Tag Archives: harga emas 916

Banding Harga Emas Dengan Susutnilainya Sekali

Sebelum anda melabur emas, sila buat perbandingan harga emas dengan susutnilainya sekali. Apakah susutnilai? Susutnilai harga emas dikira dalam peratus (%) yang merujuk kepada perbezaan nilai jualan emas dengan nilai belian emas semasa.  

Susutnilai atau Spread (%) = [(Harga Jualan – Harga Belian)/ Harga Jualan] X 100 

Emas perhiasan tidak sesuai dijadikan untuk pelaburan emas kerana nilai spread yang terlalu tinggi.

Emas perhiasan tidak sesuai dijadikan untuk pelaburan emas kerana nilai spread yang terlalu tinggi.

Jika anda membuat pelaburan emas, anda perlu tahu bahawa semakin rendah susutnilai sesuatu emas, maka, semakin banyak keuntungan yang anda dapat! Dan sebaliknya, semakin tinggi susutnilai emas yang anda beli, maka semakin sedikit keuntungannya.

Oleh itu, terdapat perbezaan spread antara jenis-jenis emas dan jenama emas yang terdapat di pasaran. Pakar-pakar pelaburan emas menasihatkan untuk TIDAK melabur emas jika terdapat perbezaan harga emas semasa anda beli dan harga jual (spread) melebihi 10%!

Di sini saya sertakan beberapa contoh harga emas serta susutnilai atau spread mengikut jenis emas:

  • Jongkong Emas / Gold Bar 999.9 sekitar 5-10%
  • Dinar Emas 916 sekitar 5-8%
  • Emas perhiasan sekitar 25-35%

Sekarang dah jelas pada anda bahawa emas perhiasan TIDAK SESUAI untuk tujuan pelaburan emas. Yang sesuai hanyalah jenis jongkong emas dan dinar emas atau gold bullion coin.

Tetapi jika anda sudah memiliki emas perhiasan lama dan rosak, anda boleh menjualnya pada harga tinggi! Kalau nak jual emas perhiasan lama atau gelang emas yang dah patah atau rosak, saya nasihatkan jangan jual di kedai emas kerana susutnilainya terlalu besar. Kebiasaannya sekitar 25-35% malah ada kedai emas yang membeli dengan susutnilai sehingga 40%!

Jika anda mengetahui kedai emas yang menjual barang kemas dengan susutnilai lebih rendah, sila kongsikanlah di sini.

Sekarang, hanya tinggal jongkong emas dan dinar emas sahaja yang menjadi pilihan pelabur-pelabur emas disebabkan susutnilai masing-masing yang kurang daripada 10%.

Namun, persoalannya jongkong emas dan dinar emas yang manakah yang menawarkan harga emas yang paling kompetitif, boleh dibeli dan dijual dengan mudah serta patuh syariah halal lagi sah di sisi undang-undang?

Anda tak perlu risau sebab saya dah berminggu-minggu buat perbandingan di antara pelbagai jenis produk pelaburan emas di Malaysia samada bank-bank seperti pelaburan emas Maybank, Public Bank, Kuwait Finance, Al-Rajhi, CIMB dan juga syarikat-syarikat seperti Sri Ayu, GCP, GSR dan Dinar Kelantan. (Sila teruskan baca posting saya mengenai perbandingan pelaburan emas…)

Di Malaysia terdapat dua jenis pelaburan emas… yang Islamic atau halal dan yang conventional atau haram.

Dan setakat ini, pelaburan emas yang halal di bank ialah Kuwait Finance House (KFH) dan Bank Al-Rajhi yang disahkan patuh syariah namun anda terikat dengan pelbagai syarat seperti emas yang anda beli tidak boleh dibuka seal dan susutnilai akan jatuh sehingga 25% jika seal rosak! Aduhai…

Terpulang kepada anda jika mahu melabur di bank-bank tersebut. Namun, anda tak perlu susah-susah nak mulakan pelaburan emas dengan KFH atau Al-Rajhi sebab saya dapati kedai emas Public Gold menawarkan konsep pelaburan emas yang paling mudah, cepat, patuh syariah, menjual dengan harga emas yang terendah di pasaran, kadar spread atau susutnilai yang terendah, stok emas yang sentiasa ada, cawangan di setiap negeri di seluruh Malaysia termasuk Singapura dan yang paling penting tidak cerewet.

Ditunjukkan kadar susutnilai (spread) kesemua jenis emas pelaburan goldbar dan dinar 24K LBMA jenama Public Gold.

Kadar spread Public Gold.

 

[DIKEMASKINI 19/11/2017]

Berikut dipaparkan salinan sijil-sijil bagi kedua-dua produk jual beli emas pelaburan syarikat Public Gold yang telah dikeluarkan oleh Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor yang ditandatangani oleh Y.Bhg. Datuk Dr. Mohd. Daud Bakar.

1. Pembelian dan penjualan balik secara runcit samada sekaligus atau ansuran (Easy Payment Plan / EPP)

Untuk mula beli emas pelaburan goldbar atau dinar LBMA 24K tanpa GST, ambil stok di cawangan Public Gold (3-5 hari) atau di Pejabat Pos Ar-Rahnu (14-18 hari) dan simpan sendiri, sila ikuti langkah berikut:-

Langkah #1: Daftar secara PERCUMA

Anda boleh mendaftar secara percuma.

Selepas mendaftar, anda boleh terus Login menggunakan nombor IC tanpa sengkang sebagai Nama Pengguna dan Kata Laluan yang anda isi di laman web Public Gold

Sila ikuti link ini untuk info lanjut mengenai jual beli emas pelaburan secara runcit.


2. Pembelian dan penjualan balik melalui akaun Gold Accumulation Program (GAP)

Pada 29 September 2017, panel penasihat syariah Amanie Advisor telah mengeluarkan Sijil Patuh Syariah ke atas aktiviti jual beli emas akaun GAP Public Gold.

Mulai sekarang, anda dah tak perlu berasa was-was untuk berjual beli secara online emas pelaburan 24K LBMA yang tidak dikenakan cukai GST melalui akaun GAP. Anda boleh mulakan serendah RM100.

Ikuti hanya 3 langkah mudah dan murah untuk mulakan simpanan emas pelaburan seperti berikut:-

Langkah #1:

Rujuk harga emas GAP di web Public Gold. Transfer minima RM100 atau jumlah RM untuk 1 gram yang hendak dibeli ke no. akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048 (Sila guna Instant Transfer jika guna bank lain). Jika nak keluarkan beli 2 gram kerana baki minima 1gram.

Langkah #2:

Simpan gambar resit belian (Maklumat SMS atau Transaction history TIDAK diterima).

Langkah #3:

Hantar maklumat berikut dengan gambar resit kepada emel gap@publicgold.com.my dan cc suhaimee@pelaburanemas.org
1. Nama penuh:
2. IC:
3. No. HP:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf

Anda boleh juga Whatsapp maklumat anda di atas di http://pelaburanemas.wasap.my/.

Langkah #3 hanya dibuat SEKALI sahaja ketika buka akaun GAP. Tak perlu jika anda telah ada kod PG. Selepas dah dapat kod PG, boleh login akaun GAP di web. Untuk lebih detail, boleh layari http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Kesimpulannya, mulai hari ini anda boleh mula buat potongan bulanan minima RM100 untuk pembelian emas fizikal ke dalam akaun emas simpanan GAP anda tanpa was-was.

Sila ikuti link ini untuk info lanjut mengenai simpanan emas pelaburan Gold Accumulation Program Public Gold.

Tambahan pula, jika anda nak jual emas, pihak Public Gold akan terima tanpa banyak cerita. Anda boleh Login ke akaun GAP dan klik BuyBack untuk jual semula dan setelah and aklik butang Request, duit tunai akan terus ditransfer ke akaun bank anda dalam tempoh 48 jam.

Jika anda nak jual emas fizikal pula, walaupun emas Public Gold yang kita beli dan simpan tu kemek atau calar, Public Gold tetap terima! Insya Allah saya yakin bahawa anda pasti akan berpuashati dengan kaedah pelaburan emas yang ditawarkan oleh Public Gold sebagaimana saya berpuashati dengan sebenar-benarnya.

Dalam blog ini juga saya ada menyediakan carta harga emas untuk rujukan anda. Jika anda ingin meninjau harga emas 1 gram di Malaysia sejak 5 tahun lalu hingga ke tempoh 24 jam, sila ke laman Harga Emas Semasa Public Gold.

Nasihat saya untuk anda yang nak memulakan pelaburan emas, jangan terlalu obses melihat carta harga emas sehingga tak boleh tidur malam pula… apa yang penting anda perlu faham jenis pelaburan emas yang betul dan halal serta nilai spread harga emas syarikat yang menawarkan pelaburan emas.

Di Public Gold, terdapat pelbagai jenis emas pelaburan yang boleh anda pilih dengan kemudahan aplikasi web dan Android untuk memudahkan anda mendapat harga emas semasa yang sentiasa dikemaskini setiap 20 minit.

Anda boleh membuat tempahan dan ‘lock’ harga secara online dan mendapatkan maklumat lebih lanjut setelah anda mendaftar. Pendaftaran adalah percuma tanpa perlu membeli apa-apa barang! Sila klik pada “Pendaftaran Percuma” untuk mengetahui bagaimana untuk mendaftar.

Sharing is caring:

Lihat Harga Emas Semasa – Cara Jual Beli Emas Yang Menguntungkan

Nak tahu harga emas semasa pada hari ini? Memang terdapat banyak kedai emas yang menyediakan laman web atau aplikasi Android atau iPhone yang memberi anda maklumat harga emas terkini seperti harga emas 999 (jongkong emas dan dinar emas), harga emas 916 (cincin emas 916 dan rantai tangan emas 916), harga emas putih dan pelbagai jenis emas.

Namun, anda pasti tertanya-tanya kedai emas yang betul-betul memberi maklumat harga emas terkini yang tepat dan tidak menipu? Maklumlah, zaman penuh dengan tipu daya untuk memerangkap mangsa lebih-lebih lagi dalam perniagaan jual beli emas yang merupakan logam berharga. Bila anda layari sahaja laman web kedai emas yang menyediakan harga emas semasa, mulalah ada ‘pop-up’ yang memaksa anda daftar nama dan nombor telefon anda untuk mengetahui maklumat lanjut.

Ada juga laman web yang memaparkan harga emas semasa tetapi terdapat banyak perbezaan di antara harga bukan ahli dan harga ahli. Malah anda perlu membayar yuran keahlian pula untuk membeli emas di kedai emas tersebut. Saya menyarankan agar anda menyemak status apa-apa perniagaan emas, bisnes emas atau pelaburan emas di Bank Negara Malaysia disebabkan terlalu banyak skim cepat kaya di luar sana.

(Perhatian penting: Sebelum anda nak jual beli emas, anda perlu tahu makna harga emas spot, harga jualan, harga belian, harga runcit dan kadar spread agar anda tidak terkeliru pada masa akan datang. Terdapat perbezaan harga jualan, harga belian, harga runcit dan kadar spread yang ditetapkan oleh kedai emas masing-masing.).

Tips #1 – Kenalpasti kedai emas yang menawarkan harga emas yang terendah.

Harga emas semasa Kitco.com

Harga emas spot ialah harga emas asas dunia bersandarkan nilai matawang negara masing-masing. Anda boleh dapati harga emas spot di www.kitco.com, www.goldprice.org. Terdapat tiga warna carta pergerakan harga emas iaitu biru, merah dan hijau. Pada kebiasaannya, pergerakan harga emas semasa ditunjukkan dalam warna hijau. Pergerakan harga emas pada hari semalam ditunjukkan dalam warna merah dan pergerakan harga emas pada dua hari lepas ditunjukkan dalam warna biru.

Harga emas jualan pula merupakan harga emas semasa yang ditetapkan oleh kedai-kedai emas. Untuk harga emas pelaburan seperti jongkong emas dan dinar emas 999 atau 24K, harga emas jualan sebaiknya tidak melebih 10% daripada harga emas spot. Jika harga emas jualan sesuatu kedai emas didapati melebihi 10% daripada harga emas spot, bermakna kedai emas tersebut mengaut keuntungan yang berlebihan dari anda.

Sekarang marilah kita sama-sama semak kadar perbezaan harga jualan berbanding harga emas spot beberapa kedai emas ternama di Malaysia pada tarikh 29/1/2017 (Ahad) seperti berikut:-

Harga emas spot segram dari Goldprice.org = RM169.63/g

Harga emas semasa Goldprice.org (27/1/2-17).

 

Contoh perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa di laman web Public Gold.

Harga emas semasa 1g jongkong emas 999 24K kedai emas Public Gold Marketing Sdn. Bhd. = RM185.00/g.

Harga emas semasa Public Gold (27/1/17).

Kadar perbezaan harga emas spot = (RM185.00 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 9.06%.

Di sini anda dapat lihat kadar perbezaan harga emas spot dunia dengan harga emas semasa jongkong emas Public Gold hanyalah 9.06% dan di bawah paras 10% yang disarankan oleh pakar emas dunia. 

Sekarang mari kita lihat dan bandingkan harga emas spot dan harga emas semasa jenama emas Power Gold atau yang sebenarnya jenama Amethyst.

Contoh perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa di laman web Powergold.

Harga emas semasa 1g emas goldbar 999 dari kedai emas Powergold = RM224.00 (Bukan Ahli) dan RM204.75 (Ahli). Oleh itu, terdapat dua kadar perbezaan harga emas spot dengan harga emas terkini di Powergold seperti berikut:-

Bukan ahli = (RM224.00 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 32.05%. …. OH! WOW! BANYAKNYA! Lebih 22.05% dari paras yang disarankan oleh pakar emas dunia.
Ahli = (RM204.75 – RM169.63)/ RM169.63 X 100% = 20.70%. …. OH! WOW! BANYAKNYA! Harga Ahli pun dah lebih 10.70% dari paras yang disarankan oleh pakar emas dunia.

Jika dibandingkan kadar perbezaan harga emas spot dan harga emas semasa untuk kedua-dua Bukan Ahli dan Ahli didapati melebihi 10% dari saranan oleh pakar emas dunia.

Oleh itu, anda dah boleh menilai jenama emas pelaburan yang manakah yang sepatutnya anda beli dan simpan dan jenama emas pelaburan yang manakah yang patut anda JAUHI. Jadilah pelabur emas yang berilmu agar anda TIDAK TERSALAH BELI jongkong emas atau dinar emas yang terlalu mahal berbanding harga spot dunia.

Tips #2 – Kenalpasti jika kedai emas beli semula emas yang anda beli.

Sejak saya mulakan operasi blog www.PelaburanEmas.org pada tahun 2014, terdapat ramai yang menghubungi saya mengadu bahawa emas pelaburan jenis Amethyst dan beberapa jenama lain sukar dibeli semula oleh kedai emas masing-masing. Oleh yang demikian, anda dinasihatkan agar mengenalpasti tahap kesukaran proses jual emas anda kepada kedai emas dengan harga yang tinggi.

Bagaimana anda nak tahu kedai emas itu menawarkan harga beli emas yang tinggi? Jawapannya ada pada kadar spread yang tertera di laman web kedai emas itu sendiri. Jika mana-mana kedai emas yang tidak menyatakan harga belian balik emas yang mereka jual di laman web mereka bermakna ada yang tak kena dengan kedai emas tersebut. Anda mungkin mengalami kesukaran untuk menjual semula emas pelaburan yang anda beli.

Sebenarnya terdapat beberapa lagi tips untuk mengetahui harga emas semasa bagi emas pelaburan yang berbaloi anda beli. Namun, saya yakin dengan hanya dua tips yang saya berikan di atas sudah cukup untuk memaklumkan kepada anda kedai emas mana yang menawarkan harga emas semasa bagi item emas pelaburan yang menguntungkan anda.

Oleh yang demikian, saya amat mengesyorkan anda untuk mendapatkan maklumat harga emas terendah di kedai emas Public Gold berbanding kedai emas lain.

Sekiranya anda ingin membeli emas pelaburan seperti jongkong emas 1g dan 5g atau setengah dinar emas dengan harga emas terendah berbanding kedai emas lain di Malaysia, Singapura, Brunei dan Indonesia, anda boleh dapatkan maklumat program akaun simpanan emas fizikal GAP (Gold Accumulation Program).

(Nota: Pada kebiasaannya, kedai-kedai emas biasa di luar sana menjual jongkong emas 1g pada harga sekitar RM215.00, 5g dijual pada harga RM1050.00 dan setengah dinar dijual pada harga RM460.00).

Sekiranya anda ingin menjual semula emas perhiasan seperti cincin emas 916 dan rantai tangan emas 916 dengan harga emas 916 yang tinggi berbanding kedai emas biasa di luar sana, anda boleh dapatkan tips jual emas perhiasan dengan harga tinggi di sini.

Untuk memudahkan anda mendapatkan notifikasi / alert harga emas semasa, anda boleh memasang Public Gold app seperti yang ditunjukkan di sini.

Sharing is caring:

Nilai Harga Dinar Emas

Betulkah nilai harga dinar emas tidak berubah? Semenjak 1400 tahun yang lalu seekor kambing boleh dibeli dengan nilai 1 dinar emas. Pada hari ini 1 dinar emas masih lagi boleh beli seekor kambing!

Gambar 1: Flyer Bank Islam korban aqiqah di Kemboja.

Buktinya berada di depan mata. Sebagai pelanggan kad kredit-i di Bank Islam, saya menerima flyer percuma mengenai program korban dan aqiqah di Kemboja bersama-sama penyata akaun. Apa yang mengejutkan ialah harga seekor kambing adalah RM550.00 seekor! (Rujuk Gambar 1)

Bila saya bandingkan pula harga 1 dinar emas maka saya dapati harga 1 dinar emas adalah sekitar RM550.00 juga! (Rujuk Gambar 2) Subhanallah…

Gambar 2: Harga dinar emas semasa

Memang betul nilai harga emas dan perak yang dijadikan matawang dalam bentuk dinar dan dirham amatlah kukuh dan mampu mengelakkan inflasi (kenaikan harga barang).

Syiling dinar emas biasanya didapati dalam bentuk 91.6% emas tulen atau dipanggil emas 916 atau 22K.

Pada hari ini setelah kenaikan harga minyak petrol RON95 secara tiba-tiba beberapa malam yang lalu, pelbagai reaksi negatif spontan seluruh rakyat Malaysia mengenai kesan rantaian kenaikan harga barang keperluan di Malaysia.

Sebab itu, sebagai penyimpan emas dan perak, anda tak perlu risau akan kesan kenaikan harga petrol RON95 tu…

Tak perlu risau pasal inflasi. Tak perlu mengeluh sana-sini…

Sebab itu penting anda terapkan ilmu emas dan perak kepada ahli keluarga, sanak saudara, rakan-rakan dan sahabat handai malah kepada sesiapa sahaja sebab rata-rata rakyat Malaysia masih lagi tak tahu pasal ilmu emas ni..

Rakan-rakan boleh kongsikan laman web ni pada sesiapa sahaja (tanpa minta izin pun tak apa.. tapi jangan copy & paste dan buat blog lain pulak.. tu dah jadi amalan tak baik ye… )

Oleh itu, saya pesan pada diri saya dan rakan-rakan semua yang masih belum mula menyimpan emas atau perak agar mulalah menyimpan emas dan perak. Jika tak mampu untuk beli banyak, belilah secara berdikit-dikit…

Bak kata pepatah Melayu… “Sikit-sikit lama-lama jadi bukit!”

Tapi satu persoalan yang sering ditanya, nak beli di mana? Nak simpan emas di mana?

Nak jawab 2 persoalan itulah rakan-rakan perlu kaji dan banding dulu pelbagai tawaran pembelian dan simpanan emas di bank-bank, syarikat-syarikat malah kedai-kedai yang ada jual beli emas.

Tapi jangan risau, sebab saya dah buat kerja untuk rakan-rakan sekalian. Saya dah banding beberapa tawaran produk emas dan simpanan emas terkemuka di Malaysia.

1. Jika Ada Modal RM1,000 Ke Atas

Jika rakan-rakan ada modal yang lebih saya dapati Public Gold menepati ciri-ciri patuh syariah dan paling mudah untuk rakan-rakan sertai. Daftarlah secara percuma dahulu dan saya syorkan untuk anda mulakan dengan pembelian 10 gram emas 999 melalui Program GAP (Gold Accumulation Program) dan simpan terus di Public Safe dan secara automatik mendapat coverage insurans tanpa apa-apa caj simpanan sehingga bila-bila!

Jika anda nak keluarkan emas anda dari akaun GAP atau beli dan simpan sendiri, terdapat caj premium yang perlu anda bayar. Saya dapati syarikat Public Gold hanya mengenakan caj premium yang paling minima (paling maksima hanya RM150 untuk 1000 gram emas!) untuk setiap item emas di Public Gold untuk penghantaran dari Pulau Pinang ke cawangan-cawangan Public Gold di Semenanjung dan (RM300 untuk 1000 gram) bagi penduduk Sabah dan Sarawak dan seperti ditunjukkan di jadual di bawah:-

Caj premium emas Public Gold

Cawangan-cawangan Public Gold di seluruh Malaysia boleh anda dapati di Public Gold > Hubungi Kami > Maklumat Cawangan.

2. Jika Tiada Modal ATAU Jika Modal Ada DAN Tak Mahu Nak Simpan Emas Sendiri

Jika rakan-rakan tiada modal yang banyak ATAU jika ada modal tapi tak mahu simpan emas sendiri, saya dapati program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold juga adalah yang terbaik di Malaysia.

Pelan Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program GAP ni memang sangat sesuai untuk seluruh rakyat Malaysia samada untuk dewasa dan juga terdapat akaun emas untuk anak-anak bersama ibubapa atau penjaga masing-masing kerana syarat buka akaun emas hanyalah serendah RM100 sahaja dan pembelian minimum emas seterusnya dengan gandaan RM50 atau 1 gram emas.

Cuma untuk mengelakkan urusniaga yang tidak halal, saya syorkan anda untuk membeli minima 1 gram emas pada satu-satu masa iaitu sekitar RM130 hingga RM150 sahaja buat masa ini.

Emas yang disimpan adalah jenis gold bullion dan simpan di Public Gold secara PERCUMA tanpa upah! Anda juga boleh keluarkan minima 1 gram emas pada bila-bila masa tak terikat pada waktu bank.

Harga emas semasa untuk pelan GAP ni dikemaskini setiap hari selepas jam 12 tengah malam. Rakan-rakan boleh rujuk harga emas hari ini untuk pelan GAP di Harga Emas Semasa. Sila rujuk pada bahagian yang tertera seperti contoh imej di bawah:

Harga GAP Public Gold

Harga GAP Public Gold

Rakan-rakan boleh layari laman webnya di www.publicgold.com.my dahulu malah jika nak tahu lebih lanjut, rakan-rakan boleh daftar secara percuma tanpa perlu apa-apa pembelian emas.

Rakan-rakan akan dibekalkan dengan Nama Pengguna dan Katalaluan khas untuk meninjau lebih mendalam kemudahan dan produk yang ditawarkan. (Langkah-langkah pendaftaran ditunjukkan di PENDAFTARAN PERCUMA pada menu di atas)

Semoga rakan-rakan semua success dalam pelaburan emas!!! Insya Allah…

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian