Tag Archives: harga emas semasa

Harga Emas Pelaburan Akaun GAP Terendah Sejak September 2017

Harga emas pelaburan 24K LBMA GAP telah turun sehingga RM188/g pada hari ini 4 November 2017 dan akan kekal sehingga tengah malam Isnin 6 November 2017. Sila lihat bagaimana harga emas 24K LBMA GAP ditentukan di sini.

Harga emas semasa pada hari ini merupakan yang terendah sejak kenaikan tertinggi pada bulan September 2017 lalu (Sila lihat posting Harga Emas GAP Tertinggi Dalam Sejarah). Susut RM10 berbanding 5 hingga 8 September 2017.

Jika dilihat harga emas pelaburan GAP pada 4 September 2017 bersamaan dengan RM196/g. Manakala keesokkan harinya meningkat hingga ke paras tertinggi RM198/g!

 

Naik turun harga emas memang sesuatu yang tidak dapat dijangkakan walaupun dengan menggunakan perisian yang serba canggih pada masa ini. Jika anda buat carian, terdapat berpuluh-puluh aplikasi di smartfon atau laman web yang menawarkan ramalan pergerakan harga emas semasa dan akan datang.

Emas tetap mahal. Jika 40 tahun dahulu tok nenek kita kata harga emas mahal walaupun hanya sekitar RM40/g, namun nilai RM40 pada masa itu sangat besar seperti harga RM190 pada hari ini.

Ini disebabkan kuasa beli duit Ringgit kita telah jatuh. Jika dahulu RM1 boleh beli 4 biji kuih tetapi pada hari ini RM2 hanya boleh beli 3 biji kuih sahaja!

Sebab itu harga 1 gram emas pada hari ini dan pada masa akan datang hingga kiamat tetap dianggap mahal.

Seperti yang selalu saya tekankan, sebenarnya bukan emas itu makin berkilau silau yang membuatkan harga emas makin naik berbanding 1 bulan atau 1 tahun atau 10 tahun atau 40 tahun dahulu… tapi disebabkan duit kertas yang disandarkan kepada duit USD. Manakala duit USD “disandarkan secara palsu” kepada emas.

Ramalan demi ramalan yang menyatakan nilai duit USD akan jatuh berbanding emas kerana dunia telah dimanipulasi oleh USA sejak 15 Ogos 1971. Telah banyak contoh bagaimana nilai wang kertas sesuatu negara jatuh dalam sekelip mata akibat ketidakstabilan ekonomi dan politik. Tak perlu menunggu lama kerana sepanjang zaman emas memang berharga dan emas tetap mahal.

Jika anda masih belum faham bagaimana mengaut keuntungan hanya dengan simpan emas, dapatkan buku ‘Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas’ oleh En. Syukor Hashim. Hanya RM80 termasuk pos ke alamat anda. Anda boleh dapatkannya di sini.

Kepada anda yang dah faham dan tak mahu buang masa, mulakan simpanan emas pelaburan anda sekarang. Hanya ikuti 3 langkah mudah seperti berikut:-

#1 Harga emas GAP hari ini = RM188/g.

#2 Untuk makluman belian cara ini juga lebih jimat jika nak beli emas 1g/ 5g / setengah dinar (2.125g) berbanding beli terus di kedai PG atau agen.

#3 Transfer jumlah RM188 x jumlah gram yang hendak dibeli ke nombor akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048.

Nota Penting: Sila guna Instant Transfer jika transfer guna bank lain. Jika nak keluarkan beli 2 gram kerana baki minima 1gram (Kelebihan PG berbanding bank komersial yg tetapkan 5g baki minima dalam akaun). Boleh keluarkan bila-bila masa.

#4 Simpan gambar resit belian (Maklumat SMS atau Transaction history TIDAK diterima).

#5 Hantar maklumat berikut dengan gambar resit kepada emel gap@publicgold.com.my dan cc suhaimee@pelaburanemas.org
1. Nama penuh:
2. NRIC:
3. No. telefon:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf (Jika tiada introducer)

Langkah #5 hanya dibuat sekali sahaja ketika buka akaun GAP. Selepas dah dapat kod PG, boleh login akaun GAP di web. Untuk lebih detail, boleh layari Akaun GAP.

Semoga anda mendapat manfaat yang berterusan.

Suhaimee

PS: Elakkan beli kaedah runcit untuk Goldbar 1g, 5g dan setengah dinar. Dapatkan cara jimat simpan dan dapatkan emas melalui GAP.

PPS: Jika anda nak jual emas perhiasan / emas pelbagai jenama, dapatkan info lanjut di sini.

Sharing is caring:

Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Anda nak jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi? Jika anda tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Sekarang memang harga emas semasa sedang melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016 yang lalu. Sehingga kini (17/9/2016), harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada hari ini harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana anda boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

TUKAR AMALAN JUAL EMAS DI KEDAI EMAS BIASA KEPADA KEDAI EMAS SPECIAL

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Anda hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima ksih Ms Emily.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

 

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan cara pengiraannya…

(1) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau anda juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon anda. Belajar cara pasang melalui Android, iOS dan Blackberry di sini.

Sebagai contoh pada hari ini 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold

(2) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, anda darabkan dengan berat emas anda untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal anda perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya anda ingin dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM144/g)

1.3g X RM144 = RM187 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya anda ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(3) Bila anda dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal anda dapat, anda boleh hubungi mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat untuk beritahu akan tujuan kehadiran anda.

(Nota penting: Jangan lupa untuk anda bawa satu salinan kad pengenalan (depan & belakang) serta satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai anda. Kalau takde hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Anda boleh emel jer).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG anda. Sekiranya ada, anda boleh terus nyatakan bila anda nak datang ke kedai Public Gold. Jika anda masih tiada kod PG, anda boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Terdapat 17 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold anda boleh dapatkan berat sebenar emas yang anda bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang anda bawa untuk anda jual kepada Pubic Gold dan anda boleh dapat duit tunai tertinggi untuk anda dapat keuntungan yang maksima.

Jika anda ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan anda.

Sharing is caring:

Lihat Harga Emas Semasa – Cara Jual Beli Emas Yang Menguntungkan

Nak tahu harga emas semasa pada hari ini? Memang terdapat banyak kedai emas yang menyediakan laman web atau aplikasi Android atau iPhone yang memberi anda maklumat harga emas terkini seperti harga emas 999 (jongkong emas dan dinar emas), harga emas 916 (cincin emas 916 dan rantai tangan emas 916), harga emas putih dan pelbagai jenis emas.

Namun, anda pasti tertanya-tanya kedai emas yang betul-betul memberi maklumat harga emas terkini yang tepat dan tidak menipu? Maklumlah, zaman penuh dengan tipu daya untuk memerangkap mangsa lebih-lebih lagi dalam perniagaan jual beli emas yang merupakan logam berharga. Bila anda layari sahaja laman web kedai emas yang menyediakan harga emas semasa, mulalah ada ‘pop-up’ yang memaksa anda daftar nama dan nombor telefon anda untuk mengetahui maklumat lanjut.

Ada juga laman web yang memaparkan harga emas semasa tetapi terdapat banyak perbezaan di antara harga bukan ahli dan harga ahli. Malah anda perlu membayar yuran keahlian pula untuk membeli emas di kedai emas tersebut. Saya menyarankan agar anda menyemak status apa-apa perniagaan emas, bisnes emas atau pelaburan emas di Bank Negara Malaysia disebabkan terlalu banyak skim cepat kaya di luar sana.

(Perhatian penting: Sebelum anda nak jual beli emas, anda perlu tahu makna harga emas spot, harga jualan, harga belian, harga runcit dan kadar spread agar anda tidak terkeliru pada masa akan datang. Terdapat perbezaan harga jualan, harga belian, harga runcit dan kadar spread yang ditetapkan oleh kedai emas masing-masing.).

Tips #1 – Kenalpasti kedai emas yang menawarkan harga emas yang terendah.

Harga emas semasa Kitco.com

Harga emas spot ialah harga emas asas dunia bersandarkan nilai matawang negara masing-masing. Anda boleh dapati harga emas spot di www.kitco.com, www.goldprice.org. Terdapat tiga warna carta pergerakan harga emas iaitu biru, merah dan hijau. Pada kebiasaannya, pergerakan harga emas semasa ditunjukkan dalam warna hijau. Pergerakan harga emas pada hari semalam ditunjukkan dalam warna merah dan pergerakan harga emas pada dua hari lepas ditunjukkan dalam warna biru.

Harga emas jualan pula merupakan harga emas semasa yang ditetapkan oleh kedai-kedai emas. Untuk harga emas pelaburan seperti jongkong emas dan dinar emas 999 atau 24K, harga emas jualan sebaiknya tidak melebih 10% daripada harga emas spot. Jika harga emas jualan sesuatu kedai emas didapati melebihi 10% daripada harga emas spot, bermakna kedai emas tersebut mengaut keuntungan yang berlebihan dari anda.

Sekarang marilah kita sama-sama semak kadar perbezaan harga jualan berbanding harga emas spot beberapa kedai emas ternama di Malaysia pada tarikh 29/1/2017 (Ahad) seperti berikut:-

Harga emas spot segram dari Goldprice.org = RM169.63/g

Harga emas semasa Goldprice.org (27/1/2-17).

 

Contoh perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa di laman web Public Gold.

Harga emas semasa 1g jongkong emas 999 24K kedai emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd. = RM185.00/g.

Harga emas semasa Public Gold (27/1/17).

Kadar perbezaan harga emas spot = (RM185.00 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 9.06%.

Di sini anda dapat lihat kadar perbezaan harga emas spot dunia dengan harga emas semasa jongkong emas Public Gold hanyalah 9.06% dan di bawah paras 10% yang disarankan oleh pakar emas dunia. 

Sekarang mari kita lihat dan bandingkan harga emas spot dan harga emas semasa jenama emas Power Gold atau yang sebenarnya jenama Amethyst.

Contoh perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa di laman web Powergold.

Harga emas semasa 1g emas goldbar 999 dari kedai emas Powergold = RM224.00 (Bukan Ahli) dan RM204.75 (Ahli). Oleh itu, terdapat dua kadar perbezaan harga emas spot dengan harga emas terkini di Powergold seperti berikut:-

Bukan ahli = (RM224.00 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 32.05%. …. OH! WOW! BANYAKNYA! Lebih 22.05% dari paras yang disarankan oleh pakar emas dunia.
Ahli = (RM204.75 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 20.70%. …. OH! WOW! BANYAKNYA! Harga Ahli pun dah lebih 10.70% dari paras yang disarankan oleh pakar emas dunia.

Jika dibandingkan kadar perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa untuk kedua-dua Bukan Ahli dan Ahli didapati melebihi 10% dari saranan oleh pakar emas dunia.

Oleh itu, anda dah boleh menilai jenama emas pelaburan yang manakah yang sepatutnya anda beli dan simpan dan jenama emas pelaburan yang manakah yang patut anda JAUHI. Jadilah pelabur emas yang berilmu agar anda TIDAK TERSALAH BELI jongkong emas atau dinar emas yang terlalu mahal berbanding harga spot dunia.

Tips #2 – Kenalpasti jika kedai emas beli semula emas yang anda beli.

Sejak saya mulakan operasi blog www.PelaburanEmas.org pada tahun 2014, terdapat ramai yang menghubungi saya mengadu bahawa emas pelaburan jenis Amethyst dan beberapa jenama lain sukar dibeli semula oleh kedai emas masing-masing. Oleh yang demikian, anda dinasihatkan agar mengenalpasti tahap kesukaran proses jual emas anda kepada kedai emas dengan harga yang tinggi.

Bagaimana anda nak tahu kedai emas itu menawarkan harga beli emas yang tinggi? Jawapannya ada pada kadar spread yang tertera di laman web kedai emas itu sendiri. Jika mana-mana kedai emas yang tidak menyatakan harga belian balik emas yang mereka jual di laman web mereka bermakna ada yang tak kena dengan kedai emas tersebut. Anda mungkin mengalami kesukaran untuk menjual semula emas pelaburan yang anda beli.

Sebenarnya terdapat beberapa lagi tips untuk mengetahui harga emas semasa bagi emas pelaburan yang berbaloi anda beli. Namun, saya yakin dengan hanya dua tips yang saya berikan di atas sudah cukup untuk memaklumkan kepada anda kedai emas mana yang menawarkan harga emas semasa bagi item emas pelaburan yang menguntungkan anda.

Oleh yang demikian, saya amat mengesyorkan anda untuk mendapatkan maklumat harga emas terendah di kedai emas Public Gold berbanding kedai emas lain.

Sekiranya anda ingin membeli emas pelaburan seperti jongkong emas 1g dan 5g atau setengah dinar emas dengan harga emas terendah berbanding kedai emas lain di Malaysia, Singapura, Brunei dan Indonesia, anda boleh dapatkan maklumat program akaun simpanan emas fizikal GAP (Gold Accumulation Program).

(Nota: Pada kebiasaannya, kedai-kedai emas biasa di luar sana menjual jongkong emas 1g pada harga sekitar RM215.00, 5g dijual pada harga RM1050.00 dan setengah dinar dijual pada harga RM460.00).

Sekiranya anda ingin menjual semula emas perhiasan seperti cincin emas 916 dan rantai tangan emas 916 dengan harga emas 916 yang tinggi berbanding kedai emas biasa di luar sana, anda boleh dapatkan tips jual emas perhiasan dengan harga tinggi di sini.

Untuk memudahkan anda mendapatkan notifikasi / alert harga emas semasa, anda boleh memasang Public Gold app seperti yang ditunjukkan di sini.

Sharing is caring:

Pelaburan Emas Kaedah Ampuh Melawan Globalisasi

Beruntunglah kepada sesiapa yang dah sedar bahawa pelaburan emas merupakan kaedah ampuh melawan kesan globalisasi. GoldbarMereka mula menyimpan emas fizikal dengan pembelian berdikit-dikit tanpa menghiraukan berapa harga emas semasa. Malah ada yang membuat sasaran untuk mencapai 1kg emas dalam simpanan dalam tempoh 10 tahun akan datang. Ini bermakna setiap bulan secara istiqamah membeli dan menyimpan emas sebanyak 2g/bulan.

Persoalannya mengapa ramai yang masih belum sedar? Jawapannya mudah sahaja. Ramai yang masih tak ambil peduli untuk menyimpan emas sebagai satu bentuk pelaburan ampuh melawan kesan globalisasi kerana ia terletak kepada tahap ilmu dan kefahaman individu itu sendiri.

Secara asasnya, proses globalisasi memang tidak dapat dielakkan kerana kewangan dunia bergerak merentasi sempadan sesebuah negara. Pada masa ini, USD dilihat sedang mengukuhkan kedudukan sebagai matawang global kemungkinan disebabkan Amerika melihat kedudukan matawang Yuan China sebagai ancaman yang perlu dikekang. Baru-baru ini, China telah mula mewujudkan kaedah transaksi matawang renminbi di antara beberapa negara dan tidak menggunakan matawang USD.

Amerika mengambil tindakan dengan mengukuhkan rizab kewangan mereka dan mengakibatkan matawang Yuan dan kebanyakan matawang lain di dunia termasuklah matawang MYR Malaysia jatuh dengan kadar yang sangat mencemaskan. Pada hari ini, kadar tukaran wang USD kepada MYR telah mencecah 4.31 berbanding hanya 3.61 pada Januari 2015 lalu! Sila lihat semula penjelasan saya mengenai simpanan emas berbanding wang kertas.

Kesan daripada pengukuhan USD terhadap MYR ialah harga barang yang tidak dikawal kerajaan terpaksa mengikut harga global seperti harga emas, harga minyak termasuklah harga barang keperluan yang berasaskan bahan import. Akibatnya, seperti yang anda lihat pada hari ini, harga emas telah meningkat secara mendadak dari RM136/g pada bulan Ogos 2015 kepada RM156/g pada bulan September 2015!

Namun saya yakin, kekuatan USD tak akan bertahan lama. Ini ialah kerana ramai penganalisis emas dunia melihat harga emas masih tidak berubah banyak berbanding USD (sekitar USD1,000 hingga tak lebih USD1,200 setiap ounce emas).

Untuk makluman, 1 ounce bersamaan dengan 28.3495 gram. Jika anda buat pengiraan, memang benar harga emas berbanding USD adalah tidak banyak berubah! Pakar-pakar berpendapat bahawa nilai emas akan berada pada paras “terendah” tersebut sehingga 2017. Apa yang menjadi kerisauan Amerika ialah apabila lebih banyak negara memutuskan untuk tidak menggunakan USD sebagai transaksi global mereka.

Maknanya anda masih ada masa untuk mula menyimpan emas sekurang-kurangnya 100g sehingga tahun 2017. Sama ada anda mulakan dengan 100 gram atau 2 gram itu terpulang kepada anda. Kekayaan anda dilindungi melalui simpanan emas.

Anda boleh memahami dengan lebih jelas akan kepentingan untuk anda melabur emas dengan menyimpan emas melalui orang yang benar-benar mahir dalam bab ini. Sila dapatkan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas di sini.

Sharing is caring:

Tukar Beli Emas Public Gold Atau Tukar Duit Tunai

Anda nak tukar beli emas Public Gold atau dapatkan duit tunai? Memandangkan emas 24K LBMA jenama Public Gold dijamin harga termurah dan tidak dikenakan cukai GST di Malaysia, di sini saya ingin memberikan beberapa tips agar anda dapat memanfaatkan ilmu pelaburan emas yang diberi.

Bagaimana nak tukar emas jenama lain kepada emas 24K LBMA Public Gold atau duit tunai?

Memang kebanyakan dari kita pernah beli dan simpan emas samada emas pelaburan seperti goldbar dan dinar jenama lain seperti Amethyst Powergold, Zenith, GCP, Sri Ayu atau emas perhiasan seperti emas Poh Kong, Habib Jewels. Tapi fakta yang kita tak ketahui ialah emas pelaburan atau perhiasan yang kita beli dan simpan itu kurang beri manfaat jangka panjang disebabkan kadar spread yang tinggi dan dikenakan GST sebanyak 6%. Sebagai contoh sekiranya kadar spread goldbar 1g bersamaan dengan 7% ditambah dengan GST 6%, maka total semua sekali yang perlu anda tanggung ialah sebanyak 13%! Manakala kadar spread emas perhiasan boleh mencecah sehingga 35%. Oleh itu, Public Gold ada menawarkan penukaran pelbagai jenama goldbar dan dinar kepada emas 24K LBMA Public Gold.

(PERHATIAN: Untuk mematuhi syarak dan mengelakkan berlakunya riba’, anda dinasihatkan agar menukar goldbar / dinar / emas perhiasan anda kepada tunai dahulu dan kemudian barulah anda boleh beli Goldbar atau Dinar Public Gold).

  • Untuk 1g goldbar jenama Bunga Mas dan Tai Fook Public Gold (bukan LBMA) boleh ditukarkan kepada goldbar 1g 24K LBMA dengan hanya menambah RM12/g sahaja (sila rujuk infografik 1 dibawah).
  • Manakala untuk 1g goldbar jenama lain (Amethyst Powergold, Zenith, GCP, Sri Ayu dan lain-lain) boleh ditukarkan kepada goldbar 1g 24K LBMA dengan hanya menambah RM15/g sahaja. Oleh itu, jika anda ada beli emas Powergold atau Amethyst 1g dan nak jual emas Powergold atau Amethyst anda, sila rujuk infografik 1 dibawah.
Tukar goldbar 1g Public Gold.

Infografik 1: Tukar goldbar 1g Public Gold – terhad kepada 3kg sahaja.

  • Untuk goldbar jenama Bunga Mas dan Tai Fook Public Gold (bukan LBMA) 10g dan ke atas boleh ditukarkan kepada goldbar 1g 24K LBMA dengan hanya menambah RM60 sahaja (sila rujuk infografik 2 dibawah).
  • Manakala untuk goldbar jenama lain (Amethyst Powergold, Zenith, GCP, Sri Ayu dan lain-lain) 10g dan ke atas boleh ditukarkan kepada goldbar 1g 24K LBMA dengan hanya menambah RM80 sahaja. Oleh itu, jika anda ada beli emas Powergold atau Amethyst 10g dan nak jual emas Powergold atau Amethyst anda, sila rujuk infografik 2 dibawah).
Infografik 2: Tukar goldbar 10g Public Gold.

Infografik 2: Tukar goldbar 10g Public Gold.

  • Untuk kategori dinar emas pula, Public Gold menawarkan tukar 1 dinar emas 916 jenama Public Gold kepada 1 dinar emas 999 (24K) LBMA dengan tambahan RM60 sahaja. Begitu juga dengan pelbagai jenama 1 dinar emas 999 (24K). Manakala tambahan hanya RM80 sahaja, anda dah boleh tukar 1 dinar emas 916 pelbagai jenama kepada 1 dinar emas 999 (24K) LBMA (sila rujuk Infografik 3 di bawah).
tukar-dinar-24k-lbma-public-gold

Infografik 3: Tukar 1 dinar 916 pelbagai jenama termasuk Public Gold atau 1 dinar 999 pelbagai jenama kepada 1 dinar 999 LBMA Public Gold.

  • Untuk emas perhiasan apa-apa jenama boleh ditukarkan kepada goldbar atau dinar 24K LBMA dengan hanya satu panggilan dan satu lawatan ke mana-mana cawangan Public Gold sahaja. Anda tak perlu rasa takut atau bimbang… Public Gold seperti kedai emas biasa sahaja… Hanya beritahu.. “Hi Public Gold, saya nak ke cawangan Public Gold di (sila nyatakan cawangan mana) pada tengahari ini untuk jual  goldbar atau gold coin samada emas 916 atau emas 999 atau emas perhiasan…” (sila rujuk infografik 4 di bawah).
Infografik 4: Jual emas 916, 999 atau emas perhiasan jenama lain dengan harga tinggi untuk tukar kepada emas GAP 24K LBMA Goldbar atau Dinar Public Gold.

Infografik 4: Jual emas perhiasan 916, emas pelaburan 999 atau emas perhiasan jenama lain dengan harga tinggi untuk tukar kepada emas GAP 24K LBMA Goldbar atau Dinar Public Gold.

 

(PERHATIAN: Untuk mematuhi syarak dan mengelakkan berlakunya riba’, anda dinasihatkan agar menukar goldbar / dinar / emas perhiasan anda kepada tunai dahulu dan kemudian barulah anda boleh beli Goldbar atau Dinar Public Gold).

Anda boleh ikuti langkah demi langkah yang ditunjukkan di bawah jika anda ingin tukar emas-emas pelaburan atau jual emas perhiasan untuk dapat duit tunai dan kemudian membeli emas Public Gold 24K LBMA yang tidak dikenakan GST…

Langkah #1: Anda hanya perlu daftar secara percuma dahulu di Pendaftaran Percuma.

Langkah #2: Hubungi staf cawangan Public Gold yang terdekat seperti yang tertera di link Cawangan Public Gold di Malaysia untuk buat temujanji (Anda boleh guna aplikasi Whatsapp je ke talian Mobile staf Public Gold yang tertera di link tersebut).

Langkah #3: Bawa emas pelaburan atau perhiasan anda ke cawangan Public Gold yang telah anda hubungi tadi. Jangan lupa bawa IC ye. Jika anda nak tukar kepada duit tunai, sila bawa juga salinan muka depan buku bank anda. Itu sahaja… sangat mudah dan cepat. Pada masa ini, kita tak perlu lagi ambil nombor giliran atau menunggu lama untuk berurusan di kedai emas Public Gold sebagaimana anda perlu ambil nombor giliran bila berurusan dengan mana-mana bank yang menawarkan produk emas pelaburan fizikal.

Semoga anda beroleh keuntungan dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian