Tips Pelaburan Emas

Nak buat pelaburan emas? Memang terdapat banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana?

  1. Barang kemas? Atau
  2. Gold bar atau Jongkong Emas? Atau
  3. Syiling Dinar Emas? Atau
  4. Akaun simpanan emas?
Barang kemas
Gold bar atau jongkong emas
Gold bar atau jongkong emas
Syiling dinar emas
Syiling dinar emas


(Psst… Tolong elak beli barang kemas untuk pelaburan. Nak tahu mengapa? Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini).

Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?

Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia.

Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan bahawa istilah “pelaburan emas” di blog ini adalah berbeza dengan istilah “pelaburan emas” di bank. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:

1. Kaedah pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah.

2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan.

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.

Maksudnya, saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB. Anda buat potongan gaji setiap bulan dan menyangka angka semakin bertambah, namun kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.

Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.

Mulai 2006, anda perlu belanja RM1.00 untuk dapat EMPAT biji karipap. Mulai 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1.00. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2.00! Pada hari ini, ada yang menjual SEBIJI karipap dengan harga RM1.00!

Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.

Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!

Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.

Namun, anda perlu berhati-hati…

Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.

Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!

Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.

Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.

Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam! Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.

Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.

1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual

2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.

3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas

4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas

5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju

6. Caj atau upah atau fee emas yang anda beli

7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas

8. Kadar upah simpan emas

Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.

Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Sebanyak 510,000 dapatan carian 'pelaburan emas' di Google
Setakat hari ini, sebanyak 510,000 hasil pencarian ‘pelaburan emas’ di Google

Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat.

Tak ada masa nak fikir-fikir lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.

Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.

Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba.

Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.

Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang tiada kepastian ada atau tiada.

Jika ada apa-apa persoalan, anda dinasihatkan untuk layari Persoalan Yang Kerap Ditanya (Frequently Asked Questions) sebelum hubungi saya.

Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…

Beza Zakat Emas Pelaburan VS Zakat Emas Perhiasan

Zakat emas pelaburan merupakan satu daripada dua kategori zakat emas. Kategori zakat emas yang kedua ialah zakat emas perhiasan atau zakat barang kemas. Terdapat perbezaan antara zakat emas pelaburan dan emas perhiasan.

Kewajipan Membayar Zakat Emas

Orang Islam wajib membayar zakat ke atas emas yang mereka miliki. Kewajipan menunaikan zakat emas telah disebutkan secara terang dan jelas dalam kitab suci al-Quran yang bermaksud:

Dan (ingatlah) orang-orang yang menyimpan emas dan perak serta tidak membelanjakannya pada jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan (balasan) azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (Iaitu) pada hari dibakar emas perak (dan harta benda) itu dalam neraka jahanam, lalu diselar dengannya dahi mereka, dan rusuk mereka, serta belakang mereka (sambil dikatakan kepada mereka): Inilah apa yang telah kamu simpan untuk diri kamu sendiri, oleh itu rasalah (azab dari) apa yang kamu simpan itu.

[At-Taubah (9): 34-35]

Rasulullah S.A.W telah pula telah bersabda melalui hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A. yang bermaksud:

Siapa sahaja yang menjadi tuan punya emas dan perak dan tidak menunaikan zakatnya, pada hari kiamat nanti akan disediakan kepadanya hamparan api yang dipanaskan oleh neraka. Dengan api itulah akan diselarkan rusuk dan belakangnya.

(Sahih Muslim)

Lihatlah betapa keras amaran yang telah diberitahu di dalam Kitab Al-Quran dan Hadith Nabi Muhammad S.A.W.

Bagaimana perkiraannya?

Perkiraan Zakat Emas Pelaburan Atau Simpanan (Termasuklah Emas Perhiasan Yang Tidak Dipakai)

Emas yang disimpan adalah emas yang tidak dipakai, iaitu emas yang benar-benar menjadi simpanan dan tidak digunakan sebagai perhiasan walaupun fizikalnya sama seperti emas perhiasan termasuk barang kemas yang tidak dipakai kerana sudah rosak atau lama.

Emas kategori ini juga termasuk barang perhiasan yang dimiliki oleh lelaki sungguhpun pemakaiannya haram disisi syarak. Jika jumlah berat emas yang disimpan itu menyamai atau melebihi nisab 85 gram, serta melepasi tempoh masa 12 bulan atau setahun (cukup haul), maka wajib dikeluarkan zakat ke atasnya sebanyak 2.5 peratus (%).

Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud:

Tiada wajib atas kamu sesuatu pun iaitu pada emas sehingga ada 20 dinar (85 gram) dan telah cukup haul wajib padanya setengah dinar. Apa yang lebih dari itu, mengikut kiraan yang sama.

(HR Abu Dawud)

Dalam kategori pertama ini ialah emas yang disimpan atau sebagai pelaburan. Ini termasuklah syiling, wafer, jongkong, perhiasan rumah, akaun simpanan emas patuh syariah (ada emas fizikalnya). Dalam kata lain, sebarang bentuk emas fizikal samada disimpan sendiri atau disimpan dalam akaun kecuali yang digunakan sebagai barangan kemas. 

Kadar nisab emas kategori simpanan atau pelaburan di sini ialah 85 gram. Ini bermaksud, anda hanya perlu membayar zakat sekiranya berat keseluruhan emas adalah melebihi angka ini. 

Perkiraannya adalah seperti berikut: 

Berat emas x harga semasa pada hari itu x 2.5%

Sekiranya berat emas anda ialah 90 gram dan harga semasa ialah RM270 setiap gram, maka; 

90 grams x RM270 = RM24,300 x 2.5% = RM607.50.

Zakat anda adalah RM607.50. 

Anda boleh membayar zakat ini di mana-mana pusat pungutan zakat di negara ini. Sila layari laman web Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan untuk mengira zakat emas pelaburan atau simpanan anda.

Perkiraan Zakat Emas Perhiasan

Hukum asal sebarang bentuk pemakaian emas hiasan atau barang kemas tidak diwajibkan zakat. Dengan dijadikan emas sebagai barang perhiasan dan kegunaan peribadi, emas berkenaan tidak lagi bersifat subur dan berkembang.

Namun barang perhiasan tetap diwajibkan zakat sekiranya pemakaiannya terlalu banyak sehingga berlebihan dan melampaui kadar yang biasa (uruf) dipakai. Apa yang berlebihan dengan adat dan kebiasaan adalah dilarang atau tidak digalakkan oleh syariah. 

Barangan kemas adalah emas yang dipakai oleh wanita. (Adalah haram bagi lelaki Islam memakai emas di badan mereka.) Ini termasuk cincin, rantai, loket, gelang tangan, subang, dan sebagainya. Dan untuk menjadikan perkara ini jelas, anda masih perlu membayar zakat walaupun isteri dan anak perempuan tidak menggunakan barangan kemas itu dan hanya membiarkannya berada di dalam laci! 

Nilai uruf emas perhiasan di Malaysia adalah berlainan mengikut negeri. Jika di negeri Selangor dan di Wilayah Persekutuan nilai uruf ialah 800 gram. Jika anda berada di negeri yang lain, anda boleh Google zakat emas hiasan bagi negeri masing-masing kerana nilai uruf berlainan mengikut negeri.

Nilai uruf 800 gram bermaksud, anda hanya membayar zakat emas hiasan sekiranya berat keseluruhan barangan kemas melebihi berat 800 gram. Tidak ada zakat perlu dikeluarkan sekiranya berat emas perhiasan anda berada di bawah 800 gram itu. Seterusnya, zakat hanya perlu dibayar sekiranya anda memiliki emas itu untuk tempoh satu tahun hijrah.

Formulanya adalah seperti berikut: = Berat emas dipakai (jika melebihi nilai uruf) x Harga Emas Semasa x 2.5% Kadar Zakat

Sebagai contoh, sekiranya berat barangan kemas anda ialah 900 gram dan harga semasa ialah RM230 setiap gram, anda kemudian memasukkan angka-angka ini ke dalam formula: 

900 gram x RM230 = RM45,000 x 2.5% = RM5,175.

Maka zakat emas hiasan anda ialah RM5,175. 

Kadar Uruf Zakat Emas Perhiasan Mengikut Negeri

  1. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan W.P. Putrajaya: 800 gram. Sila layari laman web Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan untuk mengira zakat emas hiasan anda.
  2. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Perlis: Majlis Agama Islam Negeri Perlis (MAIPS) menetapkan tiada had uruf antara emas simpanan atau emas perhiasan iaitu menggunakan kadar nisab emas yang sama 85 gram. Boleh rujuk laman web MAIPS di sini.
  3. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Kedah: Lembaga Zakat Kedah menetapkan kadar uruf zakat emas perhiasan ialah melebihi 85 gram. Boleh rujuk laman web LZK di sini.
  4. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Pulau Pinang: Zakat Pulau Pinang menetapkan kadar uruf zakat emas perhiasan ialah 165 gram. Sila rujuk laman web Zakat Pulau Pinang di sini.
  5. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Perak: Majlis Agama Islam & Adat Melayu Perak menetapkan kadar uruf zakat emas perhiasan ialah 500 gram. Sila rujuk laman web MAIAMP di sini.
  6. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Selangor: 800 gram. Zakat Selangor.
  7. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Negeri Sembilan: 200 gram. Majlis Agama Islam Negeri Sembilan.
  8. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Melaka: 180 gram. Zakat Melaka.
  9. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Pahang: 500 gram. Pusat Kutipan Zakat Pahang.
  10. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Terengganu: 850 gram: Majlis Agama Islam & Adat Melayu Terengganu.
  11. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Kelantan: 85 gram. Pusat Pungutan Zakat Kelantan.
  12. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Sabah: 152 gram. Zakat Sabah.
  13. Kadar uruf zakat emas perhiasan di Sarawak: 90 gram. Majlis Islam Sarawak.

Perkiraan Zakat Emas Dalam Akaun Emas (Passbook) Tanpa Fizikal Emas / Akaun Emas Maya

Emas pelaburan passbook atau akaun simpanan emas maya tidak patuh syarak sekiranya tiada pegangan emas fizikal. Zakat hanya dikenakan ke atas pelaburan pokok sahaja sekiranya jumlahnya melebihi nilai nisab tahunan. Ia dikira mengikut formula Zakat Wang Simpanan.

Sila layari laman web Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan untuk mengira zakat emas simpanan bagi akaun emas yang tak patuh syariah.

Tip Mudah Ingat Tarikh Cukup Haul Nisab Zakat Emas

Jika anda menghadapi masalah untuk ingat tarikh cukup haul nisab zakat emas anda, tip paling mudah ialah cukupkan nisab pertama 85 gram (bagi emas simpanan) pada tarikh-tarikh penting dalam kalendah Hijrah.

Sebagai contoh, genapkan berat 85 gram akaun emas simpanan Gold Accumulation Program (GAP) di Public Gold pada 17 Ramadhan iaitu hari Nuzul Al-Quran. Oleh itu mudah bagi anda untuk ingat tarikh bayaran zakat dengan lebih tepat memandangkan pada bulan inilah semua orang Islam perlu membayar zakat fitrah.

Insya Allah semoga dimudahkan urusan umat Islam untuk mengumpul kekayaan dalam bentuk emas untuk mentaati perintah Allah S.W.T agar dapat mengeluarkan zakat yang kerap disebut bersekali dengan perintah paling utama iaitu Solat.

Jika anda ingin buka akaun simpanan emas patuh syariah, sila layari Gold Accumulation Program di sini.

Tips Mudah Mulakan Pelaburan Emas Secara Bajet

Anda nak beli dinar emas tapi tak tahu di mana dan bagaimana cara yang paling mudah dan secara bajet?

Contoh 1 Dinar emas 24k mesra Arrahnu.

Sejak wabak COVID-19 melanda dunia dan negara tahun 2020, berjuta rakyat Malaysia terkesan dari segi ekonomi dan kehidupan seharian. Di samping itu, seluruh rakyat Malaysia terpaksa berada di rumah mengikut arahan Peraturan Kawalan Pergerakan oleh pihak Kerajaan bagi memutuskan rantaian COVID-19.

Akibatnya, ramai yang terpaksa diberhentikan kerja kerana pihak syarikat tidak dapat lagi menanggung kerugian. Banyak bisnes tak dapat dijalankan!

Maka ramai yang terpaksa bergantung kepada dana kecemasan dan bagi yang masih dapat bekerja, ramai yang mula beringat dan belajar bagaimana nak baiki status kewangan peribadi dan ahli keluarga.

Ramai yang nak ceburi bidang pelaburan emas kerana harga emas dilihat semakin meningkat bermula akhir Mac 2020 dan mencecah harga tertinggi pada 7 Ogos 2020 dengan harga RM304/g!

Harga Emas Kembali Turun

Namun sekarang harga emas kembali turun. Tapi tak turun ke paras harga sebelum COVID-19 melanda. Dulu harga emas pelaburan 999 di bawah RM200/g. Tahun ini yang paling rendah jejak RM240/g pada awal April 2021.

Nak tunggu harga emas turun lagi? Lupakan sahaja… sebab jika nak tunggu harga emas jatuh akhirnya anda tak akan dapat walaupun 1 gram emas dalam simpanan anda. Strategi paling berkesan untuk mulakan pelaburan emas ialah beli dulu baru tunggu dan bukannya tunggu dulu baru beli.

Bila dah beli barulah anda ada tanda aras harga emas samada naik atau turun. Selagi tak beli emas 1 gram, selagi itu anda tak akan tahu harga emas yang terbaik untuk beli. Yang penting anda ada duit extra contoh duit i-Sinar atau bonus penjawat awam RM500 sebelum Hari Raya Aidilfitri, atau bonus gaji hujung tahun,

Jika tak tukar ke dalam bentuk emas, sudah pasti duit tunai akan habis tak tahu ke mana akhirnya. Bila ada tunai perasaan nak berbelanja akan sentiasa ada. Namun bila cepat-cepat tukar kepada emas, perasaan nak tambah simpanan emas akan sentiasa ada.

Jadi elakkan duit tunai anda “bocor” dibelanjakan ke tempat lain.

Berapa Banyak Perlu Ada Simpanan Emas?

Berapa banyak nak simpan emas? Jika ikut pakar kewangan negara Tuan Azizi Ali, 10% daripada pendapatan anda perlu ditukar kepada bentuk emas pelaburan. Jika ikut pakar kewangan tersohor dunia seperti Robert Kiyosaki menyarankan sebanyak 25% manakala Mike Maloney menyarankan sebanyak 50%!

Berapa banyak perlu simpan emas?

Cara Mudah Dan Patuh Syariah Dapatkan Dinar Emas

Alhamdulillah! Pada masa ini terdapat cara mudah dan patuh syariah untuk anda dapatkan 1 Dinar emas 24k seperti di bawah dengan bajet rendah. Namun peluang untuk dapatkan dinar emas cara bajet ini bukanlah ada sepanjang masa. Terdapat tempoh yang tertentu sempena promosi yang ditawarkan oleh syarikat Public Gold.

Anda tak perlu risau status patuh syariah pembelian emas pelaburan di Public Gold sebab sejak 2016 lagi Public Gold telah mendapat Sijil Patuh Syariah daripada Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor seperti di bawah.

Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.
Sijil patuh syariah outright purchase, EPP dan jual balik di Public Gold.

Di sini saya ingin kongsikan cara paling mudah dan patuh syariah untuk anda dapatkan 1 Dinar emas 24k (999.9).

Caranya:

  1. Login di web PG, guna PG code anda, klik menu, klik order, klik purchase order. Jika tiada PG Code, boleh login sementara dengan daftar di sini. Tunggu dapat emel PG code. Selepas daftar boleh login di sini.
  2. Isi dinar / 10g. Klik butang Search. Pilih item 1 dinar  / 10 g goldbar BungaMas. Add to cart. Klik troli sebelah atas kanan.
  3. Proceed to next page. Pilih branch, pilih Syariah Easy Payment Purchase.
  4. Pilih EPP10 bulan (Jika tiada promosi akan ada Error dan terhad kepada EPP4 iaitu 4 bulan sahaja).
  5. Tick ‘I Agree’. Klik Proceed to next page. Akan dipapar nombor CSO. Selesai.
  6. Boleh buat bayaran dalam tempoh 4 hari dari tarikh hari ini.
  7. Hubungi saya untuk cara bayaran berikutnya.

Itu sahaja. Semoga bermanfaat.

5 Rahsia Pelaburan Emas Hiasan Yang Perlu Anda Tahu

Nak mulakan pelaburan emas hiasan? Sebelum anda teruskan, di sini saya ingin kongsikan 5 rahsia pelaburan barang kemas yang perlu anda tahu agar anda tidak menyesal kemudian hari.

Sudah tentu semua kenal barang kemas sejak dari kecil lagi. Kita semua pernah lihat ibu kita pernah memakai samada rantai emas di leher atau gelang emas di lengan atau cincin emas di jari atau anting-anting emas di telinga. Ibu kita simpan rapi dalam peti khas barang kemas yang biasa diletak di almari cermin muka.

Contoh barang kemas atau emas hiasan yang disimpan dalam peti.

Kisah Saya Pergi Ke Kedai Emas Hiasan Yang Pertama

Seperti anda, masa kecil saya juga hanya kenal emas daripada jenis barang kemas emas hiasan sahaja. Yang saya tahu fungsi barang kemas hanyalah untuk wanita sebagai perhiasan sahaja dan tak lebih dari itu.

Sehinggalah selepas berkahwin dan mempunyai anak pertama, isteri saya Kak Zu, berhasrat nak lihat barang kemas di kedai emas. Katanya emas murah la ni (dengan loghat utagha sebab Kak Zu asal Kedah, saya Johor). Saya dan Kak Zu pun menaiki motor menuju ke kedai emas bersama anak sulung pada petang Sabtu.

Sampai di kedai emas, tauke kedai emas sambut dengan senyuman. Kak Zu terus duduk manakala saya berdiri sambil dukung anak. Kak Zu sembang-sembang dan cabut cincin emas di jari dan minta tauke kedai emas timbang untuk tahu harga.

Selepas tahu harga, Kak Zu minta tauke emas keluarkan beberapa bentuk cincin yang ada dalam cermin display. Kak Zu mula belek-belek, try test pakai di jari dan akhirnya memilih sebentuk cincin yang lebih cantik dan lebih berat!

Saya dah mula berdebar dan tertanya-tanya dalam hati. Eh! Cukup ke duit tunai nak tambah nanti? Haha.. Maklumlah, baru 3-4 tahun bekerja makan gaji yang tak sampai RM1,500 sebulan!

Nak tahu apa jadi selepas tu? Hati yang berdebar-debar menjadi terkejut! Tiba-tiba tauke kedai emas keluarkan beratus-ratus duit tunai dan beri kepada Kak Zu.

Sambil dukung anak, saya terpinga-pinga dan mula rasa takjub dengan kepandaian Kak Zu berinteraksi dengan tauke kedai emas dalam memilih cincin emas yang lebih cantik dan lebih berat di samping dapat duit tunai lagi.

Kisah ini berlaku sekitar 20 tahun yang lalu. Pada masa itulah saya baru tahu barang kemas boleh ditrade-in dan jika kena pada masa yang sesuai, anda boleh dapat barang kemas yang lebih cantik, lebih berat dan duit tunai sekaligus!

Kisah Saya Kenal Dengan Pelaburan Emas

Namun, selepas kisah tersebut saya tak terfikir untuk belajar ilmu mengenai emas. Sehinggalah pada awal tahun 2014, seorang kenalan saya ditahan SPRM kerana terlibat dengan satu skim cepat kaya yang bertopengkan pelaburan emas.

Yang sebenarnya, saya kenal pun tak berapa rapat. Tapi disebabkan beberapa bulan sebelum kejadian, beliau membuatkan rakan-rakan sekerja hangat bercerita tentang kereta mewah BMW yang dipandu ke tempat kerja! Saya hanya perhati dari jauh dan dapat tahu ada bisnes pelaburan emas yang disertai beroperasi dari Hong Kong dan telah memasuki Thailand, Indonesia dan Malaysia.

Saya pun Google dan mendapati beberapa testimoni kereta mewah dipaparkan di Youtube. Tiada pelan bisnes, tiba-tiba dapat kereta mewah seperti BMW, Mercedes, Ferarri dan Lamborghini!

Saya pun membaca doa lihat kemewahan dunia yang mengagumkan seperti yang diriwayatkan oleh Syaikh Ibnul Utsaimin Rahimahullah mengatakan:

Rasulullah Sallallahu’alaihi wasallam dahulu bila melihat suatu perkara dunia yg membuatnya takjub, beliau mengatakan:

لبيك إن العيش عيش الآخرة

Labbaik, innal ‘aisya ‘aisyul akhirah
Aku penuhi panggilanmu ya Allah, sungguh kehidupan yg hakiki adalah kehidupan akhirat

(HR. Bukhari 2834, Muslim 1805)

Nak dipendekkan cerita, akhirnya saya dengar kenalan saya ditahan SPRM. Alhamdulillah terselamat saya daripada terjebak dalam skim cepat kaya bertopengkan pelaburan emas. Sejak dari hari itu, saya mula mencari info mengenai pelaburan emas.

Rupa-rupanya terdapat berbagai jenis rupa pelaburan emas. Antara yang popular ialah pelaburan emas hiasan. Beli barang kemas masa harga rendah dan jual balik masa harga tinggi.

Tapi… sebenarnya betulkah cara ini boleh dapat keuntungan maksimum?

Pelaburan Emas Hiasan?

Mengapa emas hiasan atau barang kemas lebih diminati untuk tujuan pelaburan emas? Di sini anda akan dapat tahu rahsia pelaburan emas yang berkaitan dengan emas hiasan.

Disebabkan pada masa ini, harga emas dilihat menurun berbanding beberapa bulan yang lalu, ramai yang memilih untuk membeli emas hiasan atau barang kemas. Seperti yang tertera di akhbar Sinar Harian seperti di bawah.

Menurut pakar ekonomi, pulangan emas lebih stabil dan tidak bersifat spekulatif sebagaimana pasaran saham.

Sinar Harian – Masa Terbaik Buat Pelaburan Emas

Pakar emas menyatakan inilah masa untuk tambah simpanan emas. Namun apabila anda nak mula beli emas untuk tujuan pelaburan, ada rahsia ilmu pelaburan emas yang anda perlu tahu.

Jika anda lihat gambar yang digunakan oleh akhbar Sinar Harian di atas, kebanyakan rakyat Malaysia akan tersilap langkah dan terus memilih jenis emas yang paling tak sesuai untuk tujuan pelaburan. 

Rahsia pelaburan emas hiasan dibongkarkan!

Sebenarnya, terdapat beberapa jenis emas di Malaysia dan seluruh dunia yang memberi kelebihan kepada penyimpan atau pelabur emas berbanding emas hiasan atau barang kemas.

Antara jenis emas yang sesuai untuk tujuan pelaburan ialah jongkong emas dan dinar emas 999.9. Anda boleh lihat contoh jongkong emas (Goldbar) dan dinar emas di bawah.

Apa rahsia pelaburan emas hiasan? Rahsianya seperti berikut…

Perbezaan antara emas hiasan dan emas pelaburan

Beza emas pelaburan versus emas hiasan

Berbeza dengan emas hiasan atau barang kemas 999 atau 916, jongkong emas dan dinar emas 999 ini lebih mudah untuk disimpan oleh bukan hanya wanita malah lelaki juga. Jadi tiada banyak isu yang akan timbul bila tiba masa akan datang sebab emas ini boleh diwarisi oleh anak lelaki dan juga perempuan.

Di sini saya nak tunjukkan perbezaan antara jongkong emas  (goldbar) atau Dinar berbanding emas hiasan atau barang kemas seperti yang ditunjukkan di bawah.

Di mana ruginya simpan emas hiasan untuk tujuan pelaburan?

Sebagai contoh pertama, anda beli emas hiasan sekilogram dengan harga RM50,000. Ketika harga emas naik RM100/g kepada RM100,000 anda jual balik dan kedai emas akan tolak RM25,000 sebelum beri baki hanya RM75,000 kepada anda.

Contoh kedua, anda beli emas jongkong atau dinar pelaburan sebanyak RM50,000. Ketika harga emas naik RM100/g kepada RM100,000 anda jual balik dan kedai emas akan tolak RM8,000 sebelum beri baki RM92,000 kepada anda.

Seterusnya setiap emas ada dikenakan kos premium. Kos premium ditakrifkan sebagai kos upah bentuk, kos minting, kos insurans dan kos transport. Kos premium emas hiasan yang paling mahal ialah kos upah manakala tiada kos upah bagi emas pelaburan.

Jadi elakkan dari membeli emas hiasan untuk tujuan pelaburan. Namun, jika anda seorang wanita yang gemar beli emas hiasan, silakan beli emas hiasan. Tiada siapa yang larang.

Jika anda baru tersedar bahawa emas hiasan bukanlah emas yang sesuai untuk dijadikan sebagai pelaburan, jangan bimbang, ada cara mudah untuk tukar barang kemas sedia ada kepada emas pelaburan.

Sila Klik Cara Nak Tukar Emas Hiasan Kepada Emas Pelaburan

Semoga bermanfaat.

Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Nak tahu strategi pelaburan emas yang telah terbukti dan dipraktikkan oleh pakar kewangan tersohor di Malaysia?

Ya! Anda berpeluang menjana keuntungan berganda dalam pelaburan emas emas dengan menggunakan strategi yang digunakan oleh pakar kewangan Tuan Azizi Ali.

Beliau adalah seorang mentor kewangan yang telah menulis lebih 30 buah buku mengenai kewangan dalam Bahasa Melayu dan Inggeris.

Berikut disenaraikan 5 Strategi Utama Pelabur Emas oleh Tuan Azizi Ali:

Strategi Pelaburan Emas No. 1: Bermula Kecil Dahulu

Disarankan bermula dengan 1 gram dahulu pada hari ini. Mengapa perlu beli hari ini? Sebab selepas beli segram barulah kita akan tahu harga selepas ini turun atau naik. Harga belian pertama itulah merupakan tanda aras kepada harga emas pada masa akan datang.

Jika anda nak tunggu masa yang sesuai untuk beli emas, biasanya anda tak akan mula. Nak tunggu harga emas turun? Tiada siapa tahu masa bila emas akan turun. Pakar analisis teknikal harga emas dunia pun tak pernah beri jaminan bahawa analisisnya tepat 100%. Kebiasaan pakar analisis hanya berani menyatakan jangkaan mereka sekitar 70% tepat.

Strategi Pelaburan Emas No. 2: Beli Emas Secara Konsisten

Beli dan Simpan (Labur) Emas Secara Konsisten Setiap Bulan

Strategi ini telah digunapakai oleh beliau sejak berpuluh tahun yang lalu.

Strategi Pelaburan Emas No. 3: Tambah Simpanan Bila Ada Lebih

Tambah Simpanan dan Pelaburan Emas Ketika Menerima “Wang Besar” Atau Durian Runtuh

Contoh bonus tahunan, untung saham dan untung perniagaan.

Strategi Pelaburan Emas No. 4: Melabur Secara Banyak

Mengapa strategi ini digunakan? Baiklah. Jika anda mula melabur 1 gram dan tiba masa harga emas naik RM84/g dalam tempoh 5 bulan. Keuntungan kasar yang anda akan dapat hanyalah RM84.00 sahaja.

Jika anda beli 100g Goldbar pula, dalam tempoh 5 bulan sahaja anda boleh kaut untung kasar sebanyak RM8,400.00!

Oleh sebab itu, pakar kewangan seperti Tuan Azizi Ali menyarankan jika mahu kaut keuntungan besar, melaburlah dalam jumlah yang besar sekurang-kurangnya 100 gram!

Strategi Pelaburan Emas No. 5: Tuntut Ilmu Emas

Dapatkan ilmu mengenai emas dan pelaburan emas sebanyak-banyaknya. Beli dan baca buku-buku mengenai emas pelaburan dan hadiri seminar mengenai emas samada secara bersemuka atau secara maya atau online.

Itu sahaja 5 Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan yang boleh anda gunakan. Namun, sebenarnya banyak lagi rahsia ilmu emas dapat diterokai apabila anda menceburi pelaburan emas dengan betul.

Anda boleh mulakan serendah RM100 sahaja dahulu untuk mendapat sejumlah 0.3XXX gram emas (bergantung kepada harga harian emas yang dikemaskini setiap hari). Misalnya pada hari ini harga emas ialah RM258/g, maka anda akan dapat 0.3876 gram dalam akaun GAP.

Jika anda terus beli 1 gram lebih mudah nak ingat harga pertama kali anda beli emas untuk dijadikan tanda aras (benchmark) kepada turun atau naiknya harga emas selepas ini.

Mulakan dengan gram emas yang kecil dahulu dengan buka akaun simpanan emas Gold Accumulation Program (GAP) hanya serendah RM100 sahaja dan anda akan dapat gram emas sehingga kepada 4 titik perpuluhan disimpan dalam akaun GAP yang boleh diakses 24 jam sehari.

Setelah beberapa ketika anda boleh teruskan menyimpan berdikit-dikit secara konsisten. Letaklah sasaran sekurang-kurangnya gram emas bersamaan dengan 3 bulan gaji.

Contoh pengiraan berapa gram emas yang patut anda ada sebagai dana kecemasan selama 3 bulan. Misalnya pendapatan bulanan anda bersamaan dengan RM2,000 sebulan. Ini bermakna anda memerlukan sebanyak RM6,000 sebagai dana kecemasan anda.

Mulakan serendah RM100 atau 1gram dahulu. Daftar percuma untuk dapat PG code di sini.

Pendaftaran ada percuma dan anda boleh daftar di sini untuk dapat kod akaun dan seterusnya login ID ke akaun emas GAP yang patuh syariah.

Jika nak melabur emas untuk jana pendapatan pasif, melaburlah secara betul dengan menggunakan 5 Strategi Pelaburan Emas Jana Keuntungan yang digariskan di atas.

Klik di sini untuk daftar akaun simpanan emas percuma dan jana PG code anda.

Nak Jual Emas? Siapa Yang Nak Beli Emas?

Anda ada emas dan nak jual emas? Namun anda ragu-ragu untuk cari pembeli emas. Bimbang dan risau nak jual emas sedangkan anda perlukan duit tunai dalam sehari dua ni!

Tak kisahlah apa jenis emas pun anda ada, samada gelang emas, rantai emas, goldbar, Dinar Kelantan, Dinar Mekah, Kijang Emas, emas Sri Ayu, emas GCR, emas Habib Jewels, emas Poh Kong, emas Wah Chan, emas Sri Pinang, emas Sri Harmoni dan banyak lagi jenama emas yang anda simpan…

Barang kemas

Gold bar atau jongkong emas
Gold bar atau jongkong emas

Syiling dinar emas
Syiling dinar emas

Apa anda nak buat? Jangan risau, sebab pada hari ini anda boleh tukar apa jua jenis simpanan emas yang anda ada kepada duit tunai tanpa perlu buat pinjaman di bank untuk dapat duit tunai segera! Anda boleh jual balik sebarang barang kemas atau jongkong emas jenama lain kepada duit tunai.

Kemudian anda boleh membeli produk Public Gold dengan harga yang tertinggi di Malaysia. Pelan ini dinamakan X-Plan (trademark).

 

Anda boleh trade-in apa juga jenama emas anda di Public Gold. Perlu diingat proses trade-in emas atau perak jenis pelaburan (bukan emas hiasan) tertakluk kepada syarat yadin bi yadan yang patuh syariah.

Jual emas untuk duit tunai

Bagaimana? Caranya mudah sahaja iaitu anda pastikan nilai tunai emas pelaburan Goldbar atau Dinar yang anda jual. Selepas dah setuju, anda boleh terus beli emas yang baharu dengan nilai duit tunai yang and dapat tadi. Itu sahaja.

Nilai transaksi untuk X-Plan ini akan berdasarkan harga semasa yang tertera di laman web Public Gold (www.publicgold.com.my)

Anda boleh bawa sebarang jenama emas yang anda ada ke cawangan terdekat Public Gold. Sila hubungi dahulu cawangan Public Gold yang terdekat seperti yang boleh anda dapati di link “Cawangan Public Gold di Malaysia“.

Anda boleh menggunakan aplikasi Whatsapp ke talian telefon bimbit yang tertera untuk setiap cawangan tanpa perlu bazirkan credit telefon bimbit anda… nak guna Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris pun tiada masalah. Apa yang penting anda perlu perkenalkan diri anda dahulu dengan maklumat seperti berikut:-

Hai Nama PIC (Person In Charge).
Nama: Fulan bin Fulan
IC: 987654321000
Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf
Pertanyaan: Saya ingin jual balik emas jenama X saya kepada tunai. Bila saya boleh hadir? Sekian TQ.

Sila bawa screenshot e-statement akaun bank / muka depan buku bank anda untuk diserah kepada staf Public Gold kerana bayaran tunai akan terus dimasukkan ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 24 hingga 48 jam.

Oleh kerana seluruh dunia termasuk negara kita dilanda wabak COVID-19 sejak akhir tahun 2019, anda perlu set temujanji secara online dahulu untuk pergi ke cawangan terdekat.

STEP 1: Sila daftar secara percuma di Public Gold. Isikan password no kad pengenalan anda tanpa sengkang dahulu.

STEP 2: Anda boleh klik link ini untuk membuat tempahan tarikh dan masa ke sana.

STEP 3: Selepas anda klik link tersebut anda tutup mesej pop-up dengan klik butang pangkah di atas kanan.

STEP 4: Kemudian sila pilih cawangan terdekat dan pilih Walk in enquiry.

STEP 5: Seterusnya, anda pilih tarikh dengan klik pada tarikh yang anda rancang nak ke sana. Jika tarikh tersebut penuh, anda klik > di sebelah kanan untuk scroll tarikh ke kanan.

STEP 6: Klik semua tarikh hingga anda jumpa tarikh yang ada paparan masa seperti di bawah:

STEP 7: Seterusnya, anda hanya perlu isikan maklumat peribadi anda dengan lengkap dan klik butang Book Appointment..

Itu sahaja! Sila screenshot bukti tempahan temujanji anda untuk followup dengan cawangan Public Gold pilihan anda. Sila Whatsapp screenshot tersebut kepada staf Public Gold yang terdekat seperti yang boleh anda dapati di link “Cawangan Public Gold di Malaysia“.

Waktu urusan ialah 9.00 pagi hingga 6.00 petang (Isnin hingga Jumaat) manakala 9.00 pagi hingga 1.00 petang (Sabtu). Jadi, anda tak perlu ambil nombor dan beratur bila anda sampai ke Public Gold. Sila bawa IC dan salinan muka depan buku bank (Maybank yang terbaik) untuk urusan bayaran tunai terus ke bank anda. Namun anda boleh emel salinan buku bank anda kemudian jika tertinggal.

Untuk maklumat lanjut anda boleh emel terus kepada Public Gold di [email protected] (Sila cc emel anda ke [email protected] untuk bantuan dari saya sekiranya ada apa-apa masalah).

Semoga info ini dapat membantu anda menjual emas anda untuk dapat duit tunai dengan segera.

Rahsia Pendapatan Pasif Dan Pendapatan Aktif Dibongkar

Jana pendapatan pasif (passive income) dengan melakukan kerja sekali tapi kaut keuntungan berkali-kali walaupun anda tak kerja lagi malah waris boleh dapat terus menikmati hasilnya selepas anda tiada lagi.

Pendapatan pasif atau aktif?

Sebelum anda teruskan, saya akan tunjukkan perbezaan di antara pendapatan pasif dan pendapatan aktif.

Pendapatan pasif adalah apabila anda terus dibayar setelah kerja selesai. Ini termasuk royalti dari buku, filem, atau lagu. Ini juga pendapatan yang berasal dari pelaburan aset harta tanah atau pelaburan perniagaan di mana anda tidak perlu berada di situ untuk dapatkannya.

Berbeza dengan pendapatan aktif. Anda hanya akan dibayar apabila anda bekerja. Anda perlu ada di situ. Apabila anda tidak bekerja, anda tidak dapat apa-apa pendapatan lagi.

Sebagai contoh, anda kerja di pejabat, anda buka kedai runcit, anda kerja di KFC, anda berniaga buah atau kuih di tepi jalan atau anda memandu Grab, masa anda laburkan untuk bekerja seperti itu menyumbang kepada pendapatan aktif anda. Selepas cukup waktu bekerja 9 jam atau lebih, dan anda dapat upah harian yang tidak menentu atau dapat gaji bila cukup bulan. Anda tetap mengulanginya lagi sehingga kepada umur pencen.

Dengan kata mudah, pendapatan aktif bermaksud… ada kerja ada gaji.. tiada kerja tiada gaji..

Pendapatan aktif:

  1. Ada kerja ada duit, tak kerja tak dapat duit.
  2. Pendapatan terhad kepada tenaga dan masa yang sedia ada
  3. Hilang upaya? Pendapatan pun hilang juga.

Pendapatan pasif:

  1. Ada kerja atau tiada kerja, pendapatan tetap dapat.
  2. Pendapatan tidak terhad kerana wang bekerja dengan sendirinya
  3. Hilang upaya atau tidak? Pendapatan tetap ada.

Pendapatan pasif tidak sama seperti pendapatan aktif. Dapat RM5,000 pendapatan pasif jauh lebih bernilai berbanding RM50,000 pendapatan aktif.

Nampak tak istimewanya pendapatan pasif? Jika kita memiliki pendapatan pasif, ianya adalah peluang yang sangat baik sebagai mesin ATM di usia bersara.

Jika anda sebagai pemilik atau tuan rumah yang memiliki beberapa rumah, kondominium, service apartment yang disewakan, cuba anda bandingkan:

  1. Pendapatan rumah sewa
  2. Pendapatan network.

Melalui pengalaman realiti dan peribadi, pendapatan network memberikan beratus kali ganda pendapatan pasif yang jauh lebih mudah dan pantas. Tanpa uruskan penyewa, tanpa fikir cukai pintu dan lokasi segala. Malah, tanpa perlu meninggalkan kerjaya.

Jika rumah sewa perlu tunggu 10 tahun untuk menjana pendapatan bersih RM10,000, melalui sistem network yang betul, hanya tak sampai dua tahun pulangan lebih jauh berganda.

Rahsianya? Rahsianya ialah dengan membina jaringan pemasaran (network marketing).

Ilmu. Sertai team yang betul. Jika anda tiada ilmu, mungkin boleh berjaya cuma support team tiada buat anda.

Alhamdulillah di PelaburanEmas.org, saya akan tunjukkan bagaimana cara anda menyediakan pendapatan pasif yang berterusan dan semakin bertambah walaupun anda tidak melakukan kerja itu berulang-ulang sehingga pencen.

Bagaimana?

Pada hari ini, jika anda tidak mula membina jaringan pemasaran maka agak sukar untuk anda menikmati pendapatan pasif kerana anda perlu kepandaian yang sangat tinggi dan modal yang sangat besar!

Tapi susahlah nak bina network ni en. Suhaimee.. saya tak reti nak cakap, saya tak reti nak buat blog, saya tak reti nak tulis buku, saya tak reti nak … (1001 alasan lagi yang anda fikirkan) 😉

Ya! Memang betul apa yang anda fikirkan. Namun di sini hampir 80% masalah yang anda fikirkan untuk mula membina networking Insya Allah dapat diselesaikan.

20% lagi ialah komitmen anda seperti sedikit modal dan masa.

Tapi…. adakah sistem network marketing yang cepat dapat jana pendapatan pasif ni?

Jika ada cara yang mudah, buat apa ambil cara yang susah ye tak?

Alhamdulillah, anda jangan bimbang.. saya dah jumpa bukan satu tapi DUA sistem network marketing yang boleh menjana pendapatan pasif samada:-

  • Bonus dibayar secara bulanan (sila klik di sini jika anda mahu dibayar bonus secara bulanan).
  • Bonus dibayar secara harian (sila klik di sini jika anda suka dibayar bonus secara harian).

Cara Keluarkan Emas Fizikal Daripada Akaun Simpanan Emas GAP (Gold Accumulation Program)

Anda nak keluarkan emas fizikal daripada Akaun Simpanan Emas GAP (Gold Accumulation Program) di Public Gold?

Caranya amat mudah. Ada dua cara yang anda boleh pilih:-

  1. Ambil sendiri di cawangan Public Gold berdekatan dengan bayar Gold Premium secara tunai di kaunter.
  2. Buat pesanan di dalam akaun GAP menggunakan kemudahan Gold-In-Transit (GIT) Withdrawal. Bayar Gold Premium dan caj kurier berinsurans secara FPX dan tunggu di rumah.

Terpulang kepada keadaan anda. Jika rumah anda terletak berdekatan dengan mana-mana cawangan Public Gold, lebih baik pilih cara 1.

Jika rumah anda jauh dari cawangan Public Gold, lebih baik pilih cara 2.

Kedua-dua cara perlu menepati dua syarat iaitu:-

  1. Anda mempunyai baki minima DUA (2) gram dalam akaun GAP sebab perlu berbaki 1 gram selepas pengeluaran.
  2. Anda perlu bayar Gold Premium seperti yang ditunjukkan di bawah:-
Caj premium pengeluaran emas Public Gold.
Gold Premium untuk setiap pengeluaran emas atau perak secara fizikal daripada akaun emas GAP atau akaun perak SAP.

Keluarkan emas / perak cara ambil sendiri di cawangan Public Gold

Langkah 1: Whatsapp staf di cawangan Public Gold yang terdekat untuk menanyakan stok apa yang ada di sana. Senarai nombor WhatsApp boleh di dapati di sini.

Langkah 2: Tetapkan masa temu janji anda untuk hadir dan ambil stok di cawangan Public Gold tersebut.

Keluarkan emas cara kurier berinsurans

Langkah 1: Whatsapp staf di cawangan Public Gold yang terdekat untuk menanyakan stok apa yang ada di sana. Senarai nombor WhatsApp boleh di dapati di sini.

Langkah 2: Dapatkan invois untuk bayar Gold Premium dan caj kurier.

Langkah 3. Buat bayaran mengikut jumlah invois dengan meletakkan nombor CSO (Customer Sales Order) sebagai rujukan.

Langkah 4: Whatsapp screenshot resit bayaran kepada cawangan Public Gold.

Langkah 5: Boleh lihat status shipping dengan login di web Public Gold dan klik My Shipment. Klik nombor merah di jadual untuk kemaskini alamat penghantaran.

Langkah 6: Tunggu dengan senyuman.

Kadar caj kurier berinsurans

Kadar caj kurier berinsurans bagi Goldbar dan Dinar serta Silverbar adalah terhad dengan nilai maksima RM5,000 sahaja. Oleh itu, berat satu parsel berubah mengikut harga semasa emas atau perak. Berat satu dinar bersamaan dengan 4.25 gram.

Berikut ialah caj Gold-In-Transit yang boleh didapati di web Public Gold.

Caj kurier berinsurans untuk penghantaran emas mengikut jumlah gram ke alamat rumah anda.

Manakala kadar caj Silver-In-Transit di bawah…

Caj kurier berinsurans untuk penghantaran silver mengikut jumlah gram ke alamat rumah anda.

Pengeluaran Goldbar atau Dinar Emas Edisi Terhad

Namun, kadang kala terdapat Goldbar Edisi Terhad yang boleh dikeluarkan secara Gold-In-Transit (GIT) daripada akaun GAP dengan caj yang berbeza dengan pengeluaran Goldbar atau Dinar emas edisi biasa.

Sebagai contoh terdapat 10,000 keping Edisi Terhad 1g Goldbar Frontliners COVID-19 WIRA NEGARAKU yang boleh dikeluarkan secara GIT dari akaun GAP.

Edisi Terhad 1g Goldbar 24K Frontliners COVID-19 dengan tema WIRA NEGARAKU boleh dikeluarkan dari akaun GAP dengan caj Gold Premium RM15 sekeping untuk 2,000 keping yang pertama.

Bermula 13 November 2020, harga Gold Premium dan caj kurier berinsurans bagi setiap keping hanya RM15 terhad untuk 2,000 keping yang pertama dan kedua sahaja. Caj Gold Premium ini bakal dinaikkan setelah batch 2,000 keping yang kedua ini habis dikeluarkan.

Batch 2,000 pertama 1g Goldbar 24k yang boleh dikeluarkan secara GIT dari akaun GAP.
Batch 2,000 kedua 1g Goldbar 24k yang boleh dikeluarkan secara GIT dari akaun GAP.

Mulai jam 9 pagi, 24 November 2020, pemegang akaun GAP boleh mengeluarkan setengah dinar emas yang mesra Ar-Rahn. Setengah dinar emas ini mempunyai berat 2.125g emas 999.9 dari akaun GAP.

Setengah Dinar 24k (2.125g) mesra Ar-Rahnu jenama Public Gold boleh dikeluarkan dari akaun GAP.

Pemegang akaun Gold Accumulation Program (GAP) boleh mengeluarkan setengah dinar (2.125g) menggunakan kaedah Gold-In-Transit (GIT) dengan caj Gold Premium RM15 sekeping.

Kos shipping RM10 (Semenanjung), RM15 (Sabah, Sarawak & Labuan)

Oleh kerana setengah dinar bersamaan dengan 2.125g emas dan syarat minima baki 1.0000g perlu ada selepas keluarkan setengah dinar, oleh itu jika anda nak keluarkan setengah dinar ini, anda perlu pastikan baki akaun GAP anda mencukupi.

Jika tidak cukup baki gram emas dalam akaun GAP anda tidak dapat membuat pengeluaran item half dinar ini. Anda boleh lihat cara pengiraan untuk keluarkan half dinar dari akaun GAP.

Anda tak perlu tambah (Purchase) jika akaun GAP berbaki ..

🔸️5g – 2.125g = 2.875g ✅
🔸️4g – 2.125g = 1.875g ✅

Tapi jika akaun GAP anda berbaki 3 g.. anda perlu top-up (tambah gram dengan klik butang GAP Buy Now (di web) agar cukup sebab..
🔸️3g – 2.125g = 0.875g ❌

Nak tambah gram emas amat mudah melalui transaksi online FPX yang selamat.

Caranya begini…

Step 1: Login di web Public Gold dengan PG code (jika tiada PG code boleh daftar percuma di sini dan ikut panduan yang diemel.

Step 2: Tap Menu > My GAP > Go To New Site > Purchase > Pilih FPX > Isi jumlah minima MYR100 atau Gram agar cukup atau melebihi 3.125g dalam akaun.

Step 3: Tap butang PLACE ORDER dan teruskan dengan pembelian secara FPX hingga selesai.

(Nota: Baki akan dikemaskini di akaun dalam tempoh 24 jam. Jika masih belum kemaskini selepas 24 jam boleh whatsapp saya di https://msuhaimee.wasap.my. )

Step 4: Setelah baki mencukupi, boleh Tap Menu > GIT WITHDRAWAL dan ikut Step yang di tunjukkan di Panduan Pengeluaran Emas Fizikal Secara Gold-In-Transit (GIT).

Semoga berjaya top-up gram emas ya. 😉


Mulai 24 November 2020 juga, pemegang akaun GAP boleh mengeluarkan Edisi Terhad 1g Goldbar dengan tema Quantitative Easing.

Edisi Terhad 20,000 keping 1g Goldbar 24k dengan tema Quantitative Easing boleh dikeluarkan dari akaun GAP mulai 24 November 2020.

Goldbar ini mempunyai kadar caj Gold Premium sebanyak RM20 untuk setiap 1,000 keping yang pertama. Caj Gold Premium akan dinaikkan selepas kuantiti 1,000 keping yang pertama habis dikeluarkan.


Mulai Khamis, 31 Disember 2020 hingga 2 Januari 2021, semua pemegang akaun simpanan emas Gold Accumulation Program (GAP) boleh mengeluarkan goldbar fizikal serendah 1g daripada akaun GAP dengan gold premium serendah RM11 sahaja setiap item seperti:-

📦 1g Goldbar 999.9 WIRA NEGARAKU
📦 1g Goldbar 999.9 OX 2021
📦 1g Goldbar 999.9 Wedding
📦 1g Goldbar 999.9 Prosperity
📦 1g Goldbar 999.9 SIP Russia
📦 Half Dinar 999.9

Tanpa promosi caj Gold Premium ialah RM15 – RM20 setiap satu item.

Boleh tambah gram kepada minima 2.0000 gram dan layak keluarkan 1.0000 gram dari akaun.

Jika nak keluarkan half dinar boleh tambah gram emas kepada 3.1250 gram dah boleh keluarkan half dinar dari akaun.


Panduan Pengeluaran Emas Fizikal Secara GIT

Anda boleh ikut panduan di bawah untuk pengeluaran secara GIT. Caranya begini:-

  1. Login ke akaun GAP guna web desktop view di fon atau guna PC paling mudah di web Public Gold (klik sini).

👉Nota:
▪️Elakkan guna GAP apps.
▪️Jika masih belum ada PG Code, sila daftar percuma untuk buka akaun GAP dengan klik di sini dan ikuti panduan di emel.

  1. Klik Menu > My GAP > Go To New Site
  2. Klik Menu > Klik GIT WITHDRAWAL. Sila refresh web page jika tiada GIT WITHDRAWAL dipaparkan.
  3. Klik butang merah Troli 🛒dan Add to cart. Isi bilangan gram. Setiap pengeluaran 1g akan dicaj premium RM15 sahaja waktu promosi ini. Terhad 2,000 keping dan caj premium bakal naik selepas itu. Sila refresh web page jika produk habis stok.
  4. Maksima pengeluaran guna GIT ialah 10 keping dalam satu parcel dan caj shipping RM10 sahaja. Jika nak keluarkan 20 keping perlu buat 2 kali transaksi GIT WITHDRAWAL.
  5. Teruskan dan klik SEND TAC NUMBER untuk bayaran secara FPX
  6. Tunggu dengan senyuman di rumah.

Anda boleh juga lihat infografik di bawah sebagai panduan.

Begitulah cara yang mudah nak keluarkan emas fizikal daripada akaun simpanan emas GAP. Tak perlu ke mana-mana untuk dapatkan emas pelaburan yang anda ingin simpan sendiri.

Semoga kita semua selamat dari bahaya wabak COVID-19. Amin

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian