilangan TERHAD! Hanya ada 400 lebih keping sahaja!

Setakat sekarang ini baki 300 keping lebih sahaja!

Cepat buat belian sebelum habis! Boleh guna kad kredit juga!

Klik di sini untuk terus buat belian 1 Dinar mesra Ar-Rahnu.

1 Dinar 999 Promosi PG Museum 25-30 September 2020

Jika beli di web Public Gold harga keseluruhan RM1,160.00 (Semenanjung) atau RM1,165.00 (Sabah & Sarawak). Kena ambil sendiri di branch PG terdekat pula!

Tapi offer malam ini hingga habis stok hanya RM1,152 selepas guna KUPON SMO20OFF sebelum Checkout.

Harga termasuk shipping ke suruh negara walau ke Sabah atau Sarawak!

Harga 1 Dinar 999 Pubic Gold RM1150
1 dinar 24K tempatan Public Gold mesra Ar-Rahnu

Step 3: Klik Shopping, slide ke kanan dan cari PGMall. Tap Get Deal di PGMall.

Step 4: Mula shopping di PGMall dan cari banner 1 dinar seperti di atas, isi Coupon Code berikut sebelum Checkout:

a. Jika anda pertama kali shopping di PGMall sila isi SMONEW25 boleh dapat diskaun RM25 atas belian minima RM80!

b. Jika anda shopper sediada sila isi SMO20OFF boleh dapat diskaun RM20 atas belian minima RM100!

c. Jika dah guna kedua-dua kupon di atas, boleh isi SMOSHIP8 untuk Free Shipping atas belian minima RM80!

Nota: Offer kod diskaun tamat 11.59pm 30 September 2020.

Psstt.. macam-macam offer yang PGMall, PG Museum dan PG Jewel buat sehingga 30hb September 2020.

Ikuti langkah di atas untuk dapat pulangan tunai dan juga diskaun!

Lekas-lekas la order sebelum kehabisan. Boleh guna kad kredit juga!

Tawaran Berakhir Dalam Masa…

Promosi Pelaburan Emas Sempena #MERDEKA!

Ada promosi pelaburan emas sempena #MERDEKA!

Seperti yang sedia maklum, harga emas semakin meningkat sejak wabak COVID-19 melanda negara dan seluruh dunia. Harga emas semalam RM285/g dah naik RM290/g pada hari ini.

Dengan situasi PKPP dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020, ramai yang dah mula terkesan! Ramai yang mula diberhentikan kerja akibat arahan tutup kedai, restoran, pejabat, kilang dan pejabat.

Apa persediaan kewangan yang perlu dilakukan sebelum anda atau orang yang tersayang mengalaminya? Jawapannya hanyalah satu iaitu dana kecemasan.

Persediaan dana kecemasan dalam bentuk kalis inflasi iaitu samada emas atau perak (silver) perlu ada pada setiap keluarga sebagai persediaan menghadapi kemelesetan ekonomi dalam tempoh 3 hingga 4 bulan dari sekarang (Sumber: Bloomberg 30 Mei 2020).

Emas dan perak kalis inflasi kerana logam ini mempunyai nilai intrinsik manakala duit kertas yang disimpan dalam bank atau yang ada ditangan tiada nilai intrinsik.

“Wang tidak mempunyai nilai intrinsik, hanya nilai relatif. Nilainya diukur dengan kemampuan menukarnya dengan sesuatu yang bernilai kepada pemiliknya… “

– Alan Gotthardt

Maksudnya, duit kertas akan semakin lemah berbanding emas dan perak.

Sasaran sekurang-kurangnya 10 Dinar (RM12,294) atau 50g goldbar (RM14,363) dalam 4 hingga 10 bulan akan datang.

Goldbar 24k Bungamas Public Gold  10g, 20g dan 50g yang mesra Ar-Rahnu
Contoh Goldbar 24k Bungamas Public Gold 10g, 20g dan 50g yang mesra Ar-Rahnu

Jika anda minat simpan dalam bentuk perak boleh sasarkan simpanan sekurang-kurangnya 2 kilogram (RM4,588 X 2 = RM9,176) dalam 4 ke 10 bulan akan datang.

Alhamdulillah sempena Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos 2020, ada promosi belian Goldbar / Dinar / Silver sehingga Selasa jam 11.59pm 1/9/2020.

Semua belian emas / perak boleh EPP4 (bayaran deposit booking dalam tempoh 4 bulan) atau EPP10 (bayaran deposit booking dalam tempoh 10 bulan) waived / tanpa caj EPP Premium

EPP bermaksud Easy Payment Purchase bayaran deposit keselamatan yang telah disahkan patuh syariah. Maknanya kedai emas Public Gold yang telah disahkan patuh syariah sejak 2017 akan simpan deposit anda sehingga selesai bayaran dan akad berlaku ketika anda dapat emas.

EPP Premium pula bermaksud, terdapat caj untuk kemudahan EPP sekitar RM1.00 setiap gram emas. Bermakna jika anda beli 50g Goldbar akan ada caj EPP sebanyak RM50. Caj EPP ini dimansuhkan sehingga jam 11:59pm 1/9/2020.

Harga belian menggunakan kemudahan EPP ini akan kekal semasa pesanan pada hari ini sehingga bulan ke-10 walaupun harga emas / perak pada ketika itu dah naik! Jadi, anda tak perlu risau walaupun ada kenaikan harga sepanjang tempoh EPP10. 

Contoh harga belian 1 Dinar mesra Arrahnu secara EPP:

1 dinar 24K tempatan Public Gold mesra Ar-Rahnu
Jadual bayaran 1 dinar EPP10 Merdeka 2020

Promosi kepada anda yang masih belum ada PG Code:

Beli minima 1 Dinar / 10g Goldbar BungaMas / 250g silver. FREE Gold card folder.


Alang-alang Simpan Emas.. Simpanlah sebagai Dealer Public Gold

Memandangkan ramai pakar ekonomi mencadangkan agar setiap orang mempunyai 2 atau 3 sumber pendapatan, di sini terdapat peluang untuk anda membina pendapatan pasif melalui program referral.

Program referral merupakan program yang sah di sisi undang-undang dan bukan skim cepat kaya. Anda beli produk dan syarikat akan memberi insentif jika anda perkenalkan kepada yang lain menggunakan kod ID anda. Mudah sahaja!

Sepertimana anda makan di sebuah restoran yang anda dapati masakannya sangat lazat.. tanpa sengaja anda rekomen kepada sahabat handai atau ahli keluarga dekat dan jauh untuk makan di restoran tersebut.

Anda ambil gambar dan share di FB, Insta, Blog atau Whatsapp gambar-gambar kedai, menu, lauk pauk, malah selfie anda sedang menikmati juadah yang dihidangkan.. tak lama kemudian ada yang tanya lokasi dan berapa harga dan sebagainya. Namun, anda tak dapat apa-apa insentif dari restoran tersebut kan? 😊

Jika anda berminat nak mulakan bisnes yang menjana pendapatan pasif yang berpanjangan dan boleh diwarisi, anda disarankan mengambil peluang untuk mendapatkan status Dealer di Public Gold.

Apa Kelebihan Dealer Public Gold?

Terdapat banyak kelebihan sebagai Dealer Public Gold yang di antara yang yang terpenting ialah potensi menjana pendapatan pasif sehingga 4-5 angka yang berterusan walaupun anda tidak bekerja.

Berikut disenaraikan beberapa lagi kelebihan sebagai Dealer Public Gold:-

  1. Referral Link khas untuk daftar pelanggan baharu secara online. Bermaksud, anda tak perlu simpan stok emas untuk dijual. Apabila pelanggan daftar dengan anda dah boleh terus beli di kedai Public Gold dan anda diberi insentif!
  2. Insentif 1.0% (Normal Dealer), 1.5% (Priority Dealer) dikira daripada semua pembelian (Purchase) emas PG samada peribadi / customer.
  3. Insentif 0.3% untuk semua jual balik (Buyback) emas peribadi / customer.
  4. Semua insentif dibayar setiap bulan pada 20hb.
  5. Staf percuma membantu urusan akaun simpanan GAP dan transaksi jual beli emas.
  6. Group Whatsapp Dealers percuma di branch masing-masing untuk dapat hebahan / promosi PG.
  7. Group Telegram percuma info, tips dan panduan pelaburan emas perak.
  8. Mendapat status Super Shopper / Premium Shopper di PGMall.my seterusnya mendapat cashback sehingga 3.5% atas setiap belian peribadi dan pelanggan yang mendaftar menggunakan Referral link anda.
  9. Status Dealer yang tiada tarikh luput.

Alang-alang beli emas, belilah sebagai Dealer sebab anda hanya perlu tambah RM200 sahaja untuk Wealth card 0.5g Goldbar yang ada nama anda dicetak di atas kad dengan status Dealer.

Alhamdulillah sempena #MERDEKA ini, ada juga promosi Dealer sehingga Selasa jam 11.59pm 1/9/2020.

Pilihan 1: Normal Dealer (ND)

Beli 8 Dinar Local atau 
Beli 30g BungaMas atau
Beli 2kg Silver

 + Wealth Card RM200 untuk dapat 1.0% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya. Boleh EPP4 atau EPP10 tanpa perlu bayar caj EPP Premium.

Pilihan 2: Priority Dealer (PD)

Beli 16 Dinar Local atau 
Beli 50g BungaMas atau
Beli 4kg Silver

 + Wealth Card RM200 untuk dapat 1.5% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya. Boleh EPP4 atau EPP10 tanpa perlu bayar caj EPP Premium.

Kod Promosi: FBLive Syukor Hashim MERDEKA (Wajib diisi di Remarks sebelum tanda ‘I Agree’ semasa buat pesanan dalam sistem PG)

Cara membuat pesanan

1. Pesanan 1 Dinar Local mesra Arrahnu:

Promosi pembelian Dinar Emas 24K secara EPP sehingga 10 bulan yang mesra Arrahnu ini boleh dibuat sendiri oleh anda. Hanya perlu Login dengan PG Code  dan password sendiri. Jika tiada PG code boleh daftar percuma dengan password sendiri di Daftar Public Gold di sini (opens in a new window). Kemudian boleh isikan nombor IC tanpa sengkang di Username dengan password semasa daftar.

Selepas daftar boleh terus Login di web PG (opens in a new window) (boleh terus login kepada anda yang telah ada PG Code). Abaikan notis kemaskini profil dan bank info dan terus klik Menu dan Order seperti paparan GIF di atas.

Anda disarankan menggunakan kemudahan FPX tanpa caj agar sistem boleh kemaskini maklumat bayaran segera ebrbanding mengguanakan BANKING manual upload..

2. Pesanan 30 gram Goldbar BungaMas mesra Arrahnu:

Promosi pembelian 30 gram Goldbar / 50 gram Goldbar BungaMas 24K (8 Dinar atau 16 Dinar / 2 kg Silverbar / 4kg Silverbar) secara EPP sehingga 10 bulan yang mesra Arrahnu seterusnya dapat status Dealer ini boleh dibuat sendiri oleh anda. Hanya perlu Login dengan PG Code  dan password sendiri.

Jika tiada PG code boleh daftar percuma dengan password sendiri di Daftar Public Gold di sini (opens in a new window). Kemudian boleh isikan nombor IC tanpa sengkang di Username dengan password semasa daftar.

Cara beli 30g goldbar Bungamas promosi dealer Public Gold sempena #MERDEKA

Selepas daftar boleh terus Login di web PG (opens in a new window) (boleh terus login kepada anda yang telah ada PG Code). Abaikan notis kemaskini profil dan bank info dan terus klik Menu dan Order seperti paparan GIF di atas.

  1. Selepas Login, Klik Menu, Order, Purchase Order.
  2. Isi 10g di ruangan carian.. Klik Search.. pilih item 10 g goldbar BungaMas. Add to cart. Ulang untuk 20g (30g untuk ND atau 50g untuk PD). Begitu juga jika nak upgrade dealer dengan beli Dinar. Pilih 1 Dinar x 3, 5 Dinar = 8 Dinar untuk ND (16 Dinar untuk PD). Klik troli sebelah atas kanan.
  3. Proceed to next page. Pilih branch, pilih EPP Payment.
  4. Pilih EPP10 
  5. ISI REMARKS WAJIB SEBELUM KLIK NEXT FOR PAYMENT: FBLIVE SYUKOR HASHIM MERDEKA.
  6. Hanya untuk upgrade Dealer sahaja: Ulang Step 2 untuk order Wealth Card RM200 (Full Payment). Abaikan jika dah Dealer atau belian biasa.
  7. Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.

Itu sahaja.

Jangan tunggu lama-lama sebab tempoh promosi hanya tinggal…

Maaf.. promosi dah tamat.. 😊

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian