Tag Archives: plus500

Cara Pelaburan Emas – Persoalan Yang Sering Ditanya

Nak tahu cara pelaburan emas terbaik di Malaysia? Ini adalah salah satu persoalan yang sering ditanya oleh pengunjung blog PelaburanEmas.org. Di sini saya akan kongsikan sedikit sebanyak ilmu emas agar sahabat-sahabat semua faham teknik pelaburan emas terbaik yang boleh anda lakukan dan juga tips untuk anda elakkan apabila nak melabur emas.

Persoalan yang paling banyak sekali pengunjung blog ini bertanyakan saya tentang hukum pelaburan emas yang ada ditawarkan kepadanya oleh satu syarikat samada halal atau haram. Alhamdulillah… satu petanda baik bahawa umat Islam semakin peka tentang halal dan haramnya sumber pendapatan mereka.

Skim pelaburan bertopeng emas

Gambar hiasan – Jangan terpedaya dengan skim pelaburan bertopeng emas

Ramai di antara para pelabur emas di Malaysia terkeliru dan mungkin terpedaya dengan skim pelaburan emas yang BERTOPENGKAN EMAS dan berbagai-bagai seperti pelaburan emas ETA (Estimate Time of Arrival – macam tunggu masa ketibaan pesawat penerbangan di airport je bunyinya…) yang semakin hangat diperkatakan. Mereka hanyalah satu daripada beratus-ratus contoh skim cepat kaya yang akan memerangkap anda.

Untuk sahabat-sahabat yang masih keliru, persoalan ini mudah dijawab jika kita faham konsep riba iaitu kita mendapat keuntungan dengan memberi pinjam duit kita sebanyak RM10,000 pada pihak yang lain dengan persetujuan bahawa ada bayaran tambahan atau keuntungan (dipanggil riba qardh) pada setiap bulan atau setiap tahun tanpa mengurangi duit RM10,000 tersebut.

Mudahkan? Memang amat mudah nak faham namun pihak Yahudi, Nasrani dan Majusi memang pandai. Mereka cipta pelbagai nama agar umat Islam terkeliru dan terpaksalah ulama-ulama mengeluarkan fatwa demi fatwa yang menyatakan sesuatu pelaburan itu halal atau haram. Perkataan seperti “dividen tetap bulanan” yang paling popular selain daripada bonus atau keuntungan. Ciri-ciri ini terdapat pada Pegasus Bullion yang semakin berkembang secara ‘underground’ di Malaysia (tiada syarikat yang sah dan sedang dipantau oleh BNM) kerana syarikat ini beroperasi dari Hong Kong dan telah membuka cawangan di Thailand dan Indonesia.

Ada satu lagi jenis pelaburan emas yang sedang berkembang di Malaysia ialah pelaburan secara atas talian ke atas komoditi-komoditi utama dunia seperti emas, perak, koko, gula, gandum, minyak mentah dan sebagainya. Mereka mencipta program yang dinamakan plus500 dan apabila kita selidik, syarikat ini beroperasi dari Israel dan pendaftaran di London. Mereka menggunakan istilah CFD atau “Contract For Difference”. Memang syok dapat keuntungan yang banyak samada harga komoditi naik atau jatuh, namun, yang haram tetap haram.

Janganlah kita termakan umpan mereka yang menawarkan keuntungan beribu-ribu ringgit seminggu malah sehari! Ingatlah hari akhirat agar kita tidak menyesal selama-lamanya memakan harta yang haram.

Persoalan seterusnya ialah mengenai cara pelaburan emas yang paling baik. Pada asasnya…

JANGAN SEKALI-KALI MEMBELI EMAS MENGGUNAKAN DUIT PINJAMAN ANDA!

Adalah menjadi sesuatu yang amat malang jika anda memohon personal loan atau pinjaman peribadi semata-mata nak dapat keuntungan pelaburan emas dengan membeli emas. Mana-mana guru pelaburan emas yang menasihati anda untuk menggunakan duit pinjaman untuk beli emas merupakan guru emas ajaran sesat dan akan menyesatkan anda juga. Anda yang akan menjadi mangsa penipuan guru emas ajaran sesat tersebut.

Dan satu lagi kaedah paling berisiko dalam pelaburan emas di Malaysia ini ialah kaedah beli pajak, beli pajak emas di Ar-Rahnu. Aduhai… memang orang Malaysia ni serba boleh dan sangat cepat terpedaya bila dengar apa-apa pelaburan yang ‘janji’ pulangan beribu-ribu dalam skim cepat lebur ni… Tahukah anda bahawa nama anda akan disimpan dalam maklumat Bank Negara Malaysia apabila anda pernah membuat pajakan di Pejabat Pos atau mana-mana bank seperti Bank Rakyat dan Bank Islam. Kemungkinan sukar untuk anda membuat pinjaman untuk beli rumah atau kereta nanti. Jadi, berhati-hatilah ye…

Anda hanya dinasihatkan untuk membuat pelaburan emas hanya dengan membeli emas fizikal menggunakan LEBIHAN DUIT SIMPANAN ANDA SENDIRI SAHAJA! Jangan pula anda gunakan kesemua duit simpanan untuk beli emas. Anda perlu meninggalkan duit simpanan untuk keperluan sekurang-kurangnya untuk selama tiga bulan. Itu adalah teknik pelaburan emas yang terbaik dari dahulu, sekarang dan akan datang. Tiada cara pelaburan emas seperti itu akan mendatangkan masalah atau risiko kepada anda.

Sebenarnya, ada banyak lagi… Jika anda masih baru nak belajar tentang cara pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.

Seperti yang saya dah bincangkan sebelum ini tentang ciri-ciri pelaburan emas yang sah dan patuh syariah, saya cadangkan anda untuk bandingkan sendiri bank-bank atau syarikat-syarikat yang mana memberikan anda keuntungan pelaburan emas yang sebenar malah sah di sisi undang-undang dan yang paling penting patuh syariah iaitu halal

Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas!

Sharing is caring:

Kenapa Harga Emas Jatuh?

Harga emas jatuh! Harga emas jatuh!… Rugilah aku… aku dah banyak buat pelaburan emas!

Carta Harga Emas

Carta 1: Harga emas menunjukkan kejatuhan harga emas sejak April 2013 hingga kepada paras terendah dalam tempoh 3 tahun pada hari ini 23 September 2014. Mungkin akan menjunam lagi? Wallahu a’lam…

Masya Allah… janganlah berkeluh kesah dengan apa yang berlaku ke atas diri kita… 

Benarlah Firman Allah SWT:

“Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir.” (Surah Al-Ma’arij: 19).

Memang tak dinafikan bahawa bukan sedikit wang yang kita telah gunakan untuk membuat pelaburan emas. Malah sebelum kejatuhan harga emas mulai tahun 2013 (Rujuk Carta 1), ramai yang telah membeli emas dan dinar pada harga yang tinggi iaitu RM830 untuk 1 Dinar emas pada tahun 2011 dan jatuh mendadak pada April 2013 kepada RM550! Kemudian harga 1 Dinar naik semula kepada RM660 dan jatuh semula pada masa sekarang berada pada sekitar RM550 (23 September 2014).

Continue reading

Sharing is caring:

Pelaburan Emas Halal Atau Haram?

Berminat untuk membuat pelaburan emas? Sebelum anda melabur, tanya diri anda…
finegold999

  1. Adakah pelaburan emas yang anda ingin ceburi itu halal (patuh syariah) atau haram (tak patuh syariah)?
  2. Pelaburan emas yang mana merupakan pelaburan emas yang terbaik dan dimanakah anda perlu mulakan berdasarkan pasaran di Malaysia?

Di sini saya berikan tips dan panduan untuk anda membuat pilihan untuk soalan pertama dahulu.

Adakah pelaburan emas yang anda ingin ceburi itu halal atau haram? 

Terdapat banyak syarat yang perlu anda ketahui untuk mengetahui apa-apa skim pelaburan emas yang anda sertai itu halal atau haram.  Sebagai orang biasa, di sini saya hanya paparkan tiga syarat untuk mudah anda faham…

1. Emas yang anda beli itu wujud secara fizikal.
Ada emas fizikal.. Maknanya anda boleh pegang emas yang anda beli. Jika anda beli jongkong emas atau Gold Bar 999.9 atas talian / beli emas online… pastikan anda boleh mendapatkan Gold Bar 999.9 itu samada di kedai emas atau di bank. Begitu juga jika anda membeli emas hiasan… sepatutnya anda boleh dapat memegang emas hiasan yang anda beli. Jika anda hanya membeli emas tanpa ada emasnya? Oh!.. Itulah yang anda perlu risau…

2. Tiada konsep untung bulanan tetap.
Sebagai contoh, anda membeli emas jongkong 999.9 atas talian sebanyak 100g dengan nilai RM14,000.00. Syarikat akan memberi pulangan “dividen” tetap sebanyak 10% sebulan. Bermakna anda akan menerima tambahan RM1,400.00 sebulan tanpa berkurangnya nilai asal RM14,000.00 tersebut. “Dividen” tetap bulanan yang dimaksudkan itulah RIBA…. Oleh itu, jika anda ingin terlibat dalam skim cepat kaya yang seperti ini, maka anda dinasihatkan agar tinggalkanlah urusan tersebut… terdapat ciri-ciri ini pada Pegasus Bullion…

3. Tiada unsur “Contract for Differences” atau CFDs.
Fatwa pengharamannya telah dikeluarkan seperti di laman web www.askimam.org. Saya tak mahu ulas panjang. Oleh itu, jika anda ingin terlibat dalam sistem jual beli komoditi emas atau perak atau apa sahaja jenis komoditi yang terdapat dalam sesuatu program seperti Plus500, maka anda dinasihatkan agar tinggalkan amalan tu…

Firman Allah SWT yang bermaksud :-

“Dan Allah SWT telah menghalalkan jualbeli dan mengharamkan riba.”

(Surah Al-Baqarah : ayat 275)

Firman Allah SWT yang bermaksud :-  
“Janganlah kamu makan harta yang ada di antara kamu dengan jalan bathil melainkan dengan jalan jualbeli secara redha daripada engkau.”

(Surah An-Nisaa’ : Ayat 29)

Anda boleh layari laman web Ustaz Zaharuddin untuk senarai lengkap syarat-syarat pelaburan emas yang halal…

Jika anda ragu-ragu terhadap mana-mana 3 syarat umum di atas atau mana-mana pelaburan emas yang tidak disahkan oleh Bank Negara Malaysia… maka telah dikira SYUBHAH… dan orang yang beriman akan terus meninggalkan perkara SYUBHAH sebagaimana hadith sahih berikut:-

Dari Abi ‘Abdillah Annu’man bin Basyir RA telah berkata: “Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda:
Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan diantara keduanya ada perkara yang samar-samar (syubhah) yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. Maka barangsiapa menjaga dirinya dari barang-barang (perkara) yang samar (syubhah) itu, maka ia telah membersihkan agamanya dan kehormatannya, dan barangsiapa yang jatuh dalam melakukan perkara yang samar-samar (syubhah) itu, maka ia telah jatuh dalam perkara haram seperti pengembala di sekeliling tanah larangan (halaman orang), lambat-laun ia akan masuk ke dalamnya. Ingatlah bahawa tiap-tiap raja ada larangannya. Ingatlah bahawa larangan ALLAH adalah apa-apa yang diharamkanNya. Ingatlah bahawa dalam jasad itu ada sekerat daging, jika ia baik, baiklah jasad seluruhnya, dan jika ia rosak, rosaklah jasad seluruhnya. Ingatlah, itu adalah hati.”
(Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim)

Jika tidak, anda akan menyesal bukan sahaja di dunia yang sementara… malah penyesalan yang tiada akhirnya di akhirat kelak.

gold tradingPada hari ini, terdapat terlalu banyak tawaran di internet yang menawarkan pelaburan emas yang sama ada jelas dan terang mengamalkan Riba mahupun yang tidak jelas dan samar-samar (syubhah)…

Saya bukan menyalahkan sesiapa… tetapi berwaspadalah sebelum anda terjebak dan menyesal kerana bukan sedikit wang yang anda gunakan untuk menyertai pelaburan emas yang ditawarkan.

Yelah… kawan-kawan ramai… macam-macam saluran yang digunakan melalui Facebook.. Whatsapp… Line dan sebagainya… nak tolak.. kawan baik sendiri… jadi, saya sarankan agar anda kongsikan maklumat ini dengan terus copy dan paste link… Tetapi anda perlu meminta izin jika anda copy text di laman ini… maknanya buatlah perkara yang betul dan halal… 😉

Saya cadangkan anda layari senarai syarikat yang dalam status “Alert” oleh Bank Negara di Financial Consumer Alert Bank Negara Malaysia

Setakat 25 Julai 2014 – Senarai Syarikat Setakat 25 Julai 2014 dalam format PDF

Setakat 16 November 2015 – Senarai Syarikat Setakat 16 November 2015 dalam format PDF

Terdapat juga nama-nama syarikat yang hanya dalam perhatian tetapi tak semestinya salah dan haram.. Jika Bank Negara telah pasti bahawa syarikat tersebut mengamalkan pelaburan emas yang sah… maka Bank Negara akan mengeluarkan syarikat tersebut daripada senarai tu…

Oleh itu, secara asasnya jika anda mahu melabur emas pastikan anda beli emas dapat emas. Saya ada membincangkan pelaburan emas di bank-bank seperti Maybank, CIMB, Public Bank, Kuwait Finance House (KFH) dan Al-Rajhi.

Namun saya agak kecewa kerana terdapat banyak syarat yang perlu anda patuhi untuk membeli emas.

Jika anda ingin mengetahui pilihan terbaik yang halal dan sah di sisi undang-undang Malaysia untuk pelaburan emas, saya memang mencadangkan agar mula melabur di Public Gold. Hanya perlu mendaftar tanpa sebarang syarat!

Sila lihat di PENDAFTARAN PERCUMA untuk mendaftar. Selepas mendaftar, anda akan diberi dengan Kata Pengguna dan Kata Laluan yang unik melalui emel anda. Selepas itu anda bolehlah meninjau laman web www.publicgold.com.my dengan lebih lanjut.

Sila ke Pelaburan Emas Terbaik Di Malaysia.

Jika anda masih baru nak belajar tentang pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.

Wallahu a’lam.

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian