Category Archives: Pelaburan Emas

Dapatkan Keuntungan Pelaburan Emas Setiap Bulan

Dapatkan keuntungan pelaburan emas setiap bulan dengan menyimpan emas pelaburan yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah serta berkongsi ilmu pelaburan emas yang betul kepada masyarakat.

Wah! Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan bukan scam atau skim cepat kaya bertopeng emas…”

Nak tahu mengapa? Begini…

Setelah berminggu-minggu mengkaji pelbagai tawaran pelaburan emas dan jenama emas yang banyak di pasaran dengan keuntungan yang dijanjikan, saya dapati hanya ada satu jenama emas pelaburan 24K goldbar dan dinar yang bertaraf LBMA (London Bullion Merchant Association) boleh didapati di Malaysia yang TIDAK dikenakan cukai GST.

Persoalannya, mengapa saya mencari jenama emas pelaburan yang tidak dikenakan GST?

Jawapannya mudah jika emas pelaburan yang anda beli dikenakan GST sebanyak 6%, ditambah dengan kadar spread (susutnilai 9% misalnya), maka harapan untuk mendapat untung atas simpanan emas amat nipis atau mustahil.

Sebabnya? Pakar emas sedunia menyarankan kadar cukai + spread emas pelaburan mestilah tak melebihi 10% daripada harga pembelian.

Okay. Sekarang mari kita lihat bagaimana anda boleh mengaut keuntungan pelaburan emas setiap bulan?

Jawapannya dengan mendapat status Dealer syarikat kedai emas yang menawarkan emas pelaburan 24K LBMA iaitu kedai emas Public Gold. Anda berpeluang mendapat insentif atas setiap transaksi jual beli emas samada oleh anda atau pelanggan anda.

Oleh itu, anda akan sentiasa gembira dan tersenyum samada ketika harga emas naik (sebab banyak transaksi jual emas) ataupun ketika harga emas turun (sebab banyak transaksi beli emas).

Apabila status Dealership anda telah disahkan, anda dah layak mendapat insentif keuntungan seperti berikut:-

(1) Anda mendapat sebanyak 1-2% daripada setiap pembelian emas berikutnya. Ini bermakna sekiranya anda membeli dan simpan 1g emas GAP setiap bulan, maka Public Gold akan masukkan 0.01g emas ke dalam akaun pelaburan emas GAP anda setiap 20hb bulan berikutnya.

(2) Anda mendapat sebanyak 1-2% daripada setiap pembelian emas oleh setiap pembeli emas yang anda kenalkan kepada program akaun pelaburan emas GAP. Ini bermakna sekiranya pelanggan anda membeli dan simpan 1g emas GAP setiap bulan, maka Public Gold akan masukkan 0.01g emas ke dalam akaun pelaburan emas GAP anda setiap 20hb bulan berikutnya. Jika pembelian emas dalam satu-satu bulan dilakukan oleh hanya pelanggan-pelanggan anda sahaja sekalipun, anda dah layak dapat keuntungan 1%.

(*Nota: Bila insentif keseluruhan keuntungan melebihi RM100, maka Public Gold akan terus masukkan duit tunai ke dalam akaun bank anda pada setiap 20hb).

Sikit je untungnya?… hehe… Ya!.. tiada janji manis untung ribu-ribu bro… sebab jika ada individu yang kata boleh dapat untung tetap ribu-ribu bulan-bulan tu sebenarnya TIADA… kecuali anda dan pelanggan anda beli emas sekurang-kurangnya RM100,000 setiap bulan di akaun pelaburan emas GAP (RM100,000 x 1% = RM1,000). Memang dah ramai pun yang dapat pendapatan sampingan 4 hingga 5 angka sebulan hasil usaha mereka melalui strategi pemasaran masing-masing.

Anda jangan risau, sehingga pada satu tahap, anda tak perlu keluar modal untuk beli emas dan simpan dalam akaun pelaburan emas GAP anda! Wow!… apa sebabnya? Sebab… nama Public Gold dah semakin dikenali ramai dari hari ke hari… dah masuk TV1, TV3, Astro, akhbar… jangan takut sebab Mentor Kewangan Azizi Ali juga berpuashati dengan goldbar dan dinar Public Gold! Semakin ramai yang mula menyimpan emas Public Gold melalui anda, semakin banyak keuntungan anda.

Suatu hari nanti anda akan lihat insentif tunai bulanan anda melebihi harga 1g, 2g, 5g, 10g emas dan seterusnya berikutan pembelian berulang pelanggan-pelanggan anda. Oleh itu, anda dah boleh gunakan insentif tunai untuk menambah gram emas dalam akaun simpanan emas GAP anda. Akan tiba satu masa apabila anda menikmati ‘passive income’ yang boleh diwarisi!

Tak perlu gundah gulana untuk memberitahu yang lain tentang kepentingan simpan emas. Sebenarnya kerana tiada asas ilmu pelaburan emas dan kerana terlalu banyak kes penipuan skim bertopeng pelaburan emas yang kita dah dengar masa lalu menjadikan ramai antara kita rasa takut nak simpan emas. Takut rugi…

Oleh itu jika anda nak mendapat kemahiran dan mendalami ilmu pelaburan emas, saya syorkan anda dapatkan daripada guru pelaburan emas yang betul dan diiktiraf di Malaysia.

Untuk makluman anda, harga biasa pembelian emas Public Gold untuk melayakkan anda sebagai Dealer ialah RM30,000 dalam satu resit. Anda boleh pilih samada buka akaun simpanan emas GAP atau pembelian secara runcit (beli, ambil stok di cawangan dan simpan sendiri).

Jadi… apa tunggu lagi.. sila terus ke Langkah #1 di Buka Akaun Pelaburan Emas GAP sekarang!

Atau daftar percuma untuk Login dan buat tempahan secara online pembelian emas secara runcit. Sila ikuti Langkah #1 di Pendaftaran Percuma.

Jika anda ada apa-apa persoalan, sila Hubungi Saya.

Namun, kedai emas pelaburan Public Gold sentiasa membuat tawaran istimewa kepada pelbagai lapisan masyarakat di Malaysia, Singapura dan Brunei untuk merasai keuntungan pelaburan emas secara bulanan!

Terdapat pelbagai contoh promosi yang ditawarkan oleh kedai emas Public Gold untuk memudahkan seluruh lapisan masyarakat mendapat insentif melalui pembelian dan simpanan emas.

Saya cadangkan kepada sesiapa yang layak semasa promosi Public Gold ini agar mengambil kesempatan emas sebab tiada siapa tahu bila lagi peluang keemasan ini akan ditawarkan oleh Public Gold.

Terkini: Promosi Dealer Public Gold bermula 15 November 2017 dimudahkan sempena pengiktirafan patuh syariah ke atas cara jual beli emas pelaburan melalui akaun simpanan GAP. Hanya beli minima RM10,000 sahaja dalam satu resit, anda layak mendapat status peniaga emas atau Dealer Public Gold!

Jika anda ingin tahu apakah yang dimaksudkan dengan GAP atau akaun GAP, anda boleh dapatkan maklumat penuh di Gold Accumulation Program.

Sila lihat Promosi Dealer Public Gold yang terkini (2017).

Berikut ialah contoh-contoh promosi Dealer yang telah dilaksanakan pada tahun 2016.

Sebagai contoh sepanjang bulan September 2016 lalu, Public Gold membuka tawaran istimewa kepada golongan pelajar kolej / IPT / universiti (18 tahun ke atas) dan penjawat awam untuk membuka akaun pelaburan emas fizikal dengan nilai minima masing-masing hanya RM2,500 (pelajar) dan hanya RM5,000 (penjawat awam) dalam satu resit.

promosi-public-gold-september-2016

Oleh itu, saya cadangkan kepada sesiapa yang layak digolongkan sebagai pelajar dan penjawat awam agar mengambil kesempatan emas pada bulan September 2016 ini sebab tiada siapa tahu bila lagi peluang keemasan ini akan ditawarkan oleh Public Gold. Seingat saya pada tahun lepas ada satu bulan promosi untuk pelajar hanya RM500 pembelian emas GAP… tapi masa tu dah terlepas… Jadi… apa tunggu lagi.. sila terus ke Langkah #1 di Buka Akaun Pelaburan Emas GAP sekarang!

Anda hanya perlu buka satu akaun pelaburan emas GAP di Public Gold melalui kaedah seperti yang ditunjukkan di Buka Akaun Pelaburan Emas GAP. (* Nota penting: Anda perlu sertakan salinan kad pelajar / penjawat awam selain maklumat yang diperlukan di link tersebut).

Info terkini tawaran istimewa Oktober 2016: Berita baik kepada pelajar kolej dan universiti (berumur 18 tahun dan ke atas) kerana promosi RM2500 sebagai Dealer dilanjutkan sepanjang Oktober 2016! Manakala promosi RM5000 sebagai Dealer dibuka kepada para peniaga berstatus SDN. BHD dan ke atas beserta satu lot percuma di PG Mall dan boleh kembangkan apa juga jenis produk di PG Mall seperti pakaian, alatan sukan, alat tulis, buku, barangan runcit dan lain-lain. PG Mall merupakan platform ‘Shopping At Home’ atas talian yang menggunakan Goldcash (1g emas = GC100). Namun tawaran ini terhad kepada hanya 100 peserta sahaja! Oleh itu jangan lepaskan peluang keemasan ini.

Promosi Public Gold Oktober 2016

Promosi Public Gold Oktober 2016

 

Info terkini tawaran istimewa November 2016: Berita baik kerana promosi RM5000 sebagai Dealer dilanjutkan sepanjang November 2016 untuk para peniaga berstatus SDN. BHD dan ke atas beserta satu lot percuma di PG Mall dan boleh kembangkan apa juga jenis produk di PG Mall seperti pakaian, alatan sukan, alat tulis, buku, barangan runcit dan lain-lain. PG Mall merupakan platform ‘Shopping At Home’ atas talian yang menggunakan Goldcash (1g emas = GC100). Namun tawaran ini terhad kepada hanya 100 peserta sahaja! Oleh itu jangan lepaskan peluang keemasan ini.

Info terkini tawaran istimewa Disember 2016 – Januari 2017: Berita baik kerana promosi pembelian 50g emas GAP untuk layak sebagai Dealer dilanjutkan sepanjang Disember 2016 – Januari 2017 terbuka kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia / Singapura.

Promosi Dealer Public Gold Disember 2016 – Januari 2017.

 

Info terkini tawaran istimewa Februari – Mac 2017: Berita baik kerana promosi pembelian 100g emas GAP untuk layak sebagai Dealer dilanjutkan sepanjang Februari – Mac 2017 terbuka kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia / Singapura / Indonesia.

Info terkini tawaran istimewa April 2017: Berita baik kepada semua Penjawat Awam di Malaysia / Singapura / Indonesia kerana hanya pembelian minima RM10K emas GAP layak sebagai Dealer.

Jadi persoalannya bagaimana boleh dapat untung dengan buka akaun pelaburan emas GAP tu?

Jawapannya begini…

 

Semoga anda beroleh keuntungan dalam pelaburan emas.

Sharing is caring:

Harga Emas Pelaburan Akaun GAP Terendah Sejak September 2017

Harga emas pelaburan 24K LBMA GAP telah turun sehingga RM188/g pada hari ini 4 November 2017 dan akan kekal sehingga tengah malam Isnin 6 November 2017. Sila lihat bagaimana harga emas 24K LBMA GAP ditentukan di sini.

Harga emas semasa pada hari ini merupakan yang terendah sejak kenaikan tertinggi pada bulan September 2017 lalu (Sila lihat posting Harga Emas GAP Tertinggi Dalam Sejarah). Susut RM10 berbanding 5 hingga 8 September 2017.

Jika dilihat harga emas pelaburan GAP pada 4 September 2017 bersamaan dengan RM196/g. Manakala keesokkan harinya meningkat hingga ke paras tertinggi RM198/g!

 

Naik turun harga emas memang sesuatu yang tidak dapat dijangkakan walaupun dengan menggunakan perisian yang serba canggih pada masa ini. Jika anda buat carian, terdapat berpuluh-puluh aplikasi di smartfon atau laman web yang menawarkan ramalan pergerakan harga emas semasa dan akan datang.

Emas tetap mahal. Jika 40 tahun dahulu tok nenek kita kata harga emas mahal walaupun hanya sekitar RM40/g, namun nilai RM40 pada masa itu sangat besar seperti harga RM190 pada hari ini.

Ini disebabkan kuasa beli duit Ringgit kita telah jatuh. Jika dahulu RM1 boleh beli 4 biji kuih tetapi pada hari ini RM2 hanya boleh beli 3 biji kuih sahaja!

Sebab itu harga 1 gram emas pada hari ini dan pada masa akan datang hingga kiamat tetap dianggap mahal.

Seperti yang selalu saya tekankan, sebenarnya bukan emas itu makin berkilau silau yang membuatkan harga emas makin naik berbanding 1 bulan atau 1 tahun atau 10 tahun atau 40 tahun dahulu… tapi disebabkan duit kertas yang disandarkan kepada duit USD. Manakala duit USD “disandarkan secara palsu” kepada emas.

Ramalan demi ramalan yang menyatakan nilai duit USD akan jatuh berbanding emas kerana dunia telah dimanipulasi oleh USA sejak 15 Ogos 1971. Telah banyak contoh bagaimana nilai wang kertas sesuatu negara jatuh dalam sekelip mata akibat ketidakstabilan ekonomi dan politik. Tak perlu menunggu lama kerana sepanjang zaman emas memang berharga dan emas tetap mahal.

Jika anda masih belum faham bagaimana mengaut keuntungan hanya dengan simpan emas, dapatkan buku ‘Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas’ oleh En. Syukor Hashim. Hanya RM80 termasuk pos ke alamat anda. Anda boleh dapatkannya di sini.

Kepada anda yang dah faham dan tak mahu buang masa, mulakan simpanan emas pelaburan anda sekarang. Hanya ikuti 3 langkah mudah seperti berikut:-

#1 Harga emas GAP hari ini = RM188/g.

#2 Untuk makluman belian cara ini juga lebih jimat jika nak beli emas 1g/ 5g / setengah dinar (2.125g) berbanding beli terus di kedai PG atau agen.

#3 Transfer jumlah RM188 x jumlah gram yang hendak dibeli ke nombor akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048.

Nota Penting: Sila guna Instant Transfer jika transfer guna bank lain. Jika nak keluarkan beli 2 gram kerana baki minima 1gram (Kelebihan PG berbanding bank komersial yg tetapkan 5g baki minima dalam akaun). Boleh keluarkan bila-bila masa.

#4 Simpan gambar resit belian (Maklumat SMS atau Transaction history TIDAK diterima).

#5 Hantar maklumat berikut dengan gambar resit kepada emel gap@publicgold.com.my dan cc suhaimee@pelaburanemas.org
1. Nama penuh:
2. NRIC:
3. No. telefon:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf (Jika tiada introducer)

Langkah #5 hanya dibuat sekali sahaja ketika buka akaun GAP. Selepas dah dapat kod PG, boleh login akaun GAP di web. Untuk lebih detail, boleh layari Akaun GAP.

Semoga anda mendapat manfaat yang berterusan.

Suhaimee

PS: Elakkan beli kaedah runcit untuk Goldbar 1g, 5g dan setengah dinar. Dapatkan cara jimat simpan dan dapatkan emas melalui GAP.

PPS: Jika anda nak jual emas perhiasan / emas pelbagai jenama, dapatkan info lanjut di sini.

Sharing is caring:

Cara Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Bagaimana cara pelaburan emas jana keuntungan? Caranya amat mudah dan pada hari ini terdapat pelbagai kemudahan disediakan untuk mendapat keuntungan dalam pelaburan emas.

Sebagai contoh, anda boleh install aplikasi pelaburan emas yang terkemuka di Malaysia dan Singapura. Pemasangan di smartfon adalah percuma dan anda boleh mula mengetahui pergerakan harga emas setiap 20 minit.

Sebelum ini saya telah bincangkan tips pelaburan emas yang digunakan dalam sistem perbankan dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia. Lesen pelaburan emas hanya dikeluarkan oleh BNM kepada bank-bank berlesen dan syarikat pelaburan emas tertentu sahaja serta TIDAK kepada sebarangan syarikat atau orang perseorangan di Malaysia walaupun pada namanya ada ejaan EMAS.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di Bank Negara Malaysia. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Senarai entiti dan laman yang dipantau Bank Negara Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah.

Okay.. mari kita teruskan..

Pelaburan emas yang dimaksudkan ialah saat anda memiliki emas pelaburan seperti Emas 24K atau berketulenan 995 (99.5%) dan 999 (99.9%). Ataupun, saat anda memilik Dinar Emas 24K LBMA (London Bullion Merchant Association) yang tidak dikenakan cukai GST. Jika anda tersalah pilih, anda terpaksa tanggung kerugian besar kerana ada cukai yang perlu dibayar.

Tambahan lagi, terdapat segelintir pelabur emas yang mengambil kesempatan ke atas sistem Ar-Rahnu. Pelaburan emas yang dimaksudkan di sini BUKANLAH memberi penerangan tentang teknik manipulasi pajak Ar-Rahnu yang mana teknik pajak Ar-Rahnu iaitu beli-pajak-beli-pajak adalah satu teknik yang akan membebankan pelabur emas dengan hutang! Jika anda ingin mengetahui tentang Ar-Rahnu, sila ke Pelaburan Emas Ar-Rahnu di sini.

Oleh itu, saya ingin berkongsi tips pelaburan emas di sini…

Jika anda membaca tips saya sebelum ini, kebanyakan kenyataan saya tidak bersetuju untuk anda mulakan pelaburan emas di bank-bank seperti Maybank, CIMB, UOB, Ambank dan lain-lain atas sebab-sebab birokrasi, logistik dan kemudahan simpanan dan pengeluaran emas fizikal. Malah, saya juga tidak berapa nak menyebelahi pelaburan emas di bank-bank samada di Ar-Rajhi atau KFH walaupun transaksi emas mereka patuh syariah dan halal. Mengapa? Anda boleh baca Pelaburan Emas Kertas atau Emas Sebenar.

Istilah ‘pelaburan emas’ yang saya gunakan di sini ialah beli emas di kedai emas pada harga rendah dan simpan sehingga satu waktu harga emas naik melebihi 15% dan jual semula simpanan emas anda di kedai emas itu semula. Mudahkan?

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%

Persoalan pertama ialah bagaimana nak tahu bila harga emas turun dan bila harga emas naik? Anda perlu ada strategi pelaburan emas yang boleh anda pelajari daripada orang yang benar-benar telah mengaut keuntungan dalam pelaburan emas. Saya cadang agar anda mendapatkan kemahiran tersebut di sini.

Strategi pelaburan emas

Strategi pelaburan emas

Jadi persoalan yang kedua sekarang ialah nak jual dan beli di kedai emas yang mana? Poh Kong? Habib Jewels? Kedai Emas Wah Chan? Kedai Emas Sri Harmoni? Kedai Emas Sayang? Kedai Emas …. bla bla bla.. sabar… sabar…

Kedai emas yang saya maksudkan ialah kedai emas yang beroperasi secara online 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Kedai emas online yang sentiasa kemaskini harga emas semasa setiap 20 minit berdasarkan turun naik harga emas dunia. Kedai emas online yang ada menyediakan aplikasi di smartfon (samada Android / iPhone / Blackberry) untuk memberi anda notifikasi bila harga emas turun supaya anda boleh ‘lock’ harga dan beli emas serta hantar notifikasi kepada anda bila harga emas naik supaya anda boleh ‘lock’ harga dan jual emas semula.  Dan yang paling penting sekali urusniaga emas tidak dikenakan cukai GST.

Kedai emas ini juga menyediakan kemudahan kepada anda untuk menyimpan emas fizikal (BUKAN emas maya) secara percuma tanpa upah! Anda boleh keluarkan kesemua emas yang anda simpan pada bila-bila masa.

Saya dah meneliti dan mengkaji selama berminggu-minggu… Alhamdulillah… saya dah jumpa kedai emas yang memenuhi syarat seperti yang saya nyatakan di atas tadi.

Anda jangan bimbang bila nak jual balik emas di kedai emas. Saya dapati kedai emas ini yang paling tak cerewet… boleh terima apa sahaja jenama dan jenis emas samada emas goldbar, dinar, emas perhiasan.

Di sini saya ingin kongsikan tips pelaburan emas sekiranya anda berminat mengaut keuntungan dalam bentuk Ringgit Malaysia dan BUKAN BERAT gram emas.

Jika anda ada bajet sekitar RM19,000… beli goldbar dengan berat minima 100g dan ke atas sebab kadar spread yang rendah (6-7% sahaja). Jika kenaikan harga melebihi 15%, maka anda boleh jual dengan harga RM21,520 dan mendapat untung melebihi RM1,520.

Kemudian anda beli lagi emas dengan modal RM19,000 tadi tanpa mengira berat emas yang anda dapat. Ulangi penjualan semula emas setelah harga emas naik melebihi 15% daripada harga beli.

Itu sahaja yang anda perlu tahu sebagai pelabur emas yang ingin menambah duit Ringgit dalam akaun.

PERHATIAN PENTING: Tiada TEKNIK AJAIB gandakan sekeping emas jadi dua keping ATAU beli sekilo emas dan dapat income setiap minggu atau setiap bulan tanpa apa-apa usaha.

Untuk pengetahuan anda, kaedah beli emas harga rendah dan jual harga tinggi (buy low sell high) merupakan hanya salah satu cara umum menjana keuntungan daripada pelaburan emas.

Kaedah ini merupakan kaedah Keuntungan Jangka Panjang sebab harga emas mungkin hanya akan naik melebihi 15% dalam tempoh lebih empat bulan (2 atau 3 kali setahun) bergantung kepada situasi ekonomi dan politik negara dan global.

Anda boleh dapatkan cara mudah, murah dan patuh syariah untuk Jual Beli Emas Pelaburan di Malaysia.

Tetapi jika anda rasa rugi jual emas sebab berat yang anda dapat berkurangan, maka anda bukan tergolong sebagai pelabur emas. Anda sebenarnya tergolong sebagai penyimpan emas. Klik di sini untuk mulakan menyimpan emas fizikal patuh syariah dengan murah dan mudah.

 

Sila Hubungi Saya jika ada apa-apa persoalan yang anda ingin penjelasan mengenai pelaburan emas.

Sharing is caring:

Tips Pelaburan Emas

Nak buat pelaburan emas? Memang terdapat banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana?

  1. Barang kemas? Atau
  2. Gold bar atau Jongkong Emas? Atau
  3. Syiling Dinar Emas?

Barang kemas

Gold bar atau jongkong emas

Gold bar atau jongkong emas

Syiling dinar emas

Syiling dinar emas

Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?

 

Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia.

Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan bahawa istilah “pelaburan emas” di blog ini adalah berbeza dengan istilah “pelaburan emas” di bank. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).
Pelaburan emas banner Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:

1. Kaedah pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah.

2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan.

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.

Maksudnya, saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB. Anda buat potongan gaji setiap bulan dan menyangka angka semakin bertambah, namun kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.

Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.

Mulai 2006, anda perlu belanja RM1 untuk dapat empat biji karipap. Mulai 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2!

Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.

Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!

Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.

Namun, anda perlu berhati-hati…

Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.

Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!

Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.

Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.

Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam! Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.

Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.

1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual

2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.

3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas

4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas

5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju

6. Caj atau upah atau fee emas yang anda beli

7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas

8. Kadar upah simpan emas

Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.

Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Sebanyak 510,000 dapatan carian 'pelaburan emas' di Google

Setakat hari ini, sebanyak 510,000 hasil pencarian ‘pelaburan emas’ di Google

Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat.

Tak ada masa nak fikir-fikir lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.

Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.

Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba.

Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.

Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.

Jika anda masih baru nak belajar tentang pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.

Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…

Sharing is caring:

Pelaburan Emas Ar-Rahnu

Berminat buat pelaburan emas Ar-Rahnu? Ada sesiapa yang mengajak anda buat pelaburan emas Bank Rakyat? Atau pelaburan emas di Bank Islam? Sabarlah dulu… bertenang dan jangan tergopoh-gapah. Anda perlu faham apa yang dimaksudkan dengan Ar-Rahnu dan istilah pelaburan emas.

Ar-Rahnu ialah pajak gadai kaedah Islam yang patuh syariah. Bila anda pajak gadai sebarang bentuk emas di mana-mana cawangan Ar-Rahnu, maka anda akan dapat kebiasaannya sehingga 70-75% nilai emas yang anda gadai dalam bentuk wang tunai. Pada masa ini terdapat banyak institusi kewangan yang menawarkan kemudahan pajak gadai Islam Ar-Rahnu seperti Ar-Rahnu Xchange Bank Rakyat, Ar-Rahnu Agrobank, Ar-Rahnu Bank Muamalat, Ar-Rahnu Bank Islam. Malah terdapat juga agensi agama Islam seperti Ar-Rahnu Yapeim malah Pejabat Pos pun dah sediakan kemudahan Ar-Rahnu Pos Malaysia.

Namun, apa yang perlu anda tahu ialah anda perlu bayar upah simpan yang ditetapkan yang biasanya mengikut per gram emas. Sebagai contoh pajak gadai Ar-Rahnu Pos Malaysia dipaparkan di bawah.

Contoh pajak gadai Islam Ar-Rahnu di Pejabat Pos

Contoh kemudahan pajak gadai Islam Ar-Rahnu di Pejabat Pos

 

Pada masa ini, emas jenis Public Gold dan Pamp Suisse diterima untuk pajak gadai Ar-Rahnu di Pejabat Pos Malaysia Ar-Rahnu di seluruh negara tanpa buka seal. Untuk makluman anda, setiap emas pelaburan di’seal’ untuk lindungi dari calar dan kemek kerana emas 24K merupakan emas lembut. Oleh itu, jika anda ke mana-mana Ar-Rahnu, sila pastikan emas pelaburan anda tidak dibuka seal kerana susutnilai akan jatuh sehingga 25% jika jual balik.

Jika anda nak tahu kedai Ar-Rahnu yang paling tak cerewet dan boleh dapat duit tunai dalam masa tak sampai 20 minit, layari Pajak Gadai Ar-Rahnu Emas Pelaburan. (Saya tunjukkan contoh pengiraan dan saya dapati Ar-Rahnu KDE beri pembiayaan yang paling senang dan anda boleh dapat duit tunai lebih banyak)

Untuk emas Public Gold, anda tak perlu untuk bawa resit belian. Memadai bawa emas dan emas Public Gold dikeluarkan dalam bentuk seal bersama sijil seperti dalam gambar yang ditunjukkan. Daftar keahlian di Kedai Emas Public Gold secara percuma tanpa yuran keahlian di sini.

Dinar emas 24k Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.

Dinar emas 24k Public Gold di’seal’ bersama sijil ketulenan.

Goldbar 999.9 Public Gold di'seal' bersama sijil ketulenan.

Goldbar 999.9 Public Gold di’seal’ bersama sijil ketulenan.

Oleh itu, kemudahan Ar-Rahnu ialah satu kemudahan PINJAMAN yang bertujuan untuk MENGGANTIKAN kemudahan PINJAMAN YANG TIDAK PATUH SYARIAH seperti kedai pajak gadai konvensional (pajak gadai haram) yang berleluasa di Malaysia. Ar-Rahnu BUKAN satu kaedah pelaburan emas seperti yang digembar-gemburkan oleh ramai orang Islam yang “Kreatif” seperti yang diulas oleh Ustaz Mohd Nazri Chik di Masjid Al-I’tisam, Taman Tun Dr Ismail pada 13 Ogos 2012 yang lalu.

Beliau ada menegaskan tentang proses manipulasi sistem Ar-Rahnu beli-pajak, beli-pajak emas sebagai satu kreativiti oleh pihak tertentu. Dari segi teknikal tiada isu syariah dan tiada masalah kerana itu ialah kreativiti masing-masing tetapi dari sudut Maqasid Syariah ada benda yang tak kena.

Sila tonton video Hukum Pelaburan dan Jual Beli Emas oleh Ustaz Mohd Nazri Chik. Anda boleh terus ke minit 28:55 perbincangan beliau tentang manipulasi sistem pajak gadai Ar-Rahnu.

Ustaz Mohd Nazri Chik merupakan Setiausaha Majlis Pengawasan Syariah dan Penolong Pengurus Besar – Ketua Bahagian Syariah, Bank Islam Malaysia Berhad. Oleh itu, saya berpandangan bahawa beliau adalah orang yang layak dan berpengetahuan tinggi untuk memberi jawapan yang lebih tepat berbanding ustaz-ustaz yang lain di Youtube mengenai pelaburan emas Ar-Rahnu dan hukum pelaburan emas dan jual beli emas.

Semoga anda faham apa yang dimaksudkan dengan Ar-Rahnu dan sepatutnya tiada istilah “Pelaburan emas Ar-Rahnu” boleh digunakan. Beliau menyatakan akan ada risiko apabila harga emas jatuh dan sistem manipulasi tersebut akan rosak. Pada tahun 2012, harga emas memang sedang meningkat naik dan seperti yang Ustaz Mohd Nazri Chik kata, sistem akan rosak bila harga emas jatuh telah terbukti pada akhir 2012 sehingga 2013. Ramai “pelabur emas Ar-Rahnu” menangis tak berlagu.

Apa yang dilakukan dalam teknik pelaburan emas Ar-Rahnu ini ialah mereka sentiasa memantau harga emas Bank Rakyat atau harga emas di Bank Islam hari demi hari, minggu demi minggu dan bulan demi bulan dengan harapan harga emas terus meningkat dari semasa ke semasa.

Oleh itu adalah dinasihatkan agar anda berhati-hati sebelum menyertai skim manipulasi pajak gadai Ar-Rahnu ini. Anda boleh dapatkan kemahiran pelaburan emas Ar-Rahnu melalui mereka yang berkemahiran di sini.

Anda boleh mendapatkan duit tunai melalui pajakan emas yang anda ada ditangan untuk tujuan sebagai modal bisnes yang anda telah kenalpasti keuntungannya agar anda boleh tebus semula emas yang anda gadai dalam tempoh tak lebih 6 bulan.

Jika anda tiada simpanan emas, saya nasihatkan agar anda membeli dan menyimpan emas pelaburan mulai sekarang sebab hari demi hari terdapat risiko kejatuhan nilai duit tunai yang kita simpan samada dalam bank atau dalam Tabung Haji. Walaupun bilangan angka dalam akaun bank bertambah, namun kekuatan nilai RM100,000 pada hari ini tidak sama dengan kekuatan nilai RM100,000 pada 10 tahun lalu. Tapi kekuatan nilai 1 kg jongkong emas beribu tahun dahulu dilihat semakin tinggi nilainya pada hari ini.

Anda dinasihatkan agar mendapatkan tips pelaburan emas yang betul sebelum membeli emas seperti yang saya bincangkan di Tips Pelaburan Emas. Layari Pajak Gadai Ar-Rahnu Emas Pelaburan yang paling mudah dan tiada rekod CCRIS / CTOS.

Sharing is caring:

Tempahan Emas Pelaburan Goldbar LBMA 24K Public Gold

Posted on by 2 comments

Anda ingin membuat tempahan emas pelaburan goldbar LBMA 24K Public Gold? Sekarang amat mudah… anda tak perlu bersusah payah menelefon kedai emas atau cawangan Public Gold kerana semua info tempahan disediakan di sini. Anda hanya perlu scroll ke bawah katalog yang disediakan dan klik pada mana-mana item emas pelaburan goldbar yang anda ingin booking.

Pada kebiasaannya, emas pelaburan seperti goldbar merupakan ‘hot item’ disebabkan pada hari ini terlalu ramai yang meminati emas Public Gold selain dari harganya yang murah serta tanpa GST! Hanya emas pelaburan jenama Public Gold sahaja yang bebas GST di Malaysia! Oleh itu, apa tunggu lagi… cepat buat tempahan kerana lagi lambat … lagi harga emas akan naik…

Emas pelaburan Public Gold juga dikeluarkan dalam bentuk seperti kad debit (sila klik pada mana-mana goldbar di katalog untuk lihat secara dekat). Pada belakang kad setiap goldbar ada tertera sijil ketulenan LBMA dengan tandatangan Certified Assayer dan dikeluarkan oleh Nader Metal Rafineri, Istanbul, Turki. Amat mudah disimpan tanpa risau kehilangan sijil emas masing-masing.

Bila dah setuju untuk beli goldbar tertentu, sila klik Contact Seller dan isikan maklumat yang dikehendaki seperti nama penuh, nombor telefon, emel dan mesej dengan menyatakan bilangan yang dikehendaki. Setelah itu klik butang Submit dan Insya Allah saya akan menghubungi anda dalam masa terdekat.

Jika anda belum mempunyai Kod PG, sila daftar secara percuma di Pendaftaran Percuma sekarang. Kemudian anda kembali ke posting ini untuk membuat tempahan emas pelaburan yang anda minati.

Untuk makluman, jika anda beli terus 1g dan 5g goldbar serta setengah dinar (2.125g) 24K LBMA melalui agen atau di kedai emas Public Gold, anda akan dikenakan harga runcit yang lebih mahal. Oleh itu untuk pengetahuan anda, saya kongsikan tips bagaimana anda boleh dapatkan goldbar 1g, 5g dan setengah dinar dengan harga yang jauh lebih murah seperti di bawah:-

Langkah #1: Rujuk harga emas di ruangan “GOLD ACCUMULATION PROGRAM (24K)” hari ini di seperti dipaparkan di bawah:-

(Harap anda bersabar dan tunggu sebentar sekiranya paparan harga emas di atas mengalami kelewatan).

Langkah #2: Anda darabkan dengan bilangan gram emas yang anda nak beli. (Nota: Setengah dinar bersamaan dengan 2.125g emas GAP).

Langkah #3: Anda boleh transfer jumlah RM ke no. akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048.

Nota penting:
a. Jika anda gunakan kemudahan Internet Banking selain M2U, sila gunakan kemudahan Instant Transfer dan bukan Normal Transfer kerana Normal Transfer akan mengambil masa lebih sehari untuk proses.
b. Sila printscreen transaksi terakhir pembayaran sebagai bukti. Elakkan guna SMS atau Transaction history sebagai bukti pembelian emas. Sila simpan salinan resit untuk rujukan akan datang.

Langkah #4: Anda boleh emel terus ke gap@publicgold.com.my dan cc ke suhaimee@pelaburanemas.org atau Whatsapp maklumat berikut beserta gambar resit  di http://pelaburanemas.wasap.my/:

1. Nama penuh:
2. NRIC:
3. No. telefon:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf

Nota penting: Minima buka akaun adalah sebanyak 1g. Jika anda nak keluarkan 1g perlu beli 2g dan tinggalkan baki ada 1g. Caj premium 1 gram goldbar hanyalah RM5 setiap unit. Prosedur ini didapati lebih baik berbanding minima 5g pengeluaran dan 5 g baki di bank komersial.

Anda boleh pilih samada untuk mengambil sendiri di cawangan Public Gold terdekat (tertakluk kepada caj premium) atau melalui PosLaju (caj premium dan caj pos akan dikenakan). Sila layari Cawangan PG untuk anda pilih dan ambil stok emas di cawangan PG terdekat.

No product matches your request.

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Merdeka

Tempah koleksi 1g Goldbar LBMA Public Gold tema Merdeka. Edisi terhad! Boleh jadikan sebagai hadiah sempena Hari Merdeka kepada adik beradik, saudara mara, sahabat handai dan rakan taulan. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Happy Birthday

Koleksi 1g Goldbar LBMA Public Gold dengan tema Happy Birthday. Boleh jadikan sebagai hadiah sempena Hari Lahir adik beradik, saudara mara, sahabat handai dan rakan taulan. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Wedding

Koleksi 1g Goldbar LBMA Public Gold dengan tema Wedding. Boleh jadikan sebagai hadiah sempena Hari Perkahwinan saudara mara, sahabat handai dan rakan taulan. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Newborn Baby

Koleksi 1g Goldbar LBMA Public Gold dengan tema Newborn Baby. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Public Gold Klasik

Koleksi Klasik 1g goldbar LBMA 24K Public Gold. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

1g Goldbar LBMA 24K Hari Raya

Koleksi terhad 1.0g goldbar LBMA 24K Public Gold eksklusif Hari Raya. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM250

0.5g Goldbar LBMA 24K Gold Museum

Koleksi terhad 0.5g goldbar LBMA 24K Public Gold Muzium Emas, Penang. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami.

Harga : RM150

0.5g Goldbar LBMA 24K Basikal

Koleksi terhad 0.5g goldbar LBMA 24K Public Basikal akan ditamatkan pengeluaran. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami.

Harga : RM150

0.5g Goldbar LBMA 24K Kucing

Koleksi terhad 0.5g goldbar LBMA 24K Public Kucing akan ditamatkan pengeluaran. Tempah sekarang! Sila nyatakan berapa bilangan tempahan semasa menghubungi kami.

Harga : RM150

5 gram Goldbar LBMA Public Gold

5 gram Goldbar LBMA Public Gold. Harga dikemaskini setiap 20 minit di laman web Public Gold. Di sini anda hanya buat tempahan dan nyatakan bilangan. Sila lock harga yang anda setuju dengan nyatakan masa dan harga emas. Anda boleh dapatkan dengan harga lebih murah dengan membuka akaun emas GAP. Terus ikuti Langkah #1 di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/ seperti yang dinyatakan di atas.

Harga : RM1100
1 / 1

Terima kasih atas tempahan anda.

Sharing is caring:

Carta Alir Pelaburan Emas Public Gold

Posted on by 1 comment

Nak mula pelaburan emas? Setelah anda membaca penerangan saya di blog ini, Saya juga yakin, rakan-rakan semua telah yakin dan jelas tentang kaedah pelaburan emas yang terbaik di Malaysia. Jika anda masih belum memahami kaedah pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang di Malaysia, sila baca posting berikut:-
1. Tips Pelaburan Emas
2. Emas Kertas Atau Emas Sebenar?
3. Pendaftaran Percuma
4. Kaedah Jual Beli Emas – Elakkan Beli Secara Runcit
5. Kaedah Simpanan Emas Percuma
6. Jana Keuntungan
7. FAQs – Persoalan lazim

Namun, terdapat persoalan yang paling kerap ditanya oleh rakan-rakan yang baru berjinak-jinak dengan pelaburan emas. Persoalannya bagaimana ingin anda mulakan?

Di sini saya ingin kongsikan sedikit mengenai ilmu pelaburan emas sebenar agar anda tidak tersalah pilih dan terperdaya atau terperangkap dengan skim cepat kaya yang banyak di luar sana. Untuk memudahkan anda faham, saya ringkaskan kepada hanya TIGA matlamat utama pelaburan emas dan bagaimana nak mula:-

1. Untuk tujuan lindungi kekayaan.
Pakar emas dunia mencadangkan minima 10% pendapatan ditukar kpd simpanan dalam bentuk emas. Anda boleh mulakan minima 1g goldbar atau setengah dinar (berat 2.125g emas). Jika pendapatan bulanan anda sebanyak RM2K, anda disarankan tukar minima RM200 kepada emas setiap bulan. Contoh berat emas yang boleh dibeli: Harga emas GAP 17/6/2017 = RM188/g. anda boleh beli 1g goldbar = RM188 dan buat bayaran ke akaun Public Gold seperti dinyatakan dengan ikuti langkah demi langkah untuk buka akaun simpanan emas GAP di http://www.pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Simpanan secara percuma dan boleh letak nama waris. Boleh keluarkan minima 1g bila-bila masa dan baki minima hanya 1g dalam akaun.

Nota: Simpanan GAP ini didapati lebih baik berbanding dengan bank patuh syariah yang lain kerana minima simpanan adalah 5g!

Tahap risiko kerugian adalah rendah sebab anda beli sedikit demi sedikit. Anda boleh jual balik pada bila-bila masa melalui akaun anda di web dan duit tunai akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 48 jam hari bekerja.

2. Untuk tujuan dapat keuntungan ‘buy low sell high’.
Dicadangkan beli emas minima 250g / 1kg sebab spread yg rendah (6%) berbanding 1g (9%). Harga emas dijangka meningkat dalam jangka panjang. Sila rujuk http://www.pelaburanemas.org/masa-untuk-melabur-emas/. Setahun lalu harga emas sekitar RM171/g dan pada bulan April tahun 2017 mencecah sehingga RM196/g. Seorang penyimpas emas 1kg goldbar di Melaka telah raih keuntungan RM11,000 dalam tempoh setahun.

3. Untuk tujuan bisnes.
Alang-alang simpan emas, simpanlah sebagai Dealer. Sebagai Dealer, anda tidak perlu menjual emas, anda hanya perlu simpan emas dan anda akan dapat insentif 1% untuk setiap pembelian emas berikutnya. Anda juga boleh gunakan borang pendaftaran di www.publicgold.com.my untuk kenalan anda mendaftar dan letakkan kod PG di ruangan Introducer (Jika anda tak pasti, Insya Allah saya boleh sediakan link untuk anda kemudian). Terdapat sokongan Seminar Emas percuma oleh Public Gold setiap bulan dan anda boleh gunakannya sebagai medium penyampaian ilmu emas kepada yang lain seperti yang saya tunjukkan di sini.

Sebagai Dealer, anda juga boleh dapat insentif 1% dari setiap pembelian emas kenalan anda. Kiraan insentif seperti diterangkan di Dapatkan Keuntungan Pelaburan Emas Setiap Bulan. Anda boleh pilih samada nak terus simpan dalam akaun GAP atau keluarkan sebahagian emas dalam bentuk dinar atau goldbar. Kaedah buka akaun sama seperti di Para 1. Nilai insentif dibayar setiap 20hb berikutnya. Nilai bawah RM10 akan dibawa ke bulan hadapan, nilai RM10-RM99 akan dimasukkan ke akaun GAP bersamaan nilai emas GAP dan nilai RM100 ke atas akan dimasukkan ke akaun bank secara tunai. Tahap risiko kerugian tiada kerana anda dapat penjimatan berterusan.

Oleh itu, pilihlah mana-mana matlamat pelaburan emas yang anda fikir sesuai dengan situasi kewangan anda. Perlu diingatkan agar anda tidak menggunakan pinjaman bank untuk menyimpan dan melabur emas. Anda juga diingatkan agar tidak terpedaya dengan mana-mana skim pelaburan emas yang tidak sah di sisi undang-undang walaupun mereka menawarkan bonus / dividen / pulangan yang lebih tinggi dalam masa yang lebih singkat.

 

Akhir sekali, anda boleh mula dengan memilih mana-mana Laluan yang sesuai untuk anda di bawah:-

Carta alir pelaburan emas Public Gold.

Laluan 1: Sebagai pelanggan biasa yang ikut Matlamat 1 –  simpan emas berdikit-dikit setiap bulan dengan menetapkan sasaran tak kurang 10% pendapatan tunai ditukar kepada simpanan emas. Simpan untuk tujuan seperti untuk menunaikan haji dan umrah, atau untuk simpanan tabung pendidikan anak-anak, atau hanya sebagai pegangan aset mudah alih yang boleh dicairkan melalui pajak gadai Ar-Rahnu apabila terdesak.

Laluan 2: Sebagai Dealer – termasuk juga kepada pelanggan biasa yang mengikuti Matlamat 2 dan 3.

Semoga anda berjaya di dalam mana-mana Laluan Pelaburan Emas yang anda pilih! Anda boleh hubungi saya sekiranya masih ada apa jua persoalan dengan menggunakan borang “Hubungi Saya“.

Semoga bermanfaat.

Sharing is caring:
PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian