Tag Archives: susutnilai

Pelaburan Emas Terbaik Di Malaysia, Singapura dan Indonesia

Posted on by 0 comment

Anda tercari-cari pelaburan emas terbaik di Malaysia, Singapura dan sedang berkembang di Indonesia? Malah akan berkembang ke Brunei dan Filipina dalam masa terdekat? Anda tak perlu risau sebab saya juga seperti anda. Dahulu saya juga tercari-cari cara nak mula melabur emas di syarikat atau bank yang paling menguntungkan. Sudah semestinya jika boleh yang sedang berkembang dan yang paling baik.

Dalam pelaburan emas, apa yang penting ialah MULA melabur emas DENGAN BETUL. Anda dinasihatkan jangan TERPEDAYA dengan skim cepat kaya a.k.a skim cepat lingkup di luar sana. Cara paling cepat nak tahu sesuatu aktiviti pelaburan emas yang ditawarkan kepada anda itu samada BENAR atau LINGKUP ialah dengan ikuti langkah seperti berikut:-

LANGKAH #1 – DAPATKAN NAMA / LAMAN WEB SYARIKAT

Mendapatkan nama syarikat atau laman web syarikat pelaburan emas terbaik daripada agen pelaburan emas. Anda boleh dapatkan dari kad bisnes atau minta agen tulis dan serah kepada anda. Beritahu kepada agen, nanti saya fikirkan dahulu (pastikan anda senyum ;-)) samada untuk sertai atau tidak beberapa hari lagi. Jika agen pelaburan emas terbaik tersebut mendesak dan seperti terdesak, anda ulang balik “Nanti saya fikirkan dulu” dengan senyum lagi. Tolak dengan baik – itulah sebaik-baik cara.

LANGKAH #2 – SEMAK STATUS SYARIKAT

Semak status aktiviti pelaburan emas yang dijalankan oleh syarikat pelaburan emas tersebut. Jika di Malaysia, anda boleh semak dengan layari laman web Bank Negara Malaysia untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert&lang=bm. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:-Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Saya sarankan anda semak dengan teliti senarai tersebut kerana tulisannya agak kecil dan ada kemungkinan anda terlepas pandang. Terdapat juga laman web yang diberikan tidak wujud dalam senarai, tetapi LOGO syarikat adakalanya seakan sama atau memang sama dengan LOGO syarikat yang dalam siasatan BNM. Jika anda dah semak sebanyak TIGA kali dan dapati tiada satu pun nama syarikat atau laman web sama dengan yang tersenarai… anda boleh terus pergi ke langkah berikutnya. Jika anda dapati syarikat atau laman web syarikat pelaburan emas yang diberi tersenarai, maka saya cadangkan agar anda tinggalkan tawaran atau “peluang pelaburan emas terbaik” yang ditawarkan oleh agen tersebut.

LANGKAH #3 – BANDINGKAN HARGA EMAS SEMASA

Lihat harga emas semasa emas yang ditawarkan di laman web. Bandingkan dengan harga emas spot seperti yang saya tunjukkan di “Lihat Harga Emas Semasa“. Jika harga emas semasa produk emas yang ditunjukkan MELEBIHI 10% dari harga emas spot dunia, saya cadang anda terus lupakan hasrat untuk membeli produk emas pelaburan yang ditawarkan kerana anda akan mengalami kerugian dan bukan keuntungan.

LANGKAH #4 – KIRA KADAR SPREAD EMAS

Setelah anda lepasi langkah di atas dan harga emas semasa emas pelaburan syarikat tersebut didapati kurang dari 10% daripada harga emas spot dunia, maka anda boleh kira kadar spread emas pelaburan yang ditawarkan. Kadar spread atau susutnilai ialah peratus perbezaan harga emas yang dijual kepada anda dan harga emas yang dibeli daripada anda. Anda boleh ketahui lebih lanjut mengenai kadar spread di “Bandingkan Harga Emas Dengan Susutnilainya Sekali“. Kebiasaannya harga jual beli emas dipaparkan di laman web syarikat atau bank. Kadar spread yang paling baik ialah DI BAWAH 10%.

LANGKAH #5 – KAJI KEMUDAHAN LATIHAN / SOKONGAN

Seterusnya, anda perlu tahu kemudahan latihan sokongan pelaburan emas yang anda boleh dapat dengan percuma daripada syarikat pelaburan emas. Jika terdapat hanya satu sahaja atau paling banyak pun tak lebih lima kemudahan latihan sokongan yang ditawarkan, dikhuatiri anda mungkin akan menghadapi masalah pada masa akan datang.

LANGKAH #6 – PATUH SYARIAH

Akhir sekali ialah, anda perlu selidiki setiap pembelian emas anda mematuhi syarak atau patuh syariah iaitu anda beli emas dan dapat emas. Bukan anda beli emas dan hanya dapat penyata sahaja (emas kertas) dan tidak boleh dapat emas.

Setelah syarat-syarat di atas dilepasi, maka, saya cadangkan anda bolehlah buat keputusan untuk menerima produk pelaburan emas yang ditawarkan oleh agen tersebut. Terpulang kepada anda untuk mulakan samada secara berdikit-dikit atau secara banyak sekaligus bergantung kepada matlamat pelaburan emas yang anda tetapkan.

Seperti yang saya terangkan di atas, saya juga seperti anda tercari-cari peluang pelaburan emas terbaik agar tidak rugi dan sebaik-baiknya jauhi RIBA’ dalam pelaburan item ribawi seperti emas dan perak. Anda tak perlu risau sebab bukan seminggu atau dua minggu saya membuat kajian di atas… malah berminggu-minggu ke atas pelbagai produk emas pelaburan di bank-bank komersial dan syarikat-syarikat pelaburan emas. Masing-masing memang kata pelaburan emas mereka yang paling baik.

Akhirnya saya dah jumpa syarikat pelaburan emas terbaik di Malaysia, Singapura dan sedang berkembang di Indonesia. Anda boleh lakukan pendaftaran secara percuma dahulu seperti yang diterangkan di “Pendaftaran Percuma“.

Daftar percuma di syarikat Pelaburan Emas Terbaik  Malaysia. Terdapat cawangan-cawangan syarikat pelaburan emas di Malaysia seperti:- Taman Perling, Johor Bahru; Batu Berendam, Melaka; Bandar Sunway, Petaling Jaya; Taman Dagang, Ampang; Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor; Taman Komersil Senawang, Seremban, Negeri Sembilan; Jalan Kota, Alor Setar; Kampung Baru, Sungai Petani, Kedah; Relau, Bayan Lepas; Lebuh Bishop, Pulau Pinang; Jalan Yang Kalsom, Ipoh, Perak; Jalan Sultan Yahya Petra, Kota Bahru, Kelantan; Jalan Sultan Ismail, Kuala Terengganu; Jalan Beserah, Kuantan, Pahang; Al-Idrus Commercial Centre, Jalan Satok, Kuching Sarawak; Along Jalan Sulaman, Kota Kinabalu, Sabah.

Daftar percuma di syarikat Pelaburan Emas Terbaik Singapura. Terdapat cawangan syarikat pelaburan emas di Sinagpura seperti di Tampines, Singapore.

Daftar percuma di syarikat Pelaburan Emas Terbaik Indonesia. Terdapat cawangan syarikat pelaburan emas di Jakarta, Indonesia.

Jika anda mengalami kesukaran untuk mendaftar, sila gunakan link di sini dengan mengisi maklumat berikut:-

  1. Nama penuh:
  2. Nombor kad pengenalan:
  3. Alamat emel:
  4. No. telefon:
  5. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf.

Semoga anda mendapat manfaat di dunia dan akhirat. Amin.

 

Sharing is caring:

Susutnilai Terendah Jamin Keuntungan Pelaburan Emas Anda

Jika anda tercari-cari bank mana atau syarikat mana yang menawarkan pelaburan emas terbaik di rantau Asia… saya sarankan anda untuk meneliti peratus susutnilai atau nilai spread yang ditawarkan sebelum membeli emas fizikal berbentuk jongkong emas atau dinar emas.

Pada hari ini memang terdapat terlalu banyak persaingan antara bank-bank malah syarikat-syarikat yang menawarkan jual beli emas pelaburan seperti goldbar 24k dan dinar emas 24k yang bebas dari dikenakan GST sebanyak 6%.

Mengapa? Ini ialah kerana jika emas pelaburan yang anda beli dikenakan GST sebanyak 6%, dimanakah keuntungan yang anda akan perolehi? Sedangkan  emas itu sendiri ada susutnilainya masing-masing.

Oleh itu di sini saya ingin kongsikan kepada anda dua jenis emas pelaburan iaitu jongkong emas 24K dan dinar emas 24K dengan kadar susutnilai TERENDAH di Malaysia dan TIDAK DIKENAKAN GST pada kadar 6%!

Sila lihat gambarajah di bawah:-

Sumber infografik: Encik Zulkifli Shafie MD PG.

Sumber infografik: Encik Zulkifli Shafie MD PG.


Berdasarkan infografik di atas, sekiranya bajet anda sekitar RM10,000.00 maka saya cadangkan samada anda pilih antara DUA pilihan di bawah:-

PILIHAN #1 – SPREAD / SUSUTNILAI RENDAH

Saya cadang anda beli emas yang SPREAD LEBIH RENDAH dahulu. Walaupun anda nak simpan jangka panjang, nanti anda akan tetap semak harga emas semasa juga untuk menilai sejauh mana keuntungan yang boleh anda dapat melalui menyimpan emas. Emas dengan spread lebih rendah lebih cepat untung bila harga naik.

Contohnya dengan bajet RM10,000 maka saya akan cadangkan agar anda beli dan simpan Gold Bar 50g + 10g = 60g.

PILIHAN #2 – SENANG DIJUAL SIKIT-SIKIT

Jika anda nak senang jual sikit-sikit bila nak pakai duit nanti, emas yang kecil-kecil lebih baik. Jadi dengan bajet RM10k, anda boleh pilih mana-mana kombinasi Gold Bar 10g atau 20g untuk cukupkan 60g. Oleh itu, sekiranya terdesak nak guna duit, maka anda boleh jual balik emas 10g atau 20g sekadar nilai yang anda perlukan.

Kepada anda yang mempunyai akaun emas GAP, anda juga boleh menjual balik harga emas secara sikit-sikit bila nak pakai duit. Insya Allah dalam tempoh 48 jam pihak Public Gold akan bankin dalam akaun anda melalui akaun Maybank. Untuk mengelakkan kelewatan transaksi, saya galakkan anda untuk menggunakan akaun Maybank juga semasa mendaftar.

Anda boleh mendaftar secara percuma untuk makluman lebih lanjut di Pendaftaran Percuma.

Saya sekadar bagi cadangan, anda yang buat keputusan. Semoga berjaya dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:

Kenapa Harga Emas Jatuh?

Harga emas jatuh! Harga emas jatuh!… Rugilah aku… aku dah banyak buat pelaburan emas!

Carta Harga Emas

Carta 1: Harga emas menunjukkan kejatuhan harga emas sejak April 2013 hingga kepada paras terendah dalam tempoh 3 tahun pada hari ini 23 September 2014. Mungkin akan menjunam lagi? Wallahu a’lam…

Masya Allah… janganlah berkeluh kesah dengan apa yang berlaku ke atas diri kita… 

Benarlah Firman Allah SWT:

“Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir.” (Surah Al-Ma’arij: 19).

Memang tak dinafikan bahawa bukan sedikit wang yang kita telah gunakan untuk membuat pelaburan emas. Malah sebelum kejatuhan harga emas mulai tahun 2013 (Rujuk Carta 1), ramai yang telah membeli emas dan dinar pada harga yang tinggi iaitu RM830 untuk 1 Dinar emas pada tahun 2011 dan jatuh mendadak pada April 2013 kepada RM550! Kemudian harga 1 Dinar naik semula kepada RM660 dan jatuh semula pada masa sekarang berada pada sekitar RM550 (23 September 2014).

Continue reading

Sharing is caring:

Banding Harga Emas Dengan Susutnilainya Sekali

Sebelum anda melabur emas, sila buat perbandingan harga emas dengan susutnilainya sekali. Apakah susutnilai? Susutnilai harga emas dikira dalam peratus (%) yang merujuk kepada perbezaan nilai jualan emas dengan nilai belian emas semasa.  

Susutnilai atau Spread (%) = [(Harga Jualan – Harga Belian)/ Harga Jualan] X 100 

Emas perhiasan tidak sesuai dijadikan untuk pelaburan emas kerana nilai spread yang terlalu tinggi.

Emas perhiasan tidak sesuai dijadikan untuk pelaburan emas kerana nilai spread yang terlalu tinggi.

Jika anda membuat pelaburan emas, anda perlu tahu bahawa semakin rendah susutnilai sesuatu emas, maka, semakin banyak keuntungan yang anda dapat! Dan sebaliknya, semakin tinggi susutnilai emas yang anda beli, maka semakin sedikit keuntungannya.

Oleh itu, terdapat perbezaan spread antara jenis-jenis emas dan jenama emas yang terdapat di pasaran. Pakar-pakar pelaburan emas menasihatkan untuk TIDAK melabur emas jika nilai spread melebihi 10%!

Di sini saya sertakan beberapa contoh harga emas serta susutnilai atau spread mengikut jenis emas:

  • Jongkong Emas / Gold Bar 999.9 sekitar 5-10%
  • Dinar Emas 916 sekitar 5-8%
  • Emas perhiasan sekitar 25-35%

Sekarang dah jelas pada anda bahawa emas perhiasan TIDAK SESUAI untuk tujuan pelaburan emas. Yang sesuai hanyalah jenis jongkong emas dan dinar emas atau gold bullion coin.

Tetapi jika anda sudah memiliki emas perhiasan lama dan rosak, anda boleh menjualnya pada harga tinggi! Kalau nak jual emas perhiasan lama atau gelang emas yang dah patah atau rosak, saya nasihatkan jangan jual di kedai emas kerana susutnilainya terlalu besar. Kebiasaannya sekitar 25-35% malah ada kedai emas yang membeli dengan susutnilai sehingga 40%!

Barang kemas yang paling rendah susutnilai di Malaysia dan Singapura ialah barang kemas jenis Public Gold. Susutnilai atau nilai spread hanyalah 15% berbanding jenama yang lain. (Sila ke Public Gold > Public Jewellery)

Jika anda mengetahui kedai emas yang menjual barang kemas dengan susutnilai lebih rendah, sila kongsikanlah di sini.

Sekarang, hanya tinggal jongkong emas dan dinar emas sahaja yang menjadi pilihan pelabur-pelabur emas disebabkan susutnilai masing-masing yang kurang daripada 10%. Namun, persoalannya jongkong emas dan dinar emas yang manakah yang menawarkan susutnilai paling kompetitif, boleh dibeli dan dijual dengan mudah serta halal lagi sah di sisi undang-undang?

Anda tak perlu risau sebab saya dah berminggu-minggu buat perbandingan di antara pelbagai jenis produk pelaburan emas di Malaysia samada bank-bank seperti pelaburan emas Maybank, Public Bank, Kuwait Finance, Al-Rajhi, CIMB dan juga syarikat-syarikat seperti Sri Ayu, GCP, GSR dan Dinar Kelantan. (Sila teruskan baca posting saya mengenai perbandingan pelaburan emas…)

Di Malaysia terdapat dua jenis pelaburan emas… yang Islamic atau halal dan yang conventional atau haram.

Dan setakat ini, pelaburan emas yang halal di bank ialah Kuwait Finance House (KFH) dan Bank Al-Rajhi yang disahkan patuh syariah namun anda terikat dengan pelbagai syarat seperti emas yang anda beli tidak boleh dibuka seal dan susutnilai akan jatuh sehingga 25% jika seal rosak! Aduhai…

Terpulang kepada anda jika mahu melabur di bank-bank tersebut. Namun, anda tak perlu susah-susah nak mulakan pelaburan emas dengan KFH atau Al-Rajhi sebab saya dapati Public Gold menawarkan konsep pelaburan emas yang paling mudah, cepat, boleh lock harga beli dan jual, menjual dengan harga yang terendah di pasaran, kadar spread atau susutnilai yang terendah, stok emas yang sentiasa ada, cawangan di setiap negeri di seluruh Malaysia termasuk Singapura dan yang paling penting tidak cerewet.

Tambahan pula, jika anda nak jual emas, pihak Public Gold akan terima tanpa banyak cerita. Walaupun emas Public Gold yang kita beli dan simpan tu kemek atau calar, Public Gold tetap terima! Insya Allah saya yakin bahawa anda pasti akan berpuashati dengan kaedah pelaburan emas yang ditawarkan oleh Public Gold sebagaimana saya berpuashati dengan sebenar-benarnya.

Dalam blog ini juga saya ada menyediakan carta harga emas untuk rujukan anda. Jika anda ingin meninjau harga emas 1 gram di Malaysia sejak 5 tahun lalu hingga ke tempoh 24 jam, sila ke laman Harga Emas Semasa Public Gold.

Nasihat saya untuk anda yang nak memulakan pelaburan emas, jangan terlalu obses melihat carta harga emas sehingga tak boleh tidur malam pula… apa yang penting anda perlu faham jenis pelaburan emas yang betul dan halal serta nilai spread harga emas syarikat yang menawarkan pelaburan emas.

Di www.publicgold.com.my, terdapat pelbagai jenis emas yang boleh anda pilih dengan kemudahan aplikasi web dan Android untuk memudahkan anda mendapat harga emas semasa yang sentiasa dikemaskini setiap 20 minit.

Anda boleh membuat tempahan dan ‘lock’ harga secara online dan mendapatkan maklumat lebih lanjut setelah anda mendaftar. Pendaftaran adalah percuma tanpa perlu membeli apa-apa barang! Sila klik pada “Pendaftaran Percuma” untuk mengetahui bagaimana untuk mendaftar.

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian