Tips Pelaburan Emas

Nak buat pelaburan emas? Memang terdapat banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana?

  1. Barang kemas? Atau
  2. Gold bar atau Jongkong Emas? Atau
  3. Syiling Dinar Emas? Atau
  4. Akaun simpanan emas?
Barang kemas
Gold bar atau jongkong emas
Gold bar atau jongkong emas
Syiling dinar emas
Syiling dinar emas


(Psst… Tolong elak beli barang kemas untuk pelaburan. Nak tahu mengapa? Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini).

Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?

Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia.

Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan bahawa istilah “pelaburan emas” di blog ini adalah berbeza dengan istilah “pelaburan emas” di bank. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:

1. Kaedah pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah.

2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan.

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.

Maksudnya, saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB. Anda buat potongan gaji setiap bulan dan menyangka angka semakin bertambah, namun kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.

Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.

Mulai 2006, anda perlu belanja RM1.00 untuk dapat EMPAT biji karipap. Mulai 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1.00. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2.00! Pada hari ini, ada yang menjual SEBIJI karipap dengan harga RM1.00!

Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.

Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!

Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.

Namun, anda perlu berhati-hati…

Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.

Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!

Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.

Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.

Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam! Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.

Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.

1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual

2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.

3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas

4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas

5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju

6. Caj atau upah atau fee emas yang anda beli

7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas

8. Kadar upah simpan emas

Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.

Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Sebanyak 510,000 dapatan carian 'pelaburan emas' di Google
Setakat hari ini, sebanyak 510,000 hasil pencarian ‘pelaburan emas’ di Google

Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat.

Tak ada masa nak fikir-fikir lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.

Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.

Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba.

Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.

Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang tiada kepastian ada atau tiada.

Jika ada apa-apa persoalan, anda dinasihatkan untuk layari Persoalan Yang Kerap Ditanya (Frequently Asked Questions) sebelum hubungi saya.

Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…

Ketahui 7 Jenis Emas 999 Dijadikan Emas Koleksi Terkini

Adakah emas 999 sesuai untuk dijadikan koleksi emas terkini bagi kaum lelaki? Begitulah persoalan yang sering ditanya kerana pada masa ini ramai yang telah ada serba sedikit ilmu berkaitan dengan emas.

Beza emas pelaburan versus emas hiasan
Perbezaan antara emas pelaburan 999 dan emas perhiasan 916.

Saya kira wanita adalah golongan yang sinonim dengan emas. Kalau tak, takkanlah wujud filem “Mami Jarum” satu ketika dahulu kan? Mak-mak dan nenek-moyang kita memang sangat arif tentang nilai emas. Bila ada peluang mereka pastinya menambah koleksi emas sehingga menjadi hobi. Dikumpulnya emas tak kisahlah emas jenis 916 atau emas 999 sehingga berpuluh-puluh jenis yang mungkin mencecah berkilogram beratnya.

Nenek-moyang kita sangat faham bahawa di dalam situasi kecemasan yang perlu wang segera, emas yang mereka simpan boleh digadai atau dipajak bila-bila masa. Kecairan emas adalah sama laju seperti wang tunai.

Namun kebiasaanya, ketulenan emas yang disimpan atau dijadikan koleksi merupakan emas 916. Jika anda sedang mencari emas koleksi terkini, anda sering kali mungkin akan mengikut trend semasa dan mengumpul emas 916. Walhal terdapat perbezaan yang ketara di antara emas 999 berbanding emas 916 seperti ditunjukkan. 

Tahun 2020 telah menjadi tahun yang takkan kita lupakan. Bermula akhir tahun 2019, wabak Covid-19 telah menyerang seluruh dunia dan telah mula merebak ke Malaysia pada tahun 2020 menyebabkan ramai yang terjejas pendapatan malah tak kurang juga yang hilang sama sekali punca pendapatan.

Bagi mereka yang menjadikan simpan emas sebagai kemestian seolah-olah hobi, dalam situasi sukar, pastinya emas itu menjadi ‘talian hayat’ buat mereka. Dianggarkan simpanan emas 999 sebanyak 200g mampu menampung kos sebuah keluarga kecil untuk survive sekurang-kurangnya 6 hingga 12 bulan sekiranya mereka hilang punca pendapatan. Jadi mereka akan ada sedikit ‘masa kecederaan’ untuk memulakan bisnes atau mencari pekerjaan lain.

Keseronokan atau hobi menyimpan emas telah menyelamatkan kekayaan penyimpannya. Penyimpan semakin berdisiplin dan kekayaan semakin bertambah!

Coin 1 Dinar Boleh Dijadikan Sebagai Koleksi Emas Pelaburan

Coin 1 dinar Public Gold
Coin 1 dinar Public Gold merupakan syiling emas yang popular dan diterima Ar-Rahnu di seluruh Malaysia. Boleh didapati daripada akaun GAP atau PGMall (klik di sini untuk tahu harga semasa).

Jika ada bajet dalam sekitar RM1,200 (pada tarikh posting ini dipost), boleh beli syiling emas 1 dinar (4.25 gram). Beli dan simpan sendiri. Coin 1 dinar biasanya harga per gram lebih murah berbanding item yang lebih kecil seperti gold bar 1 gram atau setengah dinar. Ini disebabkan coin 1 dinar dikeluarkan khas untuk tujuan pelaburan, sedangkan gold bar 1 gram dan setengah dinar biasanya dijual sebagai “item koleksi” ataupun sebagai “hadiah” yang menyebabkan harganya lebih mahal.

Jika anda berminat untuk dapatkan coin 1 dinar, anda dah tak perlu risau bagaimana nak ambil coin 1 dinar yang anda beli di Public Gold.

Pada masa ini, terdapat servis penghantaran berinsurans ke alamat kediaman anda tanpa perlu susah-payah mencari cawangan terdekat. Ini adalah disebabkan pelanggan Public Gold telah melebihi 650,000 dan bagi mengelakkan kesesakan di branch dan risiko jangkitan wabak Covid-19, Public Gold telah menyediakan servis pos berinsurans terendah di Malaysia. Jika emas yang anda beli tak sampai, Public Gold akan hantar yang baru!

Cuma anda dinasihatkan tidak mendedahkan kepada sesiapa pun kandungan parcel anda. Selepas selesai buat tempahan / bayaran, anda hanya perlu tunggu sahaja pihak courier menghantar SMS atau Whatsapp atau Emel apabila emas akan dihantar pada hari tersebut.

Koleksi Emas Public Gold

Sebagai penyimpan emas, saya bukanlah seorang yang minat untuk kumpul emas koleksi. 

Tapi apabila syarikat pengeluar emas pelaburan terbesar di Malaysia Public Gold mengeluarkan item yang akan jadi kenangan dan sejarah dalam hidup, rasa rugi kalau tak simpan beberapa keping sebagai kenangan.

Emas koleksi ni biasanya dijual dengan harga yang lebih tinggi. Tapi bila nak gadai di Ar-Rahnu, nilainya sama macam emas lain juga. Design pada kad tu tak memberi nilai tambah bila nak gadai.

Emas 1 gram, tetap 1 gram juga walau apa pun designnya.

Permainan emas koleksi ini tak boleh disamakan dengan emas pelaburan yang lain. Nilainya dianggap mahal hanya bagi peminatnya sahaja.

Macam nombor plat kenderaan.

Ada orang sanggup bayar harga beratus ribu ringgit hanya semata-mata nombor plat sahaja.

Padahal ia hanyalah sekadar nombor!

Orang biasa macam kita tak faham. Tapi bagi peminat nombor plat, lain pula sudut pandang mereka sebagai peminat atau pengumpul emas koleksi terkini.

Walaupun saya bukan peminat emas koleksi, tapi bila keluar design special macam ini, rasa ralat kalau tak simpan walaupun beberapa keping.

Simpanlah beberapa keping sebagai kenangan.

7 Jenis Emas Koleksi Terkini

Berikut merupakan 9 jenis emas 999 dalam bentuk dinar dan gold bar yang mudah didapati di Malaysia dan semakin diminati ramai pengumpul / collectors:

  1. Emas koleksi dinar 999 tempatan setengah dinar, satu dinar, lima dinar dan sepuluh dinar.
  2. Emas koleksi goldbar 999 tempatan BungaMas, Tai Fook dan Klasik.
  3. Emas koleksi edisi terhad karakter animasi seperti Boboiboy dan Disney (keluaran Aurora Italia).
  4. Emas koleksi edisi terhad karakter superhero / villain seperti Marvel (keluaran Aurora Italia).
  5. Emas koleksi edisi terhad siri Masjid / bulan Hijriah / Perayaan (keluaran PG Gold Museum).
  6. Emas koleksi edisi terhad liga bolasepak (keluaran Aurora Italia).
  7. Emas koleksi edisi terhad corak umum (keluaran PG Gold Museum).

Pada masa ini, terdapat emas koleksi terkini Public Gold yang baru dilancarkan: Masjid Hagia Sophia.

Emas koleksi terkini Public Gold Edisi Masjid Hagia Sophia terhad hanya 30,000 keping sahaja. Boleh didapati daripada akaun GAP dan PGMall.
Emas koleksi Public Gold Masjid Hagia Sophia
Caj Gold Premium emas koleksi Public Gold Masjid Hagia Sophia, Turki hanyalah RM20 melalui akaun GAP menggunakan kemudahan Gold-In-Transit (GIT Withdrawal).

Terdapat pelbagai emas koleksi Public Gold yang boleh anda dapatkan dengan caj Gold Premium bermula RM10 hingga RM100 (bergantung kepada edisi emas koleksi). Jika edisi koleksi emas yang dikeluarkan tidak terikat dengan apa-apa kontrak, maka caj Gold Premiumnya sekitar RM10 hingga RM20 sahaja. Manakala jika terdapat kontrak dengan sesuatu jenama esklusif maka caj Gold Premium boleh mencecah sehingga RM100.

Kos pos berinsurans melalui GIT Withdrawal akaun GAP buat masa ini serendah RM10 ( Semenanjung) / RM20 ( Sabah Sarawak).

Jika anda mahu buka akaun GAP dengan belian serendah RM100 untuk dapat 0.3+++ gram emas dan mula keluarkan emas koleksi terkini apabila cukup 2 gram ke atas, anda boleh daftar percuma sekarang di Pendaftaran Akaun GAP.

Semoga bermanfaat.

Cara Buka Akaun GAP (Gold Accumulation Program) Bagi Yang Tiada PG Code.

Anda nak buka akaun GAP (Gold Accumulation Program) atau akaun simpanan emas patuh syariah?

Nak beli emas akaun GAP Public Gold?

Anda cuba klik pada butang BUY NOW! di atas tapi anda tiada PG Code untuk Login ke web Public Gold?

Tiada PG code nak buka akaun GAP

Jangan bimbang, di sini saya tunjukkan anda cara nak buka akaun GAP dengan pantas. Minima pembelian emas ke dalam akaun GAP hanyalah sebanyak RM100 sahaja.

Langkah yang saya tunjukkan di bawah boleh diikuti dengan mudah sekiranya anda telah ada akaun bank dengan kemudahan perbankan internet kerana pembelian minima RM100 dilakukan menggunakan platform FPX.

Namun, sekiranya anda tiada akaun bank untuk melakukan transaksi FPX secara atas talian, anda boleh Hubungi saya melalui Whatsapp di sini (opens in a new window).

Untuk teruskan, sila ikuti langkah-langkah di bawah:-

Langkah 1:

Daftar di Borang Daftar Akaun Emas GAP dan isikan maklumat pada borang.

*Nota penting: Ambil emas sendiri di Branch hanya untuk belian 50 gram atau 10 Dinar ke atas SAHAJA. Emas dengan berat kurang daripada itu hanya layak menggunakan khidmat pos berinsurans yang dinamakan Gold-In-Transit (GIT) di dalam sistem bagi mengelakkan kesesakan di Branch dan tarikh temujanji yang terlalu jauh ke hadapan.
Isi nama penuh sama seperti yang dicatat dalam Kad Pengenalan (BIN / BINTI ditaip penuh).
Isi no. IC tanpa sengkang (Contoh: 71234567890)
Isi nombor tanpa sengkang.
Isi alamat e-mel

Atau

Klik link Whatsapp ini (opens in a new window) untuk dapatkan PG Code sementara anda. Atau anda boleh salin dan tampal perkara 1 hingga 7 di bawah ini ke dalam mesej whatsapp untuk hantar kepada saya Suhaimee di +60197475788.

Cara buka akaun GAP Public Gold di Whatsapp.

Salam En. Suhaimee. Saya ingin buka akaun simpanan emas GAP. Berikut ialah maklumat saya:

Nama penuh (seperti dalam IC): pastikan BIN atau BINTI ditaip penuh

NRIC atau Kad Pengenalan:

No. telefon:

Emel:

Branch PG: boleh lihat di sini (opens in a new window).

Nanti tuan wasap PG Code untuk saya login dengan password IC tanpa sengkang.

Terima kasih.

Cara buka akaun GAP Public Gold dengan isi maklumat di Whatsapp.

Langkah 2:

Anda akan dapat emel PG code daripada Public Gold. Anda boleh terus login sementara menggunakan PG code sebagai Username dan IC tanpa sengkang sebagai Password di web Public Gold (opens in a new window).

Nota penting: PG code untuk login sementara ini hanya sah dalam tempoh 7 hari sahaja. Selepas 7 hari, akaun sementara anda akan dibekukan dan tidak dibenarkan mendaftar semula. OLeh itu, sila rancang pembelian emas pertama anda agar tiada masalah teknikal berlaku semasa pembelian pertama nanti.

Selepas login, anda boleh terus klik MENU > HOME. Kemudian klik butang GAP BUY NOW.

BUY NOW akaun GAP Public Gold

Langkah 3:

Teruskan sehingga anda selesai buat pembayaran menggunakan platform FPX dan simpan snapshot akhir transaksi FPX untuk rujukan anda pada masa akan datang.

Selesai.


Untuk lebih mudah, sila download apps PG GAP di link berikut dan anda boleh login menggunakan PG Code sementara dan nombor IC tanpa sengkang.

Untuk android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pgmapp.publicgold

Untuk IOS:

https://apps.apple.com/my/app/public-gold/id1591580964 (jika tidak boleh klik, sila copy dan paste link ke web browser anda)

Nota: PG Apps ini termasuk belian emas dalam akaun GAP untuk simpan di Public Gold, belian secara fizikal (outright purchase) dan simpan sendiri. Belian secara runcit perlu login ke website Public Gold.


Kelebihan buka akaun GAP

Terdapat beberapa kelebihan apabila anda membuka akaun GAP di www.PelaburanEmas.org dan saya Founder Master Dealer PG047646 Suhaimee Manaf sebagai Introducer Public Gold anda.

  • Akaun GAP ialah akaun simpanan emas PERCUMA seumur hidup dan tiada sebarang caj dikenakan.
  • Transaksi jual beli telah mendapat sijil patuh syariah oleh Panel Amanie Advisor sejak tahun 2017.
  • Anak-anak dari umur sehari hingga umur bawah 18 tahun boleh buka akaun bersama ibu / bapa / penjaga.
  • Jumlah gram direkodkan sehingga kepada 4 titik perpuluhan (kebiasaan akaun simpanan di bank hanya kepada 2 titik perpuluhan sahaja).
  • Anda akan dimasukkan ke dalam Private Group Telegram yang menghantar info terkini mengenai pelaburan emas dan harga turun dan naik agar boleh jual balik bila harga tinggi dan beli bila harga rendah.

Layari Akaun GAP (Gold Accumulation Program) untuk info penuh mengenai akaun GAP. Cuma langkah buka akaun GAP di sana telah dinaiktaraf kepada yang lebih mudah di sini sejak 16 Jun 2020.

Semoga bermanfaat.

Tip Utama Pelaburan Emas Apabila Kadar Inflasi Matawang Meningkat

Pelaburan Emas Versus Kadar Inflasi Matawang

Satu konsep mudah nak faham adalah semakin meningkat kadar inflasi sesuatu matawang negara maka semakin meningkat harga emas. Mari kita lihat apa yang telah berlaku sejak bulan April 2021 hingga Mei 2021.

Berdasarkan graf di atas, kadar inflasi di USA pada bulan April ialah 4.2% (vs 1.4% di bulan Januari) sementara kadar inflasi di Malaysia ialah 4.7% (vs -0.2% di bulan Januari). Berita yang lebih buruknya ialah kadar inflasi di USA pada bulan Mei telah meningkat lagi kepada 5%! Kadar inflasi di Malaysia pada bulan Mei ialah 4.4%. 

Berita ini adalah buruk kerana inflasi membuat kuasa belian matawang jatuh. Jika ianya berterusan, satu hari nanti kita akan membayar RM10 atau RM20 untuk secawan white coffee! (perlu diingat yang pendapatan kita kekal dan tidak meningkat!) 

Oleh itu, kita perlu bertindak untuk menyelamatkan kuasa beli kita. Kita perlu lindung kekayaan kita yang telah kita usahakan selama ini. Kita boleh melakukan ini dengan senang dengan menghijrahkan sebahagian daripada wang simpanan kita ke dalam pelaburan yang naik nilainya ketika kadar inflasi naik menggila. Pelaburan yang paling mudah dan patuh syariah ialah emas dan perak.

Mengapa kita perlu menukar wang simpanan kita kepada bentuk yang kalis inflasi seperti emas?

Jawapannya sangat mudah. Inflasi merompak kekayaan kita semua tanpa sedar. Tahukah anda 1 dinar emas (4.25 gram) pada zaman Rasulullah SAW dahulu mampu membeli seekor kambing dan nilai 1 dinar emas yang sama pada hari ini masih mampu membeli seekor kambing walaupun telah berlalu selama lebih 1,400 tahun!

Berbeza dengan duit Ringgit yang kita gunakan sejak kecil atau 40 tahun dahulu duit 30 sen mampu beli sepinggan nasi dan segelas air namun pada hari ini dengan 30 sen mampu beli mungkin sebiji gula-gula sahaja! Pada hari ini nak dapat sepinggan nasi dan segelas air mungkin dengan RM3.00 pun tak cukup!

Lihat! Baru 40 tahun nilai kekuatan matawang Ringgit telah susut begitu banyak! Apa yang akan berlaku 30 atau 40 tahun lagi?

Bagaimana nak tukar wang simpanan kepada bentuk emas?

Pada hari ini terdapat banyak kemudahan yang telah disediakan oleh pelbagai syarikat jual beli emas dan juga bank-bank komersial. Namun, sebelum anda memilih untuk menukar wang simpanan kepada bentuk emas pelaburan, mari lihat jenis emas yang betul dan menguntungkan anda dalam jangka masa panjang.

Jika anda minat nak simpan sendiri dan pegang emas secara fizikal, boleh mulakan dengan menyimpan sekurang-kurangnya 1 dinar atau boleh juga 10 gram Goldbar BungaMas dengan harga rendah yang mesra Ar-Rahnu (boleh buka seal).

Contoh 1 Dinar dan 10g Goldbar 24k BungaMas mesra Arrahnu boleh dibeli secara EPP sehingga 10 bulan tanpa risau kenaikan harga pada bulan ke-10. Harga tetap sama sampai selesai bayaran.

Melalui kedai Public Gold, anda boleh dapat simpan sendiri emas pelaburan secara fizikal dengan harga yang terbaik di pasaran dan Public Gold jamin beli balik apabila  anda nak jual balik nanti. Tanpa soal!

Sekaranglah masa yang sebenar nak mulakannya sebab ada promosi deposit ansuran patuh syariah Easy Payment Purchase (EPP) sehingga 10 bulan.

Jika anda nak rebut promosi 1 dinar (bajet sekitar RM110/bulan secara EPP10) atau 10 gram Goldbar (bajet sekitar RM260 sebulan) bayaran shariah EPP10 (bayar 10 kali dalam masa 10 bulan), boleh terus buat tempahan order sahaja dahulu. Tak perlu bayar lagi pada hari ini.

Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.
Sijil Patuh Syariah oleh Panel Penasihat Syariah AManie Advisor

Bayar dalam tempoh 4 hari dari tarikh tempahan pun tak mengapa. Sebab transaksi pembelian secara deposit sekuriti EPP patuh syariah ini telah mendapat Sijil Patuh Syariah oleh Panel Penasihat Amanie Advisor. Selesai deposit terakhir baru dapat emas. Nak selesai awal boleh dapat emas awal. Akad jual beli emas hanya berlaku ketika emas sampai.

Caranya:

  1. Login di web PG, klik menu, klik order, klik purchase order. Jika tiada PG Code, boleh login sementara dengan daftar di sini. Selepas dapat PG code boleh login di sini.
  2. Isi dinar / 10g. Klik butang Search. Pilih item 1 dinar  / 10 g goldbar BungaMas. Add to cart. Klik troli sebelah atas kanan.
  3. Proceed to next page. Jika nak deposit bulanan pilih Pick up at branch dan pilih Syariah Easy Payment Purchase (Pilih EPP4 atau EPP10). Jika nak bayar sekaligus dan dipos berinsurans tersu ke rumah boleh pilih GIT shipment dan pilih Full Payment.
  4. Tick ‘I Agree’. Klik Proceed to next page. Akan dipapar nombor CSO. Selesai.
  5. Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.
  6. Reply emel ini untuk cara bayaran berikutnya.

Itu sahaja.

Alhamdulillah! Ada PROMOSI DEALER. Sehingga 12 hari Rabu 30.6.2021 seperti berikut:-

1. Normal Dealer (PD)

1.1 Beli RM5,000 akaun GAP (Bayar penuh) atau
1.2 Beli 7 Dinar Local (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
1.3 Beli 30g BungaMas (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
1.4 Beli 2kg Silver (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
1.5 Beli PG Jewel RM3,000 (boleh EPP6) atau
1.6 Beli RM4,200 Set Marvel Fantasy 12pcs (Bayar penuh /EPP4/ EPP10)1.7 Beli 2 X Set Mickey Raya 8 X 1g Goldbar RM2,998 (Bayar penuh /EPP4/ EPP10)1.8 Khas untuk Penjawat Awam dan Pelajar IPT: Beli minima RM2,500 Goldbar / Dinar di PG Gold Museum (Full payment) / Aurora Italia (Boleh EPP6) / Dinar Casing (Boleh EPP6).

+ Wealth Card untuk dapat 1.0% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya.

2. Priority Dealer (PD)

2.1 Beli RM10,000 akaun GAP (bayar penuh) atau
2.2 Beli 14 Dinar Local (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
2.3 Beli 50g BungaMas (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
2.4 Beli 3kg Silver (Bayar penuh /EPP4/ EPP10) atau
2.5 Beli PG Jewel RM5,000 (boleh EPP6 ) atau
2.6 Beli RM8,400 Set Marvel Fantasy 24pcs (Bayar penuh /EPP4/ EPP10)2.7 Beli 4 X Set Mickey Raya 16 X 1g Goldbar RM5,996 (Bayar penuh /EPP4/ EPP10)2.8 Khas untuk Penjawat Awam dan Pelajar IPT: Beli minima RM5,000 Goldbar / Dinar di PG Gold Museum (Full payment) / Aurora Italia (Boleh EPP6) / Dinar Casing (Boleh EPP6)

+ Wealth Card untuk dapat 1.5% insentif dari setiap pembelian peribadi dan pelanggan berikutnya. Sebenarnya tiada kos untuk dapat status Dealer dan nikmati insentif 1-1.5%. Hanya beli emas dan emas itu anda yang punya. 

Bagaimana cara nak beli? 

Step 1: Login di web PG Login di web PG, klik menu, klik order, klik purchase order. Jika tiada PG Code, boleh login sementara dengan daftar di sini. Tunggu PG code.

Selepas dapat PG code boleh login di sini. Selepas login boleh klik Menu > Order > Purchase Order dan scroll katalog. Boleh juga klik di link dan ikut panduan yang disediakan berikut:-

  • Klik Menu, Order, Purchase Order dan pilih item yang berkaitan dalam katalog.
  • Add to cart. Klik troli sebelah atas kanan.
  • Proceed to next page. Pilih GIT Shipment jika bayaran FULL PAYMENT / Pilih Pick up at branch jika pilih Syariah Easy Payment Purchase (EPP4 / EPP10).
  • Isi Remarks FBLIVE SYUKOR HASHIM
  • Tick ‘I Agree’. Klik Proceed to next page. Akan dipapar nombor CSO. Selesai.
  • Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.
  • Reply emel ini untuk cara bayaran berikutnya.
  • Jika nak beli Goldbar / Dinar untuk Penjawat Awam atau Pelajar IPT boleh login di PG Mall dengan menggunakan PG code dan Password anda. Sila klik PG Gold Museum atau Aurora Italia seller selepas login di PG Mall.

Step 2: Beli Wealth Card berasingan jika beli secara EPP atau akaun GAP (Jika buat bayaran FULL PAYMENT boleh add sekali dengan order di atas). 

Itu sahaja. Untuk makluman, jika nak dapat status Dealer tanpa promosi perlu modal beli emas yang lebih besar iaitu 200g (sekitar RM51,000) untuk Normal Dealer dan 500g (sekitar RM127,000) untuk Priority Dealer. Memang banyak perbezaan harga!

Lekas ambil peluang yang jarang-jarang ditawarkan ini sebab tempoh promosi tamat pada jam 12 tengahari Rabu 30.6.2021

Semoga bermanfaat.

Beza Zakat Emas Pelaburan VS Zakat Emas Perhiasan

Zakat emas pelaburan merupakan satu daripada dua kategori zakat emas. Kategori zakat emas yang kedua ialah zakat emas perhiasan atau zakat barang kemas. Terdapat perbezaan antara zakat emas pelaburan dan emas perhiasan.

Kewajipan Membayar Zakat Emas

Orang Islam wajib membayar zakat ke atas emas yang mereka miliki. Kewajipan menunaikan zakat emas telah disebutkan secara terang dan jelas dalam kitab suci al-Quran yang bermaksud:

Dan (ingatlah) orang-orang yang menyimpan emas dan perak serta tidak membelanjakannya pada jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan (balasan) azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (Iaitu) pada hari dibakar emas perak (dan harta benda) itu dalam neraka jahanam, lalu diselar dengannya dahi mereka, dan rusuk mereka, serta belakang mereka (sambil dikatakan kepada mereka): Inilah apa yang telah kamu simpan untuk diri kamu sendiri, oleh itu rasalah (azab dari) apa yang kamu simpan itu.

[At-Taubah (9): 34-35]

Rasulullah S.A.W telah pula telah bersabda melalui hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A. yang bermaksud:

Siapa sahaja yang menjadi tuan punya emas dan perak dan tidak menunaikan zakatnya, pada hari kiamat nanti akan disediakan kepadanya hamparan api yang dipanaskan oleh neraka. Dengan api itulah akan diselarkan rusuk dan belakangnya.

(Sahih Muslim)

Lihatlah betapa keras amaran yang telah diberitahu di dalam Kitab Al-Quran dan Hadith Nabi Muhammad S.A.W.

Bagaimana perkiraannya?

Perkiraan Zakat Emas Pelaburan Atau Simpanan (Termasuklah Emas Perhiasan Yang Tidak Dipakai)

Emas yang disimpan adalah emas yang tidak dipakai, iaitu emas yang benar-benar menjadi simpanan dan tidak digunakan sebagai perhiasan walaupun fizikalnya sama seperti emas perhiasan termasuk barang kemas yang tidak dipakai kerana sudah rosak atau lama.

Emas kategori ini juga termasuk barang perhiasan yang dimiliki oleh lelaki sungguhpun pemakaiannya haram disisi syarak. Jika jumlah berat emas yang disimpan itu menyamai atau melebihi nisab 85 gram, serta melepasi tempoh masa 12 bulan atau setahun (cukup haul), maka wajib dikeluarkan zakat ke atasnya sebanyak 2.5 peratus (%).

Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud:

Tiada wajib atas kamu sesuatu pun iaitu pada emas sehingga ada 20 dinar (85 gram) dan telah cukup haul wajib padanya setengah dinar. Apa yang lebih dari itu, mengikut kiraan yang sama.

(HR Abu Dawud)

Dalam kategori pertama ini ialah emas yang disimpan atau sebagai pelaburan. Ini termasuklah syiling, wafer, jongkong, perhiasan rumah, akaun simpanan emas patuh syariah (ada emas fizikalnya). Dalam kata lain, sebarang bentuk emas fizikal samada disimpan sendiri atau disimpan dalam akaun kecuali yang digunakan sebagai barangan kemas. 

Kadar nisab emas kategori simpanan atau pelaburan di sini ialah 85 gram. Ini bermaksud, anda hanya perlu membayar zakat sekiranya berat keseluruhan emas adalah melebihi angka ini. 

Perkiraannya adalah seperti berikut: 

Berat emas x harga semasa pada hari itu x 2.5%

Sekiranya berat emas anda ialah 90 gram dan harga semasa ialah RM270 setiap gram, maka; 

90 grams x RM270 = RM24,300 x 2.5% = RM607.50.

Zakat anda adalah RM607.50. 

Anda boleh membayar zakat ini di mana-mana pusat pungutan zakat di negara ini. Sila layari laman web Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan untuk mengira zakat emas pelaburan atau simpanan anda.

Perkiraan Zakat Emas Perhiasan

Hukum asal sebarang bentuk pemakaian emas hiasan atau barang kemas tidak diwajibkan zakat. Dengan dijadikan emas sebagai barang perhiasan dan kegunaan peribadi, emas berkenaan tidak lagi bersifat subur dan berkembang.

Namun barang perhiasan tetap diwajibkan zakat sekiranya pemakaiannya terlalu banyak sehingga berlebihan dan melampaui kadar yang biasa (uruf) dipakai. Apa yang berlebihan dengan adat dan kebiasaan adalah dilarang atau tidak digalakkan oleh syariah. 

Barangan kemas adalah emas yang dipakai oleh wanita. (Adalah haram bagi lelaki Islam memakai emas di badan mereka.) Ini termasuk cincin, rantai, loket, gelang tangan, subang, dan sebagainya. Dan untuk menjadikan perkara ini jelas, anda masih perlu membayar zakat walaupun isteri dan anak perempuan tidak menggunakan barangan kemas itu dan hanya membiarkannya berada di dalam laci! 

Nilai uruf emas perhiasan di Malaysia adalah berlainan mengikut negeri. Jika di negeri Selangor dan di Wilayah Persekutuan nilai uruf ialah 800 gram. Jika anda berada di negeri yang lain, anda boleh Google zakat emas hiasan bagi negeri masing-masing kerana nilai uruf berlainan mengikut negeri.

Nilai uruf 800 gram bermaksud, anda hanya membayar zakat emas hiasan sekiranya berat keseluruhan barangan kemas melebihi berat 800 gram. Tidak ada zakat perlu dikeluarkan sekiranya berat emas perhiasan anda berada di bawah 800 gram itu. Seterusnya, zakat hanya perlu dibayar sekiranya anda memiliki emas itu untuk tempoh satu tahun hijrah.

Formulanya adalah seperti berikut: = Berat emas dipakai (jika melebihi nilai uruf) x Harga Emas Semasa x 2.5% Kadar Zakat

Sebagai contoh, sekiranya berat barangan kemas anda ialah 900 gram dan harga semasa ialah RM230 setiap gram, anda kemudian memasukkan angka-angka ini ke dalam formula: 

900 gram x RM230 = RM45,000 x 2.5% = RM5,175.

Maka zakat emas hiasan anda ialah RM5,175. 

Kadar Uruf Zakat Emas Perhiasan Mengikut Negeri

  1. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan W.P. Putrajaya: 800 gram. Sila layari laman web Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan untuk mengira zakat emas hiasan anda.
  2. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Perlis: Majlis Agama Islam Negeri Perlis (MAIPS) menetapkan tiada had uruf antara emas simpanan atau emas perhiasan iaitu menggunakan kadar nisab emas yang sama 85 gram. Boleh rujuk laman web MAIPS di sini.
  3. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Kedah: Lembaga Zakat Kedah menetapkan kadar uruf zakat emas perhiasan ialah melebihi 85 gram. Boleh rujuk laman web LZK di sini.
  4. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Pulau Pinang: Zakat Pulau Pinang menetapkan kadar uruf zakat emas perhiasan ialah 165 gram. Sila rujuk laman web Zakat Pulau Pinang di sini.
  5. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Perak: Majlis Agama Islam & Adat Melayu Perak menetapkan kadar uruf zakat emas perhiasan ialah 500 gram. Sila rujuk laman web MAIAMP di sini.
  6. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Selangor: 800 gram. Zakat Selangor.
  7. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Negeri Sembilan: 200 gram. Majlis Agama Islam Negeri Sembilan.
  8. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Melaka: 180 gram. Zakat Melaka.
  9. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Pahang: 500 gram. Pusat Kutipan Zakat Pahang.
  10. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Terengganu: 850 gram: Majlis Agama Islam & Adat Melayu Terengganu.
  11. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Kelantan: 85 gram. Pusat Pungutan Zakat Kelantan.
  12. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Sabah: 152 gram. Zakat Sabah.
  13. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Sarawak: 90 gram. Majlis Islam Sarawak.

Perkiraan Zakat Emas Dalam Akaun Emas (Passbook) Tanpa Fizikal Emas / Akaun Emas Maya

Emas pelaburan passbook atau akaun simpanan emas maya tidak patuh syarak sekiranya tiada pegangan emas fizikal. Zakat hanya dikenakan ke atas pelaburan pokok sahaja sekiranya jumlahnya melebihi nilai nisab tahunan. Ia dikira mengikut formula Zakat Wang Simpanan.

Sila layari laman web Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan untuk mengira zakat emas simpanan bagi akaun emas yang tak patuh syariah.

Tip Mudah Ingat Tarikh Cukup Haul Nisab Zakat Emas

Jika anda menghadapi masalah untuk ingat tarikh cukup haul nisab zakat emas anda, tip paling mudah ialah cukupkan nisab pertama 85 gram (bagi emas simpanan) pada tarikh-tarikh penting dalam kalendah Hijrah.

Sebagai contoh, genapkan berat 85 gram akaun emas simpanan Gold Accumulation Program (GAP) di Public Gold pada 17 Ramadhan iaitu hari Nuzul Al-Quran. Oleh itu mudah bagi anda untuk ingat tarikh bayaran zakat dengan lebih tepat memandangkan pada bulan inilah semua orang Islam perlu membayar zakat fitrah.

Insya Allah semoga dimudahkan urusan umat Islam untuk mengumpul kekayaan dalam bentuk emas untuk mentaati perintah Allah S.W.T agar dapat mengeluarkan zakat yang kerap disebut bersekali dengan perintah paling utama iaitu Solat.

Jika anda ingin buka akaun simpanan emas patuh syariah, sila layari Gold Accumulation Program di sini.

Tips Mudah Mulakan Pelaburan Emas Secara Bajet

Anda nak beli dinar emas tapi tak tahu di mana dan bagaimana cara yang paling mudah dan secara bajet?

Contoh 1 Dinar emas 24k mesra Arrahnu.

Sejak wabak COVID-19 melanda dunia dan negara tahun 2020, berjuta rakyat Malaysia terkesan dari segi ekonomi dan kehidupan seharian. Di samping itu, seluruh rakyat Malaysia terpaksa berada di rumah mengikut arahan Peraturan Kawalan Pergerakan oleh pihak Kerajaan bagi memutuskan rantaian COVID-19.

Akibatnya, ramai yang terpaksa diberhentikan kerja kerana pihak syarikat tidak dapat lagi menanggung kerugian. Banyak bisnes tak dapat dijalankan!

Maka ramai yang terpaksa bergantung kepada dana kecemasan dan bagi yang masih dapat bekerja, ramai yang mula beringat dan belajar bagaimana nak baiki status kewangan peribadi dan ahli keluarga.

Ramai yang nak ceburi bidang pelaburan emas kerana harga emas dilihat semakin meningkat bermula akhir Mac 2020 dan mencecah harga tertinggi pada 7 Ogos 2020 dengan harga RM304/g!

Harga Emas Kembali Turun

Namun sekarang harga emas kembali turun. Tapi tak turun ke paras harga sebelum COVID-19 melanda. Dulu harga emas pelaburan 999 di bawah RM200/g. Tahun ini yang paling rendah jejak RM240/g pada awal April 2021.

Nak tunggu harga emas turun lagi? Lupakan sahaja… sebab jika nak tunggu harga emas jatuh akhirnya anda tak akan dapat walaupun 1 gram emas dalam simpanan anda. Strategi paling berkesan untuk mulakan pelaburan emas ialah beli dulu baru tunggu dan bukannya tunggu dulu baru beli.

Bila dah beli barulah anda ada tanda aras harga emas samada naik atau turun. Selagi tak beli emas 1 gram, selagi itu anda tak akan tahu harga emas yang terbaik untuk beli. Yang penting anda ada duit extra contoh duit i-Sinar atau bonus penjawat awam RM500 sebelum Hari Raya Aidilfitri, atau bonus gaji hujung tahun,

Jika tak tukar ke dalam bentuk emas, sudah pasti duit tunai akan habis tak tahu ke mana akhirnya. Bila ada tunai perasaan nak berbelanja akan sentiasa ada. Namun bila cepat-cepat tukar kepada emas, perasaan nak tambah simpanan emas akan sentiasa ada.

Jadi elakkan duit tunai anda “bocor” dibelanjakan ke tempat lain.

Berapa Banyak Perlu Ada Simpanan Emas?

Berapa banyak nak simpan emas? Jika ikut pakar kewangan negara Tuan Azizi Ali, 10% daripada pendapatan anda perlu ditukar kepada bentuk emas pelaburan. Jika ikut pakar kewangan tersohor dunia seperti Robert Kiyosaki menyarankan sebanyak 25% manakala Mike Maloney menyarankan sebanyak 50%!

Berapa banyak perlu simpan emas?

Cara Mudah Dan Patuh Syariah Dapatkan Dinar Emas

Alhamdulillah! Pada masa ini terdapat cara mudah dan patuh syariah untuk anda dapatkan 1 Dinar emas 24k seperti di bawah dengan bajet rendah. Namun peluang untuk dapatkan dinar emas cara bajet ini bukanlah ada sepanjang masa. Terdapat tempoh yang tertentu sempena promosi yang ditawarkan oleh syarikat Public Gold.

Anda tak perlu risau status patuh syariah pembelian emas pelaburan di Public Gold sebab sejak 2016 lagi Public Gold telah mendapat Sijil Patuh Syariah daripada Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor seperti di bawah.

Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.
Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.

Di sini saya ingin kongsikan cara paling mudah dan patuh syariah untuk anda dapatkan 1 Dinar emas 24k (999.9).

Caranya:

  1. Login di web PG, guna PG code anda, klik menu, klik order, klik purchase order. Jika tiada PG Code, boleh login sementara dengan daftar di sini. Tunggu dapat emel PG code. Selepas daftar boleh login di sini.
  2. Isi dinar / 10g. Klik butang Search. Pilih item 1 dinar  / 10 g goldbar BungaMas. Add to cart. Klik troli sebelah atas kanan.
  3. Proceed to next page. Pilih branch, pilih Syariah Easy Payment Purchase.
  4. Pilih EPP10 bulan (Jika tiada promosi akan ada Error dan terhad kepada EPP4 iaitu 4 bulan sahaja).
  5. Tick ‘I Agree’. Klik Proceed to next page. Akan dipapar nombor CSO. Selesai.
  6. Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.
  7. Hubungi saya untuk cara bayaran berikutnya.

Itu sahaja. Semoga bermanfaat.

5 Rahsia Pelaburan Emas Hiasan Yang Perlu Anda Tahu

Nak mulakan pelaburan emas hiasan? Sebelum anda teruskan, di sini saya ingin kongsikan 5 rahsia pelaburan barang kemas yang perlu anda tahu agar anda tidak menyesal kemudian hari.

Sudah tentu semua kenal barang kemas sejak dari kecil lagi. Kita semua pernah lihat ibu kita pernah memakai samada rantai emas di leher atau gelang emas di lengan atau cincin emas di jari atau anting-anting emas di telinga. Ibu kita simpan rapi dalam peti khas barang kemas yang biasa diletak di almari cermin muka.

Contoh barang kemas atau emas hiasan yang disimpan dalam peti.

Kisah Saya Pergi Ke Kedai Emas Hiasan Yang Pertama

Seperti anda, masa kecil saya juga hanya kenal emas daripada jenis barang kemas emas hiasan sahaja. Yang saya tahu fungsi barang kemas hanyalah untuk wanita sebagai perhiasan sahaja dan tak lebih dari itu.

Sehinggalah selepas berkahwin dan mempunyai anak pertama, isteri saya Kak Zu, berhasrat nak lihat barang kemas di kedai emas. Katanya emas murah la ni (dengan loghat utagha sebab Kak Zu asal Kedah, saya Johor). Saya dan Kak Zu pun menaiki motor menuju ke kedai emas bersama anak sulung pada petang Sabtu.

Sampai di kedai emas, tauke kedai emas sambut dengan senyuman. Kak Zu terus duduk manakala saya berdiri sambil dukung anak. Kak Zu sembang-sembang dan cabut cincin emas di jari dan minta tauke kedai emas timbang untuk tahu harga.

Selepas tahu harga, Kak Zu minta tauke emas keluarkan beberapa bentuk cincin yang ada dalam cermin display. Kak Zu mula belek-belek, try test pakai di jari dan akhirnya memilih sebentuk cincin yang lebih cantik dan lebih berat!

Saya dah mula berdebar dan tertanya-tanya dalam hati. Eh! Cukup ke duit tunai nak tambah nanti? Haha.. Maklumlah, baru 3-4 tahun bekerja makan gaji yang tak sampai RM1,500 sebulan!

Nak tahu apa jadi selepas tu? Hati yang berdebar-debar menjadi terkejut! Tiba-tiba tauke kedai emas keluarkan beratus-ratus duit tunai dan beri kepada Kak Zu.

Sambil dukung anak, saya terpinga-pinga dan mula rasa takjub dengan kepandaian Kak Zu berinteraksi dengan tauke kedai emas dalam memilih cincin emas yang lebih cantik dan lebih berat di samping dapat duit tunai lagi.

Kisah ini berlaku sekitar 20 tahun yang lalu. Pada masa itulah saya baru tahu barang kemas boleh ditrade-in dan jika kena pada masa yang sesuai, anda boleh dapat barang kemas yang lebih cantik, lebih berat dan duit tunai sekaligus!

Kisah Saya Kenal Dengan Pelaburan Emas

Namun, selepas kisah tersebut saya tak terfikir untuk belajar ilmu mengenai emas. Sehinggalah pada awal tahun 2014, seorang kenalan saya ditahan SPRM kerana terlibat dengan satu skim cepat kaya yang bertopengkan pelaburan emas.

Yang sebenarnya, saya kenal pun tak berapa rapat. Tapi disebabkan beberapa bulan sebelum kejadian, beliau membuatkan rakan-rakan sekerja hangat bercerita tentang kereta mewah BMW yang dipandu ke tempat kerja! Saya hanya perhati dari jauh dan dapat tahu ada bisnes pelaburan emas yang disertai beroperasi dari Hong Kong dan telah memasuki Thailand, Indonesia dan Malaysia.

Saya pun Google dan mendapati beberapa testimoni kereta mewah dipaparkan di Youtube. Tiada pelan bisnes, tiba-tiba dapat kereta mewah seperti BMW, Mercedes, Ferarri dan Lamborghini!

Saya pun membaca doa lihat kemewahan dunia yang mengagumkan seperti yang diriwayatkan oleh Syaikh Ibnul Utsaimin Rahimahullah mengatakan:

Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam dahulu bila melihat suatu perkara dunia yg membuatnya takjub, beliau mengatakan:

لبيك إن العيش عيش الآخرة

Labbaik, innal ‘aisya ‘aisyul akhirah
Aku penuhi panggilanmu ya Allah, sungguh kehidupan yg hakiki adalah kehidupan akhirat

(HR. Bukhari 2834, Muslim 1805)

Nak dipendekkan cerita, akhirnya saya dengar kenalan saya ditahan SPRM. Alhamdulillah terselamat saya daripada terjebak dalam skim cepat kaya bertopengkan pelaburan emas. Sejak dari hari itu, saya mula mencari info mengenai pelaburan emas.

Rupa-rupanya terdapat berbagai jenis rupa pelaburan emas. Antara yang popular ialah pelaburan emas hiasan. Beli barang kemas masa harga rendah dan jual balik masa harga tinggi.

Tapi… sebenarnya betulkah cara ini boleh dapat keuntungan maksimum?

Pelaburan Emas Hiasan?

Mengapa emas hiasan atau barang kemas lebih diminati untuk tujuan pelaburan emas? Di sini anda akan dapat tahu rahsia pelaburan emas yang berkaitan dengan emas hiasan.

Disebabkan pada masa ini, harga emas dilihat menurun berbanding beberapa bulan yang lalu, ramai yang memilih untuk membeli emas hiasan atau barang kemas. Seperti yang tertera di akhbar Sinar Harian seperti di bawah.

Menurut pakar ekonomi, pulangan emas lebih stabil dan tidak bersifat spekulatif sebagaimana pasaran saham.

Sinar Harian – Masa Terbaik Buat Pelaburan Emas

Pakar emas menyatakan inilah masa untuk tambah simpanan emas. Namun apabila anda nak mula beli emas untuk tujuan pelaburan, ada rahsia ilmu pelaburan emas yang anda perlu tahu.

Jika anda lihat gambar yang digunakan oleh akhbar Sinar Harian di atas, kebanyakan rakyat Malaysia akan tersilap langkah dan terus memilih jenis emas yang paling tak sesuai untuk tujuan pelaburan. 

Rahsia pelaburan emas hiasan dibongkarkan!

Sebenarnya, terdapat beberapa jenis emas di Malaysia dan seluruh dunia yang memberi kelebihan kepada penyimpan atau pelabur emas berbanding emas hiasan atau barang kemas.

Antara jenis emas yang sesuai untuk tujuan pelaburan ialah jongkong emas dan dinar emas 999.9. Anda boleh lihat contoh jongkong emas (Goldbar) dan dinar emas di bawah.

Apa rahsia pelaburan emas hiasan? Rahsianya seperti berikut…

Perbezaan antara emas hiasan dan emas pelaburan

Beza emas pelaburan versus emas hiasan

Berbeza dengan emas hiasan atau barang kemas 999 atau 916, jongkong emas dan dinar emas 999 ini lebih mudah untuk disimpan oleh bukan hanya wanita malah lelaki juga. Jadi tiada banyak isu yang akan timbul bila tiba masa akan datang sebab emas ini boleh diwarisi oleh anak lelaki dan juga perempuan.

Di sini saya nak tunjukkan perbezaan antara jongkong emas  (goldbar) atau Dinar berbanding emas hiasan atau barang kemas seperti yang ditunjukkan di bawah.

Di mana ruginya simpan emas hiasan untuk tujuan pelaburan?

Sebagai contoh pertama, anda beli emas hiasan sekilogram dengan harga RM50,000. Ketika harga emas naik RM100/g kepada RM100,000 anda jual balik dan kedai emas akan tolak RM25,000 sebelum beri baki hanya RM75,000 kepada anda.

Contoh kedua, anda beli emas jongkong atau dinar pelaburan sebanyak RM50,000. Ketika harga emas naik RM100/g kepada RM100,000 anda jual balik dan kedai emas akan tolak RM8,000 sebelum beri baki RM92,000 kepada anda.

Seterusnya setiap emas ada dikenakan kos premium. Kos premium ditakrifkan sebagai kos upah bentuk, kos minting, kos insurans dan kos transport. Kos premium emas hiasan yang paling mahal ialah kos upah manakala tiada kos upah bagi emas pelaburan.

Jadi elakkan dari membeli emas hiasan untuk tujuan pelaburan. Namun, jika anda seorang wanita yang gemar beli emas hiasan, silakan beli emas hiasan. Tiada siapa yang larang.

Jika anda baru tersedar bahawa emas hiasan bukanlah emas yang sesuai untuk dijadikan sebagai pelaburan, jangan bimbang, ada cara mudah untuk tukar barang kemas sedia ada kepada emas pelaburan.

Sila Klik Cara Nak Tukar Emas Hiasan Kepada Emas Pelaburan

Semoga bermanfaat.



PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian