Pelaburan Emas Public Gold

Sejak mula minat dalam pelaburan emas, saya mengkaji dan mengkaji pelbagai jenis skim pelaburan berkaitan emas dan akhirnya saya telah menemui pelaburan emas yang terbaik di Malaysia malah di Singapura!

Gambar 1: Sepatutnya, bila anda beli emas, anda dapat emas dan pegang emas tu. Boleh pajak emas jika perlu duit pada bila-bila masa.

Untuk info, nak cari dan kaji pelaburan emas yang bawa pulangan terbaik di Internet amatlah memakan masa dan tenaga. Saya tahu anda juga tiada masa yang banyak nak cari dan buat kajian sebelum nak melabur emas.

Tambahan pula dengan harga emas semasa yang semakin jatuh sekarang… Kalau lambat sangat nanti harga emas akan naik pula dalam masa sehari dua ni… dah terasa rugi pulak sebab tak rebut peluang cepat-cepat.

Begitulah perasaan saya masa mula-mula minatĀ  nak labur emas. Jadi, anda tak perlulah buang masa dan tenaga mencari pulak. Kalau anda nak cari juga terpulanglah sebab di Internet memang beratus malah beribu jenis pelaburan emas yang anda boleh jumpa.

Ada pelaburan emas di bank-bank tempatan dan ada juga pelaburan emas jenama syarikat sama ada berdaftar dan tidak. Ada nama jenis pelaburan yang anda belum pernah dengar langsung. Tapi adakah setiap pelaburan emas yang anda minat itu sah?

Maklumlah, di Malaysia ni memang dah beratusĀ  orang terkena dengan pelbagai skim cepat kaya yang bertopengkan emas. Yang peliknya, orang kita ni memang tak rasa serik terkena aje.

Dengan mudah kita terpedaya dengan pelbagai tawaran keuntungan dan dengan dividen bulanan tetap! Bila ada dividen tetap bulanan tu yang dinamakan RIBA. Mereka kata mereka ada emas, tapi mereka kata lebih baik syarikat buat pelaburan emas untuk anda dan anda akan terima dividen tetap. Walhal sebutir emas pun tak ada!

Kalau dah beli emas tapi tak dapat simpan emas, maknanya anda tak boleh nak pajak emas yang anda beli tu pada waktu terdesak nak guna duit.

Suka saya ingatkan diri saya dan rakan-rakan semua, jika mereka ada tawarkan pelaburan emas atau perak yang ada keuntungan tetap atau dividen bulanan, itu maknanya skim cepat kaya dan dalam Islam diberi nama amalan RIBA’.

Sebab itu bila terjumpa je, saya akan terus tinggalkan jenis-jenis pelaburan yang hanya bertopengkan emas kerana dah sah mereka tak sah di sisi undang-undang malah haram di sisi agama.

Jangan nanti masuk suratkhabar… “Si fulan kerugian beratus ribu ringgit kerana skim cepat kaya…” Pada masa tu menangis tak berlagu pun tak berguna lagi…

Ada juga pelaburan emas di bank yang sah di sisi undang-undang tetapi bila dikaji, didapati haram atau tidak patuh syariah. Ada juga yang sah dan halal atau patuh syariah tetapi tidak menguntungkan pelabur-pelabur emas malah menyusahkan pula dari segi kemudahan jual beli dan syarat-syarat yang ketat.

Pada hari ini, pelaburan emas Public Gold ialah pelaburan yang paling digemari ramai disebabkan pelbagai jenis emas fizikal dan perkhidmatan yang ditawarkan berbanding dengan pelaburan emas jenama syarikat-syarikat lain.

Untuk mengetahui apa yang best tentang Public Gold, anda boleh mendaftar secara percuma dahulu. Selepas mendaftar, anda akan mendapat emel pengesahan sebelum anda mendapat Nama Pengguna dan Kata Laluan khas.

Sahkan pendaftaran anda dengan klik pada link yang disediakan.

Gambar 2: Sahkan pendaftaran anda dengan klik pada link yang disediakan.

Setelah anda mendapat Nama Pengguna dan Kata Laluan, saya galakkan anda install aplikasi Public Gold di telefon pintar anda.

Aplikasi Public Gold di Google Playstore

Gambar 3: Install aplikasi Public Gold di Google Playstore

Setelah anda install aplikasi Public Gold, sila tap ‘Open’ dan paparan berikut akan dapat anda lihat…

Harga emas di aplikasi Public Gold yang sentiasa dikemaskini setiap 20 minit!

Gambar 4: Harga emas di aplikasi Public Gold yang sentiasa dikemaskini setiap 20 minit!

Paparan asal ialah paparan ‘HOME’ yang mengandungi promosi Public Gold. Sila tap pada ‘LIVE PRICE’ dan anda akan dapat melihat harga semasa bagi setiap produk Public Gold yang dikemaskini setiap 20 minit walaupun pada hari cuti hujung minggu!

Pada ruangan ‘LIVE PRICE’ ini, anda boleh meneliti harga PG Sell dan PG Buy (Gambar 4) Public Gold Bar (999.9), Public Gold Coin (999.9), LBMA Cast Bar (24K), Public Dinar (916), Bunga Emas / Siri Tai Fook (24K), Barang Kemas Siri D (22K) dan Public Dirham (Silver 916).

PG Sell ialah harga kita beli emas di Public Gold manakala PG Buy ialah harga kita jual kepada Public Gold.

Login aplikasi Public Gold

Gambar 5: Login aplikasi Public Gold

Jika anda tap pada ‘PRODUCTS’, and akan dapat melihat imej produk-produk yang boleh anda tempah secara atas talian. Memang saya sangat teruja melihat kemudahan yang disediakan. Inilah bisnes online yang sebenar! Pada sebelah kanan atas sekali, ada ‘BOOKING’ yang boleh anda guna untuk tempahan pembelian atau penjualan emas anda. Anda boleh membuat tempahan pembelian atau penjualan pada bila-bila masa tanpa perlu mengikut waktu urusan bank.

Sebelum anda boleh membuat tempahan, anda perlu Login dahulu menggunakan Nama Pengguna dan Kata Laluan yang telah anda terima melalui emel semasa pendaftaran.

Setelah Login, saya cadangkan anda mendapatkan nilai Public Dinar 916*. Untuk makluman, Public Gold tidak mengenakan apa-apa caj untuk pengeluaran kesemua dinar emas Public Gold untuk pembelian di Semenanjung.

(*Nota penting: Bermula 1 April 2015, kesemua produk emas 916 dikenakan GST dan Public Gold telah tidak mengeluarkan lagi produk tersebut. Namun anda masih boleh mendapatkan Goldbar dan Dinar Public Gold 24K LBMA yang tidak dikenakan GST. Terdapat caj premium dikenakan mengikut denominasi).

Anda boleh mula set Price Alert pada mana-mana harga PG Sell atau PG Buy seperti berikut:-

Aplikasi price alert Public Gold

Gambar 6: Aplikasi price alert Public Gold

Samada anda ingin set nilai ‘-‘ atau ‘+’ terpulang pada anda. Setelah anda set pada nilai yang anda ingin Public Gold maklumkan melalui notifikasi, anda tap pada ‘Save’ (Gambar 6) dan secara automatik aplikasi Public Gold akan menghantar isyarat notifikasi sebaik sahaja harga emas atau perak mencecah harga yang anda tetapkan.

Aplikasi isyarat harga emas Public Gold

Gambar 7: Aplikasi isyarat harga emas Public Gold

Saya menggunakan aplikasi ini untuk menjual emas apabila harga emas naik dan membeli emas apabila harga emas jatuh pada paras yang saya kehendaki. Anda akan mendapat tanda bulat pada sebelah kiri harga PG Sell atau PG Buy seperti paparan yang ditunjukkan Dalam Gambar 7.

Selepas anda membuat tempahan, sila ikuti arahan selanjutnya yang akan diemel kepada anda.

Jika anda masih ragu-ragu untuk menggunakan aplikasi Public Gold ini, jangan bimbang, anda boleh juga membuat tempahan melalui saya. Sila layari Tempahan Emas Pelaburan Goldbar LBMA untuk buat pesanan anda.

Pada pendapat saya, Public Gold merupakan jenama emas yang amat mudah untuk semua orang mula membeli dan menyimpan emas. Saya tidak ragu-ragu untuk membeli emas melalui online. Setelah saya mengkaji lebih lanjut, syarikat Public Gold merupakan syarikat pengeluar emas yang terbesar di Malaysia. Oleh itu, Public Gold bukan sahaja merupakan kedai emas online, malah ia juga merupakan sebuah kilang pengeluar emas.

Malah pada tahun 2012, Public Gold telah dilantik oleh Jabatan Perdana Menteri untuk mengeluarkan dinar emas dan perak penempaan khas DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong dan Permaisuri Agong (Gambar 8 dan 9).

Dinar Emas DYMM Agong Public Gold

Gambar 8: Dinar Emas DYMM Agong Public Gold.

Dinar Perak DYMM Agong Public Gold

Gambar 9: Dinar Perak DYMM Agong Public Gold

Anda boleh layari laman web Public Gold > Produk > Royal Collection

Jangan bimbang tentang bagaimana anda boleh dapat emas yang anda beli. Public Gold mempunyai 17 cawangan di setiap negeri. Semuanya ada tertera di laman web Public Gold > Hubungi Kami > Maklumat Cawangan.

Jika anda duduk berjauhan dengan cawangan Public Gold, hanya Hubungi saya dan saya akan uruskan penghantaran melalui Pos Laju. Pos Laju ada rekod tracking pendaftaran dan Insya Allah tak hilang. Setakat ini tiada masalah pada pembeli-pembeli emas yang saya hantar dengan pos laju. Alhamdulillah.

Pada mulanya saya hanya mendaftar secara percuma di Public Gold untuk mengkaji produk dan perkhidmatan yang ditawarkan. Setelah hanya beberapa hari saya amat berpuas hati berbanding dengan pelaburan emas di bank atau syarikat lain. Alhamdulillah, Allah SWT menggerakkan hati saya untuk terus membuat keputusan membeli dan menyimpan dinar emas sebagai pelaburan emas Public Gold.

Semoga perkongsian info saya ini dapat membantu rakan-rakan membuat keputusan yang lebih tepat sebelum melabur.

Sharing is caring:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian