Gold Accumulation Program (GAP)

Posted on by 54 comments

Gold Accumulation Program (Program Akumulasi Emas) bertujuan memudahkan orang ramai untuk membuat simpanan emas dengan modal serendah RM100 sahaja. Program ini disokong 100% oleh emas fizikal. Pembeli boleh mengeluarkan emas yang telah dikumpulkan di dalam akaun GAP ke dalam bentuk jongkong emas di mana-mana cawangan Public Gold di seluruh negara.

Ciri-ciri & Kelebihan:

  • Pengumpulan emas fizikal dengan ketulenan Au999.9 (24K)
  • Pembelian minimum RM100 atau di dalam gandaan RM50 atau pun 1 gram
  • Pembelian ini kemudiannya akan ditukarkan kepada berat emas sehingga 4 titik perpuluhan (eg. 0.0001gm).
  • Disokong 100% oleh emas fizikal Au999.9
  • Tiada yuran simpanan
  • Pegangan baki minima di dalam akaun 1 gram sahaja
  • Pengeluaran sekurang-kurangnya 1gm emas fizikal
  • Akaun bersama antara ibu bapa dan anak-anak disediakan
  • Arahan tetap bulanan disediakan (monthly standing instruction)
  • Diaudit oleh juruaudit bebas
  • Urusniaga bila-bila masa. 24 jam sehari, 365 hari setahun

Saya dapati program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold adalah yang terbaik di Malaysia.

Pelan Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

Program GAP ni memang sangat sesuai untuk seluruh rakyat Malaysia samada untuk dewasa dan juga terdapat akaun emas untuk anak-anak bersama ibubapa atau penjaga masing-masing kerana syarat buka akaun emas hanyalah serendah RM100 sahaja dan pembelian minimum emas seterusnya dengan gandaan RM50 atau 1 gram emas.

Emas yang disimpan adalah jenis gold bullion dan simpan di Public Gold secara PERCUMA tanpa upah! Anda juga boleh keluarkan minima 1 gram emas pada bila-bila masa tak terikat pada waktu bank.

Emas 24K atau emas 999.9 yang anda simpan dalam Program GAP ini disimpan dalam peti simpanan di Public Safe Pulau Pinang dan kesemua simpanan emas anda dilindungi insurans sekiranya apa-apa yang berlaku kepada Syarikat Public Gold Sdn. Bhd. Terdapat caj premium apabila anda ingin keluarkan stok emas anda.

Mulai 1 April 2015, kerajaan telah melaksanakan Goods and Services Tax (GST) dan telah mewartakan dalam Warta Kerajaan yang boleh dibaca di sini. Dalam Warta Kerajaan tersebut semua jual beli emas berketulenan 995 (99.5%) dan ke atas telah diisytiharkan TIDAK DIKENAKAN GST.

Harga emas semasa untuk pelan GAP ni dikemaskini setiap hari selepas jam 12 tengah malam. Rakan-rakan boleh rujuk harga emas hari ini untuk pelan GAP di Harga Emas Semasa. Sila rujuk pada bahagian yang tertera seperti contoh imej di bawah:

Harga GAP Public Gold

Harga GAP Public Gold

Jika dibandingkan dengan program simpanan emas di Kuwait Finance House Gold-i Account atau Al-Rajhi, saya dapati program GAP Public Gold ini bukan sahaja patuh syariah, malah jauh lebih baik daripada kedua-dua jenis bank tersebut. Minta maaf kepada staf kedua-dua bank tersebut ye. Bukan maksud saya nak merendahkan mana-mana bank. Cuma pendapat dan perbandingan peribadi sahaja.

Caranya begini:-

LANGKAH #1 – Lihat harga emas GAP di bawah:-

Jika anda tidak dapat melihat paparan di atas, sila layari www.publicgold.com.my. Sila lihat harga 1 gram emas 24K GAP. Harga emas akan dikemaskini selepas setiap jam 12 tengah malam. Jika anda pernah membeli emas Public Gold, anda hanya terus klik butang ‘Buy GAP’ untuk akses ke akaun anda. Jika anda belum pernah membeli emas Public Gold, anda tidak boleh Login lagi. Anda perlu ikuti langkah seterusnya.

LANGKAH #2 – Buat pembayaran menggunakan Maybank2u.com.my

Maybank2u

Amat mudah jika anda dah pun ada akaun Maybank2u. Buat bayaran ke akaun Maybank Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di nombor akaun 5571-3923-8048. Buat bayaran untuk mengikut gandaan 1 gram emas GAP atau dalam gandaan RM100. Sebagai contoh jika anda ingin menyimpan 1 gram, maka transfer duit sebanyak RM156.00. Jika mahu simpan 5 gram emas, maka transfer duit sebanyak 5 x RM156.00 = RM780.00.

Anda juga boleh membuat Standing Instructions potongan bulanan minima RM100 dari mana-mana akaun bank anda kepada akaun Maybank Public Gold Marketing Sdn Bhd. setiap bulan dengan caj minima RM2.12 seperti yang tertera di web Maybank2u.com.my – Standing Instructions

Gunakan kemudahan ‘Print receipt’ di Maybank2u.com.my untuk menyimpan maklumat pembayaran. Jika anda menggunakan smartfon, sila pastikan anda simpan screenshot terakhir transaksi yang telah berjaya sebagai bukti pembelian emas GAP. Adalah amat penting agar anda TIDAK menggunakan bukti SMS kerana tidak diterima.

Jika anda ada akaun Public Bank, anda juga boleh buat bayaran di akaun Public Bank 3167-52-0833.

Beli emas GAP - pembayaran

Jika anda berada di luar negara, sila masukkan kod Swift berikut:
nombor Swift MBBEMYKL untuk akaun Maybank atau
nombor Swift PBBEMYKL untuk akaun Public Bank.

LANGKAH #3 – Hantar maklumat pembayaran melalui Whatsapp / WeChat / SMS / Emel

Beli emas GAP - pengesahan Whatsapp/WeChat/SMS

Sila hantar maklumat berikut:-

  1. Nama penuh:
  2. NRIC atau Kad Pengenalan: xxxxxx-xx-xxxx
  3. No. telefon:
  4. Emel anda:
  5. Jumlah bayaran: RM
  6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
  7. Masa bayaran: xx:xx
  8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf (Sekiranya anda tiada introducer).

Di samping itu, anda perlu melampirkan salinan resit pembelian juga. Oleh itu, saya nasihatkan anda agar menyimpan resit pembelian emas GAP anda dan buat printscreen atau snapshot menggunakan smartfon untuk paparan transaksi akhir setelah bayaran / pindahan dibuat. (Nota penting: Bukti bayaran SMS tidak akan diterima).

Sila emelkan maklumat di atas bersama-sama lampiran resit ke gap@publicgold.com.my dan cc kepada suhaimee@pelaburanemas.org agar saya dapat membantu jika terdapat apa-apa masalah. Seterusnya, untuk mempercepatkan pengesahan, saya dapati penghantaran maklumat melalui aplikasi Whatsapp adalah yang paling cepat dan senang diterima oleh Public Gold.

Jika anda nak minta saya uruskan, sila gunakan Borang Buka Akaun Emas GAP di bawah. Sila isikan nama penuh, alamat emel anda. Dalam ruangan Message sila beri nombor kad pengenalan, nombor telefon, jumlah pembelian (RM) dan tarikh serta masa pembelian. Setelah itu, sila upload resit pembelian anda dengan klik butang Browse, pilih imej resit yang anda simpan di smartfon atau PC anda, isikan huruf Captcha dan klik butang Send.



Itu sahaja! Anda hanya perlu tunggu maklumbalas daripada Public Gold sekitar 4-5 jam sahaja Insya Allah. Anda akan dapat melihat penyata akaun emas GAP anda dalam tempoh 48 jam selepas pengesahan.

Beli emas GAP - pengesahan pesanan

Beli emas GAP - kemaskini penyata

Simpanan emas anda di Public Safe adalah PERCUMA dan DILINDUNGI INSURANS sampai bila-bila! Anda boleh juga mengeluarkan emas dari akaun anda pada bila-bila masa dengan caj premium yang terendah di Malaysia!

Nak lihat akaun emas online GAP anda? Mudah sahaja… hanya Login menggunakan Nama Pengguna (Nombor PG anda) dan Kata Laluan anda di Public Gold > Login. Kemudian klik butang My GAP seperti imej di bawah:-

Anda dinasihatkan untuk mengemaskini nama waris di mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat sekiranya berlaku perkara yang tak disangka kerana telah pernah berlaku seorang pelanggan Public Gold yang meninggal dunia dan belum sempat menamakan pewaris. Sekiranya anda tidak mengemaskini nama, pihak Public Gold memerlukan surat kematian dan pengesahan pentadbir harta yang mungkin mengambil masa untuk pengeluaran emas nanti.

Sekiranya anda ingin menjual semula, anda boleh jual balik emas dalam akaun GAP pada bila-bila masa tanpa perlu pergi ke mana-mana atau bersusah-payah menunggu giliran. Sila Login ke akaun PG anda dan klik pada My GAP seperti ditunjukkan di bawah.

Pada bahagian atas ada butang “Purchase” iaitu Beli, “Buy-Back” iaitu Jual Semula, “Transfer” iaitu Pindah (hanya kepada akaun PG Mall sahaja) dan “Statement” iaitu Penyata.

Klik butang ‘Purchase’ setelah anda membuat bayaran ke akaun bank Public Gold dan isikan maklumat bayaran seperti yang ada pada salinan resit. Upload salinan resit dan klik butang ‘Request’. Anda boleh Whatsapp ke staff Public Gold untuk kemaskini pembelian terbaharu dengan mesej mudah seperti…

“Salam hormat! Mohon kemaskini akaun GAP saya PGxxxxxxxxx. TQ”.

Insya Allah akaun anda akan dikemaskini dalam tempoh 48 jam hari bekerja. Anda boleh simpan nombor fon staff Public Gold yang boleh didapati di sini.

Sekiranya anda membeli emas GAP melalui platform FPX, insya Allah akaun anda terus dikemaskini dan tidak perlu untuk upload resit ke dalam akaun GAP.

Anda dinasihatkan untuk mencetak penyata sekurang-kurangnya 3 bulan sekali kerana maklumat transaksi yang melebihi 3 bulan tidak akan dipaparkan.

Sekiranya anda ingin menjual balik emas dalam akaun GAP anda, sila klik “Buy-Back” dan butang “Add New” untuk jual semula emas GAP anda dan lihat harga jual semula seperti yang dibulatkan di bawah. Pastikan harga jual semula emas GAP anda sekurang-kurangnya melebihi 15% daripada harga beli dahulu untuk mendapatkan keuntungan yang maksimum. Kemudian klik butang Request di bawah sekali.

Harga jual semula emas GAP Public Gold

Anda akan mendapat emel dari Public Gold untuk pengesahan jual balik dan sila reply emel tersebut dengan segera jika terdapat kesalahan. Jika tiada kesilapan, insya Allah jumlah duit tunai jualan balik emas GAP akan dimasukkan ke akaun bank anda dalam tempoh 48 jam hari bekerja.

Seperti yang anda lihat di atas, amat mudah berurusan untuk proses jual beli emas di Public Gold dan saya pasti anda akan dapat menjimatkan duit, masa dan tenaga anda berbanding akaun simpanan emas di bank-bank. Malah anda boleh membuat pembelian barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pelbagai syarikat yang menyertai PG Mall melalui akaun emas GAP.

Setelah anda selesai, anda boleh “Log out” dengan klik pada butang di atas seperti di bawah.

Log out akaun emas GAP

Untuk keterangan lanjut, sila klik kanan (right click) dan ‘save as’ atau ‘save link as’ dalam pdf di link: Gold Accumulation Program (Anda memerlukan Adobe Reader untuk membuka dokumen tersebut)

Selepas anda selesai membuka akaun emas GAP Public Gold, anda juga boleh mula menyimpan perak dalam bentuk silver bar atau dirham menggunakan akaun yang sama dikenali sebagai Silver Accumulation Program (SAP) Public Gold.  Sila download Panduan Pelaburan Emas Akaun GAP/SAP di sini (sila klik kanan (right click) dan ‘save as’ atau ‘save link as’ dalam pdf).

Semoga anda semua success dalam pelaburan emas!!! Insya Allah…

Sharing is caring:

54 comments on “Gold Accumulation Program (GAP)

  1. assalam tuan
    sya mpunyai kprcyaan dan lbih yakin until mencuba pelaburan setelah mbca blog Tuan.dhulu sya fkir nk beli emas memerlukn modal,memndgkn sya cuma bkerja biasa Dan pndptn ckup sbg org bujang…sya ingin mcuba mbeli 1g emas..bole ker sya buat sbg prmulaan. Perlukah sy mnuggu hrga emas jatuh baru beli@bole beli skrg..

    • Wksalam, Alhamdulillah terima kasih atas kepercayaan yg diberikan. Tiada masalah utk mulakan pelaburan emas dgn 1g secara berdikit-dikit. Jika nk mula beli, lebih baik beli hari ini sbb tiada siapa tahu bila harga emas akan jatuh ke paras terendah. Harga GAP Public Gold pada hari ini antara yang terendah sejak 2 bulan yang lalu.boleh ikuti posting saya di http://www.pelaburanemas.org/simpanan-emas-pelaburan-semudah-1-2-3/

  2. assalam tuan,
    GAP ni adakah pembelian emas fizikal atau pun kertas?
    memandangkan ia disimpan di Public Gold secara PERCUMA tanpa upah,
    adakah kemungkinan Public Gold hanya ada emas atas kertas dan bukan fizikal.

    terima kasih

    • Wa’alaikumssalam tuan Fazli,

      GAP ini ialah pembelian emas fizikal dan tuan boleh keluarkannya pada bila-bila masa. Setiap pengeluaran ada dikenakan caj premium. Rujuk laman web Public Gold. Insya Allah program GAP patuh syariah.

  3. Assalamualaikum,

    bolehkah saya jual semula emas GAP kepada PG kerana tidak terdapat jadual PG sell dan PG buy untuk GAP, atau GAP program untuk simpanan saja

    TQ

    • Wa’alaikumussalam Izan,

      Apabila Izan telah membeli emas GAP dan disahkan oleh PG, Izan akan dapat mengakses akaun GAP Izan di PG. Di dalam akaun tersebut Izan boleh menambah simpanan emas atau menjual semula emas dengan menekan beberapa butang sahaja. Jika Izan ingin menjual semula, hanya klik butang Buy-back dan di situ dipaparkan harga jual semula emas per gram. Harga jual semula emas GAP boleh juga dianggarkan bersamaan dengan harga jual semula PG Buy 10g LBMA GOLD BAR/WAFER(24K) dibahagi 10 dan bundarkan kepada satu Ringgit yang terdekat. Tetapi harga yang sebenar dikemaskini tepat jam 12 tengah malam dalam akaun GAP. Harap dapat membantu. Terima kasih.

      • jika emas ada kat tangan,kita perlu ke cawangan terdekat slps kita ‘klik buy back’ tu,macam tu ke prosesnya ? proses bayar semula kepada kita pula macam mana

        atau bawa emas tersebut ke branch & buat proses ‘buy back’ tu secara manual

        • Emas di akaun GAP disimpan di Public Safe dan tiada di tangan kita. Namun Izan boleh keluarkan dgn baki sekurang2nya 1 gram dgn bayar caj premium ikut berat emas dan mengambilnya di cawangan terdekat. Butang “Buy-Back” hanya boleh dibuat jika ada baki dlm akaun GAP dan bukan emas yg ada ditangan.

          Proses bayaran ialah terus ke akaun bank kita. Sewaktu mendaftar pada permulaan Izan perlu whatsapp imej muka depan akaun bank utk pengesahan waktu buka akaun GAP.

          Akaun GAP ialah khas utk mereka yang risau utk simpan emas di rumah. Jika Izan mahu simpan emas di rumah, saya cadangkan beli Gold Bar 24K.

          Jika Gold Bar 24k tu ada ditangan dan Izan nak jual balik, Izan hanya perlu whatsapp pihak PG di cawangan terdekat berapa gram emas berdasarkan harga semasa pada tarikh dan waktu yang Izan minat nak jual semula.

          Pihak PG akan menghubungi Izan untuk mereka emel invois dan sales order dan perlu ke cawangan dengan membawa emas tersebut untuk dijual semula. Selepas beberapa jam pada hari bekerja, Insya Allah Izan akan dapat wang tunai tersebut terus ke dalam bank (sila guna Maybank untuk proses yg cepat).

          • ok,TQ dah faham 🙂
            saya akan pm untuk dapatkan lebih details nanti

  4. Nak maklum bahawa hanya tinggal kurang dari 24 jam sahaja lagi sebelum tawaran menjadi peniaga / dealer emas Public Gold akan berakhir…

    Alhamdulillah.. pada hari ini 31 Disember harga emas hanya RM159/g.. hanya dengan membeli sebanyak 63g emas GAP dalam satu resit (RM10, 017.00 sahaja) dan anda layak sebagai dealer emas PG untuk komisen 1% pembelian berikutnya oleh mana-mana pelanggan anda. Juga anda dapat baucer RM100 dan 1 cabutan bertuah ke Turki!

    Sebagai dealer PG anda juga boleh jual dan beli emas PG tanpa susutnilai dengan pelanggan anda.

    Tawaran terbaik sepanjang tahun 2015 kerana sebelum ini promosi sebagai dealer perlu beli 100g emas! Tapi sekarang hanya 63g emas GAP sahaja!

    Sila hubungi saya untuk keterangan lanjut. Anda boleh terus reply guna borang di bawah…

  5. Assalamualaikum tuan.Saya baru berjinak dlm pelaburan emas ni.Buat masa skrg saya baru ade goldbar 0.5 gram 24k dan simpan utk sendiri je.Tapi lepastu saya xtauu langkah seterusnya.Emas tu ada dgn saya.Boleh Minta tunjuk ajar tuan?terima kasih

    • Wa’alaikumussalam tuan Hafidz. Saya cadang tuan simpan je 0.5g goldbar tu dulu. Letakkan sasaran untuk simpan sejumlah gram emas dalam tahun 2016 ini. Sebagai contoh 100g bersamaan dengan 10g setiap bulan atau target 5g setiap bulan untuk kumpul sebanyak 50g emas bila tiba penghujung 2016. Tujuan Hafidz simpan emas untuk lindung kekayaan Hafidz daripada susutnilai Ringgit.

  6. untuk GAP, boleh tak kalo nak beli dinar?

    • Boleh. 1 dinar = 4.25g emas. Hari ini RM179 x 4.25g = RM760.75.

  7. Salam tuan.
    Sy bminat utk beli dan menyimpan emas. Blh tnjukkan step yg perlu sy buat.

  8. Assalam, nak tya saya dh confirm pembelian tp saya tiada maybank2u..dan saya konfirmkan pembelian menggunakan akaun maybank saya..bagaimana caranya..saya masih baru

    • Wa’alaikumussalam Tuan Ariif, terima kasih. Jika tiada Maybank2u sila pastikan resit pembelian emas diambil gambar / scan. Tuan Ariif boleh emel / whatsapp imej resit tersebut kepada gap@publicgold.com.my atau Whatsapp di talian 017-4866916 beserta butiran yang dikehendaki pada Langkah #3 di atas. Harap maklum.

  9. bagaimana dengan zakat emas? diuruskan oleh PG jgk kah?

    • Zakat emas boleh diuruskan sendiri sebab dalam penyata akaun GAP ada tarikh yang jelas utk kita tahu bila tarikh cukup haul simpanan emas sekurang-kurangnya 85gram. Boleh layari Zakat Simpanan Emas Pelaburan.

  10. assalam tuan. saya ingin bertanya, saya masih bergelar pelajar jadi saya tiada simpanan tetap dan cuma mengharapkan dana pinjaman ptptn dan kerja sambilan yang agak kecil yang mana puratanya sebulan saya boleh simpan sebanyak RM200 sebagai self-rewards (itupun tak menentu).
    Jadi persoalan saya, dakah tindakan saya menceburi pelaburan ini dengan status pelajar yang saya pegang sekarang adalah tindakan bijak? Kerana saya tiada pendapatan bulanan yang tetap.

    • Wksalam tuan Aca. Tindakan tuan menceburi pelaburan emas pada usia muda sememangnya AMAT BIJAK sebab kebanyakan pelajar habiskan duit simpanan mereka kepada yang amat tak bijak. Tuan akan tuai hasilnya nanti. Insya Allah.

  11. Assalam…sy berminat nak beli emas..cuma,boleh ke kalau sy nak beli emas dan simpan sendiri?

  12. assalamualaikum tuan suhaime… apakah perbezaan emas PG dan emas GAP..? dan antara emas GAP dan emas PG manakah yang senang di urus..? dan untuk permulaan antara emas GAP dan emas PG manakah yang harus aku beli untuk permulaan… tq tuan suhaimee..

    • Wa’alaikumussalam Tuan Nas, tiada beza emas PG dan emas GAP kerana kedua-duanya ialah emas fizikal. Yang berbeza hanyalah kaedah simpan dan harga. Emas PG dibeli, diambil dan disimpan sendiri oleh pelanggan manakala emas GAP dibeli dan disimpan oleh Public Gold secara percuma seumur hidup. Boleh keluarkan goldbar / dinar ikut jumlah simpanan dengan caj minima. Bila dah keluarkan tak boleh simpan dalam akaun emas GAP semula. Boleh terus simpan dan pegang sendiri (boleh pajak sekira perlu tunai). Boleh simpan dalam peti di Public Gold dengan yuran minima. Harga emas PG dikemaskini setiap 20 minit manakala harga emas GAP dikemaskini setiap 12 tengah malam. Adakala harga emas PG lebih rendah dan adakala lebih tinggi berbanding emas GAP. Terpulang kepada tuan nas utk beli emas yang lebih murah.

  13. Assalamualaikum tuan.
    Saya tertarik dan berminat untuk membuat pelaburan emas selepas membaca blog tuan. Saya telah baca dan cuba hadam tentang GAP dan GP dalam artikel ini. Tetapi saya masih belum tahu hendak bermula dari mana. Untuk makluman tuan,saya ada emas 1gram dan emas 1dinar 4.25gram dari ametyst dlm tangan. Adakah emas tersebut laku? Saya amat mengharap nasihat dari tuan mengenai apa yang patut saya lakukan dengan emas tersebut. Terima kasih

  14. Nak simpan dlm GAP, perlu buat akaun dulu tak?
    Kalau ya, bagaimana nak buat akaun GAP?

    Terima kasih..

  15. Assalamualaikum tuan,
    Jika saya mempunyai akaun GAP kiranya saya mempunyai 2 pilihan sama ada tukar kepada tunai ataupon goldbar/dinar bila sy ingin mengeluarkannya? Begitu ke tuan?

    • Betul Que.. untuk dapat duit tunai adalah melalui akaun bank dalam tempoh 48 jam hari bekerja. Pelanggan perlu menghantar salinan muka depan akaun bank ke cawangan Public Gold terdekat.

      Manakala untuk pengeluaran goldbar / dinar, pelanggan perlu hubungi cawangan PG terdekat untuk semak stok sebelum datang.

  16. Assalamualaikum tuan,

    saya baru nak memceburi bidang ini boleh tuan tolong saya macam mana nak mula pelaburan ini dan yang mana satu untuk saya ambil..?

  17. Asslm Tuan,
    Sy mempunyai emas physical (916 & 999).
    Apakah menyimpan emas di safe box lebih untung atau tukarkan emas ini kepada cash money dan melabur di GAP?
    Terima kasih atas pandangan tuan.

    • Wkslm Tuan Zul Rahman, goldbar dan dinar 916 & 999 tanpa akreditasi negara pengeluar atau tanpa LBMA dikenakan GST 6%. Di Malaysia, setakat ini hanya goldbar & dinar 999 jenama Public Gold tidak dikenakan GST 6%. Boleh terus simpan di safe box jika emas tersebut tidak dikenakan GST. Jika dikenakan GST saya cadang tuan tukar kepada tunai di mana-mana cawangan Public Gold dan melabur dalam GAP. Semoga bermanfaat.

  18. Salam,saya cuba beli dari PG site,tapi tiada pilihan 1g gold,dan tuan kate tiada upah simpan,tapi seperti ada statement mengatakan ada storage fee. Bagaimana tu ye.

    • Wksalam Rafiki. Utk lebih jimat dan dpt simpan percuma tanpa upah simpan, tuan boleh buka akaun GAP bermula dgn Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

      Jika tuan dah tersilap buat tempahan dan ada terima proforma invoice dari PG, tuan boleh reply emel tersebut untuk batalkan kerana tersilap order dgn kadar segera. Jika tuan tak batalkan order, PG anggap betul dan tuan perlu buat bayaran dlm tempoh 4 hari sebelum nama tuan dihalang dari buat tempahan seterusnya. Semoga berjaya.

      • Oh..maksudnya x pelu beli melalui website? Beli melalui wasap/email saje?
        Baik..
        .
        Saya bole simpan/beli 1g emas dari pg ni tuan?sebab dalam website semua pilihan dlm jumlah yg besar.

  19. Bagaimana dengan resit pembelian? Adakah saya akan dapat setelah saya wassap semua bukti pembelian kepada public gold?
    .
    Bagaimana pula dengan insurance keatas emas2 saya? Ada sebarang dokumen bertulis?

    • Utk belian 1g, half dinar dan 5g, lebih jimat beli kaedah GAP. Setelah PG sahkan belian tuan melalui emel, tuan ada kod PG utk login ke akaun GAP di website. Tuan boleh semak dan cetak penyata. Baki minima 1g. Jika tuan nk keluarkn 1g, beli 2g dan boleh keluarkn 1g. Simpanan tuan diinsuranskan oleh Public Safe. Tuan boleh hadir ke branch terdekat utk info lanjut.

      • Ok terima kasih banyak2 tuan atas kesudian membalas. Skarang lebih clear.terima kasih banyak2

  20. Assalamualaikum
    saya tengok harga 1gram emas PG adalah RM191, manakala di Bank Muamalat pula hanya RM178.30 untuk emas 999. Kenapa perbezaan terlalu banyak sedangkan saudara kata PG menawarkan harga sangat murah berbanding tempat lain. TQ.

    • Wa’alaikumussalam. Harga yang dipaparkan di Bank Muamalat ialah harga Ar-Rahnu iaitu harga yang bank ambil sekiranya puan mahu pajak emas puan di bank tersebut. Puan boleh tanya terus di kaunter Bank Muamalat harga emas 999 sekiranya nak beli goldbar.

  21. Salam Tuan,
    Saya masih dalam proses pembelajaran untuk mulakan pembelian secara berdikit-dikit untuk mulakan pelaburan emas. Banyak info saya dah terima daripada posting tuan ni. Dan saya dah pun daftar di akaun publicgold.com melalui post ni. Cuma saya tak jelas, tentang PG sebab bila saya ‘Add Cart’ untuk 0.5g limited edition harga final ada tambahan RM5 untuk PG, tapi bila saya tambah produk bullion 1g, harga final tiada GP lagi. Kenapa ye? Satu lagi, sekiranya saya letak branch di Seremban, memang saya perlu collect atau macam tuan sebutkan di atas, saya boleh simpan di cawangan tersebut tanpa perlu saya collect?

    Terima kasih.

  22. Saya nak buka akaun GAP. buka akaun ni. kita ada simpan buku akaun mcm buku bank ke? tolong wasap saya. 01xxxxxx05

    • Saya dah emel dan wasap dayang. Tq

  23. Bagaimana cara utk mula myimpan?

    • Kaedah mula simpan emas ada 2:-
      Kaedah #1 – Jika mahu beli goldbar 1g atau 5g / half dinar 24K LBMA, samada nak simpan sendiri atau simpan percuma tanpa yuran seumur hidup lebih jimat ikut http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

      Kaedah #2 – Jika nak beli dan simpan sendiri goldbar / dinar 24K LBMA 10g dan ke atas, perlu daftar dahulu di http://www.pelaburanemas.org/pendaftaran-percuma/. Kemudian login menggunakan komputer PC / browser IE di smartfon > klik Home dan boleh buat perbandingan harga emas GAP 24K LBMA. Jika harga emas GAP (1g x 10) lebih tinggi berbanding harga emas 10g 24K LBMA, maka beli Kaedah #2. Jika harga emas GAP lebih rendah, maka beli Kaedah #1. Perbezaan berlaku kerana harga emas 10g dan ke atas berubah setiap 20 minit, manakala harga emas GAP berubah setiap 12 tengahmalam dan 12 tengahari jika kenaikan melebihi 5%.

  24. Mahu kepastian pasal GAP
    Ada org ckp mcm nie:

    “emas kena beli fizikal..tak boleh beli nilai emas.. kena ada barang secara fizikal.. kena rujuk pakar kewangan islam berkaitan simpan emas ni”

    • Betul apa yg dicakapkn. Di Public Gold semua emas yang ditawarkan ialah emas fizikal. Boleh keluarkan bila2 masa. Penasihat syariah Public Gold ialah Amanie Advisor.

  25. Salam tuan.. kalau saya beli emas dari public gold, bolehkah saya sendiri menyimpannya? Maksud saya , saya lihat sendiri goldbar tu di depan saya

    • Wksalam tuan. Tuan boleh keluarkan dari akaun GAP minima 1g goldbar dan tinggalkan baki 1g sahaja dalam akaun. Saya dapati akaun GAP ada kelebihan ini berbanding bank komersial seperti akaun Bank Muamalat Gold-i Physical dengan minima keluarkan 10g goldbar dan tertakluk kepada waktu urusniaga bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian