Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Anda nak jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi? Jika anda tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Sekarang memang harga emas semasa sedang melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016 yang lalu. Sehingga kini (17/9/2016), harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada hari ini harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana anda boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

TUKAR AMALAN JUAL EMAS DI KEDAI EMAS BIASA KEPADA KEDAI EMAS SPECIAL

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Anda hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima ksih Ms Emily.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

 

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan cara pengiraannya…

(1) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau anda juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon anda. Belajar cara pasang melalui Android, iOS dan Blackberry di sini.

Sebagai contoh pada hari ini 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold

(2) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, anda darabkan dengan berat emas anda untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal anda perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya anda ingin dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya anda ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(3) Bila anda dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal anda dapat, anda boleh hubungi mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat untuk beritahu akan tujuan kehadiran anda.

(Nota penting: Jangan lupa untuk anda bawa satu salinan kad pengenalan (depan & belakang) serta satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai anda. Kalau takde hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Anda boleh emel jer).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG anda. Sekiranya ada, anda boleh terus nyatakan bila anda nak datang ke kedai Public Gold. Jika anda masih tiada kod PG, anda boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Terdapat 17 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold anda boleh dapatkan berat sebenar emas yang anda bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang anda bawa untuk anda jual kepada Pubic Gold dan anda boleh dapat duit tunai tertinggi untuk anda dapat keuntungan yang maksima.

Jika anda ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan anda.

Sharing is caring:

57 comments on “Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

  1. Alhamdulillah.. Hari ini harga emas sekali lagi mencecah RM187/g. Jika anda nak jual emas perhiasan atau jongkong emas pelbagai jenama, hanya bawa emas tersebut ke mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat. (Jangan lupa baca Nota Penting kat atas tu ye..)

    • SY DOWNLOAD APP… XDE NILAI PG PUN

      • Ira tap di LIVE PRICE. Tq

        • salam

          saya ada sebentuk cincin emas yang saya beli di Kedai Emas WAH CHAN.

          saya kehilangan resit belian, dan saya ingin menjual di PG.

          adakah boleh saya datang dengan membawa cincin tersebut terus ke cawangan PG yang berdekatan dengan tempat kerja saya?

          terima kasih

          • Wksalam. Ya boleh. Taufiq hanya perlu ikut step di bawah:-
            1. Daftar percuma

            2. Whatsapp saya untuk dapatkan nombor fon staf PG terdekat untuk dapatkan harga jual semasa. Jika setuju set masa serahan emas.

            3. Bawa emas bersama dokumen seperti kad pengenalan dan salinan muka depan akaun bank (jika tiada boleh dapatkan di kaunter bank).

            4. Duit tunai akan dimasukkan ke dalam akaun bank dalam tempoh 48 jam (Maybank lebih cepat).

  2. sebelum boleh access MY GAP portal kena beli public gold produc kan. kalau sy beli 1g gold bar thru public gold website, sy kena pergi collect ke 1g gold bar tu dekat branch yg sy pilih? or blh terus masukkan dalan GAP tak?

    lagi 1, if sy nak beli gelang tangan, kedai emas biase or kedai emas public gold mana harga lagi murah? macam mana nak check harga emas perhiasan public gold?

  3. Saya bercadang nak jual gelang tangan, saya cuma nak kepastian apa jaminan yang duit tunai tu akan masuk ke akaun kita?

    • Setiap transaksi pastikan ada resit rasmi dengan nombor resit dan tarikh sebagai bukti.

      • Saya ade gelang mayang dah patah..boleh ke saya jual nak dapatkan duit

        • Boleh pn. Norsuria. Caranya amat mudah spt berikut:-
          1. Daftar percuma.
          2. Dapatkan nombor fon staf dan alamat kedai untuk dapatkan harga jual emas segram.
          3. Jika setuju boleh terus bawa emas ke cawangan berdekatan dengan bawa salinan buku bank / passbook (Maybank paling cepat dapat tunai).

  4. salam, kalau saya nak jual emas kat PG tu kena ada akaun PG jugak ke?

    • Wksalam. Jika puan Azizah nak jual emas perlu isi borang pendaftaran juga untuk tujuan simpanan rekod peribadi puan atas transaksi emas. Untuk mudahkan proses puan boleh daftar secara online di http://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php.

      • Sy nak jual emas 999 mcm mana ye ?

  5. hai sekiranye ingin menjual emas putih 750 boleh ke?

    • Hai. Mohon maaf sebab hanya emas 916 dan ke atas sahaja yang boleh dijual. Terima kasih.

  6. Assalamualaikum.
    Confirm ye public gold terima barang kemas & emas yg bkn keluaran public gold. Saya ada bercadang nk jual brg kemas, susah jgk nk cri pembeli barang kemas yg dipercayai. Tq

    • Wa’alaikumusalam. Ya! Confirm Public Gold terima barang kemas & emas selain jenama Public Gold asal ketulenan 916 (22K) dan 999 (24K) sahaja. Puan hanya perlu ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank.

      Sila layari cara Tukar Emas Anda untuk info lanjut.

  7. Assalam tuan, saya ahli baru dalam group GAP emas 999. saya baru beli emas 10g pada harga 186. saya merancang untuk beli setiap bulan kemudian dengan belian 3g. pada hujung tahun pula, saya bercadang untuk menjual semula emas tersebut. boleh tuan ajarkan saya cara kiraan samar2, berapa nilai tunai yang saya dapat nanti ya?

    saya mohon tuan dapat bantu.

    • Wa’alaikumussalam Athirah. Tahniah atas pembelian emas pelaburan GAP. Jika ikut rancangan puan, kemungkinan besar puan akan rugi sekitar RM600 pada hujung tahun sekiranya harga kekal sekitar RM185/g. Saya berpendapat posisi puan adalah sebagai gold saver dan bukan gold investor. Puan boleh kenalpasti posisi puan di http://www.pelaburanemas.org/perlu-bantuan/. Semoga bermanfaat.

  8. Assalamualaikum Tuan, soalan Baru nk belajar..

    Tuan, Kalau saya nk masukkan/jual bar 1g ke dlm akaun PG ikut harga mana?

    Kat Live Price tak Ada PG buy 1g

    Terima kasih

    • Wa’alaikumussalam Sza. Cara mudah nak tahu harga jual emas 1g akaun GAP adalah dengan melihat harga jual (PG Buy) 10g Goldbar LBMA 24K yang dibahagi 10 dan dibundarkan kepada RM1 ke atas. Contoh PG Buy 10g: RM1,641/10 = RM164.10. Selepas bundar = RM165.00/g. Semoga bermanfaat.

  9. Assalamualaikum tuan, saya nak tanya . Kalau contoh kata nak jual emas 916 untuk dapatkan tunai , memang harga asal tu kena tolak RM5 ke jika tak nak menyimpan dengan PG ?

    • Wa’alaikumussalam Eila. Ya betul. Namun, Eila boleh semak harga jual sebelum pergi ke branch PG. Hanya ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas PG. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank.

  10. Salam tuan adakah public gold beli surat pajak emas

    • Wksalam. Public Gold tidak membeli surat pajak emas. Harap maklum. Terima kasih.

  11. saya berminat dengan public gold. mohon maklumat lanjut

  12. saya hendak jual emas harga tinggi…mohon tunjuk ajar

    • Puan boleh terus pelajari cara jual emas dengan harga tinggi seperti yang diterangkan di atas. Kebiasaannya harga emas akan meningkat sekitar 2-3 kali sahaja dalam setahun bergantung kepada keadaan ekonomi dan politik di Malaysia dan global.

  13. salam kalau takde buku bank macamana..nak dtg kena call dulu ke

    • Wksalam. Tuan boleh dapatkan salinan akaun bank secara terus di kaunter bank. Salinan akaun bank dengan jelas memaparkan no. IC dan no. Akaun bank. Tanpa no. IC tiada transaksi boleh dilakukan.

  14. Public gold ni ada cawangan ke mcm mana. Dia ada caw di seremban ke

    • Ya. Ada cawangan di setiap negeri. Ky hanya ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas di cawangan berdekatan. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank. Duit tunai hanya akan dimasukkan ke dalam akaun bank dan tiada transaksi tunai di kaunter.

  15. Kalau saya nak jual gelang tangan yg sudah rosak designnya, PG akan terima jgk dan masih ikut harga paparan di website tu jgk ke atau kurang sedikit?

    • Ya. PG akan terima gelang tangan Siti walaupun telah rosak. Jika nak dapat tunai harga di web akan ditolak sekitar RM5. Tapi jika nak masuk terus ke akaun simpanan emas 24K GAP, harga adalah yang dipaparkan di web tanpa pengurangan. Untuk jual gelang tangan puan hanya perlu ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas di cawangan berdekatan. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank. Duit tunai hanya akan dimasukkan ke dalam akaun bank dan tiada transaksi tunai di kaunter.

  16. Tuan, kalau nak tengok harga emas 999 dalam website PG macamana ya? banyak sangat kategori emas ni. Saya bercadang nak menjual rantai emas 999 kat PG cawangan ipoh.

    • Tuan, saya dah pm tuan. Harap maklum. Terima kasih.

    • Boleh saya tahu pg dikl atau selangor kat mana.

      • Saya dah pm puan Liza. Harap maklum. Tq

  17. Salam!En suhaimi..emas 870 n 850 PG bole terima x?tq

    • Maaf tuan. Hanya emas 916 dan 999 sahaja untuk jual semula ke PG. Emas lain boleh trade-in sahaja. Harap maklum. Tq

  18. Salam tuan..nak tanya kalau jual emas pada PG..tempoh berapa lama baru dapat duit

    • Wksalam Ieda. Insya Allah dalam tempoh 48 jam hari bekerja. Jika guna akaun Maybank dalam tempoh 24 jam sahaja.

  19. Salam En Suhaimee. Semalam saya ke Public Gold cawangan Ampang untuk cuba menjual barangan kemas pemberian ibu saya setelah membaca artikel ini. Sangat menarik terutama part Public Gold tidak cerewet dan tidak memilih emas yang dibawa. FYI, barangan kemas ibu saya ada yang berusia lebih dari 40 tahun dulu, jadi resit semua dah tak wujud lagi. Menyukarkan lagi bila saya nak menjual.
    Berbalik kepada perkara semalam, bila saya nyatakan hasrat untuk menjual emas dan staf sana pun tengok emas saya, dia beri cadangan untuk cuba jual di kedai emas di hujung deretan bangunan, sebab menurutnya, untuk ’emas luar’, mereka hanya beli pada harga RM136 segram dan bukan RM143 segram seperti yang tertera pada website mereka. Membuatkan saya terkejut dan keliru.
    Soalan saya, adakah ini perkara dan syarat baru di Public Gold?

    • Wksalam Pn. Farah. Memang betul harga emas Jewellery 22K di web PG untuk produk emas hiasan jenama Public Gold sahaja. Emas hiasan jenama lain perlu ditolak sekitar RM5. Selepas dibundarkan ke RM1 terdekat menjadi RM136/g berbanding RM143/g di web PG. Namun jika puan ingin beli dan simpan dalam akaun GAP, harga RM143/g digunapakai.

  20. Kalau rantai emas 18k..pg x beli..kalau trade in dgn gold bar ker? Harga kira macam maner?

    • En. Abdullah boleh dapatkan harga semasa emas 18K dan kemudian hasil duit tunai itu boleh terus digunakan untuk membeli emas 24K dalam bentuk gold bar atau dinar.

      Tuan boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar percuma.

      2. Whatsapp saya untuk dapatkan nombor fon staf PG terdekat untuk dapatkan harga jual semasa. Jika setuju set masa serahan emas.

      3. Bawa emas bersama dokumen seperti kad pengenalan dan salinan muka depan akaun bank.

      4. Duit tunai yang dikira boleh terus digunakan untuk membeli emas 24K.

  21. Assalam Sy nk tanya , Sy ade subang mas tp hanya sebelah saje.. Klu sy nak jual bole dpt berapa yee ??

    • Wksalam. Untuk dapat harga jual balik subang emas Eisyaa perlu ke kedai emas sebab nak timbang dan uji ketulenan. Sementara itu eisyaa boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar percuma.

      2. Whatsapp saya untuk dapatkan anggaran harga jual. Jika setuju set masa serahan emas.

      3. Bawa emas bersama salinan muka depan akaun bank. Duit tunai akan terus dimasukkan ke dalam bank eisyaa dalam tempoh 48 jam bekerja. Akaun Maybank paling cepat.

  22. Salam tuan. Sy ade nak jual emas 916 yg sy ada.

    Nak tanye, jual emas kat PG mcm yg tuan terangkan ni, adakah sama dengan gadai emas? Maksud sy, ada upah simpan pastu kena tebus dlm masa tertentu atau dikira sebagai jual dh xjadi milik kita & xperlu tebus dah?

    Mohon penjelasan.

    • Wksalam. Jual emas yg saya terangkan ini tak sama dengan pajak yang puan maksudkan. Jual emas bermaksud dah tak jadi milik kita. Jika puan ingin maklumat lanjut mengenai pajak ArRahnu boleh baca lebih lanjut di sini.

      • Terima kasih utk respon drpd tuan.

        InshaAllah sy akan whatsapp tuan utk dptkn no staff PG yg terdekat.

  23. assalam..sy ade satu gelang yg sudah patah..emas dr mekah..tu kire emas tulen ke ye?boleh atau tidak sy jual?

    • Wa’alaikumussalam Puan Husna. Puan boleh bawa emas Mekah ke mana-mana kedai emas berdekatan untuk semak ketulenan. Untuk makluman harga emas perhiasan sedang jatuh sekitar RM135/g.

      Jika puan mahu juga jual, boleh ikuti step berikut:-
      1. Daftar percuma dahulu di sini.
      2. Whatsapp saya di sini untuk dapatkan panduan jual emas seterusnya.

  24. assalam..sy ade satu gelang yg sudah patah..emas dr mekah..tu kire emas tulen ke ye?boleh atau tidak sy jual?

    dan boleh sy tau cawangan pg selangor..terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian