Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Anda nak jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi? Jika anda tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Sekarang memang harga emas semasa sedang melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016 yang lalu. Sehingga kini (17/9/2016), harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada hari ini harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana anda boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

TUKAR AMALAN JUAL EMAS DI KEDAI EMAS BIASA KEPADA KEDAI EMAS SPECIAL

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Anda hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima ksih Ms Emily.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

 

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau anda juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon anda. Belajar cara pasang melalui Android, iOS dan Blackberry di sini.

Sebagai contoh pada hari ini 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, anda darabkan dengan berat emas anda untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal anda perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya anda ingin dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya anda ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila anda dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal anda dapat, anda boleh hubungi mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat untuk beritahu akan tujuan kehadiran anda.

(Nota penting: Jangan lupa untuk anda bawa satu salinan kad pengenalan (depan & belakang) serta satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai anda. Kalau takde hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Anda boleh emel jer).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG anda. Sekiranya ada, anda boleh terus nyatakan bila anda nak datang ke kedai Public Gold. Jika anda masih tiada kod PG, anda boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Terdapat 17 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold anda boleh dapatkan berat sebenar emas yang anda bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang anda bawa untuk anda jual kepada Pubic Gold dan anda boleh dapat duit tunai tertinggi untuk anda dapat keuntungan yang maksima.

Jika anda ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan anda.

Sharing is caring:

123 comments on “Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

  1. Alhamdulillah.. Hari ini harga emas sekali lagi mencecah RM187/g. Jika anda nak jual emas perhiasan atau jongkong emas pelbagai jenama, hanya bawa emas tersebut ke mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat. (Jangan lupa baca Nota Penting kat atas tu ye..)

    • SY DOWNLOAD APP… XDE NILAI PG PUN

      • Ira tap di LIVE PRICE. Tq

        • salam

          saya ada sebentuk cincin emas yang saya beli di Kedai Emas WAH CHAN.

          saya kehilangan resit belian, dan saya ingin menjual di PG.

          adakah boleh saya datang dengan membawa cincin tersebut terus ke cawangan PG yang berdekatan dengan tempat kerja saya?

          terima kasih

          • Wksalam. Ya boleh. Taufiq hanya perlu ikut step di bawah:-
            1. Daftar percuma

            2. Whatsapp saya untuk dapatkan nombor fon staf PG terdekat untuk dapatkan harga jual semasa. Jika setuju set masa serahan emas.

            3. Bawa emas bersama dokumen seperti kad pengenalan dan salinan muka depan akaun bank (jika tiada boleh dapatkan di kaunter bank).

            4. Duit tunai akan dimasukkan ke dalam akaun bank dalam tempoh 48 jam (Maybank lebih cepat).

      • Saya pernah membeli emas 999 tetapi saya kehilangan resit adakah emas 999 boleh dijual lagi?

        • Pn. Suhani. Ya, boleh jual walau tiada resit. Sila lihat emel puan untuk makluman selanjutnya. Terima kasih.

    • Sy ade sebentuk gelang tangan emas
      Tp sy kehilangan resit pembelian
      Blh ke sy jual dekat mana2 PG
      Dan apakah harga akan kena tolak banyak

      • Ya. Saya dah pm emel puan Miroah. Terima kasih.

  2. sebelum boleh access MY GAP portal kena beli public gold produc kan. kalau sy beli 1g gold bar thru public gold website, sy kena pergi collect ke 1g gold bar tu dekat branch yg sy pilih? or blh terus masukkan dalan GAP tak?

    lagi 1, if sy nak beli gelang tangan, kedai emas biase or kedai emas public gold mana harga lagi murah? macam mana nak check harga emas perhiasan public gold?

  3. Saya bercadang nak jual gelang tangan, saya cuma nak kepastian apa jaminan yang duit tunai tu akan masuk ke akaun kita?

    • Setiap transaksi pastikan ada resit rasmi dengan nombor resit dan tarikh sebagai bukti.

      • Saya ade gelang mayang dah patah..boleh ke saya jual nak dapatkan duit

        • Boleh pn. Norsuria. Caranya amat mudah spt berikut:-
          1. Daftar percuma.
          2. Dapatkan nombor fon staf dan alamat kedai untuk dapatkan harga jual emas segram.
          3. Jika setuju boleh terus bawa emas ke cawangan berdekatan dengan bawa salinan buku bank / passbook (Maybank paling cepat dapat tunai).

  4. salam, kalau saya nak jual emas kat PG tu kena ada akaun PG jugak ke?

    • Wksalam. Jika puan Azizah nak jual emas perlu isi borang pendaftaran juga untuk tujuan simpanan rekod peribadi puan atas transaksi emas. Untuk mudahkan proses puan boleh daftar secara online di http://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php.

      • Sy nak jual emas 999 mcm mana ye ?

  5. hai sekiranye ingin menjual emas putih 750 boleh ke?

    • Hai. Mohon maaf sebab hanya emas 916 dan ke atas sahaja yang boleh dijual. Terima kasih.

  6. Assalamualaikum.
    Confirm ye public gold terima barang kemas & emas yg bkn keluaran public gold. Saya ada bercadang nk jual brg kemas, susah jgk nk cri pembeli barang kemas yg dipercayai. Tq

    • Wa’alaikumusalam. Ya! Confirm Public Gold terima barang kemas & emas selain jenama Public Gold asal ketulenan 916 (22K) dan 999 (24K) sahaja. Puan hanya perlu ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank.

      Sila layari cara Tukar Emas Anda untuk info lanjut.

      • berapa harga susut bagi bukan emas 999 keluaran public gold tuan?

        mcm mana kiraan atau formula bagi mengetahaui harag jualan yg kita dapat kepada public gold.

        dan ter akhir sekali apakah ada charges atau fee perlu di bayar sebagai tambahan.

        terima kasih atas penerngan tuan.

        • Harga jual emas 999 bukan Publuc Gold boleh dianggar dengan tolak RM2 daripada harga jual emas hiasan 24K Public Gold dalam jadual di web PG. Tiada caj atau fee tambahan. Terima kasih.

  7. Assalam tuan, saya ahli baru dalam group GAP emas 999. saya baru beli emas 10g pada harga 186. saya merancang untuk beli setiap bulan kemudian dengan belian 3g. pada hujung tahun pula, saya bercadang untuk menjual semula emas tersebut. boleh tuan ajarkan saya cara kiraan samar2, berapa nilai tunai yang saya dapat nanti ya?

    saya mohon tuan dapat bantu.

    • Wa’alaikumussalam Athirah. Tahniah atas pembelian emas pelaburan GAP. Jika ikut rancangan puan, kemungkinan besar puan akan rugi sekitar RM600 pada hujung tahun sekiranya harga kekal sekitar RM185/g. Saya berpendapat posisi puan adalah sebagai gold saver dan bukan gold investor. Puan boleh kenalpasti posisi puan di http://www.pelaburanemas.org/perlu-bantuan/. Semoga bermanfaat.

  8. Assalamualaikum Tuan, soalan Baru nk belajar..

    Tuan, Kalau saya nk masukkan/jual bar 1g ke dlm akaun PG ikut harga mana?

    Kat Live Price tak Ada PG buy 1g

    Terima kasih

    • Wa’alaikumussalam Sza. Cara mudah nak tahu harga jual emas 1g akaun GAP adalah dengan melihat harga jual (PG Buy) 10g Goldbar LBMA 24K yang dibahagi 10 dan dibundarkan kepada RM1 ke atas. Contoh PG Buy 10g: RM1,641/10 = RM164.10. Selepas bundar = RM165.00/g. Semoga bermanfaat.

  9. Assalamualaikum tuan, saya nak tanya . Kalau contoh kata nak jual emas 916 untuk dapatkan tunai , memang harga asal tu kena tolak RM5 ke jika tak nak menyimpan dengan PG ?

    • Wa’alaikumussalam Eila. Ya betul. Namun, Eila boleh semak harga jual sebelum pergi ke branch PG. Hanya ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas PG. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank.

  10. Salam tuan adakah public gold beli surat pajak emas

    • Wksalam. Public Gold tidak membeli surat pajak emas. Harap maklum. Terima kasih.

  11. saya berminat dengan public gold. mohon maklumat lanjut

  12. saya hendak jual emas harga tinggi…mohon tunjuk ajar

    • Puan boleh terus pelajari cara jual emas dengan harga tinggi seperti yang diterangkan di atas. Kebiasaannya harga emas akan meningkat sekitar 2-3 kali sahaja dalam setahun bergantung kepada keadaan ekonomi dan politik di Malaysia dan global.

  13. salam kalau takde buku bank macamana..nak dtg kena call dulu ke

    • Wksalam. Tuan boleh dapatkan salinan akaun bank secara terus di kaunter bank. Salinan akaun bank dengan jelas memaparkan no. IC dan no. Akaun bank. Tanpa no. IC tiada transaksi boleh dilakukan.

  14. Public gold ni ada cawangan ke mcm mana. Dia ada caw di seremban ke

    • Ya. Ada cawangan di setiap negeri. Ky hanya ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas di cawangan berdekatan. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank. Duit tunai hanya akan dimasukkan ke dalam akaun bank dan tiada transaksi tunai di kaunter.

  15. Kalau saya nak jual gelang tangan yg sudah rosak designnya, PG akan terima jgk dan masih ikut harga paparan di website tu jgk ke atau kurang sedikit?

    • Ya. PG akan terima gelang tangan Siti walaupun telah rosak. Jika nak dapat tunai harga di web akan ditolak sekitar RM5. Tapi jika nak masuk terus ke akaun simpanan emas 24K GAP, harga adalah yang dipaparkan di web tanpa pengurangan. Untuk jual gelang tangan puan hanya perlu ikuti langkah berikut:-

      1. Daftar percuma.

      2. Dapatkan no. HP staf kedai emas di cawangan berdekatan. Buat pertanyaan dan set masa ke sana.

      3. Bawa emas, IC dan salinan muka depan buku akaun bank. Duit tunai hanya akan dimasukkan ke dalam akaun bank dan tiada transaksi tunai di kaunter.

      • Assalammualaikum tuan sy ade gelang & 2 cincin lama sy nk jual & dpatkan harga tinggi seperti beribu2 bole ke?

        • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas hiasan 916 hari ini sekitar RM138/g. Jika 999 sekitar RM141/g. Bergantung kepada berat gelang dan cincin insya Allah boleh dapat beribu2.

  16. Tuan, kalau nak tengok harga emas 999 dalam website PG macamana ya? banyak sangat kategori emas ni. Saya bercadang nak menjual rantai emas 999 kat PG cawangan ipoh.

    • Tuan, saya dah pm tuan. Harap maklum. Terima kasih.

    • Boleh saya tahu pg dikl atau selangor kat mana.

      • Saya dah pm puan Liza. Harap maklum. Tq

  17. Salam!En suhaimi..emas 870 n 850 PG bole terima x?tq

    • Maaf tuan. Hanya emas 916 dan 999 sahaja untuk jual semula ke PG. Emas lain boleh trade-in sahaja. Harap maklum. Tq

  18. Salam tuan..nak tanya kalau jual emas pada PG..tempoh berapa lama baru dapat duit

    • Wksalam Ieda. Insya Allah dalam tempoh 48 jam hari bekerja. Jika guna akaun Maybank dalam tempoh 24 jam sahaja.

  19. Salam En Suhaimee. Semalam saya ke Public Gold cawangan Ampang untuk cuba menjual barangan kemas pemberian ibu saya setelah membaca artikel ini. Sangat menarik terutama part Public Gold tidak cerewet dan tidak memilih emas yang dibawa. FYI, barangan kemas ibu saya ada yang berusia lebih dari 40 tahun dulu, jadi resit semua dah tak wujud lagi. Menyukarkan lagi bila saya nak menjual.
    Berbalik kepada perkara semalam, bila saya nyatakan hasrat untuk menjual emas dan staf sana pun tengok emas saya, dia beri cadangan untuk cuba jual di kedai emas di hujung deretan bangunan, sebab menurutnya, untuk ’emas luar’, mereka hanya beli pada harga RM136 segram dan bukan RM143 segram seperti yang tertera pada website mereka. Membuatkan saya terkejut dan keliru.
    Soalan saya, adakah ini perkara dan syarat baru di Public Gold?

    • Wksalam Pn. Farah. Memang betul harga emas Jewellery 22K di web PG untuk produk emas hiasan jenama Public Gold sahaja. Emas hiasan jenama lain perlu ditolak sekitar RM5. Selepas dibundarkan ke RM1 terdekat menjadi RM136/g berbanding RM143/g di web PG. Namun jika puan ingin beli dan simpan dalam akaun GAP, harga RM143/g digunapakai.

  20. Kalau rantai emas 18k..pg x beli..kalau trade in dgn gold bar ker? Harga kira macam maner?

    • En. Abdullah boleh dapatkan harga semasa emas 18K dan kemudian hasil duit tunai itu boleh terus digunakan untuk membeli emas 24K dalam bentuk gold bar atau dinar.

      Tuan boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar percuma.

      2. Whatsapp saya untuk dapatkan nombor fon staf PG terdekat untuk dapatkan harga jual semasa. Jika setuju set masa serahan emas.

      3. Bawa emas bersama dokumen seperti kad pengenalan dan salinan muka depan akaun bank.

      4. Duit tunai yang dikira boleh terus digunakan untuk membeli emas 24K.

  21. Assalam Sy nk tanya , Sy ade subang mas tp hanya sebelah saje.. Klu sy nak jual bole dpt berapa yee ??

    • Wksalam. Untuk dapat harga jual balik subang emas Eisyaa perlu ke kedai emas sebab nak timbang dan uji ketulenan. Sementara itu eisyaa boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar percuma.

      2. Whatsapp saya untuk dapatkan anggaran harga jual. Jika setuju set masa serahan emas.

      3. Bawa emas bersama salinan muka depan akaun bank. Duit tunai akan terus dimasukkan ke dalam bank eisyaa dalam tempoh 48 jam bekerja. Akaun Maybank paling cepat.

  22. Salam tuan. Sy ade nak jual emas 916 yg sy ada.

    Nak tanye, jual emas kat PG mcm yg tuan terangkan ni, adakah sama dengan gadai emas? Maksud sy, ada upah simpan pastu kena tebus dlm masa tertentu atau dikira sebagai jual dh xjadi milik kita & xperlu tebus dah?

    Mohon penjelasan.

    • Wksalam. Jual emas yg saya terangkan ini tak sama dengan pajak yang puan maksudkan. Jual emas bermaksud dah tak jadi milik kita. Jika puan ingin maklumat lanjut mengenai pajak ArRahnu boleh baca lebih lanjut di sini.

      • Terima kasih utk respon drpd tuan.

        InshaAllah sy akan whatsapp tuan utk dptkn no staff PG yg terdekat.

  23. assalam..sy ade satu gelang yg sudah patah..emas dr mekah..tu kire emas tulen ke ye?boleh atau tidak sy jual?

    • Wa’alaikumussalam Puan Husna. Puan boleh bawa emas Mekah ke mana-mana kedai emas berdekatan untuk semak ketulenan. Untuk makluman harga emas perhiasan sedang jatuh sekitar RM135/g.

      Jika puan mahu juga jual, boleh ikuti step berikut:-
      1. Daftar percuma dahulu di sini.
      2. Whatsapp saya di sini untuk dapatkan panduan jual emas seterusnya.

  24. assalam..sy ade satu gelang yg sudah patah..emas dr mekah..tu kire emas tulen ke ye?boleh atau tidak sy jual?

    dan boleh sy tau cawangan pg selangor..terima kasih

  25. Salam sy nk jual cincin emas permata 916 …ade nilai x

    • Harga jual emas 916 pada hari ini sekitar RM133/g. Jika berminat puan Aida boleh ikuti langkah berikut:-
      1. Daftar percuma.
      2. Whatsapp saya di http:/msuhaimee.wasap.my untuk dapatkan info staf PG yang terdekat. Set masa ke sana, bawa emas dan salinan buku akaun bank (boleh dapatkan di kaunter bank jika tiada buku).
      3. Duit tunai akan dimasukkan ke dalam akuan bank dalam tempoh 48 jam (Akaun Maybank paling cepat).

      • Salam. Susut nilai berapa percent ye?

        • Wksalam. Susutnilai emas pelaburan adalah di antara 6-9%. Manakala emas perhiasan 916 jenama PG boleh didapati di web. Emas perhiasan 916 jenama lain perlu ditolak sekitar RM5 daripada harga jual emas 916 yang dipaparkan.

  26. assalamualaikum tuan, nak tanya macam mana nak jual barang kemas tanpa pergi ke cawangan public gold

    • Wa’alaikumussalam en. Mohd ahid. Cara jual emas perlu ikut kaedah yang diluluskan syarak. Penyerahan emas perlu secara fizikal iaitu tuan perlu bawa emas ke kedai Public Gold untuk ditentusahkan ketulenan dan berat gram emas yang hendak dijual sebelum persetujuan kedua-dua pihak. Duit tunai akan diserahkan selepas itu.

  27. Kenapa saya tak boleh nak submit selepas pendaftaran dibuat?

    • Boleh whatsapp nama penuh tuan kepada saya di +60197475788 untuk saya bantu.

      • Harga emas 916 brape 1g Hari Ni..

  28. pm sy nk jual gelang tgn n rantai leher 916 .bley tahu berape bley dpt

    • Ya. Saya dah pm puan. Tq

  29. saya nak jual rantai leher emas 916
    berapa saya boleh dpt satu gram?
    pg cawngan alor setar di mana

    • Ya. Saya dah pm. Terima kasih.

  30. Saya nak jual cincin emas tanpa surat. Boleh ke?

    • Boleh. Eziati hanya perlu daftar percuma dahulu secara online dan bawa emas bersama salinan buku akaun bank untuk pemindahan duit tunai. Boleh dapatkan di kaunter bank jika tiada buku simpanan.

  31. Assalamualaikum.

    Saya nak jual rantai tangan emas 916 anak saya yg putus seberat 3.99g. Berapa RM boleh dapat ye. Ada resit pembelian

    • Wa’alaikumussalam pn. Noraida. Harga jual emas 916 pada hari ini sekitar RM133/g. Jika berat rantai emas 3.99g maka harga jual sekitar RM530. Jika puan bersetuju, terus ikuti langkah yang ditunjukkan dalam posting saya di atas bermula Langkah (1) iaitu daftar percuma secara online di kedai Public Gold
      (2) Lihat harga jual emas 916
      (3) Bawa emas dan dokumen yang diperlukan untuk uji ketulenan dan timbang emas.

  32. Assalam Tuan. Saya ada barang kemas 916 bukan daripada PG yang hendak di jual. Pada jangkaan Tuan, pada masa bila harga boleh cecah lebih daripada RM145-RM150 atau pada harga tertinggi? Sekiranya barangan kemas bukan keluaran PG, saya perlu tolak RM5? Ada berat maksimum yang PG akan terima?

    • Wksalam tuan. Harga jual emas 916 tertinggi telah berlaku pada bulan April 2018 iaitu sekitar RM150/g.

      Untuk emas selain jenama PG, tuan perlu tolak harga jual emas 916 dengan RM5 untuk dapat anggaran kasar harga jual emas. Tiada berat maksimum. PG akan terima untuk uji dan timbang emas yang tuan bawa.

      • Terima kasih atas makluman. Pada jangkaan tuan, bila harga jualan 916 akan cecah harga tertinggi lagi?

        • Ramalan harga emas meningkat tertinggi selepas 2020. Manusia hanya boleh meramal, namun tiada siapa yang mengetahui secara tepat. Mungkin harga mula meningkat akhir tahun 2018. Wallahu’alam.

  33. Salam tuan. Kat johor dmana ada cawangan kedai public gold ni? Sy tggal di kwsan gelang patah

    • Wksalam. Saya dh pm tuan. Tq

  34. assalamualaikum tuan, sy ada seutas gelang kaki 916 yang ingin dijual..boleh sy tau harga emas semasa?dan lokasi area johor? pertanyaan sy yg lainnya, kalau katakan harga yang diberikan dan sy ingin berfikir dulu macam mane ye tuan..boleh ke sy ambil balik dan memikirkan dahulu..jika kena dengan harganya sy terus letak

    • Ya. Saya pm emel puan Mira. Terima kasih.

  35. Saya tak dapat nak daftar, boleh ke saya terus ke cawangan pb untuk jual emas.cawangan pb area kl dekat mana ye.tq

    • Pn. Nurul Hidayah. Saya dah pm emel puan. Cawangan PG ada di Ampang. Tq

  36. Salam Tuan, Saya nak jual gelang aurora saya yg saya beli dalam RM5K. Boleh ke saya jual balik di cawangan Public gold mana2.. Anggaran berapa ye saya boleh dapat tunai?

    • Wksalam puan. Ya boleh. Cuma puan boleh terus hubungi staf Public Gold yang di branch terdekat sebab mereka perlu tahu jenis yang mana untuk kira harga ikut gram. Terima kasih.

  37. Assalamualaikum, saya ada barang kemas iaitu rantai tangan (4) Dan rantai leher (4 utas) berat kesemuanya dlm 72g..Emas 916, kalau boleh sy tahu kiraan tunai yg saya akan dapat, berapa ye tn. Sy juga nak Tanya cwgan PG terdekat Di Shah Alam.
    Tkasih.

    • Wa’alaikumussalam Pn. Nik. Saya dah pm puan. Terima kasih.

  38. Salam..sy nk juai emas brg kemas. Brapa harga jualan utk hari ini? Sy di sungai petani.

    • Wksalam en. Malek. Saya dah pm tuan. Terima kasih.

  39. Salam..sy nak tanya utk dapatkan buku akaun tu macamana eh?mebi dia akan suruh guna slip y dekat atm tu je..bole diterima x?saya area pj..bole dptkan no staff

    • Wksalam. Boleh dapatkan penyata bank secara online dalam format pdf juga. Slip ATM tiada detail pemegang akaun. Saya juga telah pm pn. Ismanizar. Tq

  40. Salam En Suhaimee,sy ada batu (gem stone) boleh jualke?..

    • Wksalam. Maaf, batu (gem stone) tiada diterima untuk dijual.

  41. Assalamualaikum tuan… Saya nak jual emas barang kemas…. Saya berada di besut terengganu

    • Wa’alaikumussalam. Cawangan terdekat di Kota Bahru. Saya pm en. Hanif. Terima kasih.

  42. Salam..saya nk jual kemas saya.
    Berat 30g brp saya boleh.dapat
    Cawangan terdekat disungai.petani dekat mana ya

    • Wksalam. Saya dah pm Ana. Harap maklum dan terima kasih.

  43. Salam.sy ade gelang kaki nk jual berat 2.96g ..di mana PG yg boleh sy jual..sy tinggal di Ipoh perak

    • Wksalam. Harga jual emas 916 dijangka menokok sedikit pada hari esok. Nanti saya pm puan. Tq.

  44. Assalamualaikum,sy ada seutas gelang ingin dijual tp telah kehilangan resit & xsure berapa berat gramnye..adakah PG akan menimbang terlebih dahulu tanpa perlu refer pd resit pembelian asal? Di mana branch PG terdekat di seremban? Terima kasih tuan

    • Wa’alaikumussalam. Ya betul. PG akan timbang dan uji ketulenannya. Branch PG di Seremban ada di 152-1, Block M, Taipan Senawang, Jalan Taman Komersil Senawang 1, Taman Komersil Senawang, 70450 Seremban. Daftar percuma secara online untuk mudahkan urusan di Daftar Percuma Public Gold. Jika tak daftar Eda akan diminta beri kod Introducer. Sila beri kod PG047646 Suhaimee Manaf. Terima kasih.

  45. Assalamualaikum.en..sy bercadang nak jual gelang emas&cincin..mohon tunjuk ajar utk dapat harga yg tinggi..terima kasih

    • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas 916 sedang turun sekarang. Pada hari ini sekitar RM132/g. Jika puan setuju boleh daftar percuma secara online di Daftar Percuma dan maklumkan melalui emel suhaimee@pelaburanemas.org untuk bimbingan seterusnya dari saya.

  46. Sye nak jual cincin emas 916 Berat 1.46g berapa sye leh dpt Dan dimelaka Ade cawangan ker?

  47. Salam, berapa harga jual emas 916 sekarang.. terima kasih

    • Wksalam. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM134/g.

  48. Salam. Bolehkan saya jual loket berbatu dan bermutiara di PG?

    • Wksalam. Ya boleh. Cuma puan perlu asingkan batu dan mutiara dari loket di kedai emas biasa dahulu sebab PG tiada peralatan.

  49. Assalam..sy nk jual rantai tangan yg blum pakai lg utk dapatkan tunai..bila masa yg sesuai ye..kat mana cawangan PG area Puchong..

    • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM135/g. Cawangan PG ada di Sunway. Jika puan setuju boleh daftar percuma secara online di Daftar Percuma.

  50. Assalam
    Saya nk jual rantai tangan berat dalam 25 gram untuk dapatkan tumai. Berapa nilai segram skrg?
    Tinggal area Ipoh. Bila boleh berurusan?

    • Wa’alaikumussalam. Harga jual emas 916 hari ini sekitar RM137/g. Jika puan setuju boleh ikut step di bawah:-
      1. Daftar secara percuma di http://www.pelaburanemas.org/go/daftar.php.
      2. Dapatkan lokasi kedai PG yang berdekatan di http://pelaburanemas.org/go/cawanganpublicgold.php.
      3. Bawa bersama emas dan salinan akaun bank (penyata akaun bank pun boleh). Duit tunai jualan akan dipindahkan ke akaun bank puan dalam tempoh 48 jam. Jika ada akaun Maybank lebih cepat urusan pemindahannya. Insya Allah.

      4. Jika mereka minta nombor Introducer boleh berikan nombor PG047646 Suhaimee Manaf.

      Semoga bermanfaat dan terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PelaburanEmas.org | Dasar Privasi | Penafian