Category Archives: Pelaburan Emas

Cara Buka Akaun Pelaburan Emas Patuh Syariah

Posted on by 0 comment

Anda nak buka akaun pelaburan emas patuh syariah tapi tak tahu di mana? Adakah anda patut mulakan samada di bank atau syarikat pelaburan emas?

Bukan mudah nak cari dan buka akaun pelaburan emas patuh syariah sebab jika tersilap langkah boleh rugi!

Memang terdapat banyak aktiviti pelaburan di Malaysia. Sebelum anda buka akaun pelaburan emas fizikal, di sini ada dua tips penting untuk anda ketahui:-

  1. Pastikan anda mendapat pengesahan qabadh hukmi (constructive possession) dalam tempoh tidak lebih 3 hari.
  2. Pastikan anda beli emas dan boleh keluarkan emas fizikal dalam bentuk goldbar atau dinar emas pada bila-bila masa.

Anda tak perlu risau sebab setelah bertahun-tahun saya mengkaji dan buat perbandingan, saya dapati akaun pelaburan emas Gold Accumulation Program yang disediakan oleh Public Gold adalah yang terbaik, patuh syariah, tiada caj / yuran tahunan dan boleh keluarkan minima 1gram goldbar dengan caj minima RM10 sahaja.

Akaun pelaburan emas Gold Accumulation Program yang patuh syariah boleh dibuka secara online tanpa perlu pergi ke bank.

Mulai 1 Disember 2018, terdapat promosi pembukaan akaun pelaburan emas GAP melalui arahan potongan bulanan minima RM100 setiap bulan dan boleh dibuat secara atas talian jika menggunakan akaun bank Maybank, Public Bank dan CIMB Bank. Di Bank Islam, and perlu ke bank dan isi borang Standing Instruction dengan caj duti setem untuk memulakan potongan bulanan ke akaun GAP anda

Mulakan pada bila-bila masa arahan pemotongan minima RM100 melalui akaun bank anda terus ke akaun pelaburan emas GAP. Berpeluang menang hadiah goldbar 0.5gram dan 5gram!

 

Oleh itu, di sini saya akan menerangkan langkah-langkah mudah untuk buka akaun pelaburan emas GAP seterusnya membuat arahan potongan bulanan (monthly standing instruction) minima RM100 setiap bulan.

Langkah #1:

Login ke akaun Maybank anda dan klik link Savings Account seperti ditunjukkan.

 

Jika anda menggunakan versi baharu Maybank2u, sila pilih Transfer seperti paparan di bawah:

Klik dropdown bar pada sebelah kanan dan pilih Other Accounts (Maybank and other banks).

 

Langkah #2:

Klik pada link Standing Instructions.

 

Paparan seterusnya pada versi Maybank2u baharu adalah seperti berikut:

Pilih akaun Maybank Public Gold dengan nombor akaun 5571-3923-8048.

 

Langkah #3:

Klik Add pada bahagian bawah paparan.

 

Untuk paparan Maybank2u baharu seperti berikut:

Isi amaun minima RM100 dan klik pada Set Recurring agar berwarna hijau.

 

Langkah #4:

Pilih 3rd Party Transfer di ruangan Service type.

 

Untuk paparan Maybank2u baharu adalah seperti berikut:-

Klik pada baris kedua Effective Date dan pilih sehingga bulan Disember 2019.

 

Langkah #5:

Isikan maklumat kod PG (atau nombor IC jika anda tiada kod PG), nombor akaun Public Gold 5571-3923-8048, jumlah minima RM100 (jika RM120 pun boleh asal minima RM100), pilih tarikh, bulan dan Termination date 31/12/2019. Klik butang Continue dan ikuti arahan selanjutnya sehingga selesai.

 

Untuk papara Maybank2u versi baharu adalah seperti berikut:-

Isikan kod PG anda bagi pelanggan sedia ada ATAU nombor IC bagi pelanggan baharu pada ruangan Recipient’s References dan klik TRANSFER.

 

Nota Penting: Pastikan anda simpan resit transaksi ini dalam bentuk jpeg atau pdf dan emel kepada saya di suhaimee@pelaburanemas.org atau whatsapp di talian +60197475788. Jika guna smartfon boleh terus klik link http://msuhaimee.wasap.my/.

Jika anda tidak mempunyai akaun Maybank, sila dapatkan panduan potongan bulanan ke akaun pelaburan emas GAP anda dengan menggunakan borang Hubungi Saya.

Semoga anda berjaya memulakan simpanan emas pelaburan Gold Accumulation Program di Public Gold.

 

Sharing is caring:

Tips Pelaburan Emas

Posted on by 63 comments

Nak buat pelaburan emas? Memang terdapat banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana?

  1. Barang kemas? Atau
  2. Gold bar atau Jongkong Emas? Atau
  3. Syiling Dinar Emas?

Barang kemas

Gold bar atau jongkong emas

Gold bar atau jongkong emas

Syiling dinar emas

Syiling dinar emas

(Psst… Tolong elak beli barang kemas untuk pelaburan. Nak tahu mengapa? Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini).

Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?

 

Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia.

Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan bahawa istilah “pelaburan emas” di blog ini adalah berbeza dengan istilah “pelaburan emas” di bank. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).
Pelaburan emas banner Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:

1. Kaedah pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah.

2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan.

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.

Maksudnya, saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB. Anda buat potongan gaji setiap bulan dan menyangka angka semakin bertambah, namun kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.

Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.

Mulai 2006, anda perlu belanja RM1 untuk dapat empat biji karipap. Mulai 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2!

Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.

Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!

Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.

Namun, anda perlu berhati-hati…

Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.

Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!

Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.

Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.

Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam! Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.

Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.

1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual

2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.

3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas

4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas

5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju

6. Caj atau upah atau fee emas yang anda beli

7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas

8. Kadar upah simpan emas

Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.

Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Sebanyak 510,000 dapatan carian 'pelaburan emas' di Google

Setakat hari ini, sebanyak 510,000 hasil pencarian ‘pelaburan emas’ di Google

Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat.

Tak ada masa nak fikir-fikir lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.

Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.

Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba.

Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.

Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.

Jika anda masih baru nak belajar tentang pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh terus whatsapp saya di http://msuhaimee.wasap.my/ sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang tiada kepastian ada atau tiada.

Jika ada apa-apa persoalan, anda dinasihatkan untuk layari Persoalan Yang Kerap Ditanya (Frequently Asked Questions) sebelum hubungi saya.

Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…

Sharing is caring:

Cara Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Posted on by 92 comments

Bagaimana cara pelaburan emas jana keuntungan? Caranya amat mudah dan pada hari ini terdapat pelbagai kemudahan disediakan untuk mendapat keuntungan dalam pelaburan emas.

Sebagai contoh, anda boleh install aplikasi pelaburan emas yang terkemuka di Malaysia dan Singapura. Pemasangan di smartfon adalah percuma dan anda boleh mula mengetahui pergerakan harga emas setiap 20 minit.

Sebelum ini saya telah bincangkan tips pelaburan emas yang digunakan dalam sistem perbankan dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia. Lesen pelaburan emas hanya dikeluarkan oleh BNM kepada bank-bank berlesen dan syarikat pelaburan emas tertentu sahaja serta TIDAK kepada sebarangan syarikat atau orang perseorangan di Malaysia walaupun pada namanya ada ejaan EMAS.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di Bank Negara Malaysia. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah.

Okay.. mari kita teruskan..

Pelaburan emas yang dimaksudkan ialah saat anda memiliki emas pelaburan seperti Emas 24K atau berketulenan 995 (99.5%) dan 999 (99.9%). Ataupun, saat anda memilik Dinar Emas 24K LBMA (London Bullion Merchant Association) yang tidak dikenakan cukai GST atau SST. Jika anda tersalah pilih, anda terpaksa tanggung kerugian besar kerana ada cukai yang perlu dibayar.

Tambahan lagi, terdapat segelintir pelabur emas yang mengambil kesempatan ke atas sistem Ar-Rahnu. Pelaburan emas yang dimaksudkan di sini BUKANLAH memberi penerangan tentang teknik manipulasi pajak Ar-Rahnu yang mana teknik pajak Ar-Rahnu iaitu beli-pajak-beli-pajak adalah satu teknik yang akan membebankan pelabur emas dengan hutang! Jika anda ingin mengetahui tentang Ar-Rahnu, sila ke Pelaburan Emas Ar-Rahnu di sini.

Oleh itu, saya ingin berkongsi tips pelaburan emas di sini…

Jika anda membaca tips saya sebelum ini, kebanyakan kenyataan saya tidak bersetuju untuk anda mulakan pelaburan emas di bank-bank seperti Maybank, CIMB, UOB, Ambank dan lain-lain atas sebab-sebab birokrasi, logistik dan kemudahan simpanan dan pengeluaran emas fizikal. Malah, saya juga tidak berapa nak menyebelahi pelaburan emas di bank-bank samada di Ar-Rajhi atau KFH walaupun transaksi emas mereka patuh syariah dan halal. Mengapa? Anda boleh baca Pelaburan Emas Kertas atau Emas Sebenar.

Istilah ‘pelaburan emas’ yang saya gunakan di sini ialah beli emas di kedai emas pada harga rendah dan simpan sehingga satu waktu harga emas naik melebihi 15% dan jual semula simpanan emas anda di kedai emas itu semula. Mudahkan?

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Persoalan pertama ialah bagaimana nak tahu bila harga emas turun dan bila harga emas naik? Anda perlu ada strategi pelaburan emas yang boleh anda pelajari daripada orang yang benar-benar telah mengaut keuntungan dalam pelaburan emas. Saya cadang agar anda mendapatkan kemahiran tersebut di sini.

Strategi pelaburan emas

Strategi pelaburan emas

Persoalan kedua pula ialah nak beli emas jenis apa? Emas jongkong (goldbar) atau emas syiling (dinar) atau emas hiasan?

Anda tak perlu bimbang kerana jawapannya saya ada sediakan di Tips Pelaburan Emas.

Jadi persoalan yang ketiga sekarang ialah nak jual dan beli emas pelaburan di kedai emas yang mana? Poh Kong? Habib Jewels? Kedai Emas Wah Chan? Kedai Emas Sri Harmoni? Kedai Emas Sayang? Kedai Emas …. bla bla bla.. sabar… sabar…

Kedai emas yang saya maksudkan ialah kedai emas yang beroperasi secara online 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Kedai emas online yang sentiasa kemaskini harga emas semasa setiap 20 minit berdasarkan turun naik harga emas dunia.

Kedai emas online yang ada menyediakan aplikasi di smartfon (samada Android / iPhone / Blackberry) untuk memberi anda notifikasi bila harga emas turun supaya anda boleh ‘lock’ harga dan beli emas serta hantar notifikasi kepada anda bila harga emas naik supaya anda boleh ‘lock’ harga dan jual emas semula.  Dan yang paling penting sekali urusniaga emas tidak dikenakan cukai.

Kedai emas ini juga menyediakan kemudahan kepada anda untuk menyimpan emas fizikal (BUKAN emas maya) secara percuma tanpa upah! Anda boleh keluarkan kesemua emas yang anda simpan pada bila-bila masa.

Saya dah meneliti dan mengkaji selama berminggu-minggu… Alhamdulillah… saya dah jumpa kedai emas yang memenuhi syarat seperti yang saya nyatakan di atas tadi.

Anda jangan bimbang bila nak jual balik emas di kedai emas. Saya dapati kedai emas ini yang paling tak cerewet… boleh terima apa sahaja jenama dan jenis emas samada emas goldbar, dinar, emas perhiasan.

Di sini saya ingin kongsikan tips pelaburan emas sekiranya anda berminat mengaut keuntungan dalam bentuk Ringgit Malaysia dan BUKAN BERAT gram emas.

Jika anda ada bajet sekitar RM19,000… beli goldbar dengan berat minima 100g dan ke atas sebab kadar spread yang rendah (6-7% sahaja). Jika kenaikan harga melebihi 15%, maka anda boleh jual dengan harga RM21,520 dan mendapat untung melebihi RM1,520.

Kemudian anda beli lagi emas dengan modal RM19,000 tadi tanpa mengira berat emas yang anda dapat. Ulangi penjualan semula emas setelah harga emas naik melebihi 15% daripada harga beli.

Itu sahaja yang anda perlu tahu sebagai pelabur emas yang ingin menambah duit Ringgit dalam akaun.

PERHATIAN PENTING: Tiada TEKNIK AJAIB gandakan sekeping emas jadi dua keping ATAU beli sekilo emas dan dapat income setiap minggu atau setiap bulan tanpa apa-apa usaha.

Untuk pengetahuan anda, kaedah beli emas harga rendah dan jual harga tinggi (buy low sell high) merupakan hanya salah satu cara umum menjana keuntungan daripada pelaburan emas.

Kaedah ini merupakan kaedah Keuntungan Jangka Panjang sebab harga emas mungkin hanya akan naik melebihi 15% dalam tempoh lebih empat bulan (2 atau 3 kali setahun) bergantung kepada situasi ekonomi dan politik negara dan global.

Anda boleh dapatkan cara mudah, murah dan patuh syariah untuk Jual Beli Emas Pelaburan patuh syariah di Malaysia.

Tetapi jika anda rasa rugi jual emas sebab berat yang anda dapat berkurangan, maka anda bukan tergolong sebagai pelabur emas. Anda sebenarnya tergolong sebagai penyimpan emas.

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh hubungi saya di Hubungi Saya sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan goldbar dengan harga yang lebih mahal.

Disebabkan tiada cukai GST mulai 1 Jun 2018 lalu (tiada SST juga mulai 1 September 2018), terdapat pilihan tambahan emas pelaburan 999.9 jenis bercorak cantik (minting) yang boleh anda dapatkan dengan harga yang lebih rendah.

Anda boleh juga dapatkan tips mudah pelaburan emas dengan mengisi alamat emel anda di 5 Tips Pelaburan Emas.

Sekian dan terima kasih.

Sharing is caring:

Belajar Ilmu Pelaburan Emas Secara Percuma

Posted on by 0 comment

Anda nak belajar ilmu pelaburan emas secara percuma? Alhamdulillah, pada hari ini terdapat kemudahan yang sangat banyak telah disediakan kepada semua lapisan masyarakat samada tua, muda, pelajar universiti, pelajar kolej, penjawat awam atau pekerja swasta untuk belajar dan dapatkan ilmu pelaburan emas secara percuma di seluruh Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, ilmu mengenai emas, perak, dinar dan dirham telah lama disorokkan sejak selepas Perang Dunia Pertama lagi.

Sebab ilmu pelaburan emas ini tidak pernah diajar di sekolah-sekolah malah di universiti-universiti… maka kebanyakan rakyat Malaysia sering tertipu dengan pelbagai skim cepat kaya yang bertopeng emas.

Maklumlah, pada hari ini pelbagai jenis pelaburan yang bersandarkan emas samada secara atas talian yang disediakan oleh broker-broker pelaburan emas milik Yahudi yang beroperasi dengan menawarkan peluang menambah pendapatan secara maya sebanyak berpuluh-puluh USD malah beratus-ratus USD dalam tempoh hanya beberapa jam sehari! Mereka menggunakan pelbagai komoditi seperti minyak mentah, gas asli dan termasuklah metal berharga seperti emas, perak, palladium dan titanium.

Nasihat saya…. tolong jangan tertipu dengan gimik keuntungan beratus-ratus USD dalam tempoh hanya sejam atau dua jam. Mereka akan menawarkan akaun demo dahulu dengan deposit sebanyak puluhan ribu USD untuk anda gunakan dan dapat untung. Itu hanya gimik sahaja. Bila anda dah termasuk jerat mereka dengan memberikan butiran kad kredit…. anda akan lihat betapa rakusnya mereka menelan beratus-ratus USD juga dari akaun kad kredit anda!

Dah ler rugi… dari segi syariah pula gagal, iaitu tak patuh syariah. So, anda dinasihatkan jangan cari pasal dengan alasan nak cepat kaya dengan melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang salah di segi undang-undang serta tak patuh syariah.

Saya nasihatkan anda agar dapatkan ilmu pelaburan emas yang betul dahulu sebelum cuba-cuba nasib dengan pelbagai skim cepat lebur atau skim cepat lingkup di luar sana.

Caranya amat mudah. Hanya ikuti langkah demi langkah seperti berikut:-

LANGKAH #1: Layari link di Seminar Pelaburan Emas Percuma.

LANGKAH #2: Pilih ‘Region’ samada Central – Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan; Southern – Johor, Melaka; Northern – Kedah, Pulau Pinang, Perak, East Coast – Kelantan, Terengganu, Pahang; East – Sarawak dan Sabah.

Kursus emas percuma juga terdapat di Singapura dan pelbagai lokasi di Indonesia.

 

LANGKAH #3: Lihat tarikh dan masa yang anda boleh hadir. Klik pada ikon borang dan pensel pada kolum akhir untuk mendaftar seperti di paparan berikut:-

 

LANGKAH #4: Isi maklumat anda untuk menghadiri seminar dengan mengisi nama, nombor kad pengenalan, nombor telefon, alamat emel dan nama Introducer anda telah sedia dengan kod PG047646 Suhaimee Manaf (sekiranya anda tiada nama Introducer) seperti contoh di paparan berikut dan klik butang ‘Register’:-

Isikan maklumat anda untuk menghadiri Seminar Pelaburan Emas secara percuma di Public Gold.

 

Itu sahaja dan Insya Allah anda akan menerima emel pemberitahuan daripada Public Gold dan tempat duduk anda akan disediakan. Sila beri maklumbalas melalui emel atau Whatsapp kepada staf Public Gold sekiranya terdapat apa-apa keperluan untuk menghadiri seminar yang telah anda daftar. Tak rugi anda hadir ke seminar pelaburan emas secara percuma kerana ilmu emas yang disampaikan amat berguna kepada kita semua.

Dah la percuma… biasanya ada cabutan bertuah pula di akhir seminar. Berbeza sangat dengan seminar-seminar anjuran syarikat-syarikat perniagaan lain seperti MLM dan direct selling. Saya pun dulu pernah terkena. 😉

So, jangan buang masa… sebab kehadiran peserta seminar untuk Mentor Emas tersohor di Malaysia seperti En. Syukor Hashim yang juga penulis buku “Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas” (anda boleh dapatkannya di sini), En. Mohd. Zulkifli Shafie yang juga penulis buku “Zero Hutang – Bukan Mudah Tapi Tak Mustahil” dan Pn. Azizah Hassan @ Mama biasanya penuh sedangkan hanya ada 50 tempat duduk sahaja.

Sekaranglah masanya untuk anda semak jadual dan daftar untuk hadiri seminar emas percuma yang terdekat di Seminar Pelaburan Emas Percuma.

Semoga bermanfaat.
Yang benar,

M. Suhaimee A. Manaf
Pengasas
Authorized Dealer PG047646
www.pelaburanemas.org

 

Sharing is caring:

Dapatkan Keuntungan Pelaburan Emas Setiap Bulan

Posted on by 4 comments

Dapatkan keuntungan pelaburan emas setiap bulan dengan menyimpan emas pelaburan yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah serta berkongsi ilmu pelaburan emas yang betul kepada masyarakat.

Wah! Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan bukan scam atau skim cepat kaya bertopeng emas…”

Nak tahu mengapa? Begini…

Setelah berminggu-minggu mengkaji pelbagai tawaran pelaburan emas dan jenama emas yang banyak di pasaran dengan keuntungan yang dijanjikan, saya dapati hanya ada satu jenama emas pelaburan 24K goldbar dan dinar yang bertaraf LBMA (London Bullion Merchant Association) boleh didapati di Malaysia yang TIDAK dikenakan cukai GST.

Persoalannya, mengapa saya mencari jenama emas pelaburan yang tidak dikenakan GST?

Jawapannya mudah jika emas pelaburan yang anda beli dikenakan GST sebanyak 6%, ditambah dengan kadar spread (susutnilai 9% misalnya), maka harapan untuk mendapat untung atas simpanan emas amat nipis atau mustahil.

Sebabnya? Pakar emas sedunia menyarankan kadar cukai + spread emas pelaburan mestilah tak melebihi 10% daripada harga pembelian.

Okay. Sekarang mari kita lihat bagaimana anda boleh mengaut keuntungan pelaburan emas setiap bulan?

Jawapannya dengan mendapat status Dealer syarikat kedai emas yang menawarkan emas pelaburan 24K LBMA iaitu kedai emas Public Gold. Anda berpeluang mendapat insentif atas setiap transaksi jual beli emas samada oleh anda atau pelanggan anda.

Oleh itu, anda akan sentiasa gembira dan tersenyum samada ketika harga emas naik (sebab banyak transaksi jual emas) ataupun ketika harga emas turun (sebab banyak transaksi beli emas).

Apabila status Dealership anda telah disahkan, anda dah layak mendapat insentif keuntungan seperti berikut:-

(1) Anda mendapat sebanyak 1-2% daripada setiap pembelian emas berikutnya. Ini bermakna sekiranya anda membeli dan simpan 1g emas GAP setiap bulan, maka Public Gold akan masukkan 0.01g emas ke dalam akaun pelaburan emas GAP anda setiap 20hb bulan berikutnya.

(2) Anda mendapat sebanyak 1-2% daripada setiap pembelian emas oleh setiap pembeli emas yang anda kenalkan kepada program akaun pelaburan emas GAP.

Ini bermakna sekiranya pelanggan anda membeli dan simpan 1g emas GAP setiap bulan, maka Public Gold akan masukkan 0.01g emas ke dalam akaun pelaburan emas GAP anda setiap 20hb bulan berikutnya.

Jika pembelian emas dalam satu-satu bulan dilakukan oleh hanya pelanggan-pelanggan anda sahaja sekalipun, anda dah layak dapat keuntungan 1%.

(*Nota: Bila insentif keseluruhan keuntungan melebihi RM100, maka Public Gold akan terus masukkan duit tunai ke dalam akaun bank anda pada setiap 20hb).

Sikit je untungnya?… hehe… Ya!.. tiada janji manis untung ribu-ribu bro… sebab jika ada individu yang kata boleh dapat untung tetap ribu-ribu bulan-bulan tu sebenarnya TIADA… kecuali anda dan pelanggan anda beli emas sekurang-kurangnya RM100,000 setiap bulan di akaun pelaburan emas GAP (RM100,000 x 1% = RM1,000).

Memang dah ramai pun yang dapat pendapatan sampingan 4 hingga 5 angka sebulan hasil usaha mereka melalui strategi pemasaran masing-masing.

Anda jangan risau, sehingga pada satu tahap, anda tak perlu keluar modal untuk beli emas dan simpan dalam akaun pelaburan emas GAP anda!

Wow!… apa sebabnya?

Sebab… jumlah insentif bulanan anda akan terus meningkat apabila lebih ramai rakan dan ahli keluarga menyimpan emas melalui anda sebagai Introducer.

Nak perkenalkan emas Public Gold pun dah semakin mudah sebab nama Public Gold dah semakin dikenali ramai dari hari ke hari… dah masuk TV1, TV3, Astro, akhbar… jangan takut sebab Mentor Kewangan Azizi Ali juga berpuashati dengan goldbar dan dinar Public Gold! Semakin ramai yang mula menyimpan emas Public Gold melalui anda, semakin banyak keuntungan anda.

Suatu hari nanti anda akan lihat insentif tunai bulanan anda melebihi harga 1g, 2g, 5g, 10g emas dan seterusnya berikutan pembelian berulang pelanggan-pelanggan anda.

Oleh itu, anda dah boleh gunakan insentif tunai untuk menambah gram emas dalam akaun simpanan emas GAP anda.

Akan tiba satu masa apabila anda menikmati ‘passive income‘ yang boleh diwarisi!

Tak perlu gundah gulana untuk memberitahu yang lain tentang kepentingan simpan emas. Sebenarnya kerana tiada asas ilmu pelaburan emas dan kerana terlalu banyak kes penipuan skim bertopeng pelaburan emas yang kita dah dengar masa lalu menjadikan ramai antara kita rasa takut nak simpan emas. Takut rugi…

Oleh itu jika anda nak mendapat kemahiran dan mendalami ilmu pelaburan emas, saya syorkan anda dapatkan daripada guru pelaburan emas yang betul dan diiktiraf di Malaysia.

Untuk makluman anda, harga biasa pembelian emas Public Gold untuk melayakkan anda sebagai Dealer ialah RM30,000 dalam satu resit.

Anda boleh pilih samada buka akaun simpanan emas GAP atau pembelian secara runcit (beli, ambil stok di cawangan dan simpan sendiri).

Jadi… apa tunggu lagi.. sila terus ke Langkah #1 di Buka Akaun Pelaburan Emas GAP sekarang!

Atau daftar percuma untuk Login dan buat tempahan secara online pembelian emas secara runcit. Sila ikuti Langkah #1 di Pendaftaran Percuma.

Jika anda ada apa-apa persoalan, sila Hubungi Saya.

Namun, kedai emas pelaburan Public Gold sentiasa membuat tawaran istimewa kepada pelbagai lapisan masyarakat di Malaysia, Singapura dan Brunei untuk merasai keuntungan pelaburan emas secara bulanan!

Terdapat pelbagai contoh promosi yang ditawarkan oleh kedai emas Public Gold untuk memudahkan seluruh lapisan masyarakat mendapat insentif melalui pembelian dan simpanan emas.

Saya cadangkan kepada sesiapa yang layak semasa promosi Public Gold ini agar mengambil kesempatan emas sebab tiada siapa tahu bila lagi peluang keemasan ini akan ditawarkan oleh Public Gold.

Terkini: Promosi Dealer Public Gold bermula 15 November 2017 dimudahkan sempena pengiktirafan patuh syariah ke atas cara jual beli emas pelaburan melalui akaun simpanan GAP. Hanya beli minima RM10,000 sahaja dalam satu resit, anda layak mendapat status peniaga emas atau Dealer Public Gold!

Jika anda ingin tahu apakah yang dimaksudkan dengan GAP atau akaun GAP, anda boleh dapatkan maklumat penuh di Gold Accumulation Program.

Sila lihat Promosi Dealer Public Gold yang terkini.

Berikut ialah contoh-contoh promosi Dealer yang telah dilaksanakan pada tahun 2016.

Sebagai contoh sepanjang bulan September 2016 lalu, Public Gold membuka tawaran istimewa kepada golongan pelajar kolej / IPT / universiti (18 tahun ke atas) dan penjawat awam untuk membuka akaun pelaburan emas fizikal dengan nilai minima masing-masing hanya RM2,500 (pelajar) dan hanya RM5,000 (penjawat awam) dalam satu resit.

promosi-public-gold-september-2016

Oleh itu, saya cadangkan kepada sesiapa yang layak digolongkan sebagai pelajar dan penjawat awam agar mengambil kesempatan emas pada bulan September 2016 ini sebab tiada siapa tahu bila lagi peluang keemasan ini akan ditawarkan oleh Public Gold. Seingat saya pada tahun lepas ada satu bulan promosi untuk pelajar hanya RM500 pembelian emas GAP… tapi masa tu dah terlepas… Jadi… apa tunggu lagi.. sila terus ke Langkah #1 di Buka Akaun Pelaburan Emas GAP sekarang!

Anda hanya perlu buka satu akaun pelaburan emas GAP di Public Gold melalui kaedah seperti yang ditunjukkan di Buka Akaun Pelaburan Emas GAP. (* Nota penting: Anda perlu sertakan salinan kad pelajar / penjawat awam selain maklumat yang diperlukan di link tersebut).

Info terkini tawaran istimewa Oktober 2016: Berita baik kepada pelajar kolej dan universiti (berumur 18 tahun dan ke atas) kerana promosi RM2500 sebagai Dealer dilanjutkan sepanjang Oktober 2016! Manakala promosi RM5000 sebagai Dealer dibuka kepada para peniaga berstatus SDN. BHD dan ke atas beserta satu lot percuma di PG Mall dan boleh kembangkan apa juga jenis produk di PG Mall seperti pakaian, alatan sukan, alat tulis, buku, barangan runcit dan lain-lain. PG Mall merupakan platform ‘Shopping At Home’ atas talian yang menggunakan Goldcash (1g emas = GC100). Namun tawaran ini terhad kepada hanya 100 peserta sahaja! Oleh itu jangan lepaskan peluang keemasan ini.

Promosi Public Gold Oktober 2016

Promosi Public Gold Oktober 2016

 

Info terkini tawaran istimewa November 2016: Berita baik kerana promosi RM5000 sebagai Dealer dilanjutkan sepanjang November 2016 untuk para peniaga berstatus SDN. BHD dan ke atas beserta satu lot percuma di PG Mall dan boleh kembangkan apa juga jenis produk di PG Mall seperti pakaian, alatan sukan, alat tulis, buku, barangan runcit dan lain-lain. PG Mall merupakan platform ‘Shopping At Home’ atas talian yang menggunakan Goldcash (1g emas = GC100). Namun tawaran ini terhad kepada hanya 100 peserta sahaja! Oleh itu jangan lepaskan peluang keemasan ini.

Info terkini tawaran istimewa Disember 2016 – Januari 2017: Berita baik kerana promosi pembelian 50g emas GAP untuk layak sebagai Dealer dilanjutkan sepanjang Disember 2016 – Januari 2017 terbuka kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia / Singapura.

Promosi Dealer Public Gold Disember 2016 – Januari 2017.

 

Info terkini tawaran istimewa Februari – Mac 2017: Berita baik kerana promosi pembelian 100g emas GAP untuk layak sebagai Dealer dilanjutkan sepanjang Februari – Mac 2017 terbuka kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia / Singapura / Indonesia.

Info terkini tawaran istimewa April 2017: Berita baik kepada semua Penjawat Awam di Malaysia / Singapura / Indonesia kerana hanya pembelian minima RM10K emas GAP layak sebagai Dealer.

Semoga anda beroleh keuntungan dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian