Tag Archives: pelaburan emas terbaik

Cara Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Bagaimana cara pelaburan emas jana keuntungan? Caranya amat mudah dan pada hari ini terdapat pelbagai kemudahan disediakan untuk mendapat keuntungan dalam pelaburan emas.

Sebagai contoh, anda boleh install aplikasi pelaburan emas yang terkemuka di Malaysia dan Singapura. Pemasangan di smartfon adalah percuma dan anda boleh mula mengetahui pergerakan harga emas setiap 20 minit.

Sebelum ini saya telah bincangkan tips pelaburan emas yang digunakan dalam sistem perbankan dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia. Lesen pelaburan emas hanya dikeluarkan oleh BNM kepada bank-bank berlesen dan syarikat pelaburan emas tertentu sahaja serta TIDAK kepada sebarangan syarikat atau orang perseorangan di Malaysia walaupun pada namanya ada ejaan EMAS.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di Bank Negara Malaysia. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah.

Okay.. mari kita teruskan..

Pelaburan emas yang dimaksudkan ialah saat anda memiliki emas pelaburan seperti Emas 24K atau berketulenan 995 (99.5%) dan 999 (99.9%). Ataupun, saat anda memilik Dinar Emas 24K LBMA (London Bullion Merchant Association) yang tidak dikenakan cukai GST. Jika anda tersalah pilih, anda terpaksa tanggung kerugian besar kerana ada cukai yang perlu dibayar.

Tambahan lagi, terdapat segelintir pelabur emas yang mengambil kesempatan ke atas sistem Ar-Rahnu. Pelaburan emas yang dimaksudkan di sini BUKANLAH memberi penerangan tentang teknik manipulasi pajak Ar-Rahnu yang mana teknik pajak Ar-Rahnu iaitu beli-pajak-beli-pajak adalah satu teknik yang akan membebankan pelabur emas dengan hutang! Jika anda ingin mengetahui tentang Ar-Rahnu, sila ke Pelaburan Emas Ar-Rahnu di sini.

Oleh itu, saya ingin berkongsi tips pelaburan emas di sini…

Jika anda membaca tips saya sebelum ini, kebanyakan kenyataan saya tidak bersetuju untuk anda mulakan pelaburan emas di bank-bank seperti Maybank, CIMB, UOB, Ambank dan lain-lain atas sebab-sebab birokrasi, logistik dan kemudahan simpanan dan pengeluaran emas fizikal. Malah, saya juga tidak berapa nak menyebelahi pelaburan emas di bank-bank samada di Ar-Rajhi atau KFH walaupun transaksi emas mereka patuh syariah dan halal. Mengapa? Anda boleh baca Pelaburan Emas Kertas atau Emas Sebenar.

Istilah ‘pelaburan emas’ yang saya gunakan di sini ialah beli emas di kedai emas pada harga rendah dan simpan sehingga satu waktu harga emas naik melebihi 15% dan jual semula simpanan emas anda di kedai emas itu semula. Mudahkan?

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Persoalan pertama ialah bagaimana nak tahu bila harga emas turun dan bila harga emas naik? Anda perlu ada strategi pelaburan emas yang boleh anda pelajari daripada orang yang benar-benar telah mengaut keuntungan dalam pelaburan emas. Saya cadang agar anda mendapatkan kemahiran tersebut di sini.

Strategi pelaburan emas

Strategi pelaburan emas

Jadi persoalan yang kedua sekarang ialah nak jual dan beli di kedai emas yang mana? Poh Kong? Habib Jewels? Kedai Emas Wah Chan? Kedai Emas Sri Harmoni? Kedai Emas Sayang? Kedai Emas …. bla bla bla.. sabar… sabar…

Kedai emas yang saya maksudkan ialah kedai emas yang beroperasi secara online 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Kedai emas online yang sentiasa kemaskini harga emas semasa setiap 20 minit berdasarkan turun naik harga emas dunia. Kedai emas online yang ada menyediakan aplikasi di smartfon (samada Android / iPhone / Blackberry) untuk memberi anda notifikasi bila harga emas turun supaya anda boleh ‘lock’ harga dan beli emas serta hantar notifikasi kepada anda bila harga emas naik supaya anda boleh ‘lock’ harga dan jual emas semula.  Dan yang paling penting sekali urusniaga emas tidak dikenakan cukai GST.

Kedai emas ini juga menyediakan kemudahan kepada anda untuk menyimpan emas fizikal (BUKAN emas maya) secara percuma tanpa upah! Anda boleh keluarkan kesemua emas yang anda simpan pada bila-bila masa.

Saya dah meneliti dan mengkaji selama berminggu-minggu… Alhamdulillah… saya dah jumpa kedai emas yang memenuhi syarat seperti yang saya nyatakan di atas tadi.

Anda jangan bimbang bila nak jual balik emas di kedai emas. Saya dapati kedai emas ini yang paling tak cerewet… boleh terima apa sahaja jenama dan jenis emas samada emas goldbar, dinar, emas perhiasan.

Di sini saya ingin kongsikan tips pelaburan emas sekiranya anda berminat mengaut keuntungan dalam bentuk Ringgit Malaysia dan BUKAN BERAT gram emas.

Jika anda ada bajet sekitar RM19,000… beli goldbar dengan berat minima 100g dan ke atas sebab kadar spread yang rendah (6-7% sahaja). Jika kenaikan harga melebihi 15%, maka anda boleh jual dengan harga RM21,520 dan mendapat untung melebihi RM1,520.

Kemudian anda beli lagi emas dengan modal RM19,000 tadi tanpa mengira berat emas yang anda dapat. Ulangi penjualan semula emas setelah harga emas naik melebihi 15% daripada harga beli.

Itu sahaja yang anda perlu tahu sebagai pelabur emas yang ingin menambah duit Ringgit dalam akaun.

PERHATIAN PENTING: Tiada TEKNIK AJAIB gandakan sekeping emas jadi dua keping ATAU beli sekilo emas dan dapat income setiap minggu atau setiap bulan tanpa apa-apa usaha.

Untuk pengetahuan anda, kaedah beli emas harga rendah dan jual harga tinggi (buy low sell high) merupakan hanya salah satu cara umum menjana keuntungan daripada pelaburan emas.

Kaedah ini merupakan kaedah Keuntungan Jangka Panjang sebab harga emas mungkin hanya akan naik melebihi 15% dalam tempoh lebih empat bulan (2 atau 3 kali setahun) bergantung kepada situasi ekonomi dan politik negara dan global.

Anda boleh dapatkan cara mudah, murah dan patuh syariah untuk Jual Beli Emas Pelaburan di Malaysia.

Tetapi jika anda rasa rugi jual emas sebab berat yang anda dapat berkurangan, maka anda bukan tergolong sebagai pelabur emas. Anda sebenarnya tergolong sebagai penyimpan emas. Klik di sini untuk mulakan menyimpan emas fizikal patuh syariah dengan murah dan mudah.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh terus whatsapp saya di http://msuhaimee.wasap.my/ sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang dikenakan GST 6%.

Sila hubungi saya terus melalui Whatsapp di http://msuhaimee.wasap.my/.

Sekian dan terima kasih.

Sharing is caring:

Carta Alir Pelaburan Emas Public Gold

Posted on by 1 comment

Nak mula pelaburan emas? Setelah anda membaca penerangan saya di blog ini, Saya juga yakin, rakan-rakan semua telah yakin dan jelas tentang kaedah pelaburan emas yang terbaik di Malaysia. Jika anda masih belum memahami kaedah pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang di Malaysia, sila baca posting berikut:-
1. Tips Pelaburan Emas
2. Emas Kertas Atau Emas Sebenar?
3. Pendaftaran Percuma
4. Kaedah Jual Beli Emas – Elakkan Beli Secara Runcit
5. Kaedah Simpanan Emas Percuma
6. Jana Keuntungan
7. FAQs – Persoalan lazim

Namun, terdapat persoalan yang paling kerap ditanya oleh rakan-rakan yang baru berjinak-jinak dengan pelaburan emas. Persoalannya bagaimana ingin anda mulakan?

Di sini saya ingin kongsikan sedikit mengenai ilmu pelaburan emas sebenar agar anda tidak tersalah pilih dan terperdaya atau terperangkap dengan skim cepat kaya yang banyak di luar sana. Untuk memudahkan anda faham, saya ringkaskan kepada hanya TIGA matlamat utama pelaburan emas dan bagaimana nak mula:-

1. Untuk tujuan lindungi kekayaan.
Pakar emas dunia mencadangkan minima 10% pendapatan ditukar kpd simpanan dalam bentuk emas. Anda boleh mulakan minima 1g goldbar atau setengah dinar (berat 2.125g emas). Jika pendapatan bulanan anda sebanyak RM2K, anda disarankan tukar minima RM200 kepada emas setiap bulan. Contoh berat emas yang boleh dibeli: Harga emas GAP 17/6/2017 = RM188/g. anda boleh beli 1g goldbar = RM188 dan buat bayaran ke akaun Public Gold seperti dinyatakan dengan ikuti langkah demi langkah untuk buka akaun simpanan emas GAP di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Simpanan secara percuma dan boleh letak nama waris. Boleh keluarkan minima 1g bila-bila masa dan baki minima hanya 1g dalam akaun.

Nota: Simpanan GAP ini didapati lebih baik berbanding dengan bank patuh syariah yang lain kerana minima simpanan adalah 5g!

Tahap risiko kerugian adalah rendah sebab anda beli sedikit demi sedikit. Anda boleh jual balik pada bila-bila masa melalui akaun anda di web dan duit tunai akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 48 jam hari bekerja.

2. Untuk tujuan dapat keuntungan ‘buy low sell high’.
Dicadangkan beli emas minima 250g / 1kg sebab spread yg rendah (6%) berbanding 1g (9%). Harga emas dijangka meningkat dalam jangka panjang. Sila rujuk http://www.pelaburanemas.org/masa-untuk-melabur-emas/. Setahun lalu harga emas sekitar RM171/g dan pada bulan April tahun 2017 mencecah sehingga RM196/g. Seorang penyimpas emas 1kg goldbar di Melaka telah raih keuntungan RM11,000 dalam tempoh setahun.

3. Untuk tujuan bisnes.
Alang-alang simpan emas, simpanlah sebagai Dealer. Sebagai Dealer, anda tidak perlu menjual emas, anda hanya perlu simpan emas dan anda akan dapat insentif 1% untuk setiap pembelian emas berikutnya. Anda juga boleh gunakan borang pendaftaran di www.publicgold.com.my untuk kenalan anda mendaftar dan letakkan kod PG di ruangan Introducer (Jika anda tak pasti, Insya Allah saya boleh sediakan link untuk anda kemudian). Terdapat sokongan Seminar Emas percuma oleh Public Gold setiap bulan dan anda boleh gunakannya sebagai medium penyampaian ilmu emas kepada yang lain seperti yang saya tunjukkan di sini.

Sebagai Dealer, anda juga boleh dapat insentif 1% dari setiap pembelian emas kenalan anda. Kiraan insentif seperti diterangkan di Dapatkan Keuntungan Pelaburan Emas Setiap Bulan. Anda boleh pilih samada nak terus simpan dalam akaun GAP atau keluarkan sebahagian emas dalam bentuk dinar atau goldbar. Kaedah buka akaun sama seperti di Para 1. Nilai insentif dibayar setiap 20hb berikutnya. Nilai bawah RM10 akan dibawa ke bulan hadapan, nilai RM10-RM99 akan dimasukkan ke akaun GAP bersamaan nilai emas GAP dan nilai RM100 ke atas akan dimasukkan ke akaun bank secara tunai. Tahap risiko kerugian tiada kerana anda dapat penjimatan berterusan.

Oleh itu, pilihlah mana-mana matlamat pelaburan emas yang anda fikir sesuai dengan situasi kewangan anda. Perlu diingatkan agar anda tidak menggunakan pinjaman bank untuk menyimpan dan melabur emas. Anda juga diingatkan agar tidak terpedaya dengan mana-mana skim pelaburan emas yang tidak sah di sisi undang-undang walaupun mereka menawarkan bonus / dividen / pulangan yang lebih tinggi dalam masa yang lebih singkat.

 

Akhir sekali, anda boleh mula dengan memilih mana-mana Laluan yang sesuai untuk anda di bawah:-

Carta alir pelaburan emas Public Gold.

Laluan 1: Sebagai pelanggan biasa yang ikut Matlamat 1 –  simpan emas berdikit-dikit setiap bulan dengan menetapkan sasaran tak kurang 10% pendapatan tunai ditukar kepada simpanan emas. Simpan untuk tujuan seperti untuk menunaikan haji dan umrah, atau untuk simpanan tabung pendidikan anak-anak, atau hanya sebagai pegangan aset mudah alih yang boleh dicairkan melalui pajak gadai Ar-Rahnu apabila terdesak.

Laluan 2: Sebagai Dealer – termasuk juga kepada pelanggan biasa yang mengikuti Matlamat 2 dan 3.

Semoga anda berjaya di dalam mana-mana Laluan Pelaburan Emas yang anda pilih! Anda boleh hubungi saya sekiranya masih ada apa jua persoalan dengan menggunakan borang “Hubungi Saya“.

Semoga bermanfaat.

Sharing is caring:

Pelaburan Emas Terbaik Di Malaysia, Singapura dan Indonesia

Posted on by 0 comment

Anda tercari-cari pelaburan emas terbaik di Malaysia, Singapura dan sedang berkembang di Indonesia? Malah akan berkembang ke Brunei dan Filipina dalam masa terdekat? Anda tak perlu risau sebab saya juga seperti anda. Dahulu saya juga tercari-cari cara nak mula melabur emas di syarikat atau bank yang paling menguntungkan. Sudah semestinya jika boleh yang sedang berkembang dan yang paling baik.

Dalam pelaburan emas, apa yang penting ialah MULA melabur emas DENGAN BETUL. Anda dinasihatkan jangan TERPEDAYA dengan skim cepat kaya a.k.a skim cepat lingkup di luar sana. Cara paling cepat nak tahu sesuatu aktiviti pelaburan emas yang ditawarkan kepada anda itu samada BENAR atau LINGKUP ialah dengan ikuti langkah seperti berikut:-

LANGKAH #1 – DAPATKAN NAMA / LAMAN WEB SYARIKAT

Mendapatkan nama syarikat atau laman web syarikat pelaburan emas terbaik daripada agen pelaburan emas. Anda boleh dapatkan dari kad bisnes atau minta agen tulis dan serah kepada anda. Beritahu kepada agen, nanti saya fikirkan dahulu (pastikan anda senyum ;-)) samada untuk sertai atau tidak beberapa hari lagi. Jika agen pelaburan emas terbaik tersebut mendesak dan seperti terdesak, anda ulang balik “Nanti saya fikirkan dulu” dengan senyum lagi. Tolak dengan baik – itulah sebaik-baik cara.

LANGKAH #2 – SEMAK STATUS SYARIKAT

Semak status aktiviti pelaburan emas yang dijalankan oleh syarikat pelaburan emas tersebut. Jika di Malaysia, anda boleh semak dengan layari laman web Bank Negara Malaysia untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert&lang=bm. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:-Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Saya sarankan anda semak dengan teliti senarai tersebut kerana tulisannya agak kecil dan ada kemungkinan anda terlepas pandang. Terdapat juga laman web yang diberikan tidak wujud dalam senarai, tetapi LOGO syarikat adakalanya seakan sama atau memang sama dengan LOGO syarikat yang dalam siasatan BNM. Jika anda dah semak sebanyak TIGA kali dan dapati tiada satu pun nama syarikat atau laman web sama dengan yang tersenarai… anda boleh terus pergi ke langkah berikutnya. Jika anda dapati syarikat atau laman web syarikat pelaburan emas yang diberi tersenarai, maka saya cadangkan agar anda tinggalkan tawaran atau “peluang pelaburan emas terbaik” yang ditawarkan oleh agen tersebut.

LANGKAH #3 – BANDINGKAN HARGA EMAS SEMASA

Lihat harga emas semasa emas yang ditawarkan di laman web. Bandingkan dengan harga emas spot seperti yang saya tunjukkan di “Lihat Harga Emas Semasa“. Jika harga emas semasa produk emas yang ditunjukkan MELEBIHI 10% dari harga emas spot dunia, saya cadang anda terus lupakan hasrat untuk membeli produk emas pelaburan yang ditawarkan kerana anda akan mengalami kerugian dan bukan keuntungan.

LANGKAH #4 – KIRA KADAR SPREAD EMAS

Setelah anda lepasi langkah di atas dan harga emas semasa emas pelaburan syarikat tersebut didapati kurang dari 10% daripada harga emas spot dunia, maka anda boleh kira kadar spread emas pelaburan yang ditawarkan. Kadar spread atau susutnilai ialah peratus perbezaan harga emas yang dijual kepada anda dan harga emas yang dibeli daripada anda. Anda boleh ketahui lebih lanjut mengenai kadar spread di “Bandingkan Harga Emas Dengan Susutnilainya Sekali“. Kebiasaannya harga jual beli emas dipaparkan di laman web syarikat atau bank. Kadar spread yang paling baik ialah DI BAWAH 10%.

LANGKAH #5 – KAJI KEMUDAHAN LATIHAN / SOKONGAN

Seterusnya, anda perlu tahu kemudahan latihan sokongan pelaburan emas yang anda boleh dapat dengan percuma daripada syarikat pelaburan emas. Jika terdapat hanya satu sahaja atau paling banyak pun tak lebih lima kemudahan latihan sokongan yang ditawarkan, dikhuatiri anda mungkin akan menghadapi masalah pada masa akan datang.

LANGKAH #6 – PATUH SYARIAH

Akhir sekali ialah, anda perlu selidiki setiap pembelian emas anda mematuhi syarak atau patuh syariah iaitu anda beli emas dan dapat emas. Bukan anda beli emas dan hanya dapat penyata sahaja (emas kertas) dan tidak boleh dapat emas.

Setelah syarat-syarat di atas dilepasi, maka, saya cadangkan anda bolehlah buat keputusan untuk menerima produk pelaburan emas yang ditawarkan oleh agen tersebut. Terpulang kepada anda untuk mulakan samada secara berdikit-dikit atau secara banyak sekaligus bergantung kepada matlamat pelaburan emas yang anda tetapkan.

Seperti yang saya terangkan di atas, saya juga seperti anda tercari-cari peluang pelaburan emas terbaik agar tidak rugi dan sebaik-baiknya jauhi RIBA’ dalam pelaburan item ribawi seperti emas dan perak. Anda tak perlu risau sebab bukan seminggu atau dua minggu saya membuat kajian di atas… malah berminggu-minggu ke atas pelbagai produk emas pelaburan di bank-bank komersial dan syarikat-syarikat pelaburan emas. Masing-masing memang kata pelaburan emas mereka yang paling baik.

Akhirnya saya dah jumpa syarikat pelaburan emas terbaik di Malaysia, Singapura dan sedang berkembang di Indonesia. Anda boleh lakukan pendaftaran secara percuma dahulu seperti yang diterangkan di “Pendaftaran Percuma“.

Daftar percuma di syarikat Pelaburan Emas Terbaik  Malaysia. Terdapat cawangan-cawangan syarikat pelaburan emas di Malaysia seperti:- Taman Perling, Johor Bahru; Batu Berendam, Melaka; Bandar Sunway, Petaling Jaya; Taman Dagang, Ampang; Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor; Taman Komersil Senawang, Seremban, Negeri Sembilan; Jalan Kota, Alor Setar; Kampung Baru, Sungai Petani, Kedah; Relau, Bayan Lepas; Lebuh Bishop, Pulau Pinang; Jalan Yang Kalsom, Ipoh, Perak; Jalan Sultan Yahya Petra, Kota Bahru, Kelantan; Jalan Sultan Ismail, Kuala Terengganu; Jalan Beserah, Kuantan, Pahang; Al-Idrus Commercial Centre, Jalan Satok, Kuching Sarawak; Along Jalan Sulaman, Kota Kinabalu, Sabah.

Daftar percuma di syarikat Pelaburan Emas Terbaik Singapura. Terdapat cawangan syarikat pelaburan emas di Sinagpura seperti di Tampines, Singapore.

Daftar percuma di syarikat Pelaburan Emas Terbaik Indonesia. Terdapat cawangan syarikat pelaburan emas di Jakarta, Indonesia.

Jika anda mengalami kesukaran untuk mendaftar, sila gunakan link di sini dengan mengisi maklumat berikut:-

  1. Nama penuh:
  2. Nombor kad pengenalan:
  3. Alamat emel:
  4. No. telefon:
  5. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf.

Semoga anda mendapat manfaat di dunia dan akhirat. Amin.

 

Sharing is caring:

Cara Pelaburan Emas – Persoalan Yang Sering Ditanya

Nak tahu cara pelaburan emas terbaik di Malaysia? Ini adalah salah satu persoalan yang sering ditanya oleh pengunjung blog PelaburanEmas.org. Di sini saya akan kongsikan sedikit sebanyak ilmu emas agar sahabat-sahabat semua faham teknik pelaburan emas terbaik yang boleh anda lakukan dan juga tips untuk anda elakkan apabila nak melabur emas.

Persoalan yang paling banyak sekali pengunjung blog ini bertanyakan saya tentang hukum pelaburan emas yang ada ditawarkan kepadanya oleh satu syarikat samada halal atau haram. Alhamdulillah… satu petanda baik bahawa umat Islam semakin peka tentang halal dan haramnya sumber pendapatan mereka.

Skim pelaburan bertopeng emas

Gambar hiasan – Jangan terpedaya dengan skim pelaburan bertopeng emas

Ramai di antara para pelabur emas di Malaysia terkeliru dan mungkin terpedaya dengan skim pelaburan emas yang BERTOPENGKAN EMAS dan berbagai-bagai seperti pelaburan emas ETA (Estimate Time of Arrival – macam tunggu masa ketibaan pesawat penerbangan di airport je bunyinya…) yang semakin hangat diperkatakan. Mereka hanyalah satu daripada beratus-ratus contoh skim cepat kaya yang akan memerangkap anda.

Untuk sahabat-sahabat yang masih keliru, persoalan ini mudah dijawab jika kita faham konsep riba iaitu kita mendapat keuntungan dengan memberi pinjam duit kita sebanyak RM10,000 pada pihak yang lain dengan persetujuan bahawa ada bayaran tambahan atau keuntungan (dipanggil riba qardh) pada setiap bulan atau setiap tahun tanpa mengurangi duit RM10,000 tersebut.

Mudahkan? Memang amat mudah nak faham namun pihak Yahudi, Nasrani dan Majusi memang pandai. Mereka cipta pelbagai nama agar umat Islam terkeliru dan terpaksalah ulama-ulama mengeluarkan fatwa demi fatwa yang menyatakan sesuatu pelaburan itu halal atau haram. Perkataan seperti “dividen tetap bulanan” yang paling popular selain daripada bonus atau keuntungan. Ciri-ciri ini terdapat pada Pegasus Bullion yang semakin berkembang secara ‘underground’ di Malaysia (tiada syarikat yang sah dan sedang dipantau oleh BNM) kerana syarikat ini beroperasi dari Hong Kong dan telah membuka cawangan di Thailand dan Indonesia.

Ada satu lagi jenis pelaburan emas yang sedang berkembang di Malaysia ialah pelaburan secara atas talian ke atas komoditi-komoditi utama dunia seperti emas, perak, koko, gula, gandum, minyak mentah dan sebagainya. Mereka mencipta program yang dinamakan plus500 dan apabila kita selidik, syarikat ini beroperasi dari Israel dan pendaftaran di London. Mereka menggunakan istilah CFD atau “Contract For Difference”. Memang syok dapat keuntungan yang banyak samada harga komoditi naik atau jatuh, namun, yang haram tetap haram.

Janganlah kita termakan umpan mereka yang menawarkan keuntungan beribu-ribu ringgit seminggu malah sehari! Ingatlah hari akhirat agar kita tidak menyesal selama-lamanya memakan harta yang haram.

Persoalan seterusnya ialah mengenai cara pelaburan emas yang paling baik. Pada asasnya…

JANGAN SEKALI-KALI MEMBELI EMAS MENGGUNAKAN DUIT PINJAMAN ANDA!

Adalah menjadi sesuatu yang amat malang jika anda memohon personal loan atau pinjaman peribadi semata-mata nak dapat keuntungan pelaburan emas dengan membeli emas. Mana-mana guru pelaburan emas yang menasihati anda untuk menggunakan duit pinjaman untuk beli emas merupakan guru emas ajaran sesat dan akan menyesatkan anda juga. Anda yang akan menjadi mangsa penipuan guru emas ajaran sesat tersebut.

Dan satu lagi kaedah paling berisiko dalam pelaburan emas di Malaysia ini ialah kaedah beli pajak, beli pajak emas di Ar-Rahnu. Aduhai… memang orang Malaysia ni serba boleh dan sangat cepat terpedaya bila dengar apa-apa pelaburan yang ‘janji’ pulangan beribu-ribu dalam skim cepat lebur ni… Tahukah anda bahawa nama anda akan disimpan dalam maklumat Bank Negara Malaysia apabila anda pernah membuat pajakan di Pejabat Pos atau mana-mana bank seperti Bank Rakyat dan Bank Islam. Kemungkinan sukar untuk anda membuat pinjaman untuk beli rumah atau kereta nanti. Jadi, berhati-hatilah ye…

Anda hanya dinasihatkan untuk membuat pelaburan emas hanya dengan membeli emas fizikal menggunakan LEBIHAN DUIT SIMPANAN ANDA SENDIRI SAHAJA! Jangan pula anda gunakan kesemua duit simpanan untuk beli emas. Anda perlu meninggalkan duit simpanan untuk keperluan sekurang-kurangnya untuk selama tiga bulan. Itu adalah teknik pelaburan emas yang terbaik dari dahulu, sekarang dan akan datang. Tiada cara pelaburan emas seperti itu akan mendatangkan masalah atau risiko kepada anda.

Sebenarnya, ada banyak lagi… Jika anda masih baru nak belajar tentang cara pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.

Seperti yang saya dah bincangkan sebelum ini tentang ciri-ciri pelaburan emas yang sah dan patuh syariah, saya cadangkan anda untuk bandingkan sendiri bank-bank atau syarikat-syarikat yang mana memberikan anda keuntungan pelaburan emas yang sebenar malah sah di sisi undang-undang dan yang paling penting patuh syariah iaitu halal

Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas!

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian