Tag Archives: simpanan emas

Gold Accumulation Program (GAP)

Posted on by 54 comments

Gold Accumulation Program (Program Akumulasi Emas) bertujuan memudahkan orang ramai untuk membuat simpanan emas dengan modal serendah RM100 sahaja. Program ini disokong 100% oleh emas fizikal. Pembeli boleh mengeluarkan emas yang telah dikumpulkan di dalam akaun GAP ke dalam bentuk jongkong emas di mana-mana cawangan Public Gold di seluruh negara.

Ciri-ciri & Kelebihan:

  • Pengumpulan emas fizikal dengan ketulenan Au999.9 (24K)
  • Pembelian minimum RM100 atau di dalam gandaan RM50 atau pun 1 gram
  • Pembelian ini kemudiannya akan ditukarkan kepada berat emas sehingga 4 titik perpuluhan (eg. 0.0001gm).
  • Disokong 100% oleh emas fizikal Au999.9
  • Tiada yuran simpanan
  • Pegangan baki minima di dalam akaun 1 gram sahaja
  • Pengeluaran sekurang-kurangnya 1gm emas fizikal
  • Akaun bersama antara ibu bapa dan anak-anak disediakan
  • Arahan tetap bulanan disediakan (monthly standing instruction)
  • Diaudit oleh juruaudit bebas
  • Urusniaga bila-bila masa. 24 jam sehari, 365 hari setahun

Saya dapati program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold adalah yang terbaik di Malaysia.

Pelan Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program GAP ni memang sangat sesuai untuk seluruh rakyat Malaysia samada untuk dewasa dan juga terdapat akaun emas untuk anak-anak bersama ibubapa atau penjaga masing-masing kerana syarat buka akaun emas hanyalah serendah RM100 sahaja dan pembelian minimum emas seterusnya dengan gandaan RM50 atau 1 gram emas.

Emas yang disimpan adalah jenis gold bullion dan simpan di Public Gold secara PERCUMA tanpa upah! Anda juga boleh keluarkan minima 1 gram emas pada bila-bila masa tak terikat pada waktu bank.

Emas 24K atau emas 999.9 yang anda simpan dalam Program GAP ini disimpan dalam peti simpanan di Public Safe Pulau Pinang dan kesemua simpanan emas anda dilindungi insurans sekiranya apa-apa yang berlaku kepada Syarikat Public Gold Sdn. Bhd. Terdapat caj premium apabila anda ingin keluarkan stok emas anda.

Mulai 1 April 2015, kerajaan telah melaksanakan Goods and Services Tax (GST) dan telah mewartakan dalam Warta Kerajaan yang boleh dibaca di sini. Dalam Warta Kerajaan tersebut semua jual beli emas berketulenan 995 (99.5%) dan ke atas telah diisytiharkan TIDAK DIKENAKAN GST.

Harga emas semasa untuk pelan GAP ni dikemaskini setiap hari selepas jam 12 tengah malam. Rakan-rakan boleh rujuk harga emas hari ini untuk pelan GAP di Harga Emas Semasa. Sila rujuk pada bahagian yang tertera seperti contoh imej di bawah:

Harga GAP Public Gold

Harga GAP Public Gold

Jika dibandingkan dengan program simpanan emas di Kuwait Finance House Gold-i Account atau Al-Rajhi, saya dapati program GAP Public Gold ini bukan sahaja patuh syariah, malah jauh lebih baik daripada kedua-dua jenis bank tersebut. Minta maaf kepada staf kedua-dua bank tersebut ye. Bukan maksud saya nak merendahkan mana-mana bank. Cuma pendapat dan perbandingan peribadi sahaja.

Caranya begini:-

LANGKAH #1 – Lihat harga emas GAP di bawah:-

Jika anda tidak dapat melihat paparan di atas, sila layari www.publicgold.com.my. Sila lihat harga 1 gram emas 24K GAP. Harga emas akan dikemaskini selepas setiap jam 12 tengah malam. Jika anda pernah membeli emas Public Gold, anda hanya terus klik butang ‘Buy GAP’ untuk akses ke akaun anda. Jika anda belum pernah membeli emas Public Gold, anda tidak boleh Login lagi. Anda perlu ikuti langkah seterusnya.

LANGKAH #2 – Buat pembayaran menggunakan Maybank2u.com.my

Maybank2u

Amat mudah jika anda dah pun ada akaun Maybank2u. Buat bayaran ke akaun Maybank Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di nombor akaun 5571-3923-8048. Buat bayaran untuk mengikut gandaan 1 gram emas GAP atau dalam gandaan RM100. Sebagai contoh jika anda ingin menyimpan 1 gram, maka transfer duit sebanyak RM156.00. Jika mahu simpan 5 gram emas, maka transfer duit sebanyak 5 x RM156.00 = RM780.00.

Anda juga boleh membuat Standing Instructions potongan bulanan minima RM100 dari mana-mana akaun bank anda kepada akaun Maybank Public Gold Marketing Sdn Bhd. setiap bulan dengan caj minima RM2.12 seperti yang tertera di web Maybank2u.com.my – Standing Instructions

Gunakan kemudahan ‘Print receipt’ di Maybank2u.com.my untuk menyimpan maklumat pembayaran. Jika anda menggunakan smartfon, sila pastikan anda simpan screenshot terakhir transaksi yang telah berjaya sebagai bukti pembelian emas GAP. Adalah amat penting agar anda TIDAK menggunakan bukti SMS kerana tidak diterima.

Jika anda ada akaun Public Bank, anda juga boleh buat bayaran di akaun Public Bank 3167-52-0833.

Beli emas GAP - pembayaran

Jika anda berada di luar negara, sila masukkan kod Swift berikut:
nombor Swift MBBEMYKL untuk akaun Maybank atau
nombor Swift PBBEMYKL untuk akaun Public Bank.

LANGKAH #3 – Hantar maklumat pembayaran melalui Whatsapp / WeChat / SMS / Emel

Beli emas GAP - pengesahan Whatsapp/WeChat/SMS

Sila hantar maklumat berikut:-

  1. Nama penuh:
  2. NRIC atau Kad Pengenalan: xxxxxx-xx-xxxx
  3. No. telefon:
  4. Emel anda:
  5. Jumlah bayaran: RM
  6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
  7. Masa bayaran: xx:xx
  8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf (Sekiranya anda tiada introducer).

Di samping itu, anda perlu melampirkan salinan resit pembelian juga. Oleh itu, saya nasihatkan anda agar menyimpan resit pembelian emas GAP anda dan buat printscreen atau snapshot menggunakan smartfon untuk paparan transaksi akhir setelah bayaran / pindahan dibuat. (Nota penting: Bukti bayaran SMS tidak akan diterima).

Sila emelkan maklumat di atas bersama-sama lampiran resit ke gap@publicgold.com.my dan cc kepada suhaimee@pelaburanemas.org agar saya dapat membantu jika terdapat apa-apa masalah. Seterusnya, untuk mempercepatkan pengesahan, saya dapati penghantaran maklumat melalui aplikasi Whatsapp adalah yang paling cepat dan senang diterima oleh Public Gold.

Jika anda nak minta saya uruskan, sila gunakan Borang Buka Akaun Emas GAP di bawah. Sila isikan nama penuh, alamat emel anda. Dalam ruangan Message sila beri nombor kad pengenalan, nombor telefon, jumlah pembelian (RM) dan tarikh serta masa pembelian. Setelah itu, sila upload resit pembelian anda dengan klik butang Browse, pilih imej resit yang anda simpan di smartfon atau PC anda, isikan huruf Captcha dan klik butang Send.



Itu sahaja! Anda hanya perlu tunggu maklumbalas daripada Public Gold sekitar 4-5 jam sahaja Insya Allah. Anda akan dapat melihat penyata akaun emas GAP anda dalam tempoh 48 jam selepas pengesahan.

Beli emas GAP - pengesahan pesanan

Beli emas GAP - kemaskini penyata

Simpanan emas anda di Public Safe adalah PERCUMA dan DILINDUNGI INSURANS sampai bila-bila! Anda boleh juga mengeluarkan emas dari akaun anda pada bila-bila masa dengan caj premium yang terendah di Malaysia!

 

 

Nak lihat akaun emas online GAP anda? Mudah sahaja… hanya Login menggunakan Nama Pengguna (Nombor PG anda) dan Kata Laluan anda di Public Gold > Login. Kemudian klik butang My GAP seperti imej di bawah:-

Anda dinasihatkan untuk mengemaskini nama waris di mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat sekiranya berlaku perkara yang tak disangka kerana telah pernah berlaku seorang pelanggan Public Gold yang meninggal dunia dan belum sempat menamakan pewaris. Sekiranya anda tidak mengemaskini nama, pihak Public Gold memerlukan surat kematian dan pengesahan pentadbir harta yang mungkin mengambil masa untuk pengeluaran emas nanti.

Sekiranya anda ingin menjual semula, anda boleh jual balik emas dalam akaun GAP pada bila-bila masa tanpa perlu pergi ke mana-mana atau bersusah-payah menunggu giliran. Sila Login ke akaun PG anda dan klik pada My GAP seperti ditunjukkan di bawah.

Pada bahagian atas ada butang “Purchase” iaitu Beli, “Buy-Back” iaitu Jual Semula, “Transfer” iaitu Pindah (hanya kepada akaun PG Mall sahaja) dan “Statement” iaitu Penyata.

Klik butang ‘Purchase’ setelah anda membuat bayaran ke akaun bank Public Gold dan isikan maklumat bayaran seperti yang ada pada salinan resit. Upload salinan resit dan klik butang ‘Request’. Anda boleh Whatsapp ke staff Public Gold untuk kemaskini pembelian terbaharu dengan mesej mudah seperti…

“Salam hormat! Mohon kemaskini akaun GAP saya PGxxxxxxxxx. TQ”.

Insya Allah akaun anda akan dikemaskini dalam tempoh 48 jam hari bekerja. Anda boleh simpan nombor fon staff Public Gold yang boleh didapati di sini.

Sekiranya anda membeli emas GAP melalui platform FPX, insya Allah akaun anda terus dikemaskini dan tidak perlu untuk upload resit ke dalam akaun GAP.

Anda dinasihatkan untuk mencetak penyata sekurang-kurangnya 3 bulan sekali kerana maklumat transaksi yang melebihi 3 bulan tidak akan dipaparkan.

Sekiranya anda ingin menjual balik emas dalam akaun GAP anda, sila klik “Buy-Back” dan butang “Add New” untuk jual semula emas GAP anda dan lihat harga jual semula seperti yang dibulatkan di bawah. Pastikan harga jual semula emas GAP anda sekurang-kurangnya melebihi 15% daripada harga beli dahulu untuk mendapatkan keuntungan yang maksimum. Kemudian klik butang Request di bawah sekali.

Harga jual semula emas GAP Public Gold

Anda akan mendapat emel dari Public Gold untuk pengesahan jual balik dan sila reply emel tersebut dengan segera jika terdapat kesalahan. Jika tiada kesilapan, insya Allah jumlah duit tunai jualan balik emas GAP akan dimasukkan ke akaun bank anda dalam tempoh 48 jam hari bekerja.

Seperti yang anda lihat di atas, amat mudah berurusan untuk proses jual beli emas di Public Gold dan saya pasti anda akan dapat menjimatkan duit, masa dan tenaga anda berbanding akaun simpanan emas di bank-bank. Malah anda boleh membuat pembelian barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pelbagai syarikat yang menyertai PG Mall melalui akaun emas GAP.

Setelah anda selesai, anda boleh “Log out” dengan klik pada butang di atas seperti di bawah.

Log out akaun emas GAP

Untuk keterangan lanjut, sila klik kanan (right click) dan ‘save as’ atau ‘save link as’ dalam pdf di link: Gold Accumulation Program (Anda memerlukan Adobe Reader untuk membuka dokumen tersebut)

Selepas anda selesai membuka akaun emas GAP Public Gold, anda juga boleh mula menyimpan perak dalam bentuk silver bar atau dirham menggunakan akaun yang sama dikenali sebagai Silver Accumulation Program (SAP) Public Gold.  Sila download Panduan Pelaburan Emas Akaun GAP/SAP di sini (sila klik kanan (right click) dan ‘save as’ atau ‘save link as’ dalam pdf).

Semoga anda semua success dalam pelaburan emas!!! Insya Allah…

Sharing is caring:

Cara Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Posted on by 78 comments

Bagaimana cara pelaburan emas jana keuntungan? Caranya amat mudah dan pada hari ini terdapat pelbagai kemudahan disediakan untuk mendapat keuntungan dalam pelaburan emas.

Sebagai contoh, anda boleh install aplikasi pelaburan emas yang terkemuka di Malaysia dan Singapura. Pemasangan di smartfon adalah percuma dan anda boleh mula mengetahui pergerakan harga emas setiap 20 minit.

Sebelum ini saya telah bincangkan tips pelaburan emas yang digunakan dalam sistem perbankan dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia. Lesen pelaburan emas hanya dikeluarkan oleh BNM kepada bank-bank berlesen dan syarikat pelaburan emas tertentu sahaja serta TIDAK kepada sebarangan syarikat atau orang perseorangan di Malaysia walaupun pada namanya ada ejaan EMAS.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert&lang=bm. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah.

Okay.. mari kita teruskan..

Pelaburan emas yang dimaksudkan ialah saat anda memiliki emas pelaburan seperti Emas 24K atau berketulenan 995 (99.5%) dan 999 (99.9%). Ataupun, saat anda memilik Dinar Emas 24K LBMA (London Bullion Merchant Association) yang tidak dikenakan cukai GST. Jika anda tersalah pilih, anda terpaksa tanggung kerugian besar kerana ada cukai yang perlu dibayar.

Tambahan lagi, terdapat segelintir pelabur emas yang mengambil kesempatan ke atas sistem Ar-Rahnu. Pelaburan emas yang dimaksudkan di sini BUKANLAH memberi penerangan tentang teknik manipulasi pajak Ar-Rahnu yang mana teknik pajak Ar-Rahnu iaitu beli-pajak-beli-pajak adalah satu teknik yang akan membebankan pelabur emas dengan hutang! Jika anda ingin mengetahui tentang Ar-Rahnu, sila ke Pelaburan Emas Ar-Rahnu di sini.

Oleh itu, saya ingin berkongsi tips pelaburan emas di sini…

Jika anda membaca tips saya sebelum ini, kebanyakan kenyataan saya tidak bersetuju untuk anda mulakan pelaburan emas di bank-bank seperti Maybank, CIMB, UOB, Ambank dan lain-lain atas sebab-sebab birokrasi, logistik dan kemudahan simpanan dan pengeluaran emas fizikal. Malah, saya juga tidak berapa nak menyebelahi pelaburan emas di bank-bank samada di Ar-Rajhi atau KFH walaupun transaksi emas mereka patuh syariah dan halal. Mengapa? Anda boleh baca Pelaburan Emas Kertas atau Emas Sebenar.

Istilah ‘pelaburan emas’ yang saya gunakan di sini ialah beli emas di kedai emas pada harga rendah dan simpan sehingga satu waktu harga emas naik melebihi 15% dan jual semula simpanan emas anda di kedai emas itu semula. Mudahkan?

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Persoalan pertama ialah bagaimana nak tahu bila harga emas turun dan bila harga emas naik? Anda perlu ada strategi pelaburan emas yang boleh anda pelajari daripada orang yang benar-benar telah mengaut keuntungan dalam pelaburan emas. Saya cadang agar anda mendapatkan kemahiran tersebut di sini.

Strategi pelaburan emas

Strategi pelaburan emas

Jadi persoalan yang kedua sekarang ialah nak jual dan beli di kedai emas yang mana? Poh Kong? Habib Jewels? Kedai Emas Wah Chan? Kedai Emas Sri Harmoni? Kedai Emas Sayang? Kedai Emas …. bla bla bla.. sabar… sabar…

Kedai emas yang saya maksudkan ialah kedai emas yang beroperasi secara online 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Kedai emas online yang sentiasa kemaskini harga emas semasa setiap 20 minit berdasarkan turun naik harga emas dunia. Kedai emas online yang ada menyediakan aplikasi di smartfon (samada Android / iPhone / Blackberry) untuk memberi anda notifikasi bila harga emas turun supaya anda boleh ‘lock’ harga dan beli emas serta hantar notifikasi kepada anda bila harga emas naik supaya anda boleh ‘lock’ harga dan jual emas semula.  Dan yang paling penting sekali urusniaga emas tidak dikenakan cukai GST.

Kedai emas ini juga menyediakan kemudahan kepada anda untuk menyimpan emas fizikal (BUKAN emas maya) secara percuma tanpa upah! Anda boleh keluarkan kesemua emas yang anda simpan pada bila-bila masa.

Saya dah meneliti dan mengkaji selama berminggu-minggu… Alhamdulillah… saya dah jumpa kedai emas yang memenuhi syarat seperti yang saya nyatakan di atas tadi.

Anda jangan bimbang bila nak jual balik emas di kedai emas. Saya dapati kedai emas ini yang paling tak cerewet… boleh terima apa sahaja jenama dan jenis emas samada emas goldbar, dinar, emas perhiasan.

Untuk pengetahuan anda, kaedah beli emas harga rendah dan jual harga tinggi (buy low sell high) merupakan hanya salah satu daripada tiga kaedah menjana keuntungan daripada pelaburan emas. Kaedah ini merupakan kaedah Keuntungan Jangka Panjang sebab harga emas mungkin hanya akan naik melebihi 15% dalam tempoh lebih empat bulan (2 atau 3 kali setahun).

Anda mungkin tertanya-tanya ada tak kaedah pelaburan emas untuk jana keuntungan selain ini?

Ada dua lagi kaedah:-

(a) Keuntungan Jangka Panjang – Beli dan simpan sahaja emas pelaburan goldbar dan dinar emas kerana emas pelaburan adalah aset sepertimana hartanah. Oleh kerana tak ramai orang yang mampu beli hartanah puluhan malah ratusan ribu sekali beli, maka, emas pelaburan goldbar dan dinar merupakan alternatif pegangan aset yang mampu milik oleh semua orang.

(b) Keuntungan Jangka Pendek dan Jangka Panjang: Beli, simpan dan kongsikan pengalaman anda membeli dan menyimpan emas dengan yang lain agar mereka juga mula simpan emas untuk lindungi kekayaan mereka kerana duit kertas RM yang anda simpan itu terdedah kepada susutnilai dari masa ke masa dan dari tahun ke tahun. Tahun 2016 sahaja duit RM telah jatuh 30% berbanding USD! Nampak sahaja angka RM dalam akaun simpanan tapi semakin hari semakin tak laku.

Alang-alang simpan emas, simpanlah umpama peniaga kedai emas. Untung-untung, ramai yang anda beritahu cara pelaburan emas yang mudah dan patuh syariah mula tersedar akan risiko jika mereka tak mula simpan emas mulai sekarang. Anda boleh jana keuntungan melalui komisen 1-2% daripada setiap pembelian emas orang perseorangan atau syarikat koperasi yang anda perkenalkan. Ketahui masa yang sesuai untuk melabur emas.

Jika anda dah bersedia untuk membeli dan simpan sendiri emas goldbar atau dinar di rumah, anda boleh dapatkan tips mudah Jual Beli Emas Terbaik di Malaysia.

Jika anda pilih untuk beli emas goldbar atau dinar dan simpan secara PERCUMA SEUMUR HIDUP dan boleh namakan pewaris, anda boleh dapatkan tips mudah Buka Simpanan Akaun Emas GAP.

Simpanan emas melalui kedai emas ini boleh dilakukan samada oleh orang perseorangan selagi ada kad pengenalan. Jika masih bayi hingga sebelum 18 tahun boleh buka akaun simpanan emas GAP dengan memberi nama penuh, nombor sijil kelahiran / MyKid / MyKad beserta nombor kad pengenalan ibu/bapa/penjaga.

Syarikat, persatuan, kelab atau badan korporat juga boleh membeli dan menyimpan emas berbanding duit kertas dengan menggunakan nama syarikat, persatuan, kelab atau badan korporat masing-masing. Saya dapati kedai emas ini tiada halangan untuk memberi kemudahan Simpanan emas akaun emas GAP secara percuma!

Jika anda masih tercari-cari jenis kedai emas yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan pelaburan emas terbaik di Malaysia, anda boleh daftar secara percuma di sini.

Sila Hubungi Saya jika ada apa-apa persoalan yang anda ingin penjelasan mengenai pelaburan emas.

Sharing is caring:

Pelaburan Emas Melalui Simpanan Emas

Pelaburan emas sering dikaitkan dengan jual beli emas dan dapat untung. Anda memang berpotensi mendapat untung melalui jual beli emas dan sila klik sini jika anda nak mula menjalankan bisnes emas. Namun saya ingin terangkan cara melabur emas yang paling mudah iaitu hanya menyimpan emas sahaja. Ini adalah kerana emas merupakan aset yang semakin tinggi nilainya berbanding duit kertas. Pada hari ini, ramai rakyat Malaysia masih kurang kesedaran untuk menyimpan emas untuk pelaburan masa depan.

Apa sebenarnya yang berlaku jika anda menyimpan duit kertas? Sebenarnya anda terdedah kepada risiko yang anda tak nampak.

Anda bekerja cari duit sehari-hari dan terima upah atau gaji dalam bentuk duit kertas samada MYR, SGD, BND, Rupiah, Renmimbi atau USD, Sterling malah Euro. Apapun duit yang anda terima daripada hasil titik peluh anda melakukan kerja seharian, duit itu akan ada sebahagiannya yang anda simpan. Kebiasaannya anda simpan dalam bank seperti Bank Islam, Bank Muamalat atau Tabung Haji atau Amanah Saham seperti Amanah Saham Bumiputra (ASB) dan lain-lain.

Apa yang anda tak sedar ialah duit yang anda penat-penat simpan itu sentiasa terdedah kepada dua risiko besar:-

Risiko simpan duit kertas #1.
Duit tunai tu mudah cair… Adalah amat mudah untuk mengeluarkan duit simpanan melalui ATM atau lebih-lebih lagi jika ada kad debit untuk berbelanja. Malah pada hari ini, akaun Tabung Haji pun dah boleh disambungkan kepada kad ATM seperti Bank Islam, Bank Rakyat dan Bank Muamalat. Lebih kerap anda ke pasaraya, maka lebih cepatlah duit yang anda simpan itu susut dan habis. Paling malang jika terlebih belanja menggunakan kad kredit dan mulalah hidup dibelenggu hutang. Jangan terperangkap bro…

Risiko simpan duit kertas #2.
Duit kertas yang kita simpan dalam Tabung Haji atau ASB itu terdedah kepada kejatuhan nilai matawang. Lihat sahajalah bagaimana nilai MYR berbanding USD. Oleh kerana kebanyakkan negara termasuk Malaysia bersandarkan kepada nilai USD, anda pun dah tahu betapa risikonya nilai MYR. Terdapat banyak contoh duit kertas yang dahulunya boleh digunakan oleh rakyat disebuah negara namun sekarang tidak lagi bernilai seperti duit Daun Pisang (Tanah Melayu – 1945), duit Pengo (Hungary – 1946), duit Peso (Argentina – 2002), duit Dinar Iraq (Iraq – 2004), duit Krona (Iceland – 2011), duit Ruble (Rusia – 2014), dan senarai duit fiat yang tiada nilai akan bertambah dari masa ke masa…

Oleh itu, apakah teknik yang boleh melindungi hasil penat lelah kita bekerja seharian?

Jalan penyelesaian yang paling selamat di seluruh dunia ialah menukar bentuk simpanan duit tunai kepada SIMPANAN EMAS. Itu sahaja… BERUBAH mulai hari ini. Mula TUKAR simpanan wang kertas anda kepada emas sebenar hari ini… Sejarah membuktikan bahawa hanya simpanan emas yang dapat mengatasi kedua-dua risiko besar yang telah disebutkan di atas:-

1. Simpanan emas akan dapat 100% mengelakkan diri anda dari cepat cair dan berbelanja. Cuba anda jalan-jalan di pasaraya dengan bawa 1g jongkong emas, setengah dinar dan 1 dinar emas dalam satu poket dan duit RM1,000 tunai dalam poket sebelah lagi. Yang mana cepat habis?

Duit tunai Ringgit Malaysia (MYR) - memang cepat je habis bila pergi shopping...

Duit tunai Ringgit Malaysia (MYR) – memang cepat je habis bila pergi shopping…

Dinar emas 24k Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.

1 dinar emas 24k – walaupun berharga sekitar RM800 namun tak mudah habis.

 

 

 

 

 

Memang anda akan tertanya-tanya, jika begitu mengapa simpan emas dan tak boleh nak guna untuk beli barang keperluan? Jawapannya amat mudah… emas akan menjadi sangat berguna ketika berlaku krisis matawang. Pada masa krisis matawang, anda boleh hulurkan goldbar atau dinar emas kepada sesiapa sahaja untuk ditukar dengan apa jua barang keperluan yang anda inginkan.

2. Simpanan emas akan dapat 100% mengelakkan nilai kekayaan anda susut sebagaimana duit kertas. Emas dapat mengelakkan inflasi. Lihatlah bagaimana nilai 1 dinar emas 1,400 tahun dahulu sama sehingga ke hari ini! Jika 1,400 tahun

1 Dinar emas 24K LBMA - hari ini pun ada peniaga yang terima untuk seekor kambing.

1 Dinar emas 24K LBMA – hari ini pun ada peniaga yang terima untuk seekor kambing.

dahulu seekor kambing boleh dibeli dengan 1 dinar, maka pada hari ini pun sama! Malah, nilai emas akan meningkat mendadak ketika krisis seperti yang anda telah saksikan kesan Brexit baru-baru ini apabila lebih separuh rakyat Britain memilih untuk keluar dari Kesatuan Eropah pada 23 Jun 2016. Nilai Pound Sterling telah mengalami kejatuhan sehingga 30% berbanding USD dan menyebabkan kenaikan mendadak harga emas dunia kepada hampir USD1400/auns berbanding hanya sekitar USD1200/auns sebelum 29 Jun 2016.

Sekaranglah masanya untuk anda mula menyimpan emas kerana lebih lama anda tunggu, harga emas akan terus meningkat disebabkan jumlah emas di dalam dunia dah tetap tak akan bertambah, manakala permintaan semakin tinggi dan semakin ramai yang mula menyimpan emas.

TETAPI… ADA 2 JENIS TETAPI…

TETAPI #1 – Anda dinasihatkan jangan simpan sebarang emas sebab banyak-banyak jenama emas di Malaysia ni hanya ada satu sahaja jenama emas yang berbaloi disimpan. Untuk pengetahuan anda, emas pelaburan 24K LBMA jenama PUBLIC GOLD sahajalah yang berbaloi dibeli dan disimpan sebab hanya emas goldbar dan dinar 24K LBMA jenama Public Gold sahaja yang tidak dikenakan cukai GST sebanyak 6% di Malaysia. Jika jenama lain dikenakan GST sebanyak 6%, dimanakah keuntungan yang anda akan perolehi?

TETAPI #2 – Anda dinasihatkan jangan mudah terpedaya kalau nak cari duit lebih… jangan tamak sebab orang tamak selalu RUGI… tak perlulah anda layan skim-skim cepat kaya yang bertopeng emas untuk cari duit mudah kononnya boleh jamin dapat dividen harian, mingguan atau bulanan walaupun yang cakap tu sahabat baik anda sendiri… walaupun boleh dapat duit lebih ribu-ribu…. Wow!… Jauhi RIBA sebab urusniaga emas ini memang sangat sensitif. Tiada jalan singkat untuk cepat kaya.

Bila dah beli, anda pasti tertanya-tanya cara terbaik nak simpan emas…

Anda boleh simpan sendiri beberapa gram dan dinar emas di rumah namun adalah dinasihatkan jangan simpan semua di rumah… kita minta jauhkan dari sebarang bahaya. Amin.

Alhamdulillah, pada hari ini terdapat kemudahan untuk anda dan saya memulakan ikhtiar membeli dan menyimpan emas dengan kaedah terbaik dan patuh syariah… Kita ikhtiar simpan emas dengan kaedah yang lebih selamat dan percuma. Anda boleh mula menyimpan sekurang-kurangnya 1g emas goldbar setiap bulan atau 1 dinar (4.25g emas) setiap bulan. Disiplinkan diri anda dengan cara beli 1 gram atau 1 dinar setiap bulan menggunakan Konsep “Paksa & Lupa” (Bukan kena lupa password ye.. namun jika anda terlupa password untuk Login ke akaun GAP anda sekalipun, Public Gold boleh bantu reset semula password anda … 😉

Untuk mula membuka akaun emas fizikal dan simpan emas secara percuma, anda boleh terus ke Langkah #1 di Pelaburan Simpanan Emas GAP. Apa yang penting ialah anda perlu ambil snapshot salinan resit pembelian dan lampirkan bersama dalam emel atau Whatsapp untuk pengesahan yang pantas pada 1 hari bekerja.

Ingat… Tiada jalan singkat untuk mendapat kekayaan… anda perlu belajar, sampaikan ilmu pelaburan emas agar orang lain dapat kesedaran untuk menyimpan emas. Alang-alang simpan emas, simpanlah emas sebagai Pengedar Sah Public Gold, kerana anda mendapat komisen sekitar 1-2% dari setiap pembelian emas anda yang berikutnya dan juga jika anda ada beritahu kenalan anda dan dia membeli emas orang yang anda perkenalkan. Oleh itu anda telah dapat menjimatkan pembelian emas sebanyak 1-2% setiap kali anda beli emas berbanding pelanggan biasa. Public Gold akan membayar secara tunai ke dalam akaun bank anda setiap 20 hb.

Terdapat banyak lagi ilmu pelaburan emas yang boleh anda pelajari dari orang yang dah benar-benar berjaya dalam pelaburan emas di sini..

Jika anda memerlukan bantuan, sila Hubungi Saya. Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:

Pelaburan Emas Kaedah Ampuh Melawan Globalisasi

Beruntunglah kepada sesiapa yang dah sedar bahawa pelaburan emas merupakan kaedah ampuh melawan kesan globalisasi. GoldbarMereka mula menyimpan emas fizikal dengan pembelian berdikit-dikit tanpa menghiraukan berapa harga emas semasa. Malah ada yang membuat sasaran untuk mencapai 1kg emas dalam simpanan dalam tempoh 10 tahun akan datang. Ini bermakna setiap bulan secara istiqamah membeli dan menyimpan emas sebanyak 2g/bulan.

Persoalannya mengapa ramai yang masih belum sedar? Jawapannya mudah sahaja. Ramai yang masih tak ambil peduli untuk menyimpan emas sebagai satu bentuk pelaburan ampuh melawan kesan globalisasi kerana ia terletak kepada tahap ilmu dan kefahaman individu itu sendiri.

Secara asasnya, proses globalisasi memang tidak dapat dielakkan kerana kewangan dunia bergerak merentasi sempadan sesebuah negara. Pada masa ini, USD dilihat sedang mengukuhkan kedudukan sebagai matawang global kemungkinan disebabkan Amerika melihat kedudukan matawang Yuan China sebagai ancaman yang perlu dikekang. Baru-baru ini, China telah mula mewujudkan kaedah transaksi matawang renminbi di antara beberapa negara dan tidak menggunakan matawang USD.

Amerika mengambil tindakan dengan mengukuhkan rizab kewangan mereka dan mengakibatkan matawang Yuan dan kebanyakan matawang lain di dunia termasuklah matawang MYR Malaysia jatuh dengan kadar yang sangat mencemaskan. Pada hari ini, kadar tukaran wang USD kepada MYR telah mencecah 4.31 berbanding hanya 3.61 pada Januari 2015 lalu! Sila lihat semula penjelasan saya mengenai simpanan emas berbanding wang kertas.

Kesan daripada pengukuhan USD terhadap MYR ialah harga barang yang tidak dikawal kerajaan terpaksa mengikut harga global seperti harga emas, harga minyak termasuklah harga barang keperluan yang berasaskan bahan import. Akibatnya, seperti yang anda lihat pada hari ini, harga emas telah meningkat secara mendadak dari RM136/g pada bulan Ogos 2015 kepada RM156/g pada bulan September 2015!

Namun saya yakin, kekuatan USD tak akan bertahan lama. Ini ialah kerana ramai penganalisis emas dunia melihat harga emas masih tidak berubah banyak berbanding USD (sekitar USD1,000 hingga tak lebih USD1,200 setiap ounce emas).

Untuk makluman, 1 ounce bersamaan dengan 28.3495 gram. Jika anda buat pengiraan, memang benar harga emas berbanding USD adalah tidak banyak berubah! Pakar-pakar berpendapat bahawa nilai emas akan berada pada paras “terendah” tersebut sehingga 2017. Apa yang menjadi kerisauan Amerika ialah apabila lebih banyak negara memutuskan untuk tidak menggunakan USD sebagai transaksi global mereka.

Maknanya anda masih ada masa untuk mula menyimpan emas sekurang-kurangnya 100g sehingga tahun 2017. Sama ada anda mulakan dengan 100 gram atau 2 gram itu terpulang kepada anda. Kekayaan anda dilindungi melalui simpanan emas.

Anda boleh memahami dengan lebih jelas akan kepentingan untuk anda melabur emas dengan menyimpan emas melalui orang yang benar-benar mahir dalam bab ini. Sila dapatkan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas di sini.

Sharing is caring:

Susutnilai Terendah Jamin Keuntungan Pelaburan Emas Anda

Jika anda tercari-cari bank mana atau syarikat mana yang menawarkan pelaburan emas terbaik di rantau Asia… saya sarankan anda untuk meneliti peratus susutnilai atau nilai spread yang ditawarkan sebelum membeli emas fizikal berbentuk jongkong emas atau dinar emas.

Pada hari ini memang terdapat terlalu banyak persaingan antara bank-bank malah syarikat-syarikat yang menawarkan jual beli emas pelaburan seperti goldbar 24k dan dinar emas 24k yang bebas dari dikenakan GST sebanyak 6%.

Mengapa? Ini ialah kerana jika emas pelaburan yang anda beli dikenakan GST sebanyak 6%, dimanakah keuntungan yang anda akan perolehi? Sedangkan  emas itu sendiri ada susutnilainya masing-masing.

Oleh itu di sini saya ingin kongsikan kepada anda dua jenis emas pelaburan iaitu jongkong emas 24K dan dinar emas 24K dengan kadar susutnilai TERENDAH di Malaysia dan TIDAK DIKENAKAN GST pada kadar 6%!

Sila lihat gambarajah di bawah:-

Sumber infografik: Encik Zulkifli Shafie MD PG.

Sumber infografik: Encik Zulkifli Shafie MD PG.


Berdasarkan infografik di atas, sekiranya bajet anda sekitar RM10,000.00 maka saya cadangkan samada anda pilih antara DUA pilihan di bawah:-

PILIHAN #1 – SPREAD / SUSUTNILAI RENDAH

Saya cadang anda beli emas yang SPREAD LEBIH RENDAH dahulu. Walaupun anda nak simpan jangka panjang, nanti anda akan tetap semak harga emas semasa juga untuk menilai sejauh mana keuntungan yang boleh anda dapat melalui menyimpan emas. Emas dengan spread lebih rendah lebih cepat untung bila harga naik.

Contohnya dengan bajet RM10,000 maka saya akan cadangkan agar anda beli dan simpan Gold Bar 50g + 10g = 60g.

PILIHAN #2 – SENANG DIJUAL SIKIT-SIKIT

Jika anda nak senang jual sikit-sikit bila nak pakai duit nanti, emas yang kecil-kecil lebih baik. Jadi dengan bajet RM10k, anda boleh pilih mana-mana kombinasi Gold Bar 10g atau 20g untuk cukupkan 60g. Oleh itu, sekiranya terdesak nak guna duit, maka anda boleh jual balik emas 10g atau 20g sekadar nilai yang anda perlukan.

Kepada anda yang mempunyai akaun emas GAP, anda juga boleh menjual balik harga emas secara sikit-sikit bila nak pakai duit. Insya Allah dalam tempoh 48 jam pihak Public Gold akan bankin dalam akaun anda melalui akaun Maybank. Untuk mengelakkan kelewatan transaksi, saya galakkan anda untuk menggunakan akaun Maybank juga semasa mendaftar.

Anda boleh mendaftar secara percuma untuk makluman lebih lanjut di Pendaftaran Percuma.

Saya sekadar bagi cadangan, anda yang buat keputusan. Semoga berjaya dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:

Simpanan Emas Pelaburan Semudah 1-2-3!

Simpanan emas pelaburan pada hari ini memang amat mudah berbanding 1 ke 2 tahun dahulu. Dulu, jika anda nak menyimpan emas, anda perlu simpan dalam peti besi simpanan yang mempunyai kunci yang kukuh dan amat sukar dipecahkan oleh pencuri. Jika tidak, kebanyakan orang tua-tua pada masa dulu menyimpan emas dalam tempayan atau bawah tilam dan sebagainya.

Safe box simpanan emas pelaburanAda satu kisah benar di satu kampung, sebuah rumah telah dimasuki pencuri pada malam hari dan surirumah menyedari keesokan pagi bahawa kesemua emas perhiasan yang disimpan di dalam PETI SEJUK telah hilang! Aduhai… apalah nasib dan apalah yang difikirkan oleh kakak tu ek? Kalau simpan dalam peti besi tu masuk akal le sikit. Tapi dia simpan dalam peti sejuk!

Memang betul jika anda ada barang kemas, dinar, dirham atau emas jongkong yang disimpan di dalam rumah, anda akan berasa seperti tiada tempat yang dirasakan selamat untuk menyimpan. Maka, tanpa fikir panjang anda terus menyewa peti simpanan di bank-bank atau di syarikat yang menyediakan peti simpanan keselamatan. Mungkin kadar sewaan mencecah ratusan ringgit sebulan!

Mulai sekarang anda tak perlu risau untuk simpan emas lagi kerana terdapat satu program yang dinamakan GAP – Gold Accumulation Program yang menawarkan simpanan emas secara percuma di Public Safe dan segala simpanan anda dilindungi insurans!

Di GAP, anda boleh buka akaun emas secara individu atau secara bersama anak anda. Minima simpanan emas ialah 1 gram dan tiada had maksima simpanan emas. Anda boleh keluarkan kesemua emas anda tetapi akan dianggap tidak aktif dan dikenakan caj RM50 untuk mengaktifkan akaun semula.

Apa yang menariknya ialah simpanan emas pelaburan anda semudah 1-2-3! Tak perlu bazirkan duit minyak, tak perlu beratur menunggu giliran, tak perlu ambil cuti untuk urusan buka akaun emas… hanya duduk mengadap komputer di rumah atau di ofis waktu rehat pun dah boleh buka akaun.

Tambahan pula, emas yang anda simpan ialah emas berketulenan 999 atau 24K yang diiktiraf oleh LBMA (London Bullion Market Association) yang tidak akan dikenakan GST!

Dan akhir sekali apa yang lebih penting ialah anda boleh berjual beli dengan kaedah yang patuh syariah (halal) dengan membeli emas dalam gandaan 1 gram.

# 1 – Pastikan harga emas semasa GAP

Lihat harga emas GAP di sini.

Harga emas GAP - dikemaskini setiap 12 tengah malam.

Harga emas GAP – dikemaskini setiap 12 tengah malam.

Sila lihat harga 1 gram emas 24K GAP. Harga emas akan dikemaskini selepas setiap jam 12 tengah malam.

# 2 – Buat pembayaran menggunakan Maybank2u.com.my

Maybank2u

Amat mudah jika anda dah pun ada akaun Maybank. Buat bayaran ke akaun Maybank Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di nombor akaun 5571-3923-8048. Buat bayaran untuk mengikut gandaan 1 gram emas GAP dan bukan gandaan RM100 atau RM50 untuk mengelakkan transaksi yang haram. Sebagai contoh jika anda ingin menyimpan 1 gram, maka transfer duit sebanyak RM156.00. Jika mahu simpan 5 gram emas, maka transfer duit sebanyak 5 x RM156.00 = RM780.00.

Gunakan kemudahan ‘Print receipt’ di Maybank2u.com.my untuk menyimpan maklumat pembayaran.

Jika anda ada akaun Public Bank, anda juga boleh buat bayaran di akaun Public Bank 3167-52-0833.

Beli emas GAP - pembayaran

Jika anda berada di luar negara, sila masukkan kod Swift berikut:
nombor Swift MBBEMYKL untuk akaun Maybank atau
nombor Swift PBBEMYKL untuk akaun Public Bank.

# 3 – Hantar maklumat pembayaran melalui Whatsapp / WeChat / SMS / Emel

Beli emas GAP - pengesahan Whatsapp/WeChat/SMS

Sila hantar maklumat berikut:-

  1. Nama penuh:
  2. NRIC atau Kad Pengenalan: xxxxxx-xx-xxxx
  3. No. telefon:
  4. Emel anda:
  5. Jumlah bayaran: RM
  6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
  7. Masa bayaran: xx:xx
  8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf (Sekiranya anda tiada introducer).

Di samping itu, anda perlu melampirkan salinan resit pembelian juga. Oleh itu, saya nasihatkan anda agar menyimpan resit pembelian emas GAP anda dan buat printscreen atau snapshot menggunakan smartfon untuk paparan transaksi akhir setelah bayaran / pindahan dibuat. (Nota penting: Bukti bayaran SMS tidak akan diterima).

Sila emelkan maklumat di atas bersama-sama lampiran resit ke gap@publicgold.com.my dan cc kepada suhaimee@pelaburanemas.org agar saya dapat membantu jika terdapat apa-apa masalah. Seterusnya, untuk mempercepatkan pengesahan, saya dapati penghantaran maklumat melalui aplikasi Whatsapp adalah yang paling cepat dan senang diterima oleh Public Gold.

Itu sahaja! Anda hanya perlu tunggu maklumbalas daripada Public Gold sekitar 4-5 jam sahaja Insya Allah. Anda akan dapat melihat penyata akaun emas GAP anda dalam tempoh 48 jam selepas pengesahan.

Beli emas GAP - pengesahan pesanan

Beli emas GAP - kemaskini penyata

Simpanan emas anda di Public Safe adalah PERCUMA dan DILINDUNGI INSURANS sampai bila-bila! Anda boleh juga mengeluarkan emas dari akaun anda pada bila-bila masa dengan caj premium yang terendah di Malaysia!

Caj premium emas Public Gold

Caj premium emas Public Gold

Nak lihat akaun emas online GAP anda? Mudah sahaja… hanya Login menggunakan Nama Pengguna dan Kata Laluan anda di Public Gold > Login. Kemudian klik di ‘dropdown bar’ di My Account > My GAP Statement seperti imej di bawah:-

Anda boleh jual balik emas dalam akaun GAP pada bila-bila masa tanpa perlu pergi ke mana-mana atau bersusah-payah menunggu giliran. Sila daftar secara percuma dan Hubungi Saya untuk penerangan lanjut.

Selamat menyimpan emas demi melindungi kekayaan anda sekeluarga…

Jika anda ingin belajar simpanan emas pelaburan yang menjana keuntungan, sila klik di sini.

Sharing is caring:

Simpanan Dinar Emas LBMA Tidak Dikenakan GST Tax

Alhamdulillah. Berita baik! Dinar Emas 999 LBMA (London Bullion Market Asociation) tidak akan dikenakan cukai GST (Goods and Services Tax) di Malaysia. Hanya dinar emas 24K yang mendapat akreditasi LBMA tidak akan dikenakan GST tax. Jadi setiap transaksi atau jual beli dinar emas yang tidak mendapat akreditasi LBMA akan dikenakan GST sebanyak 6% bermula 1 April 2015.

Jenis emas yang tidak diakreditasi LBMA adalah seperti Dinar Emas 22K (916) dan dinar emas 917.

Bagi sahabat-sahabat dan rakan-rakan yang masih mempunyai emas 22K yang tidak mendapat akreditasi LBMA dinasihatkan agar menukarkan emas-emas yang sedia ada terutamanya Dinar Emas 22K kepada Dinar Emas 24K LBMA bermula sekarang sehinggalah 31 Mac 2015.

Anda semua mungkin berasa risau dan bimbang tentang kebanyakan Dinar Emas 22K yang anda simpan sedia ada. Janganlah berasa risau dan bimbang… Ingatlah apa yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya.

Alhamdulillah, bermula 22 Disember 2014 yang lalu, Public Gold Marketing Sdn. Bhd. telah melancarkan Gold Wafer Dinar Emas 24K LBMA yang pertama di Malaysia. Gold Wafer Dinar Emas 24K LBMA yang dilancarkan ialah 1/2 Dinar, 1 Dinar, 5 Dinar dan 10 Dinar seperti berikut:-

1/2 Dinar Emas 24K LBMA (2.125g, AU 999.9)

1/2 Dinar Emas 24K LBMA (2.125g, AU 999.9)

1 Dinar Emas 24K LBMA (4.25g, AU 999.9)

1 Dinar Emas 24K LBMA (4.25g, AU 999.9)

5 Dinar Emas 24K LBMA (21.25g, AU 999.9)

5 Dinar Emas 24K LBMA (21.25g, AU 999.9)

10 Dinar Emas 24K LBMA (42.5g, AU 999.9)

10 Dinar Emas 24K LBMA (42.5g, AU 999.9)

Setiap Gold Wafer Dinar Emas 24K LBMA dibungkus rapi dalam seal dan tidak boleh dibuka. Malah, Pos Ar-Rahnu telah mengumumkan bahawa mereka menerima pajakan Dinar Emas 24K LBMA Public Gold dalam bentuk seal dan tidak perlu dibuka jika sekiranya terdapat pelanggan mereka yang ingin memajak dinar-dinar tersebut.

Oleh itu, adalah digalakkan agar sahabat-sahabat dan rakan-rakan mula merancang untuk menukarkan setiap dinar emas 22K di dalam simpanan masing-masing sebelum 1 April 2015 nanti. Masih ada masa… jangan bimbang… Jika anda tidak berbuat demikian, maka, anda akan dikenakan cukai GST sebanyak 6% bagi setiap transaksi jual beli dinar emas 916 anda. Manakala tiada GST tax akan dikenakan kepada mana-mana transaksi jual beli Dinar Emas 24K LBMA (999.9) selepas 1 April 2015.

Bagaimana caranya? Anda hanya perlu menelefon cawangan Public Gold terdekat untuk memudahkan proses penukaran tersebut. Di sini dipaparkan asas penukaran dinar emas 22K Public Gold atau dinar emas 916 atau 22K jenama mana-mana syarikat serta kos yang terlibat.

Cara tukar Dinar Emas 22K kepada Dinar Emas 24K LBMA Public Gold

Cara tukar Dinar Emas 22K kepada Dinar Emas 24K LBMA Public Gold

Anda boleh merujuk harga emas Dinar Emas 24K LBMA Public Gold di www.publicgold.com.my dan sentiasa dikemaskini setiap 20 minit. Sila daftar secara percuma untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut dengan mengikuti cara yang ditunjukkan di Pendaftaran Percuma.

Saya dapati syarikat Public Gold hanya mengenakan caj premium yang paling minima (paling maksima hanya RM150 untuk 1000 gram emas!) untuk setiap item emas di Public Gold untuk penghantaran dari Pulau Pinang ke cawangan-cawangan Public Gold di Semenanjung dan (RM300 untuk 1000 gram) bagi penduduk Sabah dan Sarawak dan seperti ditunjukkan di jadual di bawah:-

Caj premium emas Public Gold

Cawangan-cawangan Public Gold di seluruh Malaysia boleh anda dapati di Public Gold > Hubungi Kami > Maklumat Cawangan.

Semoga Allah mudahkan urusan kita menaiktaraf Dinar Emas 22K kepada Dinar Emas 24K LBMA Public Gold yang tidak akan dikenakan dengan GST tax mulai 1 April 2015. Amin…

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian