Tag Archives: pelaburan emas

Pelaburan Emas Melalui Simpanan Emas

Posted on by 0 comment

Pelaburan emas sering dikaitkan dengan jual beli emas dan dapat untung. Anda memang berpotensi mendapat untung melalui jual beli emas dan sila klik sini jika anda nak mula menjalankan bisnes emas. Namun saya ingin terangkan cara melabur emas yang paling mudah iaitu hanya menyimpan emas sahaja. Ini adalah kerana emas merupakan aset yang semakin tinggi nilainya berbanding duit kertas. Pada hari ini, ramai rakyat Malaysia masih kurang kesedaran untuk menyimpan emas untuk pelaburan masa depan.

Apa sebenarnya yang berlaku jika anda menyimpan duit kertas? Sebenarnya anda terdedah kepada risiko yang anda tak nampak.

Anda bekerja cari duit sehari-hari dan terima upah atau gaji dalam bentuk duit kertas samada MYR, SGD, BND, Rupiah, Renmimbi atau USD, Sterling malah Euro. Apapun duit yang anda terima daripada hasil titik peluh anda melakukan kerja seharian, duit itu akan ada sebahagiannya yang anda simpan. Kebiasaannya anda simpan dalam bank seperti Bank Islam, Bank Muamalat atau Tabung Haji atau Amanah Saham seperti Amanah Saham Bumiputra (ASB) dan lain-lain.

Apa yang anda tak sedar ialah duit yang anda penat-penat simpan itu sentiasa terdedah kepada dua risiko besar:-

Risiko simpan duit kertas #1.
Duit tunai tu mudah cair… Adalah amat mudah untuk mengeluarkan duit simpanan melalui ATM atau lebih-lebih lagi jika ada kad debit untuk berbelanja. Malah pada hari ini, akaun Tabung Haji pun dah boleh disambungkan kepada kad ATM seperti Bank Islam, Bank Rakyat dan Bank Muamalat. Lebih kerap anda ke pasaraya, maka lebih cepatlah duit yang anda simpan itu susut dan habis. Paling malang jika terlebih belanja menggunakan kad kredit dan mulalah hidup dibelenggu hutang. Jangan terperangkap bro…

Risiko simpan duit kertas #2.
Duit kertas yang kita simpan dalam Tabung Haji atau ASB itu terdedah kepada kejatuhan nilai matawang. Lihat sahajalah bagaimana nilai MYR berbanding USD. Oleh kerana kebanyakkan negara termasuk Malaysia bersandarkan kepada nilai USD, anda pun dah tahu betapa risikonya nilai MYR. Terdapat banyak contoh duit kertas yang dahulunya boleh digunakan oleh rakyat disebuah negara namun sekarang tidak lagi bernilai seperti duit Daun Pisang (Tanah Melayu – 1945), duit Pengo (Hungary – 1946), duit Peso (Argentina – 2002), duit Dinar Iraq (Iraq – 2004), duit Krona (Iceland – 2011), duit Ruble (Rusia – 2014), dan senarai duit fiat yang tiada nilai akan bertambah dari masa ke masa…

Oleh itu, apakah teknik yang boleh melindungi hasil penat lelah kita bekerja seharian?

Jalan penyelesaian yang paling selamat di seluruh dunia ialah menukar bentuk simpanan duit tunai kepada SIMPANAN EMAS. Itu sahaja… BERUBAH mulai hari ini. Mula TUKAR simpanan wang kertas anda kepada emas sebenar hari ini… Sejarah membuktikan bahawa hanya simpanan emas yang dapat mengatasi kedua-dua risiko besar yang telah disebutkan di atas:-

1. Simpanan emas akan dapat 100% mengelakkan diri anda dari cepat cair dan berbelanja. Cuba anda jalan-jalan di pasaraya dengan bawa 1g jongkong emas, setengah dinar dan 1 dinar emas dalam satu poket dan duit RM1,000 tunai dalam poket sebelah lagi. Yang mana cepat habis?

Duit tunai Ringgit Malaysia (MYR) - memang cepat je habis bila pergi shopping...

Duit tunai Ringgit Malaysia (MYR) – memang cepat je habis bila pergi shopping…

Dinar emas 24k Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.

1 dinar emas 24k – walaupun berharga sekitar RM800 namun tak mudah habis.

 

 

 

 

 

Memang anda akan tertanya-tanya, jika begitu mengapa simpan emas dan tak boleh nak guna untuk beli barang keperluan? Jawapannya amat mudah… emas akan menjadi sangat berguna ketika berlaku krisis matawang. Pada masa krisis matawang, anda boleh hulurkan goldbar atau dinar emas kepada sesiapa sahaja untuk ditukar dengan apa jua barang keperluan yang anda inginkan.

2. Simpanan emas akan dapat 100% mengelakkan nilai kekayaan anda susut sebagaimana duit kertas. Emas dapat mengelakkan inflasi. Lihatlah bagaimana nilai 1 dinar emas 1,400 tahun dahulu sama sehingga ke hari ini! Jika 1,400 tahun

1 Dinar emas 24K LBMA - hari ini pun ada peniaga yang terima untuk seekor kambing.

1 Dinar emas 24K LBMA – hari ini pun ada peniaga yang terima untuk seekor kambing.

dahulu seekor kambing boleh dibeli dengan 1 dinar, maka pada hari ini pun sama! Malah, nilai emas akan meningkat mendadak ketika krisis seperti yang anda telah saksikan kesan Brexit baru-baru ini apabila lebih separuh rakyat Britain memilih untuk keluar dari Kesatuan Eropah pada 23 Jun 2016. Nilai Pound Sterling telah mengalami kejatuhan sehingga 30% berbanding USD dan menyebabkan kenaikan mendadak harga emas dunia kepada hampir USD1400/auns berbanding hanya sekitar USD1200/auns sebelum 29 Jun 2016.

Sekaranglah masanya untuk anda mula menyimpan emas kerana lebih lama anda tunggu, harga emas akan terus meningkat disebabkan jumlah emas di dalam dunia dah tetap tak akan bertambah, manakala permintaan semakin tinggi dan semakin ramai yang mula menyimpan emas.

TETAPI… ADA 2 JENIS TETAPI…

TETAPI #1 – Anda dinasihatkan jangan simpan sebarang emas sebab banyak-banyak jenama emas di Malaysia ni hanya ada satu sahaja jenama emas yang berbaloi disimpan. Untuk pengetahuan anda, emas pelaburan 24K LBMA jenama PUBLIC GOLD sahajalah yang berbaloi dibeli dan disimpan sebab hanya emas goldbar dan dinar 24K LBMA jenama Public Gold sahaja yang tidak dikenakan cukai GST sebanyak 6% di Malaysia. Jika jenama lain dikenakan GST sebanyak 6%, dimanakah keuntungan yang anda akan perolehi?

TETAPI #2 – Anda dinasihatkan jangan mudah terpedaya kalau nak cari duit lebih… jangan tamak sebab orang tamak selalu RUGI… tak perlulah anda layan skim-skim cepat kaya yang bertopeng emas untuk cari duit mudah kononnya boleh jamin dapat dividen harian, mingguan atau bulanan walaupun yang cakap tu sahabat baik anda sendiri… walaupun boleh dapat duit lebih ribu-ribu…. Wow!… Jauhi RIBA sebab urusniaga emas ini memang sangat sensitif. Tiada jalan singkat untuk cepat kaya.

Bila dah beli, anda pasti tertanya-tanya cara terbaik nak simpan emas…

Anda boleh simpan sendiri beberapa gram dan dinar emas di rumah namun adalah dinasihatkan jangan simpan semua di rumah… kita minta jauhkan dari sebarang bahaya. Amin.

Alhamdulillah, pada hari ini terdapat kemudahan untuk anda dan saya memulakan ikhtiar membeli dan menyimpan emas dengan kaedah terbaik dan patuh syariah… Kita ikhtiar simpan emas dengan kaedah yang lebih selamat dan percuma. Anda boleh mula menyimpan sekurang-kurangnya 1g emas goldbar¬†setiap bulan atau 1 dinar (4.25g emas) setiap bulan. Disiplinkan diri anda dengan cara beli 1 gram atau 1 dinar setiap bulan menggunakan Konsep “Paksa & Lupa” (Bukan kena lupa password ye.. namun jika anda terlupa password untuk Login ke akaun GAP anda sekalipun, Public Gold boleh bantu reset semula password anda … ūüėČ

Untuk mula membuka akaun emas fizikal dan simpan emas secara percuma, anda boleh terus ke Langkah #1 di Pelaburan Simpanan Emas GAP. Apa yang penting ialah anda perlu ambil snapshot salinan resit pembelian dan lampirkan bersama dalam emel atau Whatsapp untuk pengesahan yang pantas pada 1 hari bekerja.

Ingat… Tiada jalan singkat untuk mendapat kekayaan… anda perlu belajar, sampaikan ilmu pelaburan emas agar orang lain dapat kesedaran untuk menyimpan emas. Alang-alang simpan emas, simpanlah emas sebagai Pengedar Sah Public Gold, kerana anda mendapat komisen sekitar 1-2% dari setiap pembelian emas anda yang berikutnya dan juga jika anda ada beritahu kenalan anda dan dia membeli emas orang yang anda perkenalkan. Oleh itu anda telah dapat menjimatkan pembelian emas sebanyak 1-2% setiap kali anda beli emas berbanding pelanggan biasa. Public Gold akan membayar secara tunai ke dalam akaun bank anda setiap 20 hb.

Terdapat banyak lagi ilmu pelaburan emas yang boleh anda pelajari dari orang yang dah benar-benar berjaya dalam pelaburan emas di sini..

Jika anda memerlukan bantuan, sila Hubungi Saya. Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:

Pelaburan Emas Kaedah Ampuh Melawan Globalisasi

Posted on by 0 comment

Beruntunglah kepada sesiapa yang dah sedar bahawa pelaburan emas merupakan kaedah ampuh melawan kesan globalisasi. GoldbarMereka mula menyimpan emas fizikal dengan pembelian berdikit-dikit tanpa menghiraukan berapa harga emas semasa. Malah ada yang membuat sasaran untuk mencapai 1kg emas dalam simpanan dalam tempoh 10 tahun akan datang. Ini bermakna setiap bulan secara istiqamah membeli dan menyimpan emas sebanyak 2g/bulan.

Persoalannya mengapa ramai yang masih belum sedar? Jawapannya mudah sahaja. Ramai yang masih tak ambil peduli untuk menyimpan emas sebagai satu bentuk pelaburan ampuh melawan kesan globalisasi kerana ia terletak kepada tahap ilmu dan kefahaman individu itu sendiri.

Secara asasnya, proses globalisasi memang tidak dapat dielakkan kerana kewangan dunia bergerak merentasi sempadan sesebuah negara. Pada masa ini, USD dilihat sedang mengukuhkan kedudukan sebagai matawang global kemungkinan disebabkan Amerika melihat kedudukan matawang Yuan China sebagai ancaman yang perlu dikekang. Baru-baru ini, China telah mula mewujudkan kaedah transaksi matawang renminbi di antara beberapa negara dan tidak menggunakan matawang USD.

Amerika mengambil tindakan dengan mengukuhkan rizab kewangan mereka dan mengakibatkan matawang Yuan dan kebanyakan matawang lain di dunia termasuklah matawang MYR Malaysia jatuh dengan kadar yang sangat mencemaskan. Pada hari ini, kadar tukaran wang USD kepada MYR telah mencecah 4.31 berbanding hanya 3.61 pada Januari 2015 lalu! Sila lihat semula penjelasan saya mengenai simpanan emas berbanding wang kertas.

Kesan daripada pengukuhan USD terhadap MYR ialah harga barang yang tidak dikawal kerajaan terpaksa mengikut harga global seperti harga emas, harga minyak termasuklah harga barang keperluan yang berasaskan bahan import. Akibatnya, seperti yang anda lihat pada hari ini, harga emas telah meningkat secara mendadak dari RM136/g pada bulan Ogos 2015 kepada RM156/g pada bulan September 2015!

Namun saya yakin, kekuatan USD tak akan bertahan lama. Ini ialah kerana ramai penganalisis emas dunia melihat harga emas masih tidak berubah banyak berbanding USD (sekitar USD1,000 hingga tak lebih USD1,200 setiap ounce emas).

Untuk makluman, 1 ounce bersamaan dengan 28.3495 gram. Jika anda buat pengiraan, memang benar harga emas berbanding USD adalah tidak banyak berubah! Pakar-pakar berpendapat bahawa nilai emas akan berada pada paras “terendah” tersebut sehingga 2017. Apa yang menjadi kerisauan Amerika ialah apabila lebih banyak negara memutuskan untuk tidak menggunakan USD sebagai transaksi global mereka.

Maknanya anda masih ada masa untuk mula menyimpan emas sekurang-kurangnya 100g sehingga tahun 2017. Sama ada anda mulakan dengan 100 gram atau 2 gram itu terpulang kepada anda. Kekayaan anda dilindungi melalui simpanan emas.

Anda boleh memahami dengan lebih jelas akan kepentingan untuk anda melabur emas dengan menyimpan emas melalui orang yang benar-benar mahir dalam bab ini. Sila dapatkan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas di sini.

Sharing is caring:

Melabur Emas Untuk Jana Keuntungan

Posted on by 0 comment

Anda ingin melabur emas dan jana keuntungan? Untuk mendapat keuntungan dari aktiviti melabur emas amatlah mudah. Pada hari ini, terdapat banyak peluang dan ruang yang disediakan untuk anda rebut agar tidak menyesal pada masa akan datang…

Persoalan #1 yang biasa ditanya ialah apakah jenis pelaburan emas yang boleh jana keuntungan? Anda tak perlu bersusah payah nak fikir kaedah untuk jana keuntungan pelaburan emas kerana dah ada satu kaedah yang amat mudah dan selamat untuk anda ikut. Namun, sepertimana jenis-jenis pelaburan lain di dunia ini samada pelaburan emas, pelaburan hartanah, pelaburan perniagaan dan pelaburan unit saham bahawa risiko rugi tetap ada jika anda kurang ilmu pelaburan. Oleh itu, sebelum anda ingin menceburi pelaburan emas, anda digalakkan untuk membaca Buku Rahsia Ilmu Pelaburan Emas di sini.

Seterusnya, seperti yang telah saya terangkan dalam post yang lepas, pelaburan emas ialah saat anda miliki emas jongkong (goldbar) dan dinar 24K yang mendapat pengiktirafan London Bullion Market Association (LBMA)… Mengapa? Hanya emas 24K LBMA sahaja yang TIDAK DIKENAKAN GST.

Persoalan #2 yang sering ditanya ialah di mana anda nak dapatkan emas goldbar atau dinar 24K LBMA ini? Oleh itu, di sini saya perkenalkan jenama emas yang tidak dikenakan cukai GST iaitu emas jongkong dan dinar 24K jenama Public Gold…. Sekali lagi saya nak beritahu jenama emas Public Gold dan BUKAN Power Gold sebab Power Gold tu menggunakan jenama emas Amethyst yang tidak mendapat pengiktirafan dari mana-mana negara pengeluar emas dunia dan juga LBMA. Saya bukan nak merendahkan mana-mana jenama, tetapi fakta tetap fakta dan jika anda dapati saya salah, sila betulkan saya.

Goldbar 999.9 Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.

Goldbar 24k (999.9) LBMA Public Gold di’seal’ bersama sijil ketulenan bebas GST.

 

Persoalan #3 ialah mengenai riba dalam jual beli emas. Alhamdulillah… anda telah menemui blog mengenai pelaburan emas yang betul kerana di sini saya akan menerangkan kepada anda bagaimana anda dan ahli keluarga anda, persatuan atau kelab yang anda sertai boleh mendapat keuntungan melalui aktiviti pelaburan emas tanpa RIBA’ Insya Allah. Ini adalah kerana Allah SWT telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba’.

Jika anda masih sangsi mengenainya anda boleh baca post saya di Pelaburan Emas Halal atau Haram?

Seterusnya ialah bagaimana cara jual beli emas jenama Public Gold yang bebas riba’. Caranya ialah:-

  1. Anda jual beli emas dengan cara tunai dan bukan hutang. Riba’ berlaku apabila anda dapat dulu emas dan bayar ansur-ansur atau lebih 3 hari selepas itu. Ataupun, anda melakukan riba’ apabila anda bayar secara tunai namun emasnya tidak anda miliki serta merta atau sekiranya transaksi jual beli emas secara online tidak diselesai dalam 3 hari.
  2. Anda jual beli emas dalam gandaan minima 1 gram (untuk goldbar) atau 4.25g (untuk 1 dinar) dan BUKAN dalam jumlah berat emas yang tidak boleh didapati dalam bentuk fizikal di pasaran. Di Public Gold, minima pembelian emas ialah RM100 dan anda boleh membuat potongan gaji bulanan berdasarkan “Standing Instruction” kepada pihak bank anda. Namun, untuk mematuhi syariah, anda perlu tetapkan pembelian minima dan dalam gandaan 1 gram atau 4.25g.

Rujukan:-
1. Parameter Pelaburan Emas oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.
2. Analisis Syariah Terhadap Produk-Produk Pelaburan Emas di Malaysia.

Persoalan #4 ialah bagaimana nak mulakan pelaburan emas dan jana keuntungan?

Secara asasnya ada tiga kaedah:-

(a) Simpan sendiri (Keuntungan Jangka Panjang).

(b) Simpan di kedai emas (Keuntungan Jangka Panjang). Keuntungan Jangka Panjang bermaksud anda beli dan simpan emas sebagai aset. Anda boleh pilih samada nak jual balik apabila harga semasa meningkat lebih 15% daripada harga beli dulu atau simpan terus untuk capai sasaran simpanan 1kg emas menjelang 10 tahun dari sekarang.

(c) Beli, simpan dan beritahu yang lain agar mereka juga mula simpan emas untuk lindungi kekayaan mereka (Keuntungan Jangka Pendek dan Jangka Panjang). Anda boleh jana keuntungan melalui komisen 1-2% daripada setiap pembelian emas orang perseorangan atau syarikat koperasi yang anda perkenalkan. Alang-alang simpan emas, simpanlah sebagai Dealer. Untung-untung, ramai yang anda beritahu cara pelaburan emas yang mudah dan patuh syariah mula tersedar akan risiko jika mereka tak mula simpan emas mulai sekarang.

Jika anda dah bersedia untuk membeli dan simpan sendiri emas goldbar atau dinar di rumah atau buat stok di kedai emas anda, sila ikuti Langkah #1 di Jual Beli Emas.

Jika anda dah bersedia untuk beli emas goldbar atau dinar dan simpan secara PERCUMA SEUMUR HIDUP dan boleh namakan pewaris di Public Gold, sila ikuti Langkah #1 di Simpanan Akaun Emas GAP.

Sharing is caring:

Untung Melabur Emas Sebagai Pengedar Sah Public Gold

Posted on by 0 comment

Anda mencari cara nak dapat untung melabur emas? Alang-alang beli dan simpan emas serta nak dapat untung melabur emas, simpanlah umpama peniaga kedai emas.

Namun, jika anda nak jadi peniaga sebuah kedai emas, anda perlu berdaftar dengan SSM, dapatkan lesen perniagaan membeli dan menjual emas, perlu sewa atau beli premis kedai, perlu modal tetap untuk membuka kedai emas yang sekurang-kurangnya melebihi RM1 juta! Manakala anda perlu juga menyediakan modal operasi untuk menggaji pekerja, pengawal keselamatan, insurans dan banyak lagi senarai yang tak dapat nak saya tulis di sini… RM berjuta-juta?

Anda tak perlu risau… sekarang dah ada kaedah paling mudah untuk anda menyimpan emas dan seterusnya melayakkan anda sebagai pengedar sah emas Public Gold. Sekiranya anda belum pernah mendengar jenama emas Public Gold, di sini saya terangkan serba sedikit mengenainya…

Syarikat Yang Sah Dan Sedang Berkembang
Tak perlu risau sebab saya dah kaji bahawa kedai emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd. dengan nombor pendaftaran 930830-K di Suruhanjaya Syarikat Malaysia ialah satu-satunya syarikat pemasaran emas pelaburan yang sah di Malaysia dan sedang berkembang di Singapura dan Indonesia. Tiada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia. Oleh yang demikian, jika anda sebagai pengedar sah Public Gold, anda berpeluang membina empayar bisnes emas anda di Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia dengan jumlah penduduk yang melebihi 200 juta orang!

Bukan MLM atau Jualan Langsung
Jangan bimbang… Public Gold Marketing Sdn. Bhd. BUKAN syarikat MLM atau Jualan Langsung. Nombor pendaftaran syarikat Public Gold tidak dimulakan dengan kod AJL (Akta Jualan Langsung). Bank Negara Malaysia telah mengesahkan baZero hutang - Bukan mudah tapi tak mustahilhawa Public Gold Marketing Sdn. Bhd. merupakan sebuah syarikat perniagaan emas fizikal yang tulen dan beribu pejabat di Technoplex, Zon Industri Bebas Cukai, Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Bimbingan percuma berkaitan hal teknikal dan pemasaran emas Public Gold.
Sebagai Pengedar sah Public Gold, anda akan diberi bimbingan oleh guru pelaburan emas tersohor di Malaysia iaitu Sifu Mohd. Zulkifli Shafie (Best-selling author Buku Zero Hutang – Bukan Mudah Tapi Tak Mustahil).

Anda akan ditambah ke dalam Kumpulan VIP PG Dealer Ustaz atau sifu Zulkifli Shafie. Terdapat banyak nasihat dan panduan yang amat berguna untuk pengedar-pengedar yang dibimbing oleh sifu Zulkifli Shafie. Lihatlah contoh di imej bawah ini…

Kumpulan rahsia PG VIP Dealers

Pengedar Tunggal Emas Tanpa Cukai GST
Public Gold telah bekerjasama dengan sebuah syarikat Turki yang ternama iaitu Nadir Metal Refinery Group dan telah dilantik sebagai pengedar tunggal emas LBMA (London Bullion Market Association) di Malaysia yang TIDAK dikenakan GST. Hanya emas jenama Public Gold ialah satu-satunya produk emas fizikal seperti jongkong emas 24K dan dinar emas 24K yang TIDAK dikenakan cukai GST di Malaysia. Maknanya keuntungan pelaburan emas Public Gold tiada tandingan di Malaysia kerana pelaburan emas jenama lain dikenakan cukai GST 6%. 

Buat duit dengan emas yang kabur.

Berhati-hati bila nak buat duit dengan skim pelaburan emas yang kabur.

Jika anda seorang yang teliti, kebanyakkan cara mendapatkan keuntungan melalui pelaburan emas seperti Zenith Gold International, Amethyst Gold Creation Sdn Bhd dan banyak lagi syarikat yang menjalankan aktiviti tidak berlesen selalunya tidak jelas, kabur dan menjanjikan keuntungan samada secara harian, mingguan atau bulanan dan untuk tempoh tertentu sahaja. Sebagai contoh emas Zenith menjanjikan keuntungan 0.5-2.0% secara harian untuk tempoh 400 hari. Sekali baca sahaja dah tahu itu riba’ namanya.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert&lang=bm. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah. Pada ketika ini bisnes emas Powergold juga ada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia.

Pengedar emas tak perlu tunggu susutnilai melebihi 15% harga beli untuk jual emas

Sebagai pengedar atau dealer emas Public Gold, keuntungan yang anda dapati bukan hanya keuntungan melalui perbezaan spread atau susutnilai harga emas sahaja, namun terdapat banyak lagi kelebihan yang disediakan. Sebagai pengedar sah emas Public Gold, anda boleh menjual emas pada harga PG Sell. Anda boleh mengeluarkan resit pembelian rasmi Public Gold.

Harga emas 1 gramSebagai contoh anda beli emas kaedah GAP sebanyak 2 gram pada hari ini RM170x2 = RM340. Anda keluarkan 1 gram goldbar dan tinggalkan baki 1 gram lagi dalam akaun GAP. Anda telefon cawangan Public Gold terdekat untuk sahkan stok dan bayar caj premium RM5. Seterusnya anda boleh jual kepada pelanggan anda dengan harga RM210 dengan mendapat keuntungan sebanyak RM35* untuk setiap 1 gram emas! (Nota*: Tertakluk kepada perubahan harga emas GAP dan harga cadangan jualan runcit di web Public Gold yang kebiasaannya melebihi 10% keuntungan).

Ada pelbagai jenis emas Public Gold dengan pelbagai tema seperti Hari Lahir, Hari Ulang Tahun Perkahwinan, Mendapat Cahayamata dan berbagai lagi seperti gambar di bawah. Emas Public Gold senang beli dan senang dijual kerana permintaan yang tinggi dari pelbagai peringkat masyarakat. Emas Public Gold juga diterima untuk pajak Ar-Rahnu di Pejabat Pos tanpa buka seal.

pelbagai-jenis-dan-tema-emas-public-gold

Terdapat pelbagai jenis dan tema emas Public Gold.

Bagaimana anda layak sebagai pengedar sah emas Public Gold?
Amat mudah untuk melayakkan anda menjadi pengedar sah emas Public Gold dan TANPA YURAN! Jika anda dikenakan yuran untuk sertai pelaburan emas, anda sebenarnya dah rugi. Di Public Gold (BUKAN Public Bank ye.. hehe), anda beli emas, anda dah dikira sebagai ahli dan dapat nombor kod pelanggan (PG000XXXXX). Anda hanya perlu kekalkan minima 1 gram emas dalam akaun emas GAP dan membuat minima pembelian ATAU penjualan sebanyak 1 gram setiap enam bulan. Ini ialah kerana pada masa sekarang Public Gold kerap membuat tawaran dengan hanya pembelian emas sekitar 100g (kadang-kadang 80g pun ada…) dan diiklankan di laman web Public Gold.

Public Gold BUKAN di bawah Public Bank walaupun terletak bersebelahan. (Info: Public Gold Cawangan Sungai Petani)

Public Gold BUKAN di bawah Public Bank walaupun terletak bersebelahan. (Info gambar: Public Gold Cawangan Sungai Petani)

Sebagai contoh pada bulan April 2016, sesiapa yang beli hanya 100g emas GAP dah jadi Pengedar Sah Emas PG, jika beli 250g emas dah jadi Priority Dealer PG – anda layak berniaga emas secara online dan offline dan dapat untung melabur emas. Percuma 2H1M penginapan di Pulau Pinang dan lawatan ke Pusat Global Public Gold untuk 1 orang (100g GAP) atau 2 orang (250g GAP). Komisen 1% (Pengedar biasa) atau 1.5% (Priority Dealer) bagi setiap pembelian berikutnya oleh anda atau pelanggan anda. Ketahui lebih lanjut bagaimana anda boleh dapat keuntungan setiap bulan sebagai Pengedar Sah tanpa sebarang yuran!

Bantuan percuma staff Public Gold yang peramah
Sebagai Dealer Public Gold, sekiranya anda menghadapi masalah teknikal mengenai sebarang transaksi pembelian atau penjualan di Public Gold anda atau pelanggan-pelanggan yang anda kenalkan, anda hanya perlu Whatsapp sahaja mana-mana staff Public Gold di cawangan berdekatan anda. Saya dapati staff Public Gold sangat prihatin dan membantu mana-mana Dealer yang menghadapi apa jua masalah berkaitan Public Gold.

Sebenarnya banyak lagi yang saya nak tulis tentang untung melabur emas sebagai pengedar sah emas Public Gold ni… Macam dah panjang berjela dah… Insya Allah, saya akan kemaskini nanti.¬† Saya juga yakin anda tidak akan jumpa mana-mana syarikat yang menawarkan kemudahan pelaburan emas sepertimana Public Gold. Apa yang penting ialah anda tidak tercari-cari dan yang paling malang bila anda tersilap langkah dengan menyertai skim cepat kaya yang bertopeng pelaburan emas.

Anda boleh terus mengetahui bagaimana nak memulakan pelaburan emas Public Gold di Gold Accumulation Program (mula simpan emas di akaun GAP) dan Jual Beli Emas Fizikal (mula beli dan simpan sendiri stok emas).

Semoga anda berjaya dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:

Mudahnya Buat Pelaburan Emas Untuk Anak-Anak

Posted on by 2 comments

Anda nak buat pelaburan emas untuk anak-anak? Alhamdulillah… Syukur kepada Ilahi kerana pada hari ini, amat mudah untuk melabur emas pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda berada untuk anak-anak.

Seperti yang saya ceritakan di halaman “Mengenai Saya“, Alhamdulillah, Allah Taala mengurniakan kepada kami 7 orang cahayamata – 3 puteri dan 4 putera. Pada 17 September 2015, dalam bulan Zulhijjah sebelum berakhir tahun 1436H anak sulung saya berusia 16 tahun telah dapat syahadah hafazan 30 juzuk Al-Quran. Selang beberapa minggu kemudian, pada 28 Oktober 2015, anak yang kedua (14 tahun) telah dapat mengkhatamkan hafazan 30 juzuk Al-Quran. Pada 17 November 2015 pula, anak yang ketiga (12 tahun) telah mendapat keputusan cemerlang 5A dalam UPSR.

Slip keputusan 5A UPSR Umair. Tahniah!

Slip keputusan 5A UPSR Umair. Tahniah!

Alhamdulillah, pihak sekolah telah memberi ganjaran kepada pelajar yang cemerlang 5A dalam UPSR sebanyak RM500.00!

Dapat 5A UPSR hadiah wang pos RM500

Sumbangan sekolah kepada Umair dapat 5A – hadiah UPSR RM500 dalam bentuk wang pos.

Oleh kerana ayah dan ibu mereka telah mendapat ilmu mengenai pelaburan emas, maka duit sebanyak RM500.00 tersebut disimpan dalam bentuk emas dengan membuka akaun emas GAP. (Sila lihat apa itu akaun emas GAP di sini).

Rezeki Umair bertambah apabila bapa saudaranya juga turut memberi sumbangan duit tunai menjadikan kesemuanya berjumlah RM750.00!

Kami memanfaatkan sumbangan tersebut dengan membuka akaun pelaburan emas GAP. Kesemuanya saya lakukan hanya dari telefon pintar sahaja! Amat menakjubkan dan saya sungguh senang hati kerana tak perlu keluar rumah, tak perlu bazirkan petrol walaupun pada hari ini harga petrol RON95 turun RM0.10 kepada RM1.85 seliter. Juga saya tak perlu ambil cuti untuk buka akaun pelaburan emas anak dan tak perlu bazirkan masa, tak perlu bayar parking kereta dan tak perlu beratur atau menunggu lama.

Hanya melalui telefon pintar menggunakan aplikasi Maybank2u.com.my saya terus membuat pembelian emas pelaburan GAP sebanyak 4 gram X RM159.00 (harga emas GAP pada 31 Disember 2015) = RM636.00. Seterusnya saya Whatsapp ke nombor telefon bimbit Person In-Charge (PIC) cawangan terdekat Public Gold (Dalam kes saya Pn Latifah Public Gold Cawangan Sungai Petani) seperti berikut:-

Mudahnya buka akaun pelaburan emas GAP

Mudahnya buka akaun pelaburan emas GAP

Jika anda nak buka akaun anak anda buat pertama kali… anda perlu bank in ke akaun Maybank Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di nombor akaun 5571-3923-8048 ATAU¬† akaun Public Bank 3167-52-0833.

Setelah anda selesai bank-in, anda hanya perlu hantar kepada staf Public Gold HQ maklumat berikut (sekiranya anak anda di bawah 18 tahun):-

  1. Nama penuh anak:
  2. No. IC/Mykid anak:
  3. Nama ibu/bapa:
  4. No. IC ibu/bapa:
  5. No. H/P ibu/bapa:
  6. Emel anak:
  7. Jumlah bayaran (RM):
  8. Masa & Tarikh Bayaran:
  9. Introducer: (Jika tiada, boleh letak PG047646 Suhaimee Manaf).
  10. Salinan gambar resit (bukan pdf).

Anda boleh Whatsapp semua info di atas ke nombor 017-4866916.

Itu sahaja… Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar dan Puan Latifah dari PG Cawangan Sungai Petani telah mengesahkan penerimaan bayaran untuk pembelian sebanyak 4 gram emas pelaburan GAP.

Akaun pelaburan emas GAP ini patuh syariah kerana setiap gram emas yang dibeli merupakan emas fizikal dan anda boleh keluarkan emas GAP dalam bentuk goldbar 999.9 atau dinar 24K pada bila-bila masa. Apa yang perlu anda lakukan ialah menghubungi PIC Cawangan Public Gold dan buat permohonan pengeluaran jenis dan berat emas yang anda ingin keluarkan dengan syarat tinggalkan minima 1 gram emas dalam akaun GAP tersebut. Jika anda keluarkan semua sekali emas GAP maka akaun anda dianggap tidak aktif dan anda perlu membayar RM50 untuk mengaktifkannya semula.

Setiap jenis dan berat emas yang anda keluarkan akan dikenakan caj premium yang paling minimum. Anda boleh lihat senarai caj premium di bawah ini…

Caj premium emas Public Gold

Caj premium emas Public Gold. Buat bayaran tunai semasa anda mengambilnya di Public Gold.

 

Oleh yang demikian, buatlah keputusan yang terbaik untuk diri dan keluarga anda. Lindungilah kekayaan anda sekeluarga dengan memiliki emas. Ketahuilah bahawa dengan menyimpan duit kertas Ringgit Malaysia akan mendedahkan kekayaan yang anda usahakan kepada risiko inflasi dan susutnilai wang kertas pada masa akan datang.

Kasihanilah diri anda sekeluarga. Buatlah keazaman agar anak cucu cicit kita tidak perlu buat pinjaman bank untuk beli kereta dan rumah pada masa akan datang. Satu dinar emas 1,400 tahun dahulu boleh beli seekor kambing… begitu juga satu dinar emas pada hari ini boleh beli seekor kambing. Lihatlah kekuatan nilai emas yang begitu ampuh dan tak ditenggelam dek zaman.

Apa tunggu lagi.. bukalah akaun pelaburan emas GAP sekarang!

(PERHATIAN: Jika anda tiada nombor Introducer, anda boleh gunakan nombor Introducer saya PG047646.)

Selamat berjaya dalam pelaburan emas…

Sharing is caring:

Susutnilai Terendah Jamin Keuntungan Pelaburan Emas Anda

Posted on by 0 comment

Jika anda tercari-cari bank mana atau syarikat mana yang menawarkan pelaburan emas terbaik di rantau Asia… saya sarankan anda untuk meneliti peratus susutnilai atau nilai spread yang ditawarkan sebelum membeli emas fizikal berbentuk jongkong emas atau dinar emas.

Pada hari ini memang terdapat terlalu banyak persaingan antara bank-bank malah syarikat-syarikat yang menawarkan jual beli emas pelaburan seperti goldbar 24k dan dinar emas 24k yang bebas dari dikenakan GST sebanyak 6%.

Mengapa? Ini ialah kerana jika emas pelaburan yang anda beli dikenakan GST sebanyak 6%, dimanakah keuntungan yang anda akan perolehi? Sedangkan  emas itu sendiri ada susutnilainya masing-masing.

Oleh itu di sini saya ingin kongsikan kepada anda dua jenis emas pelaburan iaitu jongkong emas 24K dan dinar emas 24K dengan kadar susutnilai TERENDAH di Malaysia dan TIDAK DIKENAKAN GST pada kadar 6%!

Sila lihat gambarajah di bawah:-

Sumber infografik: Encik Zulkifli Shafie MD PG.

Sumber infografik: Encik Zulkifli Shafie MD PG.


Berdasarkan infografik di atas, sekiranya bajet anda sekitar RM10,000.00 maka saya cadangkan samada anda pilih antara DUA pilihan di bawah:-

PILIHAN #1 – SPREAD / SUSUTNILAI RENDAH

Saya cadang anda beli emas yang SPREAD LEBIH RENDAH dahulu. Walaupun anda nak simpan jangka panjang, nanti anda akan tetap semak harga emas semasa juga untuk menilai sejauh mana keuntungan yang boleh anda dapat melalui menyimpan emas. Emas dengan spread lebih rendah lebih cepat untung bila harga naik.

Contohnya dengan bajet RM10,000 maka saya akan cadangkan agar anda beli dan simpan Gold Bar 50g + 10g = 60g.

PILIHAN #2 – SENANG DIJUAL SIKIT-SIKIT

Jika anda nak senang jual sikit-sikit bila nak pakai duit nanti, emas yang kecil-kecil lebih baik. Jadi dengan bajet RM10k, anda boleh pilih mana-mana kombinasi Gold Bar 10g atau 20g untuk cukupkan 60g. Oleh itu, sekiranya terdesak nak guna duit, maka anda boleh jual balik emas 10g atau 20g sekadar nilai yang anda perlukan.

Kepada anda yang mempunyai akaun emas GAP, anda juga boleh menjual balik harga emas secara sikit-sikit bila nak pakai duit. Insya Allah dalam tempoh 48 jam pihak Public Gold akan bankin dalam akaun anda melalui akaun Maybank. Untuk mengelakkan kelewatan transaksi, saya galakkan anda untuk menggunakan akaun Maybank juga semasa mendaftar.

Anda boleh mendaftar secara percuma untuk makluman lebih lanjut di Pendaftaran Percuma.

Saya sekadar bagi cadangan, anda yang buat keputusan. Semoga berjaya dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian