Tag Archives: zenith

Jual Beli Emas

Posted on by 42 comments

Jika anda nak jual beli emas untuk tujuan melabur dan dapat keuntungan, anda perlu tahu perbezaan susutnilai atau spread harga emas yang anda beli. Anda perlu faham jenis emas yang paling rendah susutnilainya yang akan memberi keuntungan lebih cepat. Jika anda masih kurang jelas jenis emas untuk pelaburan, sila baca “Tips Pelaburan Emas” dahulu. Jual beli emas

Jika anda dah faham bahawa untuk tujuan pelaburan emas, susutnilai harga emas perlulah tidak melebihi 10%. Oleh itu saya nasihatkan agar anda tidak melabur emas dengan membeli barang kemas kerana susutnilainya melebihi 10% bahkan jika anda bertanya di semua kedai emas seperti Habib Jewels dan Poh Kong, susutnilai mereka sekitar 20-35%.

Pakar-pakar pelaburan emas hanya menggalakkan jual beli dinar emas dan gold bar sahaja agar anda menikmati keuntungan dengan lebih cepat. Hanya satu sahaja perkara penting iaitu jual beli emas mestilah halal dan tidak meragukan atau terdapat unsur syubhah.

Terdapat banyak sistem jual beli emas untuk tujuan pelaburan didapati haram (tidak patuh syariah). Pada pandangan saya secara ilmiah dan bukan untuk menjatuhkan mana-mana bank atau bisnes, pelaburan emas di bank-bank seperti pelaburan emas CIMB, pelaburan emas Maybank (Maybank Gold Investment Account), pelaburan emas Public Bank (Gold Investment Account) boleh dikategorikan sebagai tidak patuh syariah. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang halal dan haram, sila baca “Pelaburan Emas Halal Atau Haram?

Setakat ini, hanya pelaburan emas Kuwait Finance House (KFH) dan bank Al-Rajhi sahaja yang disahkan patuh syariah dalam bab jual beli emas di Malaysia. Namun, terlalu cerewetlah bila kita deal dengan mana-mana bank ni. Saya dah ulas panjang lebar di post yang lalu. (Boleh baca di sini).

Di sini saya ingin berkongsi cara jual beli emas paling best di Malaysia. Jika ragu-ragu, anda boleh bandingkan sendiri… akhirnya saya yakin anda akan buat keputusan seperti saya… jual beli emas di Public Gold memang mudah dan puas hati.

Harga anda beli emas = PG Sell

Harga anda jual emas = PG Buy

Berdasarkan perbezaan spread 100% X [PG Sell – PG Buy] / PG Sell, anda akan dapati kadar spread Goldbar dan Dinar LBMA 24K Public Gold adalah seperti berikut:-

Kadar spread Public Gold.

Lagi berat emas… lagi rendah kadar spread (setengah orang guna perkataan spread nipis), maka lagi cepat keuntungan yang akan diperolehi. Apabila harga emas naik melebihi 15% dalam tempoh tertentu, anda boleh pilih untuk jual. Saya dapati Public Gold amat tak cerewet untuk beli balik emas anda. Duit tunai akan terus dipindah ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 48 jam.


Untuk mula beli emas pelaburan goldbar atau dinar LBMA 24K, ambil stok di cawangan Public Gold (3-5 hari) atau di Pejabat Pos Ar-Rahnu (14-18 hari) dan simpan sendiri, sila ikuti langkah berikut:-

Langkah #1: Daftar secara PERCUMA

Jika anda sampai ke sini KHAS untuk BELI DAN SIMPAN SENDIRI, anda boleh mendaftar secara percuma dahulu. Pendaftaran amatlah mudah dan cepat. Hanya isikan butiran anda dan klik butang ‘Submit’:-

(Nota: Sekiranya anda nak BELI DAN SIMPAN PERCUMA DI KEDAI EMAS, sila ikuti LANGKAH #1 di sini).

Selepas mendaftar, anda akan mendapat emel pengesahan sebelum anda mendapat Nama Pengguna dan Kata Laluan yang membolehkan anda Login masuk ke laman web web Public Gold

Setelah pengesahan berjaya, sila Hubungi Saya dengan maklumkan bahawa anda telah mendaftar. Insya Allah saya akan beri panduan kepada anda untuk memulakan pelaburan emas dengan betul dan menjimatkan.

Atau anda boleh terus ikuti langkah seterusnya…

Langkah #2: Login Username dan Password

Sila gunakan PC jika anda baru pertama kali buat tempahan di Public Gold. Anda tidak dibolehkan Login untuk pertama kali menggunakan aplikasi di smartfon. Username anda ialah nombor kad pengenalan anda (tanpa sengkang). Jika anda pernah buat tempahan sebelum ini, Username anda bermula dengan PGXXXXX (Sila rujuk nombor pada sebelah atas kanan Sales Order yang terdahulu).

Untuk Login, sila ikuti arahan emel pendaftaran dan masukkan maklumat Login di bawah. (Nota: Sekiranya anda gagal, sila klik ‘Forgot your password?’ dan ikuti arahan seterusnya).

Langkah #3: Pilih item emas pelaburan anda.

Setelah anda berjaya Login, sila klik pada butang ‘Purchase Order’ di bawah. Selepas itu, anda boleh pilih item emas pelaburan anda.

Nota penting: Sekiranya anda ingin membeli emas pelaburan 1g, 5g atau setengah dinar, sila layari Cara Beli Emas Public Gold Yang Menjimatkan Anda.

Anda perlu pilih cawangan Public Gold yang terdekat untuk ambil item emas pelaburan anda (S.O.P emas sampai ke cawangan selama 3 hari). Sekiranya tiada cawangan Public Gold yang terdekat, anda boleh memilih untuk ambil stok emas anda di mana-mana Pejabat Pos Ar-Rahnu yang tertera di web. Namun S.O.P untuk emas anda sampai ke Pejabat Pos Ar-Rahnu adalah selama 14 hari dan caj premium juga adalah berganda berbanding di cawangan Public Gold.

Ada 2 cara pembelian secara terus.

a. Tempah dan bayar sekaligus.

b. Tempah dan bayar secara ansuran (Easy Payment Plan – EPP)

Samada anda nak bayar sekaligus atau secara ansuran, kedua-duanya telah melepasi syarat pembelian patuh syariah. Bayaran dilakukan secara manual dengan membuat pemindahan / transfer dari akaun bank anda ke akaun bank Public Gold Marketing Sdn Bhd. seperti berikut:-

Bank : Malayan Banking Berhad (Maybank)
Acc No. : 5071-3410-4563
Swift No. : MBBEMYKL
Bank : Public Bank Berhad
Acc No. : 3167-52-0833
Swift No. : PBBEMYKL
Emelkan bukti transaksi anda terus ke : payment@publicgold.com.my dan cc kepada suhaimee@pelaburanemas.org untuk saya follow-up sekiranya ada apa-apa masalah kemudian. Sekiranya anda buat bayaran melalui Platform FPX, terdapat caj RM1-2 setiap transaksi.

Untuk pembelian dan simpan emas sendiri, anda perlu mengambil emas anda di cawangan Public Gold yang terdekat (Sila layari cawangan Public Gold di Malaysia). Terdapat bayaran caj premium yang minima untuk setiap pengeluaran emas mengikut jenis seperti di bawah. (Caj premium di Pos Ar-Rahnu adalah 2X ganda).

Sila lihat frame di bawah untuk panduan ‘How To Order’.

Setelah anda membuat pembayaran pertama dan mendapat pengesahan, anda akan menerima emel dari Public Gold yang mengandungi kod PG sebagai contoh PG000123456. Sila ikuti arahan emel agar anda boleh Login menggunakan kod PG anda untuk jual beli emas berikutnya.

Selesailah kaedah beli emas. Untuk pembelian seterusnya, saya lebih suka untuk menggunakan aplikasi Public Gold android di smartphone. Ianya sangat mudah. Yang penting ada line internet. Saya juga ada menerangkan tentang cara nak install aplikasi Public Gold melalui Google Playstore di sini. (Download Manual Public Gold App – Android, iPhone dan Blackberry)

Seterusnya, untuk beli emas di kedai emas online Public Gold tersangat mudah. Berikut saya tunjukkan langkah demi langkah cara jual beli emas di Public Gold selepas anda install aplikasi android Public Gold.

Setelah anda install, anda akan dapat paparan seperti berikut:-

Langkah #1: Login guna kod PG dan password anda.

Paparan Public Gold app – Tap pada Menu dan kemudian Login.

Langkah #2: Pilih item emas di ‘LIVE PRICE’

Public Gold app – Tap pada imej beg di hujung kanan mana-mana jenis emas Goldbar / Dinar 24K LBMA untuk mulakan pembelian.

 

Langkah #3: Tap pada ‘Shopping bag’ di hujung kanan dan tap ‘Submit’ pada halaman berikutnya:

 

Selepas anda dah pasti akan jenis produk dan jumlah sila tap pada ‘SUBMIT BOOKING’ pada sebelah kanan atas.

Seterusnya anda akan dibawa melalui platform pembayaran kaedah FPX. Kaedah ini akan dikenakan caj minima RM1 atau RM2.

Anda boleh pilih mana-mana bank yang anda miliki akaun untuk membuat transaksi pembelian emas Public Gold.

Akhir sekali, anda perlu isikan alamat emel anda dan tap pada butang ‘Agree and Continue’. Sila ikuti arahan perbankan seterusnya sehingga selesai transaksi. Jika boleh anda simpan snapshot terakhir pembayaran agar boleh follow-up sekiranya ada masalah kemudian hari.

Selesailah pembelian emas Public Gold melalui aplikasi Public Gold.

Jika anda membuat tempahan dan tidak membayar melalui FPX, dalam beberapa minit, anda akan menerima emel daripada Public Gold seperti berikut:-

Emel Public Gold terima pesanan

Emel Public Gold terima pesanan

Sila download lampiran dalam format pdf. Sila semak Sales Order yang anda terima samada maklumat pesanan anda betul atau terdapat kesilapan. Jika terdapat kesilapan, sila whatsapp saya terus di http://msuhaimee.wasap.my/.

Pesanan pembelian emas Public Gold atau dipanggil sebagai Sales Order.

Pesanan pembelian emas Public Gold atau dipanggil sebagai Sales Order.

Jika tiada apa-apa perubahan, sila tunggu dalam beberapa minit lagi untuk anda menerima Purchase Order (PO) daripada Public Gold.

public gold sales order

Selepas sekitar 4 hingga 5 jam, Public Gold akan menganggap tiada kesilapan pada pesanan anda dan anda akan menerima emel pengesahan tempahan (Sales Order Confirm) daripada Public Gold menyatakan bagaimana pembayaran perlu dilakukan.

Emel sales order Public Gold

Emel sales order Public Gold

Apa yang penting pada langkah ini adalah seperti berikut:-

1. Buat pembayaran dalam tempoh 24 jam atau selewat-lewatnya 4 hari termasuk cuti. Jika pembayaran lewat diterima, maka akaun anda akan DIBEKUKAN dan tempahan berikutnya tidak akan diproses.

2. Buat pembayaran secara online melalui Maybank2u atau Public Bank. Saya lebih suka Maybank2u kerana lebih mudah dan anda boleh printscreen maklumat pembayaran. Pembayaran boleh dilakukan di akaun seperti berikut:-

Maybank: 5071-3410-4563 / Untuk transaksi luar negara Swift No: MBBEMYKL

Public Bank: 3167-52-0833 / Untuk transaksi luar negara Swift No: PBBEMYKL

(Nota: Pembayaran maksima di Maybank2u adalah sebanyak RM60,000 sehari)

3. Emel slip pembayaran ke payment@publicgold.com.my dan cc kepada pm2@publigold.com.my

4. Telefon cawangan Public Gold yang anda pilih untuk tujuan pengambilan emas anda sebelum anda pergi ke cawangan Public Gold tersebut. Jangan lupa untuk membawa bersama Purchase Order dan slip pembayaran. Simpan dalam smarphone pun boleh sebab boleh emel ke cawangan masa tu juga apabila diminta.

5. Di cawangan Public Gold, kepada yang pertama kali order emas, anda akan diminta mengisi borang pendaftaran untuk tujuan rekod. Oleh itu, ambil masa untuk bertanya jika ada apa-apa kemusykilan.

Untuk jual semula emas Public Gold atau emas pelaburan pelbagai jenama seperti Zenith, Amethyst dan mana-mana barang kemas, sila layari Cara Jual Beli Emas Yang Menguntungkan.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas di Public Gold, anda boleh terus whatsapp saya di http://msuhaimee.wasap.my/ sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas di Public Gold.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang dikenakan GST 6%.

Sila hubungi saya terus melalui Whatsapp di http://msuhaimee.wasap.my/.

Sekian dan terima kasih.

Sharing is caring:

Untung Melabur Emas Sebagai Pengedar Sah Public Gold

Posted on by 0 comment

Anda mencari cara nak dapat untung melabur emas? Alang-alang beli dan simpan emas serta nak dapat untung melabur emas, simpanlah umpama peniaga kedai emas.

Namun, jika anda nak jadi peniaga sebuah kedai emas, anda perlu berdaftar dengan SSM, dapatkan lesen perniagaan membeli dan menjual emas, perlu sewa atau beli premis kedai, perlu modal tetap untuk membuka kedai emas yang sekurang-kurangnya melebihi RM1 juta! Manakala anda perlu juga menyediakan modal operasi untuk menggaji pekerja, pengawal keselamatan, insurans dan banyak lagi senarai yang tak dapat nak saya tulis di sini… RM berjuta-juta?

Anda tak perlu risau… sekarang dah ada kaedah paling mudah untuk anda menyimpan emas dan seterusnya melayakkan anda sebagai pengedar sah emas Public Gold. Sekiranya anda belum pernah mendengar jenama emas Public Gold, di sini saya terangkan serba sedikit mengenainya…

Syarikat Yang Sah Dan Sedang Berkembang
Tak perlu risau sebab saya dah kaji bahawa kedai emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd. dengan nombor pendaftaran 930830-K di Suruhanjaya Syarikat Malaysia ialah satu-satunya syarikat pemasaran emas pelaburan yang sah di Malaysia dan sedang berkembang di Singapura dan Indonesia. Tiada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia. Oleh yang demikian, jika anda sebagai pengedar sah Public Gold, anda berpeluang membina empayar bisnes emas anda di Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia dengan jumlah penduduk yang melebihi 200 juta orang!

Bukan MLM atau Jualan Langsung
Jangan bimbang… Public Gold Marketing Sdn. Bhd. BUKAN syarikat MLM atau Jualan Langsung. Nombor pendaftaran syarikat Public Gold tidak dimulakan dengan kod AJL (Akta Jualan Langsung). Bank Negara Malaysia telah mengesahkan baZero hutang - Bukan mudah tapi tak mustahilhawa Public Gold Marketing Sdn. Bhd. merupakan sebuah syarikat perniagaan emas fizikal yang tulen dan beribu pejabat di Technoplex, Zon Industri Bebas Cukai, Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Bimbingan percuma berkaitan hal teknikal dan pemasaran emas Public Gold.
Sebagai Pengedar sah Public Gold, anda akan diberi bimbingan oleh guru pelaburan emas tersohor di Malaysia iaitu Sifu Mohd. Zulkifli Shafie (Best-selling author Buku Zero Hutang – Bukan Mudah Tapi Tak Mustahil).

Anda akan ditambah ke dalam Kumpulan VIP PG Dealer Ustaz atau sifu Zulkifli Shafie. Terdapat banyak nasihat dan panduan yang amat berguna untuk pengedar-pengedar yang dibimbing oleh sifu Zulkifli Shafie. Lihatlah contoh di imej bawah ini…

Kumpulan rahsia PG VIP Dealers

Pengedar Tunggal Emas Tanpa Cukai GST
Public Gold telah bekerjasama dengan sebuah syarikat Turki yang ternama iaitu Nadir Metal Refinery Group dan telah dilantik sebagai pengedar tunggal emas LBMA (London Bullion Market Association) di Malaysia yang TIDAK dikenakan GST. Hanya emas jenama Public Gold ialah satu-satunya produk emas fizikal seperti jongkong emas 24K dan dinar emas 24K yang TIDAK dikenakan cukai GST di Malaysia. Maknanya keuntungan pelaburan emas Public Gold tiada tandingan di Malaysia kerana pelaburan emas jenama lain dikenakan cukai GST 6%. 

Buat duit dengan emas yang kabur.

Berhati-hati bila nak buat duit dengan skim pelaburan emas yang kabur.

Jika anda seorang yang teliti, kebanyakkan cara mendapatkan keuntungan melalui pelaburan emas seperti Zenith Gold International, Amethyst Gold Creation Sdn Bhd dan banyak lagi syarikat yang menjalankan aktiviti tidak berlesen selalunya tidak jelas, kabur dan menjanjikan keuntungan samada secara harian, mingguan atau bulanan dan untuk tempoh tertentu sahaja. Sebagai contoh emas Zenith menjanjikan keuntungan 0.5-2.0% secara harian untuk tempoh 400 hari. Sekali baca sahaja dah tahu itu riba’ namanya.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert&lang=bm. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah. Pada ketika ini bisnes emas Powergold juga ada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia.

Pengedar emas tak perlu tunggu susutnilai melebihi 15% harga beli untuk jual emas

Sebagai pengedar atau dealer emas Public Gold, keuntungan yang anda dapati bukan hanya keuntungan melalui perbezaan spread atau susutnilai harga emas sahaja, namun terdapat banyak lagi kelebihan yang disediakan. Sebagai pengedar sah emas Public Gold, anda boleh menjual emas pada harga PG Sell. Anda boleh mengeluarkan resit pembelian rasmi Public Gold.

Harga emas 1 gramSebagai contoh anda beli emas kaedah GAP sebanyak 2 gram pada hari ini RM170x2 = RM340. Anda keluarkan 1 gram goldbar dan tinggalkan baki 1 gram lagi dalam akaun GAP. Anda telefon cawangan Public Gold terdekat untuk sahkan stok dan bayar caj premium RM5. Seterusnya anda boleh jual kepada pelanggan anda dengan harga RM210 dengan mendapat keuntungan sebanyak RM35* untuk setiap 1 gram emas! (Nota*: Tertakluk kepada perubahan harga emas GAP dan harga cadangan jualan runcit di web Public Gold yang kebiasaannya melebihi 10% keuntungan).

Ada pelbagai jenis emas Public Gold dengan pelbagai tema seperti Hari Lahir, Hari Ulang Tahun Perkahwinan, Mendapat Cahayamata dan berbagai lagi seperti gambar di bawah. Emas Public Gold senang beli dan senang dijual kerana permintaan yang tinggi dari pelbagai peringkat masyarakat. Emas Public Gold juga diterima untuk pajak Ar-Rahnu di Pejabat Pos tanpa buka seal.

pelbagai-jenis-dan-tema-emas-public-gold

Terdapat pelbagai jenis dan tema emas Public Gold.

Bagaimana anda layak sebagai pengedar sah emas Public Gold?
Amat mudah untuk melayakkan anda menjadi pengedar sah emas Public Gold dan TANPA YURAN! Jika anda dikenakan yuran untuk sertai pelaburan emas, anda sebenarnya dah rugi. Di Public Gold (BUKAN Public Bank ye.. hehe), anda beli emas, anda dah dikira sebagai ahli dan dapat nombor kod pelanggan (PG000XXXXX). Anda hanya perlu kekalkan minima 1 gram emas dalam akaun emas GAP dan membuat minima pembelian ATAU penjualan sebanyak 1 gram setiap enam bulan. Ini ialah kerana pada masa sekarang Public Gold kerap membuat tawaran dengan hanya pembelian emas sekitar 100g (kadang-kadang 80g pun ada…) dan diiklankan di laman web Public Gold.

Public Gold BUKAN di bawah Public Bank walaupun terletak bersebelahan. (Info: Public Gold Cawangan Sungai Petani)

Public Gold BUKAN di bawah Public Bank walaupun terletak bersebelahan. (Info gambar: Public Gold Cawangan Sungai Petani)

Sebagai contoh pada bulan April 2016, sesiapa yang beli hanya 100g emas GAP dah jadi Pengedar Sah Emas PG, jika beli 250g emas dah jadi Priority Dealer PG – anda layak berniaga emas secara online dan offline dan dapat untung melabur emas. Percuma 2H1M penginapan di Pulau Pinang dan lawatan ke Pusat Global Public Gold untuk 1 orang (100g GAP) atau 2 orang (250g GAP). Komisen 1% (Pengedar biasa) atau 1.5% (Priority Dealer) bagi setiap pembelian berikutnya oleh anda atau pelanggan anda. Ketahui lebih lanjut bagaimana anda boleh dapat keuntungan setiap bulan sebagai Pengedar Sah tanpa sebarang yuran!

Bantuan percuma staff Public Gold yang peramah
Sebagai Dealer Public Gold, sekiranya anda menghadapi masalah teknikal mengenai sebarang transaksi pembelian atau penjualan di Public Gold anda atau pelanggan-pelanggan yang anda kenalkan, anda hanya perlu Whatsapp sahaja mana-mana staff Public Gold di cawangan berdekatan anda. Saya dapati staff Public Gold sangat prihatin dan membantu mana-mana Dealer yang menghadapi apa jua masalah berkaitan Public Gold.

Sebenarnya banyak lagi yang saya nak tulis tentang untung melabur emas sebagai pengedar sah emas Public Gold ni… Macam dah panjang berjela dah… Insya Allah, saya akan kemaskini nanti.  Saya juga yakin anda tidak akan jumpa mana-mana syarikat yang menawarkan kemudahan pelaburan emas sepertimana Public Gold. Apa yang penting ialah anda tidak tercari-cari dan yang paling malang bila anda tersilap langkah dengan menyertai skim cepat kaya yang bertopeng pelaburan emas.

Anda boleh terus mengetahui bagaimana nak memulakan pelaburan emas Public Gold di Gold Accumulation Program (mula simpan emas di akaun GAP) dan Jual Beli Emas Fizikal (mula beli dan simpan sendiri stok emas).

Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian